Motor van de culturele globalisering - v456

Motor van de culturele globalisering - v456

Introductie

Wereldsteden hebben een culturele uitstraling die de landsgrenzen soms ver overschrijden. Niet alleen inspireren ze artiesten, kunstenaars en andere creatieven, maar zijn ze ook aantrekkelijk voor hen als plaats om te werken en om ideeën en informatie uit te wisselen met andere bezoekers en met stadsbewoners.
Wereldsteden hebben dus een prominente rol in de culturele globalisering, zij vertonen een verwevenheid van soms sterk van elkaar verschillende culturen.

In deze opdracht onderzoeken jullie hoe New York, Washington en Los Angeles hun rol in de culturele globalisering vervullen en waarom ze daartoe in staat zijn.

Colofon

Het arrangement Motor van de culturele globalisering - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-28 17:03:50
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Wereld" wordt het thema ''Motor van de culturele globalisering" besproken. Culturele globalisering vindt plaats doordat verschillende culturen elementen zoals muziek, kleding, voedsel en waarden uitwisselen. Dit wordt bevorderd door factoren zoals migratie, internationale handel, moderne transporttechnologie en communicatiemiddelen zoals het internet, wat leidt tot tijdruimtecompressie. Deze globalisering vindt vooral plaats via wereldsteden die onderling en met hun achterland verbonden zijn door diverse vervoers- en communicatienetwerken. Als voorbeeld worden de steden New York, Washington en Los Angeles besproken. Wereldsteden zoals New York, Washington en Los Angeles zijn aantrekkelijk als woonplaats vanwege hun ruime aanbod aan banen, voorzieningen en sociale netwerken, waarbij immigranten vaak geholpen worden bij het vinden van werk door mede-landgenoten die al in de stad wonen. Bovendien hebben deze steden unieke kenmerken, zoals musea en culturele bezienswaardigheden in Washington en artistieke kansen in New York en Los Angeles, die zowel toeristen als creatieve individuen aantrekken.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Globalisering; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, cultuur, globalisering, los angeles, new york, stercollectie, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - v456

https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open