Hardware barbecues

Hardware barbecues

Hardware Barbecues

inleiding barbecues

barbecue presentatie in een tuincentrum
barbecue presentatie in een tuincentrum

Barbecueën is een gezellige bezigheid. Vroeger alleen in de zomer. Maar nu het jaar rond. Nu is een barbecue ook veel meer dan alleen een bak met houtskool.  Barbecueën is nu veel meer. De buitenkeuken is in opkomst. Het jaar rond.

Barbecueën kan met houtskool en gas of elektrisch, Er zijn nu eindeloos veel mogelijkheden waaronder een grill met de directe methode en braad met de indirecte methode. Ook het buiten koken is in opkomst. Daarnaast zie je de laatste jaren de opkomst van keramische barbecues.

3 hoofdgroepen barbecues

Bij barbecueen heb je te maken met 3 hoofdgroepen, nameijk

1. de houtkool barbecue

2. de gas barbecue

3. de elektrische barbecue

In de youtube clip kun je een aantal verschillen tussen deze hoofdgroepen zien

koopgids kieskeurig verschillende keuzes barbecues

manieren van barbecueen

Barbecueën is een van de meest veelzijdige manieren om vlees, vis, groente en zelfs pizza’s te bereiden. Met een houtskoolgrill krijgen je gerechten altijd de lekkerste smaak, maar de indeling van je kooltjes of briketten is net anders bij bepaalde bereidingswijzen. Wij leggen je uit hoe je dit moet doen aan de hand van de vier belangrijkste barbecue-stijlen.

direct grillen

Direct grillen

 

De snelste en meest voorkomende vorm van barbecueën, voor gerechten die maar kort op de grill hoeven te liggen. Worstjes, sateetjes, gegrilde groenten en hamburgers grill je direct. Hier kun je het beste houtskool voor gebruiken, omdat dit sneller op temperatuur komt en warmer wordt dan briketten. Verspreid de kooltjes gelijkmatig over de bodem en leg de gerechten er vlak boven. Zo is het eten snel klaar, voordat het uitdroogt.

direct grillen
direct grillen

indirect grillen

Indirect grillen

 

Voor deze methode heb je een afsluitbare barbecue nodig, want de hitte waarmee je je gerecht verwarmt, moet bewaard blijven. Hele kippen, grotere stukken vlees en ambitieuze gerechten als pulled pork maak je op deze manier. Je legt het eten in het midden van de grill, met daaronder een aluminium bakje om vet op te vangen, om rookontwikkeling te voorkomen. Rondom het bakje leg je de briketten, dus niet onder je vlees. Zo verbrandt het niet tijdens het grillen en wordt het langzaam gegaard zonder uit te drogen. Je barbecue is dan eigenlijk een soort oven.

indirect grillen
indirect grillen

50/50 methode

50/50 methode

 

Deze stijl is een combinatie van direct en indirect grillen. Verdeel de bodem van je barbecue in twee helften. Op de eerste leg je briketten, op de tweede weer een aluminium druipbakje. Zo ontstaat er een warme en koude zone binnen de barbecuekap. Deze methode is perfect voor vlees dat eerst bruin moet worden aan de buitenkant en daarna zacht aan de binnenkant. Wat dacht je van krokante kippenpootjes of varkensschenkel op z’n Duits? Eerst leg je het vlees boven de briketten. Vervolgens, als het mooi bruin is, verplaats je het naar de koudere kant. Daar kan het rustig doorgaren.

50/50 methode
50/50 methode

circulaire methode

Circulair barbecueën

 

Iedereen houdt van een lekker stukje pizza. Je kunt het ook maken op de BBQ-grill! De truc is circulaire verhitting, oftewel een cirkeltje van briketten onder de randen van de grill. Je legt je pizza op een pizzasteen en plaatst die op de grill. Zo wordt de korst lekker knapperig en verbrandt hij niet. Circulair barbecueën is ook handig als je er echt zin in hebt en bijvoorbeeld een Argentijnse asado-barbecue met enorme lappen vlees wilt organiseren.

circulair bbqen
circulair bbqen

houtskoolbarbecues

houtskool barbecue
houtskool barbecue

Houtskoolbarbecue

 

Op een grill met kooltjes ervaar je het echte BBQ-gevoel, compleet met die heerlijke rooksmaak en het zelf op gang brengen van je vuur. Je moet natuurlijk meer moeite doen om de barbecue op temperatuur te krijgen en je kunt hem niet zomaar warmer of kouder zetten, maar je krijgt er een hele hoop smaak voor terug.

Daarnaast is een houtskoolmodel doorgaans goedkoper. Verder hoef je geen gasflessen te tillen en heb je geen stroom nodig. Ook kun je variëren tussen houtskool en briketten

briketten of houtskool

Houtskool of briketten

Barbecueën is keuzes maken. Een van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen, naast de samenstelling van het menu, is of je werkt met houtskool of met briketten. Beide brandstoffen hebben hun voor- en nadelen. Wij zetten ze hier voor je op een rijtje.

houtskool en briketten
houtskool en briketten

Houtskool – intens en snel

Dit materiaal is een verkoolde versie van normale houtblokken, waardoor het sneller en harder brandt. Dat komt vooral doordat de sappen eruit zijn verdwenen. Brandend houtskool kan zelfs een temperatuur van 700° Celsius bereiken. Doordat de kooltjes zo rap op gang komen, zijn ze wel vroeg opgebrand. Ze doen het goed voor om en nabij de twee uur.

Hierdoor is houtskool de perfecte brandstof als je meerdere dunne stukken vlees wilt grillen, zoals varkenshaasjes, hamburgers of een stokje saté. Die hoeven door de hitte maar kort op de barbecue. Tot slot een makkelijk te onthouden tip: als je een barbecue zonder kap hebt, is houtskool sowieso de beste optie.

 

Briketten – langdurig en regelmatig

De tweede optie voor barbecuebrandstof is een zak briketten. Houtskoolbriketten zijn de populairste soort. Deze klompjes zijn gemaakt van wat er overblijft bij het maken van houtskool. Er is ook een milieuvriendelijke variant, gemaakt van kokosnootschillen. De laatste is iets prijziger, maar brandt een fractie beter dan de eerste. Briketten van houtskool zijn echter ook prima voor de barbecue.

 

Het grote verschil met houtskool is dat briketten langer op temperatuur blijven en blijven gloeien en dus geschikter zijn voor gerechten die voor langere tijd op de plaat moeten liggen. Ga je bijvoorbeeld een grote T-bonesteak grillen of wil je pulled pork maken, dan heb je briketten nodig. Voor dit soort gerechten heb je sowieso een afsluitbare barbecue nodig, omdat de hitte beter bewaard moet blijven. Het tweede ezelsbruggetje is dan ook: een barbecue met kap werkt het beste met briketten.

 

 

Het grote nadeel is dat dit materiaal langzamer op temperatuur komt dan houtskool. Na een halfuur veranderen de briketten van kleur door asvorming en ben je klaar om te grillen. Het duurt even, maar dan heb je wel wat!

Firestarter voor de barbecue

 

De BBQ aansteken een rotklus, duurt lang, en gevaarlijk?  Niet met een firestarter, ook wel een brikettenstarter of een snelstarter genoemd. Een brikettenstarter gebruiken om je barbecue aan te steken is echt heel simpel en scheelt je veel stress, frustratie, aanmaakblokjes, spiritus, en tijd.

hoe werkt een firestarter

gasbarbecues

Gas barbecue

 

Gasbarbecues worden steeds populairder. Dit is begrijpelijk want het koken op een gasbarbecue heeft veel voordelen. De barbecue is snel warm en makkelijk schoon te maken. Daarnaast is een gasbarbecue ook veiliger om mee te werken.

gasbarbecue buitenkeuken
gasbarbecue buitenkeuken

Hoe gebruik je een gasbarbecue?

Het barbecueën op een gasbarbecue is vrij simpel. Zorg voor voldoende propaan- of butaangas in de gasfles. Sluit deze aan zoals in de gebruiksomschrijving is aangegeven. Zorg dat de brander uit staat en draai dan eerst de gasfles open. Wanneer jouw barbecue aan staat, laat je de barbecue in 5 tot 10 minuten warm worden met een gesloten deksel, daarna kun je direct aan de slag met barbecueën.

De juiste temperatuur die je gebruikt voor het barbecueën is afhankelijk van het gerecht dat je gaat bereiden. Dit is een groot voordeel van een gasbarbecue. Je kunt met gemak de temperatuur aanpassen naar het gerecht dat je gaat maken. Je kunt de temperatuur gemakkelijk constant houden met een gasbarbecue maar ook snel verhogen of verlagen.

Zorg wanneer je klaar bent met barbecueën dat je de gasfles eerst dichtdraait zodat de gas in de leidingen nog kan opbranden, zet daarna de brander ook uit. Laat de barbecue afkoelen en zorg dan dat je het rooster schoon-schrobt met een harde borstel en het bakje waar het vet wordt opgevangen, leeg is. Zo blijf je langdurig genieten van een mooie gasbarbecue.

Hoe werkt een gasbarbecue

Voordelen gasbarbecue

Er zijn veel voordelen van een gasbarbecue, de belangrijkste staan hieronder.

Met een gasbarbecue kun je snel beginnen met bakken, grillen en barbecueën. Je hoeft niet meer te stoeien met aanmaakblokjes en wapperen met een kartonnetje. Een gasbarbecue zet je aan met een druk op de knop. Eerst moet je 5 tot 10 minuten wachten tot de barbecue is opgewarmd daarna je kunt al beginnen met barbecueën.

Doordat je de temperatuur gemakkelijk kan aanpassen, kun je barbecueën voor een maximaal behoud van vitamine. Doordat het vet dat uit het vlees druipt niet meer zorgt voor opslaande vlammen zal je vlees niet snel verbranden. Tevens zorgt het ervoor dat de dierlijke vetten worden behouden. Op deze manier is het barbecueën met een gasbarbecue gezonder.

Ook het schoonmaken van een gasbarbecue is erg makkelijk. Naast het schoonmaken van de grilplaat en het legen van het bakje waar het vet invalt, is de barbecue zo op te bergen.

gas voor gasbarbecues

drukregelaar en gasslang
drukregelaar en gasslang

Bij gasbarbecues gebruik je flessen met vloeibaar gas. In Nederland wordt vaak propaangas of butaangas gebruikt.

Butaan- en propaangas wordt vooral gebruikt voor recreatieve doeleinden, zoals kachels, kooktoestellen, barbecues, etc. Het verschil tussen butaan- en propaangas is het kookpunt (temperatuur waarbij het gas van vloeistof in gas overgaat en andersom). Bij butaan is dat 0 °C en bij propaan -44 °C. Dit betekent dat butaangas vloeibaar en dus onbruikbaar wordt om te koken of verwarmen bij een temperatuur lager dan 0 °C. Butaangas is daarom niet geschikt voor de wintermaanden (of in koude omstandigheden in de zomer; bijvoorbeeld in het hooggebergte). Propaangas wordt pas bij -44 °C vloeibaar en is daardoor verreweg het meest gebruikte gas. Het voordeel van butaangas is echter weer dat het een hogere verbrandingswaarde heeft dan propaan

Je kunt in veel gevallen overschakelen van butaangas naar propaangas omdat de injectoren voor butaan en propaan hetzelfde zijn. Er hoeft bij omschakeling en dus geen afstelling te worden uitgevoerd.

Om een gasfles aan een barbecue te kunnen koppelen heb je vaak een slang, klemmen en een drukregelaar nodig. De drukreglaar met slang er aan vormt de verbinding tussen de gasfles en de barbecue of andere soorten buitenkeukens

elektrische barbecues

verschillende soorten electrische barbecues
verschillende soorten electrische barbecues

Naast de houtskool en gas barbecues zijn er ook elektrische barbecues. Deze barbecues worden steeds populairder, en dat is niet gek als je naar de voordelen er van kijkt. Een elektrische barbecue is veilig en snel in gebruik. Wanneer je de stekker in het stopcontact stopt is je barbecue binnen enkele minuten warm genoeg om te gebruiken. Daarnaast koelt hij ook snel af, waardoor je snel aan de slag kunt met de schoonmaak. Een ander voordeel is dat je een elektrische barbecue zelfs op het balkon kunt gebruiken. Je hebt namelijk geen rook en elektrische barbecues zijn makkelijk te verplaatsen. Een elektrische barbecue kun je bij slecht weer zelfs onder een overkapping of binnen gebruiken. Veel mensen denken dat je met een elektrische barbecue nooit de echte barbecuesmaak krijgt, maar bij modellen die voldoende heet kunnen worden is dit geen enkel probleem.

waar let ik op bij het gebruik van een electrische barbecue

Schoonmaken elektrische BBQ

Na het grillen is een elektrische barbecue snel schoon. Zet hem 10 minuten op de hoogste stand zodat alle achtergebleven etensresten verbranden. Doordat er veel ruimte tussen de verwarmingselementen en de kuip zit, veeg je deze gemakkelijk schoon. Daarna gooi je de waterbak of lekbak leeg en dan laat je de barbecue afkoelen. Dat duurt ongeveer een uur. Wij raden voor de veiligheid aan om de elektrische koppel uit de barbecue te halen voordat je hem wegzet.

schoonmaken van een elektrische barbecue

elektrische barbecues schoonmaken

speciale barbecues en trends

opdrachten

  • Het arrangement Hardware barbecues is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    wilco struiksma Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-01-20 10:25:20
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Lesonderdeel barbecues Hardware
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    3 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    barbecues, bbq, hardware, tuincentrum

    Bronnen

    Bron Type
    koopgids kieskeurig verschillende keuzes barbecues
    https://www.youtube.com/watch?v=tugSARTAdbI
    Video
    hoe werkt een firestarter
    https://www.youtube.com/watch?v=DwBgz-JPUm4
    Video
    Hoe werkt een gasbarbecue
    https://www.youtube.com/watch?v=wneBdVFJVxg
    Video
    waar let ik op bij het gebruik van een electrische barbecue
    https://www.youtube.com/watch?v=34N1_0gsoxM
    Video
    elektrische barbecues schoonmaken
    https://www.youtube.com/watch?v=PHdHpf0eKME
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.