WtFAQuest Gelukkig Nieuw Jaar

WtFAQuest Gelukkig Nieuw Jaar

Introductie

In de afgelopen dagen is jou heel vaak ‘gelukkig nieuw jaar’ toegewenst. In de meeste gevallen is dat een opmerking die mensen routine-matig maken. Het hoort er gewoon bij. Als je er echt over zou nadenken en je zou het echt menen, wat bedoelt diegene er dan precies mee? Wat wordt bedoeld met 'gelukkig'?

Geluk is in elk geval iets dat steeds belangrijker wordt gevonden.

Er is in 2012 door de Verenigde Naties zelfs een internationale Dag van het Geluk in het leven geroepen: 20 maart.

Voor de Wereld Gezondheidsorganisatie zijn vragen over ‘geluk’ belangrijk in hun onderzoeken, omdat geluk en gezondheid blijkbaar veel met elkaar te maken hebben.

En het is een woord dat je het hele jaar overal tegenkomt.

Geluk kan je van alle kanten worden toegewenst, maar wat is het en hoe gelukkig ben, blijf of word jij eigenlijk? Wat heeft er allemaal invloed op of jij je gelukkig voelt of niet? Is het aangeboren of kun je gelukkig zijn leren? En als dat kan, zou je het dan wíllen leren of is het niet zo belangrijk voor jou? Daarover gaat deze quest die je in de eerste week van het nieuwe jaar gaat afronden.

Hoofdvraag:

Wat is jouw huidige geluksniveau en hoe groot is de kans dat dat jouw hele leven niet meer verandert?

Deelvragen:

  1. Wat is gelukkig?
  2. Op welke momenten voel ik mij gelukkig en op welke momenten niet?
  3. In hoeverre is het geluksgevoel erfelijk bepaald en hoeveel geluks-DNA heb ik?
  4. In hoeverre kan een mens gelukkig zijn leren?
  5. In hoeverre is er voor mij een verband tussen ‘gelukkig’ en ‘gelukt’?

Je gaat deze vragen beantwoorden aan de hand van een aantal filmpjes en vragen, maar ook met activiteiten waarbij je kennis opdoet van aantal schoolvakken. Het opdoen van die kennis is dus geen doel op zich, maar een waardevol ‘bijproduct’ van deze quest over jouw geluksgevoel. Hoe dat werkt en wat je daar de rest van jouw schooltijd aan kunt hebben, dat ga je de komende dagen ontdekken.

Maandag

Uit onderzoek is gebleken dat er een aantal factoren van invloed is op jouw geluksgevoel: aanleg (dus de genen die je hebt geërfd), (leef)omstandigheden, vriendschappen, de manier waarop je denkt (growth mindset) en doet (aardig en met compassie naar anderen of niet), focus en aandacht, spelen en slapen.

Je gaat vandaag

  • 3 filmpjes kijken
  • daarover in een Keynote een aantal vragen beantwoorden
  • met z’n tweeën de straat op om een filmpje te maken
  • dat filmpje monteren
  • een spel spelen

Filmpje 1: Wat is geluk?

  1. Begin een Keynote voor deze quest en beantwoord de drie vragen uit het filmpje. Leg ook uit waarom je dat antwoord geeft.
  2. Ga alleen of met z’n tweeën (dus niet met meer dan twee) de straat op en maak zo’n zelfde filmpje met straatinterviews over geluk.
  3. Monteer het filmpje met iMovie en zet het in jouw Keynote die je over deze quest maakt.

Filmpje 2: Wat maakt ons gelukkig?

  1. Schrijf in jouw Keynote in je eigen woorden waar dit filmpje over gaat en wat je ervan vindt.
  2. Hoeveel procent van jouw geluk is volgens dit filmpje erfelijk bepaald? Hoeveel is afhankelijk van jouw omstandigheden?
  3. Er worden ook 3 stoffen in het filmpje genoemd die vrijkomen in je brein als je goeden sociale contacten hebt.
    1. Welke stoffen zijn dat en wat doen ze volgens het filmpje?
    2. Zoek op wat zij in jouw lichaam nog meer veroorzaken en schrijf dat in je eigen woorden op in de Keynote die je aan het maken bent.
    3. Heb jij al eens gevoeld dat deze stoffen in jouw lichaam aan het werk zijn? Zo ja, geef daar dan voorbeelden van.

Filmpje 3: Geluk kun je trainen

Je gaat nu proberen of het jou lukt om ergens aan te blijven denken terwijl je een spel speelt. Ga met z’n tweeën naar de docent bij jou in de ruimte om een anders-dan-anders memoryspel te halen. De bedoeling is:

  • Dat je tijdens het spelen probeert om aan een bepaalde gebeurtenis te blijven denken, terwijl je ook probeert om het spel zo snel mogelijk uit te spelen.
  • Dat je klokt hoelang degene er over doet die aan zet is om het spel uit te spelen
  1. Voer die opdracht uit en doe er verslag van in jouw Keynote:
    • In hoeverre is het gelukt om tijdens het spelen de gedachte vast te houden die je had?
    • Kun jij je herinneren dat er andere omstandigheden waren dat het jou is gelukt om ergens niet aan te denken, waarom wilde je dat toen en hoe is je dat gelukt?

Upload het filmpje dat je op straat hebt gemaakt en een PDF van de Keynote met de opdrachten van vandaag naar de map wtFAQuest in seesaw.

Dinsdag

Vandaag staan er twee dingen op het programma:

  1. Je gaat een explanimation maken, een animatie-uitlegfilmpje met de blauw-roze app Animation op je iPad. Je gaat daarvoor eerst naar twee voorbeelden kijken en daar wat vragen over beantwoorden.
  2. Heb je in de vorige periode aan de quest Economie en de Day for Change gewerkt? Ga dan na de kleine pauze naar mevrouw van Leeuwen in de eXplore room om die af te ronden.

Kijk nu eerst naar onderstaande animatie:

1. Het filmpje was in het Engels, zonder ondertiteling. Waarschijnlijk heb je het toch helemaal begrepen. Schrijf in de Keynote die je aan het maken bent waar het fimpje over ging.

2. Zou jij jezelf toch nog ergens 'fast forward' naar toe willen sturen en zo ja, waarom zou je dat willen? Zet je antwoord weer in de Keynote van deze quest.

Kijk nu naar deze explanimatie over motivatie bij leerlingen:

Beantwoord deze vragen weer in jouw keynote:

3. Wat herken je van HVX en wat niet?

4. Wat vind jij dat wij bij HVX van de ideeën uit dit filmpje toch nog zouden moeten overnemen en waarom zou dat goed zijn voor jou?

Bekijk nu onderstaande site waar tutorials op staan hoe je een animatiefilpje maakt met de roze/blauwe animatie app die op je iPad staat. Maak daarna zelf een filmpje waar jij erg gelukkig (jeeeeeeeeeee) van wordt en leg in het filmpje uit waarom je er zo gelukkig van wordt. Dat mag grappig zijn, maar dat hoeft niet. Let op: in de app kun je alleen de animaties maken. Wil je jouw stem er bij en/of muziek dan moet je het in iMovie afmaken.

http://www.doink.com/tutorials-1

Zet jouw filmpje aan het einde van de dag in de wtFAQuest-map in seesaw en upload ook weer een PDF van de keynote die je tot nu toe hebt gemaakt.

Woensdag

Je gaat vandaag

  • 2 filmpjes kijken van het youtube kanaal 'de universiteit van Nederland'. Het zijn geen makkelijke filmpjes, maar ze bevatten wel informatie die interessant is om te weten.
  • Daarover in een Keynote een aantal vragen beantwoorden
  • Met z’n tweeën aan de hand van het ‘samen lezen’ formulier twee online artikelen lezen over geluk
  • Om 10 uur bij mevrouw Rebel langs in de Studio als je mee wilt doen met de vlogclub
  • Om 12 uur bij mevrouw Sigmond langs in de Focus room voor feedback op jouw laatste quest
  • Na de grote pauze de film 'in persuit of happiness' op Netflix kijken en in jouw coachgroep daarover een aantal stellingen bespreken of helpen bij de meeloopmiddag van groep 8 leerlingen als je in de coachgroep van meneer Heijna of meneer Oppelaar/mevrouw Wams zit
  • Beginnen aan de 'gelukshoek'

Filmpje 4: Waarom hebben sommige mensen een extra grote kans om gelukkig te worden?

  1. Kijk naar onderstaand filmpje van gelukswetenschapper Meike Bartels en zet daarna de antwoorden op de vragen over dit filmpje in jouw Keynote. Het filmpje duurt iets meer dan 12 minuten. Doe je oortjes in en ga er even goed voor zitten. Je zult een groot aantal dingen herkennen, maar er worden ook moeilijke woorden in gebruikt.

  1. Heb je dit filmpje de hele tijd geboeid kunnen kijken?
  2. Waarom wel of waarom niet?
  3. Hoe is het jou gelukt om het toch helemaal af te kijken?
  4. Wat betekent genotype?
  5. Wat wordt bedoeld met ‘actieve genomgevingscorrelatie’?
  6. Wat wordt bedoeld met ‘passieve genomgevingscorrelatie’?
  7. Wat wordt bedoeld met ‘reactieve genomgevingscorrelatie’?
  8. Wat herken je bij jezelf van alles wat deze gelukswetenschapper Meike Bartels vertelt?

Filmpje 5: Wat kun je doen om gelukkig te worden?

  1. Kijk naar onderstaand filmpje en zet daarna de antwoorden op de vragen over dit filmpje in jouw Keynote. Dit filmpje duurt een kwartier. Het college wordt weer door Meike Bartels gegeven.

Beantwoord de volgende vragen in houw Keynote:

  1. Waarom is het jou gelukt om dit hele filmpje uit te kijken?
  2. Deze geluksprofessor heeft het over dat rommel opruimen belangrijk kan zijn voor een geluksgevoel. Hoe belangrijk is rommel opruimen voor jouw geluksgevoel? Hoe weet je dat?
  3. Hoeveel geld heb jij later nodig om gelukkig te zijn, denk je?
  4. Waarom juist dat bedrag en niet meer of minder?
  5. Zoek eens op met welke banen je dat bedrag zou kunnen verdienen. Spreken die banen jou aan?
  6. Mevrouw Bartels bespreekt nog een aantal factoren die van invloed zijn op het geluksgevoel. Noem er minstens vijf die in het filmpje aan de orde komen.
  7. Welke rol spelen deze factoren bij jouw geluksgevoel?
  8. Op welke momenten ben jij niet gelukkig geweest en/of voel jij je nog steeds niet gelukkig?
  9. Op welke momenten ben jij wel gelukkig geweest en/of voel jij je nog steeds gelukkig?
  10. Bespreek die momenten met een vriend of vriendin. Kun je zijn of haar ervaringen met al of niet gelukkig voelen begrijpen? Wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen?
  11. Uit de onderzoeken blijkt ook dat 'acts of kindness' gelukkig maken, iets aardigs doen voor een ander. Wij zijn deze 'geluksweek' ook begonnen met iemand die heel aardig was voor een jongen die hem ging beroven, weet je nog?
    1. Bedenk drie aardige dingen die jij voor een ander wilt doen. Welke zijn dat?
    2. Voer die drie dingen uit en vertel hoe er op werd gereageerd. Dat kan ook vanavond of morgen als je voor iemand buiten school iets aardigs zou willen doen.
  12. Het blijkt ook dat een goede gelukstraining soms kan helpen om gelukkiger te worden. Als jij zo'n gelukstraining zou mogen maken, hoe zou die er dan uit zien en waarom?

Samen lezen 1: Factoren die van invloed zijn op jouw geluksgevoel

Hieronder staat een link naar een artikel over wat er bekend is over factoren die een rol spelen bij of je je gelukkig voelt of niet. Het artikel is eigenlijk voor ouders bedoeld om hun kinderen beter te begrijpen. Dus je zou het ook thuis kunnen bespreken!

Gebruik het werkblad samen lezen dat je kent uit de quest nederlands dat ook hieronder staat. Je kunt ook de uitleg nog eens lezen als je die vergeten bent en de rollenkaarten gebruiken als je dat handig vindt.

https://www.debreinschool.nl/geluk-begint-in-je-brein/

Open bestand Uitleg 'samen lezen'

Open bestand Rollenkaarten 'samen lezen'

Open bestand Werkblad 'samen lezen'

Samen lezen 2: Er is een hersenkwab voor geluk

Doe hier hetzelfde als bij de vorige 'samen lezen' opdracht.

https://www.kijkmagazine.nl/mens/locatie-van-geluk-ontdekt-in-het-brein/

 

Upload een PDF van de Keynote met de opdrachten van de afgelopen dagen naar de map wtFAQuest in seesaw.

Gelukkig Nieuw Jaar

Nu je heel veel over geluk weet, ga je een of twee 'gelukshoeken' maken in de ruimte van HVX. De bedoeling is dat:

  • er een 'boom' komt
  • waar je in een luie stoel onder kunt zitten
  • om je weer gelukkig te voelen als het een keer niet zo goed met je gaat of als je inspiratie nodig hebt
  • er aan de takken van de bomen (en op andere plaatsen in die hoek) blaadjes met complimenten en goede wensen komen
  • er kunstgras onder de boom komt te liggen
  • er een hoek van wordt gemaakt waar zowel jongens als meisjes graag even zouden willen gaan zitten
  • de hoek maar voor maximaal 2 mensen is (je kunt er dus ook iemand uitnodigen die je komt opbeuren)
  • jij gaat bedenken wat je aan deze hoek wilt bijdragen en 
  • dat je dat allemaal gaat regelen.

Veel plezier!

Donderdag

Vandaag ga je vier dingen doen:

  1. Beschrijven wat Building Learning Power volgens jou met geluk te maken heeft
  2. Beschrijven wat 'geluk' voor jou met 'gelukt' te maken heeft
  3. Met de kennis van nu naar de quests uit vorige perioden kijken en die verbeteren en/of afmaken, zodat je gelukkiger bent met het eindresultaat
  4. De gelukshoek afmaken

De afgelopen dagen heb ik velen van jullie horen zeggen: ik ga nooooooit meer zeggen: 'ik kan het niet', maar voortaan altijd: 'ik kan het nog niet'. Dat is echt geweldig om te horen!

Hieronder staat een filmpje over die 'Growth Mindset' met clips uit allerlei films. De vraag is: welke clips zijn voorbeelden van een 'Growth Mindset' en welke van een 'Fixed Mindset'. Aan het eind van het filmpje krijg je de goede antwoorden. Ook leuk om je ouders te laten doen!

1. Leg in de Keynote die je van deze quest maakt uit wat Learning Power volgens jou met geluk te maken heeft en waarom jij denkt dat het ontwikkelen van die Learning Power bij HVX zoveel aandacht krijgt. Gebruik daarvoor per leerspier de twee aspecten die hieronder staan.

Veerkracht

  • Aandacht houden
  • Doorgronden

Vindingrijkheid

  • Vragen stellen
  • Koppelingen maken

Reflectie

  • Bewust worden en controleren van eigen leren
  • Herziening

Interactie

  • Empathie en luisteren
  • Onderlinge afhankelijkheid

2. Kijk terug op de quests van de vorige periode(n) en beantwoord de volgende vragen in jouw Keynote:

  • Welke zorgden voor een geluksgevoel en welke niet? Waarom?
  • Wat kun je doen (= hoe kun je jezelf programmeren) om ze nu toch met plezier af te maken of te verbeteren?
  • Welke quests ga je alsnog afmaken of verbeteren, waarom die en hoe ga je dat doen?

3. Ga dat dan nu doen en lever jouw 'gelukte' werk weer in!

Heb je alles ingeleverd? Werk dan verder aan de gelukshoek(en).

Vrijdag thuis

Tijdens een studiedag leren docenten ook weer eens wat nieuws en ontwikkelen zij materiaal voor hun leerlingen. Dat is dus geen vrije dag. Voor jullie ook niet. Maar het is voor jullie wel een roostervrijedag. Dus je hoeft niet naar school. Maar het is wel de bedoeling dat je thuis je schoolwerk afmaakt. Dus maak de show en kijk of er nog werk is blijven liggen dat je kunt maken om maandag met een schone lei te beginnen.

Fijn weekend alvast,

Het HVX-team

Show

Vandaag ga je thuis de hoofdvraag van deze quest beantwoorden en eventueel nog afmaken waar je niet aan toe bent gekomen.

Het zou leuk zijn als je alles wat je nu over geluk weet thuis bespreekt en samen tot een antwoord komt op de hoofdvraag van deze quest.

Als je rekening houdt met:

  • dat 40% van jouw geluksgevoel erfelijk bepaald is en de rest afhankelijk is van de omstandigheden die je al hebt of die je zelf kunt creëren
  • alles wat je te weten bent gekomen tijdens deze quest
  • de formule van de voormalige topman van Google Mo Gawdat uit het fragment van RTL Late Night: Geluksgevoel > wat er gebeurt in je leven – wat je verwachtingen zijn

Wat is dan jouw antwoord op de vraag:

Hoe groot is de kans dat jouw huidige geluksgevoel jouw hele leven niet meer verandert?

Schrijf die conclusie in jouw Keynote, maak het document zo netjes en verzorgd af als waar jij je gelukkig bij voelt ;-) en zet hem voor 20.00 uur als PDF in de map ‘wtFAQuest’ in seesaw.