Colofon
Het arrangement Raaklijn aan een cirkel is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.
- Auteur
- Laatst gewijzigd
- 2022-07-29 14:52:26
- Licentie
-
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
- het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
- het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
- voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.
Aanvullende informatie over dit lesmateriaal
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
- Toelichting
- Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollectie voor wiskunde B voor havo leerjaar 4. Dit is thema ’Lijnen en cirkels'. Het onderwerp van deze les is: raaklijn aan een cirkel. We hebben al veel raaklijnen aan grafieken bekeken. De raaklijn zegt iets over de helling van de grafiek in één punt. De raaklijn raakt de grafiek precies in één punt. Voor een raaklijn aan een cirkel is dit niet anders. Het opstellen van de raaklijn aan een cirkel gaat wel anders dan we tot nu toe hebben gezien. Eerder konden we het punt invullen in de afgeleide functie om zo de helling in het punt berekenen. Bij een cirkel werkt dit anders. We gaan werken met loodrechte lijnen om zo de raaklijn in een punt op te stellen. Ook kunnen we het berekenen met een stelsel van vergelijkingen, zoals je in de vorige paragraaf hebt gezien. Bij die berekening gebruiken we de discriminant.
- Leerniveau
- HAVO 4;
- Eindgebruiker
- leerling/student
- Moeilijkheidsgraad
- gemiddeld
- Studiebelasting
- 4 uur en 0 minuten
- Trefwoorden
- arrangeerbaar, cirkel, discriminant, havo 4, raaklijn, stercollectie, wiskunde b
Gebruikte Wikiwijs Arrangementen
Wiskunde Wageningse Methode OUD. (2022).
Rechte lijnen