Groeisnelheid en helling

Groeisnelheid en helling

Groeisnelheid en helling

Wat ga ik leren?

In de vorige paragraaf hebben we gezien hoe we de groeisnelheid (de helling) in één punt van verschillende functies berekenen. Dit kan met een raaklijn aan de grafiek in dat punt. De groeisnelheid is dan gelijk aan de richtingscoëfficiënt van de raaklijn. Voor machtsfuncties konden we de helling in één punt vereenvoudigen tot een kleine term.

In deze paragraaf gaan we deze helling van een machtsfunctie in één punt linken aan de afgeleide functie. Je gaat veel berekeningen maken om zo vertrouwd te raken met de basis van het differentiëren. Ook ga je wat kennis van de hellingshoek herhalen.

Opgaven

Hellingshoek

Voor elke machtsfunctie \(\small y=x^n\), met \(\small n\) een positief geheel getal, geldt:
de helling van de grafiek in het punt met \(\small x=p\) is \(\small n⋅p^{n-1}\).
Dat is de richtingscoëfficiënt van de raaklijn in dat punt.

 

Raaklijn en hellingshoek

De hellingshoek van de grafiek in een punt op de grafiek wordt bepaald door de richtingscoëfficiënt van de raaklijn aan de grafiek in dat punt.
Uit hoofdstuk Hellingen weten we dat voor de hellingshoek \(\small \alpha\) het volgende geldt: \(\small \text{tan(}\alpha) = \text{richtingscoëfficiënt}\).

 

Alpha, beta, gamma en delta

 

 

 

 

 

 

Opmerking

Ook met de GR kun je de helling in een punt uitrekenen.
Daarvoor moet je eerst de grafiek van de functie tekenen op je GR en de window goed instellen.
Op de TI84 kun je de helling in een punt op de grafiek dan berekenen met het menu CALC, optie 6: dy/dx.

Ook kan de GR een raaklijn in een bepaald punt van de grafiek tekenen en berekenen.
Kies daarvoor op de TI84 in het menu DRAW, optie 5: Tangent.
Zoek uit hoe het werkt op jouw GR.


Deze mogelijkheden van je GR mag je niet gebruiken als gevraagd wordt om iets exact of algebraïsch te berekenen.

Je kunt dan deze opties juist wel goed gebruiken om je antwoorden te controleren.

De zesde macht

Waarden voor de richtingscoëfficiënt

Grote macht

Afgeleide functie

Differentiëren

\(\small y'=n \cdot x^{n-1}\) is de afgeleide functie van \(\small y=x^n\).

Met de afgeleide functie kun je de helling (richtingscoëfficiënt van de raaklijn) uitrekenen in een gegeven punt van de grafiek. Daarom wordt de afgeleide functie ook wel hellingfunctie genoemd.

 

 

 

Opmerking

We kennen nu de afgeleide functie van \(\small y=x^n\) voor elk positief geheel getal \(\small n\). Maar wat is de afgeleide functie van \(\small y=x^2(x+1)^3\), van \(\small y={1 \over x^2+5}\) en van \(\small y=5x-\sqrt{x}\)?
Daarvoor moeten we nog een heleboel werk verrichten. Het bepalen van de afgeleide functie bij een gegeven functie heet differentiëren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

\(\small \text{Isaac Newton (1643-1727)}\)

\(\small \text{Gottfried W. Leibniz (1646-1716)}\)
Het onderdeel van de wiskunde dat zich bezighoudt met het berekenen van afgeleide functies heet differentiaalrekening. Deze is in de zeventiende eeuw uitgevonden door de Engelsman Isaac Newton en de Duitser Gottfried Willhelm von Leibniz. Newton publiceerde zijn werk in 1687, maar had de theorie al eerder (in 1665) ontwikkeld; Leibniz publiceerde zijn Nova Methodes in 1684. De twee geleerden betwistten elkaar de uitvinding van de differentiaalrekening, met beschuldigingen van plagiaat over en weer.
Vóór Newton en Leibniz konden alleen de knapste koppen de helling van een raaklijn aan bijvoorbeeld een parabool in een gegeven punt berekenen. Daar was voor elk type grafiek weer een aparte (vaak ingenieuze) methode voor nodig. Nu hebben we één methode die werkt voor alle mogelijke grafieken. En dat is dagelijkse kost voor een havo-scholier in het B-profiel. Nu moet je niet denken dat de methode van Newton en Leibniz eenvoudig te begrijpen was. Integendeel, de redeneringen waren vaag en ondervonden aanvankelijk veel weerstand. Anderen hebben veel bijgeschaafd aan de theorie en deze zodoende toegankelijk gemaakt, ook voor middelbare scholieren.
De naam "differentiaalrekening" is afkomstig van Leibniz: "calculus differentialis". Denk aan "differentie", wat verschil betekent. \(\small \Delta x\) is het verschil tussen twee waarden van \(\small x\).

 

Punt op de grafiek

  • Het arrangement Groeisnelheid en helling is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2021-10-07 19:49:45
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollectie voor wiskunde B voor havo leerjaar 4. Dit is thema ’Differentiëren'. Het onderwerp van deze les is: groeisnelheid en helling. In de vorige paragraaf hebben we gezien hoe we de groeisnelheid (de helling) in één punt van verschillende functies berekenen. Dit kan met een raaklijn aan de grafiek in dat punt. De groeisnelheid is dan gelijk aan de richtingscoëfficiënt van de raaklijn. Voor machtsfuncties konden we de helling in één punt vereenvoudigen tot een kleine term. In deze paragraaf gaan we deze helling van een machtsfunctie in één punt linken aan de afgeleide functie. Je gaat veel berekeningen maken om zo vertrouwd te raken met de basis van het differentiëren. Ook ga je wat kennis van de hellingshoek herhalen.
    Leerniveau
    HAVO 4;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    arrangeerbaar, differentieren, groeisnelheid, havo 4, helling, hellingshoek, machtsfunctie, stercollectie, wiskunde b

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Wiskunde Wageningse Methode OUD. (2022).

    Gemiddelde groei

    https://maken.wikiwijs.nl/155030/Gemiddelde_groei

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.