Multicultureel hv123

Multicultureel hv123

Intro

Deze opdracht gaat over het ontstaan van de multiculturele samenleving.

Een multiculturele samenleving betekent dat er in meerdere culturen naast elkaar bestaan. In Nederland wonen immigranten uit zo’n 190 verschillende landen. Elke groep mensen heeft zijn eigen cultuur en leefstijl.

Multicultureel in Nederland is ook muziek en dans.
Naast verschillende nationaliteiten zie je in de video van SchoolTV ook verschillende, niet alledaagse muziekinstrumenten. Herken je er minimaal twee?
Herken je invloeden van bepaalde culturen? Bespreek het met een klasgenoot. 

 

Colofon

Het arrangement Multicultureel hv123 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2020-07-27 15:27:01
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo en vwo, leerjaar 3. Dit is tijdvak 10 met het onderwerp: Multicultureel. Een grens verdeelt mensen fysiek of denkbeeldig. Natuurlijke grenzen, zoals rivieren of bergen, zijn zichtbaar. Kunstmatige grenzen zijn door mensen gemaakt, zoals de taalgrens in België. Politieke grenzen zijn ook kunstmatig, zoals landsgrenzen. Een volk heeft een gemeenschappelijke cultuur en woont binnen bepaalde grenzen. Een staat heeft een eigen bestuur en wordt afgebakend door landsgrenzen. Cultuurgebieden delen gemeenschappelijke kenmerken. De westerse cultuur heeft wereldwijd invloed en taalgebieden zoals Engels, Spaans en Frans zijn belangrijk. Nederland heeft veel diversiteit door immigratie, en er is geen eenduidige Nederlandse identiteit. Regionale identiteiten bestaan, en de EU beschermt streektalen en culturele diversiteit. Etnische minderheden worden soms als allochtonen aangeduid. De term "Nederlander met een migratieachtergrond" wordt nu gebruikt. Migranten komen om verschillende redenen, zoals werk, gezinshereniging, studie of asiel. Ook is een deel naar Nederland gekomen nadat er dekolonisatie plaatsvond zoals bij Indonesië en Suriname. Vluchtelingen vluchten om politieke, religieuze, oorlogs- of economische redenen. Begrippen die verder nog bij deze les horen zijn: arbeidsmigratie, gastarbeider, allochtoon en tweede generatie.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 2; VWO 2; HAVO 1; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Sociaal-culturele veranderingen en toenemende pluriformiteit vanaf de jaren '60; De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, cultuurgebied, diversiteit, geschiedenis, hv123, kolonisatie, migranten, multicultureel, stercollectie, vluchtelingen

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content Geschiedenis. (2017).

Multicultureel vmbo12

https://maken.wikiwijs.nl/98899/Multicultureel_vmbo12

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open