Webquest: Ondernemingsplan

Webquest: Ondernemingsplan

1. Inleiding

Je hebt een schitterend idee om een eigen bedrijfje op te starten!

Een eigen nagelstudio, een eetkroeg, een winkeltje met bio-producten....?

De boodschap hierbij is: "Bezint eer je begint".  Zowat een kwart van de ondernemingen gaat binnen de twee jaar failliet na hun oprichting.

UNIZO (Unie van Zelfstandige Ondernemers) stelt voor om de haalbaarheid van je project te onderzoeken via het ontwerpen van een ondernemingsplan ook nog bedrijfsplan of businessplan genoemd.

In dit plan probeer je op voorhand in te schatten of er een markt is voor je product of dienst, welke prijspolitiek je toepast, hoe je die markt het best benadert en of je over voldoende financiële middelen beschikt om je project te financieren.

Door het opstellen van een doordacht ondernemingsplan kan je heel wat problemen voorkomen. (faillissementen).

 

Afbeeldingsresultaat voor gratis word 3 d man

2. Taak

In deze webquest zal je een antwoord vinden op de vraag:

  • Waarom moet een ondernemingsplan worden opgesteld bij de start van een nieuwe onderneming?
  • Wat is een missie?
  • Wat zijn de belangrijkste elementen van een missie of een opdrachtverklaring.
  • Waarom wordt er naast een algemene missie ook waarden vooropgesteld?
  • Waarom is het formuleren van doelstellingen noodzakelijk?
  • Waarom wordt het profiel van de onderneming uitgeschreven?
  • Waaruit bestaat een SWOT-analyse?
  • Geef de enge en de ruime betekenis van 'strategie'?

Als je de webquest volledig doorlopen hebt, stel je zelf een ondernemingsplan op.

 

OPDRACHT BEDRIJFSWETENSCHAPPEN:

Opdracht per twee

Gegeven:

Je droomt er al een tijdje van om op eigen benen te staan en niet langer voor een baas te moeten werken. Je droom wordt alsmaar meer werkelijkheid als je op Immoweb een pand vindt dat over te nemen staat. Je plan om een eigen zaak te starten rijpt en je neemt contact op met de eigenaar van dit pand. De overnameprijs is aanvaardbaar en na enkele slapeloze nachten staat je besluit vast: je wordt de nieuwe uitbater van het pand en wil er een café van maken. Maar welk soort café wil je eigenlijk? Hoe ga je het noemen? Wordt het een eetcafé, een danscafé of eerder een muziekcafé? Welk publiek wil je aanspreken? Welke dranken gaan we aanbieden? Welke sociale functie kan het café uitoefenen binnen het dorp? Hoe ga je je onderscheiden van de concurrentie? Op welke manier kan ik er voor zorgen dat ik creatief en origineel uit de hoek kom? Allemaal prangende vragen waar een antwoord moet op gevonden worden. Dit zal in verschillende stappen gebeuren.

  1. Stel een ondernemingsplan op. Beantwoord de nodige vragen die je jezelf hebt gesteld en zorg ervoor dat je een goed concept hebt. Ga na of het plan financieel haalbaar is. (mogelijke vragen: Welk soort café wil je eigenlijk? Hoe ga je het noemen? Wordt het een eetcafé, een danscafé of eerder een muziekcafé? Welk publiek wil je aanspreken? Welke dranken gaan we aanbieden? Tegen welke prijs? Welke sociale functie kan het café uitoefenen binnen het dorp? Hoe ga je je onderscheiden van de concurrentie? Op welke manier kan ik er voor zorgen dat ik creatief en origineel uit de hoek kom?. In het ondernemingsplan schets je dus een profiel van de onderneming en een profiel van de omgeving. Je voert dus een degelijk zelfonderzoek en maakt ook een schets van de marktfactoren en de andere omgevingsfactoren. Stel op basis van de 4 p’s een strategie op van de onderneming.
  2. Verwoord in enkele zinnen wat de missie is van het bedrijf.
  3. Welke waarden wil je als onderneming voorop stellen?
  4. Formuleer doelstellingen: 3 langetermijndoelstellingen en 5 concrete doelstellingen.
  5. Maak een SWOT-analyse, waarbij zowel de Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats aan bod komen.

Ik verwacht een schriftelijk werk van om en bij de vijf pagina’s. Werk duidelijk en gestructureerd en zorg voor een mooie lay-out. Het werk kan verrijkt worden met de nodige foto’s. Wees origineel in de concepten. Er is veel vrijheid in deze opdracht, ga er dus ook creatief mee om.

Deadline: Dinsdag 7 mei Hiernaast kunnen jullie het ondernemersplan ook mondeling toelichten in een beklijvende, interessante en vlotte voorstelling, ondersteund van PowerPoint, Prezi, beeld, geluid, video, … op het mondeling examen in juni.

Deadline: Mondeling examen economie

 

Afbeeldingsresultaat voor 3d mannetje samenwerken

3. Werkwijze

We doorlopen de volgende vragen:

  1. Wat is een ondernemingsplan? − Welke onderdelen bevat dat document?
  2. Wat is het nut van een ondernemingsplan?
  3. Wat is het verband tussen de opdrachtverklaring, de doelstellingen en het waardecharter van een onderneming?
  4. Profiel van de eigen onderneming en haar omgeving - marktanalyse.
  5. Welke strategie wordt gehanteerd om de doelstellingen te bereiken?

 

  1. Wat is een ondernemingsplan? − Welke onderdelen bevat dat document?

Een ondernemingsplan wordt ook wel bedrijfsplan of businessplan genoemd. Het is een document waarin u uw plannen als startend ondernemer gedetailleerd beschrijft, zoals uw product of dienst, de prijs en de verwachte winst.

Het ondernemingsplan bevat zeker de volgende elementen:

  • Beschrijving van uw product of dienst

Wat houdt uw product of dienst precies in? Waarom bent u anders dan uw concurrentie? Vermeld ook de technische achtergrond van uw product of dienst indien relevant.

  • Persoons-/bedrijfsgegevens

Wie bent u en waarom wilt u deze onderneming opstarten? Waar is uw bedrijf gevestigd?

  • Missie en visie

Wat zijn uw doelstellingen over 5 jaar, 10 jaar ...? Wat is uw beleidsvisie?

  • Marktanalyse

Hoe ziet de markt eruit en wat zijn de risico’s waar u rekening mee moet houden? Wat zijn uw sterktes ten opzichte van uw concurrenten?

Lees ook: Hoe doe ik dat, een marktanalyse maken?

  • Marketingstrategie

Hoe stemt u uw product, prijs, plaats en promotiemiddelen op elkaar af? Wie zijn uw leveranciers? Wat gaat u uitbesteden? Hoe ziet de taakverdeling binnen uw team eruit?

  • Financieel plan

Hoe gaat u uw onderneming bekostigen en laten groeien? Vooral dit laatste element is belangrijk als u een lening of krediet wilt aanvragen. En in sommige gevallen bent u zelfs verplicht om een financieel plan op te stellen.

  1. Waarom een goed ondernemingsplan?

Succesvol ondernemen begint met het schrijven van een goed ondernemingsplan. Het ondernemingsplan geeft je inzicht in je plannen, je doelen en de haalbaarheid ervan. Een ondernemingsplan biedt externe partijen (de bank!) ook een goed beeld van de onderneming die je wilt starten.

Het belang van een ondernemingsplan:

  1. Wat is het verband tussen de opdrachtverklaring, de doelstellingen en het waardecharter van een onderneming?

De begrippen missie, visie, strategie ... worden vaak door elkaar gebruikt.

Het fundament van een strategie wordt gevormd door een missie en een visie. Die onderdelen beschrijven de identiteit van een organisatie en zijn relatief stabiel.

Missie en visie beschrijven respectievelijk de bestaansreden van de organisatie en het gemeenschappelijk toekomstbeeld..

De strategie omvat de doelstellingen, de scenario’s en de maatregelen om die missie en visie te realiseren.

  1. Profiel van de eigen onderneming en haar omgeving - marktanalyse.

De situatie- of SWOT-analyse heeft betrekking op het evalueren van de strategische positie van de onderneming en het formuleren van de uit de visie afgeleide ondernemingsdoelstellingen. De externe omgeving wordt in deze fase grondig geanalyseerd om de kansen en bedreigingen te onderkennen. De interne situatie wordt geanalyseerd om de sterkten en zwakten van de eigen onderneming te bepalen.

Extern:

Intern:

  1. Welke strategie wordt gehanteerd om de doelstellingen te bereiken?​​

Het marketingplan is gebaseerd op de vijf P's:

  • Plaats

Bij het kiezen van een plaats zijn distributie, uitstraling, bereikbaarheid en de aanwezigheid van concurrentie van belang.

  • Product

Gedetailleerde beschrijving van je product of dienst. Het gaat ook om zaken die de totale uitstraling bepalen, zoals garantie, service, verpakking en klachtenbeleid.

  • Prijs

De opbouw van de prijs van het product. Gaat het om een dienst, dan vermeldt je het uurtarief. Let op het effect van de prijs: kijken klanten naar de laagst mogelijke prijs, of kijken ze eerst naar kwaliteit en zijn ze bereid meer te betalen? Wat is de prijs van de concurrentie? Hoe is de prijs-kwaliteitverhouding?

  • Promotie

Hoe bereik je je klanten? Hoe maak je jou klanten de meerwaarde van je producten en/of diensten duidelijk? Promotieplannen moeten overeenstemmen met de uitstraling van het bedrijf.

  • Personeel

Jou ideeën over het aannemen, begeleiden, motiveren en bij de bedrijfsvoering betrekken van personeel.

Bij een goed marketingplan bestaat er samenhang tussen de vijf P's. Als er één P verandert, moeten de andere P's aangepast worden.

Een marketingplan schrijf je niet eenmalig. De omgevingsfactoren beïnvloeden jou plan. Denk aan een economische recessie, veranderende wetten en nieuwe technieken. Als de omgeving verandert, stelt je jouw marketingplan bij.

Valkuilen van een ondernemingsplan?

Samenvatting:

 

 

Afbeeldingsresultaat voor 3d mannetje studeert

 

Voorbeelden ondernemingsplan:

 

4. Bronnen

Op het internet zijn heel veel bronnen te vinden.

Voor het maken van deze inhoud van de webquest heb ik dankbaar gebruik gemaakt van diverse beschikbare bronnen op het internet, alsook van het boek Economie Online, Bedrijfswetenschappen, 2e jaar van de 3e graad, uitgeverij Plantyn.

Voor het maken van deze webquest heb ik gebruik gemaakt van het vrij verkrijgbare programma: https://maken.wikiwijs.nl.

 

Afbeeldingsresultaat voor 3d mannetje bronnen

5. Beoordeling

De beoordeling van het ondernemingsplan staat op 60 punten en zal op de volgende aspecten worden beoordeeld:

 

  • Ondernemingsplan:
    • Inhoud (bevat het alle onderdelen, bevat elk onderdeel de belangrijkste informatie, ...) .../30
    • Lay-out                                                                                                               .../5
    • Taalgebruik                                                                                                        .../5

 

  • Presentatie:
    • Opbouw (vlotheid en enthousiasme)                                                                   .../5
    • Inhoud                                                                                                               .../5
    • Taalgebruik                                                                                                        .../5
    • Presentatiemateriaal (Powerpoint, Prezi, ...)                                                       .../5

 

  • Zelf-evaluatie: hoeveel punten zou je jezelf geven en waarom (sterktes en zwaktes).

 

Afbeeldingsresultaat voor 3d mannetje goed

6. Terugblik

Na deze webquest heb je een duidelijk overzicht van wat een ondernemingsplan inhoudt en hoe je het moet opstellen.

Je hebt heel wat belangrijke dingen bijgeleerd:

In deze webquest zal je nu een antwoord gevonden hebben op de vragen:

  • Waarom een ondernemingsplan opgesteld worden bij de start van een nieuwe onderneming (het belang ervan).
  • Wat een missie is.
  • Wat de belangrijkste elementen van een missie of een opdrachtverklaring zijn.
  • Waarom er naast een algemene missie ook waarden vooropgesteld worden.
  • Waarom het formuleren van doelstellingen noodzakelijk is.
  • Waarom het profiel van de onderneming uitgeschreven wordt.
  • Waaruit een SWOT- analyse bestaat.
  • Geef de enge en de ruime betekenis van 'strategie'?

Met andere woorden je weet nu :

  • Waarom je een ondernemingsplan moet opstellen (het belang ervan);
  • Welke onderdelen een ondernemingsplan moet bevatten;
  • En bovendien kan je nu zelf een ondernemingsplan opstellen;
  • Tenslotte kan je je ondernemingsplan presenteren en verdedigen.

En wie weet, zal je het ooit nog eens nodig hebben om je eigen bedrijf op te starten!

 

Afbeeldingsresultaat voor 3d mannetje weet het

7. Docentpagina

Leerplan

ECONOMIE DERDE GRAAD ASO

LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS september 2006 LICAP – BRUSSEL D/2006/0279/051

 

Doelpubliek

Eerste jaar,  derde graad, ASO economie

 

Leerplandoelstellingen

 

Ontwerp

Davina Van den Houwe

  • Het arrangement Webquest: Ondernemingsplan is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Davina Van den Houwe Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-01-04 02:53:29
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Ondernemingsplan - Businessplan - Bedrijfsplan
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VWO 2; PO groep 3; VO; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; Primair onderwijs; VMBO theoretische leerweg, 1; PO groep 4; Volwasseneneducatie, Niveau 1; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 4; HAVO 4; HAVO 1; PO groep 1; VMBO theoretische leerweg, 4; VWO 6; VMBO gemengde leerweg, 1; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; VMBO theoretische leerweg, 2; PO groep 8; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; PO groep 7; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; PO groep 6; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; PO groep 5; PO groep 2; Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie; HAVO 5; Praktijkonderwijs; Volwasseneneducatie, Niveau 3; Speciaal basisonderwijs; Volwasseneneducatie, Niveau 2; VWO 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; SO; HAVO 2; VMBO gemengde leerweg, 4; VWO 5; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    sjabloon, template, webkwestie, webquest

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Team Wikiwijs. (2018).

    Sjabloon Webquest 2018

    https://maken.wikiwijs.nl/125479/Sjabloon_Webquest_2018

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.