Plaattektoniek

Plaattektoniek

Platen die bewegen

Deze werkmodule gaat over bewegende platen. Aan het einde van deze module ben je klaar voor de praktische opdracht waarbij je een kaart gaat maken van Japan. Voordat je deze kaart kan gaan maken ga je eerst kennis maken met plaattektoniek en natuurrampen.

Aan het einde van deze module weet je:

1. Wat platen en schollen zijn

2. Hoe platen bewegen

3. Waarom bewegende platen aardbevingen en vulkanen laten ontstaan

4. Wat een tsunami is en hoe deze zich ontwikkelt.

5. Kun je aan de hand van de casus Japan de kennis toepassen in een kaart.

 

De opbouw van de aarde

De aarde bestaat netzoals een biet of ui uit verschillende lagen. In het onderdeel: "de opbouw van de aarde", ga je ontdekken hoe de aarde is opgebouwd en uit welke aardlagen deze bestaat. Pas als je dit goed begrijpt, kun je verder naar de volgende stap.

Dit is de aarde

De aardkorst

De aardkorst is dus de bovenste laag van onze aarde. Je hebt vast al wel bedacht dat de aardkorst onder onze voeten ligt. De aardkorst is dus al het land en de oceaanbodem die om de mantel heen ligt.

 

De mantel

De mantel is vloeibaar gesteente. Niet vloeibaar zoals water vloeibaar is, maar eerder zoals kauwgom, dat heel erg elastisch wordt in je mond. De mantel is de tweede laag van onze aarde en ligt onder de aardkorst. Hij wordt verwarmd door de vloeibare buitenkern, waardoor de mantel beweegt.

Het onderste gedeelte van de mantel is dus warm en stijgt naar boven. Iets dat warm is stijgt namelijk altijd. Kijk maar eens naar de verwarming als het koud is, dan zie vaak de warme lucht opstijgen of kijk maar eens de waterdamp uit de waterkoker, die stijgt ook wanneer het water kookt. In de mantel gebeurt dit ook, alleen dan niet met lucht, maar met de mantel.

 

Stel we volgen een klein pakketje "mantel-kauwgom".

convectiestromen in de mantel

Onderaan is het lekker warm en wordt het bijna vloeibaar. Het pakketje zet uit en wordt lichter. Het stijgt. Dichter bij de aardkorst koelt het pakketje weer af. Wanneer het afkoelt, krimpt dit pakketje "mantel-kauwgum". Bij het krimpen wordt het weer zwaarder en zakt tenslotte naar beneden. 

Vervolgens wordt dit pakketje "mantel-kauwgom" weer opgewarmd door de zeer hete vloeibare buitenkern en stijgt het weer. Deze beweging van de mantel noemen we convectiestromen. In de figuur hiernaast zie je deze convectiestromen aangegeven met rode pijlen.

 

Toets:Toets

Plaattektoniek

Nu weet je dus dat de aarde is opgebouwd uit vier lagen en dat de bovenste laag de aardkorst is. Als je goed hebt opgelet in de video, dan weet je ook al dat de aardkorst is bestaat uit verschillende platen of schollen. Deze platen bewegen. Dit gebeurt op drie verschillende manieren:

  1. Sommige platen botsen (bewegen dus naar elkaar toe).
  2. Sommige platen bewegen uit elkaar.
  3. Sommige platen schuiven langs elkaar heen.

Bekijk de video als je meer uitleg wil over aardplaten en hoe deze bewegen.

De kaart in de vraag laat zien waar de platen liggen en in welke richting de platen bewegen. Deze beweging wordt aangegeven met de rode pijen.

  • Wijzen de pijlen naar elkaar dan:

1. Botsen de platen en ontstaan er bergen.

2. duikt de ene plaat onder de andere plaat, ontstaan er troggen.

  • Staan de pijlen van elkaar af, dan beweegt de aardkorst hier uit elkaar. Dit is een punt waar de convectiestroom opwaarts gaat. Magma komt hier dan ook aan het oppervlak. Door de snelle afkoeling van het magma door het zeewater, stolt het vloeibare gesteente (magma) sneller en krijgt het een egale donkere kleur.
  • Ten slotte staan er pijlen langs elkaar heen. Op deze plekken zijn veel aardbevingen doordat de aardkorst langs elkaar heen schuift.

Er zijn twee soorten platen of schollen. Je hebt schollen die uit oceanische korst bestaan en schollen die uit continentale korst bestaan.

  • continentale korst = licht
  • oceanische korst = zwaar

Wanneer deze met elkaar botsen kunnen er twee dingen gebeuren; namelijk er vormt een berg of de éne plaat schuift onder de andere, waardoor deze zinkt. Deze schollen bestaan dus uit ander soort gesteente. De oceanische korst is immers zwaarder dan de continentale korst. 

Als twee continentale korstplaten met elkaar botst dan krijg je bergen. De continentale korst kun je herkennen aan de vele kleuren. (afbeelding links)

Als een oceanische korst met een continentale korst botst, dan zakt de zware oceanische naar beneden en wordt opgenomen in de convectiestroom. Ocenanische korst kun je herkennen aan de egale donkere kleur. (afbeelding rechts)

 

 

 

 

 

De afbeelding hieronder geeft een mooie schematische tekening weer van de aardkorst en mantel.

verschillende platen die met elkaar in beweging komen

 

Belangrijk om te weten is dat vulkanen slechts door twee soorten beweging kunnen ontstaan:

1. Als er een hotspot is. Een hotspot is een plek waar het magma omhoog komt zonder dat er plaatbewegingen in de buurt zijn.

2. Als de oceanische korst onder de continentale korst duikt. Een plek op de aardkorst waar dit gebeurt noem je een subductiezone. Bij een subductiezone vind je diepe troggen. Een trog is een diep dal, dat ontstaat omdat oceaanische korst, zand en water mee naar beneden neemt.

Je kan ook vulkanisme krijgen wanneer twee oceanische korsten naar elkaar toe bewegen. De oudere oceanische korst is zwaarder, omdat deze langer afgekoeld is en zakte daarom onder de nieuwere oceanische korst.

Het ontstaan van vulkanen en eilanden op de grens van twee aardplaten

Oefening:plaattektoniek

Aardbevingen

In de afgelopen lessen heb je al geleerd wat aardplaten zijn, dat ze bewegen en dat door deze bewegende aardplaten, vulkanen ontstaan. Aardbevingen ontstaan ook door bewegende platen.

Als platen bewegen, rekt het gesteente, waar de aardkorst uit bestaat, op meerde plekken. Dit gesteente rekt mee totdat het knapt. Zoals een elastiekje ook knapt wanneer je er te hard aan trekt. Wanneer het gesteente knapt komt er veel energie kwijt in de vorm van golven. Je kunt deze golven vergelijken met geluidsgolven. Deze golven kunnen wij ook voelen als trillingen en deze trillingen noemen wij aardbevingen.

Aardbevingen de geo basisboek
Aardbevingen de geo basisboek

In de afbeelding zie je twee platen die naar elkaar toe bewegen. De exacte plek van de aardbeving noem je het hypocentrum. Dit is de plek van waaruit de golven zich bewegen. Het epicentrum is de plek op het aardoppervlak waar de aardbeving het sterkst voelbaar is en ligt recht boven het hypocentrum.

Aardbevingen in Nederland

In Nederland zijn ook regelmatig aardbevingen. Je hebt vast wel eens over de gasbel in Groningen gehoord. Deze gasbel is niet echt een bel met gas, zoals je ook een bel kan blazen. Nee, dit gas zit verstopt in mini gaatjes die in het gesteente zitten De video legt uit hoe deze aardbevingen ontstaan.

De aardbevingen in Groningen ontstaan dus wanneer door gaswinning de bodem daalt en oude inactieve breuklijnen actief worden.

In Nederland hebben we meer inactieve breuklijnen. Heel af en toe gebeurt het dat er een natuurlijke oorzaak is die ervoor zorgt dat de breuklijnen te veel spanning hebben en waardoor er een aardbeving ontstaat. In de afgelopen 30 jaar in het jaar 1992 om precies te zijn, is er een aardbeving geweest bij de plaats Roermond in Limburg.

De aardbeving van 1992 was uiteraard een bijzondere gewaarwording. Gaswinning is echter vaker een oorzaak voor aardbevingen in Nederland.

Nu ben je klaar voor de laatste vraag over aardbevingen veel succes!

Tsunami's

Een tsunami is een vloedgolf die ontstaat door een aardbeving in de oceanische plaat onder de zee. Zo'n beving noem je een zeebeving. De meeste tsunami's ontstaan in en rondom Azië. De meest bekende zijn de tsunami's bij:

  • Indonesië (2004)
  • Japan (2011)

Deze twee tsunami's hebben gigantisch veel schade veroorzaakt, waarbij ook veel slachtoffers zijn gevallen. In dit gedeelte ga je meer leren over hoe tsunami's ontstaan, welke schade ze kunnen aanrichten en wat we er tegen doen.

Tsunami's ontstaan dus wanneer er een aardbeving in de oceanische aardkorst ontstaat. Bekijk het filmpje en beantwoord de vragen.

 

In Nederland kennen we geen echte tsunami's. Tsunami's worden namelijk veroorzaakt door actieve breuklijnen vaak aan de rand van platen. Wel hebben we in Nederland soms een andere soort tsunami een: meteotsunami. meteo betekent weer, dus een meteotsunami is een kleine tsunami die ontstaat door hevig weer.

Je bent nu klaar om met de casus te beginnen die je gaat voorbereiden op de praktische opdracht. De opdracht is een kaart maken van Japan, waarbij je rekening houdt met platen/schollen, aardbevingen, vulkanen en tsunami's. 

Casus Japan en natuurrampen

Japan ligt op meerdere convergente plaatgrenzen. Oftewel, naar elkaar toe bewegende platen. Het land ligt op de Euraziatische, Filipijnse en de Pacifische plaat. De zeeën die boven deze  platen liggen zijn de Noordelijke Stille oceaan en de Filipijnenzee.

In dit hoofdstuk ga je actief met Japan bezig. Je leert je kennis over aardbevingen, tsunami's en vulkanen toepassen op Japan. 

Je begint met leren over grote aardbevingen, ook degene die de tsunami had als gevolg en eindigt met vulkaan Fujisan (富士山)  en zijn gevaar op uitbarsten.

Aardbevingen in Japan

Tegenwoordig is Japan goed voorbereid op aardbevingen. Dit is echter niet altijd het geval geweest. In de geschiedenis kunnen we lezen dat Japanse steden meerdere malen is getroffen door aarbevingen. Pas sinds de technologische ontwikkeling, van de 20e eeuw, kan Japan zich steeds beter bewapenen. Na elke zware aardbeving worden er nieuwe innovaties en uitvindingen gedaan die de mensen in het land beter moeten beschermen tegen aardbevingen.

We gaan drie aardbevingen die in Japan in de afgelopen 100 jaar hebben plaatsgevonden bekijken. Onthoudt: Dit zijn niet de enige (zware) aardbevingen geweest, maar deze zijn het meest bekend door de documentatie (vastlegging) van de aardbeving door beeldmateriaal.

Kanto aardbeving 1923

In 1923 is er in Tokio een hele grote aardbeving geweest die de stad De Stad Tokiocompleet verwoest heeft. Japan was volop in ontwikkeling en maakte zich klaar voor de oorlog met Rusland en China. De stad is niet de moderne stad zoals we die nu kennen, of zoals wij onze oude binnensteden kennen. Nee, de stad had een typisch Japans karakter. In dit gedeelte ga je leren over de stad Tokio voor 1923, de mensen die er toen woonden en wat de aardbeving aan verwoesting heeft gebracht.

Overigens ligt Tokio waar de rode pijl naar toe wijst.

 

 

 

 

KOBE 1995De stad Kobe in Japan

In 1995 kreeg Japan te maken met een tweede alomverwoestende aardbeving. Deze keer iets zuidelijker. Het epicentrum lag onder het kleine eiland Awajishima voor de kust van Kobe. Deze aardbeving bracht veel schade met zich mee en zorgde ervoor dat Japan een nieuw beleid ging voeren om aardbeving bestendiger te worden.

De website van de NOS is in dit veld gekopiëerd scroll in dit deelvenster naar beneden en bekijk de video over de aardbeving.

 

 

 

 

 

Tohoku aardbeving 2011

De laatste aardbeving die veel De Geo h/v 1 tekstboek 9e editieslachtoffers heeft geëist is de aardbeving in 2011 geweest. Deze bevond zich ten noorden van Tokio, voor de kust van Sendai. De reden dat deze aardbeving zoveel slachtoffers heeft gemaakt kwam door de tsunami die de beving opvolgde.

In figuur 6 kun je zien waar het episch centrum van deze beving lag.

Japan doet veel om hun aardbevingen in de gaten te houden. Tegenwoordig worden de seismografische gegevens omgezet in een digitale kaart, waarop het aantal aardbevingen, de zwaarte, het hypocentrum en het epischcentrum aan afgelezen kan worden.

De video die bij de vraag hoort is een video van deze digitale kaart. Deze video begint in januari 2011 en loopt door tot en met december. De eerste vier minuten geven je een duidelijk beeld over aardbevingen en de Tohoku aardbeving specifiek.

Bekijk in ieder geval de eerste 4 minuten van de video en beantwoord de vraag.

De video hieronder laat zien wat de aardbeving in 2011 met 8.9 op de schaal van Richter heeft aangericht in de stad Tokio. Hier is geen tsunami geweest, maar was de beving ook heel heftig. 

Als je goed kijkt zie je dat de grond langs elkaar heen beweegt en dat er water uit de grond omhoog wordt geduwd. Dit is een moeilijk proces, maar wat er eigenlijk gebeurt is dat de trillingen ervoor zorgen dat zand en water vermengen en omhoog worden geduwd. Het water dat je omhoog ziet komen is vloeibaar en kan door de stenen omhoog komen, terwijl het zand onder de stenen blijft.

Veel geologen, seismologen en andere mensen die de aarde interessant vinden hebben met verbazing naar deze beelden gekeken. Ze wisten wel over verschijnselen, maar de meesten hadden ze nog nooit op beeld gezien. Wat vind jij ervan? Bekijk de video en vorm een mening. 

 

 

De tsunami in Japan in 2011

Nu je weet hoe vernietigend een aardbeving kan zijn en je hebt gezien hoe de grote Tohoku aardbeving ook andere gevolgen heeft gehad dan de tsunami, kan je verder met de tsunami die landval maakte op 11 maart 2011.

Feitje: wetenschappers waren er in het begin niet overeens hoe sterk de aardbeving was, dit kwam door de grote verwoesting, pas dagen later werd vastgesteld dat deze 8.9 op de schaal van Richter was.

 

kracht van de tsunamiIn figuur 7 kun je zien hoe de tsunami zich heeft ontwikkeld in uren en golfhoogte in centimeters.

Vlak bij Japan is de golf het hoogst, wel 10 meter. Dat de golf zo hoog is geworden, komt niet alleen door het naderen van de kust, maar ook omdat de bodem bij de kust daalde. Japan was goed voorbereid op een tsunami in deze regio, maar had geen rekening gehouden met bodemdaling in het bouwen van hun zeemuren. Op sommige plekken was de zeemuur 6 meter hoog maar daalte met een meter, waardoor de muur 1 meter water niet kon tegenhouden.

 

Omdat tsunami's niet altijd een lokaal gevolg hebben, is er een continentale organisatie die alle trillingen binnen het gebied van de Ring van Vuur in de gaten houd. Zij schrijven direct op wanneer er een aardbeving of zeebeving heeft plaatsgevonden en schatten in wat de kans op een tsunami is.

Wanneer er een kans op een tsunami is, dan licht deze organisatie, PacificTWC, de crisisteams van de landen in. Zo kan ieder land zichzelf beter voorbereiden wanneer de tsunami aan land komt.

Deze organisatie maakt ook mooie animaties waarop je goed de golfbeweging en hoogte van een tsunami kan zien. Ze hebben er ook een gemaakt van de Tohoku beving.

Japan in het nieuws

Ook in Nederland werd de tsunami in Japan 2011 nieuws. Verschillende Japan experts, veelal lesgevend aan universiteiten en hogescholen in Nederland en België werden gevraagd. In eerste instantie werd er de focus gelegd op de omvang van de ramp en vooral hoe Japanners omgaan met rampen. Daarna werd de focus gelegd of er studenten en/of docenten aanwezig waren in Japan en het getroffen gebied.

Ervaring van een student Japans

"Toen ik het nieuws over Japan en de tsunami hoorde, was ik erg geschrokken. Ik zou namelijk 23 maart naar Tokio vliegen om van daaruit de Shinkansen naar Sendai te pakken voor een uitwisseling van 5 maanden, het episch centrum van aardbeving. Daarnaast had ik twee klasgenoten die op dat moment, gelukkig in een ander gedeelte van Japan, op uitwisseling waren. Zelf heb ik urenlang achter de computer gezeten op zoek naar informatie in het Engels en in het Japans, om zo op de hoogte te blijven. Ook had ik veel contact met klasgenoten via livechats.

Hoewel ik de tsunami en de verwoesting heel erg vond, maakte ik mij grote zorgen over de kernramp die zich plaatsvond. Informatie over de schade en omvang van deze kernramp was amper beschikbaar. Tepco, het energiebedrijf, en de Japanse overheid brachten weinig informatie naar buiten en accepteerden geen hulp van het buitenland. Het zeewater was vergiftigt met radioactief materiaal en de wind stond richting de hoofdstad Tokio. Daar maakte ik mij veel meer zorgen over. Hoe groot zou de uiteindelijke omvang zijn van deze ramp? Zou het erger zijn dan Chernobyl? Dagenlang lekte radioactief materiaal in de lucht in en de metingen die door de inwoners van Tokio werden gedaan, zaten ver boven de toegestane levels.

Twee dagen later had ik contact met mijn hogeschool. Zij vroegen of ik nog op uitwisseling wilde. Ik heb toen ja gezegd, maar niet naar het gebied en het liefst ook niet naar Tokio. Deze laatste was voor twee klasgenoten ook geen optie, de internationale dorm van hun uitwisselings universiteit was gesloten. Uiteindelijk zijn wij met zijn drieën in Kansai terecht gekomen; in de stad Kobe waar in 1995 een allesverwoestende aardbeving is geweest. Twee weken na de ramp was het in deze regio weer als vanouds, de leeg gekochte supermarkten, waren na een week weer aangevuld en het dagelijks leven had zich weer hervat."

 

In de video hieronder wordt een terugblik gegeven naar deze tijd, de beelden die op tv waren en de gevolgen van de ramp. De video geeft je een juiste indruk over de verwoestende kracht van een tsunami.

Fukushima

De kernramp was dus een belangrijk gevolg van de tsunami. Het verhaal van de student die aangeeft dat er weinig informatie vrij kwam over de ramp vanuit de regering en wat Tepco deed is herkenbaar voor velen, zelfs voor de Japanners zelf. Het ongeloof over de omvang en hoe de overheid en Tepco hebben gereageerd over de ramp, zorgde ervoor dat de premier van het land is opgestapt. 

 

Ïn de video terugblik kernramp Fukushima 2011 wordt je terug genomen naar die 11 maart 2011, de dag dat Fukishima verloor.

Vulkanen in Japan

Na de grote ramp van Tohoku leek het gevaar geweken. Japan heeft geleerd van de fouten van de tsunami en de aardbeving. Momenteel is het land vollop in ontwikkeling om veiligere kerncentrales te bouwen.

In de media heeft nooit het geluid geklonken van het vergroten van het gevaar van uitbarsting van de stratovulkaan Fuji na de aardbeving 8.9 op de schaal van Richter. Pas twee jaar later werd er geluisterd naar de vulkanogen in het land. De kans op uitbarsting van Fujisan is gestegen, maar niet voldoende om een directe bedreiging te vormen. Er zijn echter andere vulkanen die veel schadelijker zijn dan Fujisan.

vulkanen

Actieve en slapende vulkanen

Actieve vulkanen zijn vulkanen die een opbouwende druk hebben in hun magma kamer. slapende vulkanen zijn vulkanen die geen activiteit hebben en daardoor geen bedreiging vormen voor de omgeving rondom de vulkaan. Let wel op, een slapende vulkaan kan wel 'wakker' worden gemaakt door trillingen van aardbevingen bijvoorbeeld.

In figuur 3 zie je een kaart van Japan met vulkanen kaart De Geo 9e editieactieve en slapende vulkanen. De vulkaan boog komt mij Kyushu het land land op en trekt verder rond de ring van vuur via Honshu richting Hokkaido door naar de Russische Kuril eilanden.

De trog is het aangegeven gebied waar de Pacifische Plaat onder de Euraziatische Plaat duikt. Valt jou ook op dat de vulkanen niet rechtstreeks onder de trog ontstaan.

Hoe zou dat komen?

 

 

Sukarajima Kyushu

Kagoshima worldatlasOp het eiland Kyushu in de stad Kagoshima ligt de vulkaan Sakurajima, deze vulkaan is zeer actief. De vulkaan ligt bij de stad Kagoshima. In de afbeelding kun je zien waar Kagoshima ligt. Deze plek is waar de vulkaan staat. Als het goed is zie je dat dit zuidelijker ligt dan de stad Kobe, waar de aardbeving uit 1995 heeft plaatsgevonden.

 

 

bron googlemaps.nlKagoshima heeft een heel andere cultuur dan dat er in Tokio is. Het land ligt op een lagere breedte en heeft een vochtig subtropisch klimaat. Als je inzoomt op de regio zelf, dan zie je direct aan de hoogte waar Sakuraji ligt. Kijk maar in de afbeelding. Daar waar de vulkaan ligt is het hoger. Denk je dat deze vulkaan een stratovulkaan is?

Als je denk van wel, dan klopt dit. Je kan deze herkennen aan de steile krater bij de vulkaan.

 

Je bent nu klaar om te beginnen met de eindopdracht.

Voordat je aan deze praktische opdracht begint moet je eerst een toetsje maken om te kijken of jij voldoende kennis hebt over het ontstaan van aardbevingen en vulkanen. Deze kan je ophalen bij de docent. 

Als je voldoende kennis hebt, mag je deelnemen aan de opdracht. Deze kan je nadat de toets voldoende is ophalen bij de docent.

  • Het arrangement Plaattektoniek is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    jose kloeze Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-02-06 13:07:06
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Aan het einde van deze lessenserie weet je wat platen zijn en weet je welke rol platen spelen bij aardbevingen en vulkanen.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Dit is de aarde
    https://youtu.be/REccnRL5gDU
    Video
    Het ontstaan van vulkanen en eilanden op de grens van twee aardplaten
    https://youtu.be/gl2HT-KwTPc
    Video
    vulkanen
    https://youtu.be/LxOwjgx_rZA
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Toets

    plaattektoniek

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.