Weer en klimaat

Aardrijkskunde les: Weer en klimaat

Welkom bij deze les!

Introductie

Wat gaan we vandaag doen?

Welkom bij deze wikiwijs les, vandaag gaan we aan de slag met het thema weer en klimaat.

In deze les gaan we kijken naar de verschillen tussen het weer en het klimaat en naar de verschillende klimaatzones. Hier in Nederland hebben we een gematigd zeeklimaat maar dit klimaat hebben we niet over heel de wereld, er zijn namelijk verschillende klimaatzones. Maar wat is een klimaatzone? In deze les leer jij alles over het weer en het klimaat en ga je zelfstandig aan het werk met de lesstof en eindtoets.

Je kan telkens klikken op de pijltjes rechts onderin om verder te gaan of om terug te gaan naar een nieuw onderdeel. Aan het einde van deze les is er een eindtoets om te controleren of je alles hebt begrepen.

*Deze les is voor de onderbouw van het vmbo.

Inhoud van de les

We hebben net al even gekeken naar de introductie, wat gaan we verder in deze les doen?

- We kijken naar de lesdoelen

- We behandelen de theorie/uitleg

- We kijken naar het weer en het klimaat

- We kijken naar de vijf hoofdklimaatzones

- We gaan aan de slag met een oefentoets

- We hebben kijken naar de extra stof

- We maken de eindtoets

- Daarna sluiten we af met een evaluatie

Lesdoelen

Aan het einde van deze les:

  • ....... kan je het verschil tussen de begrippen weer en klimaat uitleggen.
  • ........weet je wat de vijf hoofdklimaten zijn en kan je deze benoemen.
  • ........kan je uitleggen wat een klimaatzone is.
  • ........heb je zelfstandig gewerkt aan de lesstof en heb je de eindtoets gemaakt.

Weer en klimaat

Het weer en het klimaat zijn niet hetzelfde, maar wat is nou het verschil tussen het weer en het klimaat?

Het weer is de toestand van de lucht op een bepaald moment op een bepaalde plek. Je kan hierbij denken aan het weerbericht, daar zeggen ze bijvoorbeeld "Het is zonnig in Rotterdam en het wordt gemiddeld 17 graden".  Het klimaat is het gemiddelde weer gemeten over een periode van 30 jaar.  Het weer kan dus per dag veranderen en het klimaat niet.

Opdracht: Bekijk eerst de filmpjes over het weer en het klimaat en maak daarna het opdrachtje. Als je het moeilijk vindt bekijk dan nog eens het tweede filmpje, dit filmpje heeft wat extra uitleg over het onderwerp.

Filmpje 1: Weer en klimaat

Filmpje 2: Weer en klimaat: extra uitleg

De vijf hoofdklimaatzones

Overal op de wereld heb je verschillende klimaten. Hier in Nederland is het vaak niet heel erg warm en niet heel erg koud en er valt veel regen, dit noem je een gematigd zeeklimaat. Een groot gebied met hetzelfde klimaat noem je een klimaatzone. Over de hele wereld vinden we in totaal vijf hoofdklimaatzones deze indeling is gemaakt op basis van temperatuur, neerslag en op basis van wat voor soort planten er groeien.

De vijf hoofdklimaatzones zijn:

- Tropische klimaatzone

- Woestijn klimaatzone

- Landklimaatzone

- Zeeklimaatzone

- Poolklimaatzone

 

Opdracht: Bekijk eerst de kennisclip over de vijf verschillende klimaatzones en maak daarna het opdrachtje. Onderin de pagina staat een wereldkaart met bolletjes, je kan op deze bolletjes klikken om nog exta uitleg te krijgen bij de klimaatzones. Wanneer je klaar bent met het kijken naar de kennisclip en het maken van de opdracht kan je op het rechter pijltje klikken om verder te gaan naar alle klimaatzones. 

 

 

Uitleg klimaatzones

Je kan oefenen met de klimaatzones door op dit kaartje te klikken. Wanneer je op de bolletjes klikt krijg je een uitleg over de klimaatzone. Mocht het kaartje niet werken kan je via de link ook naar de site gaan.

https://www.thinglink.com/scene/1311715813530533890

Klimaatzones op lage breedte

We gaan eerst kijken naar de klimaatzones op lage breedte:

De eerste klimaatzone die we op lage breedte tegenkomen is het tropisch klimaat. Het tropisch klimaat wordt ook wel het tropisch regenwoud klimaat genoemd. We vinden dit klimaat rondom de evenaar bij de tropen. Het wordt in dit klimaat nooit kouder dan 18 graden Celsius, dus het is er altijd warm. Ook valt er veel regen wel meer dan 2000 mm neerslag gemiddeld, doordat het zoveel regent kunnen er veel planten groeien in dit klimaat. We zien in deze klimaatzone een tropisch regenwoud met hoge bomen die soms wel 35 meter hoog worden!

De tweede klimaatzone die we tegenkomen op lage breedte is het woestijnklimaat. Het woestijnklimaat wordt ook wel het droog klimaat genoemd. We vinden deze klimaatzone vaak ten noordenen ten zuiden van het tropische klimaat. In het woestijnklimaat is het heel erg droog omdat er bijna geen neerslag valt, minder dan 250 mm gemiddeld. We zien in het woestijnklimaat daarom ook bijna geen plantjes of bomen.

Op de plaatjes kan je zien hoe deze klimaatzones eruit zien.

Op dit plaatje zie je een tropisch regenwoud
Op dit plaatje zie je een tropisch regenwoud
Op dit plaatje kan je zien hoe het woestijnklimaat eruit ziet
Op dit plaatje kan je zien hoe het woestijnklimaat eruit ziet

Klimaatzones op gematigde breedte

Dan komen we aan bij de klimaatzones op gematigde breedte.

We zien allereerst het zeeklimaat, dit klimaat vinden we bij land en zee. In Nederland hebben wij ook een zeeklimaat. Het is in een zeeklimaat het hele jaar door niet heel erg warm maar ook niet heel erg koud, wel heb je in een zeeklimaat het hele jaar door neerslag. In het zeeklimaat heb je dus zachte winters waarin het niet heel erg koud wordt en koelere zomers waarin het niet heel erg warm wordt, dit komt door de invloed van de zee.  

In het zeeklimaat zien we loofbomen, dit zijn bomen die hun bladeren in de herft en winter laten vallen.

Het tweede klimaat wat we vinden op gematigde breedte is het landklimaat. Dit klimaat lijkt een beetje op het zeeklimaat maar heeft veel grotere verschillen tussen de zomer en de winter. Het landklimaat heeft namelijk een strenge (een erg koude) winter en erg warme zomer, dat komt omdat deze klimaatzone niet beïnvloedt wordt door de zee. In de winter ligt er in een landklimaat vaak sneeuw en in de zomer is het er erg warm.

In het landklimaat zien we naaldbomen, dit zijn bomen die geen bladeren hebben maar naalden. Er groeien in het landklimaat geen loofbomen omdat het in de zomer te warm wordt en in de winter te koud wordt voor deze bomen.

Op dit plaatje zie je de klimaatzone van het zeeklimaat, je kan hier ook op de achtergrond loofbomen zien
Op dit plaatje zie je de klimaatzone van het zeeklimaat, je kan hier ook op de achtergrond loofbomen zien
Op dit plaatje zie je de klimaatzone van het landklimaat, je kan de verschillen zien tussen de zomer en de winter periode
Op dit plaatje zie je de klimaatzone van het landklimaat, je kan de verschillen zien tussen de zomer en de winter periode

Klimaatzones op hoge breedte

Dan als laatste komen we aan bij de klimaten op hoge breedte. We vinden hier maar één klimaatzone, namelijke het poolklimaat. We vinden deze klimaatzone op de Noordpool en op de Zuidpool. Het poolklimaat is heel erg koud en in de winter kan het soms wel -50 graden Celsius worden. En in de zomer wordt het niet warmer dan 0 graden Celsius. Het poolklimaat heeft lange koude winters en koele zomers en het hele jaar door valt er neerslag, vaak als sneeuw. 

In het poolklimaat groeien er geen bomen of planten, er groeien alleen grassen en kleine struikjes. 

Op dit plaatje zie je de klimaatzone van het poolklimaat
Op dit plaatje zie je de klimaatzone van het poolklimaat

Oefentoets:

Even controleren:

Hieronder zie je de oefentoets, deze oefentoets bestaat uit een aantal vragen. Vul deze vragen in en ga verder naar het volgende onderdeel. Wanneer je meer dan 3 vragen fout hebt ga je verder naar het kopje aanvullende stof en klik je op extra stof. Wanneer je minder dan drie vragen fout hebt ga je naar het kopje aanvullende stof en klik je op verdieping. 

Aanvullende stof

Extra stof

Extra stof:

Wanneer je moeite hebt met de stof bedenk dat eerst voor jezelf welk onderwerp je lastig vindt ( weer en klimaat, de hoofdklimaatzones, de soorten klimaatzones). Oefen met de onderwerpen die je lastig vindt en lees de extra uitleg hieronder nog eens goed door.

Weer en klimaat:

Wat is nou precies het verschil tussen het weer en het klimaat?

- Weer: Is de toestand van de lucht op een bepaald moment op een bepaalde plek. Je kan hierbij denken aan het weerbericht. Bij het weerbericht kijken ze vaak naar een bepaalde plek, bijvoorbeeld Rotterdam. Ze kijken dan dus naar het weer op die plek, is het zonnig of regenachtig en hoeveel graden wordt het?

- Klimaat: Het klimaat is het gemiddelde weer over een langere periode gemeten ( over 30 jaar). Het klimaat vindt je terug in gebieden over de hele wereld dit noemen we klimaatzones. Het klimaat kan dus niet zo maar veranderen.

De vijf hoofdklimaatzones:

Op lage breedte:

- Tropisch klimaat

- Woestijnklimaat

Op gematigde breedte:

- Zeeklimaat

- Landklimaat

Op hoge breedte:

- Poolklimaat

Soorten klimaatzones:

Over de hele wereld zijn er dus klimaatzones, hierboven hebben we gekeken naar welke vijf klimaatzones er zijn en waar deze zich bevinden. Elke klimaatzone heeft kenmerken:

Tropisch klimaat: In het tropisch klimaat is het erg warm, het wordt zelfs in de winter niet kouder dan 18 graden. Ook valt er veel neerslag in het tropisch klimaat. Door deze omstandigheden groeien er veel planten en bomen in het tropisch klimaat zoals het tropisch regenwoud.

Woestijnklimaat: In het woestijnklimaat is het erg droog, er valt dan ook bijna geen neerslag. Doordat er bijna geen neerslag valt kunnen er ook geen planten en bomen groeien. De enige soort vegetatie die er groei zijn kleine struikjes en kleine plantjes.

Zeeklimaat: Het zeeklimaat wordt beïnvloed door de zee. Het is daarom in de zomer er niet heel erg warm en in de winter niet heel erg koud, dit noemen we zachte winters en koelere zomers. In het zeeklimaat kunnen loofbomen groeien die hun blaadjes in de herft en in de winter laten vallen.

Landklimaat: Het landklimaat wordt niet beïnvloed door de zee. De zomers en winters zijn daarom extremer dan in het zeeklimaat. De winters zijn erg koud en er kan dan neerslag vallen in de vorm van sneeuw. De zomers zijn een stuk warmer dan de zomers in het zeeklimaat. In het landklimaat kunnen naaldbomen groeien, dit zijn bomen die zich wat beter aan kunnen passen aan het extremere klimaat.

Poolklimaat: Het poolklimaat is vooral erg koud. De winters zijn er erg donker en koud en zelfs in de zomer komt de temperatuur niet boven de 0 granden. Omdat het er zo koud is en er vooral neerslag valt in de vorm van sneeuw kunnen er geen bomen en planten groeien. In het poolklimaat groeien vooral grassen en kleine struikjes.

 

Opdracht: Bekijk de mindmap, wanneer deze niet werkt in de Wikiwijs gebruik dan het linkje. Wanneer je moeite hebt met de theorie kan je het onderstaande filmpje bekijken.

Filmpje met uitleg over de klimaten

Verdieping

Verdiepend:

Het klimaat wordt gemeten over een periode van 30 jaar maar soms kan het klimaat een beetje veranderen, dit noemen we een klimaatverandering.

Wanneer het klimaat verandert kan het bijvoorbeeld warmer of kouder worden, meer gaan regenen of juist droger worden. Ook kan het weer extermer worden of het ijs op de polen kan gaan smelten. Ook in Nederland verwacht men een klimaatverandering in de toekomst. Het KNMI is een bedrijf/instituut wat al jaren lang alle informatie verzameld over het weer en het klimaat in Nederland en doet ook voorspelling voor de toekomst. In de toekomst verwacht het KNMI dus ook een klimaatverandering voor Nederland met hogere temperaturen met zachtere winters en warmere zomers en met meer regen.

Opdracht: Maak de opdrachten over klimaatverandering in Nederland

Oefening klimaatverandering
Mocht de oefening niet meteen openen gebruik dan deze link.

Eindtoets

Je bent nu aangekomen bij de eindtoets. In deze eindtoets gaan we kijken of je de stof/theorie goed hebt begrepen. 

Wat ga je doen? Je gaat de eindtoets maken

Hoe? Dit ga je individueel en in stilte doen

Hulp? Je mag bij deze eindtoets geen hulp gebruiken

Tijd? Er zit geen tijdslimiet op deze toets dus je kan op je gemakje deze toets maken

KLaar? Als je klaar bent met de eindtoets ga je terug naar de Wikiwijs en ga je naar het kopje Afsluiting. 

Afsluiting van de les

Jullie zijn aan het einde gekomen van deze online les!

Als laatste wil ik jullie vragen om een feedbackformulier in te vullen voor mij. Dit is een verplicht onderdeel van de les dus doe dit ook.

Wat ga je doen: Je klikt op de link om het formulier in te vullen.

Hoelang: Het invullen van het formulier duurt 3 tot 5 minuten.

Klaar: Je klikt als je klaar bent op de verzendknop onderin en dan mag je de digitale les afsluiten.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScefa29sAiIskjdR2k4wErIbHAmpUloN_7LmaeUN3IMrwkEuQ/viewform?usp=sf_link

Bedankt voor de les!

Begrippenlijst

Gematigde breedte: Van 30 tot 60 graden breedte is gematigde breedte.

Hoge breedte: Vanaf 60 graden breedte is hoge breedte, je bevindt je het dichtste bij de polen.

Klimaat: Het klimaat is het gemiddelde weer over een langere periode gemeten ( over 30 jaar). Het klimaat vindt je terug in gebieden over de hele wereld dit noemen we klimaatzones. Het klimaat kan dus niet zo maar veranderen.

Klimaatzone: Een gebied met hetzelfde klimaat. Dit is gebaseerd op temperatuur, neerslag en de soort planten die er groeien.

Lage breedte: Van 0 tot 30 graden breedte is lage breedte, je bevindt je het dichtste bij de evenaar.

Landklimaat: Het landklimaat wordt niet beïnvloed door de zee. De zomers en winters zijn daarom extremer dan in het zeeklimaat. De winters zijn erg koud en er kan dan neerslag vallen in de vorm van sneeuw. De zomers zijn een stuk warmer dan de zomers in het zeeklimaat. In het landklimaat kunnen naaldbomen groeien, dit zijn bomen die zich wat beter aan kunnen passen aan het extremere klimaat.

Loofbomen: Bomen die in de herfst en winter hun blaadjes laten vallen, deze bomen komen voor in het zeeklimaat.

Naaldbomen: Bomen die naalden hebben als bladeren. Deze bomen zijn aangepast aan de extremere weersomstandigheden van het landklimaat.

Poolklimaat: Het poolklimaat is vooral erg koud. De winters zijn er erg donker en koud en zelfs in de zomer komt de temperatuur niet boven de 0 graden. Omdat het er zo koud is en er vooral neerslag valt in de vorm van sneeuw kunnen er geen bomen en planten groeien. In het poolklimaat groeien vooral grassen en kleine struikjes.

Tropisch klimaat: In het tropisch klimaat is het erg warm, het wordt zelfs in de winter niet kouder dan 18 graden. Ook valt er veel neerslag in het tropisch klimaat. Door deze omstandigheden groeien er veel planten en bomen in het tropisch klimaat zoals het tropisch regenwoud.

Weer: Is de toestand van de lucht op een bepaald moment op een bepaalde plek. Je kan hierbij denken aan het weerbericht. Bij het weerbericht kijken ze vaak naar een bepaalde plek, bijvoorbeeld Rotterdam. Ze kijken dan dus naar het weer op die plek, is het zonnig of regenachtig en hoeveel graden wordt het?

Woestijnklimaat: In het woestijnklimaat is het erg droog, er valt dan ook bijna geen neerslag. Doordat er bijna geen neerslag valt kunnen er ook geen planten en bomen groeien. De enige soort vegetatie die er groei zijn kleine struikjes en kleine plantjes.

Zeeklimaat: Het zeeklimaat wordt beïnvloed door de zee. Het is daarom in de zomer er niet heel erg warm en in de winter niet heel erg koud, dit noemen we zachte winters en koelere zomers. In het zeeklimaat kunnen loofbomen groeien die hun blaadjes in de herfst en in de winter laten vallen.

Bronnen

Afbeeldingen:

Auteursrechtvrije afbeeldingen via Google advanced search, Unsplash en De Geo bronnenbank

 

Theorie:

Bloothoofd, T., & Botter, H. (2012). BuiteNLand  / 1 vmbo-KGT (1ste editie). Groningen, Nederland: Noordhoff.

 

Filmpjes:

Klimaatcollege 'Weer en klimaat': https://www.youtube.com/watch?v=N05kboFEGbo&feature=emb_title

Uitleg klimaatzones: https://www.youtube.com/watch?v=XO038a6jxUk

Klimaatzones van de wereld: https://www.youtube.com/watch?v=BgTrZdb5Arw

Weer en klimaat in Nederland: https://schooltv.nl/video/weer-en-klimaat-in-nederland-het-weer-verandert-per-dag-het-klimaat-niet/#q=het%20weer%20verander%20per%20dag%20het%20klimaat%20niet

 

Gebruikte educatieve tools:

- Google Forms

- Microsoft Forms

- Thinglink

- Coggle it

  • Het arrangement Aardrijkskunde les: Weer en klimaat is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Lotte Zoutewelle Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-05-28 20:51:51
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze Wikiwijsles gaat over het thema weer en klimaat. De les is bedoelt voor de onderbouw van het vmbo.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    vmbo, weer en klimaat

    Bronnen

    Bron Type
    Filmpje 1: Weer en klimaat
    https://player.ntr.nl/index.php?id=WO_NTR_427692
    Video
    Filmpje 2: Weer en klimaat: extra uitleg
    https://www.youtube.com/watch?v=N05kboFEGbo
    Video
    Uitleg klimaatzones
    https://youtu.be/XO038a6jxUk
    Video
    https://www.thinglink.com/scene/1311715813530533890
    https://www.thinglink.com/scene/1311715813530533890
    Link
    Filmpje met uitleg over de klimaten
    https://player.ntr.nl/index.php?id=WO_NTR_426091
    Video
    Oefening klimaatverandering
    http://https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdMITbdrxwDAvxT8ouxybfhCXy411200FdkHUeovD1zaqZLYg/viewform?usp=sf_link
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Oefentoets weer en klimaat

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.