Wil jij betaald worden om films te kijken?

Wil jij betaald worden om films te kijken?

Introductie

"I stand upon my desk to remind myself that we must constantly look at things in a different way..." (Robin Williams, Dead Poets Society)

Over deze quest...

Wat zie je nou echt als je naar instastories, videoclips, series en films kijkt? Waarom trekt het zo je aandacht? Waarom ontroert het je? Waarom snap je het zonder woorden? Om meer te zien in deze audiovisuele uitingen moet je de taal van film leren spreken, daar gaat deze quest over. Veel plezier!

Begeleiding Heb je een vraag, ik help je graag:

Tijdbesteding

Mate van vrijheid

   

Dit is een gecontroleerde quest. Je bepaalt zelf wanneer en waar je deze quest doet. Het onderwerp, leermateriaal en de vraagstelling zijn bepaald door de docent. Wel kun je een aantal keuzes maken in je uitwerking, zowel in vorm als inhoud. Je maakt deze quest alleen!

Leerspier

Centraal in deze quest staat de leerspier vragen stellen. Het gaat om meer dan kijken alleen. Bij het kijken ga je door nieuwsgierig te zijn vragen stellen over het waarom van de dingen die je ziet.

Verbindingen

Uiteraard heeft deze quest een verbinding met Nederlands. De show voor deze quest is namelijk het schrijven van een filmrecensie.

11 februari HVX Filmdag! In de expoweek gaan we op dinsdag naar diverse bioscopen om films te bekijken. Met de kennis die je opgedaan hebt in deze filmquest zie je veel meer!

Routeplanner

Route planning

Tijd Onderdelen

0. Motivatiemotor Kunst

  • Seesaw: motivatiemotor

1. Wat is film: lees de tekst en/of kijk de filmpjes

Seesaw: jouw eigen tijdlijn over de geschiedenis van de film;

of een mindmap over wie er werken aan een film

of een mindmap over de filmtechnieken.

2. De taal van film: lees de tekst en/of kijk de filmpjes

3. Filmrecensent

4. Show: Jouw filmrecensie

  • Seesaw: jouw filmrecensie (zet erbij V/M of H/V)

5. Terugkijker

  • Seesaw: terugkijker

 

 

Motivatiemotor

Passie uitoefenen

Naar een doel streven

Nieuwsgierigheid

Iets totaal nieuws leren

"Ik kan enorm genieten van film en televisie." "Ik wil later filmrecensent worden." "Wat als er geen recensies zouden zijn?" "Begrijpen wat de functie van recensies is."

 

Gebruik deze voorbeelden om jouw eigen motivatie op te schrijven.

Zet in Seesaw welke van deze vier pijlers jou het meest motiveert om deze quest tot een goed einde te brengen en waarom. Plaats je blog in het mapje Kunst en geef het de naam: MM Film.

Verderkijker

De kunst quest 'wil jij betaald worden om films te kijken?' eindigt in een show waarin jij jouw eigen recensies schrijft.

Om deze show te kunnen maken zijn er drie onderwerpen waarover je kennis moet verzamelen:

Wat is film?

De taal van film.

Wat staat er in een recensie?

Reis(blog)

Je groeit op in én met beelden. Het is inmiddels – naast gesproken en geschreven taal – dé manier waarop wij met elkaar communiceren én een beeld creëren van onszelf en de wereld om ons heen.

Wat zie je nou echt als je naar instastories, videoclips, series en films kijkt? Waarom trekt het zo je aandacht? Waarom roert het je? Waarom snap je het zonder woorden? Om meer te zien in deze audiovisuele uitingen moet je de taal van film leren spreken.

Deze film quest leert je betekenis te geven aan audiovisuele producten. Door film kritisch te analyseren en erop te reflecteren in een bredere context, ontdek je de verschillende manieren waarop in film verhalen, ideeën, overtuigingen, ervaringen en gevoelens verbeeld kunnen worden.

Je maakt door deze quest een start met de ontwikkeling van een kritische, creatieve, bewuste, open, actieve en analytische houding tot film.

Wat is film?

Als je de digitale les gedaan hebt die hieronder staat (link aanklikken) dan:

• weet je meer over de geschiedenis van de film;

• weet je wie er allemaal meewerken aan het maken van een film en wat ze doen;

• heb je kennisgemaakt met de nieuwste filmtechnieken;

• kun je muziek aan films koppelen;

• heb je je kennis van film getest.

Je kunt het allemaal nog eens nalezen in de pdf onderaan deze pagina.

 

Maak jouw eigen tijdlijn van de geschiedenis van de film

of een mindmap over wie er werken aan een film

of een mindmap over de filmtechnieken.

Plaats de uitwerking van jouw keuze in   Seesaw

De taal van film

Hoe werkt de taal van film? Waaruit is deze opgebouwd?

Elk audiovisueel product bestaat uit:

1.    NARRATIEF In film worden verhalen, ideeën, ervaringen en gevoelens verbeeld door middel van verhaalmiddelen (wie wat waar), verhaalstructuren (begin, midden, eind) en verhaaltechnieken (tijdverloop, flashbacks, tegenstellingen).

2.   VORMGEVING Film krijgt vorm door gebruik te maken van: camerawerk (cinematografie), art direction (mise-en-scene), spel/framing, montage en geluid.

3.    CONTEXT Film wordt bekeken en gecreëerd in contexten: geschiedenis, cultuur en maatschappij, economie, en ook de toeschouwer, het publiek geven betekenis aan film.

Door narratief, vormgeving en context te combineren en te onderzoeken, ontdek je de betekenis van audiovisuele producten. 

NARRATIEF + VORMGEVING + CONTEXT = BETEKENIS (VOOR KIJKER + VOOR MAKER)

Bij het recenseren van films wordt gebruik gemaakt van een vast begrippenapparaat. Deze begrippen komen terug in de teksten die je leest. Zelf ga jij deze begrippen in je show gebruiken.

Wat staat er in een recensie?

Een filmrecensie is een bespreking van een film door een deskundige. Hij geeft zijn mening en legt ook uit waarom hij iets goed of slecht vindt. Deze recensies lees je meestal in de krant of op internet. Vaak lezen mensen eerst de recensies en beslissen dan daarna of ze naar die film gaan of niet. Een recensent moet zijn mening daarom goed onderbouwen. Een recensie bevat o.a. een korte samenvatting van de film, een analyse van de laag die er het meeste uitspringt: verhaal, hoe de film gemaakt is of de boodschap.

De filmrecensent recenseert de nieuwste films direct vanuit de bioscoop. Binnen ieder genre. Van blockbusters tot filmhuis, en alles daartussenin. Door middel van korte recensies ben je als lezer snel op de hoogte van welke films de moeite waard zijn en welke films je beter links kunt laten liggen.
De filmrecensenten zijn filmliefhebbers met een zeer brede smaak. Ze weten de goede films te spotten aan de hand van verhaal, acteren, regie, special effects, soundtrack.

Een recensent moet zijn mening goed onderbouwen. Een recensie bevat o.a. een korte samenvatting van de film, een analyse van de laag die er het meeste uitspringt: narratief (het verhaal), vormgeving (hoe de film gemaakt is) of context (de boodschap).

Filmrecensies zijn:

  • Kort. In maximaal 1200 tekens weten of de film een bioscoopbezoek waard is.
  • Actueel. Direct na première - of zelfs eerder - de recensies online.
  • Persoonlijk. Onafhankelijke filmliefhebbers met een eigen mening.
  • Divers. Meerdere recensies voor dezelfde film van verschillende recensenten.
  • Nauwkeurig. Mét halve cijfers. Omdat de film soms net iets meer verdient.
  • Overal. Door de responsive website lees je recensies ook op je smartphone en tablet.
  • Sociaal. Eenvoudig volgen en reageren via Twitter en Facebook.

Show

Jij wordt gevraagd om in 300 à 400 woorden een recensie te schrijven. Kies hiervoor een van de drie korte films die onderaan de show staan.

If you like you may also write in English!

 

Een recensie bevat de volgende onderdelen:

  • Inleiding: geef kort jouw mening.

  • Middenstuk: hier ga je jouw mening uitleggen. Hiervoor gebruik je beoordelingswoorden (interessant, spannend, saai, indrukwekkend enz.). Het middenstuk bevat:

    • een korte samenvatting van de film. Verklap het einde niet, want dat zou het kijkplezier van lezers die de film nog willen zien kunnen verpesten!

    • Geef niet alleen je mening over de film, maar biedt de lezer ook informatie. Denk bijvoorbeeld aan informatie over bijzondere productie omstandigheden of vergelijk de film met andere films van de regisseur. Een recensie biedt vaak ook extra context bij de film, waardoor je de film misschien anders gaat bekijken. Let ook op de credits van de film (door wie is de film gemaakt).

    • H/V Een analyse van de laag die er het meeste uitspringt: narratief (het verhaal), vormgeving (hoe de film gemaakt is) of context (de boodschap). Kies één van deze lagen. Hierbij gebruik je minimaal 3 begrippen uit de taal van film die je in deze quest geleerd hebt.

    Slotalinea: herhaal kort je belangrijkste argumenten en geef een duidelijke eindconclusie die kort en krachtig weergeeft wat jouw eindoordeel is over de film en waarom.

H/V Kies een filmrecensie uit een krant en leg uit waarom dit een goede recensie is m.b.v. de taal van film (narratief, vormgeving, context). Voeg een screenshot of foto van de originele recensie (waar je over schrijft) bij je show!

Eisen aan de recensie:

 

⭐️

niet zichtbaar

⭐️⭐️

in ontwikkeling

⭐️⭐️⭐️

aangetoond

⭐️⭐️⭐️⭐️

talent

Titel: pakkend, aandacht trekkend        
Inleiding: kort je mening        
Middenstuk: uitleg mening met beoordelingswoorden        
Middenstuk: samenvatting        
Middenstuk: achtergrond        
H/V Middenstuk: Narratief, vorm of context toelichting        
Slotalinea: eindoordeel met herhaling belangrijkste argumenten        
Taalkundig is je stuk in orde voor jouw niveau (K/M of H/V)        
H/V Filmrecensie uit krant en jouw beoordeling        

 

Seesaw: Plaats jouw recensie in Seesaw

Way of Giants

In a forest of gigantic trees, Oquirá a six year old indigenous girl, will challenge her destiny and learn to understand the cycle of life.

ROOD

De angstaanjagende gebeurtenissen uit het verleden achtervolgen Roodkapje (Sophie van Winden) als volwassen vrouw nog steeds. Ze besluit het heft in eigen handen te nemen en oog in oog te gaan staan met haar allergrootste angst.

Tungrus

In a cramped apartment in Mumbai, a family considers eating their hell-raising pet rooster, so that they can reclaim their lives.

Terugkijker

Plaats in Seesaw een reflective journal met daarin antwoord op de volgende vragen:

  • Heeft je motivatiemotor gewerkt, waarom wel/niet?
  • Heb je gepresteerd op het niveau dat je voor ogen had?
  • Wat vond je moeilijk? Wat heb je toen gedaan?
  • Hoe ben je uitgekomen met de geplande tijd?

  • Hoeveel sterren geef jij jouw show & waarom geef je deze beoordeling?
  • H/V Geef met argumenten aan waarom je in je recensie gekozen hebt voor narratief/vormgeving of context (jouw keuze) en waarom niet voor de 2 anderen. Dus bijv. voor narratief en niet voor vormgeving of context.
  • Het arrangement Wil jij betaald worden om films te kijken? is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2020-01-12 21:20:00
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Herbert Vissers eXplore. (2019).

    Wat nomineer jij uit Nederland voor de werelderfgoedlijst?

    https://maken.wikiwijs.nl/150352/Wat_nomineer_jij_uit_Nederland_voor_de_werelderfgoedlijst_