Wiki voor BPV begeleiders Servicemedewerker Breed

Introductie

Welkom op de Wiki voor BPV- begeleiders. Vanuit uw organisatie begeleidt u stagiaires van de opleiding Servicemedewerker Breed van de locatie Appingedam.

In deze Wiki vindt u alle informatie met betrekking tot het begeleiden van de student tijdens zijn/haar leerpoces binnen de beroepspraktijk. Daarnaast willen wij u graag meenemen in het examineringsproces van de examens, dit zijn de examens die de student uitvoert in de beroepspraktijk.

De BPV is een belangrijk onderdeel van de opleiding. De student draait voor een bepaalde periode mee in een bedrijf en ervaart hoe er in de praktijk gewerkt wordt. Er wordt gewerkt aan verschillende taken, opdrachten en verantwoordelijkheden, zo ontdekt de student welke richting het best bij hem/haar past

Banen veranderen snel, steeds vaker worden functies en taken gecombineerd. Er is daardoor veel vraag naar medewerkers met een niveau 2 diploma die breed ingezet kunnen worden. De student leert in te spelen op veranderingen en zich flexibel op te stellen. Dit leren gebeurt op school én in de BPV.

De BPV periode vraagt een goede voorbereiding. Van de student, van de docenten en van het bedrijf waar een bepaalde periode stage gelopen wordt. In een bedrijf gelden duidelijke regels. Het is daarom belangrijk deze WIKI aandachtig door te nemen.

 

 

BPV

Leren doet de student op school, maar vooral in de beroepspraktijk!

Past dit werk, deze organisatie bij mijn persoonlijkheid, visie, interesses en verworven kennis en vaardigheden? De BPV is een verplicht en belangrijk onderdeel van de opleiding voor studenten om dit te ontdekken. De student leert de toekomstige beroepspraktijk kennen en kan wat er op school geleerd is, toepassen in de praktijk. De BPV speelt een belangrijke rol bij de persoonlijke- en professionele ontwikkeling van de student.

De rol van de BPV- begeleider

Als praktijkopleider bent u het eerste aanspreekpunt voor de student. U zorgt voor een leeromgeving waarin de student zo veel mogelijk praktijksituaties meemaakt die hij ook zal tegenkomen in het beroep waarvoor hij wordt opgeleid.

Als praktijkopleider hebt u een begeleidende en opleidende rol. U brengt vakkennis over en stimuleert de student om zich verantwoordelijk te voelen voor zijn leerproces en zijn functioneren als medewerker. U motiveert de student en stemt de begeleiding op hem af. Ook let u op de voortgang van het leerproces.

De organisatie biedt de student een goede en veilige werkomgeving waarin de student werkzaamheden kan uitvoeren die gericht zijn op de opleiding. Tevens zorgt de organisatie voor een begeleider die deskundig is op het vakgebied en beschikt over pedagogische/didactische vaardigheden. De BPV-begeleider onderhoudt contact met de onderwijsinstelling over de voortgang van de BPV en veelal wordt u betrokken bij de beoordeling van de deelnemer. De BPV -begeleider evalueert een aantal keren per jaar de voortgang met de student en minimaal twee keer in aanwezigheid van de BPV- docent en de student. De BPV- begeleider neemt bij stagnaties of veelvuldig verzuim vroegtijdig contact op met de BPV- docent van school.

De organisatie voldoet aan de criteria die zijn vastgelegd in het reglement erkenning leerbedrijven. Kortom:

  • aanbieden van relevante werkzaamheden
  • begeleiden van de deelnemer
  • contact onderhouden met de onderwijsinstelling
  • op verzoek van de onderwijsinstelling: beoordelen van de deelnemer
  • (mede)ondertekenen van de beroepspraktijkvormingsovereenkomst;

De rol van de student

De student is zelf verantwoordelijk voor alle zaken rondom BPV, zoals:

  • werkt tijdens de BPV aan opdrachten,

  • voert allerlei dagelijks voorkomende werkzaamheden uit

  • is verantwoordelijk voor zijn eigen leerproces

  •  laat groei zien in zelfstandigheid en het nemen van initiatief

  • reflecteert op zijn eigen leerproces

  • houdt zich aan procedures en richtlijnen van het bedrijf

  • houdt zich aan het beroepsgeheim

  • houdt zich aan de onderwijsovereenkomst, de examenregeling en de praktijkovereenkomst,

  • houdt zijn urenregistratie bij

Scholing voor BPV- begeleiders

Als praktijkopleider begeleidt u mbo-studenten in de beroepspraktijk. Met diverse scholingsmogelijkheden biedt SBB de kennis en vaardigheden die u daarvoor nodig hebt.

Individuele basisworkshops

Een basisworkshop voor beginnende praktijkopleiders met geen of weinig ervaring in het begeleiden van mbo-studenten duurt een dagdeel. U kunt ze alle drie of apart volgen. Als u ze alle drie volgt, dan adviseren wij u met module 1 te beginnen. De workshops worden verzorgd door ervaren workshopleiders van SBB. Deelname is kosteloos. Voor meer informatie verwijzen wij u door naar de website van SBB

 

Ontwikkelingsgericht beoordelen en BPB examinering

Ieder jaar verzorgen NetwerkZON en SBB gezamenlijk de training “Ontwikkelingsgericht beoordelen en BPV examinering” voor werkbegeleiders. Deze training geeft werkbegeleiders de gelegenheid zich te verdiepen in de begeleiding van zijn of haar stagiair(s).

Begeleidingsgesprekken

Begeleidingsgesprekken

Begeleidingsgesprekken zijn gesprekken tussen de student en de BPV- begeleider. De student maakt samen met de BPV- begeleider afspraken over de planning van de gesprekken (minimaal één keer per twee weken). Tijdens de gesprekken worden werkafspraken gemaakt, leerdoelen besproken, feedback gevraagd en gegeven.

  • Begeleidingsgesprekken (student en BPV- begeleider)                                              

De student plant regelmatig een kort gesprek met de BPV begeleider over de planning van opdrachten, de leerdoelen en de ontwikkeling.

  • Voortgangsgesprek  (student, BPV- begeleider en BPV- docent)                                

In deze gesprekken bespreken de student, de BPV begeleider en de BPV docent de voortgang en leerdoelen. Ook wordt gekeken naar de aanwezigheid (urenregistratie) en de beroepshouding.(hierbij wordt het houdingsformulier gebruikt). De voortgang wordt vastgelegd in het leerlingbegeleidingssysteem

  • Eindgesprek (student, BPV- begeleider en BPV- docent)                                          

Dit is een beoordelend gesprek. De gespreksonderwerpen zijn dezelfde als bij de voortgangsgesprekken alleen wordt nu uitgesproken en onderbouwd of de BPV onvoldoende, voldoende of goed is afgerond.

Voor zowel de voortgangs- als eindgesprekken zijn formulieren die worden ingevuld en door alle betrokkenen worden ondertekend. De student bewaart een kopie in zijn BPV- map en er komt een getekend exemplaar in het leerlingbegeleidingssysteem op school.

 

Tussentijds contact

Daarnaast is er tussentijds mail- of telefonisch contact tussen de BPV- docent en de BPV- begeleider en kan de BPV- begeleider ten allen tijde contact opnemen met de BPV- docent.

 

Praktijkovereenkomst

BPV-Overeenkomst 

Met het tekenen van de praktijkovereenkomst gaan de drie partijen: student, de BPV-plaats en Noorderpoort een schriftelijke overeenkomst aan waarin wederzijdse rechten en verplichtingen en de daarover gemaakte afspraken vastgelegd. Door te tekenen verplichten de drie partijen zich tot het nakomen van de gemaakte afspraken. Voor de start van de BPV is er een geldige praktijkovereenkomst nodig.

Het aanvragen van de praktijkovereenkomst​

Het is belangrijk om de aanvraag ruim voor de start van de BPV te doen. De student krijgt hierin begeleiding van de BPV-docent.

LET OP: Zonder praktijkovereenkomst geen BPV.

VOG

Vaak wordt er een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd voordat je start met de BPV. Het aanvragen kost enige tijd, begin dus ruim voor aanvang van de BPV met de aanvraag, maar maximaal 2 maanden voor aanvang van de BPV ( anders is de geldigheid verlopen). De meeste BPV adressen vragen een ‘verklaring omtrent het gedrag’  (VOG) te overleggen.  VOG aanvragen worden door de BPV-instellingen verstrekt.

 

Kinderopvang

De student ontvangt via het leerbedrijf de aanvraag (veelal digitaal via Justis) VOG en vraagt deze vervolgens aan bij de gemeente waar zij woonachtig is. Kosten VOG middels de CAO waar de student onder valt.

Personenregister (Alleen voor GPM en PMK)

Als stagiaire in de kinderopvang val je onder de continue screening van de overheid. Dit betekent dat je ingeschreven moet staan (met een geldig VOG – niet ouder dan twee maanden op het moment van inschrijving) in het personenregister. Na inschrijving dien je door je leerbedrijf te worden gekoppeld in het personenregister. Houdt rekening met eenmalige kosten voor het inschrijven in het personenregister.

Stappenplan https://duo.nl/zakelijk/kinderopvang/personenregister-kinderopvang/

  1. De student schrijft zichzelf in.
  2. Aanvraag VOG via het leerbedrijf (veelal digitaal via Justis.nl). Vraag de VOG tijdig aan. Het duurt een aantal weken voordat de VOG wordt afgegeven.
  3. Vul het VOG kenmerk in het personenregister in.
  4. Vraag de BPV om te koppelen in het personenregister.

LET OP: Zonder VOG (en registratie in het personenregister voor GPM en PMK) geen BPV.

Vaccinaties

Voordat je met je BPV gaat starten kan een vaccinatie Hepatitis B verplicht zijn. Deze vaccinatie vindt plaats op kosten van de school. Als je je niet laat vaccineren, kan het zijn dat een praktijkorganisatie je niet toelaat voor de BPV. Dit kan gevolgen hebben voor je studievoortgang

Studiewijzer Servicemedewerker Breed

In deze studiewijzer vindt u informatie over de opleiding en de rol van de stage in de opleiding Servicemedewerker Breed niveau 2.

Verloop examinering

In het tweede leerjaar moet de student 7 praktijkexamens afleggen op zijn/haar stagebedrijf.  

Elk periode bevat een aantal praktijkexamens. Voordat de student praktijkexamens mag doen volgen er een aantal stappen. Deze stappen worden hieronder weergegeven en uitgelegd.  

Welke praktijkexamens in welke periode afgelegd kunnen worden, leest u hieronder.  

 

Proeve 1: Ontvangt bezoekers.

Proeve 2: Draagt bij aan een veilige situatie.

Proeve 3: Assisteert bij voorraadbeheer.

Proeve 4: Voert eenvoudige administratieve werkzaamheden uit.  

Proeve 5: Assisteert bij de uitvoering van activiteiten.  

Proeve 6: Voert eenvoudige onderhouds- en herstelwerkzaamheden uit.

Proeve 7: In behandeling nemen en registreren van incidenten.  

 

 

Stappenplan

Stap 1: Stage

De student moet een erkend stagebedrijf hebben en minimaal 14 uur per week op stage zijn.

 

Stap 2: Resultaat

De student dient een aantal bewijsstukken aan te leveren voordat hij/zij het praktijkexamen kan afleggen. De bewijsstukken zijn:

  • Voldoende op het BPV verslag + toelating voor examen van de BPV- begeleider

  • Voldoende op de theorietoetsen

  • Voldoende op de projecten

  • Voldoende inzet voor anderen vakken o.a.: Nederlands, Rekenen en Make it.  

De student verzamelt alle bewijsstukken en levert deze in via Itslearning (ELO) bij de studieloopbaanbegeleider.  

 

Stap 3: Portfoliogesprek

De studieloopbaanbegeleider heeft een gesprek met de student. Daarin spreekt de studieloopbaanbegeleider met de student wat zijn resultaten zijn van ingeleverde stukken. Voldoet de student niet aan de voorwaarden dan zal de studieloopbaanbegeleider dit aan student vertellen en opnieuw afspraak maken.  

 

Stap 4: Houding/Inzet

Naast stap 2 moet de student ook in de afgelopen periode aan zijn houding en inzet hebben gewerkt. De studieloopbaanbegeleider bespreekt de houding/inzet met de student. De studieloopbaanbegeleider neemt het besluit hierover in overleg met de BPV- begeleider.  

 

Stap 5: Klaar voor de proeve

Indien de student alle bovengenoemde stappen goed heeft doorlopen –besluitvorming in de vaststellingsvergadering- dan wordt het praktijkexamen aangevraagd. De student kan dan het praktijkexamen afleggen.  

 

Studenten examineren op school en in de beroepspraktijk. Dat betekent dat u als examinator vanuit het werkveld op de hoogte moet zijn van het proces van examineren.

Middels onderstaande informatiebrief wordt u als werkbegeleider en/of examinator geinformeerd, zodat u weet wat er van uit verwacht wordt. Het is van belang dat u goed op de hoogte bent van de informatie rondom examinering en beoordeling, zoals in onderstaand document staat beschreven.

Open bestand Instructie examinator werkveld

 

Naast de bovenstaande afspraken zijn de volgende punten belangrijk:

- Ieder product van de student wordt ter lezing aangeboden aan de BPV begeleider/examinator. Vervolgens zet u als BPV begeleider/examinator een paraaf voor gezien op het product van de student. Let op: dit is géén beoordeling!

- zorg ervoor dat op alle gedragsbeoordelingen met blauwe pen een paraaf staat.

- de BPV begeleider/examinator vanuit het werkveld beoordeelt niet het product. Dit wordt beoordeeld op school.

Beroepsgerichte examens

De beroepsgerichte examens zijn examens gericht op dienstverlenende vaardigheden. Deze examens bestaan uit 7 werkprocessen. Een beschrijving van deze werkprocessen en de bijbehorende examenopdrachten vindt u hieronder.

Instructie examinering

Dit servicedocument geeft toelichting op het examineren van studenten die een MBO- opleiding volgen en werken met de serie 2016 e.v. van het ConsortiumBeroepsonderwijs. Deze serie is gebaseerd op de kwalificatiedossiers van oktober 2015. De crossover Servicemedewerker is geldig vanaf 1 augustus 2017.Dit servicedocument is een hulpmiddel voor: (praktijk)begeleiders, (praktijk)opleiders, docenten, examinatoren, managers, toetsconstructeurs, leden van de vaststellingscommissie en examencommissie. Zij ondersteunen ieder vanuit hun specifieke taak, direct dan wel indirect, de student bij het examineren.

Noorderpoort heeft samen met een aantal andere ROC’s instructie filmpjes ontwikkeld m.b.t. examineren in de praktijk. Zeer informatief. Deze filmpjes en informatie over examineren zijn te vinden in de Digibib Consortiumbo.  Link

B1-K1-W1 Ontvangt Bezoekers

Hieronder het inkijkexemplaar van het examendocument behorend bij dit werkproces met de opdracht voor de student en het beoordelingsformulier (NB. Het onderdeel Engels wordt op school geëxamineerd). 

Daarnaast het document met toelichting op het examen.

 

B1-K1-W2 Draagt bij aan een veilige situatie

Hieronder de opdracht bij dit werkproces:

B1-K2-W1 Assisteert bij de uitvoering van activiteiten

Hieronder de opdracht bij dit werkproces:

 

B1-K2-W2 Voert eenvoudige administratieve werkzaamheden uit

Hieronder de opdracht bij dit werkproces:

B1-K2-W3 Assisteert bij voorraadbeheer

Hieronder de opdracht bij dit werkproces:

 

B1-K2-W4 Voert eenvoudige onderhouds- en herstelwerkzaamheden uit

Hieronder de opdracht bij dit werkproces:

 

B1-K2-W5 In behandeling nemen en registreren van incidenten

Hieronder de opdracht bij dit werkproces:

 

Examenplanning

 

Proeve 1: Ontvangt bezoekers.

Proeve 2: Draagt bij aan een veilige situatie.

Proeve 3: Assisteert bij voorraadbeheer.

Proeve 4: Voert eenvoudige administratieve werkzaamheden uit.  

Proeve 5: Assisteert bij de uitvoering van activiteiten.  

Proeve 6: Voert eenvoudige onderhouds- en herstelwerkzaamheden uit.

Proeve 7: In behandeling nemen en registreren van incidenten.  

 

Periode

Proeve

Afname

  Periode 5

  De klant

Voorbereiden studenten examens

 

 School

 

Instructie BPV begeleiders door BPV docent

   BPV

  Periode 6

  Facilitaire vaardigheden

Proeve 7

In behandeling nemen en registreren van incidenten

   BPV

Periode 7

Administratie

Proeve 1

Ontvangt Bezoekers

   BPV

Proeve 2

Draagt bij aan een veilige situatie.

   BPV

 

Proeve 5

Assisteert bij de uitvoering van activiteiten.

   BPV

Periode 8

Voorraad

Proeve 6:

Voert eenvoudige onderhouds- en herstelwerkzaamheden uit.

   BPV

 

Proeve 3

Assisteert bij voorraadbeheer

   BPV

 

Proeve 4:

Voert eenvoudige administratieve werkzaamheden uit

   BPV

Periode 5

 

 

Periode 5 Klanten

 

Periodeweek

Weeknummer

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

 

1

36

 

 

 

BPV

BPV

2

37

 

 

 

BPV

BPV

3

38

 

 

 

BPV

BPV

4

39

 

 

 

BPV

BPV

5

40

 

 

 

BPV

BPV

6

41

 

 

 

BPV

BPV

7

42

 

 

 

BPV

BPV

8

43

Herfstvakantie

9

44

 

 

 

BPV

BPV

 

45

 

 

 

BPV

BPV

10

46

Voorwaarden tijdens portfoliogesprek besproken:

  • Theorietoets Klanten I (boekje 1, 2 en 5)  met voldoende afgesloten (leerjaar 1) 

  • Toetsen Klanten II (boekje 3 en 4) met voldoende afgesloten (leerjaar 2)

  • Inzet voor Nederlands, Rekenen, Make-it en Project

*Aanwezigheid

*Alle opdrachten gemaakt

*Zelf initiatief

  • BPV

*Uren

*BPV opdrachten periode 5 ingeleverd + ondertekend

 

 

 

Periode 6

 

Periode 6 Facilitair

 

Periodeweek

Weeknummer

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

 

Vrijdag

 

1

47

 

 

 

BPV

BPV

2

48

 

 

 

BPV

BPV

3

49

 

 

 

BPV

BPV

4

50

 

 

 

BPV

BPV

5

50

 

 

 

BPV

BPV

 

52

Kerstvakantie

 

01

Kerstvakantie

6

02

 

 

 

BPV

BPV

7

03

 

 

 

BPV

BPV

8

04

 

 

 

BPV

BPV

9

05

 

 

 

BPV

BPV

10

06

Proeve 7

 
Proeve 7 In behandeling nemen en registreren van incidenten  
 

Voorwaarden tijdens portfoliogesprek besproken:

  • Toetsen 11 en 13 met voldoende afgesloten (leerjaar 1)

  • Toets 12 met voldoende afgesloten (leerjaar 2)

  • Inzet voor Ned.,Rek., Make-it, Keuzedelen en Project

*Aanwezigheid

*Alle opdrachten gemaakt

*Zelf initiatief

  • BPV

*Uren

*BPV verslag(boekje) ingeleverd + ondertekend

 

 

Periode 7

 

Periode 7 Administratie

 

Periodeweek

Weeknummer

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

 

1

07

 

 

 

BPV

BPV

 

08

Voorjaarsvakantie

2

09

 

 

 

BPV

BPV

3

10

 

 

 

BPV

BPV

4

11

 

 

 

BPV

BPV

5

12

 

 

 

BPV

BPV

6

13

 

 

 

BPV

BPV

7

14

 

 

 

BPV

BPV

8

15

 

 

 

BPV

BPV

9

16

 

 

 

BPV

BPV

10

17

Proeve 1

Ontvangt Bezoekers

Proeve 2

Draagt bij aan een veilige situatie

Proeve 5

Assisteert bij de uitvoering van activiteiten

 

Voorwaarden tijdens portfoliogesprek besproken:

  • Toetsen 14,15 en 16 met voldoende  

afgesloten (leerjaar 1)

  • Toetsen 17 en 18 met voldoende afgesloten (leerjaar 2)

  • Inzet voor Ned.,Rek., Make-it, Keuzedelen en Project

*Aanwezigheid

*Alle opdrachten gemaakt

*Zelf initiatief

  • BPV

*Uren

*BPV verslag(boekje) ingeleverd + ondertekend

 

 

 

Periode 8

 

Periode 8 Voorraadbeheer

 

Periodeweek

Weeknummer

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

 

 

18

Meivakantie

1

19

Meivakantie

 

BPV

BPV

2

20

 

 

 

BPV

BPV

3

21

 

 

 

Hemelvaart

BPV

4

22

 

 

 

BPV

BPV

5

23

Pinksteren

 

 

BPV

BPV

6

24

 

 

 

BPV

BPV

7

25

 

 

 

BPV

BPV

8

26

Proeve 6:

Voert eenvoudige onderhouds- en herstelwerkzaamheden uit.

Proeve 3

Assisteert bij voorraadbeheer

Proeve 4:

Voert eenvoudige administratieve werkzaamheden uit

 

 

Voorwaarden tijdens portfoliogesprek besproken:

  • Toetsen 6,7 en 8 met voldoende afgesloten (leerjaar 1)

  • Toetsen 9 en 10 met voldoende afgesloten (leerjaar 2)

  • Inzet voor Ned.,Rek., Make-it, Keuzedelen en Project

*Aanwezigheid

*Alle opdrachten gemaakt

*Zelf initiatief

  • BPV

*Uren

*BPV verslag(boekje) ingeleverd + ondertekend

 

9

27

 

 

 

 

 

10

28

Diplomering

 

 

 

 

 

 

Zomervakantie

  • Het arrangement Wiki voor BPV begeleiders Servicemedewerker Breed is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Team Welzijn Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-11-25 13:38:45
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Servicemedewerker Noorderpoort. (z.d.).

    Examinering Servicemedewerker Breed Studenten

    https://maken.wikiwijs.nl/142796/Examinering_Servicemedewerker_Breed_Studenten

    Welzijn, Team. (2019).

    Wiki voor BPV begeleiders

    https://maken.wikiwijs.nl/150451/Wiki_voor_BPV_begeleiders

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.