(On)veiligheid in wijken en buurten - h45

(On)veiligheid in wijken en buurten - h45

Introductie

Soms voelen mensen zich onveilig op straat, in winkelcentra, in parken en op andere publieke plaatsen. Soms is dat terecht, bijvoorbeeld als in een buurt vrouwen worden lastiggevallen, zakkenrollers geregeld hun slag slaan of er af en toe een auto in brand wordt gestoken.

Maar vaak is het gevoel van onveiligheid niet gebaseerd op gebeurtenissen en is men bang voor dingen die waarschijnlijk niet zullen gebeuren. Als er echt iets aan de hand blijkt te zijn, komen gemeente, politie, buurtwerkers, bewoners zelf en andere mensen en instanties in actie om iets aan de gesignaleerde problemen rond veiligheid te doen.

Deze opdracht gaat over veiligheid in buurt of wijk.

Colofon

Het arrangement (On)veiligheid in wijken en buurten - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2024-11-06 10:36:12
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Leefomgeving" wordt het thema ''(On)veiligheid in wijken en buurten" besproken. In dit onderdeel wordt de woonomgeving besproken en hoe verschillende mensen zich veilig of juist onveilig kunnen voelen in een wijk. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen objectieve en subjectieve veiligheid. Objectieve veiligheid hangt af van factoren zoals de overzichtelijkheid, toegankelijkheid en het overzicht van de wijk. Subjectieve veiligheid daarentegen wordt beïnvloed door persoonlijke eigenschappen zoals leeftijd en geslacht. Sociale cohesie speelt ook een belangrijke rol in het veiligheidsgevoel van een buurt, bijvoorbeeld door het bestaan van initiatieven zoals burgernet. Buurtvoorzieningen en het onderhoud van de wijk dragen ook bij aan hoe veilig een wijk wordt ervaren. Als een wijk als onveilig wordt ervaren, kunnen er verschillende maatregelen worden genomen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van herstructurering, stadsvernieuwing of gentrificatie. Deze ingrepen hebben als doel om de leefbaarheid en veiligheid van de wijk te verbeteren, en zo het veiligheidsgevoel van de bewoners te vergroten.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Arm en rijk; Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, buurtvoorzieningen, gentrificatie, havo45, herstructurering, sociale cohesie, stadvernieuwing, stercollectie, veiligheid

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

(On)veiligheid in wijken en buurten

Onveilig voelen of zijn?

Straatintimidatie

Samenhang maakt veiliger

Samenhang maakt veiliger

Gentrificatie

(on)Veiligheid in wijken en buurten

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open