Bevolking en bevolkingsgroei in Brazilië - h45

Bevolking en bevolkingsgroei in Brazilië - h45

Introductie

In 2017 was Brazilië met zijn ruim 207 miljoen inwoners het volkrijkste land van Zuid-Amerika en een van de dichtstbevolkte landen van de wereld. Nog steeds komen er jaarlijks heel wat inwoners bij. In 2017 bijvoorbeeld groeide de bevolking met 0,73%, sneller dan bijvoorbeeld in Nederland (0,58% in 2017).

Toch krijg je niet overal in het land de indruk dat mensen erg dicht op elkaar wonen. Integendeel. Er wonen gemiddeld 23 mensen per km2. De bevolking is ongelijk over het land verdeeld. Veruit de meeste mensen wonen niet zo heel ver van de kust. In het zuidoosten liggen meer miljoenensteden en ook ergens anders in het land zijn er een paar te vinden. Tenslotte wonen veruit de meeste Brazilianen in een (grote) stad. In 2017 was dat 86,2%, meer dan in de meeste andere landen van de wereld.

Hoe is het land aan zijn grote aantal inwoners gekomen? Waarom zijn die zo ongelijk over het land verdeeld? En hoe gaat het in de komende decennia met inwonertal en de verdeling van hen over het land?

In deze opdracht gaan jullie dat na met gegevens uit het verleden.

Colofon

Het arrangement Bevolking en bevolkingsgroei in Brazilië - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-14 11:14:28
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Ontwikkelingsland" wordt het thema ''Bevolking en bevolkingsgroei in Brazilië" besproken. In dit onderdeel wordt de bevolkingspiramide van Brazilië onderzocht, evenals de natuurlijke bevolkingsgroei. Vervolgens wordt het demografisch transitie model besproken en hoe Brazilië zich door dit model heeft ontwikkeld en waar het zich momenteel bevindt. Daarnaast wordt de bevolkingsspreiding in Brazilië behandeld, waarbij opgemerkt wordt dat de inwoners zeer ongelijk verdeeld zijn over het land, wat resulteert in hoge bevolkingsdruk in stedelijke gebieden. Er wordt ook aandacht besteed aan sociale bevolkingsgroei, veroorzaakt door veranderingen in de omvang en samenstelling van de bevolking als gevolg van emigratie en immigratie.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, bevolkingsgroei, bevolkingsspreiding, brazilie, demografisch transitiemodel, havo45, ontwikkelingsland, sociale bevolkingsgroei, stercollectie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - h45

https://maken.wikiwijs.nl/151069/Kennisbank_Aardrijkskunde___h45

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open