Bouw van stoffen: Atomen & moleculen

Bouw van stoffen: Atomen & moleculen

Introductie

Atomen en moleculenMolecular structure of glucose... díe ga je ontdekken in deze quest. Het zijn de 'bouwstenen' waar alle stoffen uit gemaakt zijn. Atomen en moleculen zorgen ervoor dat de miljoenen stoffen die we kennen allemaal hun eigen combinatie van stofeigenschappen hebben. En ze bepalen de manier waarop stoffen met elkaar reageren (waarom verbrandt papier tot zwarte as en hoe lijmt lijm dingen aan elkaar?)

Hiernaast krijg je al een voorproefje: je ziet een 3D-model van een suikermolecuul. Een klein korreltje suiker bestaat uit miljoenen van deze moleculen.

En als je verder kijkt dan zie je dat dit molecuul zélf weer bestaat uit 3 verschillend gekleurde bolletjes: 6 zwarte, 12 zilveren en 6 rode. Dit zijn de 3 soorten atomen waaruit een suikermolecuul is opgebouwd: koolstof, waterstof en zuurstof.

Kortom: de dingen die je in deze quest ontdekt en leert zijn echt de basis van de scheikunde ...

 

Tijdbesteding

  (9 uur)

 

Begeleiding

Scheikunde is supertof en kom je overal tegen. Maar... het kan ook knap lastig zijn. De oplossing hiervoor is: VRAGEN, vragen en nóg eens vragen! Vragen is NIET stom en je bent niet dom als je iets moet vragen (je bent juist dom als je niets vraagt als je 't niet snapt!).  Dus vraag je vraag aan je mede-HVXers, loslopende coaches en, als jullie er samen niet uit komen: zoek me op en vraag het mij. Zet 'm op!

 

Mate van vrijheid

Dit is een gestructureerde quest. Je bepaalt zelf waar en wanneer je deze quest doet. Het onderwerp, de opdracht en de uitwerking zijn bepaald door de docent. Wel kun je een aantal keer (beperkte) keuzes maken in je uitwerking, zowel in vorm als inhoud.

Colofon

Het arrangement Bouw van stoffen: Atomen & moleculen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2021-09-15 11:57:43
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Bouw van stoffen: - Atomen en moleculen - Periodiek systeem
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Herbert Vissers eXplore. (2019).

Stofeigenschappen: waarom is water zo bijzonder?

https://maken.wikiwijs.nl/149300/Stofeigenschappen__waarom_is_water_zo_bijzonder_

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open