Algemeen
Planning schooljaar 2019 - 2020
In havo 3 ga je dit schooljaar 4 boeken lezen. Bij elk boek maak je een verwerkingsopdracht die je opslaat in je eigen Wikiwijspagina. Op die manier kan je docente altijd je opdrachten bekijken en kun je ook zelf altijd bij je materiaal. Handig toch :)
De opdrachten bij de boeken moeten op afgesproken momenten worden ingeleverd. Hieronder zie je een verdeling van de 4 leesboeken over het schooljaar. Het kan zijn dat je docente tussentijds de data aanpast. Houd ook de studiewijzer in SOM goed in de gaten!
Boek 1 periode 1 - vrijdag 11 oktober
Boek 2 periode 2 - vrijdag 22 november
Boek 3 periode 2 - vrijdag 6 maart
Boek 4 periode 3 - vrijdag 15 mei
Aan het einde van het schooljaar sluit je je leeslogboek af met presentatie voor je docente over de gelezen boeken.
Een Wikiwijspagina maken
Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier
Hoe werk je in Wikiwijs aan je leeslogboek?
Hoe moet je leeslogboek eruit zien?
Je leest in havo 3 in totaal vier boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek in Wikiwijs updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!
Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:
1. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vanuit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
2. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer telkens bij elk boek: de titel, de auteur en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
3. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt! Dit levert niet direct extra punten op. Let er ook goed op dat een document dat je in Word maakt een andere opmaak kan krijgen als je het document plakt in Wikiwijs.
4. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal zij letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: is de gekozen opdracht goed uitgevoerd? Heb je beargumenteerd de vragen beantwoord? Heb je niet de makkelijkste weg gekozen?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw mening van het gelezen boek? Heb je de volledige opdracht uitgevoerd?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
- Mening: wordt door de opdrachten steeds duidelijker wat voor soort boeken je fijn vindt om te lezen?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Verwerkingsopdrachten
In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten.
Zorg er bij elke opdracht voor dat duidelijk bovenaan de opdracht staat: titel - auteur - welke opdracht je gemaakt hebt.
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.
Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten. Je mag slechts één opdracht twee keer gebruiken:
De recensie
Schrijf een recensie van minimaal 500 woorden over het door jou gelezen boek. Zorg voor een goede opbouw (inleiding – kern – slot), met in de kern minstens 3 goed uitgewerkte argumenten. Leg goed uit waarom je het boek goed / slecht vindt. Gebruik ten minste twee citaten uit het boek die je mening ondersteunen.
Zorg ervoor dat je tekst een geheel vormt.
Zoek vervolgens een positieve en een negatieve recensie op over het gelezen boek. Plak deze recensies onder je eigen recensie. Geef vervolgens een korte reactie van minimaal 50 woorden op allebei de recensies: met welke onderdelen ben je het eens en waarom? En met welke onderdelen ben je het niet eens en waarom?
De Pecha Kucha
Maak een 'Pecha Kucha' bij het door jou gelezen boek. Een PechaKucha is een PowerPointpresentatie waarbij de dia's na 30sec automatisch verspringen naar de volgende dia. In totaal zijn er 10 dia's die je zelf moet vullen. De eerste en de laatste dia tellen niet mee. Die informatie op de dia en het verhaal dat je erbij vertelt moeten passend zijn voor de 30sec. In de studiewijzer hangt een lege PechaKucha presentatie die je hiervoor mag gebruiken. Hier vind je ook een lege PechaKucha.
De volgende onderdelen moet je in elk geval bespreken in de presentatie:
1. Omslag / afbeelding van het boek – geef een korte introductie van het boek door het omslag te bespreken (schrijver, titel, uitgever, afbeelding).
2. Schrijver – vertel kort wat over (het leven en werk) van de schrijver.
3. Samenvatting – geef in een paar zinnen weer waar het boek over gaat.
4. Titelverklaring – geef uitleg over de titel. Neem hier ook de eventuele ondertitel/motto/opdracht in op.
5. Personages – vertel kort iets over de hoofdpersonen/-persoon en/of andere personages.
6. Tijd – geef kort aan in welke tijd het verhaal zich afspeelt.
7. Ruimte – vertel kort iets over de ruimte in het verhaal. Waar speelt het verhaal zich af? (land, gebouwen, etc.)
8. Perspectief – geef aan bij wie het perspectief ligt.
9. Opbouw – bespreek de opbouw van het boek (denk aan delen, hoofdstukken).
10. Persoonlijke beoordeling – geef aan wat jij van het boek vond (waarom zou je het boek moeten lezen of waarom niet?)
Zoek bij elk onderdeel een toepasselijke afbeelding (gebruik zo min mogelijk tekst), aan de hand waarvan je dertig seconden informatie over het betreffende onderwerp geeft. Werk alles uit wat je wilt zeggen. Sla de presentatie en de tekst die je erbij hebt gemaakt allebei op.
De pitch
A. Stel, je wilt het boek laten verfilmen. Je hebt geldschieters gevonden die eventueel wel willen investeren in je film. Nu moet je hen nog overtuigen van je plan voor de film. Je hebt 2 minuten de tijd voor deze 'pitch'. In die twee minuten moet je het volgende vertellen:
a. Hoe gaat de film heten?
b. Wat voor soort film wordt het?
c. Wie zijn de hoofdpersonen?
d. Welke problemen komen er aan de orde in de film? En hoe worden deze opgelost?
Verder kies je nog twee van de onderstaande onderdelen voor je pitch:
a. Wie gaan de hoofdrollen vertolken?
b. Waarom is het boek zo geschikt om te verfilmen?
c. Hoe ga je iets bijzonders maken van de film?
d. Waarom zal er veel publiek op de film af komen?
Maak een tekst van minimaal 500 woorden waarin je de gekozen bovenstaande vragen beantwoordt. Neem de vraag letterlijk over in je tekst zodat het duidelijk is welke vraag je beantwoordt.
Boeken
Boekenoverzicht
Boekoverzicht
|
Boek
|
Schrijver(s)
|
Sterren
|
Boek 1
|
Ijskoud
|
Suzanne Vermeer
|
*****
|
Boek 2
|
Loverboys
|
Helen Vreeswijk
|
*****
|
Boek 3
|
Zwijg
|
Mel Wallis de Vries
|
*****
|
Boek 4
|
Wild
|
Mel Wallis de Vries
|
*****
|
Boek 1
Nederlands: Recensie schrijven
IJskoud
Ik heb het boek IJskoud gekozen en gelezen, omdat ik normaal altijd een boek lees van Carry Slee en nu graag een boek wilde lezen van een andere schrijver. Ook ben ik door mijn moeder geïnspireerd om dit boek te gaan lezen. Ik heb toen de achterkant gelezen en het leek me inderdaad een erg leuk boek.
Wat ik het leukste aan dit boek vind is dat er in dit boek echt een verhaal in zit, ik vind dit leuk omdat je dan constant wil blijven lezen en het dan ook veel leuker is om te blijven lezen. Ook vind ik het leuk om het boek te lezen, omdat er veel spanning in zit. Het is tenslotte ook een jeugdthriller dus dan is dat dan wel logisch dat het spannend is. Ik vind het boek spannend, omdat je van sommige stukjes niet verwachtte dat dat juist zou gebeuren en dat maakt het extra leuk om het boek te lezen.
De inhoud van het boek is dat er best wel veel hoofdstukken en bladzijdes zijn, maar ze zijn wel kort. Het boek had 46 hoofdstukken en 317 bladzijdes. Ik vind het fijn als een boek korte hoofstukken heeft, want dan kan je makkelijker voor jezelf plannen tot waar je gaat lezen en hoeveel je dan wil lezen en bij elk hoofdstuk verander je weer van onderwerp en plek. Dat is best wel fijn, omdat je als je een onderwerp wat minder leuk vind dan ben je zo weer bij een nieuw onderwerp. De schrijver had voor mij een hoofdpersoon in dit boek en persoonlijk vind ik dat wel fijn. Ik vind dat wel fijn, want dan kan je juist die persoon goed volgen en begrijpen en snap je het verhaal alleen maar beter.
Wat ik het minst leuke vind aan dit boek is dat het is bedoeld als jeugdthriller, maar ik vind hem persoonlijk niet eng genoeg voor een jeugdthriller. Ik vind dat, omdat ik meestal bij een thriller van een boek of film dat ik dan even niet verder durf te lezen of te kijken en dat had ik wel met dit boek, dus daarom vind het niet echt een jeugdthriller, maar wel een leuk jeugdboek om te lezen.
Ik zou dit boek zeker kunnen aanraden voor jongeren. Vooral voor de jongeren vanaf 14 jaar en ouder, want ik denk als je jonger bent dan 14 dan is dit boek net wat te spannend en een beetje eng om te lezen, maar als je 14 of ouder bent zal dit wel een leuk boek zijn, maar gelukkig niet al te spannend. Ook hoop ik dat er ooit een film hiervan komt, want ik denk dat het best wel een goede film gaat worden en het is altijd leuk om een film te kijken.
Kortom, het boek IJskoud is een zeer leuk boek en ook wel spannend, maar ik zou niet zeggen dat het een jeugdthriller is. Daarnaast is het boek ook zeker aan te raden en zal het natuurlijk leuk zijn als er een film komt!
Beoordeling 1:
Mooi, spannend en meeslepend boek. Het neemt je vanaf moment 1 mee. Boek in 1 dag uitgelezen. Leuk dat het boek zich afspeelt in meerdere landen. Het boek is gemakkelijk te lezen, doordat het boek kleine hoofdstukjes heeft. Een mooi verhaal waar je eigen helemaal in kunt verliezen.
Beoordeling 2:
Idee en opzet van het verhaal zijn, hoewel niet sprankelend origineel, niet slecht. Dat een jonge vrouw alleen op speurtocht gaat ook niet. De manier waarop zij haar onderzoek doet, aan wildvreemden haar verhaal doet enzovoort maakt het hele verhaal helaas zeer onwaarschijnlijk en ongeloofwaardig. Je weet eigenlijk al hoe het boek gaat aflopen.
Een goede thriller moet toch enigszins geloofwaardig zijn. Helaas ontbreekt dit aspect in dit boek. Jammer, onderwerp geeft heel veel mogelijkheden.
Naam: Elize Verdonk Klas: H3A
Boek 2
Nederlands: Recensie schrijven
Loverboys
Ik heb het boek Loverboys gekozen en gelezen, omdat ik thuis een boekenkast heb met allerlei verschillende boeken en toen ben ik Loverboys tegen gekomen. Ik heb toen de achterkant gelezen en het leek me een leuk boek om te lezen. Daarnaast had ik nog nooit een boek van Helen Vreeswijk gelezen.
Ten eerste vind ik het boek leuk, omdat ik het boek helemaal heb uitgelezen. Dat geeft natuurlijk dan ook aan dat ik het boek wel leuk vind. Het is ook prettig om te lezen, want het zijn maar korte hoofdstukjes. Dus je kan makkelijk plannen wat je op een dag wilt lezen en wat niet. Ik vind dat de schrijfster fijn schrijft, omdat het niet te grote letters zijn. Het boek is ook makkelijk te volgen als ze van het ene onderwerp naar het ander onderwerp gaat. Dit doet ze door een stukje open te laten en dat vind ik persoonlijk wel overzichtelijk.
Het boek gaat over twee meisjes genaamd Lisa en Kelly, ze zijn hartvriendinnen van elkaar, maar dat valt uit elkaar door een jongen genaamd Mo. Ze zijn allebei verliefd op Mo zonder dat ze het van elkaar wisten, maar Mo doet alsof hij een relatie alleen met Lisa heeft en een relatie alleen met Kelly. Dus Lisa en Kelly weten niet dat ze dezelfde boyfriend leuk vinden.
“Mo? Echode Kelly en met grote ogen staarde ze naar het achterhoofd van de jongen. We gaan het vanavond doen, fluisterde Lisa in Kelly’s oor.”
Uiteindelijk komen de meisjes erachter wat voor een rotzak Mo is, want hij is een loverboy die ze tot hoeren heeft gemaakt. Lisa en Kelly besluiten om hier niet langer te blijven, maar zo snel mogelijk weer terug naar huis te keren alleen dat is dan niet zonder gevaar. Als de meisjes een misstap zetten worden ze zo weer gepakt. Lisa en Kelly worden geholpen door de dames dikke Lien en Vivian.
“En dan? Net doen alsof er niets gebeurd is en Mo vrijuit laten gaan?”
Wat ik het minst leuke aan dit boek vind, is als er een probleem was dan werd het best wel snel opgelost en dat vind ik jammer, omdat als je wat minder snel een oplossing vind voor een probleem dan word voor mij het boek juist spannender en zou je eigenlijk alleen nog maar verder willen lezen. Hiermee kan ik makkelijk het boek opzij leggen als ik weer een hoofdstuk heb gelezen.
Ik zou zeker dit boek kunnen aanraden, het is echt boek voor jongeren en zo word lezen ook nog eens een keer leuker en spannender als het onderwerp bijvoorbeeld loverboys is. Jongeren vinden dat volgens mij wel leuk om te lezen en daarom is het zo goed aan te raden.
De conclusie die ik daarbij wil trekken is dat het boek Loverboys erg leuk is om te lezen, omdat het korte fijne hoofdstukjes zijn. Het enige nadeel is dat er snel een oplossing is voor de problemen die er ontstaan zijn. Daarbij is het boek wel echt aan te raden.
Beoordeling 1:
Bij het zoeken naar een nieuw boek om te lezen, viel mijn oog direct op de titel: Loverboys. Maatschappelijke thema's interesseren me en ik zou graag willen weten hoe een meisje wordt ingepakt door loverboys, onder welke druk ze staan en vooral: waarom ze blijven. Dit boek was dus snel gekozen en ook ontzettend snel uitgelezen, want wegleggen is er bij dit boek niet bij!
Hier ben ik het wel mee eens, want ik zou ook wel willen weten hoe zo’n meisje word ingepakt en waarom ze wilt blijven in plaats van weg te gaan. Het is tenslotte niet normaal als je word behandelt als grofvuil. Inderdaad was het boek ook snel uitgelezen, dus daar ben ik het ook mee eens.
Beoordeling 2:
Het was wat jammer dat een verhaallijn vanuit het perspectief van de politie ontbrak, maar aan de andere kant is het juist goed dat de focus voornamelijk op de meisjes werd gelegd. Dit boek is een grote waarschuwing voor loverboys, de boeken van Helen zouden gewoon verplicht leesmateriaal moeten zijn voor de middelbare school. Ik vond het verhaal soms heel onlogisch en onrealistisch, maar dat lag volledig aan mij, aangezien dit soort situaties tot op de dag van vandaag nog steeds plaatsvinden.
Hier ben ik het niet mee eens, want het verhaallijn van de politie hoefde in dit verhaal voor mij en ook niet perse bij. Het verhaal is zeker wel logisch en realistisch, want het zou zomaar echt kunnen gebeuren. Ik kan het mezelf ook wel voorzien hoe het op beeld uit zou zien.
Naam: Elize Verdonk klas: H3A
Boek 3
Nederlands: Pitch
Zwijg
Hallo allemaal, ik heb het boek ‘zwijg’ van Mel Wallis de Vries gelezen en het was echt een leuk boek. Dit boek zou ik graag willen verfilmen en ik ga jullie uitleggen waarom.
Ten eerste heet het boek ‘zwijg’, zo zou ik de film ook laten noemen. Ik zou de titel zo laten, omdat het er echt bij past. Het past erbij, omdat er een verhaal wordt verteld, maar je komt er pas op het laatste achter wat nu echt de waarheid is. Dus dat maakt het waarom de titel ‘zwijg’ een goede titel zou zijn.
Vervolgens is het boek een jeugdthriller, dus ik zou de film ook als jeugdthriller willen maken. Ik zou dat willen, want dan maakt het de film echt spannend om naar te kijken. Het maakt de film echt spannend, omdat je er dan ook beelden bij ziet. In het boek werd het al zo verteld dat het al spannend was. Daarom kan je dit boek goed verfilmen. Je hebt er dan natuurlijk beelden bij en dat is dan nog spannender en leuker om naar te kijken.
De hoofdpersoon in het boek gaat over een meisje, genaamd Sarah. Ik vind dat, want het verhaal wordt geschreven uit haar gedachtes, wat ze doet, wat haar keuzes zijn enzovoort. Ik zou denk ik meerdere hoofdrolspelers doen, omdat ik vind dat de drie vriendinnen van Sarah er net zoveel in komen als zij zelf. Ook zijn ze net zo belangrijk en is het ook leuk om hun verhaal te kunnen vertellen.
Het eerste probleem gaat over Sarah, zij heeft nog niet zolang geleden haar zus verloren. Daar zit ze heel erg mee. Uiteindelijk vindt ze een brief die haar zus heeft achtergelaten. Daarop staat een adres en daar gaat ze naar op zoek. Het volgende probleem gaat over Jamie en Fee, want Jamie zou eigenlijk gekozen worden om te zingen tijdens de kerstmusical, alleen Fee zet daar geheimzinnig een stokje voor. Het laatste probleem gaat over Alyssa, zij heeft kort geleden te horen gekregen dat haar vader ernstig ziek is en waarschijnlijk ook niet meer beter wordt.
Als ik een film zou maken en ik mocht de hoofdrollen verdelen, dan zou ik als eerste de vier vriendinnen: Sarah, Fee, Jamie en Alyssa als hoofdrol doen, want het verhaal gaat om hun vier dus hun zijn dan ook het belangrijkst. Ik zou ook de zus van Sarah en de vader van Alyssa als hoofdrol doen, omdat erover hun ook een verhaal wordt vertelt. In de film zou ik hun vaker vertonen.
Het boek is goed te verfilmen, omdat het boek zo is geschreven dat je er echt een film van kunt maken. Je kunt er echt een film van maken, omdat de verhalen die in het boek voorkomen ook interessant zijn om naar voren te brengen. Ze zijn zo interessant, omdat het ook vier verschillende verhalen zijn. In het boek lees je het natuurlijk alleen maar. Tijdens een film zie je gelijk beelden en met lezen moet je de scénes zelf dan inbeelden.
Naam: Elize Verdonk klas: H3A
Boek 4
Presentatie over het gelezen boek Wild:
Hallo allemaal, dit is mijn presentatie of het gelezen boek Wild.
De titel van het boek is Wild. Het boek is geschreven door Mel Wallis de Vries. Ik heb vaker een boek van haar gelezen. De uitgever van het boek is De Fontein Jeugd. Zo ziet dat boek eruit met een meisje op de achtergrond. Ik zelf denk dat dat meisje Britt is. Ook staat er een vraag op het boek en dat is zou jij je vrienden kunnen vermoorden?
De schrijver van het boek Wild is dus Mel Wallis de Vries. Ze is geboren op 8 februari 1973, in Leiden. Voordat ze boeken ging schrijven heeft ze biologie en journalistiek gestudeerd. Daarna is ze gaan werken als freelance journalist. Ze heeft 3 kinderen 2 dochters en 1 zoon en daardoor is ze gestopt met freelance journalist en is ze gaan schrijven. Ook heeft ze het boek Vals geschreven en daar is nu ook een film van.
Het boek gaat over zes jongeren. De jongeren bestaan uit 2 jongens en 4 meiden. Na hun examen gingen ze met z’n allen op examenreis. De examenreis ging naar Spanje naar het huis van de ouders van Liv. Uiteindelijk besloten ze een dag te gaan kamperen en dat ging niet zoals gepland. Op de heenweg was het allemaal nog leuk en gezellig, maar toen de volgende dag was het slecht weer en konden ze de weg niet meer terugvinden. Ze raken uiteindelijk vermist.
De titel van het boek heet dus Wild. Ik denk dat de titel zo heet, omdat ze gaan kamperen en dat is in de natuur. Ze kunnen de weg niet terugvinden dus daarom past de titel Wild er zo goed bij. Ook zijn ze in een onbekend land, namelijk Spanje. De jongeren hebben pech dat er een aantal dagen slecht weer is in Spanje, dus de weg terugvinden wordt steeds lastiger. Daarnaast hebben ze wel telefoontjes, maar geen bereik. Ze blijven dus in het Wild achter. Ik denk daarom ook dat de titel Wild zo heet.
De personages in het boek zijn: Britt, Rosalie, Liv, Eva, Fabian en Jack. Britt is een nicht van Rosalie en werd gevraagd of dat ze mee wilden naar Spanje. Rosalie is van de mavo naar de havo gegaan en daar ontmoette ze Liv. Liv is de dochter van haar ouders die een huis hebben staan in Spanje. Eva is sinds klein al met Liv beste vriendinnen. Fabian heeft een relatie met Liv en heeft een beste vriend Jack. Jack is mee op examenreis, omdat Fabian anders de enige jongen zou zijn.
De tijd waarin het verhaal zich afspeelt is in de tijd van nu. Dat kun je merken, omdat ze allemaal een telefoon hebben en dat er zelfs wordt gevlogd in het boek.
Het perspectief in het boek is niet zo gericht op een persoon, maar op alle zes de jongeren. Ze vertellen hun eigen verhaal, hoe ze zich voelen en wat ze denken.
Het verhaal speelt zich af dat ze op het begin naar het vliegveld gaan. Vervolgens gaan ze met de taxi naar het huis van Livs ouders en dan speelt het verhaal zich het grootst af in de natuur.
Het boek bestaat uit 232 blz en het boek heeft geen echte hoofdstukken. Wanneer er iets nieuws wordt vertelt staat er een naam bovenaan door wie dat dan wordt vertelt. Wel is het boek opgebouwd in zes vakantiedagen en toen ze vermist raakten ook een aantal krantenkoppen.
Mijn mening over het boek is dat het heel spannend is om te lezen en dat ik het wel leuk zou vinden als dit boek wordt verfilm. Het boek is een jeugdthriller en dat kan ik wel merken, dus ik zou zelf het ook een jeugdthriller noemen en ik kan het zeker aanbevelen om dit boek te gaan lezen.
Dit was mijn presentatie.
Elize Verdonk
Leesautobiografie
Voorbereiding mondeling
Terugblik havo 3 en vooruitblik havo 4 en 5
Overige opdrachten