Algemeen
Planning schooljaar 2019 - 2020
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek
Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.
Leeslogboek starten zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1 periode 1 - week 39 - 23 tm 29 september
Boek 2 periode 2 - week 46 - 11 tm 17 november
Boek 3 periode 2 - week 3 - 13 tm 19 januari
Boek 4 periode 3 - week 8 - 17 tm 23 februari
Boek 5 periode 3 - week 14 - 30 maart tm 5 april
Boek 6 periode 4 - week 20 - 11 tm 17 mei
Leeslogboek compleet periode 4 - week 25 - 19 juni
Voorwaarden boekkeuzes
In havo 4 lees je 6 boeken. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.
De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor https://15-18.jeugdbibliotheek.nl/lezen/lezen-voor-de-lijst.html
Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (https://15-18.jeugdbibliotheek.nl/lezen/lezen-voor-de-lijst/de-niveaus.html) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.
Instructie leeslogboek
Hoe ziet je leeslogboek eruit?
Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!
Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:
1. Zorg er eerst voor dat je een eigen leeslogboek aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek maak je vervolgens een verwerkingsopdracht bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'.
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar maak je de startopdracht en de eindopdracht.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Een Wikiwijspagina maken
Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier
Verwerkingsopdrachten
In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.
Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.
Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:
Standaardverslag
Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.
Recensieopdracht
Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.
Opdracht van Lezen voor de Lijst
Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.
Juryrapport
Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!
Brief van de uitgever
Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.
Brief aan de uitgeverij
Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.
Beoordeling
Algemeen
In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Startopdracht
Wat is je startpositie?
Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.
Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over jouw gelezen boeken.
We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
1. Denk eens terug aan de boeken die je de afgelopen jaren gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom?
Beantwoord de vorige vragen en maak van je antwoorden een mooie tekst.
2. In de les maak je een opdracht die gaat over welk type lezer je bent. Wat voor type ben jij?
Verwerk de uitkomst van deze opdracht ook in je tekst.
Plan
Lees de tekst die je bij de startopdracht hebt gemaakt, nog eens goed door. Beantwoord de volgende vragen.
1. Welk soort boeken wil je gaan lezen dit jaar? Waaraan moet een leuk boek vooor jou voldoen?
2. Ga naar https://15-18.jeugdbibliotheek.nl/lezen/lezen-voor-de-lijst.html en bekijk welke titel je aanspreken. Maak hieronder een overzicht van de boeken die je wel aardig lijken om te lezen.
3. Je moet 6 boeken lezen en het is verstandig je aan de planning van de docent te houden. Hoe ga je er voor zorgen dat je dit jaar op schema blijft?
Boeken
Boekenoverzicht
Maak hier een overzicht van alle boeken die je hebt gelezen. Vul het overzicht steeds aan. Doe het als volgt:
Titel - schrijver/schrijfster - jaar van uitgave - aantal sterren dat je het boek geeft (1t/m 5)
Boek 1 - havo 4
Het verrotte leven van Floortje Bloem,
Lesley Baas, Klas H4E. Opdracht; Lezen voor de lijst
Opdracht 1/1

Opdracht 1/2
Ik heb me verdiept in de Persoon Floortje en het volgende pleidooi geschreven:
Hallo, ik ben Floortje Bloem en ik ben nog maar 14 jaar oud. Mijn eerste 3 jaar heb ik in een weeshuis gezeten. Daarna ben ik bij een heel leuk gezin op het platteland gaan wonen. Hier was ik gelukkig en werd ik geaccepteerd. We hadden veel dieren en mijn vader speelde veel met me. Helaas kreeg hij, toen ik 8 jaar oud was, een dodelijk auto ongeluk en was mijn moeder zo verdrietig, dat ze niet meer voor me kon zorgen. Ik ben toen in een gezin geplaatst waar ze wel aardig voor me waren, maar het was allemaal erg klein, en dat was ik niet gewend. Het internaat was toen nog de enige oplossing voor me. Ik werd steeds nieuwsgieriger naar mijn echte moeder, en na lang vragen kreeg ik de eerste foto’s te zien van haar en van mijn zus Beppie. Ik was inmiddels 12 jaar en had nog nooit een echt gezin gehad waar ik bij hoorde, en die van me hielden. Ik verlangde hier enorm naar. Eindelijk mag ik een weekend naar mijn moeder en haar vriend Adri toe. Beppie was enorm aardig voor me en het klikte meteen. Ik mocht op zaterdag mee uit en moest dan zeggen dat ik 14 was. Alles deed ik voor haar, als ze me maar accepteerde. Beppie rookte hasj samen met haar vriend, en ze vonden het kinderachtig als ik niet meedeed, dus deed ik het ook. Ik mocht kijken als ze seks had met haar vriend, want ook dat moest ik leren, vond Beppie. In het internaat ging het steeds slechter en mijn echte moeder wilde me niet meer in huis hebben. Ik liep weg naar Beppie, want zij was de enige die echt om me gaf. Ik wist niet dat Beppie bij een pooier inwoonde die haar aan de drugs had geholpen. Maar alles wat Beppie deed, deed ik ook, ik wilde erbij horen. Als Beppie begint met tippelen voor heroïne wordt ik samen met haar naar tante Gerda gebracht. Beppie moest naar een afkickkliniek. Ik was ondertussen weer erg gelukkig bij tante Gerda. Ik kreeg de aandacht en liefde, die ik zo nodig had. Het ging goed met me, tot mijn echte moeder zich er mee ging bemoeien. Toen besloot ik op zoek te gaan naar de tippelende Beppie in Rotterdam. Ik viel in handen van een pooier waar ik uiteindelijk kon ontsnappen. Nooit had ik hier om gevraagd, maar ik werd gedwongen en vastgehouden. Als ik Beppie weer zie heb ik voldoende geld verdiend. Beppie zit zo zwaar aan de heroïne en blijft bij me tot er geen geld meer is. Ze wil dat ik ook ga tippelen, want hoe kan ze anders aan heroïne komen. Zo neemt ze opnieuw een beslissing voor mij. Er is geen discussie over mogelijk. De enige stap die ik zelf in mijn verrotte leven genomen heb, is mijn eerste snuif heroïne. Hier ben ik niet trots op natuurlijk. Dan ineens staat Beppie weer voor me, die me beroofd van al mijn geld. Ik snap het niet, mijn eigen zus Beppie, op wie ik vertrouw en tegen wie ik opkijk. Ze heeft mijn hele leven geregeld en me gemaakt zoals ik nu ben. Ze weet hoe belangrijk mijn witte knuffelkonijn is. Het konijn waar ik me veilig bij voelde als ik bang was, en die me troostte als ik verdrietig was. Juist dat konijn moest ze pakken en uit het raam gooien. Een storthoop in, zodat ik het nooit meer zou kunnen vinden. In één klap vernietigde ze de twee belangrijkste dingen in mijn leven. Weg mijn lieve konijn en weg mijn lieve zus Beppie. Ik werd zo boos, niet alleen op haar maar ook op mezelf. Ik heb haar toen inderdaad geslagen. Geslagen uit boosheid, frustratie en verdriet. Boos was ik op wat ze deed, en wat ze mij aandeed. Boos dat ik mezelf heb gemaakt zoals Beppie wilde dat ik werd. Ik heb haar geslagen om te laten zien dat ik ook nog een eigen wil heb. Ik wilde mijn leven terug en daar vocht ik voor. Ik had het zo niet willen doen, maar ik wil dit verrotte leven niet meer. Ik hoop dat u mij de kans wil geven dat ik zelf nu ga beslissen over mijn leven. Een leven zoals ik het wil, het geweldige leven van Floortje Bloem.
Opdracht 1/3
Het boek was erg schokkend.
Ik ben het hiermee eens. Floortje groeit op zonder aandacht en liefde. Ze gedraagt zich brutaal en opstandig, alleen maar voor deze aandacht. Als ze dan uiteindelijk aandacht krijgt van haar zus, doet ze er ook alles voor, om deze aandacht vast te houden. Wat haar zus doet, doet Floortje ook. Ze liegt en bedriegt samen met Beppie. Het gaat zover dat ze uiteindelijk drugs gaat gebruiken en gaat tippelen. Het is best eng als je leest dat iemand haar leven in de handen van een ander legt. Alles doet wat de ander wil, als ze maar van haar houden. Ik denk dat het leven van Floortje er totaal anders uitgezien had, als ze opgegroeid was in een normaal, liefdevol gezin.
Voorbeeld uit het boek over haar eerste drugsgebruik. Blz 273.
Beppie wil dat Floortje gaat tippelen maar dit wil Floortje niet. Beppie zegt hierop: “Als je het niet kan, donder dan maar op, ga naar je moeder of ga terug naar dat kindertehuis.” Floortje zegt dat ze moet kotsen als ze met een man is. Beppie zegt dan: “Dat ga je maar chinezen, dan voel je je beter. Een beetje de grote madam uithangen en verzorgd worden door je zus”. Dan sleurt ze Floortje mee de straat op en daar moet ze van haar eerste geld heroïne kopen.
De opbouw van het boek is een beetje lastig, omdat de verteller steeds iemand anders is.
Ik ben het hier mee eens. In het begin was het moeilijk te lezen. Er werd steeds in de “ik” vorm gesproken maar dat was dan niet altijd Floortje. Ieder belangrijk persoon in het boek verteld zijn verhaal. Dit gebeurd wel in chronologische volgorde. Je leest dan hoe iemand zich voelt, wat ze doen en wat ze meemaakte met Floortje. Als je het eenmaal door hebt hoe het in elkaar zit, leest het boek redelijk gemakkelijk. Wel is het lastig als er nieuwe personen bijkomen halverwege het verhaal. Ze gaan dan ook weer mee vertellen, dat is dan wel weer even wennen. Wat ik wel mooi vind aan deze manier, is dat je één boek krijgt dat uit meerdere ervaringen bestaat, en toch één geheel vormt.
Voorbeeld uit het boek waarin de echte moeder van Floortje haar fiets pakt en samen met Beppie van nog geen 4 jaar oud, naar tante Gerda fiets om daar te gaan wonen. Blz. 12
Ik had dat café, ik werd er ook door overrompeld dat ze ineens aan kwam zetten. Op de fiets nota bene, dat hele eind. En dat met zo’n kind achterop. Ik zeg: “Blijf dan maar hier.” Ja wat moet ik, wegsturen zeker? Nee, dat doe je niet.
Door het taalgebruik was het boek makkelijk te lezen.
Ik ben het hiermee eens. In het boek wordt er veel gesproken over een internaat. Dan wordt er in het verhaal van de “ik” persoon uitgelegd hoe het eruitziet, wat het is, en hoe de persoon zich in het internaat voelde. Zo gebeurd het ook dat er verschillende vormen van drugs gebruikt worden in het boek. Ook hier wordt omschreven wat ze doen en hoe gevaarlijk het eigenlijk is. Doordat dit gebeurd blijf je alles snappen. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over chinezen. Direct na dit woord wordt er verteld dat dit het opsnuiven van heroïne is door een rietje. Als je later het woord nog eens leest, snap je het meteen. Ik vond het daarom een fijn te lezen boek.
Voorbeeld uit het boek waarin Beppie voor het eerst heroïne snuift. Blz 147
Ik snoof. Het was of ik peper snoof, of chloor, of nee, van dat bruisende spul om de wc mee schoon te maken. Het zakte weg naar mijn keel, het was verschrikkelijk vies. Hoe in godsnaam kan dit een mens gelukkig maken?
Het minpunt aan het boek is het open einde.
Ook hier ben ik het mee eens. Door het open einde kan het verhaal nog alle kanten op. Maken Beppie en Floortje het weer goed? Hoe verloopt hun leven verder af? Lukt het ze nog om van de drugs af te komen en krijgen ze een normale toekomst? Ik had graag willen weten wat er verder met Floortje gebeurd. Ze is nog enorm jong als het boek ineens stopt. Eigenlijk had ik gehoopt op een goede afloop, maar dit weet je nu niet. Het is een waargebeurd verhaal, maar wat is er met de hoofdpersoon uiteindelijk gebeurd. Dit weet je niet en kun je ook niet opzoeken, want de namen zijn allemaal veranderd in het boek. Zelf hou ik dus niet van boeken met een open einde.
Voorbeeld uit het boek dat uiteindelijk ook de laatste regel uit het boek is. Blz. 326.
Ik zocht als een bezetene naar mijn lief konijn, naar mijn lief konijn met zijn kapotte nekje, naar mijn lief konijn dat ik van Gerben had gekregen….
Het boek was soms ook heel grappig.
Ook hier ben ik het mee eens. Alles wat er in het boek gebeurd is erg. Maar Floortje maakt ook hele gekke dingen mee, en doet ook hele gekke dingen. Ze spijbelt, gaat tippelen en gebruikt drugs en dat wordt dan vaak op een geinige manier omschreven. Dit leest fijn en je moet er zelfs soms om lachen. Vooral hoe ze haar echte moeder omschrijft was grappig. Ze vond haar een vreemd mens, die altijd met zichzelf bezig was. Vooral toen ze geen tanden meer had. Ze kon haar kunstgebit niet meer inhouden, en dat werd regelmatig door Floortje op een lachwekkende manier omschreven. Ze omschrijft ook hoe zich voelt tijdens haar eerste drugsgebruik. Ze doet dat zo raar, dat je het zelf al vies gaat vinden.
Voorbeeld uit het boek waarin Floortje samen met Beppie gaat stelen en hoe ze het doen. Blz. 79.
Beppie gaf dan met een stalen gezicht het nummertje één terug en ook de twee overige kleren. Dan zag je die griet heel stom kijken. “Heb je er twee?” vroeg ze dan. En Beppie heel onschuldig: Ja, hoezo?”. “Dan heb ik je een verkeerd nummer gegeven”. En Beppie heel brutaal: “Nou, dan mag je blij zijn dat we zo eerlijk zijn. Voortaan beter uitkijken jij….”. En dan keek zo’n kind heel snel om zich heen, of niet iemand het gezien had, want dan kreeg ze op haar duvel, en wij ervandoor met onze gejatte bloesjes.
Boek 2 - havo 4
Vals Licht,
Lesley Baas, Klas H4E. Opdracht; Lezen voor de lijst.
Schrijver, Joost Zwagerman.
Opdracht Niveau 4, Kwesties.
A
1. Deze zomer ben ik met mijn ouders naar Amsterdam geweest en hebben daar ook de Wallen bezocht. Ik vond het maar een rare toestand daar. De vrouwen stonden met weinig kleren achter de ramen, en probeerden er de mannen naar binnen te krijgen voor geld. Toen ik rondkeek, was er een grote variatie van mensen die er rondliepen. Gezinnen, jonge maar ook oudere mannen en ook verschillende rassen. Het was dus niet voor één soort publiek maar echt voor iedereen. Na het lezen van de korte omschrijving, heb ik daarom besloten dit boek te gaan lezen.
2. – Lizzie vertelt, dat als ze bij Yab Yum werkt, ze soms wordt ingehuurd om de hele avond met een klant in bad te moeten zitten. Zelf vindt ze het goor om in hetzelfde water te moeten zitten als zo´n stinkvent. Hier is Simon, net als ik, erg verbaasd over. Ik zou liever met iemand in een bad zitten en er geld voor krijgen, dan mezelf te moeten verkopen voor seks.
- Als Lizzie aangifte doet van diefstal, moet ze mee naar het bureau. Het afnemen van de verklaring loopt enorm vreemd, en het valt Simon op dat één jonge politieman heel raar doet tegen Lizzie. Als snel komt Simon erachter dat hij een klant van Lizzie is. Dit heeft me verrast, want dit zijn wel werkelijke situaties die een prostitué mee kan maken en waardoor je dan niet serieus genomen wordt.
- Lizzie heeft verschillende vaste klanten die ze bijnamen geeft. Zo noemt ze iemand “zuurtje” omdat hij steeds snoep meebrengt en altijd vervelend doet. Een andere klant noemt ze “stompje” omdat hij door een ongeluk een stuk van zijn penis mist. Eerst verraste me dit, maar nu ik er goed over nadenk, geven zij hun klanten natuurlijk net zo gemakkelijk bijnamen als dat je dat op school of op je werk doet.
3. – Dat niet iedereen vrijwillig voor prostitutie kiest. Veel vrouwen zijn hierheen gelokt en moeten nu gedwongen werken. In deze handel in vrouwen werken niet alleen mannen, maar ook net zo veel vrouwen.
- Je zou denken dat de prostituee voor het raam een vast prijs heeft, maar hier wordt net als in een winkel veel mee onderhandeld. Zitten er weinig hoeren achter de ramen en lopen er veel klanten, dan gaat de prijs omhoog of andersom. Een leuke klant krijgt vaak voordeel en een vieze klant betaald de hoofdprijs.
- Naast vrouwelijke prostituees, zijn er ook mannelijke. Hier wordt zelfs in Nederland enorm tegenop gekeken. Wat mij dan verbaasd, is dat zelfs de homoseksuelen hier niets van willen weten.
4. Je mag in Nederland in de prostitutie werken als je 18 jaar of ouder bent. Dit is de hoofdregel. Verder is er een regel voor EER landen en Zwitserland, dat je een geldig identiteitsbewijs moet hebben en in loondienst of als zelfstandige mag werken. Er is een uitzondering voor Kroatië, want kom je uit dit land, dan mag je alleen zelfstandig werken. Kom je uit een land buiten de EER, dan mag je alleen als zelfstandige werken met een geldige verblijfsvergunning en met de aantekening “arbeid als zelfstandige”.
5. Ik vind de prostitutie niet echt een eerbaar beroep. Volgens mij zijn er maar weinig vrouwen die dit beroep uit vrije wil hebben gekozen. Veel mannen/vrouwen komen hierin terecht door schulden of misleiding. Een andere oorzaak kan het gebruik van drugs zijn. Als ik dan de regels lees die er voor dit beroep zijn, vind ik die erg soepel. Er zijn geen regels voor hygiëne en ik vind het vreemd dat er geen soort van gezondheidsverklaring overlegd moet worden. Er zijn best veel gevaarlijke ziektes zoals bijvoorbeeld HIV, en iedereen kan dus met zo´n ziekte zomaar in de prostitutie gaan werken. Ik ga ervan uit dat het allemaal veilig gebeurd maar er blijft toch altijd een risico aanwezig. Het beroep zou voor mij niet verboden moeten worden. Niet iedereen heeft een partner en kan toch behoefte aan seks hebben. Ik denk dan aan gehandicapten, mensen met een geestelijke beperking maar ook mensen die hun uiterlijk niet mee hebben. Als er in deze gevallen geen prostituees zouden zijn, dan zouden er misschien veel meer verkrachtingen en aanrandingen plaatsvinden wat ook geen goede ontwikkeling voor Nederland zou zijn. Als ik dus zou moeten kiezen om voor of tegen de prostitutie te zijn, dan zou ik geen keuze kunnen maken en “neutraal” blijven.
6. Hoi pap en mam. Ik schrok straks enorm van jullie reactie op mijn leesboek “Vals Licht”. Bij het vak Nederlands krijgen we een uitgebreide leeslijst met boeken waaruit we mogen kiezen. Hierin komen meerdere onderwerpen aan de orde, zo dus ook prostitutie. Ons bezoek aan de Amsterdamse Wallen heeft mijn interesse gewekt om dit boek te gaan lezen. Ik was nieuwsgierig naar de reden waarom iemand dit beroep zou kiezen, maar ook waarom iemand ervoor kiest om naar een prostituee te gaan. Het boek is een verzonnen verhaal en zeker niet bedoeld om de lezer aan te moedigen het uit te gaan proberen. Als jullie dit van mij denken, dan zou ik erg teleurgesteld zijn in jullie. De schrijver vertelt in zijn verhaal over een jongen die verliefd wordt op een prostituee en de problemen die er hierdoor ontstaan. Het meisje is op een nare manier in het beroep terecht gekomen, en daardoor is haar hele leven één grote leugen geworden. De relatie samen gaat daarom niet lukken. Ik kan alleen de conclusie trekken dat jullie het woord “ prostitutie” niet prettig vonden, maar dit boek lees ik met net zoveel plezier als alle andere fictieboeken. Als jullie bang zijn dat ik door het lezen van dit boek interesse zou krijgen in het bezoeken van een prostituee, dan hebben jullie het mis. Ik zie het niet zitten seks te moeten kopen maar ik ben wel van mening dat het een goede oplossing is voor vele mensen uit Nederland. Waarom moeten we zo moeilijk doen als “ vrije Nederlanders” over dit boek? Hopelijk is deze uitleg voldoende voor jullie en geven jullie mijn boek snel terug, want anders kan ik helaas mijn boekverslag niet maken en vraag ik of mijn lerares Nederlands de onvoldoende naar jullie stuurt. Groetjes Lesley.
B
1. Toen ik voor het eerst over de Wallen liep, vond ik het belachelijk dat vrouwen ervoor kozen om in hun ondergoed voor het raam te gaan zitten en zichzelf te verkopen. Door het lezen van het boek ben ik het wat anders gaan zien. Zelf begreep ik Simon, die met regelmaat prostitués bezocht, niet zo goed. Waarom kies je hier nu voor, vooral als je een vriendin hebt? Hoe verder ik het boek las, hoe meer Lizzy loog. Ik denk dat veel prostituees liegen over hun werk en hierdoor in een steeds grotere leugen terecht komen. Pas na het lezen van de bronnen, besefte ik dat veel vrouwen niet vrijwillig voor dit beroep kiezen. Ook van regels die er zijn ben ik wel geschrokken. Ik ben anders gaan denken over de prostitutie, zowel in positieve als negatieve zin.
2. Ik vind dat de literatuur een goede bron is om de lezer aan het denken te zetten over ethische of maatschappelijke kwesties. In een verhaal kun je zowel voordelen als nadelen benoemen die een lezer de vrijheid geeft een eigen mening hierover te vormen. Vaak heb je al een vooroordeel ergens over die je, na een uitleg, toch wat moet veranderen/bijstellen.
Boek 3 - havo 4
Het journaal van Bontekoe,
Lesley Baas, Klas H4E. Opdracht; Brief aan de uitgeverij.
Uitgeverij Prometheus
T.a.v. Dhr. Spijkers
Herengracht 48
1015 BN AMSTERDAM
Hoorn, 14 november 1630
Geachte heer Spijker,
Mijn naam is Willem Ysbrantsz en ik ben schipper geweest op verschillende schepen van de Bontekoe. Zoals iedere schipper, heb ik jarenlang een logboek bijgehouden van mijn belevingen en veroveringen op zee. Vier jaar geleden ben ik gestopt bij de VOC, waardoor ik nu mijn verslagen heb kunnen bundelen tot één geheel.
Mijn boek zou ik “Het Journaal van Bontekoe” willen noemen. Mijn eerste koopvaardijschip had de naam “Bontekoe”, en hierdoor heb ik deze bijnaam jarenlang binnen de VOC gehad. Natuurlijk ben ik op meerdere schepen schipper geweest, maar mijn naam was en bleef Bontekoe. Het thema van mijn boek gaat over de belevingen tijdens de lange zeereizen. Hoe belangrijk het was om vers fruit en water aan boord te hebben, zodat er geen scheurbuik onder de bemanning kwam. Stond de wind niet goed, dan mistte we een eiland en dit had grote gevolgen. Kwamen we bij een nieuw eiland, dan was het altijd spannend wat we daar zouden ontdekken. Soms was de bevolking vriendelijk, maar regelmatig werden we aangevallen. Zo hebben we ooit dagen achtereen in een sloep rondgevaren omdat de boot was ontploft. De bemanning begon te loten wie de ander op mocht eten, zo’n honger hadden we. Alles liep gelukkig goed af. Het mag duidelijk zijn dat de tocht naar Azië lang was. Er waren veel gevaren onderweg, en de concurrentie met Spanje en Portugal was groot. Met het plot wil ik het verhaal uitdiepen, het hoe en waarom vertellen. Wat zijn mijn gevoelens, mijn motivaties, mijn geloof, mijn persoonlijke omstandigheden en mijn argumenten. In mijn logboeken staan vele verhalen die ik in een geweldig boek wil samenvatten. Omdat het mijn logboek en mijn verhaal is, wil ik het ook volgens het IK-perspectief gaan schrijven.
Mijn boek is voor een breed publiek geschikt. Ik denk dan zelf aan personen boven de 15 jaar met een gemiddeld leesniveau. De komst van de VOC is een belangrijke ontwikkeling voor Nederland geweest. De wereld werd ontdekt, en de sterkste overheerste. In de toekomst zal hier veel over geschreven gaan worden in geschiedenisboeken, maar een persoonlijk verhaal zal veel meer mensen aantrekken. Het lezen van mijn verhaal is makkelijker met enige kennis van geschiedenis, daarom stel ik leesniveau 3 voor.
Uw uitgeverij staat bekend als een brutale uitgeverij die bereid is om risico’s te nemen. Ik hoop dat u bereid bent om bij mij aan boord te komen, zodat we samen een geweldig boek uit kunnen gaan geven. Ik neem volgende week contact met u op, om uw bevindingen persoonlijk te bespreken.
Met vriendelijke groet,
Willem Ysbrantsz Bontekoe
Oostenakkerstraat 8
5345 HD, Hoorn
Boek 4 - havo 4
Het bittere kruid, Lesley Baas, Klas H4E. Opdracht; brief aan de uitgeverij.
Uitgeverij Lemniscaat
T.a.v. de heer Boele van Hensbroek
Vijverlaan 48
3062 HL Rotterdam
Oss, 20 Februari 2019
Betreft: Manuscript
Geachte heer Boele van Hensbroek,
Mijn naam is Lesley Baas en ik zou graag mijn eerste manuscript ter beoordeling bij uw uitgeverij aanbieden. Uit een erfenis ben ik in het bezit gekomen van een zeer gedetailleerde en gevoelige beschrijving van een joods familielid tijdens de 2e wereldoorlog.
Na het lezen van al deze documentatie, kon ik niets anders doen dan de stadsarchieven induiken. De informatie die ik hier vond, heb ik gecombineerd met de informatie van nog in leven zijnde familieleden en samengebundeld met het dagboek van mijn nicht Marga Minco. Snel begon ik te schrijven, kroop in de huid van Marga en het verhaal kwam als vanzelf op papier. Het leven van Marga is tijdens het bewind van Hitler niet makkelijk. Ze is te jong om de ernst van de situatie in te schatten, en haar vader denkt dat alles wel goed komt. Soms duiken ze onder, om daarna weer naar dezelfde locatie terug te keren. Zelfs als haar zus Bettie opgepakt wordt, denkt de familie nog altijd dat ze elkaar na de oorlog weer terugzien. Haar ouders moeten naar een Getto in Amsterdam, en als haar broer Dave en schoonzus Lotte opgepakt worden, ziet Margo dat er toch iets verschrikkelijks aan de hand is en duikt onder. Marga is de enige van haar hele gezin die de oorlog overleefd. Tijdens het verhaal verteld Marga dat haar vader tijdens Sabbat vertelde over de uittocht van de Joden in Egypte. Ze aten toen ongezuurd brood met bitter kruid, net als op die bijzondere Sabbat avond . Dit is door mijn nicht zo specifiek omschreven dat ik daarom de titel “Het Bittere Kruid” gekozen heb.
Naar mijn mening is het een boek dat voor de leeftijd vanaf 12 jaar goed te lezen is. Het boek is eenvoudig geschreven en daarom goed te begrijpen. De lezers zullen opnieuw de gruwelijke daden van de 2e wereldoorlog herbeleven. Een stukje geschiedenis dat we nooit mogen vergeten.
Als uitgever van het bekende boek “Oorlogswinter” van Jan Terlouw, vertrouw ik op uw expertise voor mijn boek “Het Bittere Kruid”.
Ik hoop dat u mijn manuscript met enthousiasme leest en in overleg, bereid bent het uit te gaan geven.
Ik zie uw antwoord met belangstelling tegemoet.
Met vriendelijke groet,
Lesley Baas
Oostenakkerstraat 8
5345 HD OSS
Tel: 06-37425183
Boek 5 - havo 4
Het diner,
Lesley Baas, Klas H4E. Opdracht; Lezen voor de lijst.
Schrijver: Herman Kock
Opdracht 3: Einde van de roman
A. Voor Michel wel. Zijn ouders hebben er alles aan gedaan om zijn groot geheim niet uit te laten komen. Hij kan nu, zoals zijn ouders wensen, werken aan een toekomst zonder een slecht verleden.
Voor Paul wel. Zijn zoon gaat niet de gevangenis in en kan weer een gewoon leven leiden. Wel zal Paul zorgen blijven houden over het gedrag van zijn zoon, omdat hij nu eenmaal het gedrag van zijn hem heeft gekregen.
Voor Claire wel. Ook zij heeft er alles aan gedaan om haar zoon uit handen van de politie te houden. Ze heeft echt alles voor haar zoon overgehad, met uiteindelijk het voor haar gewenste resultaat.
Voor Serge wel. Zijn biologische zoon is uit handen van de politie is gebleven. Bij Serge kan het ook niet zijn want hij wilde het verhaal openbaar maken zodat zijn zoon, na een veroordeling, opnieuw kon beginnen. Zijn wens is dus niet uitgekomen. Hij wilde dan afstand doen van zijn plek als minister president, wat op het einde alsnog niet doorging. Verder is, na het hele gebeuren, zijn adoptiezoon spoorloos verdwenen en weet hij niet waarheen. Deze afloop is dus voor hem weer negatief.
Voor de ober wel. Hij krijgt zomaar een fooi van € 500,00 als hij altijd geheim houdt dat hij Paul met zijn zoon buiten heeft zien praten. De ober weet niets van wat er gebeurd is, en is dus alleen maar blij met zo´n grote fooi.
Voor de zwerfster niet. Zij sterft in het hokje van de pinautomaat door een ongelukkige ontploffing van een oud benzinevat, wat er door Michel en Rick ingegooid is.
Voor ons niet. De ouders van Michel hebben dan wel alles gedaan om hun kind te beschermen tegen de daad die hij gedaan heeft, maar als het boek eindigt, blijft de vraag of Michel wel van zijn fout geleerd heeft. Komt de daad nooit uit en maakt hij in de toekomst niet nog grotere fouten? Hij heeft nu eenmaal het foute karakter van zijn vader gekregen. Het is niet altijd goed om je kinderen tegen alles te beschermen. Ze moeten ook leren van hun fouten.
B. Vraag 1
Ik denk niet dat hij het als happy end bedoeld. Zelf denk ik dat hij de lezer na wil laten denken over het feit, of de ouders nu wel of niet juist gehandeld hebben. Zij hebben alles gedaan, ook erg slechte dingen, om hun zoon uit handen van de politie te houden. Eigenlijk geven ze hun zoon het slechte voorbeeld. Hij leert niet van zijn fout, en ziet dat zijn ouders op allerlei manieren hem beschermen en zijn fout proberen op te lossen. Waarom zou hij nu de volgende keer niet weer zoiets doen? Ik heb hier nog eens goed over nagedacht na het lezen van het boek, en ik denk dat dat ook de bedoeling was van de schrijver met het happy end.
Vraag 2
Dan was het boek niet beter geweest, omdat je dan niet wist of Michel en Rick nu wel of niet gepakt waren. Serge kan dan wel naar het ziekenhuis gebracht worden, maar dan wist je niet of hij na zijn herstel alsnog hun daad bekend gemaakt zou hebben.
Dan was het een somberder boek geweest omdat het een open einde heeft. Claire heeft dan wel gezorgd dat Serge geen persconferentie kon geven, maar het probleem is er dan nog steeds. Zelf houdt ik niet van boeken die ineens stoppen zonder dat je kunt raden naar het einde, en dat zou dan wel het geval geweest zijn.
Dan zou het boek je niet meer tot nadenken hebben aangezet want je wist dan de afloop niet. Nu weet je dat de jongens niet opgepakt zijn en de adoptiebroer verdwenen is. Ondanks dat het daarna stopt en je niet weet hoe de verdere toekomst van Michel en Rick verloopt, ben je hier wel nieuwsgierig naar. Je gaat op deze manier nadenken over alle personen in het boek wat ze wel, en wat ze niet goed gedaan hebben.
Dan zou het boek ironischer geweest zijn omdat het alle kanten op kon gaan. Je moet dan zelf het einde gaan invullen. Serge zou alsnog zijn zoon aan kunnen geven, met alle gevolgen die ook voor Michel gelden. Ze zouden hun straf uitzitten, en pas hierna een toekomst opbouwen. Verder zou je je kunnen afvragen als Serge herstelt, wat de ouders van Michel nog allemaal zouden gaan ondernemen om hun zoon te beschermen. Je zou ook niet weten wat adoptiezoon Serge zou gaan doen, want die dreigt ook het verhaal openbaar te maken. Iedereen kan dan het verhaal op hun eigen manier afmaken.
Dan was het verhaal minder geschikt geweest voor een Hollywoodfilm omdat het verhaal niet af is. Als Hollywood de film dan uitgebracht zou hebben, zouden ze wellicht toch zelf voor een happy end of juist niet gekozen hebben. Zonder de laatste hoofdstukken in “fooi” mis je het doel dat jongeren gaan nadenken over hun daden, en de rol die ouders hierin spelen.
Boek 6 - havo 4
Ik was twaalf en ik fietste naar school, Lesley Baas, Klas H4E. Opdracht; Standaardverslag.
Boek: Ik was twaalf en ik fietste naar school.
Schrijver: Sabine Dardenne
Samenvatting van het boek.
Op 28 mei 1996 fietst Sabine, uitgezwaaid door haar vader, naar school. Uit het zicht wordt ze een busje ingetrokken en meegenomen. Ze wordt naakt aan een bed vastgebonden en de ontvoerder Marc verteld haar, dat haar ouders geen losgeld willen betalen. Zijn baas wil haar vermoorden, maar als ze naar Marc luistert, gaat hij haar helpen. Zo verstopt Marc Dutroux haar, in de kelder achter een schap, in een kamertje van 99 cm bij 3,34 cm. Regelmatig haalt de man haar naar boven en verkracht hij haar. Soms is hij meerdere dagen weg, en laat hij jerrycans met water en wat voedsel achter. Heel af en toe komt Michelle Martin dan bij haar kijken. Ze mag brieven naar haar ouders schrijven, maar nooit krijgt ze een antwoord terug. Daarom geeft ze de hoop op, dat ze ooit nog vrijkomt. Sabine gaat zich vervelen en vraagt om een vriendinnetje. Op 8 augustus gaat Marc weer weg, en roept Sabine op 10 augustus naar boven. Daar zit Laetitia naakt op bed vastgebonden, zwaar verdoofd door de pillen. Sabine beseft dat dit meisje ontvoerd is op haar verzoek, en heeft direct spijt dat ze om een vriendinnetje gevraagd heeft. Vanaf 13 augustus horen ze niets meer van Marc, en op 15 augustus horen ze gerommel in de kelder. Sabine is doodsbang en stil, want ze denkt dat dit de baas is die haar alsnog komt vermoorden. Het blijkt de politie te zijn en ze worden gered. Sabiene hoort dat Marc al die tijd de baas is geweest, en dat hij bij de ontvoering van Laetitia slordig is geweest. Door het vragen om een vriendinnetje is dus hun redding geweest. Onder de mat in het huis, worden alle brieven van Sabine aan haar ouders gevonden. In de tuin vinden ze de lichamen van Julie en Melissa van 8 jaar. Zij zijn gestorven van de honger toen Marc in de gevangenis zat, en Michelle geen eten meer kwam brengen. Ook vinden ze de lichamen van An en Eefje van 17 en 19 jaar oud. Ze waren verdoofd en vervolgens levend begraven. Pas als Sabine 20 jaar is, komt de rechtszaak tegen Marc en Michelle. Zowel Sabine als Laetitia zijn getuigen. Marc Dutroux krijgt levenslang en Michelle Martin 30 jaar.
Verhaalanalyse.
Thema: Dit boek gaat over de ontvoering van een 12 jarig meisje door Marc Dutroux. Ze overleeft samen met Laetitia dit drama, en er volgt een rechtszaak om de dader in de gevangenis te krijgen.
Motieven: De motieven in dit boek zijn vooral de gevoelens en angsten van Sabine tijdens haar gevangenschap.
Personages: Hoofdpersoon: Sabine Dardenne die als 12 jarig meisje ontvoerd wordt. Marc Dutroux die haar ontvoerd heeft.
Bijpersoon: Laetitia die als 2e meisje ontvoerd wordt, waardoor ze uiteindelijk ontdekt werden.
Perspectief: Het verhaal wordt verteld in de “ik-vorm” door Sabine.
Ruimte: Nadat Sabine op weg naar school ontvoerd wordt, speelt het grootste gedeelte van het boek zich af in het kleine kamertje in de kelder. Pas als ze bevrijdt is, woont ze weer bij haar ouders en later op zichzelf. Het laatste gedeelte van het boek speelt zich af in de rechtszaal.
Tijd: Het eerste gedeelte van het boek zijn de 80 dagen in gevangenschap. Het laatste gedeelte gaat over de rechtszaak. Sabine is dan al 20 jaar, dus 8 jaar later is hij pas veroordeeld.
Spanning: Het boek is van het begin tot het einde spannend. Vooral de manier waarop het geschreven is, voel je je echt zelf Sabine.
Einde: Het boek eindigt als Marc Dutroux voor levenslang veroordeeld wordt. Ik vond vooral de persoonlijke afsluiting, met een woord gericht aan Laetitia, zeer goed.
Titel: De titel is redelijk goed gekozen omdat hier alles mee begon. Zelf zou ik een andere titel gekozen hebben, omdat nu veel mensen niet meteen weten dat het over een hele bekende ontvoering gaat. Sabine noemt haar kleine kamertje het lijdenshok. Ik zou gekozen hebben voor de titel: “80 dagen gevangen in een lijdenshok”.
Informatie over de schrijver.
Sabine Dardenne is geboren op 28 oktober 1983 in België. Op 28 mei 1996 wordt ze als 12 jarig meisje ontvoerd door Marc Dutroux. Ze overleefde een gevangenschap van 80 dagen. Sabine is in deze dagen verkracht en seksueel misbruikt. Sabine had tijdens haar gevangenschap alleen contact met Marc Dutroux, en geloofde alles wat hij zei. Om te overleven deed ze daarom mee aan zijn vieze spelletjes. Er volgt een lang proces, waarin Sabine zelf één van de hoofdgetuigen was. Ze schrijft dat de rollen in de rechtszaak omgekeerd waren. Ze vraagt aan Marc waarom hij haar niet vermoord heeft, maar Marc Dutroux durfde haar niet aan te kijken. Als ze 20 jaar oud is en Marc veroordeeld wordt voor levenslang, is ze een sterke en zelfstandige vrouw geworden. In 2004 schrijft ze zelf dit boek, omdat ze wilde dat de slachtoffers van een ontvoering gehoord moesten worden, en de fascinatie voor de daders zou verdwijnen. Omdat er in België zowel Nederlands als Frans gesproken wordt, is haar boek in beide talen verschenen.
Mijn mening over dit boek.
Vorig jaar was er wat in het nieuws over Marc Dutroux. Mijn broer had hier een boek over gelezen, en ik wilde het toen ook graag lezen. Het boek begint meteen met de tekst: “Minderjarige verdwenen. Lengte 1,45 meter, mager postuur, blauwe ogen, halflang blond haar”. Dat Sabine het boekt uit eigen ervaring schrijft, is direct te merken. In het 1e hoofdstuk schrijft ze al over haar ontvoering. In het 2e hoofdstuk komt ze in haar kleine kamertje, en wordt ze al snel verkracht. In iedere regel lees je haar angst en haar pijn. Wat er vooral duidelijk is, is dat Marc haar manipuleert. Door net te doen alsof hij haar wil redden van de baas, doet Sabine alles om te overleven. Als ze vraagt om een vriendinnetje, voelt ze zich hierna enorm schuldig. Ook zij moet hetzelfde ondergaan als Sabine. Pas als ze bevrijdt wordt, ontdekt Sabine alle leugens. Er was geen baas, en haar brieven aan haar ouders zijn nooit verstuurd. Sabine is eerst enorm boos op zichzelf dat ze zich zo heeft laten beetnemen. Als ze hoort dat Marc eerder meisjes heeft ontvoerd die het niet overleefd hebben, is ze ook weer blij. Ze zet zich over haar boosheid en angst heen, en gaat zelfs een stille mars meelopen tegen Marc Dutroux. Ook in de rechtszaak is ze heel sterk, en durft ze Marc zelfs aan te kijken. In dit boek voelde ik werkelijk van het begin tot het einde, hetzelfde als wat Sabiene gevoeld heeft. Ieder hoofdstuk was boeiend en verdrietig, en ik wilde alleen maar doorlezen. Wat ik vooral mooi vond, was de afsluiting van haar boek waarin ze speciaal wat voor Laetitia geschreven heeft. De tekst is: Jouw leven heb ik verknald door om een vriendinnetje te vragen en dat neem ik mezelf kwalijk, maar ik heb aan jouw en aan de getuigen van je ontvoering te danken, dat ik hier nu zit!
Ik vond dit één van de mooiste boeken die ik tot nu toe gelezen heb. Daarom verbaasd het me, dat het niet in het “leeslogboek” voorkomt. Ik zou dit boek 5 sterren geven, en iedereen aanraden om te lezen.
Boek 7 - havo 5
De zaak Mandy P. Lesley Baas, Klas H5E. Opdracht; Standaardverslag.
Schrijver: Rik Goverde.
Samenvatting van het boek.
Mandy is een losbollige tiener en haar ouders hebben haar niet in de hand. Ze krijgt verkeerde vrienden, en wordt regelmatig misbruikt totdat ze Mike leert kennen. Al snel dwingt Mike haar om als prostituee te gaan werken op de wallen in Amsterdam. Het geld stroomt niet snel genoeg binnen voor Mike, en hij dwingt Mandy om alleen op vakantie naar de Dominicaanse Republiek te gaan. Ze krijgt een telefoonnummer mee van iemand die ze daar dan moet bellen. Eerst denkt Mandy nog dat Mike wil dat ze daar ook als prostituee gaat werken, maar na twee weken luieren krijgt ze ineens een heel zwaar koffer met de mededeling dat ze de volgende dag weer terug naar Nederland vliegt. Het voelt niet goed, maar Mandy durft niets anders dan te doen dan wat van haar gevraagd wordt. Een paar uur later wordt ze door de Douane aangehouden en vinden ze 22,7 kilo cocaïne in haar koffer. Dit kost haar uiteindelijk 5 jaar gevangenisstraf. De personen die allemaal betrokken waren bij deze drugshandel, worden allemaal in Nederland vervolgd en krijgen uiteindelijk ook de nodige straffen hiervoor. Mandy is inmiddels weer terug in Nederland aan het einde van het boek.
Verhaalanalyse.
Thema: Dit boek gaat over een meisje die op 18 jarige leeftijd voor drugssmokkel in de gevangenis in de Dominicaanse Republiek komt. Dit boek heeft meerdere thema´s zoals: liefde, loverboys, prostitutie, drugssmokkel, gevangen in het buitenland en de daarop volgende rechtszaken.
Motieven: Er zijn meerdere motieven in dit boek. Vooral doordat Mandy verwend is en altijd haar zin heeft gekregen, heeft ze tijdens haar pubertijd geen grenzen. Ze laat zich misbruiken en wordt verliefd op een loverboy. Ze zakt steeds verder af en wordt steeds meer bedreigd, gedwongen en gemanipuleerd. Ze maakt hele angstige momenten mee en voelt goed aan dat er iets fout is. Ze durft niet voor zichzelf te kiezen, met grote gevolgen en nog meer angsten.
Personages: Hoofdpersoon: Mandy Pijnenburg die op haar 18e in de gevangenis zit voor drugssmokkel. Bijfiguren: De ouders van Mandy, Bart en Armanda Pijnenburg. Voordat ze in de gaten hebben dat het goed misgaat met Mandy, zijn ze te laat om in te grijpen. Mike, de loverboy van Mandy. Hij heeft meerdere prostituees voor zich werken en zit ook in de drugshandel. Demi, de jongere zus van Mandy. Ze kijkt erg tegen Mandy op en Mike dreigt dat, als Mandy iets weigert, hij haar zus de prostitutie in lokt.
Perspectief: Het boek wordt als een soort dagboek geschreven maar zonder data en dagen. Het wordt verteld door Mandy en is in de ik-vorm geschreven.
Ruimte: Haar puberteit en de kennismaking met loverboy Mike speelt zich vooral af in haar woonplaats Tilburg. Als Mandy als prostituee gaat werken, is dit op de Amsterdamse Wallen. Het laatste gedeelte is een vakantie in de Dominicaanse Republiek, waarna ze op de luchthaven opgepakt wordt met drugs. Hierna komt ze in dit land in de gevangenis terecht.
Tijd: De zaak Mandy P. speelt zich af in het verleden en het heden, en de vertelde tijd duurt 20 jaar. In het begin gaat het over haar ouders die een slechte start hebben en dat dan Mandy geboren wordt. Later gaat het over de hele moeilijke puberteit van Mandy en alle gevolgen hiervan. Het eindigt dat ze in de Dominicaanse Republiek opgepakt wordt en alle rechtszaken hierover. Uiteindelijk komt ze 5 jaar later weer in Nederland en gaan de rechtszaken hier verder. Ook om de andere mensen die ermee te maken hadden te straffen. Dus in het boek gaat het over het verleden tot aan het nu.
Spanning: Ondanks dat het boek meteen in het begin de afloop verraad, is het daarna erg spannend opgebouwd. Je leest hoe Mandy steeds verder in de problemen komt. Ze wil graag de boel oplossen, maar bij iedere oplossing zakt ze nog verder weg. Je voelt haar angsten als ze steeds meer bedreigd wordt. Ze wil haar familie en zus buiten haar problemen houden en dit is een goed drukmiddel voor Mike. Het boek is boeiend van het begin tot het einde.
Einde: Het boek eindigt met de terugkomst van Mandy. In Nederland volgen er nog rechtszaken om de echte daders ook te veroordelen. Mike en de andere medeplichtigen krijgen uiteindelijk ook hun straf. Mandy voelt zich schuldig over alles en moet hier weer een normaal leven op gaan bouwen.
Titel: De titel is een letterlijke titel en ik vind hem goed gekozen. Ook in echte rechtszaken en op televisie, zie je de voornaam van iemand en de eerste letter van de achternaam. Ik zou deze titel ook zelf gekozen kunnen hebben.
Informatie over de schrijver.
Rik Goverde is in 1973 geboren in Tilburg. Hij is 12 jaar journalist geweest bij het Brabants Dagblad. Omdat hij een stuk over Mandy Pijnenburg schreef die in de gevangenis in de Dominicaanse Republiek zat, zijn er veel contacten tussen Mandy en Rik geweest. Zo ontstond het idee voor het schrijven van een boek. Dit boek was erg confronterend voor de vader van Mandy, want ze was enorm open. Rik schreef dit boek om ouders en jonge meisjes te waarschuwen voor loverboys. Momenteel is hij freelance journalist en werkt vooral in Noord en West Afrika. Hij focust zich vooral op nieuws en achtergrondverhalen. Hij schrijft voor magazines, kranten en de radio. Hij is persvoorlichter voor de organisatie Save the Children, en is in 2017 mee op missie geweest in de Middellandse Zee om vluchtelingen te redden van de verdrinkingsdood. Het boek over Mandy P. is het enige boek dat hij geschreven heeft. Hij zet zich nu vooral in voor het belang van kinderen in Afrika.
Mijn mening over het gelezen boek.
Ondanks dat het een dik boek was, ben ik er toch aan begonnen en heb het uiteindelijk met veel plezier uitgelezen. Het boek begint meteen met de rechtszaak in de Dominicaanse Republiek en een korte inleiding van het gebeurde. Dat vind ik zelf jammer, want je weet dan al meteen wat er gaat gebeuren en dat het niet goed afloopt. Dat haalt bij mij de spanning er wel een beetje af maar doordat het verhaal me wel mooi leek, ben ik toch doorgegaan en daar heb ik geen spijt van gekregen. Verderop lees je dat de ouders van Mandy haar veel te jong als baby hebben gekregen, en ze eigenlijk nog niet volwassen genoeg waren om haar goed op te voeden. Dit had gevolgen voor haar verdere leven. Ze kreeg altijd haar zin en ging dus steeds verder. Vooral in haar puberteit ging het te ver. Dit is heel herkenbaar omdat ik zelf ook in de puberteit zit, en je dus steeds meer dingen gaat proberen en grenzen gaat verleggen. Het stuk over loverboys is zo vaak in het nieuws geweest dat ik me hier niet veel bij kon voorstellen. Na het lezen van wat er met Mandy gebeurd is, snap ik dat meisjes die ineens aandacht krijgen en ook in hun puberteit komen, ook hun grenzen steeds verder verleggen en uiteindelijk niet meer terug kunnen of durven. Er zijn dan geen grenzen meer! Op het moment dat Mandy naar de Dominicaanse Republiek ging, voelde je tijdens het lezen al aan dit de stomste keuze was die ze had kunnen maken. Het is heel raar dat je de angst van haar voelt, en dat ze toch doorzet ondanks de gevolgen die het kan hebben. Omdat er steeds meer gesproken wordt over loverboys, zou ik iedere puber aan willen raden om dit boek te lezen. Het boek is gebaseerd op harde feiten, en verteld op een simpele manier hoe het zover heeft kunnen komen met Mandy. Misschien dat er dan minder slachtoffers vallen!
Ik vond het dus een zeer mooi, leerzaam en spannend boek!
Boek 8 - havo 5
Komt een vrouw bij de dokter, Lesley Baas, Klas H5E.
Opdracht; Lezen voor de lijst, Opdracht niveau 2; neventeksten.
Vraag 1:
Wramples 1 - deel 1 - hoofdstuk 10: “Het regent harder dan ik hebben kan” van BLØF. Ik heb de hele songtekst gelezen, waarin ik duidelijke verbanden zie.
Je buien maken vlekken
Op mijn hagelwit humeur
Ik heb m'n handen op je heupen
Maar m'n hoofd is bij de deur
Carmen en Stijn zitten bij dokter Scheltema en krijgen te horen dat Carmen een agressieve kanker heeft. Dit slaat op de buien, die vlekken maken op hun hagelwitte (nog goede) humeur en hoop. Dit wilden ze niet horen, en al helemaal niet dat het zo jammer is dat er een half jaar geleden niet meer onderzoek is gedaan naar de onrustige cellen die er toen al waren. Stijn wil eigenlijk weg, vluchten, de kamer uit. Dat slaat weer op het stukje dat zijn hoofd bij de deur is.
Het regent harder dan ik hebben kan
Harder dan ik drinken kan
Het regent harder dan de grond aankan
Harder dan ik hebben kan
Het is een verdrietig bericht wat Carmen en Stijn te horen krijgen. De overlevingskansen zijn klein,, en Carmen krijgt een chemo waar haar haar van uitvalt. Als deze chemo lukt wordt de borst van Carmen afgezet, dit terwijl Stijn een tietenman is. De berichten die ze krijgen stapelen zich op, en het is teveel om te verwerken. Dit past bij de tekst harder dan ik hebben kan. Carmen verlaat de afdeling met rode ogen en een zakdoek in haar hand, het regent dus letterlijk bij haar.
Wramples 2 - deel 1 - hoofdstuk 13: “Where the streets have no name” van U2.
I want to run, I want to hide
I want to tear down the walls that hold me inside
I wanna reach out and touch the flame
Where the streets have no name
I want to feel sunlight on my face
I see that dust cloud disappear without a trace
I wanna take shelter from the poison rain
Where the streets have no name, oh oh
Deze tekst houdt verband met Stijn. Hij wil naar buiten het zonnige weer in, en zich niet binnen verstoppen. Hij wil feesten, het is tenslotte Koninginnedag. Carmen wil dit niet, en verplicht hem ook binnen te blijven.
And when I go there, I go there with you
It's all I can do
Dan zegt Stijn dat het beter is om iets te gaan doen, want met binnenblijven schieten ze niets op. Uiteindelijk gaan ze met Luna naar het Vondelpark. Ondanks het slechte begin, heeft Stijn er toch voor gezorgd dat ze samen wat gingen doen en haar een fijne dag bezorgd.
Wramples 3 - deel 1 - hoofdstuk 15. “Don´t speak” van No Doubt.
You and me, we used to be together
Every day together, always
I really feel that I'm losin' my best friend
I can't believe this could be the end
Don't speak, I know just what you're sayin'
So please stop explainin'
Don't tell me 'cause it hurts
De ochtend na de 1e chemo komt Stijn op zijn werk en vragen collega´s hoe het gegaan is. Stijn is emotioneel want zijn vrouw, zijn beste vriendin, ontglipt hem en het is nu aan de dokters (we used to be together, every day, always). Hij gaat snel naar zijn computer want wil niet meer over kanker praten (I can´t believe this could be the end). Op zijn computer ziet hij een mailtje van Carmen, die Stijn bedankt omdat hij wel bij haar chemokuur is terwijl veel andere alleen komen. Hij ontvlucht zijn collega´s en wil niet aan de kanker denken, want dit doet pijn (Don´t speak cause it hurts). Hij rent naar de wc om daar even uit te huilen.
Wramples 4 - deel 1 - hoofdstuk 22. “Bloedend hart” van De Dijk.
Een bloedend hart
Heb ik dat nou
Een bloedend hart
Alleen om jou
Is het echt over nou
Jij mooie vrouw jij lieve vrouw
Dit stuk tekst is een perfecte samenvatting van Stijn die de verbrande borst van Carmen moet verbinden. Carmen heeft pijn, het is vernederend en het sloopt haar emotioneel. Stijn is hier kapot van zijn lieve Carmen zo te zien lijden, het laat zijn hart bloeden!
Ik doe niks en ik laat niks
Ik staar wat voor me uit
Ik neem nog maar een biertje
Ik speel wat op mijn fluit
Als Carmen slaapt, verveelt Stijn zich dood. Hij gaat iedereen berichtjes sturen om zijn tijd te doden. Hij drinkt in dit geval geen biertje maar ¾ fles roséwijn. Dan gaat hij porno op Canal Plus kijken, trekt zich af en komt klaar (hij speelt dus wat op zijn fluit).
Wramples 5 - deel 2 - hoofdstuk 14. “The final Countdown” van Europe.
We're leaving together,
But still it's farewell
And maybe we'll come back
To earth, who can tell?
I guess there is no one to blame
We're leaving ground (leaving ground)
Will things ever be the same again?
It's the final countdown
The final countdown
Deze tekst vat dit hoofdstuk heel goed samen. Stijn en Carmen krijgen te horen dat er een uitzaaiing in haar lever zit en dat ze het nog hooguit een jaar kunnen rekken. Het is dus een vaarwel, waarbij het definitieve aftellen (The final countdown) van het leven van Carmen is begonnen.
Wramples 6 – deel 2 – hoofdstuk 32. “You´re no good” van Linda Ronstadt.
I'm telling you now baby and I'm going my way
Forget about you baby 'cause I'm leaving to stay
You're no good
You're no good
You're no good
Baby you're no good
In dit hoofdstuk is Carmen weggegaan bij Stijn, nadat hij dronken achter het stuur is gekropen en over de kop geslagen is. Carmen was zo boos op Stijn, vooral omdat hij aan Luna had moeten denken. Wat als Luna nu ook haar vader was verloren? Dit allemaal voor een nachtje seks! Stijn voelt zich kut en beseft dat hij het helemaal verkeerd gedaan heeft. Drie pagina´s lang staat er dezelfde tekst: Ik mag geen andere vrouwen neuken en niet rijden met 3,5 promille. Hij is dus duidelijk NO GOOD en Carmen gaat haar eigen weg. Dit is het verband tussen de wrample en de inhoud van dit hoofdstuk.
Wramples 7 - deel 3 - hoofdstuk 15. “Walk On” van U2.
You're packing a suitcase for a place none of us has been
A place that has to be believed to be seen
You could have flown away
A singing bird in an open cage
Who will only fly, only fly for freedom
Walk on, walk on
In dit hoofdstuk besluit Carmen die avond haar euthanasiedrankje te drinken. Ze gaat naar een plek waar nog niemand is geweest. Ze verlaat haar kooi en vliegt weg. Dit is het mooie van deze tekst, die perfect bij dit hoofdstuk past. Carmen gaat haar vrijheid tegemoet. Ze neemt het heft in eigen handen, en besluit zelf wanneer het genoeg is en wanneer ze sterft. Ze wil van iedereen persoonlijk afscheid nemen. Hierna moet zij sterk en dapper zijn, maar ook alle anderen moeten door met het leven. Walk on dus voor iedereen uit dit boek.
Vraag 2:
Ik vind het gebruik van de wramples heel goed passen bij dit boek. De schrijfwijze van Kluun is apart. Op heftige verdrietige momenten gebruikt hij
soms een schunnige, maar ook grappige manier van schrijven. Soms is het confronterend, maar vaak maakt dit het lezen alleen maar prettiger. De songteksten boven ieder hoofdstuk vond ik iedere keer spannend. Regelmatig heb ik op YouTube teksten beluisterd om te horen of ik het liedje kende, en dat was vaak wel het geval. Vooral de Nederlandstalige nummers kende ik meteen, en dan paste voor mijn gevoel de tekst meteen bij het verhaal. Het lijkt me voor Kluun enorm veel tijd gekost te hebben om teksten te vinden die zo goed bij zijn verhaal passen. Deze tijd en energie verdienen dan ook een compliment en maken het boek en zijn schrijfwijze enorm uniek. Ik zou ze dus zeker laten staan!
Boek 9 - havo 5
De dood van Murat Idrissi, Lesley Baas, Klas H5E. Opdracht; standaardverslag.
Schrijver: Tommy Wieringa
Samenvatting van het boek.
Thouraya en Ilham zijn twee Marokkaanse meisjes uit Nederland die op vakantie gaan in Marokko. Ze huren een auto en krijgen op de heenweg een ongeluk, waardoor ze al meteen zonder geld komen te zitten. In Marokko komen ze Saleh tegen, een jongen die ook in Nederland woont. Hij neemt ze overal mee naartoe, wat veiliger is voor meisjes in Marokko. Op een dag neemt hij ze mee naar een krottenwijk, waar ze kennis maken met Murat van 19 jaar. Murat wil graag in de ruimte van het reservewiel meegesmokkeld worden naar Nederland. De moeder van Murat blijft smeken en biedt € 3.000,00. Saleh zegt dat het makkelijk kan, en de meiden besluiten hem mee te smokkelen. Als de boot in Spanje aankomt en ze in de kofferbak kijken, treffen ze Murat dood aan. Hij had zich vrij proberen te worstelen maar was bezweken onder de bagage bovenop hem, waardoor hij was gestikt en gestorven. Saleh pakt ineens zijn sporttas en gaat er vandoor, de meiden achterlatend met een lijk en zonder geld. Ze hebben nog voor 733 kilometer benzine en moeten nog 2460 kilometers tot aan Rotterdam rijden. Het is warm en het lichaam begint steeds meer te stinken. Onderweg komen ze de auto met daarin Saleh nog tegen, maar raken hem weer kwijt. Uiteindelijk komen ze in contact met drie andere Marokkaanse jongens, van wie Thouraya de portemonnee kan pikken met daarin geld en een creditcard. Uiteindelijk kunnen ze het lijk ergens achteraf dumpen, en hebben ze geld om weer thuis te komen.
Verhaalanalyse.
Thema: Dit boek gaat vooral over mensensmokkel. Door de slechte toekomst in Marokko, neemt een jongen het risico om onder slechte omstandigheden meegenomen te worden naar Nederland, voor een betere toekomst. De meisjes worden gemanipuleerd door Saleh en trappen erin. Als Murat het niet overleefd, gaat Saleh er snel vandoor. De meisjes leven dan in angst betrapt te worden met een lijk, en starten de zoektocht naar een plaats waar ze het lichaam kunnen dumpen.
Motieven: Het eerste motief om Murat toch mee te nemen, is vooral de smeekbede van zijn moeder, maar ook geld. De meiden zitten namelijk al enige tijd zonder geld. Als ze na de dood van Murat zonder geld en een lijk achterblijven, wordt hun motief zo snel mogelijk van het lichaam af te komen en geld zien te krijgen.
Personages: Hoofdpersonen:Thouraya, een moderne Marokkaans Nederlandse
vrouw die gekozen heeft haar familie te verlaten, in
plaats van te kiezen voor een gedwongen huwelijk.
Ilham, Marokkaans Nederlandse vrouw die snel
over te halen en onzeker is.
Saleh, Marokkaans Nederlandse jongen die de
meisjes met voorbedachten rade overhaalt Murat
mee te smokkelen voor geld. Vooral om er zelf
beter van te worden.
Murat, Marokkaanse jongen die een betere
toekomst in Nederland wil krijgen en tijdens zijn
tocht overlijdt.
Bijfiguren: Fahd, hij voegt zich bij de groep, maar het lijkt dat
hij wel op de hoogte was van de mensensmokkel.
Mo, ook hij voegt zich op het laatst bij de groep, en
lijkt op de hoogte te zijn.
Driss, Nour en Jalal, de jongens die de meiden
onderweg tegenkomen. Van Nour wordt zijn
portemonnee gestolen, zodat de meiden
voldoende geld hebben voor hun terugreis.
Perspectief: Het boek wordt als een verhaal geschreven, waarin vooral de beleving vanuit Thouraya en Ilham beschreven wordt.
Ruimte: Het begin van het boek speelt zich af in Rabat in Marokko, en de achterbuurten. Hierna gaan Thouraya en Ilham de boot op van Marokko naar Spanje. Daar aangekomen rijden ze vooral door de toeristenplaatsen, en daarna via het binnenland van Spanje richting het noorden.
Tijd: De tijd is niet echt duidelijk. Wel speelt het zich af tijdens een schoolvakantie, want één van de jongens zegt in het boek dat ze nog een week hebben voor de colleges weer beginnen. De meisjes zouden eigenlijk de auto al 2 weken geleden terug hebben moeten gebracht in Rotterdam. Volgens mij speelt het boek zich dus af binnen ca. 4 weken.
Spanning: Het is een makkelijk te lezen boek met duidelijke, en niet te lange, hoofdstukken. De spanning wordt er goed ingehouden. Al snel is het duidelijk dat Murat dood is. Dan voel je de angst bij de meisjes om betrapt te worden, en start de zoektocht naar een plek om hem te dumpen.
Einde: Het einde vond ik wel wat raar. Ik had verwacht dat het door zou gaan tot Thouraya en Ilham in Rotterdam zouden zijn, en dat dan ook Saleh weer ter verantwoording geroepen zou worden. Nu probeert eerst Ilham Murat ergens te dumpen wat niet lukt, en laat haar koffers daar achter. Is er niemand die ooit deze koffers heeft gevonden? Op het laatst dumpen ze het lichaam, kijken achterom en rijden weg, maar wat gebeurd er hierna?
· Wordt hij gevonden?
· Komt er een onderzoek?
· Worden ze ontdekt?
· Hoe gaat het met de huurauto waar de lijklucht in hangt?
Voor mij zijn er nog veel vragen die open blijven, en ik krijg het gevoel dat het boek niet echt af is. Dat vind ik jammer.
Titel: De titel klopt wel bij het boek, maar ik vind het een erg algemene titel. Zelf zou ik woorden in de titel hebben gebruikt als, dood in de kofferbak of gestikt tijdens een smokkeltocht. Je moet je nu eerst in het boek verdiepen, voordat je weet waar het over gaat. Als de titel beter was geweest, had ik er wellicht al eerder voor gekozen om het te gaan lezen.
Informatie over de schrijver:
Tommy David Wieringa is een Nederlandse schrijver en geboren in Goor op 20 mei 1967. Tot zijn 9e woont hij vervolgens in Aruba, voordat hij terugkeerde naar Geesteren in Nederland. Hij studeert in Groningen geschiedenis en in Utrecht journalistiek. Hij schrijft journalistieke werken voor de Volkskrant, Vrij Nederland en Rails. In 2007 is hij als gastschrijver verbonden aan de TU in Delft. In 2010 scheef hij het Groot Dictee der Nederlandse Taal en in 2014 het Boekenweekgeschenk. Tommy Wieringa is sinds 1995 tot nu al actief als schrijver van boeken en journalistieke werken.
Mijn mening over het gelezen boek.
Ik vond het een mooi en spannend boek met een problematiek wat veel in het nieuws is. Veel mensen willen een betere toekomst, en proberen hun geluk elders te vinden. Voor deze reis halen mensen soms levensgevaarlijke toeren uit. Saleh is duidelijk een smokkelaar die voor geld mensen deze betere toekomst aanbiedt, en de naïeve meisjes zover krijgt om hieraan mee te werken. Wat ik jammer vind, is dat er niet meer aandacht was voor de beleving van Saleh en waarom hij vlucht. Hij en de andere jongens deden dit vaker want het was raar dat ze op dezelfde boot zaten, maar hun auto een stuk verder parkeerden. Ze spraken af bij de eerste benzinepomp na het verlaten van de boot, en hadden ook het geld op zak voor deze smokkel. Ik vind dit verdachte omstandigheden. De angst en wanhoop van de meisjes is duidelijk voelbaar tijdens het lezen. Wat ik ook jammer vond, was dat er geen gevolgen waren voor de dood van Murat. Het lijk wordt gedumpt en het boek is af. Dit is een gemiste kans. Als de smokkel grote gevolgen had gehad, had het meer mensen af kunnen schrikken om ook maar ooit aan mensensmokkel te beginnen.
Boek 10 - havo 5
De eetclub, Lesley Baas, Klas H5E. Opdracht; Lezen voor de lijst
Opdracht niveau 1: Personages
Vraag 1.
Naam Babette Struyck Vindplaats (paginanr.)
Uiterlijk: lang, slank, erg bruin 33
Karakter: afhankelijk, onzeker 35-38
Beroep huisvrouw 35
Hekel aan: Hanneke 53
Verhouding Evert: partner 12
Verhouding Hanneke: vriendin eetclub 53
Motief moord Evert: verhouding Hanneke 68 -
Motief moord Hanneke: verhouding Evert 53
Naam Angela Bijlsma Vindplaats (paginanr.)
Uiterlijk: mollig, donkerharig 33
Karakter: bazig, dominant 34
Beroep huisvrouw 35
Hekel aan: Hanneke 38
Verhouding Evert: partner Babette 12
Verhouding Hanneke: vriendin eetclub 53
Motief moord Evert: verhouding Hanneke 53
Motief moord Hanneke: verhouding Evert 53
Naam Patricia Vogel Vindplaats (paginanr.)
Uiterlijk: klein, eng mager, krullen 33-14
Karakter: volgt Angela in mening 127
Beroep huisvrouw 35
Hekel aan: Karen 127
Verhouding Evert: partner Babette 12
Verhouding Hanneke: vriendin eetclub 53
Motief moord Evert: geen -
Motief moord Hanneke: geen -
Naam Kees Bijlsma Vindplaats (paginanr.)
Uiterlijk: onbekend -
Karakter: vrouwenman 193
Beroep keten met cafés 63
Hekel aan: onbekend -
Verhouding Evert: partner Babette 12
Verhouding Hanneke: vrouw Ivo 59
Motief moord Evert: geen -
Motief moord Hanneke: geen -
Naam Ivo Smit Vindplaats (paginanr.)
Uiterlijk: gewoontjes, borstelig
hoofd 103
Karakter: volgzaam, wil rust 59-206
Beroep accountant 121- 63
Hekel aan: Karen 112
Verhouding Evert: zakelijk 101
Verhouding Hanneke: partner 59
Motief moord Evert: verhouding Hanneke 53
Motief moord Hanneke: verhouding Evert 53
Naam Simon Vogel Vindplaats (paginanr.)
Uiterlijk: knap, gebruind, zelf
ingenomen 60
Karakter: dominant, regelaar 61
Beroep iets met vastgoed 59
Hekel aan: Evert 127
Verhouding Evert: zakenpartner 110
Verhouding Hanneke: vrouw van Ivo 59
Motief moord Evert: geld 127
Motief moord Hanneke: geen -
Naam Michel Brouwers Vindplaats (paginanr.)
Uiterlijk: lieve leuke man 183-188
Karakter: cynisch, gevoelig
en groot hart 58-44
Beroep filmproducent 38
Hekel aan: Simon 239
Verhouding Evert: Man van Babette 12
Verhouding Hanneke: vriendin van Karen 57
Motief moord Evert: geen -
Motief moord Hanneke: geen -
Vraag 2.
Hoofdverdachte op pagina 50: Angela: Angela heeft Hanneke met Evert betrapt en dit aan Babette verteld. Hierna begon Evert steeds gekker te reageren en werd hij ervan verdacht dat hij zijn vrouw, zichzelf en kinderen gedrogeerd had en zijn huis in brand had gestoken. Ik denk dat Angela het Hanneke kwalijk neemt, omdat zij een verhouding met Evert had en dat daar de problemen mee zijn begonnen. Dit zou de oorzaak geweest kunnen zijn dat Angela, Hanneke van het balkon afgeduwd heeft.
Hoofdverdachte op pagina 100: Hanneke: Ik denk dat Hanneke verdrietig was, omdat Evert er voor koos de verhouding met haar te stoppen en terug te gaan naar zijn vrouw Babette. Zij heeft ervoor gezorgd dat iedereen gedrogeerd werd en het huis afbrandt. Na de begrafenis breekt ze emotioneel en loopt weg naar Amsterdam. Ze wil tijd voor zichzelf en krijgt dan een schuldgevoel. Om deze reden pleegt ze zelfmoord en springt van het balkon.
Hoofdverdachte op pagina 150: Patricia: Ik denk dat Patricia (misschien met hulp van Angela) Hanneke heeft vermoord. Het is erg verdacht dat ze op het laatste moment vertellen dat ze samen, op de dag van de zelfmoord van Hanneke, haar bezocht hebben en dit niet tegen te politie hebben verteld. Angela was al geen fan van Hanneke, en zij heeft een verhouding gehad met de man van hun goede vriendin Babette. Deze verhouding heeft Evert tot zijn wanhoopsdaad gezet en daarvan is Hanneke de schuldige. Daarom is Patricia (samen met Angela) op dit moment mijn hoofdverdachte.
Hoofdverdachte op pagina 200: Simon: Hij verbergt een email van Evert aan Hanneke, dat hij stopt met zijn relatie met haar. Hij wil gaan vechten voor zijn gezin en met hun verder gaan. Dit is dus een bewijs dat hij er op dat moment over dacht zelfmoord te plegen. Omdat Simon deze brief verbergt terwijl eigenlijk alleen Hanneke, Ivo, Evert en Babette op de hoogte waren van de verhouding, maakt hem verdacht. Ook zijn gedragingen en iedereen dwingen om niets aan de politie te vertellen, maakt hem verdacht. Karen denkt ook zo want ze wil hem aan de praat krijgen in samenwerking met Dorien van de politie.
Vraag 3.
De dader is Babette. Ze was enorm boos dat Evert een verhouding had met Hanneke en maakte hem het leven zuur. Babette blijkt een gemene en agressieve vrouw te zijn. Zelf heeft ze een verhouding gehad met Simon. Ze hoopt met hem verder te kunnen leven, maar Evert staat haar hierbij in de weg. Als ze hem vermoord komt ze door een levensverzekering uit de schulden en is haar weg, om met Simon verder te gaan, vrij. De schrijfster heeft mij op het verkeerde been gezet op de volgende manieren:
- Babette wordt steeds omschreven als een afhankelijke vrouw. Ze is lief voor haar kinderen en zorgzaam voor haar man. Als er brand uitbreekt en het blijkt dat ook zij en de kinderen gedrogeerd zijn, heb je tijdens het lezen meteen sympathie voor haar.
- Halverwege het boek verteld ze dat haar man een verhouding had met Hanneke. Ze is vriendinnen gebleven met haar en heeft het haar vergeven, net als haar man Evert. Uit niets blijkt dat ze haatdragend is of verkeerde bedoelingen had. Ze vraagt zelfs aan Karen om het geheim te houden, omdat dit er niet toe doet. Babette is vriendelijk en werkt weer hard aan haar toekomst met haar kinderen. Dit is niet iets wat je bij een verdachte verwacht.
- Op het einde komen er steeds meer verdachten bij.
1. Hanneke kon de moordenaar op Evert zijn omdat ze jaloers was.
2. Patricia en Angela konden moordenaars zijn omdat ze hun laatste bezoek
met haar verzwegen.
3. Simon kon de moordenaar zijn omdat hij alles geheim wilde houden en hij er
financieel voordeel bij had. Het was heel verdacht dat hij een brief van Evert
aan Hanneke in zijn bezit had.
Babette was voor mij steeds geen dader!
Eindopdracht havo 4
Boekenoverzicht en boekenplan
In havo 5 rond je het onderdeel literatuur af met een presentatie over 10 gelezen boeken. Bij deze presentatie is het vooral de bedoeling dat je je mening geeft over de boeken en dat je laat zien dat je als lezer gegroeid bent. Dit kan betekenen dat je in leesniveaus gestegen bent, maar ook dat je beter ontdekt hebt welke boeken bij je passen.
Om daar vast bewust over na te denken, maken jullie de volgende opdracht.
Wat moet je doen?
Je maakt een overzicht van de boeken die je gelezen hebt in havo 4. Het overzicht eindigt bij je plan voor de boeken die je nog gaat lezen in H5. Dus: op basis van wat je gelezen hebt en hoe je boeken gekozen hebt, maak je een plan voor de boeken die je nog gaat lezen in havo 5.
Hoe moet je het doen?
Maak een mindmap of schema van de gelezen boeken.
Werk zoveel mogelijk met afbeeldingen en kleuren en zo min mogelijk met woorden. Gebruik altijd alleen maar steekwoorden! Je mag de mindmap digitaal maken, je mag ook op papier werken en de opdracht inscannen.
In de mindmap moeten de volgende onderdelen terugkomen:
Per boek
- Hoe / waarom heb je dit boek gekozen?
- Waarom heb je op deze manier het boek gekozen?
- Wat vond je na het lezen van het boek?
- Wat leerde dit boek je over de volgende boeken die je ging lezen? Wil je bijvoorbeeld juist wel/niet meer boeken lezen over het onderwerp van dit boek? Zou je nog een boek van deze schrijver willen lezen? Waarom wel / niet?
Totaal over alle boeken
- Valt je iets op als je naar de gelezen boeken kijkt? Hebben ze overeenkomsten of zijn ze juist erg verschillend? (dit kun je met kleuren gemakkelijk aangeven in je mindmap)
Slotvraag
Het is belangrijk dat je boeken kiest die bij je passen en niet zomaar boeken die ‘iedereen leest’. Dus:
- Hoe ga je je boeken volgend jaar kiezen?
- Waar wil je nog graag over lezen?
- Probeer een omschrijving te geven van de boeken die erg goed bij jou passen.
Sla het resultaat van deze opdracht op in je leeslogboek.
Sla de opdracht op in je leeslogboek. Indien je op papier gewerkt hebt, lever je de papieren versie in en sla je een foto van het werk op in het leeslogboek.
Eindopdracht havo 5
Visie op literatuur
Je hebt 10 boeken gelezen. In de les heb je geleerd wat literatuur is en wat niet. Ook heb je gemerkt dat er binnen de literatuur nog veel verschillen zijn. En dat er verschillend gedacht wordt over wat literatuur is.
In de volgende link vind je een proef: je onderzoekt wie of wat bepaalt wat literatuur is. Maak deze proef: https://litlab.nl/proef/literaire-kwaliteit/.
Wanneer je klaar bent met het maken van deze proef voeg je je antwoorden hier toe. Vervolgens beantwoord je de volgende vragen.
Wat is volgens jou literatuur? Wanneer mag je een boek literair noemen volgens jou?