Keuzedeel Jeugd- en Opvoedhulp

Keuzedeel Jeugd- en Opvoedhulp

Introductie

Inleiding

Afbeeldingsresultaat voor jeugdhulpWelkom bij het keuzedeel Jeugd- en Opvoedhulp!

 

Het keuzedeel Jeugd- en Opvoedhulp is bestemd voor studenten van de opleiding Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening en Sociaal Cultureel Werk en vanaf cohort 2020 Sociaal Werk.

Je zult het misschien al wel eens tegen gekomen zijn. Ouders of kinderen die aanlopen tegen persoonlijke of opvoedingsproblematiek. Dat zien we dagelijks in alle lagen van de samenleving. Dit keuzedeel is erop gericht om jou, als toekomstig begeleider, voor te bereiden op het begeleiden van jongeren en ouders bij hun hulpvragen.

Het keuzedeel Jeugd- en Opvoedhulp bestaat uit drie modules, met elk een eigen aandachtspunt.

Module A

Module A richt zich op het individueel en in een groep ondersteunen van een jeugdige. Het richt zich dus duidelijk op persoonlijke problematiek en hulpvragen. Aan jou de taak om inzichtelijk te maken wat iemands hulpvraag is en hoe je diegene het beste kan helpen. Jullie gaan aan de slag met theorie over ontwikkelingspsychologie, groepsdynamiek, eigen verantwoordelijkheid en verschillende vormen en manieren van jeugdhulp. De afsluiting van de module en beoordeling is op basis van inzet, aanwezigheid en een actieve houding. Daarnaast wordt je ook beoordeeld op het verwerken van een casus en het uitvoeren van een 'eigen kracht conferentie'. Van je docent krijg je deze casus en het is aan jullie de taak om deze casus uit te werken en je daarin te verdiepen. Vervolgens maak je een film van de 'eigen kracht conferentie'.

Module B                                                                        Afbeeldingsresultaat voor jeugdhulp

Module B richt zich op het ondersteunen van het systeem bij de opvoeding. Het richt zich daarmee dus vooral op ouders en verzorgers in de rol van opvoeder. Het heeft dus altijd met kinderen, opvoeding en pedagogiek te maken. Aan jou de taak om in te schatten wat de ouder/opvoeder nodig heeft om de opvoeding zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Jullie gaan aan de slag met theorie rondom pedagogiek, vraaggericht werken, opvoedondersteuning, culturele verschillen en grenzen en systeemtheorie. Deze module zal afgesloten worden met een oefenexamen, een opdracht te voorbereiding op de echte examinering in module C. Daarnaast werken we ook in deze module een casus en daarbij behorend filmmateriaal uit.

Module C

Module C richt zich op het afstemmen met andere jeugd- en opvoedprofessionals. Het richt zich daarmee op de onderlinge samenwerking tussen verschillende disciplines en de afstemming en afspraken die daarin gemaakt worden. Met verschillende disciplines doelen we op de verscheidene medewerkers van bijvoorbeeld verschillende organisaties, maar in ieder geval met verschillende taken. Je zou daarbij kunnen denken aan de afstemming met gelijkwaardige collega's, maar bijvoorbeeld ook een maatschappelijk werker, orthopedagoog, neuropsycholoog enzovoort.... Jullie gaan aan de slag met theorie over de sociale kaart, transparant werken en het principe 'één gezin, één plan en één regisseur'. Daarnaast is het ook de bedoeling dat jullie je verdiepen in verschillende pedagogische visies en daarin zelf je visie ontwikkelen. Dit alles ter voorbereiding op de examinering. Het keuzedeel zal dan ook afgesloten worden door middel van de examinering.

                                                                                                         Afbeeldingsresultaat voor jeugdhulp

 

 

 

Een korte casus

Wat fijn dat je bent komen werken bij de Gemeente midden-Groningen als jeugd-consulent(e)!    

                                                                                 Afbeeldingsresultaat voor gemeente midden groningen

Gisteren is er paniek uitgebroken naar aanleiding van een incident en de vraag is of jij kunt ondersteunen bij de betreffende casus. Het gaat om Pim. Pim is 14 jaar en op zijn 8e gediagnosticeerd met ADHD. Zijn ouders en hij hebben al verscheidene vormen van hulp aangeboord, maar de gedragsproblemen ten gevolge van deze stoornis lopen inmiddels uit de hand. Pim is een opstandige puber en zoekt graag de grenzen op en dreigt er regelmatig over heen te gaan. Zo is hij al een aantal keren in aanraking geweest met politie en Halt. Pim is beïnvloedbaar en gaat graag met oudere jongens uit de omgeving om. Regelmatig bieden zijn oudere vrienden hem MDMA, cocaïne of een joint aan. Hij heeft al van alles geprobeerd. De laatste tijd blowt Pim dagelijks, zijn ouders zijn daar achter gekomen en Pim geeft aan dat dat hem helpt om wat meer rust in zijn hoofd te krijgen. Zijn ouders zijn er mee aan, ze weten niet goed wat ze moeten doen om Pim te helpen en hem niet verder af te stoten. Ze lijken geen grip op hem en zijn gedrag te krijgen. Dit speelt nu al een hele poos en de goede band die ze altijd met elkaar hadden, lijkt steeds verder af te brokkelen.

Zoals in het begin vermeld staat, wordt jij geacht te ondersteunen naar aanleiding van een incident. Pim was op stap met zijn oudere vrienden en heeft behoorlijk gedronken en ook verschillende soorten drugs gebruikt. De vriendengroep bracht een bezoek aan de plaatselijke pizzeria en aldaar is de stemming omgeslagen. Het begon met woorden, maar al gauw werd onder andere Pim behoorlijk agressief. De eigenaresse heeft de boel nog proberen te sussen, maar kwam al gauw tot de ontdekking dat de heren onder invloed waren van zowel drank als drugs. Ze kon niet tot ze doordringen. De jongens hebben de boel in de pizzeria kort en klein geslagen, er is veel materiële schade. Vervolgens zijn de jongens vertrokken, toen ze in de gaten kregen dat de politie is ingeschakeld. De jongens zijn daarna niet meer gezamenlijk gesignaleerd. De politie heeft in ieder geval de ouders van Pim op de hoogte gebracht van het incident en er zal aangifte tegen (onder andere) hem gedaan worden. Daarnaast leggen ze dit incident en deze casus bij de gemeente neer.....

 

Gelukkig ben jij daar en ga jij helpen/ondersteunen om deze casus op te lossen en de juiste hulp in te schakelen.

                                                                                      Afbeeldingsresultaat voor super power

Toetsvormen en criteria

De toetsing tijdens de modules is ten allen tijde op basis van:

inzet, houding en actieve participatie

Dat betekent dat we van jou verwachten dat je er bent, mee doet met de les en je inzet tijdens samenwerkingsopdrachten. We verwachten dat je in de les bent om iets te leren en iets bij te dragen aan het leerproces van je klasgenoten.

Daarnaast wordt je per module beoordeeld op verschillende opdrachten/onderdelen. Hieronder volgt per module de opdrachten en onderdelen, waar je op beoordeeld wordt.

Module A: Casus ontleden, onderzoeken en uitwerken + verwerken tot een eigen kracht conferentie. De eigen kracht conferentie neem je op op film en lever je, gezamenlijk met je voorbereiding op papier, in bij je docent.

Module B: Casus ontleden, onderzoeken en uitwerken. De daaruit volgende opdrachten lever je in bij je docent. Daarnaast ga je in module B je voorbereiden op het examen en werk je aan een oefenexamen, deze lever je ook in bij je docent.

Module C: Het examengedeelte, deze ontvang je van je docent. Hij/zij zal je daarop voorbereiden en je hierover inlichten. De beoordeling van het examen zal eveneens op het diploma staan.

 

Voor alle modules geldt dat een voldoende of goed beoordeelde module voorwaardelijk is voor de voortgang. Alleen module C bevat een officieel examen. Je hebt bij iedere module recht op een herkansing, in overleg met je docent en mits je voldaan hebt aan de aanwezigheidsnorm.

De aanwezigheidsnorm is in principe 100%, mits je een geldige reden tot afwezigheid hebt, maar zelfs dan geldt het volgende: iedere student mag maximaal twee lessen missen van iedere module, zonder consequenties. Bij een derde gemiste les, maak je, in overleg met je docent, een vervangende opdracht, die gelijk staat aan de duur van de les. Mis je 4 of meer lessen per module? Dan ben je helaas niet meer te beoordelen voor het betreffende keuzedeel en dat heeft gevolgen voor je voortgang. Je SLB'er zal je hierover informeren in overleg met het VGO.

Planning

Module A

Lesweek 1

Lesweek 1 zal bestaan uit een introductie van het keuzedeel.

De docent checkt in ieder geval of iedereen de licentie heeft aangeschaft.

Studenten werken aan opdrachten en bereiden zich voor op de inhoud van het keuzedeel.

Lesweek 2

In lesweek 2 gaan de studenten aan de slag met een documentaire. De documentaire heet 'ik ben geen probleemkind, ik ben een uitdaging' en gaat over de gesloten inrichting Transferium Jeugdzorg. Deze inrichting is geen gevangenis en toch gaan 's avonds de deuren op slot. De documentaire is een blik in het leven van de jongeren, welke leven in deze jeugdinrichting.

De studenten krijgen de volgende opdrachten:

- Tijdens en na de film (geef studenten nog max. 15 minuten na afloop van de film om op te schrijven wat ze vinden en hebben gezien) schrijf je alles op wat er in je opkomt, als reactie op de film.

- Vervolgens bespreken jullie met elkaar de uitkomsten en je gedachten, gevoelens.

- Discussieer met elkaar over wat de term 'probleemkind' inhoudt en wanneer je dat wel of niet bent.

- Bespreek met elkaar hoe jij een jongere uit de film zou willen benaderen en aanspreken.

- Bespreek ook vervolgens welke je hulp je nodig vindt.

 

De film duurt 90 minuten en vindt je via hieronder of via de volgende link:

https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2017/mei/ik-ben-geen-probleemkind.html

 

 

Lesweek 3

De les in week drie zal bestaan uit een theorieles waaraan een aantal opdrachten gekoppeld zijn.

De onderwerpen die behandeld zullen worden, zijn:

- Jeugdwet

- Welzijn Nieuwe Stijl

- Eigen kracht (conferentie)

- Wmo

 

Het gaat bij deze onderwerpen ook vooral over de invulling van dit beleid voor hulpverleners en cliënten. De bijbehorende opdrachten zullen worden gekoppeld aan de theorie.

Lesweek 4

In lesweek 4 gaan studenten aan de slag met het schrijven van een nieuwsbericht over Welzijn Nieuwe Stijl. De bijbehorende theorie is in lesweek 3 behandeld. De exacte opdracht is als volgt:

  • Je nieuwsbericht bevat maximaal 750 woorden.
  • Je maakt gebruik van minimaal 3 verschillende bronnen. Voor de bronnen kun je gebruik maken van boeken, internet, filmpjes of de ervaringen van klasgenoten/collega's. Je vermeld deze bronnen eveneens onderaan je nieuwsbericht.
  • Je nieuwsbericht is informatief en formeel, maar mag ook zijn geschreven voor vermaak.
  • Je nieuwsbericht is in correct Nederlands geschreven.

Lesweek 5

In lesweek 5 gaan studenten in groepjes aan de slag met een casus. Deze casus gaat over Petra, een cliënte van net 18 jaar oud. De beginsituatie, rol van de hulpverlener en de opdracht staan in de casus vermeld. De studenten krijgen de gehele les de tijd om te werken aan de opdracht in de casus.

Lesweek 6

In deze les bekijken we eerst gezamenlijk alle filmpjes naar aanleiding van de casus van Petra. Alle groepjes beoordelen de filmpjes aan de hand van de volgende vragen:

- Wat heeft het betreffende groepje goed gedaan in de film?

- Welke informatie mis je? Wat had jij nog willen weten van Petra en/of haar netwerk?

 

Hiermee sluiten we dan ook het gedeelte 'eigen kracht' en de beleidsonderwerpen die daarbij horen af. De thema's die daaronder vallen, zullen later in de module nog wel terugkomen.

Het volgende thema waarmee we aan de slag gaan, is 'leefgebieden', 'piramide van Maslow' en 'culturele verschillen'. Vandaag staan we stil bij leefgebieden, wat zijn dat? Welke invloed heeft dat en in hoeverre bepaalt dat het leven en functioneren van een persoon?

Lesweek 7

In deze les gaan jullie opnieuw aan de slag met een casus. De bedoeling is dat je in beeld brengt hoe het zit met de leefgebieden van Gerard (42) en zijn zoon Damian (17). Gerard heeft zich bij je aangemeld en wil graag met jou zijn problematiek waar hij mee kampt in beeld brengen.

 

Je werkt in groepjes van minimaal 3 en maximaal 4. Een persoon is de hulpverlener, een persoon is Gerard en een is zoon Damian. Een eventuele vierde persoon filmt bijvoorbeeld of is een andere naastbetrokkene. De bedoeling is dat je een gesprek voorbereid, voert en deze filmt. Het gesprek gaat over de leefgebieden en het functioneren daarin. Belangrijk is dat je weet welke leefgebieden er zijn, wat de inhoudt daarvan is en welke vragen je stelt om te achterhalen hoe dit er bij een cliënt uitziet. In de voorbereiding bespreek je met elkaar welke vragen je zal gaan stellen en hoe Gerard of Damian daarop gaat reageren.

 

Je krijgt de gehele les de tijd voor deze opdracht en de filmopname. De films bekijken we volgende week klassikaal.

Lesweek 8

We starten deze les met het bekijken van de filmopnames van vorige week. Ieder groepje bekijkt deze filmopnames en schrijft een korte beoordeling, daarin richt je je vooral op het behandelen van de leefgebieden.

In deze les gaan we verder aan de slag met de piramide van Maslow.

Lesweek 9

Deze les gaan we aan de slag met interculturele verschillen en vaardigheden.

Lesweek 10

Lesweek 10 is in principe de bufferweek. Er vindt dus geen les plaats. Wel kunnen studenten de opdracht krijgen om bepaalde opdrachten nog af te maken of in te halen. Dit is altijd in overleg met de docent.

Lesweek 11

In deze nieuwe periode richten we ons verder op het ondersteunen van een jeugdige individueel of in een groep. De thema's waar we deze periode aandacht aan besteden zijn als volgt: Adequaat gedrag stimuleren, een jeugdige observeren en grenzen stellen.

 

Vervolgens gaan we ook werken aan de afronding van module A van het keuzedeel.

Lesweek 12

In deze les gaan we aan de slag met oplossingsgericht werken. Je leert daarvoor een aantal vaardigheden en trucs die je in kunt zetten bij de begeleiding van een jeugdige. 

Lesweek 13

In deze les gaan we weer aan de slag met een casus. Je verdiept je in de casus, noteert wat je wilt weten en hoe je hiermee om zou willen gaan. Daarnaast beantwoord je de vragen in de casus. Je maakt hiervan een korte presentatie en bepaalt wie van je groepje dit gaat presenteren. Let op: in de presentatie verantwoord je ook 'waarom'  jullie de betreffende antwoorden hebben gegeven.

 

De les is opgedeeld in twee gedeeltes. In het eerste gedeelte ga je aan de slag met bovenstaande opdracht. In het tweede gedeelte vinden de presentaties plaats. De groepjes beoordelen elkaar en stellen vragen ter verheldering.

Lesweek 14

In deze les besteden we aandacht aan het Sociaal Competentie Model (SCM). Vervolgens herhalen we CGT, oplossingsgericht werken en het sociaal competentiemodel en daaraan zit een opdracht verbonden.

Lesweek 15

In lesweek 15 staat herhaling centraal. We blikken terug op 'observeren' en 'ontwikkelingspsychologie' want hoe zat het ook alweer? Wat is belangrijk om te weten en wat heb je ook in de praktijk van dit keuzedeel nodig?

Lesweek 16

In deze les starten we met de uitleg van de eindopdracht. De docent legt uit wat de verwachtingen en de voorwaarden zijn. Ook de beoordeling van de module zal aan bod komen. 

 

De studenten starten met een plan en een samenwerkingscontract. Hierin wordt opgenomen wie wat doet en wat wanneer af is. Je werkt in les 16, 17 en les 18 aan de eindopdracht.

De eindopdracht bestaat uit de volgende onderdelen: 

Casus schrijven

In eerste instantie start iedere groep met het schrijven van een casus. Deze casus gaat in ieder geval over een jeugdige met 'een probleem'. Dat probleem kan echter van alles zijn. In de casus moet de jeugdige, maar ook een netwerk voorkomen. Dit netwerk kan bestaan uit naasten: familieleden, vrienden, buren, hulpverleners enzovoort... Dit netwerk zal uiteindelijk betrokken worden bij de Eigen Kracht conferentie.

Gespreksonderwerpen noteren

Naar aanleiding van de casus noteer je een aantal gespreksonderwerpen. Waar moet je het in ieder geval over hebben? Wat is belangrijk om op te lossen? Waar gaat een Eigen Kracht Conferentie over?

De organisator van de Eigen Kracht Conferentie zal deze onderwerpen op de agenda zetten en deze ook daadwerkelijk behandelen tijdens het gesprek. Hij of zij neemt hierin de leidende rol.

Rollen verdelen, inleven en inlezen in de rol

Een persoon is in ieder geval de hoofdpersoon uit de casus, oftewel de cliënt. Er is in ieder geval ook een organisator van de Eigen Kracht Conferentie. Vaak is dit een hulpverlener. Deze organisator is dus ook de leider van het gesprek en neemt deze rol ook in.

De rest van de rollen is afhankelijk van de casus. In ieder geval is ieder groepslid betrokken in de filmopname en heeft daarin dus een rol.

Voorafgaand aan het oefenen en het opnemen leest en leeft een ieder zich in, in zijn of haar rol.

Ben je hulpverlener? Van welke instantie? Wat is je functie en hoe ziet je takenpakket eruit? Wat dien je in ieder geval te weten?

Ben je cliënt en bijvoorbeeld lichtverstandelijk beperkt? Hoe ziet een lichtverstandelijke beperking eruit? Wat betekent dat in houding en gedrag? 

Ben je ouder van de cliënt? Hoe gedraag je je dan? Ben je bezorgd of juist niet? Waarom?

Oefenen van de Eigen Kracht Conferentie

Voorafgaand aan de opname is het verstandig om één of meerdere malen te oefenen. Hoe vervult een ieder zijn/haar rol? Hoe verloopt het gesprek? In hoeverre zijn alle gespreksonderwerpen relevant?

Je zou ook de docent kunnen vragen om even met je mee te kijken tijdens het oefenen. De docent kan je op dat moment voorzien van feedback.

Opnemen van de Eigen Kracht Conferentie

Dit is dan de échte opdracht. Je voert de Eigen Kracht Conferentie met afgesproken rollen en gespreksonderwerpen. Je neemt de Eigen Kracht Conferentie op op film en deze dien je uiteindelijk in te leveren. Houd er dus rekening mee dat je deze kunt delen, bijvoorbeeld via youtube, dropbox o.i.d. 

Dergelijke bestanden zijn vaak te groot om te delen via de mail of whatsapp. Denk daar van tevoren dus al over na!

Aanleveren van de filmopname inclusief verslag van de voorbereiding

Op de inleverdatum lever je uiteindelijk de filmopname en het verslag van de voorbereiding is.
Het verslag van de voorbereiding bestaat uiteraard uit een voorblad, inhoudsopgave en inleiding. Daarnaast voeg je hier ook je casus aan toe, de besproken gespreksonderwerpen en een persoonlijk reflectieverslag van ieder groepslid.

Beoordelingsformulier

Naast bovenstaande, maak je ook het beoordelingsformulier zelf. Houd hierin rekening met de randvoorwaardelijke zaken én de inhoud.

Lesweek 17

In deze les ga je verder werken aan de eindopdracht in groepen.

Lesweek 18

In deze week worden de Eigen Kracht-conferenties ingeleverd. Je krijgt dus in de les de tijd om hier de laatste puntjes op de i te zetten, indien nodig.

Daarnaast zullen we met elkaar module A evalueren.

Lesweek 19

De les in lesweek 19 is bedoeld voor de herkansingen.

Is het niet gelukt om je opname in te leveren in lesweek 18? Indien je hierover hebt gecommuniceerd met je docent, krijg je daar deze week nog te tijd voor.

Heb je een onvoldoende? Ook dan krijg je deze les nog de tijd om te werken aan de feedback die je hebt ontvangen van je docent.

Lesweek 20

Lesweek 20 is in principe de bufferweek. Er vindt dus geen les plaats. Wel kunnen studenten de opdracht krijgen om bepaalde opdrachten nog af te maken of in te halen. Dit is altijd in overleg met de docent.

Module B

Lesweek 1

In deze eerste lesweek van module B is er ruimte voor opnieuw een introductie. Waar gaat deze module over? Wat is de bedoeling? Wat kun je verwachten in de lessen? En ook gaat het over de praktijk van iedere student.

Lesweek 2

Beste studenten,



Jullie gaan gezamenlijk kijken naar de documentaire van 'Alicia'. Deze duurt 90 minuten. De volgende opdrachten krijgen jullie daarbij:

- Schrijf ten tijde van de film al je gedachten, gevoelens en meningen op. Wat zie je? Wat doet dat met je? Wat vindt je daarvan?

- Bespreek met elkaar je gedachten, gevoelens en meningen.

- Discussieer met elkaar over de volgende stellingen: 'pleegzorg kan uitsluitend in pleeggezinnen', 'een kind is in principe altijd het beste bij de ouders af' en 'tehuizen voor pleegkinderen zijn goed voor de cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling van een kind'.

Link naar 2Doc: 'Alicia': https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2017/november/alicia.html

Lesweek 3

In deze les gaan jullie aan de slag met 'vraaggericht werken'. De opdrachten richten zich op hoe je dat aanpakt, waar je op moet letten en welke rol de cliënt daarin heeft. Vervolgens hebben we het ook over 'inspiratiefiguren'... 

Lesweek 4

In lesweek 4 gaan we aan de slag met het sociale netwerk, de systeemgerichte benadering en vrijheid versus veiligheid. Studenten gaan aan de slag casuïstiek en het inschatten van situaties, wat is belangrijk en waar let je op? Maar ook: hoe zorg je ervoor dat de cliënt de eigen regie houdt?

Lesweek 5

Deze week gaan jullie aan de slag met een casus. Het gaat om de casus die al te vinden is in deze wiki, het gaat om Pim. De bedoeling is dat je een gesprek gaat voeren met Pim en zijn ouders. Werk in groepjes van 4 personen. Je bereidt dit gesprek voor, voordat je het gaat voeren. Je houdt rekening met de volgende zaken:

- vraaggericht werken

- vrijheid versus veiligheid

- eigen kracht of empowerment

 

Je neemt je gesprek op, we beoordelen deze volgende week op bovenstaande 3 punten.

Lesweek 6

We starten deze week met het terugkijken van de filmopnames. Deze worden door ieder groepje beoordeeld op:

- Vraaggericht werken

- Vrijheid versus veiligheid

- Empowerment of eigen kracht

Vervolgens hebben we het over het betrekken van het systeem en hoe je dat doet. Wie is nu eigenlijk waarvoor verantwoordelijk in de opvoeding?

Lesweek 7

We starten deze week met het thema cultuur en opvoeding. Daarbij gaat het over je eigen cultuur, de cultuur van een ander, wat het onderscheid is en hoe je hier als hulpverlener of dienstverlener mee om gaat. 

Lesweek 8

Deze les gaan we verder met het thema 'cultuur en opvoeding'. We staan stil bij het beoordelen en inschatten van culturele verschillen. Hoe ga je daarmee om? Hoe beoordeel je die verschillen en wat is daarin belangrijk? Een goede hulp/dienstverlener is 'intercultureel sensitief'.....

Lesweek 9

Deze week gaan jullie naar aanleiding van de afgelopen twee weken aan de slag met de casus van Halima. Je vindt de casus hieronder. Je speelt een rollenspel uit naar aanleiding van de afgelopen twee weken en wat je daarin geleerd hebt.

Lesweek 10

Lesweek 10 is in principe de bufferweek. Er vindt dus geen les plaats. Wel kunnen studenten de opdracht krijgen om bepaalde opdrachten nog af te maken of in te halen. Dit is altijd in overleg met de docent.

Lesweek 11

Lesweek 12

Lesweek 13

Lesweek 14

Lesweek 15

Lesweek 16

Lesweek 17

Lesweek 18

Lesweek 19

Lesweek 20

Lesweek 20 is in principe de bufferweek. Er vindt dus geen les plaats. Wel kunnen studenten de opdracht krijgen om bepaalde opdrachten nog af te maken of in te halen. Dit is altijd in overleg met de docent.

Module C

Lesweek 1

Lesweek 2

In lesweek 2 besteden we aandacht aan de uitleg van het examen. In module B hebben de studenten al enige voorbereiding gehad door middel van een soort oefenexamen, maar nu is het echt!

We nemen met elkaar het examen door en bereiden ons voor aan de hand van een aantal opdrachten. Het examen zal gedurende module C plaatsvinden, naast de lessen en daarbij behorende opdrachten. Het examen vindt voornamelijk plaats op de stageplek. De voorbereiding daarentegen kan voor een gedeelte wel plaatsvinden tijdens de lessen.

Lesweek 3

Lesweek 4

In lesweek 4 vindt er geen klassikale les plaats. De docent maakt individuele afspraken met alle studenten. Deze afspraak is bedoeld om het plan van aanpak en de planning te bespreken. Het formulier voor het maken van een plan van aanpak staat onder 'criteria en toetsing'. Dit formulier kunnen studenten gebruiken om het plan van aanpak vorm te geven. Het gesprek en daarmee het formulier zal door de docent worden beoordeeld met een 'GO' of een 'NO GO'.

De 'GO' staat vanzelfsprekend voor goedkeuring en de student kan dan gaan beginnen met de examenopdrachten en de voorbereiding daarop. Een 'NO GO' staat voor 'afgekeurd' en daarmee wordt bedoeld dat de student nog het één en ander zal moeten aanpassen, alvorens hij mag starten met de examenopdrachten en de voorbereiding daarop. De student krijgt hiervoor twee weken de tijd. De docent dient zelf nieuwe afspraken te maken met de studenten, die in eerste instantie een 'NO GO' hebben gekregen.

Lesweek 5

Lesweek 6

Lesweek 7

Lesweek 8

Lesweek 9

Lesweek 10

Lesweek 10 is in principe de bufferweek. Er vindt dus geen les plaats. Wel kunnen studenten de opdracht krijgen om bepaalde opdrachten nog af te maken of in te halen. Dit is altijd in overleg met de docent.

Lesweek 11

Lesweek 12

Lesweek 13

Lesweek 14

Lesweek 15

Lesweek 16

Lesweek 17

Lesweek 18

Lesweek 19

Lesweek 20

Lesweek 20 is in principe de bufferweek. Er vindt dus geen les plaats. Wel kunnen studenten de opdracht krijgen om bepaalde opdrachten nog af te maken of in te halen. Dit is altijd in overleg met de docent.

Casussen

Inspiratie

In iedere module horen gastlessen thuis. Hieronder staan een aantal instellingen, organisaties en functiebeschrijvingen, die geschikt zouden zijn, per module.

Module A:

Jongerenwerkers

Maatschappelijk werkers

Jeugdconsulenten

Wmo consulenten

Module B:

Systeemtherapeuten

Gezinswerkers/Gezinshulpverleners

Elker/ Accare of een vergelijkbare organisatie

Veilig Thuis

Module C:

(Ortho)pedagogen

Studenten of docenten van de opleiding 'Pedagogiek'

 

  • Het arrangement Keuzedeel Jeugd- en Opvoedhulp is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    MZ Noorderpoort Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-10-16 15:08:46
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Het keuzedeel Jeugd- en Opvoedhulp bestaat uit drie modules. Alle drie modules duren 20 lesweken. De thema's van de modules zijn verschillend. In de laatste module wordt het examen afgenomen. De andere twee modules moeten voorwaardelijk met een voldoende afgerond worden.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.