2KGT Wiskunde

Introductie

Welkom

In het digitale wiskunde boek van 't R@velijn.

 

In dit digitale lesboek vind je de volgende thema's

 

 

 

Afspraken

Waar je met een grote groep samen bent is het handig om een aantal afspraken met elkaar te maken. Anders wordt het al snel chaos. En dat willen we nu juist niet, want met chaos kan jij je niet concentreren en wie zich niet kan concentreren komt maar moeilijk tot leren en ontdekken.

 

 

 

Welke spullen heb je iedere les bij je?

  • Pennen, potloden, gum en puntenslijper.
  • Geodriehoek en passer.
  • Rekenmachine.
  • drie kleurpotloden.
  • A4-Ruitjes schrift.
  • Je werkbladen.

 

Afspraken bij binnenkomst van het lokaal.

  • Pak je laptop en start deze op, surf naar het digitale wiskundeboek.
  • Pak je andere wiskundespullen erbij (A4-ruitjes schrift, werkboek, pennen, potloden, geodriehoek en rekenmachine)
  • Draai je laptop om of klap hem bijna dicht. Zo kan de docent zien dat jij klaar bent om de les te volgen.
  • Of... begin aan de opdracht die al op het bord klaar staat.
  • Ben je stil zodra de docent voor het bord staat en duidelijk maakt dat hij/zij gaat beginnen.

 

 

 

Werken in je schrift

Wie netjes werkt, overzicht behoudt en structuur aanbrengt in je schrift haalt vaak betere cijfers dan iemand die een rommeltje van zijn schrift maakt. En ja jongens, dat zijn vaak de meiden. Dus leer van deze meiden. Zorg er ten eerste voor dat je de juiste spullen iedere les bij je hebt.

 

In je schrift.

  • Maak je een kantlijn van minimaal twee hokjes.
  • Zet je voor de kantlijn het nummer van de opgave
  • Tekenen doe je uitsluitend met potlood, nooit met pen!
  • Schrijven mag met pen (op toetsen moet je met pen schrijven)
  • Schrijf je bij iedere opgave de berekening op. Ja zelfs al doe je 1+1=2.
  • Fouten verbeter je met een andere kleur pen of potlood

Toets voorbereiden

Hoe bereid jij je het best voor op een wiskundetoets?
Wiskunde is een doe vak. Je leert door te doen. En doen is ontdekken. Hieronder krijg je wat tips om je goed voor te kunnen bereiden op de Wiskunde toetsen. Wat moet je doen om te kunnen ontdekken!


Leren doe je in de les!    

  1. Zorg dat je goed luistert naar de uitleg.

    De leraar geeft vaak veel meer handige tips dan er op de wiskundepagina's staan.
     
  2. Maak aantekeningen van datgene wat belangrijk is. Zo hoef je niet alles te onthouden maar kun je het achteraf nog terug lezen.

    Zet deze aantekeningen in een duidelijk vak op je ruitjespapier. Geef de titel van het vak bijvoorbeeld een kleurtje zodat je het makkelijk terug kunt vinden.
  3. Doe actief mee in de wiskundelessen.
    Zit recht op in de klas, kijk wat er gebeurt op het bord, schrijf de opgaven die op het bord behandeld worden ook op je ruitjespapier op.
  4. Neem de uitleg in de openingspagina nog eens door.
  5. Kijk de gemaakte opgaven goed na zodat je kunt leren van je fouten.

    Niemand kan zich ontwikkelen zonder fouten te maken.
    ​​Probeer er zelf achter te komen waarom je een opgave fout had. Je leert nog meer van je fouten als je zelf achter het goede antwoord komt, in plaats van dat iemand het je voorzegt.
  6. Werk je opgaven netjes en nauwkeurig uit.
    Schrijf met pen en teken met potlood. Wiskunde is een exact vak, waarbij een antwoord goed of fout kan zijn.
  7. Sla een opgave nooit over omdat je hem niet goed begrijpt.

    De leraar kan je aan de hand van je foute opgave beter helpen dan wanneer je niets op papier hebt staan. Schrijf je antwoorden volledig op, met berekeningen, tussenstappen en eenheden. Bij Wiskunde zijn we minder geïnteresseerd in het antwoord maar meer in de weg er naar toe. Leg dus altijd uit waarom je tot je antwoord bent gekomen. Dit kan aan de hand van een tekening, berekening of een korte toelichting.
  8. Zorg dat je altijd je spullen in orde hebt.

    Je kunt onnodig veel tijdverlies lijden als je bepaalde spullen niet bij je hebt, of opgaven helemaal niet maken.
  9. Wees vooral niet bang om vragen te stellen. Leraren doen niets liever dan je te begeleiden bij het leren

Tijdens een toets

Tijdens de toets.

  1. Leg al je spullen klaar.

    (pen, potlood, gum, puntenslijper, geodriehoek, 3 kleurpotloden,  passer* en rekenmachine* en een leesboek)
     
  2. Lees de vraag goed door,

    soms is het handig om informatie te onderstrepen. Dat onderstrepen kan met je kleurpotlood.
     
  3. Heb je geen idee hoe je de vraag zou kunnen aanpakken, sla de vraag dan even over.

    Zet een uitroepteken in je kantlijn zodat je straks aan het eind deze vraag nog even gaat proberen. Zorg er voor dat wanneer je vragen even overslaat die je later gaat maken dat je de opgaven op je toetspapier heel goed nummert!

    Het is niet erg een vraag even over te slaan. Maak eerst de vragen die je makkelijk vind of waar je meteen wee hoe je ze gaat oplossen. Zo scoor je in het begin snel punten. Als je veel punten haalt voor je toets haal je natuurijk ook een goed cijfer.
     
  4. Lees de volgende vraag door en als je dit handig vindt onderstreep weer nuttige informatie in de vraag met potlood.
     
  5. Orden de informatie uit de vraag en maak je berekening. Schrijf je hele berekening op.

    Controleer of je goed hebt afgerond en of je de eenheden achter de vraag hebt gezet.
     
  6. Als je denkt dat je klaar bent met je toets controleer je even of je alle vragen gemaakt hebt.

    Ook controleer je nog eens of je de antwoorden die je opgeschreven hebt goed zijn afgerond. Kijk nog even naar je tekeningen en assenstelsels staan bijvoorbeeld de goede woordjes bij de assen en zijn de tekeningen netjes met potlood?
     
  7. Je bent nu klaar met de toets. Pak je leesboek erbij en ga even ontspannen lezen, of werk aan een ander vak.

Hoofdstukken leerjaar 2

2H01 Figuren

Gerelateerde afbeeldingDit jaar beginnen we met het hoofdstuk over figuren.
De wereld om ons heen is namelijk gevuld met verschillende figuren en vormen. Deze kunnen 2D (plat) of 3D zijn. Als een figuur driedimensionaal (3D) is noemen we ze ook wel lichamen.

 

Binnen wiskunde willen we deze figuren graag in kunnen delen. We willen ze dus ordenen. Je kunt wel zeggen dat wiskundige nogal graag orde, regelmaat en netheid zien. In het eerste hoofdstuk leren we de figuren dus indelen. Dit doen we aan de hand van hun kenmerken.

 

Klik op de link om het eerste hoofdstuk van dit leerjaar te openen

2KGT H1 Figuren

 

Het hoofdstuk figuren hoort binnen de wiskunde bij het onderwerp meten en meetkunde. Er zijn heel veel beroepen op te noemen waarbij meten en meetkunde een rol speelt.
Wist jij bijvoorbeeld dat de GPS in je smartwatch of telefoon iets te maken heeft met meetkunde, of dat mensen die werken aan de infrastructuur (wegen, luchthavens, wifi-netwerken e.d.) dagelijks met meetkunde bezig zijn. Of dat die drone waar je zulke mooie filmpjes mee kunt maken niet zou werken zonder meetkunde. Je ziet het al meetkunde speelt een grote rol in de wereld om je heen.

 

2H02 Vergelijkingen

mijncalvijn.nl : wiskunde theorieHet tweede hoofdstuk gaat over het onderwerp vergelijkingen. Misschien is de titel lineaire formules eigenlijk wel een betere titel. In klas 1 hebben we hier ook al kennis mee gemaakt. We halen onze kennis over lineaire formules dus weer helemaal op. Regelmaat, een vast invulschema en het tekenen van grafieken komt opnieuw aan bod.

 

Klik op de link om het hoofdstuk te openen

2KGT H2 Vergelijkingen

 

Het hoofdstuk vergelijkingen hoort bij het onderwerp algebra. Algebra houdt zich bij wiskunde bezig met verbanden ook wel formules genoemd. In bijna alle beroepen kom je wel formules tegen. Mensen die werken met logistiek (vervoer over de weg, door de lucht of over het water maar ook telefoonverbindingen, wifi netwerken en elektriciteitskabels aanleggen), accountants (boekhouders), de lucht en ruimtevaart, civiele techniek (ontwerpen en bouwen van wegen, bruggen, dammen, dijken) werken dagelijks met verbanden. Eigenlijk werkt bijna iedereen wel eens een keer in de week met een verband. Al is het maar om je loon of de winst van je eigen bedrijf te  kunnen berekenen

2H03 Pythagoras

Stelling van Pythagoras - Wiskunde.netIn het derde hoofdstuk van dit jaar maken we kennis met de stelling van Pythagoras.

We halen onze kennis over kwadraten en wortels op, want deze spelen een grote rol binnen de stelling van Pythagoras. Ook kijken we naar verschillende soorten driehoeken. De stelling van Pythagoras pas je namelijk toe in een rechthoekige driehoek. In een rechthoekige driehoek heb je namelijk te maken met een speciale verhouding tussen de zijden. Hier maken we met de stelling van Pythagoras handig gebruik van.

 

Klik op de link om het hoofdstuk te openen
2KGT H3 de stelling van Pythagoras

 

De stelling van Pythagoras behoort tot het onderwerp meten en meetkunde. Dit onderwerp heeft grote raakvlakken met beroepen in de bouwsector, een architect, een cartograaf, een bouwvakker maar ook een gamedesigner krijgt veel te maken met dit onderwerp. Ook binnen het vak NaSk kom je de stelling van Pythagoras nog wel eens tegen.

 

2H04 Kwadratische verbanden

How to Shoot a Basketball (with Pictures) - wikiHowDit hoofdstuk is het tweede hoofdstuk over verbanden dit jaar. We kijken dit keer naar kwadratische verbanden want behalven kwadraten uitrekenen kun je ook formules maken met daarin een kwadraat. Waneer je werk met een kwadratische formule (verband) dan krijg je iets anders dan regelmaat in je tabel en de grafiek ziet er al helemaal anders uit.

 

Klik op de link om het hoofdstuk te openen

2KGT H4 Kwadratische verbanden

 

Werken met verbanden hoort bij het onderwerp algebra. Binnen algebra houden we ons bezig met getallen en formules (verbanden). Een architect of bouwkundige krijgt veel te maken met kwadratische verbanden. Maar ook wanneer je met radiogolven werkt, bijvoorbeeld bij communicatie tussen twee telefoons of een wifinetwerk krijg je te maken met kwadratische verbanden. Zo zie je maar, wiskunde is een heel veelzijdig vak en komt in heel veel beroepen in de wereld om je heen voor.

 

Road Map - Parabolas

 

2H05 Procenten en verhoudingen

In het vijfde hoofdstuk van dit jaar gaan we aan de slag met procenten en verhoudingen.

Dit hoofdstuk heeft veel raakvlakken met het vak economie. Bij economie werk je ook veel met procenten. Naast procenten kijken we in dit hoofdstuk ook naar verhoudingen, waarom zal je denken nou omdat je procenten en verhoudingen op dezelfde manier kunt aanpakken; namelijk met een verhoudingstabel.  We gaan dus veel met verhoudingstabellen werken.

 

Klik op de link om het hoofdstuk te openen

2KGT H5 Procenten en verhoudingen

 

Snelheidscontrole in Hengevelderstraat leidt (nog) niet tot boetes ...Het hoofdstuk procenten & verhoudingen behoort tot het onderwerp verhoudingen
Binnen de wereld van de films en fotografie komen heel veel verhoudingen voor. Een cameraman of regiseur werkt dagelijks met verhoudingen. Maar een ontwerper van bijvoorbeeld games, een interieurspecialist of een architect, een marktkoopman een politieagent die een verkeerssnelheidscontrole houdt en een winkeleigenaar werken ook met verhoudingen. Er zijn dus weer zat van beroepen op te noemen waarbij verhoudingen en procenten een grote rol spelen.

2H06 Statistiek

Statistiek - Home 2.0Statistiek, het stukje wiskunde dat het dichts bij de 'gewone' wereld staat. Open je een krant of kijk je wel eens het journaal, dan zie je vaak mooie diagrammen voorbij komen. Het begrijpbaar maken van gegevens en dit vormgeven in een diagram dat is statistiek. Je verzamelt gegevens en probeert dit zo overzichtelijk mogelijk te presenteren. In hoofdstuk 6 van dit jaar leer je dus gegevens interpreteren en hier een diagram (plaatje) bij maken.

 

Klik op de link om het hoofdstuk te openen.

2KGT H6 Statistiek

 

Results Participationsurvey 2016 - Infographics - Website - CBSHet onderwerp statistiek is een opzichzelf staand onderwerp. Met de opkomst van de computer en de smartfone wordt statistiek alsmaar belangrijker in onze maatschappij. Het is best lastig om van alle gegevens die we inmiddels verzamelen overzichtelijke plaatjes (diagrammen) te maken.

Journalisten, mensen in de geneeskunde, reclamemakers, accountants, makelaars, forensisch wetenschappers, een psycholoog en marktonderzoekers zijn een greep uit de banen waarbij je veel met statistiek werkt. Maar waarschijnlijk kan jij deze lijst nog wel verder aanvullen. Vraag bijvoorbeeld maar eens aan je ouders, ooms, tantes pof buren wat voor werk zij doen. Wedden dat er minimaal ééntje veel met statistiek werkt.

 

2H07 Vlakke meetkunde

Meetkunde : Meten van vlakke figuren - Downloadbaar lesmateriaal ...Hoofdstuk 7 van dit jaar gaat over meten op het platte vlak of tweedimensionaal genoemd (2D). We halen onze kennis over vlakke figuren op, leren weer hoe je hoeken meet, tekent en berekend. Kijken weer eens naar de omtrek en de oppervlakte en dit allemaal in vlakke meetkunde dus.

 

Klik op de link om het hoofdstuk over vlakke figuren te openen.

2KGT H7 Vlakke figuren

 

Het hoofdstuk vlakke figuren hoort tot het onderwerp meten en meetkunde. Je hebt nu vast wel door dat meten en meetkunde een van de grootste onderwerpen binnen de wiskunde van het VMBO is. Het onderwerp is in kleinere stukken verdeelt zodat je dit gemakkelijk leert en meerdere keren herhaalt per jaar. Want juist in die herhaling zit het leren. In het woordje repetitie zit niets voor niets het woord repeteren en dat betekend eigenlijk gewoon herhalen.

De Speelacademie Wil jij workshops geven die werken? Breng niet ...Wiskunde leer je helaas niet alleen door stomweg de uitleg stukjes opnieuw en opnieuw te lezen. Zo beschik je misschien wel over de kennis die je nodig hebt, je kent de formules uit je hoofd, maar je mist nog de vaardigheden om deze kennis ook toe te passen. En je raad het al net als met trainen voor je sport is luisteren en opletten alleen niet voldoende. Je moet vooral gaan doen. Oefenen met opgaven, nog een opgaven extra maken, nakijken en fouten durven maken. En daarna natuurlijk vragen stellen!

 

2H08 Overige verbanden

4 MAVO Wiskunde - Lesmateriaal - WikiwijsNaast lineaire en kwadratische verbanden zijn er in de wereld om ons heen nog veel meer verbanden te ontdekken. In hoofdstuk 8 leer je daar meer over.

 

Klik op de link om het hoofdstuk te openen.

2KGT H8 Overige verbanden

 

Net als hoofdstuk 2 en hoofdstuk 4 hoort dit onderwerp natuurlijk bij algebra. Algebra houdt zich bezig met getallen en formules. Binnen alle beroepen krijg je hier vroeg of laat mee te maken.

 

Analytisch vermogen en samenwerken - Van Accountancy naar ...Veel opleidingen vinden het belangrijk dat je iets van dit onderwerp af weet. Niet omdat je dan toevallig allerlei verschillende formules hebt geleerd, maar omdat je bepaalde vaardigheden hebt getraind. Denk maar aan het herkennen van een bepaald verband. Daarna volgens bepaalde stappen een berekening gemaakt, een tabel getekend en een grafiek gemaakt. Dit noemen we het analytisch vermogen van je hersenen. Wiskunde helpt je deze vaardigheden ontwikkelen. Daarom vinden veel opleidngen dit zo'n belangrijk vak.

 

2H09 Vergroten en verkleinen

photoshop-man | Giant people, Montage photography, Photoshop ...Het laatste hoofdstuk van dit jaar gaat over vergroten & verkleinen. We hebben dit onderwerp bij verschillende hoofdstukken al even aangetipt. In dit hoofdstuk leer je er alle ins- en outs over.

 

Klik op de link om het hoofdstuk te openen

2KGT H9 Vergroten&verkleinen

 

 

 

 

 

 

Grafisch | Ruimtelijk Ontwerp: Design in context - AKV|St.JoostVergroten en verkleinen hoort bij het onderwerp verhoudingen. Net als met het berekenen van snelheid of procenten werken we dus weer veel met tabellen en enkele formules.

Binnen de designwereld speelt vergroten & verkleinen natuurlijk een grote rol. Alle beroepen waarbij je ontwerpt, van het ontwerpen van een nieuw coulbertjasje tot het ontwerpen van een game krijgen te maken met het vergroten of verkleinen van iets.

 

De rekenmachine

Wiskunde vv-uren

Fijn dat je voor je verrijkings- of verbeteringsuren bent ingedeeld bij wiskunde.
In de komende periode gaan we aan de slag om je:

 

► Beter op niveau te krijgen   ► Je extra uit te dagen
Verbeteruren   Verrijkingsuren

 

In deze uren oefen je nog eens extra met de lesstof, je krijgt nieuwe opgaven en verwerkt de onderwerpen nog een keer.

Wiskunde leer je door doen.

Dat betekend dus oefenen, nog een keertje extra de uitleg krijgen en oefenen. Wie heel veel traint komt uiteindelijk op een hoger niveau. Net als met sporten.

 

 

In de verrijkingsuren gaan we aan de slag met je denkvermogen. We zorgen er voor dat er in je hersenen nieuwe verbindingen ontstaan en dat maakt je slimmer.

 

En het mooie van dit alles? We doen het niet eens door te rekenen, schrijven of lezen.

 

 

Extra

Youtube

In de lessen maken we al veel gebruik van uitlegfilmpjes die we op youtube kunnen vinden. Deze filmpjes helpen je de wiskunde beter begrijpen.
Het grote voordeel is dat er altijd een wiskundeleraar beschikbaar is. En deze wiskundeleraar heeft een pauze knop, kun je terug spoelen en kun je zo vaak afspelen als je wilt. Super handig toch?

 

Het nadeel is dat je in de youtube kanalen wel even moet zoeken naar het onderwerp waar je mee bezig bent

 

Hieronder vind je een aantal links naar handige websites en kanalen.

 

 

 

 

 

 

Khan Academy

Als je niet bang bent voor wat extra inspanning, dan zijn er heel veel moeglijkheden om op een andere manier met je wiskunde bezig te zijn.

Zo is er de site van    waar je bijna alles terug kunt vinden over de wiskunde onderwerpen die we hier op school behandelen.

Wel is dan alles in het (Amerikaans) Engels, maar dat geeft je dan weer de kans voor twee vakken tegelijk slimmer te worden!

Als je daar gebruik van wilt maken moet je even met je docent overleggen hoe je een account aan moet maken; we heben daar op school al een paar dingen voor geregeld zodat je dan ook direct aan de slag kunt.

In overleg met je docent kun je er ook voor kiezen om te gaan programmeren.

Hour of code

Andere leerjaren

Hier vind je de links naar de boeken van onze andere leerjaren:

Klas 1     Klas 2   

 

Назад в будущее / Back to the Future HD Wallpaper | Achtergrond ...

 

 

 

Klas 3: https://maken.wikiwijs.nl/62893/3mavo
           http://maken.wikiwijs.nl/77454

 

Klas 4: http://maken.wikiwijs.nl/79171

  • Het arrangement 2KGT Wiskunde is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    D. Giessen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-07-16 21:22:03
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Lesmethode voor het kader, basis en gemengd theoretische leerweg van het vmbo.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    2kgt, vmbo, wiskunde

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Giessen, D.. (z.d.).

    Verdiepen

    https://maken.wikiwijs.nl/150437/Verdiepen

    Wiskundesectie Juliana. (2021).

    Wiskunde 1VMBO-KGT

    https://maken.wikiwijs.nl/150004/Wiskunde_1VMBO_KGT