Politiek en Recht

Politiek en Recht

Inleiding

In dit project gaan we kijken naar de Nederlandse politiek. Je maakt kennis met de Eerste en Tweede Kamers, het parlement, het kabinet, de gemeenteraad en de provenciale staten. Met andere woorden de manier waarop ons politieke stelsel is vormgegeven.

Het woord politiek is afgeleid van het Griekse woord πολιτεία (politeia). Dit betekent letterlijk de burgelijke samenleving. Je zou kunnen zeggen, de manier waarop de samenleving is vormgegeven. Zo zijn er verschillende manier van regeren: een dictatuur, een monarchie en een democratie.

De wetenschap die zich bezig houdt het politieke landschap noemen we de politicologie. Ze houden zich bezig met het tot stand komen van besluiten binnen de politiek. In het algemeen houden ze zich bezig met:

  • Vragen die er zijn rondom de betekenis van begrippen als vrijheid en macht
  • Vragen rondom normen, dus hoe gaan we met elkaar om. Hoe gaat de politiek om met problemen, het ingrijpen in de maatschappij of rechtvaardiging van oorlogen
  • Empirische vragen, dit betekent dat ze gaan kijken naar de manier waarop grote besluiten die invloed hebben op de gehele bevolking, tot stand komen. Bijvoorbeeld de manier waarop de kiezers kiezen en ministers hun besluiten nemen

Je leert onderzoek te doen naar meningen en optieken rondom verschillende agendapunten van politieke partijen. Je leert wat 'links' en 'rechts' is in de politiek en hoe standpunten ingenomen maar ook gepropageerd worden naar de kiezers.

In dit onderzoek gaan we kijken naar het politieke landschap van Nederland. Je kruipt in de huid van de politici en ervaart hoe het is om een standpunt in te nemen. Dit project wordt dan ook afgesloten met een slotdebat en een verkiezingsronde. De standpunten die je inneemt kun je uiteindelijk plaatsen in een van de politieke stromingen, en zijn gebaseerd op feiten.

 

 

Tweede Kamer der staten Generaal
Tweede Kamer der staten Generaal

Opdrachten

Hier vind je de opdrachten die je moet afronden om het onderzoek met een voldoende af te sluiten. Gebruik de checklist om te kijken of je daadwerkelijk alles hebt afgerond!

Opdracht 1 - De Politieke Nulmeting

We beginnen deze opdracht door een tweedeling te maken. Deze opdracht vormt de basis voor de rest van het onderzoek. Het doel van dit onderzoek is dat je inzicht krijgt in de Nederlandse politiek. Je gaat kijken naar hoe de politiek is opgebouwd en welke invloed dat op ons dagelijks leven heeft. Het eindproduct is een politieke partij met heldere standpunten. Deze standpunten zijn gebaseerd op goed onderzoek en correcte feiten.

Deel 1

In dit eerste gedeelte ga je bekijken hoe de politiek in Nederland is opgebouwd. Dit ga je doen aan de hand van een werkblad. Dit werkblad kun je downloaden op deze pagina en bewerken in word. Belangrijk is dat je dit werkblad goed bewaart, want dit is een onderdeel van je portfolio en deze moet je aan het einde van de onderzoeksperiode inleveren. Bekijk ook eens goed de filmpjes! Deze helpen je goed in de ontdekkingstoch naar het politieke landschap in Nederland

Wat is politiek?

Hoe Nederland wordt bestuurd

Gemeenteraad verkiezingen

De Tweede Kamer

Verkiezingen

Deel 2

In dit tweede deel ga je wat dieper in op de bovenstaande onderwerpen. Dit doe je door de opdracht 'politieke nulmeting' te maken. Deze opdracht leven je in via magister opdrachten

Maak ook eens de stemwijzer! Deze laat jouw persoonlijke politieke voorkeur zien

 

Stemwijzer
Met welke partij voel jij je verwant?

Opdracht 2 - Documentatie Map

In deze tweede opdracht gaan jullie een documentatie map aanbrengen. Dit betekent dat jullie informatie gaan zoeken over 4 verschillende onderwerpen. Deze informatie is zometeen de basis voor het formuleren van jullie argumenten.

Bij elke stelling neem je zowel een voor als een tegen stem in. Op het slotdebat krijg je te horen of je voor of tegen de stelling bent. Dit is dan ook de reden dat je dus zowel voor als tegen argumenten moet hebben. Per stelling probeer je minimaal 5 gegronde voor en tegen argumenten te bedenken. Voor dat je dit goed kunt doen, moet je dus opzoek naar wetenschappelijke informatie die deze argumenten ondersteunen. 

 

Thema's

Hieronder staan de thema's uitgewerkt. Per thema geven we een aantal punten die je gaat onderzoeken. Vindt goede bronnen die hier wat over zeggen, zowel voor als tegen.

 

  • Minimum leeftijd van alcohol moet verhoogd worden naar 21 jaar
  • Het gebruik van softdrugs moet gelegaliseerd worden
  • Het verbod van de mobileie telefoon gebruik op de fiets moet worden opgeheven.
  • De 1,5 meter regel moet worden afgeschaft

 

Het spreekt voorzich dat jullie de bronnen zowel in de tekst als in de bronnenlijst APA noteren. Denk aan het vorige project waar dit is uitgelegd. Klik hier voor de link naar een website die jullie nog eens goed uitlegd hoe je APA moet gebruiken.

 

Opdracht 3 - Het formuleren van Stellingen

Stellingen

Op basis van de vorige opdracht gaan jullie per thema voor en tegenstellingen maken. Deze noteer je in je schema zodat je deze goed kunt gebruiken bij het slotdebat. Let op! een gouden tip is om in het debat niet gelijk met je sterkste argument te beginnen. Rangschik je argumenten dus goed. Probeer de andere partij en je kiezer te overtuigen van jullie standpunt! Alleen zo ga je de verkiezingen winnen!

Opdracht 4 - Partij Poster (keuze)

Het maken van een partij Poster

 

De zes kenmerken van een goede poster

  1. Met een poster geef je op een aantrekkelijke manier informatie door
  2. Met de poster probeer je mensen te overtuigen
  3. Een poster is een soort reclameboodschap met plaatjes en tekst
  4. De poster drukt de eigenheid uit van jullie politieke overtuiging
  5. De kleur en de opmaak van de poster passen bij de boodschap van de politieke Partij (denk aan rood voor SP en PVDA - Linkse partijen; Groen voor de VVD en PVV - Rechtse partijen)
  6. Aan de hand van jullie poster kunnen andere vertellen wat jullie boodschap is

Een logo is een van de belangrijkste dingen op deze poster. Zo heeft de SP bijvoorbeeld een tomaat als teken van protest, of de PVV een meeuw die symbool staat voor vrijheid. Niet iedere partij heeft zo'n logo. Er zijn ook partijen die bijvoorbeeld alleen hun naam op de poster zetten als logo. Denk aan D66 of de VVD

 

Logo

  1. Ontwerp een logo dat goed bij jullie partij past. Denk na over de letters, kleur en het symbool
  2. Verzin een goede verkiezingsleus. Deze zin maakt in één keer jullie boodschap duidelijk. Denk bijvoorbeeld aan: 'met zijn allen in beweging' Partij voor sportende kinderen
  3. Zorg ervoor dat het logo, de naam en de verkiezingsleus op de poster staan
  4. Controleer jullie poster op de bovenstaande 6 punten. 

Opdracht 5 - Zendtijd voor politieke Partijen (keuze)

Zendtijd voor Politieke Partijen

 

Jullie gaan nu zelf een filmpje maken om de politieke partij onder de aandacht van het volk te brengen. Het filmpje duurt max 2min. Hierin moeten de volgende onderdelen in elk geval worden beschreven.

Kijk eerst goed naar de filmpjes van de huidige politieke partijen. Wat kun je hiervan leren? goed goed hoe ze het aanpakken en probeer dit te verwerken in jullie filmpje

  • Naam van jullie partij
  • Ten minste 2 maatschappelijke problemen die in jullie film aan bod komen
  • Waarom mensen op jullie zouden moeten stemmen

Opdracht 6 - Politieke Folder

Poltieke Folder

 

De 6 kenmerken van een goede folder

  1. Hij bestaat uit 1 a 2 blaadjes max.
  2. De tekst is kort en bondig
  3. Er staan veel plaatjes en foto's om hem aantrekkelijk te maken
  4. Ondanks de gebrekkige ruimte moet toch jullie programma duidelijk zijn
  5. Denk ook aan de 6 kenmerken van de poster
  6. Zorg ervoor dat jullie standpunt er van af spat!

 

Hoe maak je een folder

  1. Schrijf eerst op een kladblad wat je in je folder wilt hebben
  2. Controleer je tekst met de zes kenmerken
  3. Zoek geschikte plaatjes en foto's (je kunt ook een cartoon tekenen)
  4. Zoek een goed sjabloon in word
  5. Vervolgens voeg je de tekst en plaatjes toe

 

  • Het arrangement Politiek en Recht is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    R.M.C. Barneveld-Slager Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2023-09-25 12:03:53
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Onderzoek Politiek en recht
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Wat is politiek?
    https://youtu.be/PneVvs9r7J0
    Video
    Hoe Nederland wordt bestuurd
    https://youtu.be/Fbs29h_hZSw
    Video
    Gemeenteraad verkiezingen
    https://youtu.be/zdADtL8oRzs
    Video
    De Tweede Kamer
    https://www.youtube.com/watch?v=gq13swK5hSI
    Video
    Verkiezingen
    https://www.youtube.com/watch?v=71iI-zGvHFQ
    Video
    Stemwijzer
    https://partijenwijzer.nl
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.