Politiek en Recht

Politiek en Recht

Inleiding

In dit project gaan we kijken naar de Nederlandse politiek. Je maakt kennis met de Eerste en Tweede Kamers, het parlement, het kabinet, de gemeenteraad en de provenciale staten. Met andere woorden de manier waarop ons politieke stelsel is vormgegeven.

Het woord politiek is afgeleid van het Griekse woord πολιτεία (politeia). Dit betekent letterlijk de burgelijke samenleving. Je zou kunnen zeggen, de manier waarop de samenleving is vormgegeven. Zo zijn er verschillende manier van regeren: een dictatuur, een monarchie en een democratie.

De wetenschap die zich bezig houdt het politieke landschap noemen we de politicologie. Ze houden zich bezig met het tot stand komen van besluiten binnen de politiek. In het algemeen houden ze zich bezig met:

  • Vragen die er zijn rondom de betekenis van begrippen als vrijheid en macht
  • Vragen rondom normen, dus hoe gaan we met elkaar om. Hoe gaat de politiek om met problemen, het ingrijpen in de maatschappij of rechtvaardiging van oorlogen
  • Empirische vragen, dit betekent dat ze gaan kijken naar de manier waarop grote besluiten die invloed hebben op de gehele bevolking, tot stand komen. Bijvoorbeeld de manier waarop de kiezers kiezen en ministers hun besluiten nemen

Je leert onderzoek te doen naar meningen en optieken rondom verschillende agendapunten van politieke partijen. Je leert wat 'links' en 'rechts' is in de politiek en hoe standpunten ingenomen maar ook gepropageerd worden naar de kiezers.

In dit onderzoek gaan we kijken naar het politieke landschap van Nederland. Je kruipt in de huid van de politici en ervaart hoe het is om een standpunt in te nemen. Dit project wordt dan ook afgesloten met een slotdebat en een verkiezingsronde. De standpunten die je inneemt kun je uiteindelijk plaatsen in een van de politieke stromingen, en zijn gebaseerd op feiten.

 

 

Tweede Kamer der staten Generaal
Tweede Kamer der staten Generaal

Colofon

Het arrangement Politiek en Recht is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteurs
R.M.C. Barneveld-Slager Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2023-09-25 12:03:53
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Onderzoek Politiek en recht
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten

Bronnen

Bron Type
Wat is politiek?
https://youtu.be/PneVvs9r7J0
Video
Hoe Nederland wordt bestuurd
https://youtu.be/Fbs29h_hZSw
Video
Gemeenteraad verkiezingen
https://youtu.be/zdADtL8oRzs
Video
De Tweede Kamer
https://www.youtube.com/watch?v=gq13swK5hSI
Video
Verkiezingen
https://www.youtube.com/watch?v=71iI-zGvHFQ
Video
Stemwijzer
https://partijenwijzer.nl
Link

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open