Voortplanting 2019-2020

Voortplanting 2019-2020

Periode 7 Basis genetica

In periode 7,8 en 9 krijgen jullie lessen in voortplanting.

We maken gebruik van boekjes van het ontwikkelcentrum. 

Bronnen

Basis genetica

Dierengezondheidszorg

Les 1 Kruisingen en voorspellingen

We gaan het hebben over de basisgenetica; waar kijken we dan allemaal naar? Genetica is de wetenschap die het verband tussen kenmerken van ouders en die van hun nakomelingen bestudeert; met andere woorden, het is de erfelijkheidsleer. We gaan ons dus bezig houden met erfelijkheid en het overerven van eigenschappen. Voortplanting en fokkerij gebeurt meestal met een reden. Het is namelijk prettig wanneer de nakomelingen gunstige kwaliteiten hebben.


We gaan het ook hebben over kruisingen en voorspellingen; waar kijken we dan allemaal naar? Genetica is de wetenschap die het verband tussen kenmerken van ouders en die van hun nakomelingen bestudeert; met andere woorden, het is de erfelijkheidsleer. We gaan ons dus bezig houden met erfelijkheid en het overerven van eigenschappen. Voortplanting en fokkerij gebeurt meestal met een reden. Het is namelijk prettig wanneer de nakomelingen gunstige kwaliteiten hebben; het is ook handig te weten of je dat ook kunt voorspellen.

Lezen: H1 en H2 "Basis genetica"

Opdracht 1.4: Vergelijken van eigenschappen met ouders

Opdrcht 2.4: Kruisingsschema

Les 2 Recombinatie en mutatie

We gaan het hebben over recombinatie en mutatie; klik op de link en lees de inleiding. Waar kijken we dan allemaal naar? Genetica is de wetenschap die het verband tussen kenmerken van ouders en die van hun nakomelingen bestudeert; met andere woorden, het is de erfelijkheidsleer. We gaan ons dus bezig houden met erfelijkheid en het overerven van eigenschappen. Voortplanting en fokkerij gebeurt meestal met een reden. Het is namelijk prettig wanneer de nakomelingen gunstige kwaliteiten hebben; het is ook handig te weten of je dat ook kunt voorspellen.

Lezen: H3

Opdracht 3.4: Zoek van 1 diersoort minimaal 5 mutaties op

 

Les 3 Genetische variatie

We gaan het hebben over genetische variatie in populatie; klik op de link en lees de inleiding. Waar kijken we dan allemaal naar? Genetica is de wetenschap die het verband tussen kenmerken van ouders en die van hun nakomelingen bestudeert; met andere woorden, het is de erfelijkheidsleer. We gaan ons dus bezig houden met erfelijkheid en het overerven van eigenschappen. Voortplanting en fokkerij gebeurt meestal met een reden. Het is namelijk prettig wanneer de nakomelingen gunstige kwaliteiten hebben; het is ook handig te weten of je dat ook kunt voorspellen.
 

Lezen: H4 en H5

Opdracht 4.4: Presentatie over ras

Les 4 Rassen, lijnen en inteelt en de stamboom

We gaan het in deel 5 hebben over rassen, lijnen en inteelt: klik op de link of lees hieronder de inleiding:

Door ingrijpen van de mens ontstonden er verschillende groepen met bepaalde kenmerken binnen de soorten. Deze groepen vormen een ras of een lijn. Door steeds verder te selecteren op bepaalde gewenste kenmerken en hiervoor ook directe familieleden met elkaar te kruisen, ontstonden ook problemen. Inmiddels weten we dat afname van genetische variatie gevaarlijk kan zijn voor het voortbestaan van een ras of een lijn. Moeten we in de fokkerij een middenweg zoeken tussen fokken naar raszuiverheid en gezondheid?’

‘In de georganiseerde fokkerij is het erg belangrijk dat alle gegevens van de populatie diie belangrijk zijn voor de instandhouding en verbetering van het ras nauwkeurig worden bijgehouden en betrouwbaar zijn. Voorbeelden daarvan zijn, zoals je eerder hebt gelezen, inteelt- en verwantschapspercentages. De stamboom geeft je informatie over een individueel dier en het stamboek houdt van alle dieren die onder het stamboek vallen alle gegevens bij.’

Lezen H5 en H6
Leren Begrippen boek basisgenetica

Opdracht: Presentatie van vorige week

Opdracht: kruisingen

Les 5 Wetgeving

Wanneer je een vreemd hondje ziet lopen wil je graag weten waar deze vandaan komt. Je wacht even af of je de eigenaar ziet maar helaas.

Wat ga je nu doen?
Gelukkig hebben een heel aantal dieren een indentificatie en voor een aantal is het ook verplicht.

Lezen H7 diergezondheidszorg
Opdracht 7.4 Indentificatie

Les 6 Herhaling

Toets

Periode 8

Bronnen

Natuurlijke voortplanting en anatomie

Les 1 Bronstseizoen en Bronstcyclus

Les 2 Bronstseizoen en Bronstcyclus

Les 3 Anatomie

Laatste les blok 8

Opdrachten

Periode 9 Begeleiding voortplanting

Kenniskiem Begeleiding Voortplanting

Les 1 Hoofdstuk 1

Les 2 Hoofdstuk 2

Les 3 Hoofdstuk 3

Les 4 Hoofdstuk 4