Infectiebestrijding; hoe te handelen bij..

Infectiebestrijding; hoe te handelen bij..

MRSA

Wat is het

MRSA staat voor Meticilline Resistente Staphylococcus aureus. Het is een bacterie die resistent is voor een aantal veelgebruikte antibiotica. In Nederland komt MRSA regelmatig voor.

Symptomen

Mensen kunnen MRSA bij zich dragen zonder ziek te zijn. MRSA kan vooral op de huid en in de neus van deze ‘dragers’ zitten, maar kunnen ook in de keel, darmen en urine voorkomen. Dit MRSA-dragerschap is meestal van tijdelijke aard; men raakt de bacterie vaak ook weer vanzelf kwijt.

MRSA kan ook infecties veroorzaken. Denk hierbij aan een steenpuist. In zeldzame gevallen kan een bloedvergiftiging, longontsteking of botinfectie ontstaan.

De duur van hoe lang er eventuele verschijnselen ontstaan, is onbekend.

Krijgen en besmetten

MRSA-bacterie kun je oplopen door een directe huidcontact, voornamelijk via de handen. Soms kan MRSA via huidschilfers of niezen in de lucht komen en zo ingeademd worden, dit leidt zelden tot besmetting.

MRSA is vanwege de resistentie voornamelijk een probleem voor ziekenhuizen en verpleeghuizen. Sommige buitenlandse ziekenhuizen hebben veel last van MRSA. Patiënten met een MRSA-infectie zijn meestal besmettelijker dan personen die MRSA-drager zijn.

Er zijn aanduidingen dat MRSA ook bij verschillende diersoorten voorkomt. De bacterie kan van dier op mens wordt overgedragen. Bij varkens kan dit vooral voorkomen.

Onderzoek naar de MRSA-bacterie

Behandeling

Een MRSA-bacterie kun je spontaan of eventueel via een behandeling kwijtraken. Of er een behandeling nodig is, wordt bepaald door de arts, eventueel in overleg met de arts-microbioloog of de internistinfectioloog. Als iemand MRSA-positief is omdat hij/zij werkzaam is in de veehouderij, is behandeling meestal niet zinvol. Doordat iemand steeds werkzaam is op dat gebied, kan de persoon steeds opnieuw in contact met de MRSA-bacterie komen. Hoe de behandeling van MRSA eruit ziet, is afhankelijk van de plaats waar bij u de bacterie is gevonden. Een behandeling kan bestaan uit het wassen met een desinfecterende zeep of het gebruiken van een neuszalf. Daarnaast is het soms nodig om ook AB-kuur te gebruiken. Het kan zijn dat een persoon voor de behandeling doorgestuurd wordt naar een internist, die gespecialiseerd is in infectieziekten. Verder kan het voorkomen dat de gezinsleden ook getest worden op MRSA en dat ze worden meegenomen in de behandeling. De behandeling kan in de thuissituatie of in het ziekenhuis plaatsvinden. 

Voorkomen

In veel verpleeghuizen en ziekenhuizen in Nederland wordt veel gedaan om verspreiding van MRSA te voorkomen. Er worden rekening gehouden met het volgende:

  • Patiënten met MRSA worden apart verpleegd en behandeld.
  • Bij medewerkers die zonder beschermingsmaatregelen voor een met MRSA besmette patiënt zorgden, worden kweken afgenomen om te onderzoeken of ze MRSA-dragers zijn.
  • Bij patiënten en medewerkers die in een buitenlands ziekenhuis verbleven of werkten, worden ook kweken afgenomen. Zij worden tijdelijk apart verpleegd of mogen niet met patiënten werken totdat blijkt dat zij geen MRSA-drager zijn.
  • Binnen de Nederlandse ziekenhuizen is vanaf begin juli 2006 het MRSA-beleid gewijzigd. Naast patiënten die worden opgenomen uit buitenlandse ziekenhuizen zullen ook patiënten die beroepsmatig in nauw contact komen met levende varkens op varkensbedrijven en zij die woonachtig zijn op dergelijke varkensbedrijven gecontroleerd worden op MRSA-dragerschap.
  • Goede hygiëne kan bijdragen om de kans op MRSA-dragerschap te verkleinen. Was daarom na contact met varkens en kalveren de handen met water en zeep en droog ze zorgvuldig af.

Risicogroepen MRSA-dragerschap

Iemand heeft een verhoogde kans om de MRSA-bacterie bij te dragen als u:

  • in een buitenlands ziekenhuis opgenomen bent geweest in de afgelopen 3 jaar
  • in een ander ziekenhuis of een zorginstelling in Nederland opgenomen bent geweest (korter dan 3 maanden)
  • woont in een AZC (asielzoekerscentrum)
  • een huisgenoot hebt die de MRSA-bacterie bij zich draagt
  • verzorger bent van iemand die de MRSA-bacterie bij zich draagt
  • dagelijks werkt op een veehouderij met varkens, vleeskalveren of vleeskuikens
  • woont op een veehouderij met varkens, vleeskalveren of vleeskuikens

Buiten dit is er vaak niet achter te komen hoe iemand een MRSA-bacterie heeft opgelopen. 

  • Het arrangement Infectiebestrijding; hoe te handelen bij.. is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Maryan Abdillahi Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-09-12 21:01:48
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Voor het vak keuzedeel MTH ga ik een presentatie houden over bovengenoemde titel. in de presentatie komen verschillende onderwerpen aanbod en zijn zo ontwikkelt dat het overdraagbaar is voor anderen.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    https://www.youtube.com/watch?v=YTwdwDZlAZ4
    https://www.youtube.com/watch?v=YTwdwDZlAZ4
    Video