Stofeigenschappen: waarom is water zo bijzonder?

Stofeigenschappen: waarom is water zo bijzonder?

Introductie

Water; het gewoonste spul dat we (niet) kennen. We denken er nooit over na maar komen het elke dag heel veel keren tegen. Tenminste, als je in Nederland woont; in de woestijn is het bijna niet te vinden. Aan de andere kant, langs de rivieren, meren, zeeën en oceanen is er geregeld weer teveel van zodat de boel overstroomt. We hebben het nodig om te kunnen leven én we hebben er vaak last van als het weer 'ns regent. We gebruiken het om frisdrank mee te maken, schoon te maken ons huis mee te verwarmen.

Kortom, we komen het zo vaak tegen dat we het de gewoonste zaak van de wereld vinden. Alleen, water ís niet zo gewoon! Sterker nog, water is de meest bijzondere stof die we kennen.

Daarom deze quest, die je op verschillende manieren uitdaagt. Allereerst om te onderzoeken en antwoord te geven op de vraag waaróm water dan wel zo bijzonder is én om meer te weten te komen over scheikunde. Daarnaast om te oefenen met de verschillende aspecten van leren (leerspieren).  En tenslotte om te leren hoe je een quest (of project) op een goede manier zou kunnen verzinnen, opzetten & plannen, uitvoeren en afronden.

Zet 'm op!

 

Tijdbesteding

  (6 uur)

 

Begeleiding

Meneer Heijna vindt Scheikunde supertof. Hij helpt je graag bij het uitvoeren van deze Quest. Zoek 'm dus op als je vragen hebt! Je kan ‘m op dinsdagochtend (2e blok) vinden in de Studio en op donderdagochtend (1e blok) in de Plaza.

In de introductieles heb je al keer kennisgemaakt met een paar belangrijke aspecten van scheikunde.

 

Mate van vrijheid

Dit is een gestructureerde quest. Je bepaalt zelf waar en wanneer je deze quest doet. Het onderwerp, de opdracht en de uitwerking zijn bepaald door de docent. Wel kun je een aantal keer (beperkte) keuzes maken in je uitwerking, zowel in vorm als inhoud.

Colofon

Het arrangement Stofeigenschappen: waarom is water zo bijzonder? is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2020-03-20 10:46:29
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Heijna, Menno. (z.d.).

Stofeigenschappen - kopie 1

https://maken.wikiwijs.nl/149301/Stofeigenschappen___kopie_1

Herbert Vissers eXplore. (2019).

Voorbeeldquest

https://maken.wikiwijs.nl/148240/Voorbeeldquest

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open