Voeding

Voeding

Koolhydraten

Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebronnen, samen met vetten.

koolhydraten zorgen voor de directe energie die het lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Een functie van koolhydraten in ons lichaam is, te zorgen voor directe celenergie in de vorm van glucose.

Koolhydraten komen voor in bijna alle voedingsmiddelen behalve: in vetten, olien, vlees, vis en eieren.

Koolhydraten bestaan uit koolstof, waterstof en zuurstof en suikers, je lichaam zet suikers om in glucose. De glucose wordt gebruikt als brandstof voor je lichaam.

Monosachariden, 1 rondje: de kleinste vorm van koolhydraten (vormen de bouwstoffen van alle andere koolhydraten). glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker) zijn voorbeelden van monosachariden.

Disachariden: opgebouwd uit 2 met elkaar gebonden monosachariden. Voorbeelden van disachariden: - Sacharose (kristalsuiker) is een disacharide, oftewel een suiker bestaande uit twee gebonden monosachariden, in dit geval één molecuul fructose, en één molecuul glucose. Sacharose smaakt erg zoet. - Lactose of melksuiker, bestaande uit de monosachariden glucose en galactose. Lactose smaakt niet zoet. - Maltose, bestaat uit twee eenheden glucose (bierbereiding).

Polysachariden, groot aantal monosachariden (20 of meer). Zijn niet oplosbaar in water en niet zoet. voorbeelden van polysachariden zijn, glycogeen, zetmeel en voedingsvezels.

Van de koolhydraten zijn alleen de monosachariden direcht opneembaar. Poly- en disachariden moeten eerst worden omgezet in glucose voordat ze door het lichaam worden opgenomen.

Voedingsstoffen zijn stoffen die een levend organisme nodig heeft voor groei en ontwikkeling. Koolhydraten zijn voedingsstoffen.  

 

 

Colofon

Het arrangement Voeding is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
femke kingma Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2020-03-18 16:53:41
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
ons voedsel
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open