Algemeen
Planning schooljaar 2019 - 2020
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek
Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.
Leeslogboek starten zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1 periode 1 - week 39 - 23 tm 29 september
Boek 2 periode 2 - week 46 - 11 tm 17 november
Boek 3 periode 2 - week 3 - 13 tm 19 januari
Boek 4 periode 3 - week 8 - 17 tm 23 februari
Boek 5 periode 3 - week 14 - 30 maart tm 5 april
Boek 6 periode 4 - week 20 - 11 tm 17 mei
Leeslogboek compleet periode 4 - week 25 - 19 juni
Voorwaarden boekkeuzes
In havo 4 lees je 6 boeken. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.
De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor https://15-18.jeugdbibliotheek.nl/lezen/lezen-voor-de-lijst.html
Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (https://15-18.jeugdbibliotheek.nl/lezen/lezen-voor-de-lijst/de-niveaus.html) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.
Instructie leeslogboek
Hoe ziet je leeslogboek eruit?
Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!
Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:
1. Zorg er eerst voor dat je een eigen leeslogboek aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek maak je vervolgens een verwerkingsopdracht bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'.
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar maak je de startopdracht en de eindopdracht.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Een Wikiwijspagina maken
Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier
Verwerkingsopdrachten
In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.
Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.
Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:
Standaardverslag
Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.
Recensieopdracht
Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.
Opdracht van Lezen voor de Lijst
Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.
Juryrapport
Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!
Brief van de uitgever
Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.
Brief aan de uitgeverij
Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.
Beoordeling
Algemeen
In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Startopdracht
Wat is je startpositie?
Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.
Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over jouw gelezen boeken.
We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
1. Denk eens terug aan de boeken die je de afgelopen jaren gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom?
Beantwoord de vorige vragen en maak van je antwoorden een mooie tekst.
2. In de les maak je een opdracht die gaat over welk type lezer je bent. Wat voor type ben jij?
Verwerk de uitkomst van deze opdracht ook in je tekst.
Startpositie:
- De afgelopen jaar in havo 3 heb ik alleen maar thriller boeken gelezen. Dit viel me pas aan het einde van het jaar op. Ik heb eigenlijk niet veel verschillinde boeken gelezen. Wel vond ik al de boeken die ik gelezen heb leuk. De boeken die ik heb gelezen waren allemaal literatuur. Al de boeken die ik heb gelezen raad zeker ook aan anderen die ook van thriller boeken houden, want ik vind dat je er snel en makkelijk doorheen kan komen. Verder vind ik ook dat je je goed kunt vermaken en het voelt soms als of je een spannend film aan het kijken bent.
- Ik ben een lezer die graag boeken leest waarvan ik me in kan leven in de hoofdpersoon van het boek. En daarom begin ik met het lezen van boeken van niveau 2.
Plan
Lees de tekst die je bij de startopdracht hebt gemaakt, nog eens goed door. Beantwoord de volgende vragen.
1. Welk soort boeken wil je gaan lezen dit jaar? Waaraan moet een leuk boek vooor jou voldoen?
2. Ga naar https://15-18.jeugdbibliotheek.nl/lezen/lezen-voor-de-lijst.html en bekijk welke titel je aanspreken. Maak hieronder een overzicht van de boeken die je wel aardig lijken om te lezen.
3. Je moet 6 boeken lezen en het is verstandig je aan de planning van de docent te houden. Hoe ga je er voor zorgen dat je dit jaar op schema blijft?
Dit jaar kan ik maximaal maar één thriller boek gaan lezen, dat vind ik wel jammer. Maar dit jaar wil ik meer boeken gaan lezen waarvan de hoofdpersoon niet perse in mijn leeftijd is. Ook wil ik boeken lezen die over liefde en over problemen gaan. Ik denk dat er in dit soort boeken veel gebeurd, waardoor ik verder wil lezen.
Een goed boek niet al te lang over een onderwerp vertellen, er moet veel variatie in het verhaal zitten. Ook moeten er flashback en flashforward in zitten, maar niet te veel. Want dat kan je soms wel verwarren en weet je niet meer zo goed waar het boek over gaat. Verder moet het ook niet lange hoofdstukken hebben, ik zelf vind het fijner als boeken korte hoofstukken hebben.
Lijst van de boeken die me aanspreken:
- Het gym
- Cel
- Eus
- De held
- Een verhaal uit de zonnestad
- Met huid en haar
Hoe ik er voor ga zorgen om op schema te blijven is om boeken te lezen die ik leuk vind. Merk ik bij het lezen dat ik het boek niet erg leuk vind ga ik een ander boek uitkiezen. Zo zorg ik ervoor dat ik aan de planning hou en weet ik ook voor de volgende keer. Ook weet ik op deze manier welke boeken het beste bij mij passen.
Boeken
Boekenoverzicht
Maak hier een overzicht van alle boeken die je hebt gelezen. Vul het overzicht steeds aan. Doe het als volgt:
Titel - schrijver/schrijfster - jaar van uitgave - aantal sterren dat je het boek geeft (1t/m 5)
Boek 1: het gym - Karin Amatmoekrim - 2011 - ★★★★★ niveua 2
Boek 2: de gelukvinder - Edward van de Vendel en Anoush Elman - 2011 - ★★★★★ niveau 2
Boek 3: de helaasheid der dingen - Dimitri Verhulst - 2006 - ★★★ niveau 3
Boek 4: het bittere kruid - Marga Minco - 1957 - ★★★★ niveau 3
Boek 5: het diner - Herman Koch - 2009 - ★★★★★ niveau 3
Boek 6: een verhaal uit de zonnestad - John-Alexander Janssen - 2017 - ★★★★★ niveau 3
boek 7: het duister dat ons scheidt - Renette Dorrestein - 2003 - ★★★★ - niveau 3
Boek 8: het gouden ei - Tim krabbé - 1984 - ★★★★ niveua 3
Boek 9: alles wat er was - Hanna Bevoets - 2013 ★★★★ niveau 4
Boek 10: de pelikaan - Martin Micheal Driessen - 2017 ★★★★★ niveau 4
Boek 1 - havo 4
Opdracht: brief aan de uitgeverij
Titel: het gym
Auteur: Karin Amatmoekrim
Beste Boekscout
Ik heet Esra Akin, en ik ben 16 jaar oud. Ik woon in Oss en ik ga naar het Mondriaan College. Ik hou van boeken te schrijven en ze te delen met andere mensen. Ik haal mijn inspiratie uit gebeurtenissen die me aanspreken of van andere schrijvers. Ik schrijf deze brief omdat ik zelf een boek heb geschreven en het graag zou willen uitgeven, zodat andere mensen inspiratie uit mijn boek kunnen halen of ze kunnen vermaken op een saaie dag.
Het verhaal gaat over een 12-jarige Sandra een Surinaams meisje dat in een wijk woont. Ze is het enige in haar wijk die naar het gymnasium gaat al haar andere vriendinnen gaan naar andere scholen. Ze wil eigenlijk helemaal niet naar het gymnasium, maar het moet van haar moeder. Op haar nieuwe school maakt ze nieuwe vrienden. Maar wat haar wel gelijk opvalt is dat ze anders is dan de andere, ze heeft geen blauwe ogen of blond haar, ze woont ook niet in een groot huis. Sandra woont met haar moeder en haar kleinere zusje is het wijk, ze hebben het best wel krap. Want ze moeten met een bijstand uitkering rondkomen. Sandra’s vader heeft haar moeder verlaten voor een ander vrouw. Op haar nieuwe school wordt Sandra ook gepest door een van haar klasgenoten, ze zegt er wel wat van, maar het houdt niet op tot het einde van het schooljaar.
Het boek is in een alwetend perspectief geschreven want er is een verteller die het verhaal verteld. Je kunt ook door de verteller met Sandra mee denken. Je weet ook precies wat er gebeurt en ook hoe de andere er ongeveer uitzien. Het thema van het boek is pesten en vriendschap.
Mijn boek is geschikt voor iedereen, het niveau van mijn geschreven boek is 2. Het is geschikt voor iedereen want het is een boek dat je makkelijk kunt begrijpen en erin kunt meeleven. Er komen ook bekende gebeurtenissen voor waar iedereen het zich kan voorstellen. Je kunt er makkelijk in beleven want het gaat over een 12-jarige brugklasser en iedereen is wel ooit een brugklasser geweest.
Met vriendelijke groeten,
Esra Akin
(364W)
Boek 2 - havo 4
Opdracht: standaardverslag
Titel: de gelukvinder
Auteur: Edward van de Vendel en Anoush Elman
Het boek dat ik heb gelezen is de gelukvinder, het gaat over een gezin dat in Afghanistan woont die later vlucht naar Nederland. Ze vluchten naar Nederland omdat het voor hen niet meer veilig is in Afghanistan, want de taliban is opzoek naar de vader van Amayun. Hij was al een keer in de gevangenis geweest omdat hij te vrij dacht en omdat hij het niet eens was met de taliban. De broer van Amayun was als eerst gevlucht naar Nederland. Later vluchtte Amayun met zijn ouders en zijn broertje en zijn zusje ook naar Nederland. Ze hadden een moeilijk reis moeten doorbrengen. Amayun en zijn familie kwamen in Nederland in een asielzoekcentrum terecht. Daar bleven ze voor een helen langen tijd. De vader van Amayun probeerde een verblijfsvergunning te krijgen.
Thema: oorlog, je leest in het boek wat Amayun en zijn beste vriend Fascail mee maken in Afghanistan. Er worden mensen opgepakt, gemarteld of soms ook wel vermoord.
Vriendschap, je leest ook in het boek dat Amayun veel om zijn vrienden geeft. En dat hij de relatie erg belangrijk vindt.
Motieven: leidmotieven, de favoriet film van Amayun die hij had ontdekt dankzij Fascail komt vaak terug in het boek. Met dit film denk Amayun aan de tijden toen nog in Afghanistan woonde, en wat hij allemaal meegemaakt had samen met Fascail.
Hoofdpersonage: Amamyun
Perspectief: ik-perspectief
Ruimte: Mazer-e-Sharif, Kabul, Amersfoort, Zevenaar, Hoogeveen en Groningen
Tijd: tijdsduur is 9 jaar
Spanning: er is niet veel spanning in het boek maar er zijn wel paar stukjes waar het spannend kan zijn zoals wanneer Amayun’s vader wordt opgepakt.
Einde: open einde, want de schrijver heeft 2 versies van het einde geschreven een happy ending waar Amayun en zijn gezin in Nederland mogen blijven, en een alternatief einde waar Amayun en zijn gezin Nederland uitmoeten en verder vluchten naar Canada.
Edward van de Vendel is geboren in Nederland op 1 augustus 1964. Hij groeide op in een dorpje genaamd Betuwe. Zijn droom was om een voetballer op een zanger te worden, maar in plaats van dat ging hij lesgeven. In 1996 lanceerde Edward van de Vendel zijn eerste boek en sinds 2001 is hij een fulltime schrijver.
Mijn mening:
Ik vind dit een leuk boek omdat het onderwerp van het boek erg actueel in het nieuws voorkomt. Dat maakt het lezen ook leuker. Door het lezen van dit boek weet ik iets meer over het leven van een vluchteling. Dat is iets wat velen van ons niet kunnen voorstellen. Ook is het boek dat ik gelezen heb gebaseerd op een echt gebeurd verhaal. Ik vind dit soort boeken interessanter om te lezen, omdat ik weet dat het allemaal ook echt gebeurd is. Het einde van het boek verbaasde me wel, want je had twee eindes dit zorgde ervoor dat je met vragen het boek moest afsluiten. Maar door twee eindes te hebben vind ik ook dat het special is gebleven. Dit vindt erg bijzonder omdat ik niet eerder in een boek gelezen heb.
Bron: https://merveh.blogspot.com/2011/11/leesverslag-de-gelukvinder.html gebruikt bij de tijd, spanning en ruimte.
Boek 3 - havo 4
Opdracht: lezen voor de lijst
Boek: de helaasheid der dingen
Auteur: Dimitri Verhulst
Opdracht: niveau 2 ontwikkeling hoofdpersoon.
Ik heb voor dit opdracht gekozen omdat het ik soms lastig vond om te weten hoe oud de hoofdpersoon was. In het begin dacht ik dat hij aan het eind van de middelbare school zat maar hij was nog maar 13 jaar oud. Door dit opdracht te maken wil ik de hoofdpersoon beter gaan begrijpen.
Vraag 1: Bekijk het eerste hoofdstuk nog eens. Hoe oud schat je de ik-figuur? En hoe oud is de ik-figuur in het laatste hoofdstuk van de roman, denk je? Geef voor beide antwoorden een argument uit die hoofdstukken
In het begin van het boek was het hoofdpersoon nog om de basisschool en in het hoofdstuk pelgrim was het hoofdpersoon in de middelbare school maar ze maakten een sprong van 20 jaar in het heden. Dus de ik-figuur is ongeveer 33 jaar.
Vraag 2: Als je de twee leeftijden uit het antwoord op vraag 1 met elkaar vergelijkt, zou je denken dat er in het boek een geleidelijke ontwikkeling wordt beschreven. Maar dat is niet het geval: de overgang komt tamelijk onverwacht. In welk hoofdstuk van het boek voltrekt de overgang van verleden naar heden zich?
In het hoofdstuk van de pelgrim spring je een sprong van 20 jaar het heden in.
Vraag 3: We gaan dat overgangshoofdstuk nu wat nauwkeuriger bekijken, om te zien hoe de schrijver ons naar het heden loodst. Als je goed kijkt, zie je dat het hoofdstuk eigenlijk uit drie delen bestaat. Het begin van het tweede en het derde deel is te herkennen aan een tijdsbepaling in de eerste alinea van het betreffende deel. In elk van de drie delen komt de relatie van Dimitri tot zijn familie aan de orde. Vul de tabel hieronder in om aan te geven hoe dat in dit hoofdstuk zit.
Het hoofdstuk: De pelgrim
|
Blz.
|
Relatie Dimitri-familie
|
Deel 1
|
118-126
|
De relatie met zijn familie is erg sterk, want hij komt op voor zijn familie. Ook al vinden mensen zijn familie een beetje een probleem. Hij is er trost op.
|
Deel 2
|
127-176
|
Hij is hier ouder geworden, en heeft zijn oude vriend ontmoet.
|
Deel 3
|
177-206
|
Veel volwassener en neemt keuzes voor zichzelf. Vind veel dingen die hij vroeger normaal vond niet meer normaal.
|
Vraag 4: In het laatste hoofdstuk van de roman komt ter sprake dat Dimitri toch wel erg veranderd is. Potrel zegt het met zoveel woorden tegen hem, en hij vindt het zelf ook wel; zie bijvoorbeeld blz. 201. Hoe zou jij de Dimitri van het slot typeren? Hoe verklaar jij dat hij zo geworden is? En wat vind je daarvan? Maximaal 150 woorden.
Dimitri is zeker veranderd in hoe hij vroeger was. Hij vond het normaal dat er veel gedronken werd en hij was er ook trots op. Hij was trots op zijn familie, ook al hadden ze weinig geld om rond te komen. Hij vond het helemaal niet erg als de politie langs kwam. In het laatste hoofdstuk van het boek is Dimitri erg veranderd ik denk dat dit komt door zijn levenservaring die hij heeft opgedaan. Hij is veel volwassener geworden en vind dingen die hij voeger normaal vond niet meer zo oké. Ook is hij verander in het praten, hij praat niet meer met een dialect.
Boek 4 - havo 4
Opdracht: recensieopdracht
Titel: het bittere kruid
Auteur: Marga Minco
Er rijdt door mijn hoofd een trein vol joden, ik leg het verleden als een wissel om…
Het bittere kruid gaat over een joodse familie tijdens de tweede wereldoorlog. In het begin beseffen ze niet hoe serieus het is. Ze dachten dat het hen niet zou overkomen, het leek ver weg. Maar het kwam steeds dichterbij. Eerst mochten ze niet in bioscopen in bepaalde restaurant en cafés. Later moesten ze ook verplicht een joodse ster dragen, het werd steeds erger. Ze onderdoken niet maar deden wel alles om niet opgepakt te worden. Maar dat lukte niet wat, niemand heeft de oorlog overleefd alleen de ik-persoon in het boek. ‘Zij zouden nooit meer terugkomen, mijn vader niet, mijn moeder niet, Bettie niet, noch Dave en Lotte.’
In het boek komen joodse woorden voor, dat maakt het soms wel lastig om te begrijpen wat er gebeurt. Maar aan het einde van het boek heb je een lijst met joodse woorden die in het boek staan. Ze worden uitgelegd en beschreven. Dit vind ik een plus punt aan het boek. Het inhoudsopgaven van het boek staat helemaal achteraan, het boek is verdeeld in 23 korte hoofdstukken. In het begin vond ik het boek niet leuk, dit kwam omdat ik er moeite meehad om te begrijpen waar het hoofdstuk over ging. Maar dit kwam allemaal weer goed nadat ik verder las. Ook is het boek niet saai want in elk hoofdstuk gebeurd er weer iets anders, en het verhaal verloopt snel. Dit is erg prettig want zo is het ook niet saai om het te lezen. Iedereen weet wat er in de tweede wereldoorlog is gebeurd, maar toch is dit boek anders. Dit komt omdat dit gezin het anders aanpakt dan de meeste joodse gezinnen. Het is een doorlopend verhaal, waardoor het makkelijk te begrijpen is.
Het boek niet saai, heeft geen lange hoofdstukken en er gebeurt steeds wat anders. Het is een doorlopend verhaal. Het boek heeft aan mijn verwachtingen voldaan. Mijn tip voor degene die het bittere kruid willen lezen, als je een joods woord tegen komt tijdens het lezen kijk even achter aan je boek daar staan ze allemaal uitgelegd. Hier kwam ik zelf wat later achter.
Boek 5 - havo 4
Opdracht: juryraport
Titel: het diner
Auteur: Herman Koch
Eisen waar een boek aan moet voldoen:
- Het boek moet een verrassend einde hebben.
- De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
- Het boek moet flash-forward en flash-backs bevatten. Op deze manier weet je meer over de hoofdpersoon en is het verhaal ook levendiger.
- Het verhaal van het boek moet boeiend voor de lezer zijn. Op deze manier willen mensen door blijven lezen.
- De informatie over het verhaal moet gedoseerd zijn. Zo wordt het verhaal leuker en spannender, ook wil je verder blijven lezen om meer te weten te komen.
Het door mij gelezen boek heeft een verassend einde, want tijdens het eten was Ricks vader vastberaden om hun kinderen aan te geven. Maar Michels ouders wilden niet dat hun zoon er ook bij betrokken werd. Dus je wist niet wat de ouders precies gingen doen. Op het einde heeft Michels moeder Ricks vader geslagen waardoor hij in het ziekenhuis kwam en hierdoor kon hij de kinderen niet aan geven bij de politie.
De titel van het boek heeft een perfect strekking met het verhaal, want het verhaal speelt zich alleen af in het restaurant. Als je een diner hebt is dat vaak ook in een restaurant.
Het boek heeft geen flash-forward, maar het heeft wel flash-backs. Door de flash-backs leer je het ik-persoon in het boek beter kennen. Ook kom je meer te weten over Pauls gezin. Verder zijn de flash-backs niet verwarrend om het boek te begrijpen.
Het verhaal van het boek kan boeiend zijn voor de lezers. In het begin is dat wel wat lastiger want je weet pas wat de kinderen hebben gedaan op pagina 125. Dan ben je al ongeveer op de helft van het boek. Na bladzijde 125 wordt het boeiender voor de lezer. En komt ook al de informatie over wat de kinderen hebben gedaan.
De informatie over het verhaal is goed gedoceerd want je weet pas wat er gaat gebeuren met de kinderen op het einde van het boek. Ook weet je niet meteen wat de kinderen hebben gedaan. Verder weten de ouders ook niet gelijk van alles.
Is dit boek het beste Nederlandse boek. Ja zeker. Het heeft een verrassend einde, flash-backs, maakt het lezer nieuwsgierig en de informatie van het verhaal is goed verdeeld. Dit maakt een boek perfect. Ik denk dat veel lezers in Nederland dit een geweldig boek gaan vinden.
Boek 6 - havo 4
Opdracht: brief van de uitgever
Boek: een verhaal uit de zonnestad
schrijver: John-Alexander Janssen
Beste, John-Alexander Janssen
De literatuur dat ik van je gelezen heb heeft me erg positief verrast. Ik zou graag met je samen willen werken aan dit mooi project. Maar echter zijn er wel paar punten dat ik graag met je wil bespreken voordat we het boek gaan uitdrukken.
Een verhaal uit de zonnestad heeft me erg geraakt. Je begon met een flashforward en stapte terug naar een flashback, dit heeft ervoor gezorgd dat ik door bleef lezen. Verder is het merendeel in een flashback geschreven. Het verhaal heeft korte hoofdstukken, wat ik persoonlijk prettig vind lezen. Er staan geen moeilijke woorden in, het verhaal is makkelijk te volgen. Ik zat er helemaal in en wilde door blijven lezen. De in inhoud had ook veel variatie, wat ervoor zorgde dat het verhaal niet saai bleef. Ook komen verschillende gebeurtenissen vaker voor en wordt het eind ervan niet gelijk verklapt. Erg goed gedaan, want zo behouw je de spanning. De personages in het boek zijn ook goed verbeeld, dit zorgt ervoor dat je je eigen fantasie kan gebruiken om de personages in je hoofd te verbeelden.
Echter zou ik het boek nu nog niet willen uitgeven, er zijn namelijk 3 punten waartegen ik aan kwam tijdens het lezen van je literatuur, waarvan ik vind dat verbeterd kan worden. Zo is mijn eerste punt, ik vind dat het motto die je vooraan in het boek hebt gebruikt niet past bij het verhaal, het gaat namelijk over het land waarvan je vandaag komt. Echter gaat het in het boek meer over liefde en familie. Je kunt beter een ander motto gebruiken die meer gerelateerd is over liefde en familie. Mijn tweede puntje is dat je meer informatie kon geven over je rijs naar Syrië, en hoe aan je inspiratie bent gekomen om dit boek te schrijven. Dit zal voor de lezer ook interessant zijn. Mijn laatste puntje is dat je meer over het gezin van Hamza kan vertellen, we weten heel wat over het gezin van Zania. Zo kan je de moeder van Hamza vaker in het verhaal terug laten komen. Hierbij mijn advies!
Met vriendelijke groeten,
Esra Akin
Uitgeverij AKIN
Boek 7 - havo 5
Opdracht: recensieopdracht
Titel: het duister dat ons scheidt
Auteur: Renate Dorrestein
Soms moet je voor jezelf kiezen, en met soms bedoel ik altijd.
Het boek, het duister dat ons scheidt gaat over een meisje dat samen met haar moeder, Luco en Duco, twee vriendelijke mannen in een oude pastorie wonen. Er spelen vaak veel kinderen voor de pastorie, alles is normaal. Maar op een dag wordt het moeder van Loes veroordeeld voor moord, waardoor zij een lange gevangenisstraf moet zetten. Hierdoor komt het leven van Loes ondersteboven. Ze was niet meer de favoriete vriendin waar iedereen mee wilde spelen. Ze wedt gepest door leerlingen en leeraren, ze zagen haar als de dochter van de moordenares. ‘Som gaat het leven de ene kant op, en wijde andere’.
Het boek is in drie delen verdeeld, de eerste deel is Loes 6 jaar, inde tweede deel 12 jaar en in de derde en laatste deel is ze 18 jaar oud. Het verhaal heeft een chronologische volgorde, hierdoor is het verhaal makkelijk te volgen en te begrijpen. Het boek heeft 26 hoofdstukken met het laatste hoofdstuk een flashback. De hoofdstukken zijn niet lang maar ook niet te kort. Ik vond dit erg prettig om te lezen. Het is een dik boek, maar je komt er snel door heen. Want er gebeurt veel, het verhaal blijft hierdoor spannend om te lezen. Tot aan het einde van het boek weet je niet wat er precies is gebeurd met de moordzaak. Pas wanner Loes 18 is wordt alles steeds duidelijker. Het verhaal gaat niet zo zeer om de moordzaak maar om het leven van Loes. Hoe zij alles ervaart, en wat zij ervan vindt. Het taalgebruik in het boek is makkelijk te begrijpen, waardoor je alles beter kunt begrijpen.
Tot slot mijn verwachtingen van het boek waren dat het vooral over de moordzaak zou gaan, echter was dat niet het geval. Het ging over het leven van Loes en hoe zij het heeft overleefd. Het boek is chronologisch en is verdeel in drie delen met 26 hoofdstukken. Over de moordzaak wordt alles pas aan het einde van het boek duidelijk.
Boek 8 - havo 5
Opdracht: standaardverslag
Titel: het gouden ei
Auteur: Tim Krabbé
Samenvatting:
Boekverslag Nederlands Het gouden ei door Tim Krabbé (4e klas havo) | Scholieren.com
Rex Hofman en Saskia Ehlvest, een stelletje, zijn onderweg naar een vakantiehuisje in de heuvels boven de Middellandse Zee bij Hyères. Omdat de kilometerteller al een tijdje kapot is, moet de kilometerstand met de hand bijgehouden worden, zodat Saskia en Rex weten wanneer ze moeten tanken, dit om te voorkomen dat ze ergens langs de weg zonder benzine komen te staan. Ook deze reis is dit weer het geval, en na de kilometerstand een tijdje bijgehouden te hebben vindt Saskia het tijd om weer te gaan tanken. Ze wil het tenslotte niet nog een keer meemaken om alleen zonder benzine langs de kant te staan, terwijl Rex lopend naar een ver benzinestation moet. Als ze bij een TOTAL-benzinestation zijn, gaan ze tanken en daarna vindt Saskia het tijd om te ontspannen. Daarom gaat ze wat drankjes halen en besluit om haar angst daarna te overwinnen: zij gaat de rest van de rit rijden zodat Rex wat kan rusten. Nadat ze haar rijbewijs heeft gehaald heeft ze nooit meer gereden, dus ze vindt het eng om te gaan rijden. Als ze drankjes gaat halen in het benzinestation komt ze niet meer terug. Rex gaat haar zoeken maar nergens in het benzinestation is ze te vinden. Daarom besluit hij om naar binnen te gaan en aan het personeel te vragen of ze haar gezien hebben. Ze hebben haar wel gezien en ze is zelfs met drankjes uit het benzinestation gelopen, maar daarna hebben ze haar niet meer gezien. Rondom het benzinestation is Saskia ook niet te vinden en als Rex met de chef gepraat heeft en weer terug naar de auto gaat ziet hij iets opmerkelijks: de fietsen zijn van het dak van de auto weg. Acht jaar later is Rex met Lieneke op vakantie, een vrouw die één jaar jonger is dan Saskia. Ze vinden elkaar wel leuk en praten veel over gevoelens en ook daar komt Saskia weer naar boven. Ze is nog steeds kwijt en niemand weet wat er met haar aan de hand is en waar Saskia op dat moment is. Na een tijdje meldt iemand zich bij Rex thuis: een Franssprekende man die beweert dat hij Raymond Lemorne heet. Hij vertelt aan Rex dat hij meer weet over de verdwijning van Saskia en hij vraagt of Rex mee wil gaan, zodat hij aan Rex uit kan leggen wat er is gebeurd. Dan krijgt Rex te horen dat Saskia dood is en dat hij de rest alleen te weten krijgt als hij hetzelfde ondergaat. Omdat Rex graag wil weten wat er is gebeurd, besluit hij om mee te gaan. Bij het TOTAL-benzinestation blijkt dat Saskia daar in de auto is gegaan. Meer krijgt Rex niet te weten, want hij krijgt een slaapmiddel en wordt een tijd later ergens alleen wakker. Het blijkt dat hij ergens alleen onder de grond op een matras ligt. En dan beseft hij het zich: Saskia is levend begraven. Lieneke hoort verder helemaal niks meer van Rex en voor iedereen zijn Rex en Saskia voor altijd verdwenen. Uiteindelijk blijkt dat Lemorne de ontvoerder en moordenaar is. Hij probeerde al een tijdje vrouwen te kidnappen en heeft op allerlei manieren geprobeerd om vrouwen mee te krijgen. Op een dag kwam hij bij het TOTAL-tankstation en daar zag hij Saskia: een vrouw die hem aan zijn dochter deed denken. Nadat ze wat gepraat hadden over geld wisselen, zag Saskia zijn sleutelhanger van zijn autosleutels en ze vond deze zo mooi dat ze er ook eentje wilde hebben. Lemorne beweerde dat hij handelde in zulke sleutelhangers en vroeg of ze mee naar zijn auto wilde om er eentje van hem over te nemen. Toen ze bij zijn auto was kreeg ze een klap waardoor ze op de achterbank viel en gelijk meegenomen kon worden
Verhaalanalyse:
Opbouw
|
Het boek is verdeeld in 5 delen, de delen hebben geen titels zijn genummerd.
|
Tijd
|
Het boek is niet chronologisch geschreven. Elk hoofdstuk begint op een andere tijdsperiode. Zo is hoofdstuk 2 een flashforward, hoofdstuk 3 een flashback hoofdstuk 4 een flashforward. De verteltijd van het boek is ongeveer 35 jaar.
|
Plaats en ruimte
|
Elk hoofdstuk in het boek speelt zich op een andere plaats van, zo speelt hoofdstuk 1 zich af op een tankstation lang een snelweg. Hoofdstuk 2 speelde zich af op in de zomervakantie in Italië. Hoofdstuk 3 speelt zich af in Frankrijk in Autun. Hoofdstuk 4 speelt zich af in Amsterdam en hoofdstuk 5 speelt zich af in Amsterdam in huis van Lieneke.
|
Perspectief en verteller
|
In hoofdstuk 1 en 2 en 4 wordt het boek geschreven in het perspectief van Rex. In hoofdstuk 3 wordt het boek geschreven in het perspectief van Raymond Lemorne. Hoofdstuk 5 wordt geschreven als een verteller.
|
Personages
|
Rex Hofman: Rex is een rustige man. Hij vindt het erg leuk om spelletjes te spelen. Vooral gedachten- en woordspelletjes vindt hij erg leuk. “Ook vindt hij het erg leuk om Saskia te plagen, waar hij erg veel van houdt. Sommige dingen van Saskia ergert hij zich geweldig aan, en niet altijd kan hij zich beheersen.
Later heeft hij daar altijd spijt van, en neemt hij zich voor om niet weer zo’n arrogante opmerking te maken. Hij beseft dat hij een hele leuke vriendin heeft. “Wat hou ik toch van haar,’ dacht hij terwijl ze met haar rieten mand door de deuren in de servicewinkel verdween. Er kwam een glimlach op zijn gezicht die hij vlug in de achteruitkijkspiegel bekeek, alsof het een cadeautje van haar was. Hij kon het na vier jaar nog altijd niet geloven dat hij haar echt had.” Hij heeft het er dan ook erg moeilijk mee dat Saskia opeens verdwenen is. Zelfs als hij een nieuwe vriendin heeft denkt hij nog bijna elke dag aan Saskia. Op het eind van het boek gaat hij in op het krankzinnige voorstel van Lemorne, alleen maar om te weten te komen wat er met Saskia gebeurd is. “Wat is er met haar gebeurd?’ ‘Ik ben hier gekomen om u dat te vertellen. Maar er is maar een manie waarop ik dat kan doen. Door u hetzelfde te laten ondergaan.’ (…) ‘Dan ga ik dood,’ zei Rex. ‘Ja.’ ‘U bent gek.’ ‘Dat is niet relevant,’ zei Lemorne.” Rex verandert niet zoveel in het verhaal. Hij wordt hoogstens wat serieuzer. Wat uiterlijk betreft weten wij eigenlijk niets. We weten wel dat Rex negen jaar ouder was dan zijn vriendin Saskia.
Saskia Ehlvest: Saskia is negen jaar jonger dan Rex. Ze heeft last van claustrofobie en droomde als kind al dat ze gevangen zat in een Gouden Ei. Daar kon ze dan alleen uitkomen door tegen een ander ei te botsen. “Er was toen op de landweg in Italië meer aan de hand geweest. Toen hij met zijn jerrycan terugkwam had hij Saskia volkomen overstuur aangetroffen. Als een vechtend dier had zij zich aan hem vastgeklampt, snikkend dat hij haar nooit meer zo alleen mocht laten. De beklemming in het kleine zwarte hok van de auto had haar bijna gek van angst gemaakt; het was even eenzaam geweest als in haar nachtmerrie van het Gouden Ei. Toen ze klein was had ze eens gedroomd dat ze opgesloten zat in een gouden ei dat door het heelal vloog. Alles was zwart, er waren niet eens sterren, ze zou er altijd moeten zitten, en ze kon niet doodgaan. Er was maar n hoop. Er vloog nog zo’n Gouden Ei door de ruimte, als ze tegen elkaar zouden komen, zouden ze allebei vernietigd zijn, dan was het afgelopen. Maar het heelal was zo groot.”
Ze is een beetje apart, en wil altijd een beetje vreemde dingen doen, zoals bij het tankstation, waar ze muntjes wil verstoppen en dergelijke. Van haar weten we dat ze ‘rood gespoeld wriemelhaar’ heeft en dat ze ‘ongegeneerd ijdel’ is. “En daar, net toen Rex klaar was met afrekenen, was achter het glas alweer het rood gespoelde wriemelhaar van Saskia.”.
“Wie wil chaufferen moet mooi zijn’, hij hoorde het haar al zeggen. Waarschijnlijk stond zij zich uitgebreid op te tutten in het toilet. Ze was ongegeneerd ijdel. (...) Maar hoe ijdel ze ook was, dat bedierf niets aan de baldadige, tragische schoonheid van haar gezicht.” Zij wordt al vroeg in het verhaal ontvoerd, dus al te veel weten we niet van haar.
Raymond Lemorne: Lemorne (zo wordt hij steeds in het boek genoemd) is een Franse scheikundeleraar. Als we voor het eerst over hem lezen is hij 16 jaar oud en vraagt hij zich af hoe het is om van het balkon af te vallen. Hij is dus naar beneden gesprongen om dat te weten te komen. Daarna lag hij 6 weken in het ziekenhuis. “Hij vroeg zich af wat er zou gebeuren als hij sprong. Hij bedacht vors en tegens, met op de achtergrond het duistere gevoel dat het al vaststond dat hij zou springen. Dat vond hij vreemd: hoe kon het vaststaan als springen bij hem opgekomen, zo duidelijk gekkenwerk was? En hoe kon hij te weten komen of het waar was dat hij die mogelijkheid had – anders dan door te springen?” Later redt hij een kind van de verdrinkingsdood, maar terwijl hij dat doet vraagt hij zich af of hij ook een misdaad kan plegen. “Maar zou ik nu ook in staat zijn om een misdaad te plegen?’ Hij stelde zich de gruwelijkste daad voor die hij zo gauw kon verzinnen. (…) Was het dan niet zo dat het krijgen van de gedachte hem op zijn minst verplichtte tot het doen van de eerste stap?”
Hij besluit dus om het te proberen. Als scheikundeleraar kon hij makkelijk aan grondstoffen voor chloroform komen. “Vanonder de schuimkraag die zich onder de verhitting vormde kwam druppel voor g zoete geur verspreidend.Îdruppel de chloroform uit het aftapkraantje, een wee
In een oud vakantiehuisje van zijn vrouw bereidt hij alles voor. Hij wil een vrouw ontvoeren. Hij oefent een paar keer en dan lukt het met Saskia. “Het ging niet altijd goed. Hij kreeg het water niet op tijd in de zakdoek of hij had het flesje nog in zijn hand als hij aan instappen toe was. Een kwestie van oefenen.” Later geeft hij Rex de kans hetzelfde te ondergaan als Saskia om zo te weten te komen wat er Saskia gebeurd is. Dan is hij 49 jaar, en getrouwd. Ook heeft hij dan twee kinderen. Van zijn uiterlijk zijn we niets te weten gekomen.
Wij vinden hem alleen wel een beetje psychisch gestoord, om zo met mensen om te gaan. Ook is het vreemd dat zijn vrouw en kinderen hem niet doorhadden. Met de smoes dat hij het huisje wat wilde opknappen lukte het hem steeds om weg te gaan, naar het huisje toe.
Lieneke: Lieneke is de vriendin van Rex. Hij vraagt haar ten huwelijk, maar naar Rex nachtmerrie over het Gouden Ei blijkt wel dat Saskia altijd tussen hen zal staan. We weten iet veel over Lieneke, maar wel dat ze respecteert dat Rex nog steeds aan Saskia denkt. Lieneke is eigenlijk alleen belangrijk omdat ze een relatie heeft met Rex, verder speelt ze geen grote rol in het verhaal.
Boekverslag Nederlands Het gouden ei door Tim Krabb? (4e klas vwo) | Scholieren.com
|
Symbolen
|
Het gouden ei
|
Thema
|
Wat is er gebeurd met Saskia?
|
Titel
|
”Het gouden ei” slaat op een droom die Saskia, de vriendin van Rex, ooit had. De droom beschrijft een ruimteschip, in de vorm van een gouden ei, dat doelloos door de ruimte zweeft. Je kan niet doodgaan. De enige manier om uit het ei te komen is door met het andere gouden ei te botsen. Dit andere gouden ei zweeft zelf ook ergens doelloos door de ruimte. Ontsnappen uit het gouden ei is dus eigenlijk onmogelijk.
Boekverslag Nederlands Het gouden ei door Tim Krabb? (4e klas vwo) | Scholieren.com
|
Over de schrijver:
Tim Krabbé (1943) werd geboren in Amsterdam in het midden van de Tweede Wereldoorlog. Hij groeide op in een artistiek gezin. In 1960 deed hij eindexamen HBS-B aan het Spinoza Lyceum en studeerde vervolgens psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1967 tot 1972 behoorde hij tot de beste twintig schakers van Nederland en componeerde hij een aantal schaakproblemen en studies. Krabbés grootste passies zijn schaken, wielrennen en erover schrijven. Sinds 1967 leeft hij van de pen.
Zijn debuten als journalist (voor Vrij Nederland) en schrijver vielen samen in 1967, het jaar waarin hij zijn roman De werkelijke moord op Kitty Duisenberg publiceerde. Inmiddels heeft hij talloze romans, columns, verhalen, gedichten, non-fictieboeken en journalistieke werken op zijn naam staan. Zijn romans zijn in meer dan zestien talen vertaald, en vier ervan zijn verfilmd. De film 'Spoorloos', naar zijn spannende roman Het gouden ei (1984) en waar Krabbé zelf het scenario voor schreef, won het Gouden Kalf 1988 voor de beste Nederlandse film. De film was razend populair in de Verenigde Staten en in 1993 werd er een remake van gemaakt onder de titel 'The Vanishing', maar deze bleek niet zo goed te zijn als het origineel. Krabbé won met Het gouden ei de scholieren Diepzee-prijs in 1994. Voor zijn thriller Vertraging werd hij bekroond met De Gouden Strop 1995. Zijn roman Marte Jacobs won de Max Pam Award voor het beste literaire boek van 2007.
In 2015 verscheen de bundel De veertiende etappe, met de beste korte stukken en columns die Krabbé in de loop de jaren over wielrennen heeft geschreven.
Tim Krabbé | Boeken & Recensies | Hebban.nl
Mijn mening:
Het boek gouden ei van en interessante boek, omdat Rex helemaal niet wist wat er met haar vriendin Saskia was gebeurd. Hij ging er ook helemaal ervoor om te weten wat er met haar zou hebben gebeurd. Af en toe is het wel even lastig om te begrijpen waar het boek overgaat omdat elk hoofdstuk zich op een ander tijdsmoment afspeelt en op een andere plaats. Dus dat is wel even nadenken. Maar over het algemeen was het een realistisch en interessant boek, ik raad het zeker aan mijn klasge
Boek 9 - havo 5
Opdracht: lezen voor de lijst.
Titel: alles wat er was
Auteur: Hanna Bervoets
Opdracht niveau 4 personages: handelen
Opdracht A:
- Noteer voor alle acht personages wat hem/haar op de been houdt na de knal. Je mag per personages meerdere antwoorden kiezen. Licht je antwoorden toe. Noteer je antwoorden in tabel 1.
Kies uit:
A de zorg voor een kind
B de zorg voor een andere volwassene
C van iemand houden
D het streven zijn/haar waardigheid te behouden
E iets anders, namelijk …
- Probeer je voor te stellen dat jij in vergelijkbare omstandigheden in je klaslokaal zou zijn opgesloten, samen met alle andere leerlingen uit je klas en je docent Nederlands. Wat zou jou op de been houden? Je mag een van de antwoorden uit vraag 1 kiezen, maar ook zelf een antwoord bedenken.
Noteer je antwoord in de onderste rij van tabel 1.
Opdracht A1:
Personage
|
Blijft op de been door…
|
Toelichting
|
Lotteke
|
E iets anders, namelijk het zoeken naar haar kind.
|
Ik hebt voor E gekozen omdat Lotteke in het begin van het boek gaat ze al weg en je leest niet meer veel over haar in het boek.
|
Joeri
|
E iets anders, namelijk…
|
Joeri hield het vol omdat hij bij zijn moeder wilde blijven, maar ook omdat hij iedereen in het schoolgebouw aardig vond. Iedereen ging wel spelletjes met hem spelen.
|
Natalie
|
A de zorg voor een kind
|
In dit boek heeft Natalie een zoon en ze doet er ook alles om voor haar zoon te zorgen.
|
Kaspar
|
C van iemand houden
|
In het boek had Kasper een relatie met Natalie en hij deed ook alles om hen veilig te stellen. Hij ging zelfs uit het schoolgebouw samen met Natalie en Joeri om Joeri kunnen redden.
|
Barry
|
C van iemand houden
|
Barry hield het vol omdat hij van Leo hield, maar aan het einde van het boek hield hij het niet meer vol, en hij heeft zichzelf verhongerd want hij kwam er achter dat Leo hem niet leuk vindt en dat hij iemand anders leuk vindt.
|
Kaylem
|
B de zorg voor een andere volwassene
|
In dit boek lees je dat Kasper veel van het huishoudelijke werkt doet, hij is ook degene die kook en de schoonmaak doet.
|
Leo
|
D het streven zijn/haar waardigheden te behouden.
|
In het boek is hij degene waar iedereen van houdt. Hij blijft sporten om zijn spieren te kunnen behouden, dit doet hij tot aan het einde van het boek. Iedereen bewonderd hem ook dat ze hem aardig vinden, en dat hij zo kalm kan blijven in moeilijke situaties.
|
Opdracht 2A:
Personage
|
Blijft op de been door…
|
Toelichting
|
Esra
|
E iets ander, namelijk…
|
Ik zou niet zo snel van het schoolgebouw vertrekken al helemaal niet alleen. Maar ik zou me het wel afvragen wat mijn ouders aan het doen zijn. Ik denk dus dat ik na enige tijd wel zou gaan vertrekken.
|
Opdracht B
'Als alles wat er was er niet meer is, wat is dan nog de waarde van liefde, loyaliteit en vriendschap?'
- Leg in je eigen woorden uit wat de begrippen 'liefde', 'loyaliteit' en 'vriendschap' inhouden. Gebruik indien nodig een woordenboek of -lijst.
- Hoe belangrijk zijn deze begrippen voor jou persoonlijk? Geef een cijfer tussen 1 en 10.
1 = totaal onbelangrijk
10 = heel erg belangrijk
- Leg voor elk personage genuanceerd uit in hoeverre liefde, loyaliteit en/of vriendschap voor hem/haar belangrijk zijn.
a. Noteer in tabel 2, kolom 2 een cijfer tussen 1 en 10.
b. Licht je antwoorden in kolom 3 toe aan de hand van een voorbeeld uit de roman.
- Welk antwoord geeft de roman als geheel op de vraag wat de waarde van liefde, loyaliteit en vriendschap is? Licht je antwoord toe in ongeveer 100 woorden.
Kies uit:
A In extreme omstandigheden verliezen liefde, loyaliteit en vriendschap hun waarde.
B In extreme omstandigheden krijgen liefde, vriendschap en loyaliteit een andere waarde.
C In extreme omstandigheden krijgen liefde, vriendschap en loyaliteit een grotere waarde.
D De roman geeft geen eenduidig antwoord op deze vraag.
Opdracht B1:
Liefde: gevoel dat je van iemand houdt, of gevoel dat je iets erg fijn vindt.
Loyaliteit: eigenschap dat je iemand of iets altijd steunt en niet alleen laat.
Vriendschap: persoonlijke band tussen mensen die elkaar leuk vinden en vertrouwen.
Opdracht B2:
Deze woorden betekenen veel voor mij dus een 10, want als je een goede vriendschap wilt zijn deze 3 begrippen erg belangrijk.
Opdracht B3:
Personage
|
Waarde van liefde, loyaliteit en vriendschap
|
Uitleg
|
Lotteke
|
10
|
Lotteke verlaat de school om bij haar kind te zijn, hoewel ze bijna zeker weet dat het haar dood zal worden. Ze wil zonder haar kind niet verder leven. Voor liefde geef ik haar dus een 10. Over vriendschap en loyaliteit kan ik niets zeggen, omdat ze al op dag 2 weggaat uit de school.
|
Joeri
|
2
|
Joeri doet wat haar moeder ook doet, omdat hij zelf niet weet wat hij moet doen.
|
Natalie
|
5
|
Natalie doet alles voor haar eigen voordeel. Zo wilde ze niet naar Merel luisteren toen er een ongeluk gebeurde met Joeri ze gaf haar de schuld.
|
Kaspar
|
10
|
Kasper verlaat de school met Natalie en Joeri. Ze gelooft in Natalie en doet wat zij zegt. Hij bevraagt haar niet of het klopt dat ze brandende lantarenpalen zag. Hij geloofde in haar.
|
Barry
|
10
|
Barry vond het heel erg toen hij erachter kwam dat Merel en Leo een relatie hadden. Hij was zo verdrietig dat Leo niet van hem hield maar van Merel, dat Barry Merels keel bij dicht kneep.
|
Kaylem
|
1
|
Kaylem is een gesloten doos. Hij praat ook niet veel met andere personages in het boek.
|
Leo
|
4
|
Leo liet Barry aan het lot over, omdat hij niet van hem hield. Als hij het briefje die Barry aan hem had gestuurd terug had gestuurd aan Barry, zou Barry nog in leven blijven.
|
Merel
|
10
|
Merel zoek in het begin van het boek wie pillen aan het slikken is. Ze wil weten wie aan het liegen is en wie een gevaar kan zijn voor het leven in het schoolgebouw.
|
Opdracht B4:
Het boek geeft een antwoord on de vraag wat de waarde van liefde, loyaliteit en vriendschap is, door C in extreme onmatigheden krijgen liefde, vriendschap en loyaliteit een groter waarde. Want de personages in het boek hebben niemand anders dan alleen de mensen in het schoolgebouw. Verder denken ze ook steeds aan de mensen die niet met hun samen zijn, en wat zij allemaal doen en of ze nog in leven zijn. Ze moeten elkaar vertrouwen om in leven te kunnen blijven.
Ik koos voor dit opdracht omdat ik in het boek het erg lastig vond om alle personages te onthouden, omdat er veel in een keer was. Hierdoor vond ik het ook lastig wie met wie nou aan het praten was. Door deze opdracht heb ik dieper in het personages kunnen kijken en ze beter kunnen begrijpen. Het hielp me ook om het boek beter te begrijpen.
Boek 10 - havo 5
Opdracht: brief van de uitgever
Titel: de pelikaan
Auteur: Martin Michael Driessen
Geachte Meneer Driessen,
We willen u als eerst bedanken om voor de uitgeverij Akin te hebben gekozen. Ik en mijn team waren erg enthousiast met uw verzoek om uw boek te publiceren. We hebben uw werk binnengekregen, maar helaas moet ik u teleurstellen. Ik en mijn team vonden dat er wel aantal punten waren die beter konden, hierdoor willen wij het publiceren van uw boek uitstellen. In deze brief gaan we uw zo veel mogelijk toelichten wat beter kan.
Het verhaal in mijn ogen is erg origineel en boeiend. Het verhaal is niet geschreven in een ik-perspectief, dit kan vele lezers aantrekken omdat je meer te weten komt over verschillinde hoofpersonages. Door al de bovengenoemde punten vond ik het verhaal goed en duidelijk om te lezen.
Ondanks al deze positieve punten zijn er ook negatieve punten. Het eerste verbeter punt is dat we weinig te weten komen over het verleden van Andrej. Zo weten we van Josip dat hij een soldaat was tijdens de Tweede Wereld Oorlog, maar van Andrej de postbode weten we helaas niet veel. Ik en mijn team vonden dat het voor de lezer het verhaal aantrekkelijk kan worden door meer over Andrej verleden te lezen, zodat we hem beter leren kennen. Het tweede punt is dat de tijd in het boek kan veranderen, we zien vaak flashbacks van Josip. Wat de boek beter zal maken is als er ook flaschforward in voorkomen. Zo hebben we een beter idee in het leven van Andrej en Josip. Mijn derde en laatste punt dat verbeterd kan worden is dat er bijfiguren in voorkomen die we één keer lezen in het verhaal, dit vonden wij overbodig. Het zal dus beter zijn als de onnodige bijfiguren in het verhaal weggehaald worden of vaker in het verhaal voorbijkomen.
Wij hopen dat we u voldoende hebben geïnformeerd en dat u deze verbeterpunten aanpast, zodat we uitkomen op een mooi verhaal.
Met vriendelijke groeten,
Esra Akin
Uitgeverij Akin
Eindopdracht havo 4
Boekenoverzicht en boekenplan
In havo 5 rond je het onderdeel literatuur af met een presentatie over 10 gelezen boeken. Bij deze presentatie is het vooral de bedoeling dat je je mening geeft over de boeken en dat je laat zien dat je als lezer gegroeid bent. Dit kan betekenen dat je in leesniveaus gestegen bent, maar ook dat je beter ontdekt hebt welke boeken bij je passen.
Om daar vast bewust over na te denken, maken jullie de volgende opdracht.
Wat moet je doen?
Je maakt een overzicht van de boeken die je gelezen hebt in havo 4. Het overzicht eindigt bij je plan voor de boeken die je nog gaat lezen in H5. Dus: op basis van wat je gelezen hebt en hoe je boeken gekozen hebt, maak je een plan voor de boeken die je nog gaat lezen in havo 5.
Hoe moet je het doen?
Maak een mindmap of schema van de gelezen boeken.
Werk zoveel mogelijk met afbeeldingen en kleuren en zo min mogelijk met woorden. Gebruik altijd alleen maar steekwoorden! Je mag de mindmap digitaal maken, je mag ook op papier werken en de opdracht inscannen.
In de mindmap moeten de volgende onderdelen terugkomen:
Per boek
- Hoe / waarom heb je dit boek gekozen?
- Waarom heb je op deze manier het boek gekozen?
- Wat vond je na het lezen van het boek?
- Wat leerde dit boek je over de volgende boeken die je ging lezen? Wil je bijvoorbeeld juist wel/niet meer boeken lezen over het onderwerp van dit boek? Zou je nog een boek van deze schrijver willen lezen? Waarom wel / niet?
Totaal over alle boeken
- Valt je iets op als je naar de gelezen boeken kijkt? Hebben ze overeenkomsten of zijn ze juist erg verschillend? (dit kun je met kleuren gemakkelijk aangeven in je mindmap)
Slotvraag
Het is belangrijk dat je boeken kiest die bij je passen en niet zomaar boeken die ‘iedereen leest’. Dus:
- Hoe ga je je boeken volgend jaar kiezen?
- Waar wil je nog graag over lezen?
- Probeer een omschrijving te geven van de boeken die erg goed bij jou passen.
Sla het resultaat van deze opdracht op in je leeslogboek.
Sla de opdracht op in je leeslogboek. Indien je op papier gewerkt hebt, lever je de papieren versie in en sla je een foto van het werk op in het leeslogboek.
Mijn boekenoverzicht:
- Het gym
- De gelukvinder
- De helaasheid der dingen
- Het bittere kruid
- Het diner
- Een verhaal uit de zonnestad
- Alleen maat nette mensen
- Op zee
- Een droog wit seizoen
- De pelikaan
Eindopdracht havo 5
Visie op literatuur
Je hebt 10 boeken gelezen. In de les heb je geleerd wat literatuur is en wat niet. Ook heb je gemerkt dat er binnen de literatuur nog veel verschillen zijn. En dat er verschillend gedacht wordt over wat literatuur is.
In de volgende link vind je een proef: je onderzoekt wie of wat bepaalt wat literatuur is. Maak deze proef: https://litlab.nl/proef/literaire-kwaliteit/.
Wanneer je klaar bent met het maken van deze proef voeg je je antwoorden hier toe. Vervolgens beantwoord je de volgende vragen.
Wat is volgens jou literatuur? Wanneer mag je een boek literair noemen volgens jou?
LitLab
Stap 4: De lakmoesproef
Esra Akin, H5D
Ieders geheugen is zijn persoonlijk literatuur
De Nobelprijs voor literatuur, dit wordt elk jaar gehouden. Vorig jaar heeft Louise Glück de Nobel Prijs voor literatuur gewonnen. Ik heb zelf nooit van haar gehoord of een van haar boeken gelezen. Maar hoe komt het nou dat zij die Nobelprijs voor literatuur heeft gewonnen?
Om als auteur toegang te krijgen in de literaire veld heb je een sterk symbolisch kapitaal nodig. Als je dat niet hebt dan kun geweigerd worden door de poortwachter, en kun je geen toegang krijgen in het literaire veld. Louise Glück heeft waarschijnlijk een sterk symbolisch kapitaal, waardoor ze door de poortwachter wordt toegelaten in het literaire veld. Veel auteurs krijgen geen toegang in het literaire veld, ook al zijn het boeken die veel worden gelezen door het publiek.
Wat betekend de symbolisch kapitaal, poortwachter en het literaire veld nou eigenlijk? Een poortwachter is een mannetje die bepaald of een boek literaire is of niet. Wij als lezers hebben hier geen inspraak in. Dus als de poortwachter vindt dat een boek literaire is dan kun je als auteur toegang krijgen in het literaire veld. Hierdoor kan je symbolisch kapitaal groeien. Dit vind ik belachelijk, want ik vind dat je als lezer moet kunnen bepalen of een boek literaire is of niet. De mach moet niet alleen kunnen liggen bij de poortwachter.
De waarheid over literatuur
Maar wanneer is een boek nou literaire en wanneer niet? Nou als er personages in voorkomen, maar ook de stijl waarop het verhaal is geschreven is belangrijk. Zo vond men in de oudheid gedichten een ‘echt literatuur’. Echter werd het in de middeleeuwen gedichten niet meer gezien als literatuur, maar werden verhalen over ridderromans het populairst van allemaal. Tijdens de 19de eeuw werden romantische romans het meest gelezen, omdat mensen een uitweg hadden van het echt leven. Zo zie je dat literatuur steeds blijft veranderen. Wat nu als literatuur wordt gezien kan misschien over 50 jaar niet meer gezien worden als literatuur. Door deze veranderingen vind ik dat je niet kunt zeggen wanneer een boek literair is. Maar toch zijn er poortwachters die voor ons bepalen welke romans toegang kunnen krijgen in het literaire veld.
Verder zijn er geen structurele regels om aan te geven of een boek literair is of niet. Het kan dus voor iedereen anders zijn. Zo kan jij het boek van bijvoorbeeld Louise Glück literair vinden maar ik niet. De poortwachter heeft het laatste woord. Als de poortwachter het boek niet goed vindt kun je niet in het literaire veld toegelaten worden, en kun je ook geen sterk symbolisch kapitaal opbouwen. Het maakt dus niet uit hoe goed jij het verhaal vindt, jouw mening telt niet mee. Vaak wordt er gezegd dat literaire boeken goed is voor onze ontwikkeling als mens, maar wij kunnen ons ook ontwikkelen door bijvoorbeeld stripboeken, tijdschriften of boeken die niet worden beschouwd als literaire lezen.
En dus vind ik dat de poortwachters niet voor ons als lezers kan bepalen welk boek literaire is en welk niet. Het is onmogelijk om objectieve maatstaven te vinden voor de beoordeling van literaire teksten (bijvoorbeeld voor recensenten) en dat moeten we dan ook niet proberen. Laat de poortwachter toch achter.
Wat is literatuur volgens jou?
Literatuur is een boek waar je plezier uit kunt halen. Het is een boek dat je leest om te kunnen ontspannen. Het hoeft dus niet per se te kloppen met wat andere vinden wat literatuur is. Ik vind dat literatuur je visie in boeken is.
Wanneer mag je een boek literair noemen volgens jou?
Je mag een boek literair noemen als je begrijpt wat er allemaal in het boek gebeurt. Je moet je ook in het boek kunnen beleven. Het boek moet een titel bevatten en een verhaallijn dat je interessant vindt.