Nederlands Havo 4 en 5

Nederlands Havo 4 en 5

Algemeen

Planning schooljaar 2019 - 2020

In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek

Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.

 

Leeslogboek starten       zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1                            periode 1 - week 39 - 23 tm 29 september
Boek 2                            periode 2 - week 46 - 11 tm 17 november
Boek 3                            periode 2 - week 3 - 13 tm 19 januari
Boek 4                            periode 3 - week 8 - 17 tm 23 februari
Boek 5                            periode 3 - week 14 - 30 maart tm 5 april
Boek 6                            periode 4 - week 20 - 11 tm 17 mei
Leeslogboek compleet   periode 4 - week 25 - 19 juni

Voorwaarden boekkeuzes

In havo 4 lees je 6 boeken. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.

De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor https://15-18.jeugdbibliotheek.nl/lezen/lezen-voor-de-lijst.html

Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (https://15-18.jeugdbibliotheek.nl/lezen/lezen-voor-de-lijst/de-niveaus.html) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.

Instructie leeslogboek

Hoe ziet je leeslogboek eruit?

Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!

 

Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:

1. Zorg er eerst voor dat je een eigen leeslogboek aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad  'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek maak je vervolgens een verwerkingsopdracht bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'.
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar maak je de startopdracht en de eindopdracht.

Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

 

 

Een Wikiwijspagina maken

Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier

 

 

Verwerkingsopdrachten

In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.

Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.

 

Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:

Standaardverslag

Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.

Recensieopdracht

Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.

 

Opdracht van Lezen voor de Lijst

Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.

 

Juryrapport

Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!

 

Brief van de uitgever

Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.

 

Brief aan de uitgeverij

Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.

Beoordeling

Algemeen

In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.


Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

Startopdracht

Wat is je startpositie?

1. Denk eens terug aan de boeken die je de afgelopen jaren gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom?

- Lectuur, omdat ik vooral typische tienerverhalen heb gelezen, en dat was geen literatuur. 

- Literatuur zijn verhalen en gedichten die meer als kunst bedoeld zijn, en lectuur is alles wat je kan lezen. 

- Lover of loser, omdat ik dat echt een mooi boek vond met een goede betekenis. 

- Ik zou de film eerder aanraden omdat het boek misschien wel leuk was maar de film was veel leuker en je kan jezelf veel meer inleven. 

2. In de les maak je een opdracht die gaat over welk type lezer je bent. Wat voor type ben jij?

- Ik ben een lezer niveau 3. Verder heb ik niet 1 genre van boeken die ik leuk vind. Ik vind bijna alles leuk. 

 

 

 

Plan

1. Welk soort boeken wil je gaan lezen dit jaar? Waaraan moet een leuk boek vooor jou voldoen?

- Ik wil 6 verschillende genres lezen. Ik wil dit jaar vooral nieuwe stijlen van schrijven ontdekken, en ik wil nieuwe kennis opmaken. Het wordt dus niet 1 speciaal type boek, maar 6 verschillende. 

2. Ga naar https://15-18.jeugdbibliotheek.nl/lezen/lezen-voor-de-lijst.html en bekijk welke titel je aanspreken. Maak hieronder een overzicht van de boeken die je wel aardig lijken om te lezen.

- Hersenchimmen, Lieveling, Truth or dare en (Not) so perfect. 

3. Je moet 6 boeken lezen en het is verstandig je aan de planning van de docent te houden. Hoe ga je er voor zorgen dat je dit jaar op schema blijft?

- Elke dag een stukje lezen, en zeker een flink stuk voorlopen zodat ik dan niet in de knoop zit met andere vakken en alles altijd op tijd af ga hebben. 

Boeken

Boekenoverzicht

Boek 1: De grote zaal - Jacoba van Velde - 1953 - 3 sterren - niveau nvt.

Boek 2: Turks Fruit - Jan Wolkers - 1969 - 5 sterren - niveau 3.

Boek 3: Farao van de Fliet - Kader Abdolah - 2019 - 5 sterren - niveau 3. 

Boek 4: Alles wat er was - Hanna Bervoets - 2013 - 4 sterren - niveau 4.

Boek 5: Lieveling - Kim van Kooten - 2015 - 5 sterren - niveau 2.

Boek 6: Hersenschimmen - J. Bernlef - 1984 - 4 sterren - niveau 3.

Boek 7: De vijand - Jos Vandeloo - 1962 - 2 sterren - niveau 2.

Boek 8: Mijn haar is lang - Herman Brusselmans - 2009 - 5 sterren - niveau 2.

Boek 9: Harpie - Hannah van Binsbergen - 2020 - 4 sterren - niveau 2.

Boek 10: Dordogne - Viggo Waas - 2020 - 3 sterren - niveau 2.

Boek 1 - havo 4

Paulina Miszewska

Klas H4C

September 2019

Standaardverslag Nederlands: De Grote Zaal.

Samenvatting:

Mevrouw van der Veen wordt wakker in een witte kamer. Ze heeft geen idee waar ze is. Wat later blijkt, ze is een rusthuis voor oudere vrouwen. Ze is er helemaal niet blij mee wanneer ze erachter komt, omdat ze er hele erge dingen over heeft gehoord van mensen die er waren geweest. Dat het saai is, pijnlijk aangezien iedereen ziek is en er niks te doen is. Ze heeft een attaque gehad, en haar dochter Helena bracht haar ernaartoe.  Uiteindelijk valt het allemaal mee omdat ze wel leuke vriendinnen heeft gemaakt. Er zijn ook nadelen. Ze kan niet opstaan, en haar linkerbeen is helemaal verlamd. De zusters kunnen niet zeggen of het beter wordt of niet. Buiten dat is er 1 ding waar iedereen bang voor is: de grote zaal. Als je er eenmaal komt, blijf je daar tot je aan het einde komt.

Verhaalanalyse:

Ik vond het boek wel interessant, maar heel erg langdradig. Het speelde zich maar af op 2 plekken: het huis van mevrouw van der Veen en in het rusthuis. 90 % van het boek was eigenlijk in het rusthuis. De titel van het boek is ‘De grote zaal’, maar daar gaan maar een paar korte stukjes over en eigenlijk pas het einde van het boek. Het boek ging eigenlijk meer over het verleden van mevrouw van der Veen, dus over haar man Willem, haar dochter Helena en haar vriend Jean. Soms kwamen er ook stukjes in van de gedachtes van Helena, wat ze over dit alles vindt, maar voor het meest van mevrouw van der Veen. Veel meer draaide om de vriendinnen en vijandinnen die ze in het rusthuis heeft gemaakt, en over de grote zaal bijna niks. De vrouwen wisten alleen dat als je er kwam, je er hoogstwaarschijnlijk nooit meer uitging. Dat is eigenlijk alles wat ik over de grote zaal heb opgevat aangezien er heel weinig over in het boek stond wat best wel jammer was. Aan de andere kant is dat misschien ook wat het boek zo leuk maakt. Want zoals ik op het begin zei, het boek was interessant en zeker niet saai. Je wou echt wel weten wat er ging gebeuren. Maar als ik het zelf zou moeten schrijven. zou het er heel erg anders uit hebben gezien.

Informatie over de schrijfster:

Jacoba van Velde (Den Haag, 10 mei 1903 - Amsterdam, 7 september 1985) was een Nederlandse schrijfster, balletdanseres, dramaturg, vertaalster en literair agent van Samuel Beckett. Ze was de jongste uit een gezin van vier, met een oudere zuster en twee oudere broers. Haar vader was tijdens haar jeugd veelvuldig afwezig en haar moeder was wasvrouw. Ze ging slechts tot haar tiende naar school, maar wist zichzelf toch verschillende talen eigen te maken. Al op haar zeventiende ging ze naar Parijs om een dansopleiding te volgen. In 1924 trouwde ze met de violist Harry Polah; zij traden op in Berlijn. Later vormde ze met een mannelijke partner het dansduo Pola Maslowa & Rabanoff. Samen trokken ze langs cabarets en variététheaters in een groot aantal Europese landen. Haar romandebuut De grote zaal verscheen in 1953 en werd binnen tien jaar vertaald in dertien talen. Er werden tijdens haar leven omstreeks 75.000 exemplaren van deze existentialistische roman verkocht. In 2010 werd het boek in het kader van de landelijke campagne Nederland Leest (22 oktober t/m 19 november) gratis weggegeven aan de leden van alle openbare bibliotheken.                                                         

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacoba_van_Velde

Boek 2 - havo 4

Paulina Miszewska

Klas H4C

November 2019

Juryrapport Nederlands: Turks Fruit.

Eisen:

Het boek dat aan de wedstrijd meedoet, moet voldoen aan de volgende eisen:

  • Het boek moet een VERRASSENDE einde hebben.

- Dit is van belang zodat de lezer aan het einde van het boek zich helemaal in het verhaal inleeft, en erg verrast is van wat die heeft gelezen.

  • De titel moet PERFECT de strekking van het verhaal weergeven.

- Dit is van belang omdat als de titel niks te maken heeft met het boek, het geen nut heeft om het te lezen. Natuurlijk mag het geheimzinnig zijn, en pas op het einde van het verhaal uitgelegd worden wat ermee wordt bedoelt, maar het moet er in ieder geval wel iets mee te maken hebben. Daarnaast moet het duidelijk uit het verhaal opgevat kunnen worden.

  • Het boek mag NIET voorspelbaar zijn.

- Dit is van belang omdat er een belangrijke vraag wordt gesteld: ‘Waarom zou je een boek lezen als je al weet wat er (ongeveer) gaat gebeuren’? Verzin een geweldige einde, en trek mensen aan!

  • Het boek moet ORIGINEEL zijn, dus geen typische verhaallijn hebben.

- Bas en Janneke werden verliefd. Ze hadden tegenstrijd maar alles kwam goed. Wie kent dat verhaallijn nou niet? Maak er iets origineels van, zodat mensen het wel moeten gaan lezen door de originaliteit die erin zit.

  • Het boek mag GEEN plaatjes hebben. Het moet de lezer aantrekken door de titel, kaft en voorkant.

- Het is geen wedstrijd: ‘Beste kleurplaat’. Het is een wedstrijd: ‘Beste boek’. Trek lezers en de jury dus aan met de inhoud en geweldige verhaallijn, en niet met onnodige papierverspilling.

 

Eisen koppelen aan het boek: Turks Fruit van Jan Wolkers:

  • Heeft het boek een verassende einde? Ja:

- Het boek heeft een super verassende einde. Op het begin van het lezen denk je misschien dat het een Bas en Janneke verhaal is, van 2 verliefde mensen met tegenslagen. Op het einde verandert het. Olga scheidt met Erik, en trouwt daarna nog 2 keer. Een paar jaar later krijgt ze een hersen tumor en overlijd ze. Ik denk dat niemand dit aan zag komen. Liefde, passie, trouw en seks. Begint als een gelukkig verhaal, maar eindigt jammer genoeg niet zo gelukkig meer.

  • Geeft de titel perfect de strekking van het verhaal weer? Ja:

- ‘Turks fruit’ is de prachtige titel. Op het begin merk je niks van de titel. Maar op het einde snap je het pas. Olga is door haar tumor bang dat haar tanden eruit gaan vallen. Het enige wat ze nog durft te eten door de zachtheid is Turks fruit, dat Erik tot haar laatste lag voor haar koopt. Een prachtige titel, bij een prachtig verhaal.

  • Is het boek voorspelbaal? Nee:

- Niemand zou ooit op het idee komen dat een prachtig liefde- en passievol verhaal zo tragisch kon aflopen. De dood van Olga, heeft het hele boek in een paar zinnen verandert. Ik dacht dat het helemaal goed zou komen en Erik en Olga gelukkig zouden leven, maar het is iets ontzettend anders geworden.

  • Is het boek origineel? Ja:

- Niemand kan zo mooi een liefde- en passievol boek, met veel prachtige seks elementen schrijven als Jan Wolkers. Het hele verhaalloop is geweldig mooi gemaakt, en zo een boek heb ik niet voorbij zien schijnen. Het is super erg origineel, en niet na te maken.

  • Heeft het boek plaatjes: Nee:

- Waarom zou die plaatjes hebben als die al met de titel en de kaft de lezer helemaal te gek maakt? De felle roze kleur, grote letters, geheimzinnige titel en grote billen als kaft heeft het boek vanaf het eerste ogenblik helemaal geweldig gemaakt.

 

Conclusie:

Samengevat: Het boek heeft een geweldige en verrassende einde waar niet veel schrijvers aan zouden denken. Het prachtige seks verhaal veranderen in echte pure liefde die ongelukkig eindigt, was een geweldig idee. Ik denk dat niemand die het boek heeft gelezen zou kunnen voorspellen dat het juist zo gaat eindigen. Een prachtig en origineel verhaal waar je niet genoeg hebt om van te genieten. De titel trekt je meteen met je mee, maar voorspelt nog helemaal niks van het boek. Pas op het einde snap je de hele betekenis ervan. En natuurlijk de kaft, titel en inhoud samen die het boek aantrekkelijk maken, maar niet de plaatjes.

 

Geachte meneer Wolkers, u heeft voldaan aan de vijf eisen voor het perfecte boek, en ik kan u van harte feliciteren. U, meneer Jan Wolkers, heeft het beste boek van Nederland geschreven! Van harte gefeliciteerd met uw prijs. Stuur ons een mailtje naar uitgeverij.paulina@hetbesteboek.nl om zo snel mogelijk uw prijzen op te halen, en een afspraak voor de interview te maken.

 

Met vriendelijke groeten,

Paulina Miszewska, jury beste landelijke Nederlandstalige boek.

Boek 3 - havo 4

Paulina Miszewska

5-1-2020

Klas H4C

Brief van de uitgever Nederlands: Farao van de Vliet.

Geachte heer Abdolah,

 

Het is mij de groot genoegen geweest uw boek te mogen lezen. Ik heb er al honderden verschillende gelezen, maar die van u sprak me echt heel erg aan. Voordat ik mijn oordeel ga geven, nog even iets. Het is een heel mooi boek, maar een paar dingen zijn mij opgevallen en die wil ik u even in deze brief duidelijk maken. Nu mijn oordeel:

 

Het boek is origineel. Dat is iets waar ik zeker mee wou gaan beginnen. Het is een boekengenre die je niet vaak ziet. Een prachtig verhaal van vriendschap tussen een normale man en een oud Egyptoloog. Ik snapte alleen een beetje niet wie nou de hoofdrol was in het verhaal. Op het begin dacht ik dat het Herman Raven was, maar na zijn overleiden nam Abdolkarim Ghasem de rol over. Geen probleem vond ik het aangezien in allebei de mannen mij aanspraken, maar wel een beetje apart omdat je op de achterkant kan opmaken dat eigenlijk Herman de hoofdrol moet zijn, en alles om hem draait. In principe is het totaal geen probleem, maar het is me gewoon opgevallen. Verder keurig geschreven, alleen erg langdradig. Stukjes over het verleden van ‘buiten’ personages zoals de dochter van Herman etc. die niks met het boek te maken hadden, en het verhaal nutteloos langer maakten. Zonder al die verhalen van iedereen zou het boek zeker dertig bladzijdes korter kunnen. Als laatst even iets waar ik mee begon, en ook mee wil sluiten dus de originaliteit. Ik vond het echt een prachtig verhaal met een erg bijzonder einde, de dood van Abdolkarim Ghasem. Ik weet niet hoe u erop bent gekomen, maar ik moet zeker zeggen dat het einde ontzettend goed is gelukt, aangezien het geen normale dood was, maar een spontane. Ik moet er wel bij zeggen dat ik niet perse blij was met de dood. Wel origineel, maar ik werd er zeker niet blijer mee.

 

Ik denk dat u na het lezen van mijn oordeel al wist dat dit ging gebeuren, maar ik kan uw boek nóg niet uitgeven. Ik wil u even drie elementen aangeven waarvan ik vind dat die aangepast moeten worden, en waarom dat is. Ik hoop dat u deze kritiekloos overneemt, en er goed bij gaat nadenken:

 

1. Deze zag u waarschijnlijk al aankomen: de nutteloze stukjes over het verleden van iedereen. Meneer Abdolah, neem me niet kwalijk maar die stukjes passen er niet bij. Ik heb het niet over alle stukjes, maar vooral over die van Merie, Djamal, Marijke en Marcel. Dat zijn personages die weinig invloed op het verhaal hebben, en waar we niks van hoeven te weten. De stukjes over het verleden van Herman Raven en  Abdolkarim Ghasem daarentegen laten hun vriendschap zien, en veranderen het verhaallijn even naar iets anders. Ik zou nog een keer kijken of u echt alle stukjes erin wilt hebben.

2. Ik snapte het overleiden van Herman Raven en van Abdolkarim Ghasem alleen ik denk niet dat de meeste mensen die uw boek zouden lezen daar ook zo over zouden denken. Ik zou u misschien aanraden het einde te veranderen. Daarmee bedoel ik de dood van meneer Ghasem te voorkomen. Ik zei wel dat het een origineel einde was die mij aansprak, maar het maakt het verhaal erg teleurstellend.

3. En als laatste, de achterkantbeschrijving veranderen. Misschien klinkt dit raar, maar zoals ik op het begin van mijn oordeel zei, het lijkt net alsof Herman Raven de hoofdpersonage is. Het maakt het verhaal erg verwarrend, en als ik u was zou ik nog even goed naar de achterkant van het boek kijken.

 

Nu even mijn advies hoe ik alles zou gaan veranderen, zodat ik uw boek vol trots kan gaan uitgeven:

 

1. Alle stukjes van de ‘buiten’ personages, waarmee ik Merie, Djamal, Marijke en Marcel bedoel weghalen. De stukjes van Herman Raven en Abdolkarim Ghasem mogen gerust blijven.

2. Als ik u was, zou ik het einde nog steeds origineel houden, bijvoorbeeld zo veranderen dat Abdolkarim Ghasem de goden zag, maar niet in de Nijl viel en overleed. Dan blijft het en origineel, en niet teleurstellend. Dus Abdolkarim Ghasem niet doden, want dat maakt het verhaal niet beter.

3. De achterkant van het boek zo veranderen, zodat de lezer gaat denken dat Abdolkarim Ghasem de hoofdrol is, en niet Herman Raven. Als ik u was zou ik dat doen door het begin stukje te laten, maar het stukje over wat Abdolkarim Ghasem in het verhaal doet langer maken, en niks meer over Herman Raven zeggen. Dan denkt de lezer eerder Abdolkarim meer in het verhaal te betekenen heeft dan Herman Raven.

 

Ik hoop dat ik u zo heb geholpen, en dat u iets met de advies die ik u heb gegeven gaat doen. Ik zou het boek namelijk met trots willen uitgeven, want ik vind het echt een prachtig verhaal. Uw werk belooft ontzettend veel, en u hebt kans op een schitterende toekomst als schrijver.

 

Met vriendelijke groeten,

Paulina Miszewska

Uitgeverij Boekendroom.

Boek 4 - havo 4

Paulina Miszewska

3-2-2020

Klas H4C

Brief aan de uitgeverij Nederlands: Alles wat er was.

 

Geachte Uitgeverij de Oude Stad,

 

Mijn naam is Paulina Miszewska, en ik ben een jonge schrijfster van 17 jaar. De reden dat ik jullie een brief schrijf is omdat ik een boek heb geschreven, en heel erg graag wilt dat die wordt uitgegeven door jullie uitgeverij. Ik heb hem al een lange tijd geleden geschreven, en nu vind ik het de perfecte moment om mijn boek uit te geven. Ik heb geen idee waarom nu pas, maar het gaat om het uitgeven en niet om hoe lang geleden ik het boek heb geschreven.

 

Het boek gaat over een groep mensen die op een school zijn opgesloten, door een explosie. Ze wilden op een basisschool een slim kind genaamd Joeri interviewen, maar in de tussentijd was er buiten een grote explosie geweest. Op televisie werd er gezegd dat niemand naar buiten mag, de deuren op slot moeten en de ramen bedekt moeten zijn.  Ze hebben alleen elkaar, en vooral alleen maar rijst om te overleven. 1 van de personen die opgesloten zijn is Merel. Zij vindt een agenda in een laatje van een leerling genaamd Melissa, en komt op het idee om het te gebruiken als dagboek. Elke dag beschrijft ze erin wat er gebeurt. En er gebeuren de raarste dingen. Met de dag is er minder eten, en met de dag zijn er ook minder mensen. De dagen zijn op het begin door elkaar geschreven, daarmee bedoel ik dat je eerst bij dag 57 bent, en daarna bij dag 5. Dat is zo aangezien je dan beter kennis kan maken met de personages. Op het einde zijn de dagen al bijna altijd op goede volgorde.

 

Mijn boek ik geschikt voor ongeveer 2/3 van het gehele publiek. Je kan het lezen als tiener, maar ook als volwassene. Als kind onder de 12 jaar zou ik het niet lezen, aangezien het boek heftige en seksuele stukjes bevat. Het boek heeft niveau 4. Het taalgebruik is niet perse moeilijk, maar het einde is moeilijk om te snappen en ik raad echt aan om aandachtig te lezen. Mijn boek bevat namelijk een open einde, dus dat maakt het al iets moeilijker om het te snappen. Iedereen maakt er iets anders van, en het ligt aan de lezen zelf hoe het verhaal eigenlijk eindigt.

 

Dit is dus alles wat ik wilde vertellen over mijn boek. Ik hoop dat jullie hem leuk zullen vinden, en ik heb er heel erg mijn best voor gedaan. Het verhaal is ontzettend meeslepend, en ik weet zeker dat die ontzettend veel mensen zou gaan bevallen.

 

Met Vriendelijke Groeten,

Paulina Miszewska.

Boek 5 - havo 4

Paulina Miszewska

2-4-2020

Klas H4C

Juryrapport: Lieveling.

Eisen:

Het boek dat aan de wedstrijd meedoet, moet voldoen aan de volgende eisen:

  • Het boek moet een verassende einde hebben.

- Dit is belangrijk omdat we tijdens het lezen van een boek wel verwachten dat het goed afloopt. Maar als er een verassende einde is, is het eigenlijk nog beter. Zo ben je na het lezen van het boek niet teleurgesteld dat je het boek hebt gelezen, maar juist gemotiveerd om meer boeken te gaan lezen en zo je woordenschat de verbreden.

  • De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.

- Dit is van toepassing omdat heel veel mensen ook kijken naar de titel van het boek. Daarbij kun je al een beetje opmaken waar het boek over gaat. Als het boek een titel heeft die eigenlijk weinig met de inhoud te maken heeft, kan het de lezer in de war brengen. Het is dus belangrijk dat de titel bij het verhaal past.

  • Bij deze wedstrijd moet het boek geschikt zijn voor elk publiek boven de 10 jaar:

- Dit is van belang omdat we een boek willen laten winnen die iedereen kan lezen en hem na de laatste bladzijde ook gaat begrijpen. Dus dat het niet uitmaakt wie hem koopt en voor wie je hem koopt.

  • Het boek moet minimaal 200 bladzijdes hebben:

- Dit is ontzettend belangrijk omdat we een boek willen met een uitgebreid plot waar mensen lang van kunnen genieten. Omdat het boek juist meer dan 200 bladzijdes gaat bevatten, is het plot hartstikke uitgebreid en is het verhaal leuker te lezen.

  • De kaft moet origineel zijn, en met het verhaal te maken hebben:

- Waarom? Omdat het eerste wat je ziet als je naar het boek kijkt je aantrekt. Als een boek een kaft heeft met een persoon, is het minder aantrekkelijk dan een boek met een ontzettend groot duur kasteel. Puur omdat er miljoenen boeken zijn met gezichten als kaft. Daarom willen we graag ook een kaft zien waar veel tijd is ingestoken, veel over is nagedacht en die natuurlijk het gehele verhaal met alleen zichzelf laat zien.

 

Eisen koppelen aan het boek: Lieveling van Kim van Kooten:

  • Heeft het boek een verassende einde? Ja:

- Bij de meeste boeken in de thema’s mishandeling, verkrachting, moord en andere seksuele- of geweldsdelicten eindigt het boek meestal goed. Dat is hier totaal niet het geval wat echt verassend is. Bijna op het einde van het boek denk je dat de aanrandingen en seksuele gebeurtenissen bij Puck gaan worden opgelost door de politie, maar wat blijkt is dat helemaal niet zo. Haar moeder heeft geen geld, haar oma niet en Puck zelf natuurlijk ook niet. Daardoor trekken zij de aangifte die ze bij de politie hebben gedaan terug, en vragen ze hem om hulp. Dit had niemand aan zien komen.

  • Geeft de titel perfect de strekking van het verhaal weer? Ja:

- De titel ‘Lieveling’ is eigenlijk waar het hele boek over gaat. Namelijk over een meisje genaamd Puck, die bijna 10 jaar lang seksueel werd misbruikt door haar stiefvader. Puck is namelijk zijn lieveling.

  • Is het boek geschikt voor alle leeftijden boven de 10 jaar? Ja:

- Zeker wel! Iedereen die het leest gaat het boek prima snappen. Het verhaal zelf begint bij een meisje van 5 jaar oud. Het kan tranen opwekken, en de kijk op de wereld veranderen. Zo kunnen kinderen leren wat er soms op de wereld gebeurt, en weten ze hoe ze het moeten aanpakken, en er niet stil over hoeven te zijn.

  • Is het boek langer als 200 bladzijdes? Ja:

- Dit is ook van toepassing. Het boek heeft maar liefst 224 bladzijdes, die het verhaal duidelijk vertellen met vele kleine aspecten, dus niet alles snel afraffelen.

  • Is de kaft origineel en heeft het te maken met het verhaal? Ja:

- Het kaft is heel erg origineel en heeft te maken met het verhaal. Het heeft een gezicht van een meisje, maar niet als een gewone saaie foto, maar helemaal wit, gemaakt van papier. Het lijkt net alsof er in het papier een afdruk is gemaakt van een meisje. Dat meisje is Puck: de lieveling.

 

Conclusie:

Geachte mevrouw van Kooten, u heeft voldaan aan de vijf eisen voor het perfecte boek, en ik kan u van harte feliciteren. U, mevrouw Kim van Kooten, heeft in 2020 het beste boek van Nederland geschreven! Van harte gefeliciteerd met uw prijs. Stuur ons een mailtje naar uitgeverij.paulina@hetbesteboek.nl om zo snel mogelijk uw prijzen op te halen, en een afspraak voor de interview te maken. De interview kan plaatsvinden op 17 april om 14:00 uur, op 18 april om 9:00 uur en op 21 april om 6:00 uur. Denk eraan om uw exemplaar mee te nemen. Ik hoop dat ik u snel mag zien.

 

Met vriendelijke groeten,

Paulina Miszewska, jury beste landelijke Nederlandstalige boek 2020.

Boek 6 - havo 4


Paulina Miszewska

18-6-2020

Klas H4C

Brief aan de uitgeverij: Hersenschimmen

 

Geachte Uitgeverij de Oude Stad,

 

Mijn naam is Paulina Miszewska, en ik weet zeker dat jullie mij nog kennen van een jaartje terug. Ik heb jullie al een keertje eerder gemaild om mijn boek uit te geven. Ik heb het over mijn boek: ‘Alles wat er was’. Dat is succesvol verlopen en het boek is een echte bestseller geworden, dankzij jullie. Ik ben daar ontzettend dankbaar voor, en omdat ik zo goed met jullie kon samenwerken wil ik graag dat jullie mijn tweede boek ook uitgeven. De naam van het boek is ‘Hersenschimmen’. Het is een totaal andere stijl van schrijven, maar ik ben een schrijfster van vele genres. Ik kan makkelijk van een roman naar een thriller gaan. Hier dus, mijn nieuwe boek.

 

Mijn nieuwste boek gaat over een man genaamd Maarten Klein die begint te dementeren. Hij is 71 jaar oud, en woont met zijn vrouw Vera en zijn hond Robert in een klein dorpje in Amerika. Vera en Maarten zijn beiden wel Nederlanders, en praten dus ook Nederlands met elkaar. Het verhaal wordt verteld via Maarten zelf. Alles wat hij ziet, voelt of hoort wordt door hem aangegeven. Je maakt het hele verhaal dus mee via de wereld van een dementerende man. Je hebt dus ook vaak niet door dat er iets mis is. Je weet niet of als Maarten zegt dat die met de hond is, hij ook echt met zijn hond is. Daar kom je elke keer later achter. Al vanaf het begin van het boek kun je lezen dat het gaat om dementie, omdat Maarten vergeet welke dag van de week het is. Zo begint hij steeds meer dingen te vergeten, zoals of het dag of nacht is, of waarom hij op een bepaalde plek is. Zijn dementie gaat snel, en een voorbeeld daarvan was dat die naar zijn werk ging terwijl die allang met pensioen is. Uiteindelijk komt er hulp in huis omdat Maarten de namen van zijn vrouw en kinderen vergeet, en het steeds slechter gaat met hem. Maarten begint ook steeds  te vergeten wie de hulp is. Hij geeft de schuld heel de tijd aan de winter, omdat hij de winter geen leuk seizoen vindt. Het boek eindigt meet losse woorden en zinnen van Maartens’ gedachten, die erg vaag zijn en moeilijk te begrijpen: zoals bij dementerende mensen.

 

Het boek is zeker niet geschikt voor elk publiek. Het is een moeilijk te begrijpen boek omdat alles moeilijk wordt uitgelegd. Vooral omdat Maarten dementeert, zijn veel stukjes erg rommelig en verwarrend, en kun je snel de weg kwijt zijn. Ik zou mijn boek aanraden voor alle gefocuste, en vooral de oudere lezers van minimaal 15 jaar. Het einde kan veel mensen namelijk toch wel verbazen en jongere lezers zouden er heel erg in de war mee raken.

 

Dit is dus alles wat ik wilde vertellen over mijn boek. Ik hoop dat jullie hem leuk zullen vinden, zoals mijn eerste boek. Hier heb ik nog meer moeite in gestoken, en ik weet zeker dat dit ook een groot succes kan worden. Het verhaal is ontzettend meeslepend. Ik weet zeker dat alle mensen die het boek kopen niet teleurgesteld gaan zijn.

 

Met vriendelijke Groeten,

Paulina Miszewska.

Boek 7 - havo 5

Naam: Paulina Miszewska

Klas: H5C

Datum: 12-11-2020

Standaardverslag: De vijand

Samenvatting:

Het boek gaat over een jongen van vijftien jaar die alles vertelt wat die meemaakt tijdens de oorlog. Hij woont samen met zijn familie, maar ziet alle bewoners van zijn kleine dorp erg vaak. Iedereen komt namelijk vaak bij elkaar en de dorpelingen steunen elkaar tijdens de moeilijke tijden. Hij vindt de soldaten die verderop in tenten wonen heel erg bijzonder. Sommige vindt hij minder aardig dan andere, maar alsnog kan hij erg goed met ze omgaan. Ze vertellen hem verhalen over de oorlog, en praten vooral vaak over vrouwen. Daar maken ze vaak grappen over die de jongen niet begrijpt, maar dat vindt hij niet erg. Hij had zelf ook een meisje op het oog: Bea. Hij wilde met haar trouwen als die daar oud genoeg voor was, en hoopte dat zij dat ook wilde. Als hij niet met de soldaten was, schuilde hij samen met zijn familie en de dorpelingen in de schuilkelder. Je kon namelijk nooit weten wat er op je te wachten stond. Op een avond toen iedereen in de kelder zat, was er geschiet te horen. De vader van de jongen en een vriend van hem besloten te kijken wat er was. Er bleek toen dat er een Duitse soldaat gewond was. Niemand wilde hem naar binnen brengen, maar ze zorgden wel voor hem. De soldaat zag er niet goed uit, maar de mannen probeerden iets met zijn wond te doen. Uiteindelijk stierf de man toch. De mannen omschreven hem als best jong, met een kleine snor. Dagen later, hoorden de mensen geluiden: het waren soldaten. Maar ze deden niet wat de dorpelingen dachten. Ze waren boos, en iedereen moest de schuilkelder uit. Ze dachten dat zij de soldaat hebben vermoord, en namen alle mannen met zich mee. Niemand wist waar naartoe.

 

Verhaalanalyse:

Ik vond het best moeilijk om dit verhaal goed samen te vatten, en de belangrijkste gebeurtenissen uit het boek te onthouden. Er gebeurde namelijk heel weinig in dit boek. Het meeste was in principe het omschrijven van weilanden, relaties met mensen en hoe de dag in het algemeen verliep. Gelukkig waren er geen moeilijke woorden gebruikt waardoor ik het boek erg goed kon volgen. Het leukste gedeelte van het boek vond ik de gesprekken met de soldaten. Het waren echt grappige mannen. Ze gaven de jongen eten in ruil voor steenkool, wat ook liet zien dat ze goed probeerden te zijn voor de mensen die daar woonden. Ze waren soms erg apart en gedroegen zich kinderachtig of raar door bijvoorbeeld sommige vrouwen steeds te zoenen in ruil voor chocola. Dat maakte het boek wel wat grappiger. Het einde snapte ik alleen niet helemaal. Iedereen probeerde namelijk uit te leggen dat ze de soldaat niet hebben gedood, en toch luisterden de andere soldaten niet en namen ze de mannen mee. Er was dus een open einde in het boek.

 

Informatie over de schrijver:

De schrijver van dit boek is Jos Vandeloo. Hij was geboren op 5 september van het jaar 1925, en overleed op een leeftijd van 90 jaar, in het jaar 2015. Zijn meest bekende boeken zijn De muur, Het gevaar en Het huis der onbekenden. Hij was geboren in België, en groeide op in een mijnwerkersgezin. Na de Tweede Wereldoorlog begon hij te werken als steenkoolspecialist. Daar wist hij door zijn gezin al heel veel van, en hij was heel erg goed in het uitvoeren van zijn baan. Later studeerde hij en werd nog later directeur bij uitgeverij Manteau. Hij begon echt met het schrijven van boeken in het jaar 1955, en begon dat voltijd als baan te doen in het jaar 1982. Zijn boeken gingen meestal over de maatschappij, en gevoelens van mensen zoals bijvoorbeeld eenzaamheid. Vele boeken die Vandeloo schreef werden vertaald en hij kreeg er ook prijzen voor.

Boek 8 - havo 5

Naam: Paulina Miszewska

Datum: 4-1-2021

Klas: H5C

Juryrapport: Mijn haar is lang

 

Het boek dat aan de wedstrijd meedoet, moet voldoen aan de volgende eisen:

  • Het boek moet een verassende einde hebben.

- Dit is van toepassing om de lezer aan het einde van het boek te overtuigen om vaker te lezen. Als het einde heel erg saai zou zijn, zou het ervoor zorgen dat mensen minder boeken lezen omdat het misschien ook weer tijdverspilling is.

  • De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.

- Dit is van toepassing om de lezer al een klein beeld van het verhaal te geven, zonder dat ze lezer er al iets van weet.

  • Bij deze wedstrijd moet het boek geschikt zijn voor elk publiek boven de 10 jaar:

- Dit is van toepassing omdat het boek dan voorgelezen en/of verkocht gaan worden aan een hele grote doelgroep mensen.

  • Het boek moet minimaal 200 bladzijdes hebben:

- Dit is van toepassing zodat het boek goed beoordeeld kan worden. Er kan dan gekeken worden naar veel details.

  • De kaft moet origineel zijn, en met het verhaal te maken hebben:

- Dit is van toepassing om de lezer al een klein beeld van het verhaal te geven. De kaft is natuurlijk ook het eerste wat je ziet in een boek, dus hoe mooier, hoe groter de kans dat iemand het boek wilt lezen.

 

Eisen koppelen aan het boek:

  • Heeft het boek een verassende einde? Ja:

-In het verhaal hebben we niet één, maar wel liefst drie mislukte pogingen van Herman Brussels gezien om zijn haar bij de kapper te laten knippen. Elke keer ging er weer iets fout, maar op het einde leek het erop dat Herman eindelijk zijn haar fatsoenlijk zou krijgen. Echter, is dit niet gebeurd doordat Hermans haar op een verjaardagsfeestje in de fik vloog, terwijl die een kaarsje wilde uitblazen.

  • Geeft de titel perfect de strekking van het verhaal weer? Ja:

- De titel geeft het verhaal perfect weer. Het hele verhaal gaat er namelijk over dat Herman zijn lange haar moet gaan knippen. Het gaat alleen de hele tijd fout, waardoor zijn haar alleen maar langer en langer wordt.

  • Is het boek geschikt voor alle leeftijden boven de 10 jaar? Nee:

- Het boek is helaas niet geschikt voor alle leeftijden boven de 10 jaar. Niet alleen bevat het boek hele moeilijke woorden, in het boek zitten ook vele seksuele stukken die best grof zijn omschreven. Een voorbeeld hiervan is: ‘De verpleegster had Solange uitgekleed en de dokter stond tussen haar benen te kijken. Ik ook. Als ik een kut kan zien, zal ik het niet laten.’ Deze stukken kunnen vooral voor het jongere publiek onbegrijpelijk en zelf ongeschikt zijn.

  • Is het boek langer als 200 bladzijdes? Nee:

- Helaas is dit punt ook niet van toepassing. Het boek bevat namelijk 175 bladzijdes, en dit is net niet de limiet.

  • Is de kaft origineel en heeft het te maken met het verhaal? Ja:

- De kaft is niet alleen origineel, maar het geeft het verhaal van Herman Brusselmans ook heel goed weer. Het verhaal gaat namelijk over zijn lange haar, en dat haar is afgebeeld op de kaft.

 

Conclusie:

Geachte meneer Brusselmans, u heeft helaas niet voldaan aan de vijf eisen voor het perfecte boek. Al heeft uw boek aan de drie van de vijf punten voldaan, is dat niet genoeg om de titel van de beste Nederlandstalige boek te winnen. Heeft u als plan om volgend jaar ook aan de wedstrijd deel te nemen? Wij welkomen u met open handen om mee te doen.

 

Met vriendelijke groeten,

Paulina Miszewska, jury beste landelijke Nederlandstalige boek 2021

Boek 9 - havo 5

Naam: Paulina Miszewska

Datum: 26-1-2021

Klas: H5C

Brief aan de uitgeverij: Harpie

 

Geachte Uitgeverij Boekscout,

 

Mijn naam is Paulina Miszewska, en ik ben een jonge schrijfster van 18 jaar. De reden dat ik jullie een brief schrijf is omdat ik een boek heb geschreven, en heel erg graag wil dat dit boek door jullie uitgeverij aan het licht gebracht wordt. Al een lange tijd was ik aan het nadenken naar wat voor een uitgeverij ik me zou toe richten, en uiteindelijk leken jullie mij de beste keuze. Ik denk namelijk dat mijn boek een mooie aanvulling kan geven op jullie huidige assortiment.

 

De naam van mijn boek is Harpie, en het is de eerste roman die ik heb geschreven. Het gaat over een jonge vrouw van tweeëntwintig jaar, genaamd Harpie. Ze is werkloos en leidt een uitzichtloos bestaan. Ze probeerde een keer zelfmoord te plegen, maar dat lukte niet. In plaats daarvan leerde zij Satan kennen, die zij als enige licht in haar leven zag. Ze wist niet wat ze moest gaan doen met haar leven, en wilde eigenlijk weer zelfmoord proberen te plegen. Ze koos er toch voor om tot haar volgende verjaardag haar leven compleet proberen te maken. Ze miste haar vriend Albert heel erg, en Satan hielp haar een beetje over hem heen te komen.

 

Als eerste zocht Harpie werk als receptioniste. Nadat dit was gelukt, besloot ze ook prostituee te worden. Twee banen tegelijk brengen niet alleen meer geld, maar zo kon ze ook haar lust vervullen door seks te hebben. Ze wilde namelijk vele avonturen beleven, om iets moois van haar leven te maken. Op het einde begint Satan steeds meer raardere dingen te doen. Een voorbeeld hiervan was toen Satan in een andere persoon veranderde, en Harpie niet helemaal begreep waarom hij dat heeft gedaan. Op het einde van het boek doet hij dat nog een keer: hij verandert in haar psychiater.

 

Mijn boek ik geschikt voor alle publiek vanaf de 12 jaar. Het is makkelijk geschreven, maar dat betekent niet dat het jongere publiek alle stukken zou gebruiken. Het taalgebruik is namelijk misschien wel makkelijk, maar de opbouw van de tekst en de hoofdstukken kan soms nog wat verwarrend zijn. Daarom is het van groot belang om aandachtig te lezen en geen stukjes over te slaan. De stukjes van Satan zijn vooral de delen die iemand in de war kunnen brengen, maar zolang je precies leest kan dit geen kwaad. Daarbij

 

Daarnaast zitten er ook seksuele stukken in het boek. Dit is logisch, aangezien Harpie een jonge vrouw is die juist lust wilt, en zoveel mogelijk wilt beleven. Vooral met oude mannen omgaan is iets wat Harpie wilt, omdat het uitdagender is volgens haar.

 

Dit is dus alles wat ik wilde vertellen over mijn boek. Het einde kan ik natuurlijk niet verklappen, maar ik hoop alsnog dat mijn brief een mooi beeld van mijn boek heeft gegeven. Ik heb heel veel moeite in dit boek gestopt, dus ik hoop dat we er samen iets van kunnen maken. Het verhaal is ontzettend meeslepend, en ik weet zeker dat die ontzettend veel mensen zou gaan bevallen.

 

Met Vriendelijk Groeten,

Paulina Miszewska

Boek 10 - havo 5

Naam: Paulina Miszewska

Datum: 4-3-2021

Klas: H5C

Juryrapport: Dordogne

 

Het boek dat aan de wedstrijd meedoet, moet voldoen aan de volgende eisen:

  • Het boek moet een verassende einde hebben.

- Dit is van toepassing om de lezer aan het einde van het boek te overtuigen om vaker te lezen. Als het einde heel erg saai zou zijn, zou het ervoor zorgen dat mensen minder boeken lezen omdat het misschien ook weer tijdverspilling is.

  • De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.

- Dit is van toepassing om de lezer al een klein beeld van het verhaal te geven, zonder dat ze lezer er al iets van weet.

  • Bij deze wedstrijd moet het boek geschikt zijn voor elk publiek boven de 10 jaar:

- Dit is van toepassing omdat het boek dan voorgelezen en/of verkocht gaan worden aan een hele grote doelgroep mensen.

  • Het boek moet minimaal 200 bladzijdes hebben:

- Dit is van toepassing zodat het boek goed beoordeeld kan worden. Er kan dan gekeken worden naar veel details.

  • De kaft moet origineel zijn, en met het verhaal te maken hebben:

- Dit is van toepassing om de lezer al een klein beeld van het verhaal te geven. De kaft is natuurlijk ook het eerste wat je ziet in een boek, dus hoe mooier, hoe groter de kans dat iemand het boek wilt lezen.

 

Eisen koppelen aan het boek:

  • Heeft het boek een verassende einde? Ja:

- Het einde van het boek is heel erg verassend en wat er was gebeurd had ik totaal niet aan zien komen. De moeder van Zoran en Sebastiaan overlijd, Zoran besluit om te scheiden met zijn vrouw en Sebastiaan raakt zijn baan kwijt. De laatste twee had ik nog wel verwacht, maar het overlijden van Loes totaal niet. Ik denk dat dat het boek toch wel interessanter maakte.

  • Geeft de titel perfect de strekking van het verhaal weer? Ja:

- Dit is ook heel erg van toepassing. De titel is Dordogne, en daar gaat het hele boek ook over. Het gaat namelijk over Zoran die zijn broer en ouders meeneemt naar Dordogne in Frankrijk, waar ze vroeger altijd op vakantie gingen. De hele boek gaat over de oude herinneringen in Frankrijk en de huidige die ze nog gaan meemaken.

  • Is het boek geschikt voor alle leeftijden boven de 10 jaar? Nee:

- Jammer genoeg moet ik hier nee zeggen. Door scheldwoorden die niet vaak maar toch wel voorkomen in het boek en door de seksuele stukjes is het boek toch niet goed genoeg voor iedereen boven de 10 jaar. Eerder voor iedereen boven de 14 jaar.

  • Is het boek langer dan 200 bladzijdes? Ja:

- 222 bladzijdes heeft het boek in totaal. Precies lang genoeg om het snel te lezen maar ook om het verhaal uitgebreid genoeg te maken.

  • Is de kaft origineel en heeft het te maken met het verhaal? Ja:

- Het laatste puntje klopt ook helemaal. Op de voorkant zien we een bootje met 2 personen erin, en een grote oranje cirkel. Dit omschrijft Zoran en Sebastiaan die gingen kanoën en de felle zon in Dordogne.

 

 

Conclusie:

Geachte meneer Waas, u heeft helaas niet voldaan aan de vijf eisen voor het perfecte boek. Al heeft uw boek aan de vier van de vijf punten voldaan, is dat niet genoeg om de titel van de beste Nederlandstalige boek te winnen. Puntje nummer 3 was namelijk niet van toepassing in uw boek. Heeft u als plan om volgend jaar ook aan de wedstrijd deel te nemen? Wij welkomen u met open handen om mee te doen.

 

Met vriendelijke groeten,

Paulina Miszewska, jury beste landelijke Nederlandstalige boek 2021

Eindopdracht havo 4

Eindopdracht havo 5

Naam: Paulina Miszewska

Klas: H5C

Datum: 4-3-2021

Essay Proef 8:

Stelling: Het is onmogelijk om objectieve maatstaven te vinden voor de beoordeling van literaire teksten en dat moeten we dan ook niet proberen.

 

Om deze stelling te kunnen beantwoorden moeten we een betekenis vinden van het woord literatuur. Wanneer is iets namelijk literair? Het zijn namelijk niet alleen dikke boeken met moeilijke woorden erin, wat velen denken. Literatuur kan heel erg divers zijn, maar heeft in vele opzichten meer waarde dan ‘gewone teksten’. Het zijn in het algemeen niet alleen maar boeken die als literair kunnen worden beschouwd. Gedichten, teksten (van bijvoorbeeld liedjes) en toneelstukken kunnen ook een literaire waarde bevatten en hierdoor tot het literatuur behoren. Maar zijn er bepaalde maatstaven die kunnen aangeven of het literaire veld een tekst als literair kan beschouwd? Ik vind van niet.

 

Er wordt heel vaak gezegd dat literaire werken bepaalde kenmerken moeten hebben. Hierdoor worden ze pas als literair beschouwd. Een aantal kenmerken zijn: ingewikkelde zinsopbouw met moeilijke woorden, onvoorspelbaarheid, goed beschreven personages, hun gevoelens of het gebruik van verschillende motieven. Het lijkt erop dat als een paar van deze kenmerken ontbreken, een tekst eerder als lectuur wordt gezien, terwijl het makkelijk literatuur kon zijn.

 

We kunnen bijvoorbeeld ten eerste kijken naar het puntje: ingewikkelde zinsopbouw met moeilijke woorden. Een mooi voorbeeld die ik hierbij wil gebruiken is het boek lieveling, geschreven door Kim van Kooten. Het boek zelf wordt gerekend tot een literaire roman. Ik heb het boek zelf gelezen, en het bevatte hele eenvoudige taalgebruik wat eigenlijk zou moeten betekenen dat het boek niet literair is. Ik vind dat dit niet het geval is. Door de hele duidelijke omschrijving van de personages, hun gevoelens en de onvoorspelbare loop van het verhaal is het boek nog steeds literair, zonder het gebruik van lastige zinnen.

 

Daarnaast kunnen we naar een ander puntje kijken, bijvoorbeeld het gebruik van verschillende motieven in een tekst. Een paar voorbeelden zijn bijvoorbeeld abstracte motieven, leitmotieven en externe motieven. Vooral het gebruik van leitmotieven heb ik niet in heel veel boeken gezien die ik heb gelezen. Het maakt niet uit of het boeken waren van niveau 2 of 4, het was heel moeilijk op te maken. Toch worden vele boeken zonder een bepaalde motief als literair beschouwd. Een boek waar ik leitmotieven wel degelijk zag voorkomen was het boek Dordogne van Viggo Waas. Andere puntjes waren daar bijna niet aan bod gekomen, maar door de leitmotieven die hij gebruikte zou ik zelf het boek wel als literair beschouwen.

 

Concluderend heeft wat mij elke poortwachter een andere mening waaruit blijkt of een boek literair is of niet. Er zijn geen maatstaven waar een boek aan moet voldoen om literair te zijn, dit is voor iedereen anders. Ik denk dat als één van de belangrijkste kenmerken erin staat het boek al tot een literair werk toegevoegd kan worden. Zoals ik al eerder zei, zag ik dit bijvoorbeeld bij het boek Dordogne, door de leitmotieven en de externe motieven die er werden gebruikt. Er moet dus niet gekeken worden naar de hoeveelheid van verschillende objectieve maatstaven, maar naar de woorden zelf. Daaruit kan er opgemaakt worden of een boek literair is, zonder zich aan verschillende regels te houden, en te kijken naar andere poortwachters binnen een symbolisch kapitaal.

Visie op literatuur

Je hebt 10 boeken gelezen. In de les heb je geleerd wat literatuur is en wat niet. Ook heb je gemerkt dat er binnen de literatuur nog veel verschillen zijn. En dat er verschillend gedacht wordt over wat literatuur is.

In de volgende link vind je een proef: je onderzoekt wie of wat bepaalt wat literatuur is. Maak deze proef: https://litlab.nl/proef/literaire-kwaliteit/.

Wanneer je klaar bent met het maken van deze proef voeg je je antwoorden hier toe. Vervolgens beantwoord je de volgende vragen.

Wat is volgens jou literatuur? Wanneer mag je een boek literair noemen volgens jou?

  • Het arrangement Nederlands Havo 4 en 5 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Paulina Miszewska Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-03-12 13:45:13
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    HAVO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Literatuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    40 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    havo4, havo5, leeslogboek, literatuur, nederlands

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    van der Ven, Jolanda. (z.d.).

    Leeslogboek havo 4 - 2019/2020

    https://maken.wikiwijs.nl/145170/Leeslogboek_havo_4___2019_2020

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.