Leeslogboek havo 4 - 2018/2019 - kopie 1

Leeslogboek havo 4 - 2018/2019 - kopie 1

Algemeen

Planning schooljaar 2018 - 2019

In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek

Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.

 

Leeslogboek starten       zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1                            periode 1 - vrijdag 12 oktober
Boek 2                            periode 2 - vrijag 23 november
Boek 3                            periode 2 - vrijdag 11 jaunuari
Boek 4                            periode 3 - vrijdag 22 februari
Boek 5                            periode 3 - vrijdag 5 april
Boek 6                            periode 4 - vrijdag 17 mei
Leeslogboek compleet   periode 4 - vrijdag 14 juni

Voorwaarden boekkeuzes

In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.

De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/

Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/home/leesniveaus) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.

Instructie leeslogboek

Hoe moet je leeslogboek eruit zien?

Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!

 

Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:

1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad  'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
 

Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

 

Een Wikiwijspagina maken

Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier

 

 

Verwerkingsopdrachten

In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.

Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.

 

Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:

Standaardverslag

Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.

Recensieopdracht

Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.

 

Opdracht van Lezen voor de Lijst

Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.

 

Juryrapport

Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!

 

Brief van de uitgever

Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.

 

Brief aan de uitgeverij

Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.

Beoordeling

Algemeen

In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.


Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

Boeken

Boekenoverzicht

Boek 1: Hersenschimmen - J. Bernlef

Hersenschimmen - J. Bernlef

 

Samenvatting

Maarten en Vera Klein wonen al vele jaren gelukkig in Gloucester, Massachusetts. Langzaam maar zeker begon Martin het verleden en het heden samen te voegen. Als hij niet meer weet wat voor dag het vandaag is en wacht tot de schoolbus op zondag langskomt of als hij dieper in gedachten komt, begint het heel klein. Vaker herinnert hij zich dingen niet meer, als hij zich iets herinnert. Op een dag dacht hij dat hij was teruggekeerd naar de kleuterschool en bij zijn leraar een etui kon halen. Hij liep door de gang naar de zolder en klom op de stoel om de doos te vinden. Toen stond Vera plotseling achter hem en nam hem weg van de droom.

Hij lijkt op de keukenstoel in hun wasruimte te zitten. Later gaf hij een heel vreemd antwoord op de vraag, omdat hij precies het tegenovergestelde was van zijn gedachten. Toen Vera hem eens vroeg wat hij zo lang in de keuken moest doen, beantwoordde hij vragen als quota. Uiteindelijk ging dit nog een stap verder: hij brak in bij het vakantiehuis en ontmoette elkaar in het bedrijf omdat hij dacht dat hij te laat was. Hij vergeet ook dat mensen en dieren dood zijn, dus vraagt ​​hij ze altijd wanneer er anderen komen. Toen hij opeens op zoek ging naar de reep, verborg zijn grootmoeder zich altijd achter het dressoir voor hem.

Vera werd steeds angstiger. Toen Maarten begon weg te lopen van huis, liet ze uiteindelijk een meisje Phil Taylor in het huis wonen, dat zou kunnen zijn in de afwezigheid van Malten Opletten. Martin vergeet altijd wie ze is. Eerst verwarde hij haar met de vriendin van haar dochter, vervolgens ten onrechte met zijn voormalige pianoleraar en ten slotte dochter. Soms vergeet Vera ook wie ze is.

Het boek laat ook de steeds moeilijkere relatie tussen Vera en Marten zien. Eindelijk had hij het over een oude vrouw wiens natte, vochtige, krullende bruine krullende haar en rimpels in haar nek er een beetje vreemd uitzagen (pagina 134). Later herkende hij haar niet meer op de foto en wist hij uiteindelijk niet meer wie ze was.

In het laatste deel van het boek weet Marten niet meer wie hij is. Eerst praat hij over 'mijn spullen enzovoort. Maar terwijl hij bleef weigeren, begon hij in de derde persoon over zichzelf te praten en uiteindelijk sprak hij alleen over "het". Tegelijkertijd veranderde zijn geest steeds meer. Hij communiceert bijna niet meer met de buitenwereld. Een van de redenen is dat hij ook steeds meer problemen kreeg in het Engels, en soms lijkt hij deze taal niet meer te begrijpen. Uiteindelijk waren Martens gedachten zo ingewikkeld dat het bijna niet meer duidelijk was wat er met hem gebeurde. Maar voordat hij stierf, wist hij weer wat er om hem heen gebeurde en zocht hij naar Vera's hand, ook al kende hij Vera's naam niet meer.

 

Verhaalanalyse

 

Thema:  Het thema van dit boek is dementie/geheugenverlies. Maarten en Vera zijn al 50 jaar getrouwd, maarten komt in aanraking met dementie waardoor zijn relatie met Vera verslechterd.

Motieven: Een van de motieven die het meest voorkomt is het motief sneeuw/winter. Je leest heel vaak dat maarten naar buiten kijkt en het over sneeuw heeft. En dat hij het erg vind dat het winter is, hij wilt dat het liever altijd zomer is. Tegen het einde wanneer maarten stervende is zegt Vera dat de lente is aangebroken en is dus symboliek met het motief in het begin van het verhaal. het boek ‘’Our man in Havana’’ is ook een motief die vaak voorkomt in het boek. In het begin van het verhaal weet hij dat het zijn boek is, maar later ziet hij zijn boek maar weet niet meer dat het van hem is maar hij denkt dat het van Vera is. Later in het verhaal lees je ook dat andere het uitlezen, door o.a. Vera en Phil. Ik zelf merk ook dat de motieven met elkaar aansluiten, want de winter verdwijnt langzamer maar ook de geheugen van maarten word steeds slechter dus dit heeft een verband.

Personages:  

Maarten Klein

Is de hoofdpersonage in het verhaal. Maarten was van oorsprong Nederlands. Hij studeerde rechten en emigreerde met Vera naar de Verenigde Staten. Hij werkte daar jarenlang voor een internationaal bedrijf en dat was een viserijonderzoek. Hij en Vera hebben samen twee kinderen, Katie en Fred, maar ze komen bijna nooit. In de tegenwoordige tijd van dit boek is hij rond de 71 jaar en krijgt hij dementie. Vanwege veel herinneringen die vastzitten, lees je veel van zijn leven. In het hele boek heeft hij het over sneeuw, daarom is hij zo depressief. Daarom is de laatste zin van dit boek "De lente staat op het punt te beginnen" (pagina 176).

 

Vera Klein

Vera is Marten's vrouw. Je leest niet veel over haar, behalve dat ze lange tijd in de Amerikaanse bibliotheek heeft gewerkt en dat ze samen met Marten erg verliefd zijn. Toen de toestand van Maarten verslechterde, werd het voor haar ook zwaarder, maar uiteindelijk besloot ze dat als hij naar het verpleeghuis ging, de situatie beter zou zijn. Ze bleef hem tot het laatste moment steunen.

 

Perspectief: Het verhaal wordt verteld vanuit een ik-perspectief, namelijk door de hoofdpersoon Maarten. We kunnen het hele verhaal met hem, in zijn hoofd meekijken, waardoor we ook heel erg met hem meevoelen. Het verhaal is chronologisch.

 

Ruimte: Het boek speelt zich in de tegenwoordige tijd van schrijven (eind jaren ’80) af in Gloucester, Massachusetts in de Verenigde Staten.

 

Tijd:         

 Historische tijd: waarschijnlijk in de winter van 1983 op 1984.

Eén duidelijk feitelijk bewijs: Maarten werkt bij IMCO, dat is een bestaand bedrijf.

 

Tijdsduur: Een paar maanden, het verhaal begint ergens aan het begin, of in het midden van de winter, en eindigt aan het begin van de lente.

 

Tijdsvolgorde: Het verhaal is chronologisch, maar heeft veel flashbacks en herinneringen.

 

Spanning: In het verhaal word doormiddel van flashbacks spanning gewekt en ook worden er informatie gegeven waarvan de lezer nog niks van weet. Bijvoorbeeld dat maarten bepaalde namen of gebeurtenissen geeft maar wij als lezer nog niks over weten maar verder in het verhaal vertelt doormiddel van flashback of door het te vertellen.

Einde: Het einde heeft een gesloten einde, want uiteindelijk gaat maarten naar het verzorgingstehuis. Waar hij tot hij nog leeft zal blijven. Het verhaal had een climax, omdat je wel verwachten dat het zou gebeuren. Ook had het verhaal een beetje een anticlimax, want ik had in het begin wel gedacht dat Maarten uiteindelijk zou sterven maar het is niet het geval dus het verhaal had toch wel een anticlimax.

 

Titel:

De titel ‘Hersenschimmen’ is waarschijnlijk door de schrijver gekozen, omdat de hoofdpersoon steeds minder herinnert . hij leeft in een andere tijdstip, en weet later alleen nog maar vage herinneringen, (schimmen) en daarom heet de titel hersenschimmen.

 

Informatie over schrijver

 

 

Gerelateerde afbeeldingJ. Bernlef, zijn volledige naam is Hendrik Jan Marsman. Bernlef is geboren in Sint Pancras o 14 januari 1937. Hij is overleden op 29 oktober 2012 in Amsterdam. Bernlef was een Nederlandse schrijver. Met het boek Hersenschimmen trekt hij een grote publiek, van het boek zijn in Nederland en België inmiddels bijna een miljoen exemplaren verkocht en het werd in tien talen vertaald. Meer dan een verhaal over dementie is Hersenschimmen een liefdesgeschiedenis, met een onvermijdelijk tragisch einde. In 1988 werd het boek verfilmd. De bekendste werk van Bernlef was daarom Hersenschimmen. Hij heeft verder ook prijzen gewonnen voor vele boeken. Bernlef was getrouwd met Eva Hoornik. Ze hadden twee kinderen. Hij word vooral bekend door zijn buitengewone boeken die anders dan normaal zijn met name Hersenschimmen.

 

Mijn mening

 

In het begin van het verhaal vond ik het niet zo spannend, omdat alleen het leven van Maarten verteld werd en hoe zijn doorsnee dag eruit zag. Maar later had ik wel zin  om het verder te lezen en was ik nieuwsgieriger wat er verder met Maarten ging gebeuren en hoe het verder allemaal voor de familie Klein af gaat lopen. Ik vind het verhaal ook buitengewoon, omdat je zulke boeken niet vaak tegenkomt. Dementie komt vaak voor in het echte leven en daarom vond ik het wel een aparte boek, omdat de schrijver het op een treurige manier verteld hoe Maarten langzaam wegzakt. Dat vond ik wel heftig omdat dit ook in het echte leven voorkomt en het toch vaak voorkomt in onze maatschappij. Het verhaal word in het ik-vorm verteld waardoor je je in sleept in het verhaal en het spannender word. Het is ook heftig dat de vrouw van Maarten ook ziet dat hij langzamerhand achter uit gaat qua geheugen, waardoor het ook moeilijker word voor haar en de rest van zijn familie. Het boek vond ik zelf wel goed te volgen, waardoor je je beter kunt concentreren op het verhaal. Er word ook niet heel veel moeilijke woorden in het verhaal gebruikt. En het daarom ook leuker is om het te lezen en het doorleesbaar is.

Berke Yuce H4B

Boek 2: Dagen van gras - Philip Huff

Dagen van gras - Philip Huff

 

Berke Yuce

Roellstraat 20

5344 GG Oss

 

Oss, 12-2-2020

 

Uitgeverij De bezige bij

Van Miereveldstraat 1

1071 DW Amsterdam

 

Betreft: Uitgeven van het boek Dagen van gras

Geachte heer/mevrouw,

Eerst ga ik mezelf kort voorstellen. Ik ben Berke Yuce en 17 jaar oud en woon in Oss. Ik ben een schrijver en heb het boek Dagen van gras geschreven. Maar ik ben nog opzoek naar een uitgeverij voor mijn boek. Dit is de aanleiding tot het schrijven van mijn brief.

Mijn geschreven boek heet: Dagen van gras. De reden dat ik deze titel heb gekozen heeft een betekenis, namelijk Ben raakt verslaafd aan het roken van wiet en hierdoor veranderd zijn hele leven. Het roken van wiet word ook wel roken van gras genoemd. Hierdoor heb ik deze titel gekozen. Mijn boek gaat over een jongen genaamd Ben die verslaafd raakt aan drugs en hierdoor zijn leven veranderd, namelijk hij komt in een psychose terecht. Hierna ziet hij de wereld op een andere manier en veranderd zijn leven helemaal. Hij komt met zware tijden te maken. Hij verliest door zijn psychose zijn vriend, ook verliest hij zijn vader die door kanker overlijdt. Hierdoor is het een zekere droevige boek en laat je aan het denken zetten. Het thema van dit boek is daarom ook wel: jeugdproblemen, drugs en jeugdpsychose

Het doel van mijn boek is dat ik wil laten zien wat drugs wel niet met je allemaal kan doen en wat hier de gevolgen van zijn. Het boek is hierdoor vooral geschikt voor jongeren, omdat zij meestal in de puberteit groepsdruk ondervinden en gevoelig zijn. Door dit boek zullen zij zien dat het vreselijke gevolgen heeft van het gebruik van drugs. De jongeren kunnen zich ook in leven in het verhaal, omdat het de realiteit van nu is. Ook omdat de hoofdpersoon zelf ook nog jong is. verder is het boek makkelijk door te lezen en er word makkelijke taal gebruik, wat de jongeren nog meer aantrekkelijker maakt om het boek te lezen. Het meest indrukwekkende aan dit boek is dat het heel erg spannend is en dat sommige gebeurtenissen net niet fout gaan of juist wel, waardoor het ook een meeslepend boek is. Het boek is in het perspectief van Ben geschreven zodat je precies leest wat hij denkt en meemaakt, waardoor het een fantastisch boek is. Ik hoop dat u mijn boek leuk gaat vinden en dat u het wilt uitgeven. Ik hoop snel van u te horen.

Met vriendelijke groet,

 

-Berke Yuce

 

Boek 3: Het gym - Karin Amatmoekrim

Recensie: Het Gym - Karin Amatmoekrim

 

De kakkers.                                                                   

Het boek ‘’Het Gym’’ gaat over een Surinaams-Nederlands Meisje die Sandra Spalburg heet en 12 jaar oud is, ze woont in een achterstandswijk. Sandra samen met haar moeder en zusje maken moeilijke tijden mee thuis, ze hebben namelijk niet zo veel geld. Maar de moeder van Sandra houdt heel erg veel van haar, en daarom mag ze naar het gymnasium in de stad. Wanneer Sandra eenmaal op school is, ziet ze veel verschil tussen haar wijk en de scholieren, met name hun gedragingen. Sandra wordt op school ook veel gepest, maar ze is sterk en doet er iets mee.

Het boek is geschreven door Karin Amatmoekrim. Ze is ook zelf geboren in Suriname, maar ze is wel opgegroeid in Nederland. Haar meeste boeken bestaan uit romans, columns en korte verhalen. Het gym is een van haar beste boeken en het werd goed verkocht.

 

Het boek heeft veel hoofdstukken, maar je leest er wel vlot doorheen. Het taalgebruik vond ik makkelijk. Af en toe wordt er straattaal gebruikt, wat het soms wel moeilijk maakt. Het verhaal speelt zich af in Het gym. Verder speelt het zich af in de wijk en het dorp waar de school staat. Op school wordt Sandra vaak ‘’de kakkers’’ door de blankere mensen genoemd. In de wijk waak Sandra woont wonen veel buitenlandse mensen en mensen met een laag inkomen, dit kun je makkelijk uit het verhaal lezen. Een voorbeeld is dat ze geen dure auto’s, kleren en andere dingen hebben. Het boek is geschreven in het ik-perspectief, en het blijft het hele verhaal zo. En dat vindt ik wel fijn, omdat het anders ingewikkeld kan worden.

De personages in het boek passen goed in het verhaal. De hoofdpersoon is Sandra. De bijfiguren zijn Sandra’s moeder, Chantal, Tanya, Mirte, Renske, Bart, Nienke en Jojanneke. Sandra maakt veel mee in het verhaal. Ze schaamt zich voor haar wijk waarin ze woont, waardoor ze het tegen niemand verteld op de gym. Sandra’s moeder is een alleenstaande moeder. Ze werkt veel en doet het huishouden. Toch hebben ze het moeilijk. Bart Willink discrimineert Sandra vaak in de klas, hij pest haar. En het word elke dag erger. Hij wordt later geschorst in het verhaal. En dat was wel een opluchting, hij heeft dus zijn verdiende loon gekregen. Sandra moet ook vaak kiezen welke kant ze wilt kiezen: De wijk of de kakkers. Ze vindt dit dus moeilijk en kiest geen kant. De thema’s van het boek zijn discriminatie en cultuurverschillen.

Ik vond het een leuke en een fijne boek, omdat de zinnen niet moeilijk waren om te lezen en je kon er snel doorheen lezen. Het verhaal was ook heel interessant om te lezen, omdat je ook iets nieuws leert over bijvoorbeeld een achterstandswijk en hoe ze er mee omgaan. Toen ik de flaptekst las leek het me al leuk om te lezen, het is het waard om het te lezen!

Berke Yuce

 

Boek 4: Het schnitzelparadijs - Khalid Boudou

Recensie: Het schnitzel paradijs – Khalid Boudou

Het verhaal van een jongen in de keuken.

Het boek gaat over de hoofdpersoon Nordip die gaat werken in een keuken in een restaurant genaamd De blauwe gier en gaat daar afwassen. Eerst word hij veroordeeld door iedereen die daar werkt. Een voorbeeld hiervan dat in het begin tegen Nordip gezegd werd: ‘’Waarom is uitgerekend deze dwaas de held van de mooiste serveerder?’’. Iedereen mocht Agens, een andere medewerker in de keuken. Doordat Nordip bevriend werd met Agens, wilde niemand meer met Nordip te maken krijgen en begon iedereen zijn rug te keren tegen Nordip. Zijn bijnaam word ook wel sopkop genoemd, vanwege zijn taak als afwasser. Het boek laat je helemaal inleven in zijn verhaal. als je wilt weten hoe hij alles doorkomt en wilt weten hoe het afloopt moet je het zeker lezen.

De schrijver genaamd: Khalid Boudou komt oorspronkelijk van Tamsamane. Het eerste boek die hij heeft uitgebracht was het Schnitzelparadijs en het boek werd bekroond met het gouden ezelsoor in 2002. Het boek word later ook verfilmt wat zeker ook een aanrader is. De film word een hit in Nederland en werd wel meer dan 400.000 keer bekeken.

Ik vond dat ik het boek op een gegeven moment snel de draad kwijtraakte, omdat ze veel afwisseling van het ene onderwerp naar het andere hadden. Verder vond ik dat het verhaal niet altijd zo duidelijk was vanwege de zinsbouw die de schrijver gebruikt. Maar hiertegen had het boek ook wel goede gingen, zoals het verhaal die toch wel altijd spannend was en je verder liet lezen. Verder waren de karakters in het boek zeer identiek wat het verhaal alleen maar leuker maakt. Een voorbeeld hiervan is dat Nordip op het begin van het verhaal gepest werd, omdat hij een nieuweling was. Iedereen net zoals ik verwacht dan dat hij het hele verhaal lang gepest word, maar na een tijdje wordt hij bevriend met de meeste jongens die in de keuken werken.

Verder vind ik dit boek leuk, omdat je meer te weten komt over een restaurant en hoe de mensen daar werken. Je leert bijvoorbeeld wat er verder dan koken in het restaurant gedaan word. Verder leer je ook veel over de Marokkaanse cultuur, omdat de meeste personages Marokkaans zijn. Ook door de sfeer blijf je langer lezen.
Gelukkig zitten er ook wel goede dingen in dit boek, zoals het verhaal bijvoorbeeld, dat blijft aansprekend. Ook vond ik de personages in dit boek erg leuk, normaal lijken de personages in dit soort boeken allemaal erg veel op elkaar, in dit boek was dat niet het geval. Want Nordip werd op het begon van het verhaal een beetje gepest, omdat hij de nieuwe was. Normaal gesproken blijft diegene voor altijd in het verhaal gepest totdat er iemand voor diegene opkomt. Dat is nu dus niet zo, want na een tijdje wordt hij bevriend met de meeste jongens die in de keuken staan, op eentje na. Dus dat is al wel een groot verschil dan in andere boeken waar er iemand ook gepest wordt. Ondanks dat het verhaal soms onduidelijk was, kwamen er in het verhaal ook stukken in die verrassend waren. Zoals het einde waar het restaurant in brand vliegt, wat ik absoluut niet had verwacht. De schrijver gebruikt in het verhaal vooral de hoofdpersoon als perspectief, maar hij wisselt ook af. De afwisseling hiervan vond ik wel fijn en het maakte het verhaal ook anders dan de andere boeken.

 

 

Kortom vind ik dat het boek een mooie verhaallijn heeft. Het is alleen jammer dat de verhaallijn af en toe onduidelijk was. Ik vond het een leuk boek vanwege de identieke karakters, deze karakters heb ik niet in een andere boek gelezen en ben ik verder niet tegengekomen in een ander verhaal. Ten slotte vond ik dat het boek een mooie sfeer had door de Marokkaanse cultuur. Dus ik raad dit boek iedereen aan die van spanning en een geweldige verhaal houdt.

 

-Berke Yuce

Boek 5: Het gouden ei - Tim Krabbé

Juryrapport: Het gouden Ei - Tim Krabbé

 

Ik heb het boek Het Gouden Ei opgestuurd gekregen die het beste Nederlandstalige boek moet worden. We hebben 5 eisen waar het boek aan moet voldoen.

  • Het boek moet een verrassend einde hebben.
  • De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
  • Het boek moet een spannende verhaal hebben en niet te langdradig.
  • Het moet een boek zijn dat onder alle leeftijdsgroepen valt.
  • En tot slot moet het boek (hoofdpersonen) realistisch zijn, waarbij de lezers zichzelf mee kunnen inleven.

Aan de hand van deze eisen ga ik bepalen of dit boek het beste van Nederland is. Het eerste eis is dat het boek een verrassend einde moet hebben, ik vind dat dit boek er aan voldoet. Het boek heeft een zeer verrassend einde omdat je in het begin leest dat er iemand word ontvoerd, bij de meeste boeken lees je dat het uiteindelijk goed komt, maar met dit boek was het niet het geval. Ik had in het begin van het lezen van het boek al verwacht dat de ontvoerde vrouw weer terug zou komen of gevonden zou worden. Hiertegen was dat niet zo en was het daarom vooral een verrassend einde. Het boek volgens de tweede eis een perfecte strekking van het verhaal geven. Ook op dit gedeelde voldoet het boek. In het begin van het verhaal lees je vooral stukjes waarin Het Gouden Ei word omschreven als een ei waaruit je niet uitkomt. Verder word er in het midden van het boek een droom vertelt waarin je vastzit in een ei. Ook lees je tegen het einde van het verhaal dat de hoofdpersoon erachter komt dat Saskia levend begraven word. Ook komt hij erachter dat hij zelf ook levend begraven is. Het boek heeft een spannende begin en een spannende einde. Echter vond ik dat het middenstuk van het verhaal te langdradig werd. Er gebeurde vrijwel niet veel in het midden en wat ook niet echt spannend was. Hierdoor voldoet het boek niet aan de eis van een spannend verhaal hebben. Het boek voldoet wel aan de vierde eis. Namelijk het boek is wel voor alle leeftijden geschikt. Vooral voor jongeren is het een aantrekkelijke boek, omdat de meeste jongeren van drama en ontvoering houden. Verder is het voor volwassenen ook een goed boek, omdat het boek ook wel moeilijke woorden bevat en het is verder een verhaal dat in het echte leven ook zou kunnen gebeuren. Dus kinderen evenals ouderen kunnen dit boek lezen. Tot slot vind ik dat de hoofdpersonen realistisch moeten zijn. Echter, voldoet het boek niet hieraan. Het viel me op dat de ontvoerder een ander gedrag vertoont in het begin en tegen het einde. In het begin is hij onzeker over de ontvoering, maar tegen het einde doet hij het zonder te aarzelen, dit word ook niet verder in het verhaal uitgelegd, hierdoor voldoet het nogmaals niet aan de eis. Hieruit concludeer ik dat het boek niet voldoet aan de eisen. Het boek was verder heel interessant, ook vooral omdat het een klein boek was en het had een spannende verhaal waardoor je er gemakkelijk doorheen kon lezen. Maar toch voldoen er een aantal eisen niet, waardoor ik dit boek niet als het beste boek van Nederland kan beoordelen.

-Berke Yuce

Boek 6: De aanslag - Harry Mulisch

De aanslag – Harry Mulisch

 

Berke Yuce
5344 GG Oss


Oss, 25-03-2020


uitgeverij De bezige bij
Van Miereveldstraat 1
1071 DW Amsterdam

 

Betreft: het uitgeven van mijn boek

 

geachte heer/mevrouw,

 

Ik ben Berke Yuce en ik heb u de vorige keer ook gevraagd of u mijn boek zou willen uitgeven, u heeft dat gedaan en het uitgegeven boek werd een groot succes en het verdiende goed. Ik vraag u nogmaals of u mijn boek zou willen uitgeven, dit wordt zeker ook een groot succes.

De naam van mijn nieuwe boek is: De aanslag. Deze titel heb ik gekozen, omdat het over een man gaat die op eens een knal buiten hoort en schrikt. Een NSB’er wordt voor hun huis doodgeschoten, dus een aanslag en de buren hebben zijn lijk moeten meeslepen naar hun huis. Een andere reden waarom het boek zo heet, is dat de buren ook een aanslag hebben gepleegd toen ze het lijk voor hun huis legde. Hierdoor werd de familie van de hoofdpersoon snel al gepakt. Het incident vind plaats tijdens de oorlog, maar bijna heel het verhaal vind plaat na de oorlog. Anton overleefd de oorlog en is de enige overlevende uit zijn familie. Later komt hij terecht bij zijn oma en zijn tante. Hier hoort hij dat zijn gezin is omgekomen tijdens de oorlog. Hij wordt hierdoor boos. Zijn familie is dus gedood, omdat zijn buren het lijk hebben neergelegd en hierdoor wordt zijn familie gedood. Anton wilt weten wie de schuldige is voor deze daad. Tegen het einde van het boek komt Anton eindelijk te weten waarom de aanslag is gepleegd. Wie het is verklap ik niet, maar het is een spannend en een onverwachte einde wat niemand van te voren had kunnen voorspellen.

Het boek is vooral geschikt voor jongeren, maar het is zeker ook geschikt voor volwassenen. Maar het is niet geschikt voor jonge kinderen, omdat dit verhaal schokkend en te heftig voor hun, en ze hebben meestal niet zoveel kennis over de oorlog waardoor het moeilijker word om het te begrijpen. Het boek is hierdoor ook een niveau 4 boek. De jongeren vinden meestal ook het onderwerp oorlog interessanter waardoor het geschikter voor hun is. ik hoop dat u geniet van het lezen van mijn boek, en hoop snel van u te horen.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Berke Yuce

 

Boek 7 - De grot - Tim Krabbe

‘’Oké, daar gaan we…’’

 

De grot is geschreven door Tim Krabbe. Dit verhaal gaat voornamelijk over de hoofdpersoon Egon. Egon moet de bagage naar een onbekend land verzenden. Maar de dingen in de koffer zijn niet wat gewone mensen in de koffer zien. Dat wil zeggen, het bevat heroïne (illegale drug). Egon vindt dit erg spannend en soms in paniek. Hij weet wellicht dat hij niet de enige Nederlander is die drugs smokkelde en vervolgens werd gearresteerd. Daarnaast vertelt dit verhaal ook over zijn relatie met Marjoke en Axel en de uiteindelijke relatie. Daarom is dit een verhaal vol misdaad, spanning en moord. De brochure is spannend genoeg om het te lezen: 'Nou, dacht hij, laten we gaan. Let alsjeblieft op. Zo verliet Egon Wagter zijn kamer om naar de parkeerplaats te gaan.

In dit boek richten we ons vooral op Egon. Als het verhaal begint, komt hij aan in Ratanak en levert koffers af bij een onbekende koerier. Tijdens zijn reis door Ratanak kijken we af en toe naar zijn verleden. Hier leerden we veel over Egon en zijn vriend Axel, die elkaar ontmoetten toen ze nog jong waren op vakantie. Hoewel het verhaal duidelijker en duidelijker wordt met behulp van flashbacks, wordt het verhaal gekenmerkt door veel tijdswisselingen, maar het is niet duidelijk wanneer het wordt toegepast. Dit brengt veel onzekerheid met zich mee en is daarom erg verwarrend. Het hoofdthema van het verhaal is drugs. Schrijver: Tim Krabbe is beroemd om zijn prachtige werken, waar je zijn misdaadromans kunt lezen, zoals "Het Gouden Ei.

Ik vond dit boek erg interessant, vooral aan het begin van het verhaal om erachter te komen wat er gebeurde, wat mijn aandacht trok en ook mijn interesse gaf om verder te lezen. De schrijfstijl leest erg goed, ik vind dit erg belangrijk bij het lezen. Maar in sommige delen van het boek wordt hetzelfde onderwerp al heel lang geschreven, en er worden er maar een paar gezegd, dus het wordt nogal saai. Desalniettemin blijf ik lezen omdat het mijn aandacht trok en omdat je in deze secties een beter begrip kunt krijgen van de mensen in het boek. Ik raad dit boek zeker aan, aan mensen die van puzzels, misdaad en opwinding houden.

 

Berke Yüce

Boek 8 - De nachtwandeling - Robbert Welagen

  • Titel: Nachtwandeling
  • Schrijver/schrijfster: Robbert Welagen
  • Informatie Schrijver:

Robbert Welagen is een Nederlandse schrijver. Hij is geboren in Dordrecht op 18 februari 1981. Robert Welagen heeft veel boeken geschreven, zoals: "Good Hands", "Roman Gate", "Long Distance Friends" enzovoort. Zijn boek wordt beschreven als mysterieus en dromerig. Hij won 2 prijzen. Lipari (Lipari) en Charlotte Köhler (Charlotte Köhler) Stipendium werden geselecteerd voor de eerste prijzen in 2007 en 2008 voor respectievelijk Lipari en Philip's "Afternoons".

  • Personages:

Mudde: In feite is Mudde het enige personage waar je over kunt praten. De rest zal binnenkort verschijnen, maar ze werken niet echt. Mudde is een 63-jarige man, hij is een detective. Hij scheidde van zijn vrouw en kreeg een dochter. Zijn dochter verhuisde naar het noorden van Nederland en zijn ex-vrouw verhuisde met haar nieuwe vriend naar Zweden. Hij is dus een heel eenzaam persoon, maar hij heeft een puppy. Op zijn werk heeft hij veel contacten met jongeren. Een van zijn collega's is Kramer. Mudd liet zich niet voor de gek houden door zijn jonge collega's, de pers en zijn manager. Hij heeft zijn eigen mening over de misdaad die ze in dit verhaal hebben opgelost. Hij wilde altijd al oplossen wat hij deed, maar als hij thuis was, kon hij dit probleem gemakkelijk oplossen.

  • Thematiek:

De thematiek van dit boek is moord.

Het boek gaat namelijk over de moord op de schrijver Jacob van Herwijnen. Het heeft een typisch verhaal van een detective verhaal. Er zijn verschillende verdachten, maar op het einde komen ze toch bij een persoon uit.

  • Motieven:

Het geheim:

Jacob en Marit hebben samen een geheim. Dit gaat over de tijd dat ze samen op vakantie waren. Ze hebben elkaar daar beloofd niks er over te zeggen. Dit verbreekt Jacob als hij er een boek over schrijft.

  •  

Marit wil wraak op Jacob, omdat het geheim in een boek verteld.

  •  

De ex-vrouw van Jacob is bij hem weggegaan en woont nu in Zweden. De ex-vrouw is de eerste verdachte van de moord op Jacob.

  •  

Jacob heeft een naar gevoel over de tijd in Italië toen hij met Marit daar was. Hij heeft een schuldgevoel tegenover het meisje dat is verdwenen.

  • Tijd:

Dit verhaal speelt zich af in het nu, maar er wordt ook veel teruggeblikt. Zo stellen de rechercheurs vragen over wat er de avond van de moord is gebeurd en denken ze na over wat ze zelf gezien hebben. Ook kijken ze water een paar jaar terug is gebeurd in Italië.

  • Perspectief:

Dit verhaal is geschreven vanuit het perspectief van de rechercheur Mudde. Hij is 63 jaar en je merkt in het verhaal dat hij eigenlijk toe is aan pensioen.

 

  • Samenvatting:

Deel I
De al wat oudere rechercheur Mudde(63) wordt van zijn ochtendwandeling met de hond afgehouden doordat er een melding is dat de bekende auteur Jacob van Herwijnen dood is aangetroffen in het water van de Amstel. Er moet een worsteling aan vooraf zijn gegaan. Een avond ervoor heeft hij de Sebriko Literatuurprijs gewonnen voor een autobiografische roman waarin hij zijn huwelijk met zijn ex-vrouw beschrijft. Die is dan eigenlijk meteen verdachte nummer 1, maar als ze wordt ondervraagd heeft ze een goed alibi. Toch gelooft de jongere collega van Mudde, Kramer, haar niet en hij blijft haar beschouwen als verdachte. Een tweede mogelijke dader is de oude uitgever van Herwijnen, die zijn succesvolle auteur zag overstappen naar een andere uitgever. Zou hij uit wraak de moord gepleegd kunnen hebben?  Op camerabeelden is alleen een  vrouw te zien die hetzelfde stuk in de nacht loopt als Jacob van Herwijnen: van de plaats waar de prijsuitreiking was naar zijn hotel. Andere genomineerde schrijvers vormen een derde groep daders, vooral Lisette Stevens die direct na de uitreiking verdwenen is naar Portugal. Mudde besluit 's avonds de bekroonde roman te gaan lezen.

Deel II
Mudde stapt daarom de volgende dag weer op de ex-vrouw van Herwijnen af. Die speelt namelijk een kwalijke rol in de roman en die zou mogelijk wraak hebben kunnen nemen. Intussen komt er een inbraakmelding in het huis van Herwijnen in Bergen (N-H) . Naast een televisie is er ook een foto verdwenen, weet Mudde. De ex-vrouw weet niks van foto's af.
Ook het bezoek aan de ex-uitgever van Herwijnen levert weer niets op. Hij blijkt niet de figuur op de camerabeelden te zijn, want de uitgever loopt mank en degene op de camerabeelden niet. Mudde leest op de computer van Herwijnen het script van diens nieuwe roman (Roman 9)  en combineert de inhoud van het manuscript met een krantenbericht  dat hij ook vindt over een verdwenen Italiaans meisje in 1972. Herwijnen was toen 18 jaar. Hij heeft in het boek een relatie met ene Tess, maar wie is dat?
De schrijfster Lisette Steven belt op uit Portugal. Ze is zich van geen kwaad bewust en heeft een goed alibi: ze heeft die nacht op Schiphol gezeten en is opgenomen door bewakingscamera's.

Deel III
Tegenover de plek waar Herwijnen in de Amstel is gevonden, wordt een nieuw lijk aangetroffen . In zijn woning is een 28-jarige barkeeper Mark van de trap gevallen of geduwd. Zijn telefoon is er niet. Zijn huisgenoot zegt dat Mark een afspraak met iemand had gemaakt en daarom niet was gaan stappen met hem. Opnieuw lijkt er een worsteling geweest te zijn.
Mudde praat met de nieuwe uitgever over de nieuwe roman van Herwijnen. De uitgever is erg nieuwsgierig. Een  buurmeisje van Mark komt bij de politie vertellen dat ze die avond een vrouw uit het huis van Mark heeft zien komen. Mudde geeft opdracht de bewuste tv-uitzending van de prijsuitreiking nader  te bekijken en hij ziet een vrouw die opvallend gedrag vertoont. Via de gastenlijst weet hij te achterhalen dat die vrouw Marit Koenen heeft: een aantrekkelijke vrouw met een sexy voorkomen. Hij bezoekt haar, maar ze weet hem af te wimpelen. Ze is columniste en erg cool. Waar collega Kramer zijn aandacht vestigt op de ex-vrouw, gaat Mudde door op Koenen. Hij hoort van haar broer dat zij inderdaad op haar achttiende heeft gereisd naar Zwitserland en Mudde denkt dat zij de Tess uit de roman is. Ze is bovendien de vrouw die op de foto in het huis van Herwijnen stond: de foto die gestolen is.

Als Mudde tijdens het verhoor met het manuscript op tafel Marit Koenen daarmee confronteert, slaat ze door.  Inderdaad was het Italiaanse meisje hen gaan vergezellen tijdens de reis. Dat wilde ze niet en het meisje was verdwenen (verdwaald) zonder dat ze daarvan melding hadden gemaakt. Toen ze wist dat Herwijnen daarover zou schrijven (ze hoorde dat tijdens de prijsuitreiking) wist ze dat ze hem het zwijgen moest opleggen. Mark had ze de dag erna gedood, omdat hij het gebeuren vanuit zijn had gefilmd en haar wilde afpersen. Ook Mark moest dat bekopen. Kramer moet zijn verdachte (de ex-vrouw) laten gaan en Mudde heeft met zijn ervaring weer een moordzaak opgelost. Tijd om zijn hond weer uit te laten.

  • Mijn mening:

Ik vond dit boek gemakkelijk te lezen. Dit komt doordat het verhaal in chronologische volgorde wordt verteld en er weinig flashback is. Bovendien gebruikte de auteur niet veel moeilijke woorden in dit boek, dat ook gemakkelijk te begrijpen is. Ik hou ook van lezen, omdat ik wil blijven lezen. Ik wil weten wie Jacob heeft vermoord en hoe Mudd uiteindelijk zal vinden wie hem heeft vermoord. Ik hou vooral van het einde omdat Mudde anders denkt dan Kramer. Kramer is de detective die Mudde helpt. Uiteindelijk hebben ze twee verdachten op het station gezet, en het blijkt dat Mudd gelijk had. Ik heb hier eigenlijk niet aan gedacht, want ik dacht ook dat het Cramers scepticus was. Dit komt door de ex-vrouw van Jacob.

Boek 9 - Birk - Jaap Robben

De punt van de sigaret gloeit in het donker. "Papa? Ik mis je."

 

 

 

Birk gaat over drie gasten op een klein eiland. De man van Dora is overleden, en het is deels de schuld van de zoon Mikael. Naast deze moeder en zoon is er nog een andere gast op het eiland, Karl. Karl was een jonge visser. Hoe reageren Mikael en Dora op het verlies van Birk, en welke rol speelt Karl hierin?

 

Flaptekst:

Mikael woont met zijn ouders op een afgelegen eiland tussen Schotland en Noorwegen. Op een dag verdwijnt zijn vader in zee en verzwijgt Mikael wat er is gebeurd. Schuld, troost en verwijten stapelen zich op, tot zijn moeder het onmogelijke van hem verlangt.
Birk is een even teder als beklemmend verhaal over mensen die zelf een eiland dreigen te worden

 

Dit boek is gemakkelijk te lezen, het thema is heel uniek en de schrijfstijl is heel duidelijk Ik vind dit boek erg leuk en ik heb het heel snel afgemaakt. Schrijver Jaap Robben is schrijver en toneelschrijver. Zijn boek heeft meerdere prijzen gewonnen en een innovatieve platenworkshop gehouden. Ik vind het leuk dat hij anderen aanmoedigt om te schrijven. Ik vind dit een redelijk boek, en ik vind het erg interessant waar alles gebeurt. Ik had niet verwacht dat dit boek inhoud voor volwassenen zou bevatten, en ik denk dat dit een groot nadeel is, vooral omdat het niet op de omslag van het boek staat aangegeven. Na het lezen zal ik dit boek niet aanbevelen, het ziet er interessanter uit dan het aan het einde lijkt, en de inhoud voor volwassenen heeft niet veel waardering gekregen.

 

(... Niveau 3, Psychologische roman, Verteld in ik-vorm)

 

Berke Yüce

Boek 10 - Kinderjaren - Jona Oberski

Kinderjaren

Verloren jeugd

 

De kinderjaren is de autobiografie van Joodse mannen. Hij beschreef de situatie voordat hij naar het kamp kwam, tijdens het kamp en toen hij werd bevrijd. In de loop van dit boek steeg zijn leeftijd van ongeveer 4 naar 8 jaar. Daarom de titel jeugd. De afgelopen jaren heeft hij veel meegemaakt. Hij verloor bijvoorbeeld zijn ouders en moest bij een ander gezin gaan wonen. Mijn moeder zei: "Dit keer is het kamp anders. Dit keer zijn we met drie mensen. Dit keer hebben we allerlei benodigdheden, zoals lakens en een boek. Dit keer is er niets aan de hand:" We gaan niet terug morgen; we blijven hier, anders gaan we verder, "zei ze. Ga maar naar Palestina. Mijn vader vertelde mijn moeder dat hij alle documenten heeft afgeleverd en op de postzegels moet wachten."

Jona Oberski is geen professionele schrijver. Dit is ook duidelijk. Hij spreekt vaak andermans woorden, wat ervoor zorgt dat je niet echt aangetrokken zult worden door dit verhaal. Hij heeft goed werk geleverd om de sfeer en het karakter heel goed over te brengen. Dit verklaart volledig wat hij denkt en hoe hij erover denkt. Hierdoor ga je je in hem inleven. De zinnen zijn goed geschreven, dus ik kan dit boek gemakkelijk lezen. Mensen zeggen vaak: hij zei, of ze zeiden dat het niet goed is, het is moeilijk om in het verhaal te blijven.

Ik vind de kindertijd een goed boek. Oberski's doel is om verhalen te vertellen over dingen en ervaringen die hij heeft meegemaakt. Hij bracht het verhaal goed over, en wat me weer verbaasde, was hoe verschrikkelijk ze in het kamp waren. Mensen zeggen teveel. Dit is een beetje vervelend, maar niet erg, want dit boek is een autobiografie, anders zal wat hem is overkomen moeilijk over te brengen zijn.

 

Berke Yüce

Eindopdracht havo 4

Eindopdracht havo 5

Essay canon kritiek

Berke Yuce

 

Voor publicatie

Er was veel teleurstelling en onenigheid over de canon voor de publicatie van Ham. De reden hiervoor is dat de inwoners van Nederland niks wisten over de Nederlandse literatuur. ‘’ Op het VWO zouden dus, zo meent deze raad van 299, voortaan maar liefst honderd werken uit de wereldliteratuur moeten worden gelezen, waaronder desnoods enkele fragmenten. Een lijst van 25 Nederlandse titels moet in elk geval verplicht worden gesteld. (Bovendien zou elke scholier onder de achttien in totaal twintig opera’s moeten hebben gezien en gehoord’’) meldt de groene Amsterdammer (2003).

Als we het hebben over de onenigheid kwam het meer door de meningen die naar boven kwamen. ’’Wie durft er buiten het café nog te zeggen dat Gerrit Achterberg vooral een Wannabee was, dat Moby-Dick in de eerste plaats een magazijn vol overbodige geleerdheid betreft en dat J.D. Salinger slechts verantwoordelijk is voor een mager oeuvre puberliteratuur?’’ meldt de groene Amsterdammer (2003). Er viel dus niks te zeggen over de boeken die werden geschreven door andere.

 

Na publicatie

Het opmerkelijke van het heden is dat men niet meer kijkt naar de canon, maar juist wat voor conclusies getrokken kunnen worden met het verleden. ‘’Van de veel belangrijker arbeidersemancipatie werd hoogstens de strijd tegen de kinderarbeid opgenomen. De katholieke emancipatie (waar het woord tenslotte vandaan kwam) schittert door afwezigheid, net als de eeuwenlange onderdrukking van dit grootste deel van de Nederlandse bevolking’’ meldt De Groot (trouw). Hedendaags wordt dit nog steeds als iets belangrijkst beschouwd.  Dit was namelijk vroeger heel belangrijk en nu nog steeds.

Toch worden er veel gepraat over de schaduwkanten. Volgens Goor (trouw): ’’Die schaduwkanten van de Nederlandse geschiedenis waren in 2006 al net zo weinig sexy als ze nu zijn: een wrange getuigenis de verachting van alles wat Rooms en zuidelijk was in onze deugdzame Republiek, tot op de huidige dag. Liever wenden wij ons tot het feel good-sentiment van de strijd tegen de slavernij, waar we allemaal mee instemmen en die comfortabel ver van ons bed ligt. Hetzelfde geldt voor de arbeidersstrijd, die danig aan glans heeft ingeboet sinds de Muur viel en zelfs linkse partijen zich ‘liberaal’ zijn gaan noemen’’.

 

 

 

Conclusie

Je ziet dat er veel thema’s overeen komen met het verleden en het heden. Maar je ziet ook dat er veel onenigheid en kritiek door de schrijvers op de canon levert. Ik vind dat de canon daardoor niet perse door schrijvers en andere autoriteiten bepaald moet worden. De boeken worden ten slotte gelezen door de inwoners van Nederland en het draait uiteindelijk om wat zij ervan vinden. Hierdoor moet de canon gemengd gekozen worden. Hiermee bedoel ik dat jongeren en andere belangrijke lezers van Nederland boeken kiezen die volgens hun behoren tot de canon en vervolgens dat autoriteiten zoals schrijvers een soort van checkhalte zijn en het uiteindelijk zo de canon word bepaald. Maar als jongeren op school bijvoorbeeld de canon gaan samenstellen betekent het natuurlijk wel dat zij moeten begrijpen wat literatuur is en zelf visies kunnen trekken op een boek. Maar dit komt nu tekort en meeste jongeren hebben hierbij geen idee over. Dus scholen moeten meer aandacht aan literatuur en de geschiedenis van de canon onderwijzen zodat zij een beeld kunnen krijgen over literatuur en de canon.

Verder is mijn literatuur visie, dat een boek jou moet meenemen in het verhaal en de omgeving goed moet worden beschreven. Ook moet het verhaal een rode draad hebben waar veel omwentelingen in horen. Als we het hebben over de schrijfstijl, moet het duidelijk zijn voor iedereen zodat het ook fatsoenlijk door jongeren gelezen kan worden. Verder moet de personen in het verhaal goed beschreven zijn, ook moet het verhaal je aan het denken zetten.

Berke Yüce

Overige opdrachten

Wat is je startpositie?

Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.

Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.

Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.

We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.

Plak je antwoorden hieronder

 

  • Het arrangement Leeslogboek havo 4 - 2018/2019 - kopie 1 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    berke yuce
    Laatst gewijzigd
    2021-03-05 16:56:02
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    HAVO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Literatuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    20 uur 0 minuten
    Trefwoorden
    havo4, havo5, leeslogboek, literatuur, nederlands

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Musters, Marloes. (z.d.).

    Leeslogboek havo 4 - 2018/2019

    https://maken.wikiwijs.nl/127670/Leeslogboek_havo_4___2018_2019

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.