Leeslogboek havo 4 - 2019/2020 - job van den burg

Leeslogboek havo 4 - 2019/2020 - job van den burg

Algemeen

Planning schooljaar 2019 - 2020

In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek

Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.

 

Leeslogboek starten       zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1                            periode 1 - week 39 - 23 tm 29 september
Boek 2                            periode 2 - week 46 - 11 tm 17 november
Boek 3                            periode 2 - week 3 - 13 tm 19 januari
Boek 4                            periode 3 - week 8 - 17 tm 23 februari
Boek 5                            periode 3 - week 14 - 30 maart tm 5 april
Boek 6                            periode 4 - week 20 - 11 tm 17 mei
Leeslogboek compleet   periode 4 - week 25 - 19 juni

Voorwaarden boekkeuzes

In havo 4 lees je 6 boeken. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.

De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor https://15-18.jeugdbibliotheek.nl/lezen/lezen-voor-de-lijst.html

Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (https://15-18.jeugdbibliotheek.nl/lezen/lezen-voor-de-lijst/de-niveaus.html) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.

Instructie leeslogboek

Hoe ziet je leeslogboek eruit?

Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!

 

Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:

1. Zorg er eerst voor dat je een eigen leeslogboek aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad  'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek maak je vervolgens een verwerkingsopdracht bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'.
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar maak je de startopdracht en de eindopdracht.

Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

 

 

Een Wikiwijspagina maken

Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier

 

 

Verwerkingsopdrachten

In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.

Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.

 

Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:

Standaardverslag

Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.

Recensieopdracht

Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.

 

Opdracht van Lezen voor de Lijst

Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.

 

Juryrapport

Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!

 

Brief van de uitgever

Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.

 

Brief aan de uitgeverij

Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.

Beoordeling

Algemeen

In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.


Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

Startopdracht

startopdracht

startopdracht

de afgelopen jaren heb ik niet heel veel gelezen, vooral wat ik voor school moest lezen en een of twee boeken vanuit mezelf.

Ik heb een combinatie van literatuur en lectuur gelezen.

het verschil tussen literatuur en lectuur is dat een lectuur veel oppervlakkiger is, met minder diepe karakters die over het verhaal niet veranderen en met een linear verhaal.

Van alle boeken die ik gelezen heb is er een serie die ik mezelf nog goed kan herrinneren. Dat is GONE van Michael Grant, die heb ik in havo 3 gelezen en het zijn voor zover ik weet de enige boeken die ik vanuit mezelf heb gelezen. Ik vind het een leuke boekenserie omdat de karakters diepte hebben en mee veranderen met wat er gebeurt. Wat ik ook heel leuk vind aan de serie is dat het een heel uniek perspectief heeft, namelijk dat er een verteller is die steeds wisselt van het karakter die hij volgt en ook niets meer weet dan het karakter die hij volgt. ik zou het wel aanraden.

Wat is je startpositie?

Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.

Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over jouw gelezen boeken.

We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
 

1. Denk eens terug aan de boeken die je de afgelopen jaren gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom?

Beantwoord de vorige vragen en maak van je antwoorden een mooie tekst.

2. In de les maak je een opdracht die gaat over welk type lezer je bent. Wat voor type ben jij?

Verwerk de uitkomst van deze opdracht ook in je tekst.


 

 

 

Plan

Lees de tekst die je bij de startopdracht hebt gemaakt, nog eens goed door. Beantwoord de volgende vragen.

 

1. Welk soort boeken wil je gaan lezen dit jaar? Waaraan moet een leuk boek vooor jou voldoen?

2. Ga naar https://15-18.jeugdbibliotheek.nl/lezen/lezen-voor-de-lijst.html en bekijk welke titel je aanspreken. Maak hieronder een overzicht van de boeken die je wel aardig lijken om te lezen.

3. Je moet 6 boeken lezen en het is verstandig je aan de planning van de docent te houden. Hoe ga je er voor zorgen dat je dit jaar op schema blijft?

Boeken

Boekenoverzicht

onder ijsbergen - J. Bernlef - 2012 - 1/5
dagen van gras - Philip Huff - 2009 - 2/5
De laatste zaterdag - Boudewijn Smid - 2016 2/5
de arkvaarders - Anne Provoost - 2001 2/5
oeroeg - Hella S. Haasse - 1948 3/5
de komst van joachim stiller - Hubert Lampo - 1960 2/5

Havo 5

Terug naar Oegstgeest - Jan Wolkers 4/5

phileine zegt sorry - Ronald Giphart 2/5

joe speedboot -Tommy Wieringa

de koperen tuin - Simon Vestdijk

Maak hier een overzicht van alle boeken die je hebt gelezen. Vul het overzicht steeds aan. Doe het als volgt:

Titel - schrijver/schrijfster -  jaar van uitgave - aantal sterren dat je het boek geeft (1t/m 5)

onder ijsbergen - J. Bernlef

onder ijsbergen - J. Bernlef

 

Informatie over de schrijver

. Bernlef (of Hendrik Jan Marsman) is geboren in 1937 in het Noord-Hollandse Sint Pancras. Na de lagere school doet hij de hbs, eerst in Haarlem dan in Amsterdam. Als twaalfjarige raakt hij al in de ban van de Jazz, wat zijn hele leven zo zal blijven.

In 1958 richt hij samen met G. Brands, K. Schippers en Frits Jacobsen het tijdschrift 'Barbarber' op. Ze doen dit omdat ze de bestaande literaire tijdschriften zo ontzettend saai vonden, zo 'gespeend van enige humor'. Het tijdschrift blijft tot 1971.

Hij debuteert in 1960 met zowel poëzie als proza. Zijn schrijfstijl is nuchter, beheerst en registrerend. Een definitieve betekenis of oplossing wordt in de verhalen niet gegeven, dus dat moet de lezer dan voor zichzelf uitmaken.

Zijn eerste verhalenbundel is Kokkels, deze en de latere bundel Stenen spoelen worden in 1959 bekroond met de Reina Prinsen Geerligsprijs.

Zijn eerste roman is De overwinning uit 1962. Steeds terugkerende thema's van Bernlef in zijn poëzie en proza zijn waarnemen, vergeten en verval.

In de jaren '70 wordt zijn werk ernstiger van toon, in zijn poëzie krijgt Bernlef meer aandacht voor vorm en compositie, zijn proza wordt juist kaler, zoals Onder ijsbergen, Sneeuw (1973) en Meeuwen (1975). Een ander typisch Bernlef thema is sneeuw, dat vind je ook in Onder ijsbergen terug. In de jaren '70 begint Bernlef ook te schrijven voor het toneel, zoals Sterf de moord (1973), In verwachting (1974) en Nachtrit.

Bernlef had tot zijn boek Hersenschimmen uit 1984 een klein maar trouw publiek weten te veroveren, maar na dat boek wordt dat anders, want Hersenschimmen zou een grote bestseller worden.Andere bekende romans van hem zijn: Publiek geheim (1987), Vallende ster (1989) en De witte stad (1992).Je kunt zeggen dat de boeken van J. Bernlef behoren tot de ready-mades, dat houdt in dat de schrijver genoegen neemt met het weergeven van de werkelijkheid, dat vind je ook terug in Onder ijsbergen.

 

Samenvatting

Jakob Olsen, lid van het Hooggerechtshof, gaat als waarnemer naar Groenland om daar een onderzoek in te stellen naar Jón Eira, die zijn grootmoeder vermoorde. Jón Eira kreeg 7 jaar cel maar na 2 jaar hing hij zich op in zijn cel. De Inuit (eskimo's) waren zeer verontwaardigd, zij vonden dat Jón Eira niet alleen aansprakelijk kon worden gesteld voor deze moord omdat ze met z'n allen besloten hadden Karin Esbjerg te doden en hem er voor aangewezen hadden. Maar aangezien de Deense rechtspraak geen regels kent voor collectieve schuld werd hij alleen veroordeeld tot gevangenisstraf.

In het vliegtuig ontmoet hij Nick Morello, New Yorker van Italiaanse afkomst, die in hetzelfde hotel als waar Olsen heen gaat, pianist wordt Als Olsen naar huis belt vertelt zijn vrouw hem dat zijn vader, die ernstig ziek was en in het ziekenhuis lag, overleden is. De volgende morgen kijkt hij het dossier nog eens goed na om zeker te weten dat alle kleinigheden in zijn hoofd zitten. Hij moet vandaag allerlei bezoeken afleggen, o.a. aan Åke Tass, die hem het hele verhaal vertelt. Hij vertelt dat de grootmoeder van Eira krankzinnig was geworden en daarom naar een eiland was verbannen. Toen later het eten dat naar het eiland werd gebracht wel steeds weg was maar Karin Esbjerg nooit meer at dachten de Inuit dat de boze geest in haar het opat en dat nu toch het moment wel was gekomen om haar van haar geest te bevrijden. Zodoende zou haar naam ook weer vrij komen. De Inuit geloofden namelijk dat wanneer er iemand stierf, zijn naam zolang in de lucht bleef hangen tot er weer een baby'tje geboren werd. Die kreeg dan de naam.Andere bezoeken legt Olsen af aan de gevangenisdirecteur, de burgemeester en de politiecommissaris.!

Olsen krijgt Lina Krog als tolk toegewezen. Lina Krog was vroeger de schooljuffrouw in Jakobshavn en leidt nu de plaatselijke toneelvereniging.

's Avonds komt Lina Jakob afhalen in het hotel, waar ze Nick Morello ontmoet van wie ze dacht dat hij in New York was. Van die tijd kennen ze elkaar ook. Nadat ze in een restaurant gegeten hebben gaat Olsen nog even met Lina mee naar huis. Als hij weg is draait ze een plaat die ze van Nick heeft gekregen en ze denkt aan hem hoe ze hem voor het eerst ontmoet heeft.

Olsen gaat terug naar het hotel waar hij met Nick nog even wat drinkt. Voor het eerst in al die dagen zitten ze even in de schemering, het wordt daar namelijk niet donker. Nick vertelt dat hij heimwee heeft naar New York.

De volgende dag zal Marius Sivertsen (rechter-commissaris) bij hem op bezoek komen. Hij denkt nog even aan hoe deze de eskimo's verhoord heeft, maar daar kwam niet veel uit. "Ik weet niet" en "misschien" waren veel gebruikte woorden van de Inuit. Uitgebreide beschrijvingen over het weer e.d. maar zodra de moord ter sprake kwam werd het allemaal vaag.

Olsen zoek Lina Krog op bij haar repetitie. Ze gaan koffiedrinken waarbij Olsen Lina wat nuttige suggesties geeft voor het toneelstuk. Daarna gaan ze naar Nystrup (de garnalenfabriek) waar de meeste Inuit nu werken. Lina zal dan proberen een afspraak te maken. Dat lukt: de volgende avond. Als Lina thuiskomt is Nick daar ook. Hij wil met haar naar bed, maar ze wil niet. Hij heeft zoveel gedronken dat hij dan ook direct in slaap valt. Dan gaat ze toch maar naast hem liggen. Olsen gaat de hele zaak nog eens na met Sivertsen maar daar komt hij niks verder mee.

Als hij 's avonds weer op zijn kamer is schrijft hij zijn brief aan Inge (zijn vrouw) af. Als Olsen enveloppen gaat kopen wordt hij op de terugweg meegesleurd door een oud vrouwtje. Hij koopt een beeldje met een grote symbolische waarde van haar, het is wel twee keer zo duur als in de winkel.

Uit de ontmoeting die Olsen en Lina met de mensen uit Eqe (stad waar Jón Eira woonde) hebben komt niets. 't Enige wat ze doen is bier drinken. Hij spreekt af dat hij de volgende dag met een Inuit meegaat naar Eqe, om de plaats te zien waar het allemaal begonnen is. De Inuit wonen niet meer in Eqe omdat de temperatuur van het zeewater gestegen is en zodoende een groot deel van hun woonplaats ondergelopen is. Eén van de Inuit spreekt redelijk goed Deens, dus Lina hoeft deze keer niet mee.

De volgende dag gaat Olsen eerst naar Eqe, daarna naar het eiland waar Karin Esbjerg naar verbannen was. Hier steekt Umanatsiaq hem dood (een Inuit).

Als Lina die avond het cassettebandje met het gesprek met de Inuit naar Olsen wil brengen ontmoet ze daar politiemannen die haar vertellen dat Olsen vermoord is. Ze vindt een niet afgeschreven brief van Jakob Olsen aan zijn vrouw Inge, waaruit blijkt dat hij speciale gevoelens voor Lina had.

Het toneelstuk waar ze gedurende Jakob Olsens aanwezigheid het grootste gedeelte van gerepeteerd had was een groot succes en het slot werd door iedereen uiterst verrassend genoemd. Olsen had meegewerkt aan dit slot.

 

verhaalanalyse

 

Titelverklaring
Wat de titel Onder ijsbergen betekent, zal ik proberen uit te leggen. Bij een ijsberg steekt altijd maar een klein stukje boven het water uit, maar het grootste gedeelte zie je niet, want dat zit onder water. De waarheid op de moord op Karin Esbjerg kwam Jakob Olsen ook niet te weten, want dat zat onder de oppervlakte, hij zag alleen het topje van de ijsberg.
Tijd
De gebeurtenissen in het verhaal spelen zich in het verleden af.
De vertelde tijd is van woensdag 2 juli tot zondag 6 juli 1974, dus vijf dagen. Onder ijsbergen is een chronologisch verhaal, de kloktijd in het verhaal wordt nergens onderbroken door een flashback of door een flashforward.
Er zijn geen opvallende zaken m.b.t. de tijd, de verteltijd blijft het hele verhaal bijna gelijk.
Ruimte
Het verhaal speelt zich af in het vliegtuig van Denemarken naar Groenland, in de helikopter van het vliegveld naar Jakobshavn, Jakobshavn zelf waaronder het hotel, het huis van Lina Krog en Nystrup. Het speelde zich ook nog af in Eqe, op de vissersboot.
Jakob Olsen zelf behoort waarschijnlijk tot de hogere sociale klasse, omdat hij lid is van het hooggerechtshof. Het verhaal zelf speelt zich niet af in een bepaald milieu, Jakob Olsen komt met verschillende mensen in aanraking, van een visser tot een politiecommissaris, van een oud-lerares tot een pianist.
De plaats van handeling heeft zeker invloed op de gebeurtenissen, doordat het zich op Groenland afspeelt voelt Jakob Olsen zich eenzaam, hij spreekt de taal niet wat op zich hinderlijk is, hoewel hij wel een goede tolk heeft en de cultuur van de Inuit is zo verschillend met de Deense cultuur dat de rechtspraak ook niet van toepassing is op de Inuit. Als de Deense rechtspraak wel op de Inuit toegepast kon worden dan was de moord duidelijk en hoefde Jakob Olsen er niet eens heengezonden te worden.
Er is in het verhaal sprake van een symbolische ruimte. Het feit dat Jakob Olsen in Groenland zit is al symbolisch, zo'n leeg land waar de mensen hem niet begrijpen en waar hij de mensen ook niet begrijpt. Het komt overeen met hoe hij zich voelt, beetje eenzaam en heimwee.
Wat ook symbolisch is als hij voor die ijsbergen staat en niet uit de auto gaat, omdat hij ze zo ook wel zien kan. Hij voelt zich daar klein en nietig vergeleken bij die enorme ijsbergen. Het feit dat het daar altijd licht is kun je ook in verband leggen met de zaak Jón Eira, hij schiet niets op.
De personages
De hoofdpersoon in dit verhaal is natuurlijk Jakob Olsen, hij is immers bij bijna alle gebeurtenissen in het verhaal betrokken.
Jakob Olsen is een dynamisch verhaalfiguur.
De voornaamste bijfiguren in dit verhaal zijn Lina Krog (dynamisch verhaalfiguur), Nick Morello (dynamisch verhaalfiguur), Jan Bastiansen (statisch verhaalfiguur), Åke Tass (statisch verhaalfiguur), Bjørn Pedersen (statisch), Oskar Jespersen (statisch), Marius Sivertsen (statisch).
Jakob, Lina en Nick hebben een round character.
De rest zijn flat-characters
Er komen geen types in voor.
De hoofdpersoon
Jakob Olsen, lid van Hooggerechtshof in Denemarken, getrouwd met Inge. Rustige, nuchtere en intelligente man van middelbare leeftijd, ± 55 jaar.
Perspectief
Het verhaal wordt verteld vanuit de personale-ik-verteller, je ziet het verhaal door de bril van Jakob Olsen, hij maakt zelf deel uit van de gebeurtenissen dus personale-ik-verteller. Echter, niet in het gehele verhaal wordt daar gebruik van gemaakt bijvoorbeeld in regel 76, 77, 78 en 79, waar ze met Nick in bed ligt.
Het heeft in zoverre invloed dat het een bepaalde vorm van spanning opwekt, omdat je bijna niets weet, maar je intuïtie zegt dat er meer aan de hand is. Het geeft ook extra droevigheid mee in het verhaal, omdat je weet hoe Jakob Olsen zich voelt.
Structuur
Het boek is onderverdeeld in vijf hoofdstukken, die weer in een soort paragrafen zijn verdeeld. Het begin van het verhaal is ab ovo, je krijgt direct een flinke portie informatie, over wie Jakob Olsen is en waarom hij naar Groenland moet.
Dit vind ik een mooi voorbeeld van een open einde, omdat nog niet alle spanning uit het verhaal is, over de dood van Jakob Olsen ga je echt nadenken en afvragen waarom hij dood ging.
Motieven
De voornaamste verhaalmotieven zijn:
-dood (vader van Jakob)
-kleuren
-eenzaamheid en leegte
-drank
-ontluikende liefde
-cultuurbarriëre
Literair-historische motieven daarvan vond ik de dood.
Thema
Het thema vond ik cultuurbarriëre, omdat daar het verhaal om draait, daarom moest Jakob Olsen ook naar Groenland toe, anders was er nooit onduidelijkheid ontstaan in de zaak Jón Eira.

 

Mijn mening

 

Ik vond het een traag en verwarrend boek omdat ik nooit echt zeker wist waar het hoofdkarakter was en omdat de schrijver constant doorging over kleine details die voor het verhaal niet uit maken, er worden constant nieuwe karakters geïntroduceerd die niet meer in het verhaal terugkomen. Het hoofdkarakter gaat naar Groenland om een moord op te lossen maar het duurt heel lang voordat hij oprecht de moord op gaat lossen, maar hij gaat eerst allemaal dingen doen die niet heel interessant zijn voor de lezer zoals een rondje rijden en bij allerlei mensen op bezoek die niets met de moord te maken hebben. Er zijn ook veel flashbacks en gedachten van het hoofdpersoon die ook niet heel veel aan het verhaal toevoegen.

 

bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-onder-ijsbergen-door-j-bernlef-41022

dagen van gras - Philip Huff

dagen van gras - Philip Huff

 

informatie over de schrijver

Philip Huff (Naarden, 28 september 1984[1]) is een Nederlandse schrijver.[2] Huff schrijft romans, verhalen, essays, gedichten, liedteksten en filmscenario's. Hij studeerde Spaans aan de Universiteit van Granada, geschiedenis (cum laude) en wijsbegeerte (cum laude) aan de Universiteit van Amsterdam en deed een minor Amerikanistiek aan de Humboldt Universiteit in Berlijn.[3] Hij woont afwisselend in Amsterdam en New York.

 

Samenvatting

De hoofdpersoon is ‘ik’. Deze ik-persoon is Benjamin, afgekort Ben. In de proloog vertelt Ben over waar hij nu leeft. Vanaf het eerste hoofdstuk vertelt hij over zijn hele jeugd en hoe hij terecht is gekomen in de adolescentenkliniek en hoe hij uiteindelijk beter is geworden.

Ben woont zijn hele leven al op het landgoed Weldra met zijn ouders. Zijn opa en oma wonen in een huis iets verder op. Ben heeft een goede band met zijn vader, die hem de passie voor muziek heeft overgedragen. Zijn ouders gaan echter scheiden dus Ben ziet hem bijna nooit meer. Ook met zijn opa heeft Ben een goede band, hij is altijd een soort voorbeeld voor hem geweest, iemand naar wie hij tegen op keek. Hij heeft hem ook leren schaken, dit is een onderwerp die vaak voor komt in het boek. Met zijn moeder heeft hij een wat minder goede band. Zijn moeder is vaak depressief.

Toen Ben negen jaar was, kwam er een nieuwe familie op het landgoed wonen, met een jongen die Tom heette, zij worden in korte tijd beste vrienden. Ze delen alles met elkaar, waaronder de passie voor muziek luisteren en spelen. Hun droom is om samen een band op te richten en beroemd te worden. Hun favoriete plek om muziek te luisteren is de boomhut die Ben’s vader voor hem heeft gemaakt. Naarmate de jongens ouder worden gaan ze experimenteren met allerlei dingen. Tom is gewaagder dan Ben, dus alle ideeën over jointjes, paddo’s en de rest komen van hem. Meestal gaat het goed maar als Ben en Tom op een dag in de boomhut een jointje roken en in slaap vallen, ontstaat er brand in de boomhut. Ben wordt net op tijd wakker en kan uit de boomhut springen, hij breekt alleen zijn arm en raakt bewusteloos. Hij wordt pas wakker als hij in het ziekenhuis is. Daarna wordt hij naar een jeugdkliniek, de Thorbeckehof, gestuurd omdat hij door al dat drugsgebruik een psychose (een psychische aandoening waarbij de patiënt het normale contact met de werkelijkheid kwijt is) heeft gehad. Het gaat hier niet zo goed met hem. Hij schrijft brieven voor zijn vader en Tom. Hij krijgt echter geen antwoord. Na een tijdje heeft hij een droom over de boomhutbrand. Hij droomt dat Tom niet op tijd wakker werd en daarom dood is gegaan. Als zijn moeder hem komt bezoeken vraagt hij of dat waar is, zij zegt ja. Maar het is niet duidelijk of zij het over Tom heeft of over zijn vader, want die blijkt ook dood te zijn.

Als het iets beter met Ben gaat wordt hij overgeplaatst in een adolescentenkliniek, Den Dolder in Zwolle. Hier ontmoet hij Anna, met wie hij een goede band krijgt. Ben zegt aan het begin van het boek dat Anna de reden is waarom het nu weer zo goed met hem gaat. Als Anna wordt ontslagen uit de kliniek, zonder afscheid te nemen, gaat het ineens heel goed met Ben. Hij heeft veel meer motivatie om beter te worden en uit de kliniek te komen. Het gaat zo goed met hem dat hij weer wordt overgeplaatst naar een steunwoning voor adolescenten (De Dwars) in Amsterdam. Voordat hij naar De Dwars vertrekt, geeft zijn moeder hem een brief die zijn vader  vlak voor zijn overlijden had geschreven. Hierin vertelt hij Ben voor het eerst dat hij een ernstige ziekte had en dat hij spoedig zal overlijden.

 

Verhaalanalyse

De tijd is voor het grootste deel chronologisch maar er zitten heel veel flashbacks tussen die totaal niet chronologisch waren

De ruimte waren veel plekken maar voornamelijk de afkickkliniek en de boomhut die het hoof karakter en zijn vriend gemaakt hadden.

Perspectief het is het ik perspectief vanuit Ben

De belangrijkste karakters zijn: Ben, Tom en Anna

Het belangrijkste motief is muziek van The Beatles

Het thema is drugs(verslaving)

De titel (dagen van gras) verwijst naar wiet omdat het hoofdpersoon veel wiet rookt en wiet word in straattaal gras genoemd.

 

Mijn mening

ik vond het een interessant boek omdat er heel veel tijdsprongen in zaten waardoor het niet heel chronologisch is maar het was alsnog redelijk makkelijk te volgen. Het verhaal hoort een terugkijk op het leven van het hoofdpersoon te zijn en als je terugkijkt op je leven dan herinner je ook niet alles chronologisch. De korte verhaaltjes die met de constante flashbacks verteld werden vond ik ook interessant omdat ze steeds een deel van een geheel verhaal vormde over de karakters en waarom ze zijn wie ze zijn en waarom ze doen wat ze doen.

 

Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Philip_Huff

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-dagen-van-gras-door-philip-huff-72815

De laatste zaterdag - Boudewijn Smid

De laatste zaterdag - Boudewijn Smid

 

Informatie over de schrijver

Boudewijn Smid (Zwolle, 1964) studeerde Nederlands, werkte als taalkundige aan het P.J. Meertens-Instituut (Het Bureau) en is schrijver en journalist. In die hoedanigheid werkt(e) hij onder meer voor de VPRO, Adformatie en Intermediair. Samen met Vincent Breij schreef hij De Geur van Gras. Het voetbalhandboek voor de amateur dat in 2007 bij De Arbeiderspers verscheen. In mei 2008 verscheen bij dezelfde uitgeverij zijn debuutroman Op de helling. Oktober 2010 voltooide hij zijn tweede roman Een goede zoon (De Bezige Bij). In november 2013 verscheen Enclave Volendam, het verhaal van een vissersdorp. Onlangs verscheen zijn derde roman De Laatste Zaterdag

 

Samenvatting

Deel I (blz. 7-32)

Sjaak Viever (een midden-veertiger uit Amsterdam)  krijgt zijn afscheidswedstrijd. Zijn voetbalteam- het vijfde- wil hogeropgaan  spelen  en haalt enkele nieuwe jonge spelers. Sjaak wordt te oud en zijn rug wil ook niet meer. Het idee rijpt bij de aanvoerder  om hem een reünie-wedstrijd met ouwe knakkers aan te bieden.  Hij stemt ermee in. Op deze laatste zaterdag pakt Sjaak zijn voetbaltas in. Zijn vriendin Elsa wuift hem uit. Zou de goede voetballer en vriend  Foort ook komen? Die heeft hij al een hele tijd niet meer gezien. De eerste vrienden arriveren op het complex. Bas, de nieuwe aanvoerder, houdt zich niet aan de gemaakte afspraken en Sjaak komt de eerste helft niet in het veld. Hij staat wissel.

 

Deel II (blz. 35-239)

Sjaak Viever is vanuit Zwolle aan het begin van de jaren 80 naar Amsterdam gekomen om te studeren. Hij ontmoet meer studenten die willen voetballen en als zijn vriendin het thuis uitmaakt is zijn belemmering ook weg. Ze willen met een aantal jonge mannen in het vijfde van een Amsterdamse vereniging spelen. Het is dan 1984. Sjaak is op dat moment de enige speler die er wat van kan, maar later komt er een jongen uit Zeeland bij. Dat is een enorm goede speler die ook bij Feyenoord heeft gespeeld. Zijn ouders waren erg gelovig, woonden op Tholen waar ze een boerderij hadden, en Foort werd heel kort gehouden. Hij is weggelopen thuis en bij pleegouders ondergebracht. Toch redde hij het niet bij de profs. Hij gaat in het vijfde op het middenveld spelen en Sjaak verhuist naar het centrum. Het gaat daarna veel beter. Ze worden zelfs een keer kampioen en promoveren.

In 1988 speelt Nederland het EK in Duitsland. Sjaak heeft kaartjes, maar mist de bus doordat de trein doorrijdt bij een station. Hij kijkt dan maar op tv naar de wedstrijd Nederland-Duitsland die door Nederland met 2-1 wordt gewonnen. Sjaak is daardoor van zijn oorlogscomplex af: hij had zijn vader zien huilen in 1974, toen Oranje de WK-finale van Duitsland verloor. Na afloop gaan ze met de maten stappen en de vriendin van Floris, Cinta, laat merken dat ze wel trek in hem heeft. Als Floris daarna voor een tijdje naar het buitenland gaat, nodigt Cinta Sjaak uit "op de thee". Die heeft weliswaar een vaste relatie met Hannah, maar duikt toch in bed met de sexy Cinta. Als Hannah daarachter komt, verlaat ze hem. Maar de relatie was toch al een stuk bekoeld.

In 1994 gaan de mannen op trainingskamp naar Tsjechië. Foort is verdrietig. Hij heeft van zijn zus gehoord dat zijn vader alvleesklierkanker heeft en heeft nu een schuldgevoel. Sjaak ziet een lekkere Tsjechische serveerster en wil wel wat met haar beginnen. "s Avonds eet hij van een varken aan het spit en hij krijgt diarree: weg date met Vera. 's Nacht merkt hij dat Foort zijn plaats heeft ingenomen: hij heeft seks met Vera in de auto van Sjaak. Foort hoort die week ook dat zijn vader in de gierput is gevonden en waarschijnlijk zijn eigen dood heeft gekozen om niet te hoeven lijden.

 

Floris en Cinta die bloedmooi -en bloedgeil- is, trouwen. Foort maakt de foto's en Sjaak wil nog wat proberen met Cinta. Maar nu ze is getrouwd, wil ze geen seks meer met Sjaak.

Foort krijgt vreemde klachten - tintelingen overal- en vreest dat hij MS heeft. Het voetballen gaat hem steeds minder goed af. Op een avond staat hij voor de deur bij Sjaak. Zijn vriendin Inez heeft hem eruit gezet, omdat ze een brief van de Tsjechische Vera heeft gevonden die aan duidelijkheid niets te wensen  overliet. Hij blijft slapen bij Sjaak, maar is de volgende dag weg. Sjaak ziet hem niet meer. het voetballen wordt minder leuk.Hij heeft een nieuwe relatie gevonden: Elsa die ook uit een voetbalfamilie komt.

Sjaak krijgt last van zijn rug en kunstgras helpt ook niet echt mee. Hij denkt aan stoppen, maar krijgt nog een hoogtepuntje mee: hij mag tegen AFC-3 spelen en speelt dan tegen Ruud Gullit. Het is maart 2004. Dat vindt hij een hele eer. Hij weigert de sterspeler de wedstrijd uit te schoppen, wat zijn aanvoerder eigenlijk wil.

 

Deel I (vervolg  blz. 241-269)

Na rust mag Sjaak toch invallen. Hij doet zijn best, maar het voetballen zit erop. Tot zijn grote vreugde ziet hij dat Foort langs de lijn staat. Hij heeft hem vijftien jaar lang niet gezien. Na de huldiging door de voorzitter (hij krijgt een zilveren speld)  gaan de mannen stappen in het centrum. Foort vertelt zijn verhaal: hij is getrouwd met de Tsjechische Vera (in haar brief stond dat ze zwanger was) en heeft nu drie kinderen. Hij was eerst verhuisd naar Tsjechië, maar heeft toch de boerderij in Zeeland overgenomen.

Floris vertelt dat hij en Cinta gescheiden zijn: hij had haar betrapt op overspel. Hij vermoedt dat ze dat voor haar huwelijk ook al deed met iemand van het voetbalteam, maar wie? Sjaak schaamt zich. Ze willen nog een afzakkertje halen. Onderweg zien ze een grote Mercedes met een Duits nummerbord en halen hun gram door er een spiegel af te trappen. Ze worden betrapt door de politie die Foort wil arresteren. Sjaak maakt amok en begint over de Tweede Wereldoorlog. Als Foort hardhandig wordt beetgepakt, begint ook Sjaak te slaan. Een politiekogel treft hem in zijn zij. Hij valt op straat en krijgt een visionaire droom over voetballen en paarden. Het einde is open, maar het is denkbaar dat Sjaak Viever op straat overlijdt. Is het toch zijn "laatste zaterdag"geworden.

 

Personages

Sjaak Viever

 

Sjaak is een verdienstelijke amateurvoetballer. Hij is geboren in Zwolle en vertrekt voor zijn studie naar Amsterdam. Daar is hij de motor achter het voetbalteam dat ze met elkaar gaan opstarten. Hij kijkt soms wat meer op zijn teamgenoten die er niets van kunnen. Toch ontstaan er vriendschappen tussen de jongens. Het verandert als Foort het team komt versterken. Hij is verreweg de beste voetballer en gaat op de plaats van Sjaak spelen. Die vindt dat eerst niet zo leuk. Sjaak heeft een relatie met de knappe en intelligente Hannah, maar kan niet van de geile Cinta afblijven. Als Hannah dat hoort, neemt ze de benen. Sjaak helpt Foort bij het aanhoren van zijn problemen (afkomst, vaderproblemen, schuldgevoel). Hij vindt het wel vervelend dat Foort tijdens het trainingskamp met zijn date heeft geneukt in zijn eigen auto nog wel. Toch helpen ze elkaar later weer: als Foort het huis wordt uitgezet, vangt hij hem op. Maar de dag erop is Foort verdwenen. Vijftien jaar later pas, bij de afscheidswedstrijd, ziet hij Foort terug, die met zijn Tsjechische date is getrouwd. Als Foort bij een baldadigheid later die avond bij het stappen in de problemen komt, helpt Sjaak hem, maar die hulp wordt hem fataal.

 

Cinta

 

Cinta is de vriendin van Floris, maar het is een "femme fatale". Ze probeert op geraffineerde wijze de andere spelers van het team te verleden. Sjaak trapt erin. Bij haar bruiloft maakt ze hem echter duidelijk dat ze geen verdere seks met Sjaak wil. Ze verhuizen naar Amerika, maar bij de reünie hoort Sjaak dat Floris en Cinta gescheiden zijn, omdat ze toch weer vreemd ging.

 

Elsa

 

Elsa is de actuele vriendin van Sjaak. ze komt uit een voetbalnest en begrijpt wat de jongens met elkaar hebben. Ze lijkt niet jaloers, laat Sjaak naar zijn afscheidswedstrijd gaan en ziet hem niet meer terug.

 

Foort

 

Foort is verreweg de beste voetballer van het team. Hij heeft bij Feyenoord gespeeld, maar dat klopte niet met de geloofsopvatting van zijn vader. Hij is daarom weggelopen en opgevangen door Feyenoord, die hem een gastgezin had aangeboden. Hij heeft nooit meer contact met zijn vader, al denkt hij dat die bij zijn diploma-uitreiking in de zaal zat. Later krijgt hij schuldgevoelens vanwege zijn gedrag in zin jeugd. Die worden opgeroepen als hij van zijn zusje hoort dat zijn vader alvleesklierkanker heeft en zich in de gierput heeft gestort. Foort gaat tijdens het kamp in Tsjechië vreemd. Maar hij krijgt de bons van zijn vriendin en trouwt later met de Tsjechische serveerster. Vijftien jaar blijft hij buiten beeld. Hij komt weer terug in Zeeland waar hij toch de boerderij van zijn vader overneemt. Al met al een bijzondere jongen. Hij staat indirect aan de ondergang van Sjaak als hij een spiegel van een Duitse Mercedes trapt en de politie hem arresteert.

 

Thema

Vriendschap

De motieven zijn in deze voetbalroman zo aan elkaar verbonden dat het bijna niet mogelijk is om één daarvan als thema te benoemen. Het verhaal gaat over voetbal, vriendschap, verraad en overspel. De oorlog speelt op de achtergrond een rol mee, evenals het geloof en de dood. Kijk daarom vooral bij de lijst over de motieven.

 

Motieven

Vriendschap

Bij het voetballen in een team ontstaan vriendschappen. De beste vriendschap in dit verhaal is die tussen Sjaak en Foort. Die delen nog de meeste geheimen met elkaar. Ineens is Foort echter verdwenen. Bij zijn afscheidswedstrijd ziet Sjaak hem wel terug en hoort hij hoe het met zijn voetbalvriend is gegaan. Op de laatste zaterdag komt Sjaak voor zijn vriend op als die gearresteerd wordt tijdens het stappen. Dat moet hij duur bekopen.

 

Moeizame liefdesrelaties

De liefdesrelatie tussen Hannah en Sjaak is aanvankelijk leuk. Maar Sjaak gaat vreemd en Hannah lijkt ook een eigen weg te kiezen in het leven. Als ze hoort van het overspel, verlaat ze Sjaak. Cinta die voor en ook tijdens haar huwelijk overspel pleegt, gaat uiteindelijk scheiden van Floris. Foort en Inez gaan ook uit elkaar, als de laatste een brief leest van de Tsjechische Vera. Daarin staat dat ze zwanger is. Inez knikkert Foort het huis uit.

 

Schuldgevoel

Foort kampt later met een schuldgevoel, omdat hij zijn ouders in de steek heeft gelaten. Hij hoort dat zijn vader alvleesklierkanker heeft en later zelfmoord heeft gepleegd. Hij praat erover met Sjaak. de laatste heeft in het verhaalheden toch wel schuldgevoel over het feit dat hij verraad heeft gepleegd aan de vriendschap: je gaat niet met de vrouw/vriendin van een teamgenoot naar bed.Dat heeft hij wel gedaan.

 

Tweede wereldoorlog

De oorlog speelt toch op de achtergrond een rol mee. De ouders van Sjaak die de oorlog hebben meegemaakt, hebben een trauma overgehouden van de WK-nederlaag tegen Duitsland in 1974. Ikzelf heb dat gevoel ook gehad. Dat was pas veertien jaar later over, toen Nederland in Duitsland van het gastland won en Europees kampioen werd. Dat was een compensatie voor die haatgevoelens. Toch wordt Duitsland Sjaak nog wel fataal. Wanneer hij betrokken raakt bij een rel met de politie (vanwege een afgetrapte spiegel bij een Duitse Mercedes) wordt hij per ongeluk geraakt door een politiekogel.

 

Geloof

Voetballer Foort woonde in Zeeland, op de biblebelt. Zijn vader is erg gelovig en Foort mag niets. Hij kan goed voetballen en wordt gescout door Feijenoord. Dat mag niet van zijn vader en hij gaat dan als puber weg. Hij wordt opgevangen in een pleeggezin: hij heeft geen contact meer met zijn vader die later aan alvleesklierkanker lijdt en een zelfgekozen dood in de gierput boven lijden verkiest. Foort heeft daar wel een schuldgevoel over.

 

Dood

Foort hoort dat zijn vader alvleesklierkanker heeft en dat is ongeneeslijk. De man wacht zijn lijden niet af en kiest voor een val in de gierput. Foort hoort dat tijdens het trainingskamp in Tsjechië. Sjaak maakt op zijn jubileumzaterdag amok met de politie en als hij handtastelijk wordt, schiet een agent. Sjaak wordt in zijn zij getroffen en overlijdt (zeer waarschijnlijk)

 

Overspel

Sjaak heeft een relatie met Hannah, maar wanneer de vriendin van zijn teamgenoot Cinta hem benadert, zegt hij geen nee. Als Floris in het buitenland is, gaat hij bij haar een aantal keer op de "thee." Wanneer ze op trainingskamp gaan naar Tsjechië, ziet Sjaak een fraaie blonde serveerster. Ze spreken af op een feestje, maar omdat hij varken van het spit heeft geheten, krijgt hij diarree en gaat zijn overspel niet door. Midden in de nacht mist hij zijn vriend Foort en die heeft dan in de auto van Sjaak zijn honneurs waargenomen. Maar Foort heeft een relatie met Inez en wanneer die er achter komt, wat er in het trainingskamp heeft plaatsgevonden, kan Foort vertrekken. Hij komt dan een nachtje slapen bij Sjaak. Later trouwt hij toch met die serveerster uit Tsjechië.

 

Noodlot

Sjaak wordt aan het einde van de roman toch door het noodlot getroffen. Hij wordt bij een geval van vandalisme betrokken en wordt getroffen door een noodlottige politiekogel.

 

Sport

De voetbalsport staat wel centraal in deze voetbalroman. Er wordt soms vrij gedetailleerd verteld over hoe er in het vijfde(!) elftal van een Amsterdamse amateurclub wordt gespeeld. Dat gaat natuurlijk helemaal nergens over. Daarboven wordt het profvoetbal besproken, vooral het WK van 1974 (het oorlogstrauma van Sjaaks vader) , het EK van 1988 toen Nederland won en het WK van 1990. Wie van voetbal houdt of er veel van weet, kan zich dus wel vermaken.

Structuur & perspectief

Er zijn drie delen in deze voetbalroman.

Deel I wordt in twee delen gesplitst. Die spelen zich af op een zaterdag in de lente van 2010. Het grotere middendeel II is een verhaal over het verleden vanaf de studententijd van hoofdpersoon Sjaak Viever tot aan een wedstrijd die hij in 2004 met het vijfde speelt tegen AFC3 met daarin Ruud Gullit.

 

De chronologische volgorde van het verhaal wordt dus doorbroken. Je zou het qua structuur daarom  een kaderverhaal kunnen noemen. Alle drie delen worden onderverdeeld in relatief kleine hoofdstukken die typografisch van elkaar worden gescheiden door een asterisk. Er is derhalve geen nummering en geen titelaanduiding.

 

Het perspectief berust voornamelijk bij Sjaak. We kijken als lezer mee in zijn hoofd en leren zo zijn gevoelens en gedachten kennen. De andere personages worden alleen van buitenaf beschreven.  Sjaak is een personale verteller in de o.v.t.

 

Mijn mening

Mijn mening over dit boek is een beetje gemixt omdat voetbal en sport niet heel interessant vind maar ik vond het wel een erg droevig verhaal.

 

bron: https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/de-laatste-zaterdag-boudewijn-smid

de arkvaarders - Anne Provoost

de arkvaarders - Anne Provoost

 

informatie over de schrijver

Anne Provoost werd geboren te Poperinge op 26 juli 1964. Ze groeide Woesten in de Westhoek in een gezin van vier kinderen. In haar jeugd schreef Anne Provoost heel veel: verhaaltjes en dagboeken. Toen ze Germaanse filologie ging studeren in Kortrijk en Leuven, nam ze zich voor om niet meer te schrijven. Maar toen ze een week ziek in bed lag, schreef ze een verhaal waarmee ze een verhalenwedstrijd won. Ze studeerde nog een jaar pedagogiek en ging toen met haar man mee naar de VS. Daar werkte ze in een kinderdagverblijf en schreef ze voor Amerikaanse en Vlaamse kindertijdschriften. Terug in Antwerpen werkte ze parttime voor een uitwisselingsorganisatie voor middelbare scholieren. Sinds midden 1995 is ze fulltime schrijver. Anne Provoost woont met haar man en drie kinderen in Antwerpen. In haar werk gaat ze vooral op zoek naar de complexe structuren van opgroeiende mensen, hun problemen, hun beïnvloedbaarheid. Haar boeken zijn rijk gestoffeerd met historisch materiaal.

 

Samevatting

Met haar ouders trekt Re Jana weg van de moerassen waar het water blijft stijgen en de visvangsten rotten. Het leven wordt er te moeilijk vooral voor Re Jana’s lamme moeder. In een ver woestijnachtig gebied schijnt iemand een reusachtig schip te bouwen, die bouwheer kan best iemand met verstand van boten gebruiken, het is daar waar dat de familie heen trekt. Alhoewel de buitenwereld lacht om dit schip gaan ze toch door met hun tocht. Het enorme houten schip midden in de woestijn en al de mensen die er omheen leven is een heel raar idee.

 

 

 

Re Jana's vader wordt de rechterhand van de bouwheer en zijn zonen Cham, Sem en Jafeth. Re Jana, een aantrekkelijk meisje op de grens van volwassenheid, weet zich onmisbaar te maken op de werf. Ze leert dit bizarre volk, dat maar in één god gelooft, zuiver water en geurende oliën kennen die ze uit haar thuisland heeft meegenomen. Ze is de draagster van het geheim van een bron met het zuiverste water uit de streek. In deze tijd wordt de gene die het zuiverste water heeft met de beste man uitgeduwd.

 

 

 

 

 

Cham, de jongste zoon van de bouwheer, bezwijkt onder haar charmes. Cham maakt haar duidelijk dat zijn god de wereld onder water wil zetten, dit is het onheil waar alle arkbouwers voor vrezen. De plaatsen op de ark zijn voorbehouden aan de bouwheer en de zonen. De ijverigen die aan deze ark meebouwen, hebben geen schijn van kans om mee te varen met deze ark. Wie achterblijft krijgt de verdrinkingsdood.

 

Toch kan de jongste zoon zijn gevoelens niet aan de kant zetten voor Re Jana en belooft haar een plaats in “de Ark”. Maar dan verschijnt Neelata die voorbestemd is om Chams vrouw te worden. Zij krijgt Re Jana’s plaats op de ark.

 

 

 

Re Jana's vader krijgt argwaan en besluit een eigen rakboot te bouwen voor zijn gezin en een sterfboot voor zijn lamme vrouw. Hij geeft raad aan iedereen om ook een rakboot te maken maar niemand neemt hem serieus.

 

 

 

Het onheil laat inmiddels op zich wachten en raakt heel even bijna vergeten. Tot er meeuwen verschijnen, vreemde diersoorten en toenemende vochtigheid. Eerst blijft het bij wat lichte druppels. De ark wordt in versneld tempo afgewerkt. Het hameren, kloppen, ratelen en trillen van boren, al die geluiden die tot dan toe voor een steeds vertrouwder geluid zorgden, houden plots op. Het schip is klaar. Met de komst van de grote regens wordt de ark volgestouwd met voorraden en de door de Onnoembare voorgeschreven dieren. Ten slotte gaan ook de uitverkorenen aan boord. Re-Jana en Put, een kind dat ze opvoeden omdat zijn vader omgekomen is, zitten als verstekelingen verborgen. De paniek van de achterblijvers is enorm. Re-Jana’s vader zijn gebouwde rakboot wordt kapotgeslagen door Sem, een zoon van de bouwheer. De kletterende hagel, de dolle beesten en mensen die wanhopig de ark bestormen of proberen te beklimmen, zorgen voor totale paniek en wanorde.

 

 

 

De lange tochten van eindeloos wachten op het beloofde paradijs breekt aan, een kwellende periode. Een tijd waarin het Re-Jana veel denkt aan haar geliefde vader en moeder. Vele vragen spoken in haar hoofd rond: “Is mijn vader nog in leven?” en ”Waar is Put?”. Het vooruitzicht naar land of een teken van leven is elke dag, elke week minder. De bouwheer en de zonen verliezen de moed en hebben pijn en honger. Het gevolg van deze situatie is dat na een paar weken, de voedselvoorraad vermindert en ze moeten het uiteindelijk stellen met verdorven voedsel.

 

 

 

Re Jana die opgesloten is in de kooi van de dodo’s, krijgt in het begin elke

 

dag bezoek van Cham met eten en water. Cham komt en keer naar Re-Jana toe en verteld haar

 

dat haar vader nog in leven is en naast hen vaart in een papyrus boot. Op een nacht klimt

 

Re-Jana met een touw van de boot af en gaat naar haar vader toe maar die stuurt haar terug. Hij ziet als eerste dat ze zwanger is. Na een tijdje bevalt ze. Cham en Re-Jana hebben een zoon genaamd Kanaän!

 

 

 

Opeens voelt iedereen een schok. Ze zijn aangekomen in “het nieuwe land”. Daar krijgt Cham ruzie met de bouwheer en vertrekt met Re-Jana en hun zoon naar een ander stuk van het nieuwe land.

 

Personages

*Alem-de-voddige: Helpt Re-Jana, haar vader en haar lamme moeder als spoorzoeker naar de woestijn. Zodat ze veilig aankomen. Hij heeft een zoontje Put. Ze stammen af van de Rrattika. Alem-de voddige wordt vooral een goede vriend van Re-Jana. Hij leert haar allerlei dingen zoals schuinkijken.

 

*Put: Het zoontje van Alem-de-vodigge die na het overleiden van zijn vader bij Re-Jana,haar vadre en moeder komt wonen. Hij is erg terug getrokken en weet vaak niet goed wat hij wil. Hij “vervangt” het gestorven broertje van Re-Jana. Het gezin houdt van hem.

 

*Re-Jana: De hoofdpersoon. Alles wordt uit haar positie en gedachten geschreven. Ze is heel zorgzaam voor haar moeder en Put en goed bevriend met haar vader en Cham. Ze heeft een talent voor water en oliën. Ze kent de bouwheer eerst niet goed maar wanneer Zaza overlijd op de ark neemt ze haar taak over en verzorgt de bouwheer. Ze doet zich eerst voor als jongen alleen Cham weet dat ze ene meisje is en haar ouders en Put. De andere merken pas laten wat de waarheid is. In de tijd dat ze een jongen is wast ze de zonen en weet een belangrijke bron waar zij het zuiverste water vandaan haalt dat in de woestijn is.

 

*Vader van Re-Jana: Is de belangrijkste man bij het maken van de boot. Want hij heeft ene talent voor het bouwen van boten. Door hem wordt de boot goed gebouwd. Cham is zijn opdrachtgever. Het is een rustige man en heeft als eerste een oplossing voor alle mens en die niet mee kunnen met de Ark maar niemand luistert naar hem. Hij houd van Re-Jana en zijn vrouw.

 

*Moeder van Re-Jana: Ze is lam. Ze kan alleen nog met haar linker ooglid knipperen en met haar ademhaling piepen als ze iets wil weten of zeggen. Ze ligt op een berrie en is heel erg mooi. Re-Jana neemt haar vaak mee als ze de zonen wast. Re-Jana, haar vader en zij zijn naar de woestijn gegaan omdat zij van het water weg wou bij de moerassen.

 

*De bouwheer: Hij is de bouwer van de Ark. Hij is heel erg oud en lijdt aan verschillende vervelende kwaaltjes. De dwerg helpt hem met het genezen daarvan. Zaza is zijn vrouw en zorgt ook goed voor hem. Hij praat veel met de Onnoembare, hun God, en geeft zijn boodschappen door aan het volk. Hij weet ook dat er maar een paar mensen mee mogen op de ark maar verteld dat niet aan het volk. Hierdoor maakt hij zich niet geliefd bij bijvoorbeeld de vader van Re-Jana. Hij is de vader van Jafeth, Sem en Cham.

 

*Zaza: De vrouw van de bouwheer. Ze is niet zo’n belangrijke personage is het boek. Ze is goed met kruiden en dat vind Re-Jana erg interessant. Ze is de moeder van Jafeth, Sem en Cham. Ze heeft het erg moeilijk met haar man in de loop van het verhaal.

 

*Cham: De jongste zoon van de bouwheer. Hem worden vaak dingen niet verteld door zijn broers maar is wel de lieveling van de bouwheer. Re-Jana wast hem. Hij wordt verliefd op Re-Jana maar wordt uitgehuwd met Neelata. Hij vindt Neelata ook lief en mooi. Hij is de baas van het hout en opdrachtgever van onder anderen Re-Jana’s vader. Hij belooft veel dingen aan Re-Jana maar komt er veel niet na. Ondanks dat houd Re-Jana toch van hem.

 

*Neelata: De vrouw van Cham. Ze kan het erg goed vinden met Put en ontdekt steeds als eerste de geheimen van Re-Jana. Re-Jana vindt haar niet echt aardig omdat ze zo veel met Put omgaat en met Cham trouwt terwijl ze niet van hem houd. Maar ze doet het voor een plekje op de Ark.

 

*Sem: De middelste zoon van de bouwheer. Hij is baas van het gras. Hij is erg goed bevriend met Jafeth en vind Cham niet zo aardig. Re-Jana wast hem.

 

 

 

*Zedebab: De vrouw van Sem. In de loop van het verhaal wordt ze gescheiden vaan haar tweeling zus omdat die niet mee mag op de Ark. Hierdoor heeft ze veel verdriet. Ze wordt niet zo veel besproken in het boek.

 

*Jafeth: De oudste zoon van de bouwheer. Hij is de baas van de Pekputten. Hij is goed bevriend met Sem en ziet Cham als zijn kleine broertje en verteld hem daarom niet veel. Taneses is zijn vrouw. Re-Jana wast hem.

 

*Taneses: De vrouw van Jafeth. In de Ark beveelt ze Re-Jana om dieren voor haar goden te slachten. Re-Jana doet dit maar vind het niet leuk. Taneses wil zichzelf vermoorden maar dat mislukt. Hierdoor heeft Jafeth veel verdriet.

 

*De dwerg: Het is zo ongeveer de slaaf van de bouwheer. Hij verzorgt hem en is zijn boodschapper. De zonen vinden de dwerg er grappig. Maar hij liegt vaak. Het zegt bijvoorbeeld dat hij nooit eet maar als niemand kijkt eet hij heel vies alle restjes uit de potten. Na een tijdje blijkt dat hij niet mee mag op de Ark. Hij hangt zichzelf op. De bouwheer vindt dit heel erg maar Re-Jana en haar vader niet omdat Put had verteld dat er een geheime nis was waar hij bij was en dat zou hij weer aan de bouwheer vertellen en als dat was gebeurd was het niet goed afgelopen voor de vader van Re-Jana. Dus niet iedereen vond zijn dood even erg.

 

Mijn mening:

Ik vond het een cryptisch maar rakend verhaal omdat het niet heel duidelijk is wat er allemaal gebeurt maar ik vind dat dit het verhaal heeft geholpen.

 

 

Bron : https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-de-arkvaarders-door-anne-provoost-56790

oeroeg - Hella S. Haasse

oeroeg - Hella S. Haasse

over de schrijver

 

Hella Haase is geboren in 1918. Ze woonde haar eerste 2 levensjaren in Nederlands-Indië en later tijdens haar middelbare schooltijd weer. Haasse schreef ook cabaretteksten voor o.a. Wim Sonneveld.

 

Samenvatting

De ik-figuur en Oeroeg zijn beste vrienden. Oeroeg is de zoon van Sidris en Deppoh. Zijn vader werkt bij de onderneming van de Nederlandse administrateur, de vader van de ik-figuur. De jongens doen alles samen, van jongs af aan. Waar Oeroeg is, is de Nederlandse jongen, en andersom. De ik-figuur heeft tijdens zijn kindertijd niet door dat Oeroeg in rang lager staat dan hij. Dat merkt hij pas als het personeel Oeroeg een beetje gaat plagen en als hij door krijgt dat zijn vader liever niet wil dat hij met Oeroeg omgaat. Toch is Oeroeg de belangrijkste persoon voor hem. Het is de vader van de ik-figuur een doorn in het oog dat hij zo slecht Nederlands spreekt. Daarom wordt meneer Bollinger ingehuurd om hem persoonlijk les te geven. Oeroeg luister altijd mee en pikt er veel van op.

 

Op een avond gaan Oeroegs ouders, Bollinger en nog wat gasten naar Telage Hideung, het Zwarte Meer. De ik-figuur mag mee. De groep is aangeschoten en wild. Ze varen met een vlot het meer over, maar een stuk vlot breekt af. De ik-figuur raakt verstrikt en Deppoh probeert hem te redden maar hierdoor verdrinkt hij zelf. De vader van Oeroeg is dood. Hierdoor moet de familie van Oeroeg verhuizen. Maar omdat de ik-figuur zo gehecht is aan Oeroeg, mag hij blijven. Ze reizen samen elke dag naar school, echter wel voor elk een andere school in Soekaboemi.

 

De ouders van de ik-figuur scheiden en hierdoor komt hij bij Lida in Soekaboemi te wonen. Als blijkt dat hij Oeroeg heel erg mist, mag hij er ook komen wonen. Lida raakt heel erg op Oeroeg gesteld en geeft hem alles wat hij nodig heeft. Ze ziet namelijk dat hij erg slim is en ze wil hem de kans geven te studeren. Oeroeg laat zo min mogelijk merken dat hij een inlander is en schaamt zich voor zijn afkomst. De ik-figuur gaat naar een internaat van de HBS in Batavia. Later komt Oeroeg daar ook terecht omdat hij wel wat structuur kan gebruiken. Hij misbruikt Lida’s goedheid nogal door ’s avonds laat weg te blijven en naar bed te gaan met andere huurders uit Lida’s pension. Op het internaat groeien de jongens nog verder uit elkaar doordat Oeroeg toch echt een inlander is en de andere jongens dat niet accepteren. Oeroeg gaat naar de MULO waar voornamelijk halfbloedkinderen zitten. Hier voelt hij zich beter thuis. Na de MULO gaat Oeroeg medicijnen studeren in Soerabaja. Lida betaalt ondertussen alle kosten van Oeroegs opleiding. Tijdens zijn studie krijgt hij interesse in de politiek en keert Oeroeg zich tegen de Nederlanders, en dus ook tegen de ik-figuur. Als die hem eens opzoekt krijgen ze ruzie.

 

De ik-figuur gaat studeren in Delft. Sporadisch contact hebben alleen hij en Lida nog, eerst nog weleens met een korte krabbel van Oeroeg maar steeds minder. Als de ik-figuur klaar is met zijn opleiding, keert hij terug naar zijn geboortegrond - maar alles is anders geworden.

Personages

Oeroeg

 

Oeroeg is slim, leergierig en ambitieus. Hij wil het beter krijgen dan zijn familie in de Dessa. Oeroeg heeft goed in de gaten hoe de verhoudingen zijn, al als hij jong is. Hij kan in feite een beetje meeliften op de vriendschap met de ik-figuur. Zo komt hij ook terecht bij Lida waar hij een gevoelige snaar raakt. Ze zorgt voor hem en ze betaalt zijn opleiding omdat ze potentie in hem ziet. Bij Lida krijgt hij veel vrijheid en hierdoor komt hij met veel verschillende mensen in aanraking. Eerst verloochent hij zijn afkomst maar komt daar later weer op terug en keert zich dan tegen de Nederlanders.

 

Ik-figuur

 

hij heeft geen naam in het boek maar vertelt wel het hele verhaal. Hij is een middelmatige leerling, niet bijzonder slim maar ook niet dom. Toch is hij naïef en merkt hij niet dat Oeroeg eigenlijk in rang lager is dan hem. Hij heeft ook niet door dat zijn ouders uit elkaar groeien. Hoewel Lida Oeroeg verwent, is de ik-figuur niet jaloers. Hieruit maak ik op dat hij ook een beetje een softie is.

 

Lida

 

Lida heeft een pension in Soekaboemi, ze verhuurt kamers aan gasten. De ik-figuur komt bij haar in huis wonen en ze zorgt voor hem en later ook voor Oeroeg. Lida is verpleegster en ongetrouwd. Ze kwam naar Nederlands-Indië met een vriend en vriendin,die uiteindelijk met elkaar zijn getrouwd. In het boek wordt benadrukt dat verpleegsters meestal eenzame vrouwen zijn. Als Lida Oeroeg leert kennen ziet ze hem een beetje als haar eigen kind, omdat ze dat wel graag zou willen.

 

Thematiek

Vriendschap

Het voornaamste thema is de vriendschap tussen Oeroeg en de ik-figuur. De vriendschap is gebaseerd op puurheid en kinderlijke eerlijkheid als ze nog klein zijn. Beiden beseffen in eerste instantie niet wat voor soort vriendschap ze hebben, dat het in de toekomst niet goed zou kunnen gaan. Ze horen bij elkaar, zo voelen ze dat. De vriendschap blijkt echter niet bestand tegen de veranderingen die de jongens doormaken tijdens hun pubertijd en studie. Daarnaast is de vriendschap tussen Oeroeg en de ik-persoon ook van een symbolische aard. Oeroeg representeert ook Nederlands Indië en de ik-persoon Nederland. In hun kinderlijke onschuld staan ze naast elkaar maar naarmate de jaren vorderen gaan ze tegenover elkaar staan. Redenen zoals macht en geld en sociale omgangsnormen maken het onmogelijk de vriendschap op een goede manier voort te zetten.

 

Motieven

Eenzaamheid

De ik-figuur voelt zich vaak alleen en Oeroeg is eigenlijk de enige die echt dichtbij hem staat. Zonder Oeroeg heeft hij niemand.

 

Kolonialisme: nederlands-indiã«

Het gaat ook over de discriminatie die speelt tussen de Nederlanders in Nederlands-Indië en de inlanders.

 

Structuur & perspectief

Er is een achteraf vertellende ik-verteller. Dat merk je in het begin al door:

 

“Oeroeg was mijn vriend. Als ik terugdenk aan mijn kindertijd en mijn jongensjaren, verschijnt zonder uitzondering het beeld van Oeroeg in mij, als was mijn herinnering gelijk aan een van die toverplaatjes die we vroeger plachten te kopen, drie voor een dubbeltje: geelachtig glanzende stukjes met lijm bestreken papier, waarover men een potlood krassen moest, totdat de verborgen voorstelling aan het daglicht kwam. Zó komt ook Oeroeg tot me terug, wanneer ik me verdiep in het verleden.”

 

De verteller verteld vanuit de ik-figuur hoe het is geweest om vrienden te zijn met Oeroeg.

 

Tijd/ ruimte

Het verhaal speelt zich af in Nederlands-Indië, dat is dus nog van voor de onafhankelijkheidsstrijd die rond 1945 begon. Het decor is de plantage van de administrateur, de Kampong, Telaga Hideung en de plekken waar de jongens samen naar school gaan.

 

Mijn mening ik vond het een goed boek omdat het heel goed liet zien hoe twee verschillende culturen kunnen mixen en hoe dat kinderen vaak verder kunnen zien dan huidskleur of afkomst. Ik vond het ook verdrietig om te zien hoe de twee beste vrienden geforceerd werden uit elkaar te groeien door hun cultuur / ouders

 

Bronnen: https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/oeroeg-hella-s-haasse

https://www.scholieren.com/persoon/hella-s-haasse

de komst van joachim stiller - Hubert Lampo

De komst van Joachim Stiller – Hubert Lampo

Informatie over de schrijver

Het geboortehuis van Hubert Lampo staat aan de Beerschotstraat in de Antwerpse voorstad "Het Kiel", slechts twee straten verwijderd van het stadion waar die zomer de Zevende Olympische Spelen plaatsvonden.

 

Lampo's vader was chef de bureau in staatsdienst bij de Post; zijn moeder gaf les in het stedelijk onderwijs. De ouders van Lampo waren in de tweede generatie socialist en, in tegenstelling tot een overgrote meerderheid van de Vlaamse bevolking, niet katholiek gedoopt.

 

De schrijver is zodoende afkomstig uit een kleine minderheid van de Vlaamse bevolking die zich meer met de ontvoogding van de arbeidersklasse identificeerde dan met de Vlaamse strijd en die zich hoegenaamd niets gelegen liet liggen aan de opvattingen van meneer pastoor. Hubert Lampo behaalt in 1938 zijn diploma als onderwijzer. Na zijn militaire dienst - waar hij een administratieve functie krijgt - stopt hij met lesgeven en wordt journalist (1945-1965). In 1948 wordt hij rijksinspecteur en sinds 1965 hoofdinspecteur der Openbare Bibliotheken. Als hij in 1965 tot hoofdinspecteur benoemd wordt, stopt hij met de journalistiek. Lampo's vroege jeugd voltrok zich in de jaren 30, naar hij later zelf zou zeggen een "beloken" tijd van economische crisis en opkomend fascisme. Toen hij twintig jaar oud was brak de Tweede Wereldoorlog uit, een periode die diepe, onuitwisbare voren door zijn bewustzijn zou trekken, als gevolg waarvan het nazisme in zijn latere literaire werk zou uitgroeien tot het "Kwaad" met hoofdletter "K". De passage over de arrestatie van de Joden in zijn roman De eerste sneeuw van het jaar (1985) behoort tot de indrukwekkendste uit zijn meer dan 50-jarige schrijverschap. En hoewel hij weliswaar bij herhaling blijk gaf van vergevingsgezindheid jegens die of gene individuele collaborateur, bleef hij altijd onverbiddelijk waar het de collaboratie als zodanig betrof.

 

Samenvatting

De hoofdfiguur, Freek Groeneveld, die redacteur bij De Scheldebode is, ziet op een dag stadsarbeiders zinloos werk verrichten en schrijft daarover een stukje in de krant. Het tijdschrift 'Atomium' schrijft kort daarop een stuk over hem op een negatieve manier. Freek wordt bij de hoofdredacteur van de krant geroepen, omdat de wethouder een brief heeft gestuurd over het stukje over de zinloze werkzaamheden. Daarin staat dat er op die dag geen werkzaamheden zijn uitgevoerd in die straat. Freek besluit vol te houden dat er wel werk was verricht. Freek ontvangt een brief van Joachim Stiller waarin iets staat over het stukje in de krant. Het vreemde aan de brief is dat de stempel op de postzegel van anderhalf jaar voor Freek zijn geboorte is, meer als 35 jaar geleden.

 

Groeneveld gaat naar de redactiesecretaris van Atomium inverband met het negatieve artikel over hem. Die blijkt een vrouw te zijn, Simone Marijnissen. Zij heeft ook een brief van Joachim Stiller ontvangen, daarin stond het advies om het negatieve artikel over Freek niet uit te brengen. In de stad ontmoet Freek een oude school vriend, die nu kunsthandelaar is. Hij is geïnteresseerd in een mannetje dat door de hele stad pornografische tekeningen op de wc tekent.

 

 

 

Freek gaat naar een vriend van hem Geert Molijn. Hij geeft hem advies om de brief te laten onderzoeken. Ook geeft hij hem een 16e eeuws boek mee om te lezen. Als Freek uitgaat komt hij Simone tegen die hem een brief van Stiller overhandigd waarin staat dat zij twee de uitverkorenen zijn. Freek gaat met zijn gekregen boek naar de bibliotheek om te achter halen wie de schrijver is. Het blijkt ene Joachim Stiller te zijn. Verder staat er in het boek dat bij een bepaalde stand van de sterren planneten de wereld vergaat. Freek en Simone gaan met de brief naar professor Schoenmakers, die bepaald dat de brief werkelijk 38 jaar oud is.

 

Hierna brengen Freek en Simone samen de nacht door. Midden in de nacht horen ze een beiaard spelen op de klokken van de kerk. Later belt Stiller hen op. De oude school vriend van Freek organiseert een tentoonsteling van het werk van zijn gestoorde schilder. Opeens wordt zijn vriend neergeschoten door de gestoorde, die hierna het dak van het gebouw opvlucht. Als hij val en strevend op de grond ligt stamelt hij: "Stiller, zeg Stiller…".

 

In de stad heerst een paniekerige sfeer, sommigen geloven dat de wereld zal vergaan. Het gerucht is verspreid door een groepen vreemde figuren. Freek ontmoet ook wethouder Keldermans, die ook de beiaardmuziek heeft gehoord.

 

Freek belt op naar een vriend die iets weet van astrologie, Freek vraagt hem wanneer de planeten zo staan als in het boek van Stiller staat, het blijkt dit jaar te zijn. Simone dwingt Freek om naar een psychiater te gaan. Die spuit Freek in met waarheidsserum. Freek vertelt over het V1 bombardement waar bij een tram werd geraakt, daarbij werd ook een Amerikaanse majoor gedood; Joachim Stiller. Later ontvangt hij een brief van Stiller waarin staat dat Stiller hem wil ontmoeten bij de uitgang van het Zuidstation. Als hij eindelijk arriveert wordt hij door een legertruck overreden, nog voordat hij heeft kunnen zeggen of hij Joachim Stiller was.

 

Hij had geen identiteitskaart of iets anders bij waaruit zijn identiteit zou kunnen worden afgeleidt. Het lijkt wordt in het lijkenhuis opgeslagen, als Freek en Simone het lijk willen gaan groeten, blijkt het op onverklaarbare wijze verdwenen te zijn. Hierna ervaren Freek en Simone dat zij van

 

hun angst zijn verlost.

 

Thema

De vrijgezel Freek Groenevelt maakt tegelijkertijd kennis met de liefde en de openbaring van het bovennatuurlijke. Hierdoor verandert zijn leven fundenmenteel.

 

Motief

 

Messiasmotief, Joachim Stiller is een vreemde man die uit een andere tijd lijkt te komen, hij heeft een boek geschreven over het einde van de wereld. Als hij dood gaat is zijn lichaam na drie dagen verdwenen. (lijkt op hemelvaart van Christus)

 

 

 

Tijd

 

- een paar weken

 

chronologisch

 

Soms worden er een paar dagen overgeslagen

 

Er zijn vooruitwijzingen in de zin van: 'zo als ik later zou merken, enz.'

 

Een flashback gebeurt wanner Freek bij de psychiater zit en hij zich de gestorven soldaat herinnert.

 

 

 

Ruimte

 

- Het verhaal speelt in Antwerpen.

 

Ergens in de jaren 50.

 

Het speelt in de zomer, dus het voornamelijk zonnig.

 

personages

 

- Freek Groeneveld is een round character, je volgt zijn denken, etc.

 

Simone is ook een round character.

 

Joachim Stiller is een flat character, hij is de onbekende man die hen uitverkoren heeft.

 

Mijn mening

Ik vond het een moeilijk boek, ik had niet gekeken wat het niveau was voordat ik het uitgeleend had, en het niveau bleek veel te hoog voor mij te zijn dus ik heb niet heel veel begrepen van het boek maar voor wat ik wel heb begrepen zou het een heel interessant boek zijn als ik er iets van begrepen had dus ik zou hem graag een keer in de toekomst wanneer ik wat beter ben interpreteren nog een keer lezen.

Bronnen

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-de-komst-van-joachim-stiller-door-hubert-lampo-41727

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hubert_Lampo

Terug naar Oegstgeest - Jan Wolkers

Terug naar Oegstgeest

In dit verhaal brengt de ik-figuur, Jan Wolkers, een bezoek aan Oegstgeest, de plaats waar hij is opgegroeid. Hoofdstukken die herinneringen beschrijven worden afgewisseld door hoofdstukken die in het vertel-heden plaatsvinden.

1. Een houten roos

In het eerste hoofdstuk worden verschillende personages geïntroduceerd aan de hand van een foto die de ik-figuur in zijn bezit heeft. Op de foto staat zijn vader met zijn familie en de ik-figuur vertelt over hoe zijn ouders elkaar hebben kennen en hoe ze in Oegstgeest terecht zijn gekomen. Ze zijn hier destijds een delicatessenwinkel begonnen.

2. Terug naar Oegstgeest

De ik-figuur is terug gegaan naar Oegstgeest, de plaats waar hij is opgegroeid. Hij komt langs de kerk van het dorp en dit roept allemaal herinneringen aan zijn broer op, die op jonge leeftijd is overleden. De ik-figuur verbrandde destijds alle foto's van zijn broer en kort daarop overleed hij. De ik-figuur ziet hier een oorzaak-gevolgverband tussen en voelt zich schuldig aan de dood van zijn broer.

3. Voor koffie en thee

De ik-figuur vertelt in dit hoofdstuk over zijn geboorte, die toevalligerwijs op de 35ste verjaardag van zijn vader is. Op jonge leeftijd is de ik-figuur veel ziek. Zo krijgt  hij bronchitis en later ook spruw, waardoor hij zijn handen lange tijd in natte washandjes moet houden. Daarnaast loopt hij ook nog een litteken in zijn gezicht op, door een ongeluk met de kroepketel.

4. Terug naar Oegstgeest

De ik-figuur is langs het huis gereden waarin vroeger de winkel van zijn ouders was en is er achter gekomen dat daar nu een middenstandsbank in zit. Desalniettemin roept het gebouw nog allerlei herinneringen bij hem op. Ook brengt  hij nog een bezoek aan zijn oude buren en praat over het verleden.

5. De betekenis der cijfers

In dit hoofdstuk blikt de ik-figuur terug op zijn lagere schooltijd. In de eerste klas haalt hij goede cijfers, dat komt vooral doordat hij juffrouw Vink wel ziet zitten. Het jaar daarna krijgt hij les van juffrouw Hakkenberg. Met haar heeft hij helemaal niks en zijn cijfers kelderen al snel. Nog voor het eind van het schooljaar wordt hij naar een andere school overgeplaatst.  

6. Terug naar Oegstgeest

De ik-figuur loopt wat door Oegstgeest haalt nog meer herinneringen op. Hij komt zijn vader tegen en die vertelt hem dat mevrouw Teeng recentelijk is overleden.

7. Springbok en Perlimoen

Op zijn nieuwe school zorgt de ik-figuur ervoor dat hij betere cijfers haalt. Hij bespreekt de docenten die hij daarna nog heeft gehad, zoals meneer Blender en de hoofdonderwijzer, die iedereen de papagaai noemde. De ik-figuur wordt voor het eerst verliefd, op Elly Lampet, en begint zijn eigen seksualiteit te verkennen. Het hoofdstuk sluit af met een optocht ter ere van de laatste schooldag.

8. Terug naar Oegstgeest

In dit hoofdstuk begeeft de ik-figuur zich naar de school die hij in het vorige hoofdstuk beschreef. Daarna gaat hij naar het museum waar hij als kind veel heeft getekend. Hij denkt terug aan hoe zijn vader over de dood van zijn oma en wat voor een heftige indruk dat heeft achtergelaten.

9. The Splendid Thirties

De winkel van de ouders van de ik-figuur loopt steeds slechter en ze zijn gedwongen kamers te verhuren. De ik-figuur gaat naar de MULO in Leiden terwijl hij zelf eigenlijk liever naar de HBS wil. Hij presteert zo slecht op de MULO dat zijn vader hem er vanaf haalt en hem in de winkel laat werken. Het gezin wordt steeds groter en de armoede groeit. Hier komt enigszins een eind aan wanneer er mobilisatie van het leger is en zijn vader een kantine krijgt toegewezen. De soldaten veranderen de sfeer in het dorp en de ik-figuur maakt zich zorgen over de toekomst.

10. Terug naar Oegstgeest

De ik-figuur bezoekt het krantenarchief en bekijkt kranten uit zijn geboortejaar en uit 1939, om te kijken of er toen sneeuw lag met kerst. Op zondag ziet hij zijn ouders naar de kerk gaan en ook dit roept weer allerlei herinneringen aan vroeger op, over bijvoorbeeld het 'kikkerzoenen' dat de ik-figuur vroeger deed.

11. Euthanasie en vivisectie

Op zijn veertiende krijgt de ik-figuur zijn eerste baantje, als dierenverzorger bij het Pathologisch Laboratorium van het Academisch Ziekenhuis. De ik-figuur laat de beestjes vroegtijdig overlijden om ze uit hun lijden te verlossen. Wanneer er een tweede jongetje bij komt werken loopt dit uit op gruwelijke martelpartijen. Op een gegeven moment wordt de ik-figuur ontslagen, zonder dat hij precies weet waarom.

12. Terug naar Oegstgeest

De ik-figuur heeft het laboratorium bezocht en de sfeer voelde nog hetzelfde. Het doet hem denken aan concentratiekampen en het lijkt of er sinds zijn jeugd niemand meer is geweest op de plek waar hij alle beesten had begraven.

13. Schildersverdriet of hoe-langer-hoe-liever

In dit hoofdstuk vertelt de ik-figuur hoe zijn interesse voor de beeldende kunst wordt gewekt. Tijdens zijn werk als tuinman bij Houtheer zit hij vaak te tekenen. Na een tijdje krijgt hij een ander baantje aangeboden, waarbij hij meer betaald krijgt zodat hij 's avonds typ- en tekenlessen kan volgen. Bij de typcursus ontmoet hij een meisje en zij ziet hem wel zitten. Door zijn onhandige gedrag gebeurt er echter niks. In diezelfde tijd raakt hij bevriend met de buurman die hem Nederlandse literatuur laat lezen. Later krijgt hij een baantje bij een lijstenmakerij maar daar wordt hij al redelijk snel ontslagen waarna hij op een distributiekantoor komt te werken.

14. Terug naar Oegstgeest

De ik-figuur bezoekt het oude landgoed van Houtheer, die inmiddels is overleden. Hij spreekt met een tuinman, die hij nog kent van vroeger.

15. Ezau's handen

In dit hoofdstuk haalt de ik-figuur allerlei herinneringen op die te maken hebben met zijn overleden broer. Zo denkt hij aan de een grote paling die ze samen hebben gezien en hij beseft dat er herinneringen zijn die hij samen met zijn broer had en die nu zijn verdwenen.

16. Terug naar Oegstgeest

De oude winkel van de ouders van de ik-figuur wordt gesloopt en gek genoeg had de ik-figuur daar al over gedroomd. Hij bezoekt het huis voor een laatste keer en denkt aan de jas van zijn broer, het laatste voorwerp dat hij nog van hem had, die is verscheurd doordat hij er een reiger mee wilde redden.

 

mijn mening.

Ik vind het een leuk boek. Ik weet niet precies waarom, want het heeft geen specifieke kwaliteiten die ik erg leuk vind. wat ik denk dat ik leuk vind aan het boek is dat dingen als dood, seks en de soms best donkere gedachtes en nieuwsgierigheid van een kind ongecensureerd weergeeft zonder dat het heel overdreven word, nooit tijdens het lezen dacht ik dat de schrijver dingen schreef alleen om mensen te shocken. een ding die mij makkelijk geïnteresseerd hield in het boek was dat alles in genoeg detail uitgelegd werd dat je er een goed mentaal beeld van kan schetsen maar niet in te veel detail dat het gaat vervelen en heel traag word.

 

bron:

https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/terug-naar-oegstgeest-jan-wolkers

Phileine zegt sorry - Ronald Giphart

Phileine zegt sorry - Ronald Giphart

samenvatting

Phileine is een knappe vrouw van ongeveer 25 jaar. Ze heeft een vriend, Max, en is heel gelukkig met hem. Op een dag vertelt Max Phileine dat hij zijn passie, toneelspelen, in New York gaat beoefenen. Hij zal voor anderhalf jaar naar New York Greenwich Village verhuizen. Het afscheid is erg emotioneel en ze beloven elkaar trouw te blijven.

 

Na een tijdje houdt Phileine het niet meer alleen uit. Ze besluit Max in New York te bezoeken, en die middag zit ze al in het vliegtuig op weg naar Manhattan. In het vliegtuig ontmoet ze twee enthousiaste New Yorkers, Fabian en Lena. Ze geven Phileine hun telefoonnummer zodat ze haar kunnen rondleiden door ‘the big apple’.

Eenmaal aangekomen in het appartement van Max ontmoet Phileine de vrienden van Max: de bebrilde Jules, de Vlaamse Gulpje Degompelaere, de zieke Leonard, de starende Ruth, de verschrikkelijke Joanne en L.T. Later komt ook Max thuis en hij is ontzettend blij Phileine te zien. Hij blijkt dezelfde avond een feest te organiseren ter ere van de komst van zijn vriendin. Alle bezoekers van dat feest behoren tot de toneelgroep van Max, met wie hij diezelfde week het toneelstuk rOmEO-n-jULieT zal opvoeren. Phileine zakt tijdens het feest plotseling in elkaar van de drank, de jetlag en de emotionele momenten. Ze gaat naar bed en maakt het einde van het feest niet meer mee.

 

De volgende dag is Max niet thuis omdat hij een toneelrepetitie heeft. Phileine trekt de hele middag met Gulpje, de huisgenoot van Max, op en ze worden beste maatjes. ’s Avonds besluit Phileine het echtpaar uit het vliegtuig, Fabian en Lena, te bellen. Fabian stelt meteen voor haar de stad te laten zien. Ze hebben een leuke avond, en al gauw blijkt dat Fabian Phileine wel ziet zitten als minnares naast zijn saaie huwelijk. Hij zoekt toenadering, maar Phileine wil dit niet omdat ze een vaste relatie heeft met Max.

De volgende ochtend gaat Max alweer vroeg naar het toneelinstituut. Die dag vermaakt Phileine zich in de stad. ’s Avonds bezoekt ze de première van rOmEO-n-jULieT, het toneelstuk van de toneelgroep van Max. Voordat het stuk begint hoort ze al van verschillende mensen dat het een provocerend en experimenteel toneelstuk is. Als het stuk opgevoerd wordt, ziet Phileine dat het een pornografische versie van het verhaal van Shakespeare is. Max heeft zelfs op het podium seks met Joanne. Phileine en Joanne’s vriend L.T. zijn in shock.

Een paar uur later is Phileine met Max in het appartement. Aanvankelijk hebben ze een enorme ruzie, maar later, in een kroeg, leggen ze het bij. Als Max echter heel droog meldt dat het stuk nog drie keer opgevoerd zal worden, is de spanning bij Phileine meteen weer terug.

 

De derde dag krijgt Phileine bezoek van L.T., die haar komt ophalen voor een tochtje met zijn speedboot. L.T. is goed gehumeurd, want de vaste ontbijtweerman van de CBS heeft een ongeluk gehad en omdat hij reserve-ontbijtweerman mag hij de komende tijd zijn baan overnemen. Phileine krijgt ruzie met Jules, omdat ze zich in haar (of eigenlijk zijn) geslacht heeft vergist. Daarna gaat ze mee met L.T. Op de boot drinken beiden veel whisky en ze worden heel vertrouwelijk met elkaar. Uiteindelijk gaan ze met elkaar naar bed, uit wraak op Max en Joanne.

De volgende dag moet Phileine wederom zonder haar ‘enige vrolijke toontje van haar levensorgeltje’ doorbrengen. Ze besluit rustig in Max’ appartement te blijven, krijgt weer ruzie met Jules en maakt zich zorgen over de gezondheid van Leonard die er enorm ziek uit ziet. Ze ontdekt dat Leonard aan AIDS lijdt en dat hij de homovriend van ‘de twee aan elkaar gelaste fietswielen’ (Jules) is. Later op de dag gaat ze met Gulpje naar een café. L.T. komt binnen en met hem praat ze verder over het gespreksonderwerp van daarvoor: seks.

Opeens krijgt L.T. een idee. Hij stelt voor die avond naar het theater te gaan om een tweede uitvoering van rOmEO-n-jULieT te bekijken. Ze vragen zich af of de liefdesscene van Max en Joanne aangepast is nu men veronderstelt dat hun partners niet in de zaal zitten. Phileine, L.T. en Gulpje ontdekken dat het toneelstuk echter nog veel extremere vormen aanneemt dan ze zelf hadden mogen aanschouwen. Phileine slaat door, ze roept keihard door de zaal dat het zo wel genoeg is. Er ontstaat een heftige discussie tussen Phileine en Max waardoor het toneelstuk verstoord wordt.

 

De volgende ochtend wordt Phileine wakker in het bed van Fabian. Daar schijnt ze de vorige nacht straal bezopen te zijn gebracht door L.T. en Gulpje. Ze krijgt een telefoontje van L.T., die haar vertelt dat ze die avond in de Late Show van David Letterman wordt verwacht omdat men diep onder de indruk was van haar optreden in de The Joseph Papp Public Theatre. Ze vertrekt meteen naar de studio. Die avond, wanneer ze met David Letterman en Salman Rushdie, de andere gast, live op televisie is valt Phileine meteen in haar rol. Ze neemt Lettermans presentatie over, ze zet hem voor gek en het publiek vindt haar fantastisch. ’s Avonds geeft ze haar verdiende geld uit aan een kamer in het Waldorf Astoria Hotel. Ze heeft niemand aan wie ze haar verhaal kwijt van en voelt zich erg verdrietig.

De zesde dag komt Max naar Phileine’s hotelkamer en neemt haar met geweld mee naar zijn appartement. Daar wachten alle huisvrienden, de regisseur en een aantal acteurs haar komst af. ’s Avonds bezoeken ze met z’n allen het AIDS-gala dat wordt gehouden in het kader van de wereld AIDS dag. Het feest is groots, het eten en drinken is overdadig en de mensen talrijk. Nadat Gloria Gaynor ‘I Will Survive’ heeft gezongen beklimt Phileine het podium om vervolgens het publiek uit te leggen hoe ze van zichzelf, de cynische Phileine, walgt. Ze houdt een emotioneel pleidooi en valt de ‘harteloze prestatiemaatschappij’ aan. Ze eindigt met excuses voor haar gedrag. Phileine zegt sorry.

 

mijn mening

ik vond het niet een heel leuk boek. Omdat ik vond dat het boek een beetje gerekt voelde en het verhaal een beetje geforceerd. Voor mijn gevoel leek het alsof de schrijver een bepaalde hoeveelheid woorden moest halen en daarom onbelangrijke dingen heel veel heeft uitgerekt, en als hij niks kon vinden om uit te rekken ging hij maar iets schrijven over seks of piemels. Het voelde ook alsof de karakters dingen deden omdat dat moest van de schrijver, het verhaal ging niet heel natuurlijk vooruit.

 

bron:

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-phileine-zegt-sorry-door-ronald-giphart-76716

joe speedboot - tommy wieringa

joe speedboot - Tommy wieringa

Het verhaal speelt zich af in het fictieve dorp Lomark in Gelderland rond het jaar 1998 tot 2003. Fransje ligt al 220 dagen in coma in het ziekenhuis voordat hij naar huis mag. Hij is na een ongeluk gehandicapt geraakt en kan nog alleen maar zijn rechterarm gebruiken. Terug op school leert hij de nieuwe jongen Joe Speedboot kennen. Een te roekeloze jongen voor zijn vindingrijkheid, die na enkele weken bijna zijn halve hand afblaast. Fransje bewondert hem al meteen. Joe bouwt samen met zijn vrienden Engel en Christof een vliegtuigje. Fransje krijgt ook de kans om hun te helpen. Joe is erg onder de indruk van Fransjes sterke rechterarm en stelt voor om hem mee te laten doen aan armworstelwedstrijden. Dit wijst Fransje in paniek af. Fransje blijft na de eindexamens achter in Lomark. Joe gaat met Engel naar de Kunstacademie en Christof vertrekt naar Utrecht. Nog geen half jaar later komt Joe terug naar Lomark. Hij stelt opnieuw voor aan Fransje om mee te doen aan armworstelwedstrijden en Fransje beslist om het te proberen. Terwijl Joe illegaal in Duitsland werkt en later bij de plaatselijke asfaltfabriek, traint Fransje zijn arm en zit op een streng dieet. Allebei raken ze goed bevriend met PJ, die hun steun erg op prijs stelt na een slechte liefdesrelatie in Amsterdam waar ze studeerde. Ze gaat ook mee naar enkele armworsteltoernooien. Haar relatie met Joe ontwikkelt zich naar iets romantisch. Dit vindt Fransje niet leuk, sinds ook hij lang op PJ verliefd was. Tijdens een van de toernooien in het voorjaar van 2002 krijgen ze te weten dat Engel is overleden. Een jaar later doet Joe mee aan het Parijs Dakar van 2003. Fransje die zijn arm kort daarvoor had gebroken wordt dan weer achtergelaten in Lomark deze keer met PJ. PJ’s eenzaamheid drijft haar tot het vreemdgaan met Fransje. Nadat Joe hier wind van krijgt wanneer hij terugkomt is hij de tweede ex van PJ die haar “de hoer van de eeuw” benoemt, de eerste was haar ex in Amsterdam die een boek had geschreven over haar nadat ze het hadden uitgemaakt. Enkele jaren later trouwt PJ met Christof, die weer terug in Lomark is. Ze gaat dan nog steeds vreemd met Fransje.

 

mijn mening

Ik vond het een relatief leuk boek omdat er gevoelige/ interessante onderwerpen voorkwamen zoals handicaps en de teleurstellende realiteit. Ik vond het ook mooi hoe alle karakters ontwikkelen en ouder worden door het boek heen.

 

bron

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-joe-speedboot-door-tommy-wieringa-129273

de koperen tuin - Simon Vestdijk

de koperen tuin - Simon Vestdijk

Nol Rieske is het zoontje van de rechter. De verhouding tussen zijn broer Chris en hem is erg slecht en hij heeft zich voorgenomen Chris ooit nog eens de baas te worden. Zijn moeder is erg knap en muzikaal, waardoor er geregeld mannen over de vloer komen voor muziekbijeenkomsten. Als Nol acht jaar is, neemt zijn moeder hem mee naar de Tuin. Daar wordt, in de muziektent, de mars van Sousa gespeeld en Nol is daar erg van onder de indruk. Hij raakt ook erg in de ban van de dirigent Henri Cuperus. Ook danst hij daar met zijn dochter Trix. Hierna staat Nol erop pianoles te krijgen van Cuperus.

Na een mislukte opvoering van 'Tannhauser' van Wagner wordt Cuperus ontslagen en behoudt hij alleen nog wat leerlingen. Af en toe ziet Nol Trix ergens in de stad; vechtend met andere meisjes of jongens omdat ze zeggen dat haar vader altijd dronken is. Maar als Cuperus stopt met lesgeven aan Nol, omdat hij hun dienstmeisje gezoend had, volgen de andere leerlingen en heeft Cuperus geen werk meer.

Nol gaat hem helpen door geld voor hem in te zamelen en daardoor krijgt hij later ook weer werk;

Cuperus mag het orkest bij de opera 'Carmen' dirigeren. Maar jammer genoeg loopt de uitvoering uit op een grote mislukking, waardoor Cuperus zwaar depressief raakt. Hij begint nu weer met veel drinken.

Op een dag gaat Nol bij Cuperus langs en dan komt hij Trix voor de deur tegen. Ze verklaren elkaar de liefde en spreken iets af voor de volgende dag, maar Trix komt dan niet opdagen. Ze schrijft hem een brief, waarin staat dat hun liefde niets kan worden.

Als Nol gaat studeren komt zijn moeder hem opzoeken en ze vertelt hem dat Trix in de Sociëteit van de Tuin werkt en ze een verhouding heeft met Vellinga. En omdat ze ook al zijn brieven niet had beantwoord was dit een enorme klap voor Nol. Als hij met zijn vader en Chris in de Sociëteit gaat eten, praat hij met haar en zij vertelt dat Cuperus ernstig ziek is. Als hij hem wil opzoeken laat Trix hem niet binnen. Ze is bang dat hij dingen over haar vertelt die Nol niet mag weten. De volgende dag bericht ze hem dat Cuperus is overleden.

Als hij na 3 jaar terug komt naar W…, omdat zijn moeder ernstig ziek is geworden, gaat hij naar de Sociëteit om zich te bedrinken. En daar komt hij Vellinga tegen, samen met Trix. Die nacht overlijdt zijn moeder. Vellinga brengt hem dronken naar huis en de volgende dag vertelt hij hem dat hij Trix verleid had en dat ze het had uitgemaakt. Als hij naar Trix gaat legt ze hem alles uit en biecht ze ook op dat ze nog met 3 anderen ook wat had gehad. Hij reageert jaloers, maar vraagt haar ten huwelijk omdat ie nog steeds van haar houdt. Ze vraagt hem bij haar te blijven en ze zegt dat ze morgen het antwoord zal geven. Maar Nol besluit om toch naar huis te gaan en de volgende dag langs te komen. Maar als hij komt vertelt Trix' tante dat ze die nacht zelfmoord heeft gepleegd. Nu voelt ie zich erg schuldig. In zijn wanhoop stuurt hij een telegram naar Vellinga en gaat hij bij Caspers langs om de hele geschiedenis te bespreken.

Ten einde raad gaat hij naar de Tuin, die er zwart en verdord uitziet.

 

mijn mening

Ik vond het een relatief leuk boek omdat er donkere en gevoelige thema’s in voorkomen zoals zelfmoord, alcoholisme en schuldgevoelens. Ook vind ik het erg mooi hoe bij karakters een eigen leven, persoonlijkheid en achtergrond hebben en dat ze niet allemaal bestaan om het hoofdpersoon te helpen of hinderen

Eindopdracht havo 4

Boekenoverzicht en boekenplan

 

In havo 5 rond je het onderdeel literatuur af met een presentatie over 10 gelezen boeken. Bij deze presentatie is het vooral de bedoeling dat je je mening geeft over de boeken en dat je laat zien dat je als lezer gegroeid bent. Dit kan betekenen dat je in leesniveaus gestegen bent, maar ook dat je beter ontdekt hebt welke boeken bij je passen.

Om daar vast bewust over na te denken, maken jullie de volgende opdracht.

Wat moet je doen?

Je maakt een overzicht van de boeken die je gelezen hebt in havo 4. Het overzicht eindigt bij je plan voor de boeken die je nog gaat lezen in H5. Dus: op basis van wat je gelezen hebt en hoe je boeken gekozen hebt, maak je een plan voor de boeken die je nog gaat lezen in havo 5.


Hoe moet je het doen?

Maak een mindmap of schema van de gelezen boeken.
Werk zoveel mogelijk met afbeeldingen en kleuren en zo min mogelijk met woorden. Gebruik altijd alleen maar steekwoorden! Je mag de mindmap digitaal maken, je mag ook op papier werken en de opdracht inscannen.

In de mindmap moeten de volgende onderdelen terugkomen:

Per boek
- Hoe / waarom heb je dit boek gekozen?
- Waarom heb je op deze manier het boek gekozen?
- Wat vond je na het lezen van het boek?
- Wat leerde dit boek je over de volgende boeken die je ging lezen? Wil je bijvoorbeeld juist wel/niet meer boeken lezen over het onderwerp van dit boek? Zou je nog een boek van deze schrijver willen lezen? Waarom wel / niet?

Totaal over alle boeken
- Valt je iets op als je naar de gelezen boeken kijkt? Hebben ze overeenkomsten of zijn ze juist erg verschillend? (dit kun je met kleuren gemakkelijk aangeven in je mindmap)

Slotvraag

Het is belangrijk dat je boeken kiest die bij je passen en niet zomaar boeken die ‘iedereen leest’. Dus:
- Hoe ga je je boeken volgend jaar kiezen?
- Waar wil je nog graag over lezen?
- Probeer een omschrijving te geven van de boeken die erg goed bij jou passen.

 

Sla het resultaat van deze opdracht op in je leeslogboek.

Sla de opdracht op in je leeslogboek. Indien je op papier gewerkt hebt, lever je de papieren versie in en sla je een foto van het werk op in het leeslogboek.

Eindopdracht havo 5

Essay hedendaagse canonkritiek job van den burg H5B

Ik heb 1 boek gelezen die volgens ham op de canonlijst zou moeten staan, Oeroeg van Hella S Haasse. Maar die staat al in de canon (???). Verder vind ik dat de canon, en vooral de regels die gelden voor het maken van de canon een beetje aangepast zouden moeten worden. Ik vind dat de regels die zeggen dat de auteur dood moet zijn en dat het boek ouder dan 25 jaar moeten een beetje onzinnig zijn. Want als de auteurs nog leven en de boeken nog nieuw zijn dan kan de canon een veel betere representatie geven van huidige leestrends. Maar dat is mijn mening, het kan best zijn dat de mensen die de regels voor de canon bedacht hebben, de mensen die opgeleid zijn voor dat soort dingen die regels juist hebben ingebracht zodat de canon los zou staan van tijdelijke trends en wat meer gefocust is op tijdloze werken, en niet op one hit wonders. Ook vind ik dat de schrijvers die in de canon zitten beter de algemene bevolking kunnen representeren zoals bijvoorbeeld meer vrouwen, getinte mensen en mensen die wel Nederlandse literatuur schrijven maar niet oorspronkelijk Nederlands zijn. Maar dit moet wel gedaan worden zonder dit soort minderheden en vrouwen in de canon te forceren. Want dan krijg je de kans dat er boeken in de canon gaan terwijl er betere kandidaten zijn omdat er een bepaald quota gehaald moet worden. Ik vind ook dat het opstellen van de canon openbaar moet gebeuren, dat de beslissingen en de redenen achter die beslissingen openbaar gemaakt moeten worden. en dat niet alleen de leden van het Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren mogen beslissen wat er in de canon komt, maar ook andere spelers op het literaire veld zoals schrijvers (zolang ze niet heel hard op hunzelf stemmen), critici en anderen met een opleiding in literatuur of Nederlandse taal. Uit mijn onderzoek vind ik dat de meeste mensen het eens zijn dat vrouwen en minderheden niet genoeg gerepresenteerd worden. Er verschillen nog veel meningen over wie mag bepalen wat er in de canon komt en wat niet. En dat is waar het canonkritiek debat veel mee bezig is. Maar er zijn veel richtingen waar het debat zich heen verspreid, sommigen zeggen dat  de canon niet van boeken maar van personen zou moeten zijn, en weer anderen zeggen dat juist alle oude boeken uit de canon weg moeten en er nieuwe boeken in moeten, anderen zeggen dat de literaire canon geheel afgeschaft moet worden. Het enige waar iedereen het over eens is is dat het moeilijk is om een canon van de Nederlandse literatuur te maken.

Visie op literatuur

Je hebt 10 boeken gelezen. In de les heb je geleerd wat literatuur is en wat niet. Ook heb je gemerkt dat er binnen de literatuur nog veel verschillen zijn. En dat er verschillend gedacht wordt over wat literatuur is.

In de volgende link vind je een proef: je onderzoekt wie of wat bepaalt wat literatuur is. Maak deze proef: https://litlab.nl/proef/literaire-kwaliteit/.

Wanneer je klaar bent met het maken van deze proef voeg je je antwoorden hier toe. Vervolgens beantwoord je de volgende vragen.

Wat is volgens jou literatuur? Wanneer mag je een boek literair noemen volgens jou?

  • Het arrangement Leeslogboek havo 4 - 2019/2020 - job van den burg is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Job van den Burg Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-03-05 23:00:08
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    HAVO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Literatuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    40 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    havo4, havo5, leeslogboek, literatuur, nederlands

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    van der Ven, Jolanda. (z.d.).

    Leeslogboek havo 4 - 2019/2020

    https://maken.wikiwijs.nl/145170/Leeslogboek_havo_4___2019_2020

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.