Jarno van Gelder - 2019/2021

Jarno van Gelder - 2019/2021

Algemeen

Planning schooljaar 2019 - 2020

In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek

Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.

 

Leeslogboek starten       zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1                            periode 1 - week 39 - 23 tm 29 september
Boek 2                            periode 2 - week 46 - 11 tm 17 november
Boek 3                            periode 2 - week 3 - 13 tm 19 januari
Boek 4                            periode 3 - week 8 - 17 tm 23 februari
Boek 5                            periode 3 - week 14 - 30 maart tm 5 april
Boek 6                            periode 4 - week 20 - 11 tm 17 mei
Leeslogboek compleet   periode 4 - week 25 - 19 juni

Voorwaarden boekkeuzes

In havo 4 lees je 6 boeken. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.

De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor https://15-18.jeugdbibliotheek.nl/lezen/lezen-voor-de-lijst.html

Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (https://15-18.jeugdbibliotheek.nl/lezen/lezen-voor-de-lijst/de-niveaus.html) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.

Instructie leeslogboek

Hoe ziet je leeslogboek eruit?

Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!

 

Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:

1. Zorg er eerst voor dat je een eigen leeslogboek aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad  'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek maak je vervolgens een verwerkingsopdracht bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'.
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar maak je de startopdracht en de eindopdracht.

Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

 

 

Een Wikiwijspagina maken

Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier

 

 

Verwerkingsopdrachten

In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.

Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.

 

Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:

Standaardverslag

Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.

Recensieopdracht

Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.

 

Opdracht van Lezen voor de Lijst

Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.

 

Juryrapport

Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!

 

Brief van de uitgever

Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.

 

Brief aan de uitgeverij

Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.

Beoordeling

Algemeen

In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.


Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

Startopdracht

Wat is je startpositie?

Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.

Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over jouw gelezen boeken.

We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
 

1. Denk eens terug aan de boeken die je de afgelopen jaren gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom?

Beantwoord de vorige vragen en maak van je antwoorden een mooie tekst.

2. In de les maak je een opdracht die gaat over welk type lezer je bent. Wat voor type ben jij?

Verwerk de uitkomst van deze opdracht ook in je tekst.


 

 

 

Plan

Lees de tekst die je bij de startopdracht hebt gemaakt, nog eens goed door. Beantwoord de volgende vragen.

 

1. Welk soort boeken wil je gaan lezen dit jaar? Waaraan moet een leuk boek vooor jou voldoen?

2. Ga naar https://15-18.jeugdbibliotheek.nl/lezen/lezen-voor-de-lijst.html en bekijk welke titel je aanspreken. Maak hieronder een overzicht van de boeken die je wel aardig lijken om te lezen.

3. Je moet 6 boeken lezen en het is verstandig je aan de planning van de docent te houden. Hoe ga je er voor zorgen dat je dit jaar op schema blijft?

Boeken

Boekenoverzicht

De laatste zaterdag - Boudewijn Smid - 2016

De tranen van Kuif den Dolder - Nico Dijkshoorn - 2009

De kroongetuige - Maarten 't Hart - 1983

Hersenschimmen - J. Bernlef - 1984

En we noemen hem - Marjolijn van Heemstra - 2017

De pelikaan - Martin Michael Driesen - 2017

Camera obscura - Hildebrand - 1839

Alles wat er was - Hanna Bervoets - 2013

Kaas - Willem Elsschot - 1933

De heilige Rita - Tommy Wieringa - 2017

Maak hier een overzicht van alle boeken die je hebt gelezen. Vul het overzicht steeds aan. Doe het als volgt:

Titel - schrijver/schrijfster -  jaar van uitgave - aantal sterren dat je het boek geeft (1t/m 5)

De laatste zaterdag

De laatste zaterdag vond ik een redelijk leuk boek om te lezen. Ik vind lezen over het algemeen niet leuk, maar voor lezen was dit boek wel leuk. Als je van lezen houdt en van sport raad ik dit boek aan.

Het boek gaat over Sjaak Viever, een voetballer die al een leeftijd heeft boven de 40. 40 jaar is voor een voetballer heel oud dat weet hij zelf ook. Hij merkt aan zijn lichaam dat het wilt dat het stopt, maar zijn geest wilt niet. Het team vol met nieuwe spelers wou graag in een hogere competitie spelen. Alleen dat kan Sjaak niet meer aan, daarom stopt hij. Een van de spelers van zijn team genaamd Bas vind dat een van de grondleggers van de team niet zonder enkel gebaar het team kan verlaten. Dus hij doet meerdere voorstellen die Sjaak weigert. Tot het voorstel van een reünie-wedstrijd. Nog 1 keer het team van de jaren 80.
Vervolgens kom je zijn te weten hoe zijn verhaal liep tot nu toe. Het is een heel erg lang verhaal over zijn geschiedenis. Vol met relaties en voetbal.
na het verhaal over zijn verleden kom je weer terecht bij de 2de helft van de wedstrijd. De 2de helft speelt hij wel. Het einde is van zijn verhaal is nog niet af, maar je hebt wel een vermoeden wat er gebeurt is.

Uiteindelijk raad ik je het boek aan als je van lezen houdt. Boudewijn Smid heeft een boek geschreven dat ik leuk vond om te lezen en niet met tegenzin moest lezen.

De tranen van Kuif den Dolder

Schrijver

Nico Dijkshoorn is een zowel een schrijver als een
muzikant. Hij schreef het boek “De tranen van Kuif
den Dolder” in 2009. Maar schrijft ook columns voor
de Volkskrant. Vroeger was hij medewerker bij de
bibliotheek van Amstelveen, hier stopte hij mee na
20 jaar in 2005.  Hij is geboren in 1960 in Amsterdam.

 

Samenvatting

In het begin van het boek bezoekt Nico Dijkshoorn (de schrijver) Kuif den Dolder. Dit is in een later tijdperk en een soort van inleiding waarom het boek is geworden zoals het geworden is. Ze spreken samen af dat het geen informatief boek wordt, maar een roman. Ook spreken ze samen de titel af. Vanaf het 2de hoofdstuk begint het echte verhaal pas. Het begint met dat kuif staat te kijken naar een training van de voetbalclub Uffelte. Als hij een later een schot neemt schiet hij hem geweldig buiten het bereik van de keeper. Dit zag de trainer en wilde kijken wat hij nog meer kan, dus mag hij meedoen met de volgende training. In die training schiet hij de ballen van geweldige afstanden in een keer in het doel. Daarom mag hij meedoen met de volgende wedstrijd waar hij 4 doelpunten maakt als middenvelder-rechts en zijn ploeggenoten beter laat spelen. Na de wedstrijd wordt verteld over zijn hobby’s en een normale dag zonder voetbal. Later ontmoet hij de eigenaresse van de dierenwinkel met knaagdieren. Kuif is heel geïnteresseerd in knaagdieren. Later besluit Anneke (de eigenaresse van de dierenwinkel) te kijken naar Kuifs zijn Training. Een medespeler probeerde de bal op Annekes hoofd te schieten, maar dat mislukte. Kuif schoot als wraak vijf keer op het hoofd van die medespeler, waardoor er een flinke ruzie ontstond. Vervolgens gaan ze voor een belangrijke wedstrijd een trainingskamp houden in België. Vervolgens wordt kuif gearresteerd na een sauna. Na de club de boete betaald heeft kan hij alsnog meedoen met de kampioenswedstrijd. In de kampioenswedstrijd  is het binnen 6 seconden 2-0 voor Kuifs team dankzij Kuif. Na de wedstrijd wordt Kuif thuis benadert door AC Milan. Alleen moest Kuif daar niks van hebben. Na vele pogingen van AC Milan mislukte het. AC Milan verliet woest het dorp. Ook van andere ding moest Kuif niks hebben. Later is hij in een café met Anneke, waar de spits van een andere ploeg ruzie zoekt met Kuif. Kuif valt hem vervolgens aan met een kruk en wort gearresteerd. Hij kwam weer vrij omdat de spits geen aangifte deed. Vanaf hier had zijn carrière een diepte punt en had Kuif geen zin meer om te spelen. In de laatste wedstrijd doet hij zijn best weer om de spits die hem uitschelden in het café terug te pakken. In de wedstrijd krijgt hij een strafschop voor, maar verliet het veld en is nooit meer terug gezien door ook maar iemand.

 

Belangrijkste momenten

Het eerste belangrijke moment uit is het moment dat hij een bal perfect schoot bij een training waar hij eerst toeschouwer was. Zonder dat schot was het verhaal nooit begonnen.

Het tweede belangrijke moment was dat hij AC Milan afwijst. Als hij dat niet deed was het verhaal waarschijnlijk heel anders afgelopen.

Mijn mening

Ik vond het een leuk boek om te lezen. Ik vond het begin apart en het eind verrassend. Zelf had ik andere keuzes gemaakt, maar misschien is dat hoe hij zo goed is geworden ondanks zijn talent.

De kroongetuige

Ter introductie, het beste boek van Nederland, wanneer is een boek het best? Om dit te kunnen bepalen ga ik kijken naar de volgende 5 eisen. Ten eerste moet het boek een verrassend einde hebben, als je vanaf het begin af aan al weet hoe het afloopt is het uitlezen niet leuk. Vervolgens moet de titel perfect bij het verhaal passen, anders krijg je direct valse ideeën zonder dat je begonnen bent aan het boek. Ook moet het boek spannend zijn, een spannend boek wil je blijven lezen tot het eind en dat is belangrijk aspect. Veder moet het boek origineel zijn en geen vaak herhaald verhaal. Tot slot moet je kunnen inleven met de hoofdpersoon, zodat je mee kan leven in het verhaal en kan beoordelen wat jij zou doen als je in het verhaal zat.

Heeft het een verrassend eind? Het boek heeft een verrassend eind, dat je toch de hele tijd op hoopte en verwachte. Leonie begon na het perspectief / hoofdkarakter wisseling de waarheid te zoeken achter de verdwijning van Jenny. Tijdens het verhaal begin je verschillende mensen te verdenken die haar verdwijning hebben veroorzaakt terwijl weet dat het ook haar eigen keuze geweest kan zijn.
Past de titel bij het boek? De titel past perfect bij het boek. De hoofdpersoon is hoogstwaarschijnlijk de kroongetuige. Ook na de wisseling van het perspectief naar Leonie vindt zij zoveel informatie dat zij bijna een kroongetuige lijkt.
Is het boek spannend? Het boek is zeer spannend tot het eind. je hoopt, denkt en oordeelt steeds anders over elk karakter. Je wil door blijven lezen tot dat je de waarheid weet.
Is het origineel? De originaliteit is het enige min punt. Tegenwoordig zijn er veel verhalen dat het zelfde willen doen en bereiken met een gelijkwaardig verhaal. Alleen is dit boek er al sinds 1983.
kun je je inleven met de hoofdpersoon? Je kan je zeer makkelijk inleven met zowel Thomas als Leonie. Beiden maken ze geen hele onlogische keuzes voor de gedeeltes die staan beschreven in het boek. Ook denken ze vrij tijdloos en kun jij je daarom makkelijke inleven.

Eindoordeel
Ik vind het zeker een van de beste boeken van Nederland en verdient een zeker een plekje in de top 10. Er valt bijna niets te verbeteren in het verhaal en moet ook niet verandert worden.
- door: Jarno van Gelder

Hersenschimmen

Ter introductie, het beste boek van Nederland, wanneer is een boek het best? Om dit te kunnen bepalen ga ik kijken naar de volgende 5 eisen. Ten eerste moet het boek een verrassend einde hebben, als je vanaf het begin af aan al weet hoe het afloopt is het uitlezen niet leuk. Vervolgens moet de titel perfect bij het verhaal passen, anders krijg je direct valse ideeën zonder dat je begonnen bent aan het boek. Ook moet het boek spannend zijn, een spannend boek wil je blijven lezen tot het eind en dat is belangrijk aspect. Veder moet het boek origineel zijn en geen vaak herhaald verhaal. Tot slot moet je kunnen inleven met de hoofdpersoon, zodat je mee kan leven in het verhaal en kan beoordelen wat jij zou doen als je in het verhaal zat.

Heeft het een verrassend eind? Het boek gaat over een oude man genaamd Maarten Klein met dimensie die zoals verwacht ook sterft aan het eind van het boek. Toch is het eind anders als verwacht. Het perspectief verandert op het eind subtiel in een personaal perspectief voor opzettelijke verwarring. Dit versterkt het verhaal.
Past de titel bij het boek? De titel past goed bij het verhaal omdat het vertelt wat er gebeurt met het karakter. Zo weet net genoeg over het verhaal voor dat je begint.
Is het boek spannend? Het boek mist in mijn ogen enorm veel spanning. Je weet vanaf het begin wat er gaat gebeuren het is slechts afwachten wanneer dit gaat gebeuren. Dit zorgde niet voor veel spanning.
Is het origineel? De originaliteit van het boek is aanvechtbaar. Het is het eerste boek dat ik heb tegen kom over alzheimer, echter is het niet het eerste boek dat ik tegen kwam over geheugen verlies of een ernstige ziekte waar het hoofdpersoon mee moet leven.
kun je je inleven met de hoofdpersoon? Het is mogelijk om je in te leven met Maarten maar het is niet makkelijk omdat er je zelf waarschijnlijk en hopelijk geen alzheimer hebt. Toch kun je zijn keuzes begrijpen en maakt de inleving mogelijk.

Eindoordeel
Het is niet het beste boek van Nederland, sterker nog ik zou het niet eens in de buurt van de top 100 zetten. Het voldoet zeker niet aan alle eisen en vooral de spanning mist. Het is niet een verschrikkelijk boek, maar zeker niet mijn boek.
- door: Jarno van Gelder

En we noemen hem

Samenvatting
Marjolein van Heemstra (35) krijgt via een echo te zien dat ze in verwachting is van een zoon. Ze  roept meteen dat ze die zoon Frans Julius Johan zal noemen naar haar oom die een ring na zijn dood heeft gegeven voor de eerste familienazaat die zijn naam krijgt. Hij is in de familie een oorlogsheld, omdat hij op 5 december 1946 een ongestraft gebleven verrader bij een aanslag heeft gedood.
Hij wordt binnen de familie de "bommenneef" genoemd.

Omdat Marjolijn voor haar later het verhaal van zijn namen haar zoon helder wil vertellen -er is namelijk mythevorming in de familie over de heldendaad- gaat ze op zoek naar de waarheid. In het begin van de queeste krijgt ze allerlei niet zo belangrijke anekdotes over haar oom te horen en ze denkt dan al dat ze het meeste wel weet, maar ineens duikt er een kistje met papieren over haar oom op. Daarin zit verrassende informatie over een scheiding etc. Ze krijgt ook contact met mevrouw A. die zich de beste vriendin van haar oom noemt. Die vertelt ook wat achtergrondinformatie en ze laat haar een waarderend certificaat van generaal Montgomery zien. Dat hangt Marjolijn meteen boven de wieg van haar nog ongeboren zoon. Oom Frans  moet dus wel een held zijn.

De partner van Marjolijn (D. genoemd) zegt dat ze beter op internet kan zoeken en zonder veel moeite haalt hij informatie op over de 5 decembermoord in Den Haag. Er zijn drie doden bij te betreuren geweest. De opzet was dat er nog meer mensen in andere steden zouden worden gedood. Zij zouden allen hun "gerechte" straf na de oorlog ontlopen hebben. Ze krijgt daarna een beetje ruzie met D. omdat die niet meer zo overtuigd is van de held die oom Frans is geweest. Via via komen ze erachter dat de tweede vrouw van Frans, Nelly, nog leeft. Marjolijn zoekt haar op en Nelly vertelt dat Frans op de avond van de aanslag naar haar toe was gekomen in Brussel. Ze was namelijk bij hem weggelopen. Hij had dus aan anderen het explosief meegegeven. Het slachtoffer in Den Haag heette Boer en hij zou volgens de aanslagplegers Engelandvaarders verraden hebben. Marjolijn heeft er wel moeite mee dat er mogelijk twee onschuldige mensen bij de aanslag zijn omgekomen.

Ze besluit het Nationaal Archief in Den Haag over de verrader Boer te raadplegen.  Eerst levert dat weinig op,  maar er blijkt nog een map in de doos te zitten die over de verwondingen van de drie slachtoffers gaat. Nu krijgen die ook een gezicht voor haar: er is ook een onschuldig dienstmeisje van 17 jaar omgekomen. Marjolijn heeft daar ook een gesprek met een oudere man, Herman, die al een jaar in de archieven zit te snuffelen en veel moeite doet de waarheid omtrent zijn eigen familie te achterhalen. Zijn vader is van collaboratie beschuldigd en heeft zelfmoord gepleegd voordat hij geboren is. Hij wil achter de waarheid komen.

Marjolijn gaat weer praten met A. ze legt het verhaal voor en dan hoort ze dat Frans zijn moeder al heel jong verloren heeft en dat hij ook een zoontje op de dag van diens bevalling heeft verloren. Hij was dus erg eenzaam. [Er komt nu een ingevoegde en  ingebeelde passage over de dood van het zoontje in het verhaal, gezien vanuit de ogen van Frans maar dan in de fantasie van Marjolijn.] Ze gaat op zoek naar en graf, vindt dat niet,  maar vindt wel een rouwadvertentie in De Tijd. Het zoontje heette ook Frans Julius Johan. Daarna beschrijft ze in een flashback (o.v.t.) haar abortus toen ze 21 jaar was.

Ze gaan er een weekje tussen uit naar Friesland  en samen met D. bezoekt ze het Planetarium van Eise Eisinga in Franeker. Ze hoort dat Eise zijn zoon verloren heeft, maar voldoening kreeg in de sterrenkunde en daarmee de chaos de baas was. (vooruitwijzing naar het einde)

13 weken voor de bevalling krijgt Marjolijn problemen met haar hoge bloeddruk. (zwangerschapsvergiftiging)  Ze moet rusten maar na een bezoek aan het ziekenhuis stapt ze gewoon weer in de trein naar Den Haag om in het Nationaal Archief verder te zoeken. Ze leest over de rechtszaak tegen Frans. Wanneer is een oorlog afgelopen. Frans lijdt aan illegaliteitspsychose. In een boek over de Veiligheidsdienst leest ze ook dat Frans een nieuwe beweging (ultra -rechts)  heeft willen oprichten die tegen linkse activisten wil streden.  Daarvan schrikt ze. Bovendien zegt Herman dat hij een connectie heeft gevonden tussen zijn vader en Frans. Marjolijn wordt woedend op hem.
Later wil ze haar excuus aanbieden.  Misschien is de vermoorde Boer helemaal niet zo slecht geweest in de oorlog. Ze gaat ook de familie van het omgekomen dienstmeisje bezoeken. Die nazaten zouden het liefst willen dat Frans spijt had betuigd.

Nu wordt ook Marjolijn nieuwsgierig naar Frans' laatste woorden. Hij is in Spanje gestorven en een Spanjaard was op het laatst bij hem. Tegen de zin van D. ( de bloeddruk is namelijk nog steeds niet in orde) reist ze naar Spanje en ontmoet Julian. Die vertelt dat Frans wel vloekte en tierde in zijn laatste dagen (hij miste beide onderbenen) maar nooit spijt heeft betuigd.

Bij terugkeer in Nederland besluiten de artsen dat de bevalling wat eerder moet worden opgewekt. Het is rond kerst als het zoontje wordt geboren. D. en Marjolijn besluiten nog even te wachten met de naamgeving, wat de verpleegkundigen vreemd vinden. Na een dag ligt Marjolijn na te denken over de geboorte: het zoontje was een sterrenkijker: d.w.z. de baby ligt wel met zijn hoofd omlaag, maar kijkt omhoog. Dat is een symbolisch signaal voor Marjolein: ze denkt aan het Planetariumbezoek van Eisinga. Ze zegt tegen D. dat ze uit de naam is. De volgende dag zegt ze tegen D. dat hij bij thuiskomst meteen het certificaat van Montgomery boven de wieg moet weghalen. Tegen de verpleegkundige zegt ze dat ze de naam weet.

Een oplettende lezer weet dat het Eise moet zijn. Kijk je daarna naar de opdracht dat weet je dat het Eyse geworden is. De titel zou dus kunnen zijn : "En we noemen hem Eyse."
bron: https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/en-we-noemen-hem-marjolijn-van-heemstra

 

Schrijfster
Marjolijn van Heemstra
is schrijfster, theatermaker, dichter en journalist. Een alleskunner en expert in de Nederlandse taal. Ze is geboren op 10 februari 1981 en maakt tegenwoordig ook podcasts. Haar ouders zijn hoog geleerd en zijn kinderarts en orthopedagoge.
bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Marjolijn_van_Heemstra#Boeken & https://www.marjolijnvanheemstra.nl/blog/

Mijn Mening
Ik vond het boek wel redelijk leuk, maar ik vond het moeilijk om leuk te blijven vinden. Niet door de woordkeuze, maar door het doel van het boek. In het boek wil ze de waarheid achterhalen. Een waarheid die ze niet meer kan veranderen. Ik snap dat het belangrijk is om te weten wat er echt is gebeurd. Alleen leek mij het leuker als het nog terug gedraaid kon worden.

De pelikaan

Samevatting

Deel 1
In een kustplaatsje aan de Adriatische kust in Joegoslavië na de dood van dictator Tito gaat alles al honderd jaar zijn gangetje. Er is een postbode  Andrej, een reus van een kerel (waardoor hij ook als -mislukte- keeper werd gebruikt door het voetbalteam,) die meestal met lege posttassen de post in het stadje rondbrengt. Hij vindt het leuk om de post van anderen open te stomen en haalt soms geld uit de enveloppen die voor toeristen zijn bestemd. Op een dag maakt hij ook een envelop met een brief onder nummer open en hij ziet dat zijn dorpsgenoot  Josip Tudjman, conducteur van de kabelspoortrein, een brief heeft geschreven aan een vrouw in Zagreb. Josip is oorlogsveteraan. Boven bij de kabelspoorbaan is een heldenmonument gemaakt. Hé, denkt Andrej, Josip is toch getrouwd (weliswaar met een vreselijk  wijf) en hij heeft een gehandicapte dochter. Andrej  wil wat met zijn saaie leven doen (zelf heeft hij geen vrouw en hij kan ze ook niet gemakkelijk krijgen-vgl. passage aan het strand). Hij behelpt zich met filmsterrenfoto's uit de bladen. Hij besluit Josip te gaan chanteren. Dat gaat nog beter wanneer hij het liefdespaar bij de kabeltrein ontdekt in een compromitterende houding. Hij maakt een foto van het stel. Hij schrijft een brief aan Josip en hij wil 3000 dinar ontvangen. Josip gaat daarin mee en betaalt. Andrej gaat van het geld op de hondenrenbaan gokken, maar verliest natuurlijk. Maar behalve een loser is het ook een goed sul. Hij koopt op de renbaan van zijn laatste dinars een zieke hond Laika en neemt die mee naar huis.

Josip ontvangt bij zijn kabelbaan een Duits echtpaar. De man pocht dat hij in de oorlog hier gevochten heeft. Josip vindt het niks en hangt een verhaal op van z'n dode moeder die bij een bombardement is omgekomen. Die Duitser heeft een schuldgevoel en geeft hem later een envelop met 10.000 dinar. Zo kan Josip geld blijven betalen aan zijn onbekende chanteur. Hij peinst zich af wie dat toch kan zijn.

Intussen verzorgt Andrej Laika en hij laat de hond een keer spelen met de gehandicapte dochter van Josip. Die vindt de hond erg leuk. Intussen gaat hij door met afpersen, enveloppen open stomen en gokken. Niets lijkt hem te kunnen treffen. Hij voelt zich een vorst door te beschikken over wie wel of geen post krijgt.

 

Deel 2
Maar in maart 1988 gebeurt er iets wat het leven van Andrej verandert. Hij wordt aangereden door een Volkswagen. Hij raakt  zwaar gewond (o.a. slagaderlijke bloeding)  maar mannen uit het dorp die vanaf een terras toekijken ( o.a. Josip) redden zijn leven. Hij verblijft in het ziekenhuis en de mannen willen helpen om de post rond te brengen. Josip wil ook wel de hond Laika verzorgen. Wanneer hij het huisje van Andrej ingaat, ziet hij lege enveloppen en o.a. een biljet van 50 Engelse pond. Hij ziet dat Andrej brieven open stoomt en dus fraude pleegt. Omdat hij wel geld voor zijn afperser kan gebruiken, gaat hij nadat Andrej weer uit het ziekenhuis gekomen is, ook afpersingsbrieven sturen aan de  postbode. Dat is een hilarische situatie, want het is eigenlijk een vestzak-broekzakverhaal. De een geeft de ander geld en dat geeft de ander weer terug aan de één. Grappig is ook dat de lezer het wel weet, maar de beide personages niet. De hond krijgt onderdak bij Josip en zijn dochter speelt er heel graag mee. Andrej mist bij terugkomst zijn Engelse geld en probeert erachter te komen wie hem aan het chanteren is. Wanneer hij zijn hond wil ophalen, ziet hij hoe gelukkig Katarina daarmee speelt. Josips vrouw ziet wel wat in hem en probeert hem te verleiden. Ze noemt hem 'de grote grenadier'. Grappig is ook de slotpassage van dit deel waarin de beide chanteurs in het kabeltreintje op weg zijn met een envelop met geld om die op een plek die de eiser heeft gesteld te verbergen. Het is hun wederzijdse afhankelijkheid.

 

Deel 3
De mannen blijven over en weer hun betalingen doen. Ze zijn eraan gewend geraakt. Laika  is nog steeds bij Josip en Katarina. Andrej speelt zelf ook wel eens met het dochtertje. Langzamerhand begint de oorlog van Kosovo naar hun streek te verhuizen. Kroatië moet weer zelfstandig worden. Josip en Andrej groeien naar elkaar toe. Ze helpen elkaar en ze drinken ook wel eens een exclusieve malt whisky met elkaar. Op een zeker moment vertelt Josip aan Andrej dat hij een vriendin heeft die Jana heet.

Schmitz, die anti-joods is vertelt een verhaal over het gebruik van Joden bij de kabelbaan tijdens de oorlog. Zijn vrienden vinden het walgelijk.

Andrej wil foto's maken van een vlinder en laat ze afdrukken bij Schmitz. Josip heeft door zijn eliminatiemethode vastgesteld dat Schmitz degene is die hem chanteert en wil een val zetten.  Hij noteert het nummer van  een biljet van 1000 dinar voor de chanteur en hij ziet later dat die in het bezit is van Schmitz. Hij slaat hem neer. (Maar Schmitz heeft het biljet ontvangen van Andrej voor het maken van afdrukken). Andrej vindt hem en moet nu iets verzinnen. Josip verdenkt nl. Schmitz van de afpersing. Hij moet dus nog een keer een brief sturen naar Josip om die verdenking weer weg te nemen. Intussen komt de oorlog weer dichterbij.

 

Deel 4
Josip beseft dat hij de verkeerde man heeft beschuldigd, want hij heeft weer  een brief gekregen. Andrej bezoekt Schmitz, maar die blijkt wat avances in zijn richting te hebben. Schmitz vermoedt dat Andrej wat met de chantage te maken heeft. De racistische Schmitz kondigt aan dat ze de Servische groentehandelaar het dorp uit zullen pesten. Hij wil dat Andrej meedoet, maar die zegt dat hij gaat nachtvissen met Josip. Tijdens het nachtvissen vertelt Andrej aan Josip dat hij wordt gechanteerd en Josip vertelt verder over zijn geliefde.  Hij vertelt ook dat zijn aanvankelijke keuze niet op zijn huidige vrouw was gevallen maar op diens zusje. Ze vangen niets maar zien wel weer pelikanen. Na de vistocht komt Josip langs de winkel van de groenteboer. Die is vernield. Hij komt op voor de Serviër maar dat valt niet goed en hij raakt zijn baan als treinconducteur kwijt. Ook het geld dat hij daarbij ontvangt, vervalt. Andrej biedt hem geld aan om te lenen. (N.B. de man die hij afperst!). Maar ook Andrej raakt zijn baan als postbode kwijt. Nu biedt Josip weer aan hem geld te geven.

Maar het wordt nog meer bizar als Andrej wordt gevraagd de kabelspoorbaan te gaan bedienen; hij stemt toe en Josip vindt dat eer een vorm van verraad aan de vriendschap. Hij laat de hond Laika achter bij het huis van Andrej. Die wil zijn excuses gaan aanbieden, maar Josip is niet thuis. Andrej ziet op diens kamer de envelop van een toeriste die hij ooit had open gestoomd. Hij ziet nu in dat hij jarenlang door Josip is afgeperst. Maar de oorlog komt nu heel dichtbij en als Andrej schietoefeningen moet doen, komen er bombardementen. Hij moet snel naar de kabelspoorbaan om mensen te helpen vluchten. Tot zijn verbazing ziet hij ook Josip komen helpen. Maar door een explosie raakt Andrej zwaargewond(hij bloedt uit zijn borst!)  en Josip probeert hem nog te helpen. De situatie lijkt reddeloos. Josip wil biechten bij Andrej en hij vertelt van de afpersing. Josip vraagt of Andrej hem wil vergeven en hij doet dat.

 

Deel 5 (heeft de functie van een epiloog)
JosipTudjman  is met zijn vrouw Jana op vakantie in Duitsland. Jij bezoekt op.a. de kabelspoortrein van Wiesbaden. Jana en hij zijn al vijftien jaar samen. We zitten al in de 21 eeuw: er wordt betaald met euro's. Jana is nu 64 en Josip al veel ouder maar gezond. Hij vraagt zich op een dag  af waarom hij altijd voor anderen heeft gezorgd en niemand eigenlijk voor hem. Dan komt er een flashback van februari 1945 bij hem binnen.

In de oorlog hadden ze met een kleine groep tegenover een Duitse overmacht gestaan. Josip voelde zijn krachten afnemen en wilde achtergelaten worden. Maar zijn (latere) zwager Mario en de commandant hadden hem toch meegenomen. Hij had difterie gehad en met achtergelaten antibiotica van de Duitsers had hij het gered. Later was hij blij geweest dat ze hem niet hadden achtergelaten. Hij had ook nog een visioen gehad van een klein vijf-jarig sproetig meisje uit Oostenrijk op wie hij verliefd was geworden.

Hij en Jana gaan daarna naar het casino van Wiesbaden. Hij heeft weinig gokervaring maar hij wint door grote risico's te nemen een grote som geld bij roulette. Hij besluit alles wat hij gewonnen heeft nog 1 keer in te zetten op rood. Terwijl het balletje draait, denkt hij dat hij alles in een stichting zal storten met de naam van Andrej, wat voor hem een oorlogsheld is geworden. Maar hij sterft aan een hartaanval.

Niet lang daarna verschijnt er een huwelijksadvertentie van een zeer rijke vrouw in een dagblad van Zagreb.
Bron: https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/de-pelikaan-martin-michael-driessen

Schrijver
Martin Michael Driessen
is opera- en toneelregisseur, vertaler en schrijver. Hij bracht zijn eerste boek uit in 1999 en bracht in 2012 zijn 2de boek uit en blijf toen bijna jaarlijks boeken uitbrengen. Zijn boeken worden erg gewaardeerd en goed beoordeeld door meerdere leesliefhebbers.
Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Martin_Michael_Driessen & https://www.vanoorschot.nl/schrijvers/martin-michael-driessen/

 

Mijn Mening
Ik vond het boek niet erg vervelend om te lezen. Het had leuke komische eigenschappen, maar ik had meer verwacht van de minder komische stukken in het verhaal en daardoor kwamen er stukken in het boek die ik liever had overgeslagen. Uiteindelijk vind ik toch dat het boek leuk is om te lezen als je nog iets zoekt.

Camera obscura

Ter introductie, het beste boek van Nederland, wanneer is een boek het best? Om dit te kunnen bepalen ga ik kijken naar de volgende 5 eisen. Ten eerste moet het boek een verrassend einde hebben, als je vanaf het begin af aan al weet hoe het afloopt is het uitlezen niet leuk. Vervolgens moet de titel perfect bij het verhaal passen, anders krijg je direct valse ideeën zonder dat je begonnen bent aan het boek. Ook moet het boek spannend zijn, een spannend boek wil je blijven lezen tot het eind en dat is belangrijk aspect. Veder moet het boek origineel zijn en geen vaak herhaald verhaal. Tot slot moet je kunnen inleven met de hoofdpersoon, zodat je mee kan leven in het verhaal en kan beoordelen wat jij zou doen als je in het verhaal zat.

Heeft het een verrassend eind? Het boek heeft niet echt een eind, het is meer een verzameling van verschillende kleine verhaaltjes in een. De verhaaltjes zijn echter intresant en geven een indruk van vroeger.
Past de titel bij het boek? Ja, je vindt jezelf plaats in 1839 en ziet veel verschillende visies uit deze tijd. Veel verschillende beelden, net zo als je kan creeëren met een camera obscura.
Is het boek spannend? Het boek is niet geschreven voor spanning, als je spanning zoekt in een boek is dit niet jouw boek. Het karakter van het boek is juist dat je in de gedachte kun kruipen uit 1839. Dit was een intresante ervaring, maar geen spannende.
Is het origineel? Ik ken geen andere boeken die als roman worden beschouwt en een verhaaltjes verzameling zijn. In dat idee is het orgineel, echter ken ik geen andere boeken uit die tijd. Ik vind de verhaaltjes in het boek orgineel genoeg om het te beschouwen als orgineel
kun je je inleven met de hoofdpersoon? Nee, ik kan me helemaal niet inleven met de hoofdpersonages vanwege de eeuwen verschil. De wereld zag er detijds heel anders uit en het is me moeilijk in te leven in deze oude tijd.

Eindoordeel
Het boek geeft een goed beeld weer van de oude tijd en verdient door deze historische waarde een plekje op de canon. Echter is het niet het beste boek van Nederland. Dit komt door dat het boek te oud is om nu nog helemaal te begrijpen en niet in staat is bij te benen met de huidige eisen aan een boek.
- door: Jarno van Gelder

Alles wat er was

Ter introductie, het beste boek van Nederland, wanneer is een boek het best? Om dit te kunnen bepalen ga ik kijken naar de volgende 5 eisen. Ten eerste moet het boek een verrassend einde hebben, als je vanaf het begin af aan al weet hoe het afloopt is het uitlezen niet leuk. Vervolgens moet de titel perfect bij het verhaal passen, anders krijg je direct valse ideeën zonder dat je begonnen bent aan het boek. Ook moet het boek spannend zijn, een spannend boek wil je blijven lezen tot het eind en dat is belangrijk aspect. Veder moet het boek origineel zijn en geen vaak herhaald verhaal. Tot slot moet je kunnen inleven met de hoofdpersoon, zodat je mee kan leven in het verhaal en kan beoordelen wat jij zou doen als je in het verhaal zat.

Heeft het een verrassend eind? Het eind is onverrassend, onduidelijk en open, maar dat hoort bij dit verhaal. Het is geen verrassend eind, het is een kloppend eind. Het einde zorgt ervoor dat ik zelf nog iets kan invullen en nog steeds de mysterieuze vibe behoud.
Past de titel bij het boek? Ja. Het is alles wat er was en het boek heeft ook alles wat er was beschreven. Dit komt dankzij het dagboek achitge schrijfstijl.
Is het boek spannend? Het boek is zeker spannend, het niet chronologisch aspect versterkt dit op de juiste manier. Ik wou graag door lezen en tegelijk wilde ik meer weten over het verleden, heden en toekomst.
Is het origineel? Het concept van opgesloten zitten met een groep en te proberen te overleven is niet orgineel, echter heeft de schrijfstijl het wel orgineel gemaakt. Het verhaal is niet chronologisch geschreven, je hebt in het verhaal soms kennis over de toekomst en niet over het verleden. Ook lijkt het alsof het een dagboek is wat ik zit te lezen, het ik-perspectief, de toon en de hoofdstukken die dagnummers zijn.
kun je je inleven met de hoofdpersoon? De hoofdpersoon wordt in de loop van het verhaal beetje bij beetje omschreven. Echter kwam ze er totaal anders uit dan verwacht. Ik dacht in het begin letterlijk dat ik het persoon was in het verhaal. Het is een heel makkelijk personage om je mee in te leven.

Eindoordeel
Het boek bezit alles wat ik verlang van een boek. Ik zou zonder twijfel dit boek in mijn canon moeten komen, echter vind ik dat je voor een plaats in de landelijke canon meer meningen moet meenemen van de spelers op het literaire veld.
- door: Jarno van Gelder

Kaas

Samenvatting + verhaalanalyse

Kaas opent met een inleiding over stijl. De auteur maakt duidelijk dat hij literatuur als een kunstvorm ziet die te vergelijken is met bijvoorbeeld muziek.

Frans Laarmans is een doodgewone man van vijftig jaar. Hij heeft een vrouw en twee kinderen en een vaste aanstelling bij de General Marine and Shipbuilding Company. Zijn leven is eigenlijk prima zoals het is, al is het weinig spannend of opzienbarend. Binnen zijn familie is Frans een beetje een buitenbeentje. Hij is een nakomeling, zijn broer is arts (en dus 'belangrijk') en aan het sterfbed van zijn moeder wordt wel duidelijk dat hij niet de favoriet in de familie is.
Op de begrafenis van zijn moeder ontmoet Frans meneer Van Schoonbeke; een rijke man op leeftijd die wekelijkse bijeenkomsten organiseert die worden bezocht door andere rijke 'hotemetoten'. Van Schoonbeke nodigt Frans uit om ook langs te komen en zo geschiedt. Frans voelt zich echter weinig op zijn plaats omdat hij maar gewoon een klerk is en zich niet kan meten met de rest van het gezelschap. Daar lijkt echter verandering in te komen wanneer Van Schoonbeke hem in contact brengt met een kaasleverancier uit Nederland die een Vlaamse ondernemer zoekt om in België volvette Edammers te verkopen. Laarmans is meteen enthousiast en handelt overmoedig. Hij neemt de uitdaging aan en wil meteen zijn oude baan opzeggen maar wordt daarbij geremd door zijn vrouw die voorstelt eerst maar eens te zien of die onderneming met de kazen wel gaat lopen zoals Frans hoopt. Er wordt besloten om met hulp van de broer van Frans een zenuwziekte voor te wenden zodat Frans met verlof kan. Zo houdt hij wel zijn oude baan aan maar heeft hij ook de vrijheid om aan zijn kaashandel te beginnen. De broer van Frans schrijft als arts een verklaring van zijn ziekte en Frans kan zijn gang gaan.

Wat het verhaal lastig maakt, is dat Frans totaal geen ervaring heeft in de handel en dat hij bovendien geen enkele affiniteit heeft met het product dat hij wil afzetten. Toch is hij enthousiast. Frans heeft meteen grootse plannen om een kantoor in te richten met een duur bureau, speciaal ontworpen briefpapier en een telefoonlijn en terwijl hij daarmee bezig is, wordt er meer kaas gratis weggegeven dan dat er verkocht wordt. Omdat Frans zelf niet zo goed weet hoe hij al die kazen moet gaan verkopen, stelt hij een advertentie op waarin hij vraagt om agenten door het land (en het Groot-Hertogdom Luxemburg) die onder hem willen werken. Er komen enorm veel brieven maar er zitten maar weinig serieuze gegadigden tussen. Uiteindelijk stelt hij wel een aantal mensen aan, maar ook daar komt maar weinig van terecht. Frans doet zelf ook nog een poging om wat kazen aan een winkel te slijten, maar zijn ondernemingen zijn vruchteloos. Ten slotte komt hij tot het inzicht dat het ook eigenlijk een vreemde opwelling van hem geweest is en probeert hij zich met zo min mogelijk gezichtsverlies terug te trekken. Hij schrijft de Nederlandse leverancier dat hij van de onderneming afziet en hij timmert de kaaskisten in zijn kelder weer dicht. Wanneer hij terugkeert op zijn oude werk waardeert hij zijn werkplek en zijn collega's ineens veel meer dan hij ooit gedaan had en ook zijn gezin ziet hij in een nieuw licht. Frans is nog steeds aanwezig bij de bijeenkomsten van meneer Van Schoonbeke die belooft hem hetzelfde te zullen blijven behandelen al is hij weer 'gewoon' een klerk.

MET DANK AAN: https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/kaas-willem-elsschot

Schrijver

Willem Elsschot is de schrijver van het boek kaas. Hij is ook de schrijver van de volgende boeken: Villa des Roses (1913), Een ontgoocheling (1914), De verlossing (1921), Lijmen (1923), Kaas (1933), Tsjip (1934), Pensioen (1937), Lijmen/Het been (1938), De leeuwentemmer (1940), Het tankschip (1942), Het dwaallicht (1946). Hij is geboren in Antwerpen (België) op 7 mei 1882 en overleden op 31 mei 1960.

BRON: https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Elsschot#Bibliografie

 

Wat vind ik?

Ik heb het boek een 2,5 ster-rating gegeven en dat is niet voor niets. Ik heb het boek gekozen vanwege de titel. "Een boek dat kaas heet, dat moet ik lezen!" zei ik in het verleden. Echter vond ik het verhaal niet spannend of leuk om te lezen. Het voelde als een simpel verhaal echter heb ik wel het idee dat er een gedachte achter zit. Wat die gedachte was kan ik echter niet vertellen. Het boek was niet echt kaasje om te lezen ondanks de titel zou vermoeden. Tot slot ben ik teleurgestelt dat een boek vernoemd naar z'n lekker lekernij niet leuk was om te lezen.

De heilige rita

Samenvatting + verhaalanalyse

Eind jaren zestig trouwen in het oosten van Nederland, in het dorpje Mariënveen, schoolmeester Aloïs Krüzen en Alice Klein Haarhuis. Ze krijgen een zoon Paul. Paul is een moederskindje en zijn vader is tot zijn achtste een schim voor hem. Als hij in 1975 acht jaar oud is, ziet hij zijn vader schreeuwend het maisveld uitkomen. Er is een Russisch vliegtuigje neergestort, zijn vader heeft de piloot eruit getrokken en roept dat Paul zijn moeder de huisarts moet laten bellen.

De Russische piloot is het begin van alle verandering. Zijn vlucht en landing worden landelijk nieuws. Na in het ziekenhuis hersteld te zijn wordt hij weer bij Aloïs en Alice gedropt omdat hij nergens anders heen kan. Zij besluiten dat hij kan logeren totdat hij een eigen huis heeft. Aloïs ziet niet dat zijn vrouw verliefd wordt op de Rus en is geshockeerd als zij er uiteindelijk met hem vandoor gaat. Paul wil met haar mee maar hij moet van zijn moeder bij zijn vader blijven.

Paul groeit met zijn vader op en wordt zelf een oude man. Zijn vader zorgde voor hem en vanaf een bepaalde leeftijd zorgt Paul voor zijn vader, die een ernstige wond aan zijn been gekregen heeft. Het lijkt erop dat het been geamputeerd moet worden maar tot die tijd smeert Paul de wond iedere dag in en kookt en zorgt voor zijn vader. Hij heeft zelf geen gezin en gaat voor seks naar een bordeel van een oud-klasgenoot vlak over de grens en een keer per jaar gaat hij met zijn vriend Hedwiges op vakantie naar Thailand.

Op een avond is Hedwiges zo stom om in het café te zeggen dat hij best wat geld heeft, waar Laurens Steggink, een foute man en eigenaar van het bordeel, bij is. Laurens vraagt hem later om in het bordeel te investeren maar Hedwiges weigert en niet veel later wordt hij door twee mannen in huis mishandeld en beroofd. Paul is op dat moment bij een oud-klasgenoot thuis die wat in hem lijkt te zien en komt meteen naar hem toe. Hedwiges zegt tegen de politie dat er dertigduizend euro gestolen is maar tegen Paul zegt hij dat het tachtigduizend euro is. Paul verdenkt meteen Laurens en zijn Russische vriend en uit die beschuldiging ook tegen de politie. Hedwiges wil een wapen van Paul en hoewel Paul eerst weigert, geeft hij het hem later toch. Hij bewapent zichzelf ook en laat zijn huis extra beveiligen.

Hedwiges was al een wat vreemde en teruggetrokken man maar na de overval komt hij helemaal het huis niet meer uit. Pauls vader is ondertussen opgenomen in het ziekenhuis. Op een gegeven moment breekt Paul Hedwiges huis in en vindt hem dood in een stoel. Paul vermoedt moord of zelfmoord maar volgens de arts is hij een natuurlijke dood gestorven. Omdat Hedwiges alleen nog verre familie heeft, regelt Paul zijn zaken en organiseert hij de begrafenis. Uit angst voor Laurens en uit desinteresse komen er bijna geen mensen. Paul zegt dat door de overval Hedwiges’ laatste wil om te leven gebroken werd en uit opnieuw zijn beschuldigingen.

Die avond verwacht Paul dat Laurens en de Rus hem op zullen zoeken en hem zullen doden. Hij graaf zich in en wacht hen op maar er komt niemand om hem uit zijn lijden te verlossen.

BRON: https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/de-heilige-rita-tommy-wieringa

Schrijver

Tommy Wieringa is geboren op 20 mei 1967 in het Twentse Goor, maar heeft een flink deel van zijn vroege jaren doorgebracht op Aruba. Toen hij terugkwam naar Nederland, had hij het moeilijk op diverse scholen.
BRON: https://www.scholieren.com/persoon/tommy-wieringa

 

 

Mijn Mening

Het verhaal introductie op lezenvoordelijst.nl maakte mij geïntreseerd in dit verhaal. Echter vond ik het boek minder spannend en intressant uitpakken dan verwacht. Ik verwachte vooroordelen, ongelukken, misverstanden met een twist op een leuke manier geschreven, maar het werd minder leuk geschreven als verwacht. Het was geen slecht boek, maar zeker niet goed genoeg voor mij.

Eindopdracht havo 4

Boekenoverzicht en boekenplan

 

In havo 5 rond je het onderdeel literatuur af met een presentatie over 10 gelezen boeken. Bij deze presentatie is het vooral de bedoeling dat je je mening geeft over de boeken en dat je laat zien dat je als lezer gegroeid bent. Dit kan betekenen dat je in leesniveaus gestegen bent, maar ook dat je beter ontdekt hebt welke boeken bij je passen.

Om daar vast bewust over na te denken, maken jullie de volgende opdracht.

Wat moet je doen?

Je maakt een overzicht van de boeken die je gelezen hebt in havo 4. Het overzicht eindigt bij je plan voor de boeken die je nog gaat lezen in H5. Dus: op basis van wat je gelezen hebt en hoe je boeken gekozen hebt, maak je een plan voor de boeken die je nog gaat lezen in havo 5.


Hoe moet je het doen?

Maak een mindmap of schema van de gelezen boeken.
Werk zoveel mogelijk met afbeeldingen en kleuren en zo min mogelijk met woorden. Gebruik altijd alleen maar steekwoorden! Je mag de mindmap digitaal maken, je mag ook op papier werken en de opdracht inscannen.

In de mindmap moeten de volgende onderdelen terugkomen:

Per boek
- Hoe / waarom heb je dit boek gekozen?
- Waarom heb je op deze manier het boek gekozen?
- Wat vond je na het lezen van het boek?
- Wat leerde dit boek je over de volgende boeken die je ging lezen? Wil je bijvoorbeeld juist wel/niet meer boeken lezen over het onderwerp van dit boek? Zou je nog een boek van deze schrijver willen lezen? Waarom wel / niet?

Totaal over alle boeken
- Valt je iets op als je naar de gelezen boeken kijkt? Hebben ze overeenkomsten of zijn ze juist erg verschillend? (dit kun je met kleuren gemakkelijk aangeven in je mindmap)

Slotvraag

Het is belangrijk dat je boeken kiest die bij je passen en niet zomaar boeken die ‘iedereen leest’. Dus:
- Hoe ga je je boeken volgend jaar kiezen?
- Waar wil je nog graag over lezen?
- Probeer een omschrijving te geven van de boeken die erg goed bij jou passen.

 

Sla het resultaat van deze opdracht op in je leeslogboek.

Sla de opdracht op in je leeslogboek. Indien je op papier gewerkt hebt, lever je de papieren versie in en sla je een foto van het werk op in het leeslogboek.

Eindopdracht havo 5

Visie op literatuur

Mijn canonkritiek

Uit mijn boeklijst staat er maar 1 boek op de canon, het boek op de canon is Camera Obscura. Ik schrok in het begin dat de kroongetuige niet op de canon staat.

Het eerste punt waar ik het over wil hebben is: Moet er een canon zijn? Een canon geeft aan welke boeken het best zijn. Echter is dit volledig subjectief en zorgt dit voor oneerlijke kansen voor schrijvers. Daarentegen is het een doelstelling en beloning als schrijver als je eenmaal op de canon staat met 1 of meerdere boeken.

Vervolgens wil ik het hebben over de grote van de canon: Moet er een maximale grote zijn? Als ik kijk naar het kritiek van literaire wetenschappers geven ze aan als je voor het ene kiest dat het iets anders kost. Een voorbeeld hiervan is de mening van Dussen. Dussen wil graag meer vrouwen op de canon voor een 50/50 verdeling ook geeft hij hierbij aan dat het plaatsen kost voor mannelijke schrijvers. Ik vind dat een canon niet gelimiteerd moet worden, ik vind dat alle canonwaardige boeken op de canon moeten.

Tot slot welke eisen moet een boek hebben om op de canon te staan. Ik vind dat het geslacht van de schrijver niets te maken heeft met het boek. Ik vind dat we elk boek op de canon apart moeten behandelen en geen enkel detail van de schrijver daar invloed op mag hebben. Net zoals bij een rechtszaak moet het ‘blind’ beoordeeld worden. Ook vind ik dat de boeken op de canon vrijwel tijdloos moeten zijn. Een boek moet voor elke generatie leuk zijn om te lezen zodra ze de juiste leeftijd hebben bereikt om het boek te begrijpen. Daarnaast vind ik de spelers op literaire veld bepalen hoe goed een boek is. De uitgever moet het goed genoeg vinden om uit te geven en de lezer moet het goed genoeg vinden om te lezen. Veder vind ik dat het boek oorspronkelijk is geschreven in Nederlands. Hierbij vind ik accenten er ook onder vallen, Talen die officieel geen Nederlands meer genoemd worden (zoals Vlaams) vind ik hier ook onder vallen. Ook vind ik dat er veel verschillende categorieën moeten zijn in de canon. Bijvoorbeeld: sport, mysterie, fantasie zijn hier een aantal voorbeelden van. Dit wil ik zodat de boeken makkelijk te filteren zijn.

Als ik een canon zou maken zou het een soort van rechtszaak zijn om er op te komen. Het boek moet veel gelezen zijn en minimaal 75% van de lezers moet het boek leuk vinden. Daarnaast moeten er meerdere uitgevers zijn die het boek ook hadden willen uitgeven. Als het boek aan de eisen voldoet komt het boek op de canon. Hierbij wordt er dus niet gekeken naar de schrijver of schrijfster, maar de persoon wordt wel genoemd op de canon naast zijn boek. De boeken worden daarna op de juiste plekken ingevuld. Om op de canon te mogen blijven moet minimaal 40% van de lezers het boek leuk blijven vinden. Echter zijn er uitzonderingen, als een boek veel historische waarde en invloed heeft komt ongeacht de mening op de canon en blijft het erop.

 

Canonkritiek na 2015.

Bron: https://www.trouw.nl/nieuws/canon-van-de-vaderlandse-geschiedenis-moet-volgens-james-kennedy-ook-schaduwkanten-belichten~b42a5318/

James Kennedy een Amerikaans-Nederlandse historicus vindt dat de canon alle punten van de geschiedenis moet laten zien en niet alleen de positieve verhalen. Nederland heeft ook negatieve historische stukken en die hebben ook hoog historische waarden en moeten daarom ook terug komen in de canon vind ik. Kennedy geeft ook aan dat de canon educatief is en moet blijven, ik vind het helpen aan leeskilometers belangrijker, maar snap zijn standpunt. Een canon heeft ook invloed op de politiek en ideologie van Nederland geeft Kennedy aan en dat de canon up-to-date moet worden. in de tijd dat hij gemaakt werd waren ze vooral bezig met de positieve kanten van de Nederlandse geschiedenis te laten zien en alleen de manier hoe wij die wouden zien.

 

Canonkritiek voor 2015.

Bron: https://www.trouw.nl/nieuws/waartoe-dient-de-canon-van-nederland-eigenlijk~b107b4b9/

In deze tijd werd niet de inhoud van de canon bevraagt, maar of er wel een canon moet zijn. Ik heb in mijn stukje canonkritiek ook getwijfeld of er wel een canon moet zijn en ben er nog niet over uit. Voor 2015 waren ze het niet eens dat er dadelijk maar 1 juiste geschiedenis wordt beschouwd dankzij de canon. Ze willen duidelijk hebben dat je zelf op onderzoek moet gaan en dat de belangrijkste wortels van de evolutie in de gedachtes zichtbaar zijn. Om dit te kunnen doen willen ze een stuk kleinere canon zodat je zelf moet onderzoeken om de lege stukken in te vullen. Echter ben ik het niet mee eens, ik vind als er een canon is deze geen maximale of minimale lengt heeft. Hij wordt zo groot als nodig vind ik.

 

Literatuur wetenschappers / onderzoekers over literatuur.

Bloom

  • Objectief
  • Waarneembare Kenmerken aspecten
  • Tijdloos
  • Overeenstemming
  • Literatuur zit in de tekst

 

Dussen

  • Niet tijdloos: Langzame verandering
  • Context waarin literatuur
  • Spelers op literatuur belangrijk
  • Meer vrouwelijke schrijvers

 

Myer

  • Spelers op literaire veld zijn belangrijk

 

Hermans

  • Wat hoort tot de Nederlandse literatuur.
    (Andere Nederlandse talige landen ook. (Vlaanderen))
  • Communicatie
    (middel eeuwen)
  • Literaire historische context

 

 

Je hebt 10 boeken gelezen. In de les heb je geleerd wat literatuur is en wat niet. Ook heb je gemerkt dat er binnen de literatuur nog veel verschillen zijn. En dat er verschillend gedacht wordt over wat literatuur is.

In de volgende link vind je een proef: je onderzoekt wie of wat bepaalt wat literatuur is. Maak deze proef: https://litlab.nl/proef/literaire-kwaliteit/.

Wanneer je klaar bent met het maken van deze proef voeg je je antwoorden hier toe. Vervolgens beantwoord je de volgende vragen.

Wat is volgens jou literatuur? Wanneer mag je een boek literair noemen volgens jou?

  • Het arrangement Jarno van Gelder - 2019/2021 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Jarno van Gelder
    Laatst gewijzigd
    2021-03-05 23:04:02
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    HAVO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Literatuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    40 uur 0 minuten
    Trefwoorden
    havo4, havo5, leeslogboek, literatuur, nederlands

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    van der Ven, Jolanda. (z.d.).

    Leeslogboek havo 4 - 2019/2020

    https://maken.wikiwijs.nl/145170/Leeslogboek_havo_4___2019_2020

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.