Leeslogboek havo 3 Hannah Heijmans

Leeslogboek havo 3 Hannah Heijmans

Algemeen

Planning schooljaar 2019 - 2020

In havo 3 ga je dit schooljaar 4 boeken lezen. Bij elk boek maak je een verwerkingsopdracht die je opslaat in je eigen Wikiwijspagina. Op die manier kan je docente altijd je opdrachten bekijken en kun je ook zelf altijd bij je materiaal. Handig toch :)


De opdrachten bij de boeken moeten op afgesproken momenten worden ingeleverd. Hieronder zie je een verdeling van de 4 leesboeken over het schooljaar. Het kan zijn dat je docente tussentijds de data aanpast. Houd ook de studiewijzer in SOM goed in de gaten!

 

Boek 1                            periode 1 - vrijdag 11 oktober
Boek 2                            periode 2 - vrijdag 22 november
Boek 3                            periode 2 - vrijdag 6 maart
Boek 4                            periode 3 - vrijdag 15 mei

 

Aan het einde van het schooljaar sluit je je leeslogboek af met presentatie voor je docente over de gelezen boeken.

Een Wikiwijspagina maken

Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier

 

 

Hoe werk je in Wikiwijs aan je leeslogboek?

Hoe moet je leeslogboek eruit zien?

Je leest in havo 3 in totaal vier boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek in Wikiwijs updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!

 

Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:

1. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vanuit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
2. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer telkens bij elk boek: de titel, de auteur en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
3. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt! Dit levert niet direct extra punten op. Let er ook goed op dat een document dat je in Word maakt een andere opmaak kan krijgen als je het document plakt in Wikiwijs.
4. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.


Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal zij letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: is de gekozen opdracht goed uitgevoerd? Heb je beargumenteerd de vragen beantwoord? Heb je niet de makkelijkste weg gekozen?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw mening van het gelezen boek? Heb je de volledige opdracht uitgevoerd?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
- Mening: wordt door de opdrachten steeds duidelijker wat voor soort boeken je fijn vindt om te lezen?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

 

Verwerkingsopdrachten

In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten.

Zorg er bij elke opdracht voor dat duidelijk bovenaan de opdracht staat: titel - auteur - welke opdracht je gemaakt hebt.
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.

 

Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten. Je mag slechts één opdracht twee keer gebruiken:

 

De recensie

Schrijf een recensie van minimaal 500 woorden over het door jou gelezen boek. Zorg voor een goede opbouw (inleiding – kern – slot), met in de kern minstens 3 goed uitgewerkte argumenten. Leg goed uit waarom je het boek goed / slecht vindt.  Gebruik ten minste twee citaten uit het boek die je mening ondersteunen.
Zorg ervoor dat je tekst een geheel vormt.

Zoek vervolgens een positieve en een negatieve recensie op over het gelezen boek. Plak deze recensies onder je eigen recensie. Geef vervolgens een korte reactie van minimaal 50 woorden op allebei de recensies: met welke onderdelen ben je het eens en waarom? En met welke onderdelen ben je het niet eens en waarom?

 

De Pecha Kucha

Maak een 'Pecha Kucha' bij het door jou gelezen boek. Een PechaKucha is een PowerPointpresentatie waarbij de dia's na 30sec automatisch verspringen naar de volgende dia. In totaal zijn er 10 dia's die je zelf moet vullen. De eerste en de laatste dia tellen niet mee. Die informatie op de dia en het verhaal dat je erbij vertelt moeten passend zijn voor de 30sec. In de studiewijzer hangt een lege PechaKucha presentatie die je hiervoor mag gebruiken. Hier vind je ook een lege PechaKucha.

De volgende onderdelen moet je in elk geval bespreken in de presentatie:

1.    Omslag / afbeelding van het boek – geef een korte introductie van het boek door het omslag te bespreken (schrijver, titel, uitgever, afbeelding).

2.    Schrijver – vertel kort wat over (het leven en werk) van de schrijver.

3.    Samenvatting – geef in een paar zinnen weer waar het boek over gaat.

4.    Titelverklaring – geef uitleg over de titel. Neem hier ook de eventuele ondertitel/motto/opdracht in op.

5.    Personages – vertel kort iets over de hoofdpersonen/-persoon en/of andere personages.

6.    Tijd – geef kort aan in welke tijd het verhaal zich afspeelt.

7.    Ruimte – vertel kort iets over de ruimte in het verhaal. Waar speelt het verhaal zich af? (land, gebouwen, etc.)

8.    Perspectief – geef aan bij wie het perspectief ligt.

9.    Opbouw – bespreek de opbouw van het boek (denk aan delen, hoofdstukken).

10. Persoonlijke beoordeling – geef aan wat jij van het boek vond (waarom zou je het boek moeten lezen of waarom niet?)

Zoek bij elk onderdeel een toepasselijke afbeelding (gebruik zo min mogelijk tekst), aan de hand waarvan je dertig seconden informatie over het betreffende onderwerp geeft. Werk alles uit wat je wilt zeggen. Sla de presentatie en de tekst die je erbij hebt gemaakt allebei op.

 

De pitch

A.   Stel, je wilt het boek laten verfilmen. Je hebt geldschieters gevonden die eventueel wel willen investeren in je film. Nu moet je hen nog overtuigen van je plan voor de film. Je hebt 2 minuten de tijd voor deze 'pitch'. In die twee minuten moet je het volgende vertellen:

a.    Hoe gaat de film heten?

b.    Wat voor soort film wordt het?

c.    Wie zijn de hoofdpersonen?

d.    Welke problemen komen er aan de orde in de film? En hoe worden deze opgelost?

Verder kies je nog twee van de onderstaande onderdelen voor je pitch:

a.    Wie gaan de hoofdrollen vertolken?

b.    Waarom is het boek zo geschikt om te verfilmen?

c.    Hoe ga je iets bijzonders maken van de film?

d.    Waarom zal er veel publiek op de film af komen?

 

Maak een tekst van minimaal 500 woorden waarin je de gekozen bovenstaande vragen beantwoordt. Neem de vraag letterlijk over in je tekst zodat het duidelijk is welke vraag je beantwoordt.

Boeken

Boekenoverzicht

 

Titel

Schrijver

Sterren

Boek 1

De Royals

Erin Watt

****

Boek 2

Until Friday night

Abbi Glines

*****

Boek 3

After

Anna Todd

*****

Boek 4

After we collided

Anna Todd

****

 

Boek 1

                            Boek 1: recensie                 gemaakt: Hannah Heijmans

 

Deze recensie gaat over het boek: De Royals, verleiding Afbeeldingsresultaat voor de royals verleidinggeschreven door Erin Watt. Ik ga ten eerste een samenvatting geven van het boek, ten tweede geef ik mijn mening en ten slotte geef ik mijn reactie op een paar andere recensies.

Samenvatting:

De 17-jarige Ella Harper is iemand die niet snel opgeeft. Haar biologische vader: Steve O ’Halloran heeft ze nooit gekend en haar moeder is overleden. Als stripteasedanseres haalt ze geld binnen voor school en onderdak, in hoop haar leven weer op orde te krijgen. Dan verschijnt de super rijke Callum Royal op haar school en zegt haar voogd te zijn nu haar biologische vader Steve is overleden. Callum beloofd Ella een goede toekomst en geld. Ze geeft hem een kans en gaat mee naar het huis. Waar ze in aanraking komt met de 5 zonen van Callum Royal. Stuk voor stuk super knap maar ze hebben een grote hekel aan Ella en laten dat ook merken. Krijgt ze haar leven ooit op orde?

Mijn mening:

Het is geen kinderboek door alle romantiek, scheldwoorden en drama. Zie bijvoorbeeld dit citaat: ‘’Ik vertel je dit alleen maar omdat ik wil dat je beseft hoe onredelijk je doet,’’ fluister ik. ‘’Ik snap het, je hebt problemen. Je haat je vader en je mist je moeder en je slaat graag mensen in elkaar voor de gein. Er is iets niet in orde in je hoofd, dat is wel duidelijk. Ik verwacht niet dat we vrienden worden, oké? Maar ik wil dat je weet dat ik er klaar mee ben…met die vete tussen ons.’’

 

Maar ben je gewoon oud genoeg dan is het een fantastisch boek! Zonder dat je het doorhebt ben je hoofdstukken verder doordat je zo in het boek zit. Omdat het gewoon realistisch is, er bestaan rijke families en scholen. Het leven is niet altijd vrolijk en dat komt gewoon voor in het boek. Ook zitten er best wat cliffhangers in aan het einde van hoofstukken en het boek. Hier zie je nog een bijpassend citaat: Ik gooi de deur open en zeg: ‘’Reed, ik…’’ De woorden blijven in mijn keel steken. Ik kom wankel tot stilstand en slaak een kreet.

De andere recensies:

Recensie 1

Het verhaal op zich is leuk, een soort sprookje a la Assepoester, en wie is er nu niet gek op sprookjes over arme meisjes die rijke prinsen ontmoeten? Het is wel jammer dat er weinig dieptegang in zit. Buiten Ella om leer je geen van de personages kennen. Misschien dat we in de volgende delen beter kennis maken met de rest van de familie.

Ik ben het niet eens met wat het persoon zegt over: wie is er nu niet gek op sprookjes over arme meisjes die rijke prinsen ontmoeten? Want dat is totaal niet zo. Het leven van zowel Ella als de 5 broers zijn totaal geen sprookjes en ze hebben van beide kanten problemen. Ik ben het wel eens dat we niet echt de andere personages leren kennen.

Recensie 2

Het boek is een erg leuk en aangrijpend boek. Wat fijn is aan het verhaal is dat het meten begint en er niet tijd wordt gewonnen door er om heen te draaien. Het boek leest heerlijk weg en de personen worden goed beschreven. Het enige wat wel jammer was is dat ik vind dat Gideon niet erg beschreven wordt. Ik kon het boek niet meer wegleggen toen ik er in begonnen was. Ik heb het binnen 2 dagen uitgelezen. en wou meteen beginnen met het nieuwe deel. Dit boek ga ik zeker nog een lezen. (een stuk of 10 keer)

Ik ben het helemaal met dit persoon eens op een puntje na: en de personen worden goed beschreven. Ze worden wel goed beschreven hoe ze eruit zien en hoe ze zich gedragen tegen Ella maar niet echt wat hun eigen gedachtes of gevoelens zijn is dus zo goed beschreven vond ik het niet. Voor de rest ben ik het helemaal met dit persoon eens.

 

Dit was de recensie, ik vind het dus echt een super leuk boek. En raad hem echt aan om te lezen.

Boek 2

                                    Until Friday night, pitch

Gemaakt door: Hannah Heijmans h3a

Op een vrijdag avond hebben Maggie en West, de hoofdpersonen uit het boek elkaar ontmoet. Dat verklaard de titel van het boek, tot vrijdag avond ( Until Friday night ). Ik wil de titel hetzelfde houden bij de film, omdat het dus erg goed aansluit bij het verhaal.

De film past in de genre drama en romantiek. Er komen namelijk veel problemen in voor die zorgen voor de drama. Ook is het erg romantisch omdat het uiteindelijk het liefdes verhaal van Maggie en West is. Het is wel meer gericht op de jongeren en niet erg voor volwassenen, maar tieners zijn over het algemeen erg geïnteresseerd in drama en romantiek films. Het boek trekt die leeftijdscategorie dus perfect aan.

Er zijn verschillende hoofdpersonen, maar zoals ik al eerder benoemde zijn Maggie en West degene met alle point of views wat betekent dat verhaal dus afwisselt in perspectief tussen Maggie en West. Een ander persoon dat een grote rol speelt in het verhaal is Brady. De neef van Maggie en de beste vriend van West. Wat later in het verhaal nog wat problemen geeft. De oom en tante van Maggie komen ook vaak tevoorschijn in het boek, omdat het verhaal ook veel bij Maggie thuis afspeelt. De vader van West is speelt op begin een grote rol, omdat hij erg ziek is en dat een grote inpakt heeft op het leven van West.

Er komen dus meerder problemen in voor, maar dit zijn de belangrijkste. Maggie gaat wonen bij haar oom en tante. Dat komt omdat haar moeder is vermoord door haar vader en hij daardoor in de gevangenis zit. Maggie was erbij wanneer hij haar moeder vermoorde en is daardoor mute geworden zoals ze in het boek noemen. Dat betekent dat ze niet praat. De vader van west is ernstig ziek en overlijdt later in het boek. Daardoor is West erg verdrietig. Maggie helpt west en begint langzaam tegen hem te praten. Samen helpen ze elkaar door de problemen heen. Alleen dan komt Brady de neef van Maggie er dus achter dat er wat aan de hand is tussen Maggie en zijn beste vriend West. Daar is hij niet zo blij mee. Uiteindelijk accepteert hij de relatie en blijven hij en West gewoon bevriend. Maggie durft ook langzaam weer tegen andere mensen te praten.

De film is dus super geschikt om te filmen, omdat het niet alleen een liefdes verhaal is maar ook met veel drama. Dat maakt het weer interessant. Ook was het boek was een grote hit bij de jongeren dus de kans is groot dat ze ook geïnteresseerd zijn in de film.

Boek 3

Boek 4

De pitch: After we collided                               geschreven door: Hannah Heijmans

De film zou After we collided heten. Want de titel van het boek is precies hetzelfde. Mensen zouden dus sneller weten dat de film hoort bij dat boek. En of het herkennen. Ook past te titel goed bij het verhaal. Want Hardin en Tessa (de hoofdpersonen) raken weer aan de praat nadat ze elkaar zagen. De film gaat vallen onder het genre drama en romantisch. Het is namelijk een liefdesverhaal. Alleen gebeuren er ook veel foute dingen wat ervoor zorgt dat het onder drama valt. De hoofdpersonen uit het boek zijn zoals ik al eerder benoemde: Hardin en Tessa. Ook zijn Trevor en Landon belangrijke rollen. Trevor probeert namelijk Tessa bij Hardin weg te krijgen en Landon is de beste vriend van Tessa. De ouders van zowel Hardin als Tessa komen regelmatig voor en hebben dus een van de grotere rollen. Er komen verschillende problemen in de film voor zoals: Tessa en Hardin die ruzie hebben maar dan toch beginnen te praten als ze elkaar tegen komen. Tessa die een andere jongen zoent en waardoor Hardin erg boos word. Ook gaat Tessa verhuizen met Trevor naar Seattle maar dat weet Hardin nog niet. Het boek is dus erg goed om te verfilmen door de vele drama en het heeft niet veel editing nodig omdat het een realistisch boek is. Dat maakt het nog handiger. Er zullen veel mensen op de film afkomen. Vooral tieners en meiden. Die neigen namelijk sneller naar een romantische film te kijken. Ook komen er meerdere mensen op af omdat er al een deel 1 is die eindigt met een cliffhanger.

Overige opdrachten

Leesautobiografie

Voorbereiding mondeling

Terugblik havo 3 en vooruitblik havo 4 en 5

  • Het arrangement Leeslogboek havo 3 Hannah Heijmans is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Hannah Heijmans Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-06-19 09:31:51
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    HAVO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Literatuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    20 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    havo4, havo5, leeslogboek, literatuur, nederlands

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Musters, Marloes. (z.d.).

    Leeslogboek havo 3 2019 - 2020

    https://maken.wikiwijs.nl/148123/Leeslogboek_havo_3___2019___2020

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.