Hoeveel verleden zit er in het heden?

Hoeveel verleden zit er in het heden?

Introductie

Introductie

Je gaat enkele kleine activiteiten ondernemen om bewuster te worden van welk verleden er allemaal in ons heden zit. Dit geldt voor veel alledaagse zaken uit ons leven. Je gaat proberen te achterhalen welke stappen er door de mens allemaal genomen zijn om tot het heden te komen.

 

Een uitvinding is een vernuftig gevonden oplossing voor een probleem meestal in de vorm van een product. Vaak ligt er een gedachtesprong aan de basis van de uitvinding. Een uitvinding stelt de mens in staat om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Begeleiding

Meneer Ombre helpt je graag bij het uitvoeren van deze geschiedenis quest.

 

 

 

 

Tijdbesteding

2 x 3 uur= 6 uur.

Vrijheid

Dit is een gestructureerde quest. Je bepaalt zelf wanneer en waar je deze quest doet. Het onderwerp, de vraagstelling en de uitwerking zijn bepaald door de docent.

Motivatiemotor

Passie uitoefenen

Naar een doel streven

Nieuwsgierigheid

Iets totaal nieuws leren

"Ik hou van het verleden en heden, ik wil hier meer en meer van weten." "Ik wil een historisch onderzoek kunnen doen." "Ik ben nieuwsgierig naar hoe dingen ontstaan en wil hier meer over te weten komen." "Ik wil het verleden leren onderzoek door middel van historsiche vaardigheden in te zetten."

 

Verderkijker

Vragen van deze quest:

Hoe zijn bepaalde uitvindingen mogelijk gemaakt?

Waarom hebben sommige uitvindingen meer impact gehad dan andere uitvindingen?

Waarom hebben bepaalde uitvindingen vaak eerdere uitvindingen nodig gehad als voorwaarde om een nieuwe uitvinding te doen?

Welke uitvindingen vind jij cruciaal voor je eigen leven?

Welke uitvinding zou jij zelf willen ontwikkelen? Welk probleem/uitdaging lost je uitvinding op?

 

 

 

 

Routeplanner

Week Tijdsduur 6 uur te verdelen over twee weken (opeenvolgend) Je hebt tot de herfstvakantie.
1 Introductie opdrachten tijdvak 1 & tijdvak 8
2 Maken technology three (Keynote) en stopmotionfilmpje
   

 

Opdrachten tijdvak 1: De tijd van jagers en boeren.

Open bestand Begrippenlijst tijdvak 1

Het is belangrijk deze pagina goed te verkennen en lezen, de filmpjes (onder aan de pagina) te bekijken en dan pas de opdrachten te maken!

 

Veel plezier en succes!

 

Tijd van jagers en boeren.

Jaartallen: ....tot 3000 V.Chr.

Kenmerkende aspecten:

  • De levenswijze van jager-verzamelaars
  • Het ontstaan van landbouw en dorpen
  • Het ontstaan van de eerste steden

 

Het eerste tijdvak gaat ook wel over de prehistorie. De prehistorie is ook wel de tijd voordat de mens dingen begon op te schrijven. De prehistorie eindigt met de komst van het schrift. Wel grappig om te weten is dat niet overal op de wereld dat op hetzelfde moment is. Men heeft ontdekt dat het schrift ongeveer 6000 jaar oud is. Wij in Nederland beginnen pas met schrijven op het moment dat de Romeinen ons land veroveren, zij leren ons hoe je moet schrijven. Dit was pas in het jaar 50 V.Chr. dit is dus nog maar 2070 jaar terug.

De mensheid is wel ouder dan 6000 jaar, alles wat wij daarvoor weten van de mens zijn wij te weten gekomen door bronnen. Bronnen zijn bijvoorbeeld skeletten zoals die van Otzi uit die tijd, wapens of manden die zij van riet maakten. Dit zijn allemaal voorbeelden van wat wij noemen ongeschreven bronnen. Als je iets vindt uit de geschiedenis dat opgeschreven is noemen wij dit een geschreven bron. Veel wat wij over dit tijdvak weten komt dus uit ongeschreven bronnen.

 

De levenswijze van jager-verzamelaars

De eerste menssoort die wij op deze aarde hadden waren jager-verzamelaars. Zij jaagden op dieren en verzamelden vruchten en noten. Bij de jager-verzamelaars was er een rol verdeling: de mannen jaagden en de vrouwen verzamelden en zorgden voor de kinderen. Als je een tijdje in hetzelfde gebied jaagt en verzamelt dan raakt dat gebied op. De jager-verzamelaar leefden daarom niet op een vaste woonplek. Zij waren nomade en trokken van plek naar plek. Deze mensen hadden daarom ook niet zoveel spullen, want als je elke keer moet rond trekken is het niet handig om al die spullen mee te nemen.

 

Het ontstaan van landbouw en dorpen
Men weet niet precies hoe het komt, maar na verloop van tijd kwamen de mensen er achter dat als je de zaadjes van vruchten en noten in de grond stopt er van zelf weer nieuwe komen. Zo kon je dus je eigen eten kweken. Landbouw noem je dit. Ook kwamen de mensen er achter dat je dieren kon gebruiken voor bijvoorbeeld melk of het trekken van een kar. Veeteelt noem je dit. Deze ontdekkingen veranderde het leven van de mensen enorm. Zij kregen controle op hun eigen eten en hoefden daarom niet meer rond te trekken. Als je niet meer hoeft rond te trekken dan kun je meer spullen bewaren, maar ook een huis bouwen. Vaak deden mensen dit vlak bij elkaar, zodat zij elkaar konden helpen en beschermen. Er ontstonden dorpjes: samenlevingen.

 

Het ontstaan van de eerste steden

Sommige dorpen werden enorm groot en veranderde in steden. Het voordeel van met ze alle bij elkaar wonen is dat niet iedereen aan landbouw hoeft te doen. Er was namelijk genoeg voedsel. Sommige mensen gingen daarom iets anders doen zoals pottenbakken of timmeren. Zo ontstonden er verschillende beroepen. Diegene met een belangrijk beroep of diegene die het meeste verdiende werden belangrijk in een stad, zij waren de baas. In een stad zijn er daarom ook altijd verschillende tussen de mensen. Om in een grote stad goed te kunnen samenleven waren er regels en wetten nodig, zodat iedereen eerlijk en gelijk behandelt wordt. Deze regels en wetten werden opgeschreven, zodat iedereen dit kon lezen. Daarmee eindigt dus ook de prehistorie, het schrift is gekomen.

 

Opdracht 0:

Bij deze paragraaf zit een opdracht 0. Je moet namelijk voordat je aan de opdrachten kunt werken een Pages-document aanmaken.

Hoe doe je dit?

  1. Open Pages en klik op leeg document. (Hierin ga je van elke paragraaf opdracht 1 en 2 maken. Opdracht 3 gaat namelijk anders.).
  2. Geef je document een naam zodat je hem terug kunt vinden. Noem je document: Tien tijdvakken.

 

 

Opdracht 1:

Het is de bedoeling dat je aan het einde van dit hoofdstuk alle kenmerkende aspecten kunt uitleggen. Bij deze opdracht ga jij op een persoonlijke manier oefenen met de kenmerkende aspecten van dit tijdvak. Dit doe je aan de hand van het schema die bij deze opdracht staat. Kopieer en plak het schema in je Pages-document.

Hoe doe je dit?

  1. Selecteer nu het schema.
  2. Als je dit hebt gedaan dan klik je op kopiëren, klik hierop.
  3. Ga nu naar je Pages-document en klik daarin nogmaals op je rechter muisknop.
  4. Klik dan op plakken. (als het goed is verschijnt nu het schema in je Pages-document).
  5. Je schema staat nu in je Word-document en je kunt erin typen.
Kenmerkende aspect: Plaatje: Uitleg:
De levenswijze van jager-verzamelaars                                                                              
Het ontstaan van landbouw en dorpen    
Het ontstaan van de eerste steden    

 

1. Zoek bij het kenmerkende aspecten een plaatje via google.

Hoe doe je dit?

  1. Ga naar google.nl.
  2. Klik bovenin op "afbeeldingen".
  3. Typ in de zoekbalk bovenin waarvan je een plaatje wilt.
  4. Kopieer en plak het plaatje bij het juiste kenmerkende aspect in het bijbehorende vakje.

2. In het laatste vakje achter het kenmerkende aspect (het vakje van "uitleg" noteer je maximaal vijf woorden waaraan je het kenmerkende aspect kunt herkennen).

3. Doe dit bij alle kenmerkende aspecten.

 

Opdracht 2:

In dit tijdvak staan één of meer personen. Over een persoon ga je een soort paspoort maken. Dit doe je aan de hand van het schema die bij deze opdracht staat. Kopieer en plak het schema in je Pages-document.

Hoe doe je dit?

 

  1. Selecteer nu het schema.
  2. Als je dit hebt gedaan dan klik je op je op het woordje kopiëren, klik hierop.
  3. Ga nu naar je Pages-document en klik daarin nogmaals op je rechter muisknop.
  4. Klik dan op plakken. (als het goed is verschijnt nu het schema in je Word-document).
  5. Je schema staat nu in je Pages-document en je kunt erin typen.

Voor het invullen van het schema mag je natuurlijk ook google gebruiken. Vergeet je Pages-document niet op te slaan als je klaar bent. Weer in je GS map.

Naam

 

Geboortedatum

 

Sterfdatum

 

Land van herkomst

 

Beroep

 

Afbeelding

 

 

Opdracht 3:

Maak een tijdlijn!

Hoe doe je dit? (je hebt twee opties digitaal of op papier maken).

  1. Maak zelf een Tijdlijn van tijdvak 1, Jagers en Boeren
  2. Noteer de eindatum van het tijdvak rechts.
  3. Voeg de belangrijke jaartallen uit de tekst en de filmpjes toe.
  4. Koppel hier de kenmerkende aspecten aan.
  5. Voeg de persoon van opdracht 2 toe.
  6. Lever je tijdlijn in in Seesaw.
 

Ontstaan van de landbouw

De landbouwrevolutie

Ontstaan van landbouw en landbouwsamenlevingen

Toets: Belangrijkste uitvinding tijdvak 1

Start

Opdrachten tijdvak 8: De tijd van burgers en stoommachines.

Historische verklaringen: oorzaak en gevolg

Een van de vragen die je bij geschiedenis heel vaak stelt is de waarom-vraag. Waarom vond een gebeurtenis of ontwikkeling plaats? Waarom deed iemand wat hij deed? Bij geschiedenis ben je dus voortdurend op zoek naar verklaringen. Maar je zoekt niet alleen naar oorzaken van iets, je kijkt ook naar gevolgen. Gevolgen die zelf ook weer de oorzaak kunnen zijn van nieuwe gebeurtenissen en ontwikkelingen.

Als er iets gebeurt omdat daarvoor iets anders plaats vindt noem je dat oorzaak en gevolg. Om de oorzaak en gevolg in een zin duidelijk te maken in een zin kun je woorden gebruiken zoals: daardoor, doordat, hoe komt het dat.

 

Voorbeelden van oorzaak en gevolg

Als je op aarde een appel loslaat dan valt die naar beneden.

In dit voorbeeld is de oorzaak het loslaten van de appel. Het gevolg is het vallen. Dat de appel valt, als je het loslaat, komt weer door de zwaartekracht op aarde. Die trekt voorwerpen naar beneden.

 

Als je water op het vuur zet dan gaat het water koken.

In dit voorbeeld is de oorzaak het vuur. En het gevolg is het kokende water. Vuur kan het water verhitten. Als daardoor het water warmer wordt dan honderd graden Celsius dan bereikt water het kookpunt.

 

Geschiedenis gaat over oorzaak-gevolg en het leggen van verbanden. Zorg dat je van alle gebeurtenissen weet wat de oorzaak was en wat de gevolgen waren. Stel eventueel een tijdlijn op voor jezelf, zodat je weet welke gebeurtenissen eerst kwamen. Historische gebeurtenissen kennen oorzaken en ook gevolgen. Dat is niets nieuws, ons hele bestaan is doordrongen van oorzaken en gevolgen. De bedoeling is dat je als geschiedenis leerling oog krijgt voor de oorzaken en gevolgen van historische gebeurtenissen.

 

Bekijk de onderstaande filmpjes goed en maak aantekeningen.

Open bestand Download deze begrippenlijst en vul de betekenis in.

Test: Twee Oorzaken van de Industriële Revolutie

Start

Opdracht

Maak een mindmap van de Industriele Revolutie. Doe dit op papier of bijvoorbeeld met Sketch. Zet je resultaat in Seesaw.

Een Mindmap is een zeer effectieve manier om informatie in en uit je brein te zetten – het is een creatieve en logische manier van het maken van aantekeningen en het maken van aantekeningen zet je ideeën letterlijk op papier.

Hieronder staat de link van een filmpje over hoe je een mindmap kunt maken:

https://www.youtube.com/watch?v=oDHEygwD-TA

Let op belangrijke:

  • oorzaken-gevolgen
  • personen
  • jaartallen
  • uitvindingen
  • gebruik plaatjes/kleur
  • teken dingen

Succes!

Opdracht Technology Tree

Voordat je aan deze opdracht begint dien je de opdrachten van tijdvak 1 & 8 gedaan te hebben.

 

Stap 1

Begin deze opdracht door in Keynote een presentatie te starten. Per stap maak je een dia.

Neem één hedendaags voorwerp  (mee of een foto) uit je dagelijks leven . Onderzoek uit welke materialen het voorwerp is gemaakt en in welk jaar deze uitvinding is gedaan. Geef de antwoorden op deze vragen op je Keynote dia.

Stap 2

Haal bij meneer Ombre de kaartenset op. Doe dit als twee- of drietal. Zoek dus iemand op die ook deelneemt aan de GS Quest en ook toe is aan deze opdracht.

Probeer voor je eigen voorwerp een technologieboom te maken met de kaartjes.

Wanneer jullie klaar zijn vergelijken jullie je techologiebomen met elkaar. Missen er kaartjes/uitvindingen in de technologiebomen? Zo ja noteer deze op papiertjes en zet ze op de voor jullie juiste plek. Tevreden? Maak een foto van de technologieboom voor in je Keynote! Vermeld erbij dat het om stap 2 gaat!

 

Stap 3

Probeer de uitvindingen chronologisch te ordenen (op volgorde van tijd) om te kijken of er tijdsperioden zijn waarin veel uitvindingen zijn gedaan, in vergelijking met andere tijdsperioden in de geschiedenis. Tip gebruik als hulpmiddel de tien tijdvakken!  En geef in je dia aan in welke periode opvallend veel uitvindingen zijn gedaan.

 

Stap 4

leg de kaartjes op een stapel en trek om en om een willekeurige kaart. Bespreek met elkaar wat de gevolgen voor de mensheid zouden zijn wanneer deze uitvinding niet was gedaan. Doe dit bij ten minste 3 kaarten.  Film jullie gesprek en plaats het in je Keynote.

Stap 5

Aan  alles komt een einde ;) zo ook onze beschaving. Door een meteoor inslag gaan veel van onze kennis en voorwerpen verloren. Slecht tien uitvindingen blijven bestaan. bespreek met elkaar welke van de 10 uit de 126 kaartjes dit zijn. Maak een foto van jullie 10 definitieve kaarten. Plaats deze in je Keynote dia.

Stap 6

Kies twee rode kaarten waarvan jij zelf vindt dat ze de meeste impact hebben op jou leven. Leg uit waarom je dit zo ziet. Doe dit in de laatste dia van je presentatie.

 

Lever je presentatie in via Seesaw in het mapje geschiedenis.

Breng de kaartjes compleet en netjes terug naar meneer Ombre

 

 

 

Reisblog

Tijdens deze quest 'blog' je over de volgende onderdelen:

  • Seesaw
  •  
  • Seesaw
  •  
  • Seesaw
  • Seesaw

Show

Maak een filmpje met de stopmotion app waarin je de oorsprong en ontwikkeling laat zien van de uitvinding die jij zelf hebt gekozen bij de opdracht van de technologieboom. Dit mag met behulp van de kaartjes maar hoeft niet.

Het filmpje moet voldoen aan de volgende zaken:

  • minimaal 30 seconden
  • maximaal 60 seconden
  • het bevat geluid (muziek of een voiceover)
  • de tijdsvolgorde van uitvindingen klopt chronologisch
  • lever deze stopmotion film in via de activity (hoeveel verleden zit er in het heden) in seesaw.

Succes!

Terugkijker

Plaats in Seesaw een reflective journal met daarin antwoord op de volgende vragen:

  • Heeft je motivatiemotor gewerkt, waarom wel/niet?
  • Heb je gepresteerd op het niveau dat je voor ogen had?
  • Wat vond je moeilijk? Wat heb je toen gedaan?
  • Hoe is de show ontvangen, welke feedback heb je gekregen?