Film licht, beeldkaders, camerastandpunten.

Film licht, beeldkaders, camerastandpunten.

Film maken

Filmen: zorg voor goed basismateriaal

Je kunt nog zulke goede monteer-apps en filtertjes achter de hand hebben, als het basismateriaal niet deugt, krijg je een minder mooie video. Een goed begin is het halve werk dus. Hoe zorg je voor goede beelden?

Tip 1: Film steady

Een constant trillend beeld komt niet erg professioneel over. Uit de losse hand filmen is lastig, maar het meest steady beeld – een beeld zonder trillingen – krijg je als je met beide handen je smartphone vasthoudt en je armen buigt. Gebruik daarnaast zoveel mogelijk een selfiestick, of leun met je armen op een muurtje, een meubelstuk of iets anders ‘vasts’. Voor het allerbeste beeld gebruik je een steadicam, speciaal voor smartphones of een statief.

De belangrijkste tip: houd je telefoon horizontaal als je gaat filmen, zo voorkom je zwarte balken aan de zijkant.

 

Tip 2: Film niet te kort

Tijdens het monteren is het belangrijk dat elk shot een aantal seconden duurt. Op deze manier heb je nog genoeg ruimte om te knippen in de montage. Daarnaast zijn té veel hele korte shots onrustig voor je kijkers. Als je voor een snelle video gaat, kun je een shot tussen de twee en vier seconden laten staan in je uiteindelijke video (en film je elk shot minstens vijf seconden). Voor een wat rustigere video is zes tot acht seconden aan te raden in je uiteindelijke video (en film je elk shot minstens tien seconden).

 

Tip 3: Mooie beelden

Een open deur, maar zorg voor mooie shots. Basistips als het gaat om fotograferen, kun je ook toepassen tijdens het maken van een video. Denk aan:

  • Film tijdens de gouden uren voor het beste licht: dat is ’s morgens vroeg tot een uurtje of tien, of eind van de middag als de zon ondergaat. Op een zonnige dag zorgt het licht midden op de dag voor te veel contrast tussen licht en schaduw om mooie beelden te krijgen. Het beste resultaat krijg je als je met het licht mee filmt. Je hebt dan geen last van de zon in je camera.
  • Let goed op de achtergrond als je iets of iemand filmt. Staat er niet net een lelijke prullenbak in beeld?
  • Portret of landscape  ​Als je staand (portrait) filmt dan heb je weinig aan de beelden in de montage. Je krijgt links en rechts een zwarte balk en mogelijk wordt er zelfs boven en onderaan een stuk afgesneden. Film dus altijd liggend (landscape). Let daar op als je filmt, je TV staat ook niet op zijn kant.
  • Licht - tegenlicht:  Zorg er voor dat de persoon of het voorwerp die je wilt filmen mooi vooraan belicht wordt. Probeer niet tegen het licht in te filmen: mensen voor het raam, de zon die in je lens schijnt, enz. De personen of voorwerpen die je filmt worden donker en je ziet geen enkel detail meer. De achtergrond is overbelicht. Het kan een mooi artistiek effect geven, je kunt het natuurlijk wel expres doen – als je dat effect wilt

Het effect van beeldkaders

De shotkeuze is een belangrijk element in de film, want via het camerashot wordt betekenis gegeven aan de film. Bij speelfilms denkt de regisseur goed na over elk shot. Dat shot heeft veel effect op de kijker, het bepaalt wat hij ziet, welke sfeer de scene meekrijgt. Hoe de camera beweegt, op welke hoogte en vanuit welke hoek wordt gefilmd. Ook het beeldkader heeft effect.

Very long shot (VLS)
Very long shot (VLS)

 

Een groot totaal is een shot waarbij de kijker een overzicht te zien krijgt. Je ziet de locatie, de acteurs; het is een duidelijk geheel. De kijker kan bijvoorbeeld niet zien in wat voor stemming de acteurs zijn. Daar zijn andere beeldkaders voor nodig.

 

Long shot (LS)
Long shot (LS)

 

 

Het totaal shot laat al iets meer zien, de locatie wordt gedetailleerder, je kunt zien wat de acteurs doen. Als je een mooi shot maakt zal de kijker zich al meer betrokken voelen. Je ziet de acteurs, je leert ze nog niet echt kennen.

 

Medium long shot (MLS)
Medium long shot (MLS)

 

 

Bij een medium longshot zorg je dat je de personen helemaal in beeld hebt, het kan dus om 1, 2 of meer personen gaan.

 

 

Medium shot  (MS)
Medium shot (MS)

 

 

Met een medium shot laat je de mensen kennis maken met de acteur. Een medium shot ia van middel tot hoofd. Op deze manier laat je het publiek kennis maken met de acteur en kan je al iets van de emotie van het personage zien.

Head and shoulders of medium close-up (MCU)
Head and shoulders of medium close-up (MCU)

 

 

 

Dit is het beeldkader dat helemaal gevuld wordt met de acteur met hoofd en schouders. Daarbij kun je de emotie van de acteur goed in beeld kunt brengen.

 

 

Close-up (CU)
Close-up (CU)

 

 

 

Close up is waarschijnlijk de meest bekende term in het gewone spraakgebruik.

Met een close up raakt de kijker nog meer betrokken bij deze persoon.

Extreme Close Up (ECU)
Extreme Close Up (ECU)

 

 

 

In het dagelijks leven kom je maar zelden zo dicht bij iemands gezicht. Met een extreme close up bereik je dat de kijker erg alert wordt.

Als je emotie wil overbrengen met een extreme close up komt het keihard over

tip: voor een shot van een persoon
tip: voor een shot van een persoon

 

 

 

Als je een persoon in beeld brengt zorg er dan voor dat de ogen niet precies in het midden van het beeld staan, maar op ongeveer 2/3 – 3/4 van het beeld. Komt mooier over. Bovendien kijkt iemand zelden recht in de camera, meestal iets er langs en vaak kijkt de persoon ook ergens anders naar.

Camerastandpunt

Normaal Perspectief
Normaal Perspectief

 

 

Het meest voorkomende perspectief, ook in het dagelijks leven.

Vogelperspectief
Vogelperspectief

 

 

 

Vanuit dit perspectief kijk je op iemand neer. Ideaal om het kind dat een standje krijgt van een ouder in beeld te brengen.

De kijker voelt dat de ouder machtiger is dan het kind.

Kikkerperspectief
Kikkerperspectief

 

 

 

Door als het ware omhoog te filmen krijgt degene die je filmt een machtige uitstraling.

Ook een leuk standpunt om eens te filmen hoe een kind de wereld ziet. Wat ziet een kind in de winkel, onder aan een trap, op de markt, van een pinapparaat?

Over Shoulder
Over Shoulder

 

 

 

De kijker kijkt mee over de schouder van de acteur naar de persoon met wie de acteur in gesprek is. De kijker identificeert zich met de acteur over wiens schouder we meekijken.

Je kunt natuurlijk ook van acteur wisselen, zodat de kijker over de schouder van de andere acteur meekijkt.  Dit camerastandpunt zie je veel in soaps.

Point of View (middelste)
Point of View (middelste)

 

 

 

 

Dit is een subjectief standpunt, je leeft je in in de acteur, alsof je de acteur bent.

Het eerste en laatste shot is nodig om te weten dat het middelste shot dat is wat de acteur ziet.

Camerabeweging

We kunnen de camera op diverse manieren laten bewegen.

Zoom

De zoom is eigenlijk geen camera beweging. Door in te zoomen krijg je het gevoel dichterbij te komen. Perspectivisch verandert er niets. We vergroten alleen uit.

Pan

Dat is een afkorting van panoramiseren. We bewegen de camera horizontaal, vanuit een vast standpunt.

Tilt

Dat is de camera verticaal bewegen vanuit een vast standpunt

Lift

Dat is de camera zelf van beneden naar boven optillen

Rijder, ook wel tracking genoemd

We verplaatsen de camera op een karretje, plakken hem aan een auto of op de bagagedrager van de fiets en verplaatsen de camera in de gewenste richting.

Let erop dat elke beweging voor de toeschouwers een betekenis moet hebben. In feite sturen we de kijkers ergens heen. De camerabewegingen moeten altijd van iets naar iets zijn en in de betekenis staan van de inhoudsoverdracht. Een beweging die naar niks gaat en niet afgemaakt wordt zaait alleen verwarring. De camera zelf verplaatsen met een lift of rijder is heel dynamisch. Je tilt als het ware de kijker uit de stoel en brengt hem in een andere positie. Vaak werkt dit als een heel subjectieve en betrokken beleving. De beweging moet wel erg goed uitgevoerd worden. Schokkende bewegingen maken alleen maar misselijk.

  • Het arrangement Film licht, beeldkaders, camerastandpunten. is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Liesbeth de Groot Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-09-30 19:40:31
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Hier vind je informatie over beeldkaders, licht, camerastandpunten
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    de Groot, Liesbeth. (z.d.).

    2017 AVV film poster

    https://maken.wikiwijs.nl/147434/2017_AVV_film_poster

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.