Film maken
Filmen: zorg voor goed basismateriaal
Je kunt nog zulke goede monteer-apps en filtertjes achter de hand hebben, als het basismateriaal niet deugt, krijg je een minder mooie video. Een goed begin is het halve werk dus. Hoe zorg je voor goede beelden?
Tip 1: Film steady
Een constant trillend beeld komt niet erg professioneel over. Uit de losse hand filmen is lastig, maar het meest steady beeld – een beeld zonder trillingen – krijg je als je met beide handen je smartphone vasthoudt en je armen buigt. Gebruik daarnaast zoveel mogelijk een selfiestick, of leun met je armen op een muurtje, een meubelstuk of iets anders ‘vasts’. Voor het allerbeste beeld gebruik je een steadicam, speciaal voor smartphones of een statief.
De belangrijkste tip: houd je telefoon horizontaal als je gaat filmen, zo voorkom je zwarte balken aan de zijkant.
Tip 2: Film niet te kort
Tijdens het monteren is het belangrijk dat elk shot een aantal seconden duurt. Op deze manier heb je nog genoeg ruimte om te knippen in de montage. Daarnaast zijn té veel hele korte shots onrustig voor je kijkers. Als je voor een snelle video gaat, kun je een shot tussen de twee en vier seconden laten staan in je uiteindelijke video (en film je elk shot minstens vijf seconden). Voor een wat rustigere video is zes tot acht seconden aan te raden in je uiteindelijke video (en film je elk shot minstens tien seconden).
Tip 3: Mooie beelden
Een open deur, maar zorg voor mooie shots. Basistips als het gaat om fotograferen, kun je ook toepassen tijdens het maken van een video. Denk aan:
- Film tijdens de gouden uren voor het beste licht: dat is ’s morgens vroeg tot een uurtje of tien, of eind van de middag als de zon ondergaat. Op een zonnige dag zorgt het licht midden op de dag voor te veel contrast tussen licht en schaduw om mooie beelden te krijgen. Het beste resultaat krijg je als je met het licht mee filmt. Je hebt dan geen last van de zon in je camera.
- Let goed op de achtergrond als je iets of iemand filmt. Staat er niet net een lelijke prullenbak in beeld?
- Portret of landscape Als je staand (portrait) filmt dan heb je weinig aan de beelden in de montage. Je krijgt links en rechts een zwarte balk en mogelijk wordt er zelfs boven en onderaan een stuk afgesneden. Film dus altijd liggend (landscape). Let daar op als je filmt, je TV staat ook niet op zijn kant.
- Licht - tegenlicht: Zorg er voor dat de persoon of het voorwerp die je wilt filmen mooi vooraan belicht wordt. Probeer niet tegen het licht in te filmen: mensen voor het raam, de zon die in je lens schijnt, enz. De personen of voorwerpen die je filmt worden donker en je ziet geen enkel detail meer. De achtergrond is overbelicht. Het kan een mooi artistiek effect geven, je kunt het natuurlijk wel expres doen – als je dat effect wilt