Inleiding
In de gezondheidszorg worden veel medische termen gebruikt. In gesprekken van zorgverleners onderling. In de brieven die de huisartsen en de specialisten aan elkaar schrijven over de patiënt. Bij het vastleggen van gegevens van de patiënt in het EPD (= elektronisch patiëntendossier). De doktersassistent zal voor het goed kunnen uitoefenen van haar beroep de medische termen moeten begrijpen. Het is niet erg om af en toe een woord in een woordenboek te moeten opzoeken.
Gedurende de periode waarin deze onderwijseenheid wordt aangeboden leert de deelnemer
- de medische terminologie kennen. De student leert hoe medische termen uitgesproken en geschreven worden en op welke wijze ze worden toegepast in de medische werkomgeving. De studentnleert de medische terminologie begrijpen en vertalen.
Er zijn vele methoden om de taal te leren. In het boek “Inleiding Medische Kennis” (heb je aangeschaft) staat een kaartjesmethode beschreven. Dat kan, het kan ook zijn dat je woorden vaak overschrijft.
Je kunt voor elkaar oefentoetsjes maken, bijv.
- een dictee,
- een lijstje met woorden (goed en fout geschreven) met de vraag is het woord goed of fout geschreven,
- een lijstje met woorden en schrijf op wat is de betekenis.
Je zult zelf uit moeten vinden wat voor jou de beste manier is.
Medische terminologie leer je vooral door veel te herhalen. Vanuit het principe van herhalen is het dan ook beter, vaak korter met de termen bezig te zijn, dan uren achter elkaar te zitten blokken.
Tijdens de begeleide uren zullen we met name bezig zijn met verwerking van de voorbereide stof, werken aan uitspraak en het oefenen met elkaar.
Je zult zien………het valt best mee en is eigenlijk heel erg leuk!!
Kerntaken, wp en competenties
Kerntaak 1: Triëren
Werkproces 2: Verwerkt patiëntgerelateerde informatie
De doktersassistent verzorgt administratieve werkzaamheden behorend bij het eigen werk. Zij registreert digitaal NAW-gegevens en BSN nummer in het medisch dossier/het geldende informatiesysteem. Zij registreert relevante gegevens in de dossiers en houdt gegevens actueel. Zij beheert en archiveert de medische dossiers. Zij zorgt dat gegevens ook voor overige bevoegden toegankelijk zijn. De doktersassistent zorgt voor de verwerking van relevante informatie aan zorgverzekeraars en andere disciplines.
Er wordt gewerkt aan de competenties:
- Instructies en procedures opvolgen,
- Formuleren en rapporteren,
- Op de behoeften en verwachtingen van de "klant" richten,
- Ethisch en integer handelen
Kerntaak 3: Praktijkvoering
Werkproces 2: Zorgt voor de planning en administratie van de praktijk/organisatie
De doktersassistent plant de volledige werkzaamheden van zichzelf en collega's en (specifiek) de spreekuren van de artsen. Zij beheert en archiveert medische dossiers. Zij verzorgt de correspondentie met patiënten en zorgverleners. De doktersassistent schrijft nieuwe patiënten in. Zij schrijft machtigingen en verzorgt de (herhaal)receptuur, in opdracht van de arts. Zij verzorgt de financiële administratie van de praktijk, verwerkt administratieve gegevens in het binnen de organisatie gehanteerde (digitale) systeem en boekt gedane inkopen en declarabele kosten. Zij zorgt
voor de verstrekking van relevante informatie aan zorgverzekeraars.
Er wordt gewerkt aan de competenties:
- Samenwerken en overleggen,
- Plannen en organiseren,
- Formuleren en rapporteren,
- Instructies en procedures opvolgen,
- Op de behoeften en verwachtingen van de "klant" richten,
- Ethisch en integer handelen
Leerdoelen
Leerdoelen algemeen
- De student heeft kennis van de medische terminologie, d.w.z. dat de student de betekenis van de medische woorden kent.
Leerdoelen specifiek
De student heeft kennis van de medische termen met betrekking tot:
- Opbouw medische termen: stam, voor- en achtervoegsel
- Algemene ziekteleer
- Infectieziekten
- Nieren en urinewegen
- Mannelijke geslachtsorganen
- Hart – bloedvaten
- Bloedziekten
- Huidziekten
- KNO
- Ademhaling
- Oogaandoeningen
- Spijsvertering
- Diabetes mellitus
- Hormoonstelsel
- Vrouwelijke geslachtsorganen
- Verloskunde
- Zenuwstelsel
- Psychiatrie
Beoordeling
De kennis en vaardigheden m.b.t. werkproces 1.2 en 3.2 worden tijdens de opleiding getoetst door middel van een theoretische toets. Dit is een toets waarin de net verkregen kennis en vaardigheden worden getoetst, maar ook de kennis uit eerdere periodes.
Kerntaak 1 en 3 worden getoetst door middel van een proeve van bekwaamheid. Zie ook het Studiewijzer /Onderwijs-en Examenreglement (STOER) op NELO (Noorderpoort Electronische Leeromgeving).
Hoe train je nu alle begrippen? Door te DRILLEN met Drillsters.
Zie de handleiding en alle drillsters
Periode 5/6
Vrouwelijk geslachtsorgaan
Verloskunde
Zenuwstelsel
Periode 7
Psychiatrie en Geriaterie
Hormoonstelsel
Diabetes Mellitus