Waterstof

Waterstof

Inleiding

Waterstof H2 lijkt de laatste tijd bezig aan een nieuwe opmars als interessant ingredient voor het energiesysteem van de toekomst. Gaan we hiermee een nieuw tijdperk in als vervanger voor Nederlands gas?

Om een leefbare Aarde voor het toekomstige generaties veilig te stellen moeten we nu en zaken drastisch gaan aanpassen. Een van de grootste problemen van nu is de opwarming van de onze Aarde. Zelf wil je ook graag na een stevige inspannig een lekker koel glas drinken of koel ijsje. Maar omdat te maken hebben we energie nodig. Die halen we uit de Aarde in de vorm van olie en daarmee creëren energie, CO2 en maken we de olie voorraad kleiner. De energie gebruiken we voor onze koeling en andere zaken die we prettig vinden. Maar de CO2 is voor ons zinloos.
Nu is het wel zo dan planten heerlijk groeien op CO2, maar inmiddels produceren we zoveel CO2 dat het als een verwarmende en verstikkende deken om onze Aarde heen hangt.
En daarmee de Aarde dus ook aardig opwarmt!

Het moet dus dan ook anders.
Over de hele wereld worden er plannen gemaakt om de CO2 naar beneden te krijgen. Daarvoor moeten we eerst weten hoeveel we nu exact produceren en niet alle fabrikanten zijn hier even blij mee. Recent hebben we het dieselschandaal gehad en alle perikelen omtrent de autofabrikanten zijn nog steeds niet voorbij.
Ondertussen zijn we ook bezig om alternatieven te verzinnen om ons transport, vervoer van mensen en goederen, op peil te houden. En niet alleen op gebied van transport is de wereld bezig; ook bij de productie van eten, huizen, electrische apparaten, het papier en allerlei andere dagelijkse zaken die we gebruiken zijn we op zoek naar CO2 verlagende productie methodes.
En uit al deze onderzoeken blijkt dat hiervoor veel verschillende grondstoffen voor nodig zijn maaar dat ze ook allemaal een gemeenschappelijke grondstof nodig hebben: energie!

Nu halen we deze energie over de hele wereld veelal uit onze olie, die dus op gaat raken en veel CO2 produceert. We zetten deze olie om in electriciteit en daarmee gaan de fabrikanten dan verder om hun producten te maken. Dus de producten die de fabrikanten maken kan dan wel CO2 neutraal zijn maar de electriciteit die ze gebruiken is dat zeker niet. Maar op onze planeet beschikken we naast olie over nog 3 bronnen die nooit 'opraken'.

70% van onze aarde bestaat uit water en deze kunnen we gebruiken om bijvoorbeeld te gebruiken voor waterkrachtcentrales. Door het hoogteverschil te gebruiken kunnen we turbines aandrijven en daarmee electriciteit opwekken, zonder ook maar een grammetje CO2 te produceren. Nadelen zijn er echter ook want de aanleg heeft grote effecten op de omgeving qua landschap en de planten en de dieren hebben ook hinder van het aangelegde stuwmeer. Op de VN klimaatconferentie van Bali 2007 kwam dit naar voren uit onderzoeken.

De wind is ook een energiebron die, niet konstant, maar altijd aanwezig is. Met behulp van windmolens kunnen we hiermee windenergie opwekken. Zeker in landen langs de kust is windenergie een optie en ook hier wederom geen grammetje CO2 bij de productie van electriciteit. Maar helaas ook hier ecologische- en milieu problemen. De grote windmolens produceren geluid en met hun afmetingen, die kan oplopen tot 200 meter, zijn er veel bezwaren en worden deze ook mondervonden door mens en dier.

Blijft er de derde en laatste over: de Zon. Deze ster straalt dagelijk Yotta Watt aan energie uit naar onze aarde. Dat is een 1 met 24 nullen. De energie die ons bereikt is 9000 groter dan we op onze aarde nodig zijn. Er zijn over de wereld verschillende zonnecentrales die het zonlicht direct omzetten in electriciteit. Nadelen zijn hier ook want je bent veel grond nodig om de zonnepanelen te plaatsen en daarmee gaat kostbare grond voor het prodceren van voedsel verloren. Ook is er geen zonlicht in de nacht en dan verbruiken we juist veel electriciteit verlichting en verwarming. Dus moet er een manier gevonden worden om deze energie op te slaan om later gebruikt te worden.

Is Waterstof het ei van Columbus?
Waterstof is een energiedrager, geen energiebron. Er is (veel) energie nodig om het te maken. Dat kan vervolgens weer omgezet worden in energie, bijvoorbeeld met een brandstofcel die via een chemische reactie waterstofgas omzet in elektriciteit en water.
Het bezwaar dat er veel energie noodzakelijk is om het te produceren kan volgens velen direct in de prullenbak want met behulp van zonne-energie hebben we dit in overvloed.
Het transporten van een gas is geen enkel probleem en passen we zeker in Nederland al jaren toe.
Ook hebben we de techniek om het gas weer om te zetten in electriciteit om daarmee de kringloop te sluiten.

 

Colofon

Het arrangement Waterstof is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Patrick Oosterhuis Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2022-12-13 13:11:18
Licentie
CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open