ICT Didactiek Portfolio

ICT Didactiek Portfolio

ICT Didactiek Portfolio

Hallo, zojuist ben je op mijn wiki terecht gekomen!

Mijn naam is Tulay Yilmaz en ik ben een student aan de NHLStenden. Op dit moment ben ik bezig met de afronding van de opleiding Gezondheids Zorg en Welzijn. Hiermee behaal ik mijn tweede graads lesbevoegdheid.

Naast de opleiding werk ik bij het Noorderpoort college in Veendam. Hier geef ik met veel plezier les aan studenten van het mbo. Op maat begeleiden, door middel van didactische variatie beoogde resultaten behalen en in samenwerking met collega's en studenten de ontwikkelingen stimuleren voor goed onderwijs, geven mij energie.

Inleiding

In het kader van de opleiding Gezondheidszorg & Welzijn heb ik een ICT Didactich Portfolio ontwikkeld. Deze heb ik vormgegeven door middel van een Wiki.

Inhoudelijk gaat de Wiki in op de 4 indicatoren betreffende het Didactisch Portfolio. Deze zijn terug te vinden door de gehele Wiki heen. De linkerzijde van de Wiki is een weergave van de inhoud en biedt de mogelijkheid om de Wiki door te bladeren. 

 

Alvast veel lees en kijk plezier gewenst! 

 

1. Attitude

1.1 De lerende en innoverende professional

1.1.1 De docent toont aan dat hij een lerende professional is, die zelfstandig, creatief en kritisch gebruik maakt van de (nieuwe) mogelijkheden van ICT bij leren, lesgeven en organiseren van onderwijs

Als professional is het van belang om up tot date te blijven van nieuwe ontwikkelingen binnen de ICT wereld. De innovatie die rondom de ICT omgeving plaats vindt heeft zichzelf namelijk al bewezen in allerlei onderwijsinstellingen. Dit doe ik door actief deel te nemen aan vergaderingen die gaan over ICT mogelijkheen en de toepassingen ervan. Ter illustratie een voorbeeld; Na een deel van de lessen te hebben besteed aan de theorie maak ik gebruik van Kahoot om te toetsen hoeveel de studenten hebben begrepen van de besproken theorie. Daarnaast lees ik veel over digitale ontwikkelingen om op de hoogte te blijven. Zo zijn er steeds meer digitale componenten waarvoor plaats wordt gemaakt binnen het onderwijs Denk aan onderwijs op afstand of  digitaal afneembare toetsen.

https://www.youtube.com/watch?v=VFZPbtyfuNI

1.1.2 De docent toont aan dat hij beschikt over de overtuiging dat betekenisvol onderwijs vraagt om beargumenteerde inzet van ICT en is in staat om de verworvenheden en beperkingen van technologie te herkennen en te integreren in betekenisvol onderwijs

Mijn lesprogramma's worden bewust ingericht op een manier dat ze opgenomen kunnen worden in Deviant. Deviant is een online programma waar studenten mee kunenn werken. Zo kunnen ze hier de theorie terug vinden maar ook resultaten zijn hier terug te vinden. Daarnaast biedt Deviant de mogelijkheid om toetsen online te kunnen maken. 

Door mijn lessen in te richten op een wijze die aansluit bij de Deviant omgeving kunnen studenten ook thuis makkelijk de lesstof oppakken waar ze op school gebleven zijn. Zo is de volgorde van mijn lessen vrijwel naadloos aansluitend me de aangeboden theorie in Deviant. 

Deviant kan (nog) niet alle toetsen aanbieden of de sutdenten op alle niveaus bedienen. Zo hebben sommige studenten nog moeite met bijvoorbeeld breuken, opdrachten die door Deviant worden aangeboden houden hier geen rekening mee. Ook kan Deviant niet gedetailleerd genoeg duidelijk maken waar de student een fout maakt in zijn/haar berekening. Studenten die op school nog niet klaar zijn met de opdrachten en thuis via Deviant verder gaan krijgen normaliter ook de opdracht mee om berekening op te schrijven en mee te nemen. Ook de opdrachten die fout gemaatk zijn moeten genoteerd worden, deze nemen we dan grotendeels door op school. 

Naast Deviant kunnen studenten van het Noorderpoort ook gebruik maken van Itslearning. Deze online omgeving is een plek voor docent en student. Hier plaatsen docenten namelijk zelf opdrachten die door de studenten gemaakt moeten worden. Naas opdrachten kunnen hier ook andere digitale leermiddelen geplaatst worden. Denk aan een instructiefilmpje of vervangende opdracht bijvoorbeeld. Dit geldt voor zowel de basis vakken als aanvullende informatie/extra lessen voor studenten die hier behoefte aan hebben. Het mooie aan Itslearning is de mogelijkheid om onderwisj op maat te bieden. Docenten richten deze omgeving namelijk vrijwel volledig in. Studenten kunnen hier zowel individueel als collectief terecht voor allerlei opdrachten, toetsen en lesstof. 

Aansluitend aan opdrachten die via Devaint of Itslearning thuis gemaakt worden, bereidt ik vaak een kahoot sessie voor op basis van de leerstof die via Deviant of Itslearning wordt aangeboden. Hiermee toetsen we plenair wat is blijven hangen en wat alweer is vergeten. Dat stukje herhaling wordt vaak gewaardeerd door studenten en het is een leuke vorm voor studenten om te kijken hoeveel informatie is blijven hangen. 

1.2 De flexibele en adaptieve professional

1.2.1 De docent toont aan dat hij kan inspelen op onderwijskundige veranderingen en behoeften met betrekking tot het gebruik van ICT.

Innovatie op het gebiedt van ICT brengt veel mogelijkheden met zich mee, ook binnen het onderwijs. Digitalisering heeft al veel veranderingen teweeg gebracht, zo hebben krijtborden plaats gemaakt voor digiborden en zijn computers niet meer weg te denken. De behoefte aan digitalisering blijft toenemen en het is van belang om daar op in te spelen.

Op het Noorderpoort, waar ik les geef. sta ik ook open voor sugessties van studenten wat betreft ICT gebruik. Zo hebben de studenten wel eens aangegeven positief te denken over 'microsoft teams'. Hiermee kan je groepen aanmaken en hier documenten aan toevoegen. Communicatie is hierdoor laagdrempelig maar ook opdrachten kunnen hiermee verzonden worden. Dit is een mooi voorbeeld van de mogelijke toepassingen van programma's en dat het goed is om open te staan voor suggesties van studenten.

Wat betreft de studenten en de (nodige) kennis die zij hebben over de online omgeving 'media wijsheid' is het van belang om hierover in gesprek te gaan en ook hierin ondersteuning aan te bieden. Dit wordt dan ook regelmatig meegenomen tijdens vergaderingen met collega's. Vragen die dan centraal staan zijn bijvoorbeeld: hoe kunnen we de studenten leren om positief om te gaan met internet? of  'Wanneer is het gebruik maken van de eigen digitale middelen goed en wanneer geef je aan dat het niet kan?'. Een telefoon met allerlei vermakende apps kunnen natuurlijk ontzettend afleiden. Het blijft noodzakelijk om hier samen over na te denken en concrete afspraken over af te stemmen. 

 

Werken met Microsoft teams in de klas

Vaardigheden van de 21e eeuw

1.2.2 De docent toont aan dat hij initiatieven neemt in het gebruik van ICT om zo sociale- en crossculturele vaardigheden te bevorderen.

Bij het Noorderpoort maken wij gebruik van Magister, ook wel elo (elektronische leer omgeving) genoemd. door middel van Magister kunnen leerlingen en docenten digitaal in contact blijven en over en weer voorzien van de nodige (digitale) materialen. Informatie zoals thuiswerk opdrachten of absentadministratei worden ook hierin bijgehouden.

Ook gebruiken wij bij het Noorderpoort Office 365. Met de programma's die hiermee beschikbaar zijn kunnen studenten, docenten en ouders met elkaar mailen, documenten delen (d.m.v. OneDrive) en documenten opslaan in OneDrive. 

Studenten hebben naast de actieve participatie op school ook de opdracht om in een bedrijf te functioneren. In de praktijk kan dit betekenen dat studenten soms 1 dag op school zijn en 4 dagen op stage. Juist voor deze fase waar vrijwel alle studenten door moeten komen om een diploma te halen is magister een ideaal middel. 

 

Online lesmateriaal
Online lesmateriaal

1.3 De reflecterende en onderzoekende professional

1.3.1 De docent toont aan op methodische wijze ICT-gebruik te analyseren om zo systematisch verbeterpunten in zijn lespraktijk toe te passen en te beoordelen op effectiviteit.

Dit ICT-Portfolio is een mooi voorbeeld van de wijze waarop ik methodisch mijn ICT gebruik analyseer en hoe de effectiviteitsbeoordeling plaats vindt.

1.3.2 De docent toont aan dat hij zoekt naar (interdisciplinaire) samenwerking met collega’s die in een vergelijkbare situatie rondom ICT en onderwijs verkeren.

Gedurende de opleiding heb ik vaak met medestudenten feedback uitgewisseld. Dit was vaak het geval in projectgroepen. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van Google Forms. Google Forms is een handig hulpmiddel waarmee je een vragenlijst kan opstellen. Deze vragenlijst wordt dan digitaal ingevuld en geeft een overzichtelijke weergave. Deze format maakt feedbak vragen en geven laagdrempeliger en specificeert mogelijke doelen.

 

1.4 De samenwerkende professional

1.4.1 De docent toont aan dat hij opgedane ICT kennis en vaardigheden met andere docenten (binnen of buiten de school) kan delen om zo nieuwe kennis te construeren.

Voor het volgen van de voortgng van studenten wordt er bij het Noorderpoort gebruik gemaakt van een leerlingvolgsysteem. Namelijk 'Profijt', Met dit programma kunnen studenten trajecten volgen die door collega's en mijzelf aangemaaktg worden. Zo bestaat een traject vaak uit een voorblad met de bijbehorden doelen van dat traject, de instructies, opdrachten en de bronnen die erbij horen. 

Alle docenten kunnen gebruik maken van Profijt en de trajecten die studenten volgen zien. Ook voor studenten van andere scholen zijn trajecten inzetbeer en inzichtelijk voor betrokken docenten. 
 

1.4.2 De docent ondersteunt en motiveert collega’s en leerlingen in hun ICT ontwikkeling.

Ik zet vaak ICT in (als hulpmiddel) om het behalen van leerdoelen en het eigen maken van de lesstof te bevorderen. Dit doe ik bij al mijn vakken. Als voorbeeld leent mijn vakdidactisch eindwerkstuk over schoonmaak en reiniging in de grote keuken. ICT wordt hierbij ingezet voor bijvoorbeeld video materiaal over aangecherpte regels in de grote keuken. In dit voorbeeld wordt gebruik gemaakt van Youtube. 

Ook worden algemenere ICT vaardigheden meegenomen tijdens de lessen. Zo ook bijvoorbeeld het creëren van QRcodes. Om dit onder de knie te krijgen heb ik een document met de klas gedeeld en dit als opdracht met de klas uitgevoerd. Dit vonden de studenten erg leuk om te doen en dat heb ik gedeeld met collega's tijdens de vergadering. Andere collega's hebben aangegeven het wel te zien zitten om dit ook met de klas uit te voeren. Naast het delen van ervarinen m.b.t. ICT ben ik ook vaak enthousiast over de ervaringen van andere op het gebied van ICT ontwikkelingen. Zo heb ik een aantal collega's waarmee ik vaak gesprekken voer over nieuwe apps, mogelijkheden en toepassingsmogelijkheden daarvan binnen het onderwijs. 

Schoonmaak en reiniging in de grote keuken:

2. Digitale basisvaardigheden

2.1 Hardware

2.1.1 De docent toont aan diverse hardware te kunnen benoemen, aansluiten en bedienen

Docenten gebruiken ter ondersteuning van hun les het digibord. Deze aansluiten en bedienen is de taak van de lesgevende docent. Zo moet ik als docent mijn laptop aansluiten aan het digibord en deze op die manier bedienen. Als de laptop is aangesloten met het digibord dan is het beeld van de laptop zichtbaar op het digibord. Hiervoor (het klaarzetten van bijvoorbeeld een powerpoint) ben ik vaak 10 mintuten voor de studenten in de les. Naasst de aangesloten laptop heb ik een microfoon die ik dien aan te sluiten aan het digibord.

Wij hanteren bij het Noorderpoort laptoponderwijs. Wat betekent dat elke student verplicht een laptop heeft en deze gebruikt voor zijn of haar opleiding. Als studenten iets moeten presenteren sluit ik zijn of haar laptop ook aan. Wanneer er complicaties optreden zoals; een storing of dat de apparaten 'disconnecten' dan lukt het mij vaak om dat zelf op te lossen. Dit doe ik door (in sommige gevallen) foutcodes op te zoeken in google of zelf het één en ander uit te proberen. Lukt dat niet dan kan ik nog altijd de hulp inschakelen van onze ICT afdeling.

 

Verbinding tussen laptop en het digibord
Verbinding tussen laptop en het digibord

2.2 Software

2.2.1 De docent toont aan over algemene kennis van ICT te beschikken en de vaardigheden ten aanzien van bestandsbeheer te beheersen

Het is belangrijk om je bestanden ovezichtelijk te bewaren zodat je snel de documenten vindt die je op dat moment nodig hebt. In de uitvoering betekent het dat je je mappen op een dusdanige manier organiseert zodat je altijd weet in welke map je moet zijn. Door je bestanden te categoriseren in periodes of op andere manieren verklein je het zoekproces. Zo maak ik zelf gebruik van categorieën in periodes. Hierdoor weet ik in welke map ik moet zoeken wanneer ik een document nodig heb. Dit geldt tevens ook voor het gebruik van USB sticks. Ik zorg ervoor dat ik de documenten die ik opsla in een USB stick in een map plaats waarbij het voor mij direct duidelijk is dat het in die map staat. Zodoende hoef ik vrijwel nooit te zoeken naar documenten die ik heb opgeslagen. 

 

Mappenstructuur
Mappenstructuur

2.2.2 De docent toont aan dat hij de vaardigheden beheerst om met software effectieve samenwerking en communicatie tot stand te brengen.

Zoals eerder beschreven maken docenten, studenten en ouders gebruik van microsoft teams om in contact met elkaar te blijven en (ook) op afstand te kunnen communiceren. Daarnaast heb ik gedurende mijn opleiding veel samengewerkt met klasgenoten door middel van Google Drive. Met Google Drive kun je samenwerken aan documenten en worden alle wijzigingen automatisch opgeslagen.

Bij het uitvoeren van mijn taken maak ik dagelijks gebruik van digitale tools. Naast Microsoft Teams en Google Drive maak ik ook gebruik van Skype, Facetime en andere digitale tools.

 

2.2.3 De docent toont aan dat hij kan omgaan met standaard kantoortoepassingen: tekstverwerkers, spreadsheetprogramma's en presentatiesoftware.

Voor het maken van een vertaalslag tussen mijn ervaringen, kennis en de praktijk maak ik gebruik van word. Met dit programma type ik verslagen uit, maak ik opdrachten en bereidt ik vaak lessen voor. Gedurende mijn opleiding heb ik veel mogelijkheden over word ontdenkt. Zo weet ik nu hoe ik tabellen maak, inhoudsopgave met één click op de knop kan genereren en hoe ik een verslag representatief kan opmaken.

Ter illustratei voeg ik mijn vakdidactisch eindwerkstuk toe. Hierin is te zien hoe ik middels word een verslag heb opgeboud en opgemaakt. 

2.2.4 De docent toont aan dat hij een presentatie kan ondersteunen door gebruik te maken van software en hardware

Binnen het onderwijs wordt ook vaak gebruik gemaakt van PowerPoint. Dit is vaak het geval wanneer een presentatie gegeven wordt. Dan kan een PowerPoint ingezet worden ter ondersteuning. Het is hierbij belangrijk dat de PowerPoint niet te veel tekst bevat. Het is namelijk van bealng dat het publiek luisterd i.p.v. alleen maar leest. 

 

2.2.5 De docent toont aan dat hij kan werken met elektronische leeromgeving, portfoliosoftware (leerlinggerelateerde) administratieve systemen van de school

Binnen het Noorderpoort wordt gewerkt met Peoplesoft. Dit programma dient als aanwezigheidsregistratie. Dat is niet het enige waarvoor het gebruikt wordt. Zo gebruiken docenten peoplesoft ook voor het registreren van bijzonderheden omtrent studenten. Hierbij moet je denken aan studenten met dislectie, epilepsie, misbruik in het verleden en andere belangrijke compicaties die goed zijn om te weten i.h.k.v. omgang met de student.

Uiteraard kan niet iedereen deze gegevens inzien. Zo is dit per student enkel toegankelijk voor de SLB'ers, opleidingscoördinator en de leerpichambtenaar.

Als docent en SLB'er op het Noorderpoort maak ik dagelijks gebruik van Peoplesoft. Vaak voor het registreren van aanwezigheid maar het kom ook voor dat ik de bijzonderheden lees of registreer. 

 

werken met oracle

2.2.6 De docent toont aan dat hij educatieve software, serious games en mobiele apps kan inzetten.

Tijdens de opleiding Gezondheidszorg & Welzijn hebben mijn medestudenten en ik het advies gekregen om gebruik te maken van Quizlet. Dit programma biedt een vermakende en educatie omgeving voor studenten. Bovenien laten de statistieken zien dat 90% van de actieve gebruikers een beter resultaat haalt op school door het gebruik van Quizlet. 

De online omgeving biedt kennis aan op een vermakelijke manier. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld memory om leerstof eigen te maken. 

 

2.2.7 De docent toont aan dat hij foto’s, video’s en audio digitaal kan maken, bewerken/converteren, publiceren en delen.

Vanuit de opleiding heb ik de opdracht gekregen om een instructiefilmpje te maken en online te zetten voor mijn studenten. Dit kwam des tijds zeer goed uit omdat studenten aangaven hier ook behoefte aan te hebben. 

Ik geef op het Noorderpoort ook lessen in verzorging. Een onderdeel hiervan is het bed opmaken. Veel studenten wilden dit goed uitvoeren tidjens de praktijk toets. Het thuis oefenen zou makeklijker zijn als ze een filmpje hiervoor konden terug kijken. Dit heb ik voor ze geregeld. Eerst heb ik een filmpje gemaakt, die heb ik vervolgens bewerkt en op Youtube geplaatst. Het linkje heb ik met de studenten gedeeld. Dit werd goed ontvangen. 

Hieronder is het filmpje te zien: 

bed opmaken

2.2.8 De docent toont aan dat hij kan werken met digitale toetssystemen.

Als digitale tool voor toetsen maken we bij het Noorderpoort gebruik van Bureau Ice. Met dit programma kunnen docenten toetsen klaarzetten en kunnen de studenten ze digitaal maken. Vaak gaat het bij deze toetsen om meerkeuze vragen. Open vragen worden over algemeen nog vaak schriftelijk afgenomen.

 

2.3 Storingen

2.3.1 De docent is in staat om kleine storingen zelf te benoemen en/of te verhelpen.

Bij het Noorderpoort maken we, zoals bij de vorige indicatoren al te lezen is, veel gebruik van digitale tools. Soms zijn er complicaties waardoor de tool niet te gebruiken is. Denk bijvoorbeeld aan een storing, een nodige update of dat het internet er uit ligt. We hebben een ICT afdeling en kunnen daar voor alle complicatie terrecht. Tegelijkertijd kost dat veel tijd en wil je het liever snel zelf oplossen. Voor veel problemen zijn er simpele oplossingen mogelijk. Als het internet er bijvoorbeeld uitligt dan kun je dat zien aan het wifi teken rechtsonderin. Vaak kijk ik bij problemen direct naar mijn vervinding op dat moment. Als het probleem aan het internet ligt weet ik dat vaak zelf op te lossen en dat bespaart tijd, tijd dat ik goed kan gebruiken voor de studenten.

3. Digitale media en Informatiegeletterdheid

3.1 Informatie-vaardigheden

3.1.1 De docent toont aan dat hij adequaat gebruik kan maken van zoekmachines en databases om zo digitaal (leer-) materiaal te ontsluiten

Tijdens de opleiding, bij veel opdrachten, is het noodzakelijk geweest om wetenschappelijk literatuur te raadplegen. Een bekend zoekprogramma, die ik vaak gebruik, is Goole Scholar. Met deze zoekmachine kun je op verschillende manieren de nodige informatie vinden. Hiervoor zijn er handige trucs waar ik tijdens de opleiding ben achter gekomen. Zo kun je met zoektermen die tussen haakjes staan, een urgent deel van je zoekopdracht aangeven. 

Google Scholer is in feite een zoekmachine voor wetenschappelijke tijdschriften, journals en andere bronnen van waarde. Het blijft goed om verschillende bronnen te gebruiken om informatie tegen elkaar op te wegen en te controleren op tegenstrijdigheid of juist overeenkomsten. 

gebruik van google scholar
gebruik van google scholar

3.1.2 De docent toont aan dat hij sites kan beoordelen op betrouwbaarheid en authenticiteit en dat hij het belang hiervan kan overbrengen op zijn leerlingen.

De beoordeling van literatuur kan op verschillende manieren. Zo kun je als lezer verschillende bronnen analyseren en op basis daarvan een conclussie trekken. Daarnaast is het ook altijd goed om, in het geval van wetenschappelijke tijdschriften, de impactfactor op te zoeken. Een impactfactor is de beoordeling artikel op basis van maatstafen die voor wetenschappelijke artikelen gelden.

Naast het controleren van mijn eigen stukken is het ook van belang om de verslagen van mijn studenten op betrouwbaarheid en authenciteit te controleren. Het belang hiervan geef ik vaak aan studenten mee bij het bespreken van de opdracht. Zo vertel ik mijn studenten vaak dat het nooit goed is om blindelings van 1 bron uit te gaan. Veel conclusie zijn aan verandering onderhevig. Waar één onderzoeker een eénduidige conclusie heeft kan een andere wetenschapper op andere uitkomsten uitkomen. Daarnaast geef ik ook altijd aan dat authenciteit benlangrijk is en op gecontroleerd wordt. Hiervoor maken we op het Noorderpoort gebruik van een plagiaatscanner.

3.1.3 De docent toont aan dat hij verantwoord kan omgaan met andermans (digitale) producten en op de hoogte is van de regels met betrekking tot plagiaat en plagiaatpreventie.

Allereerst is het van belang om rekening te houden met persoonlijke gegevens van studenten. Online documenten moeten goed bewaard blijven en alleen voor betrokkenen inzichtbaar zijn. Hiervoor is het belangrijk dat de gegevens op een veilige plek  bewaard worden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het programma 'Itslearning'. Hier kunnen studenten opdrachten opslaan en alleen de betrokken docenten deze inzien. 

Om te voorkomen dat studenten ontwetend over de consequenties kopiëren en plakken vertel ik plenair vaak wat is toegestaan en wat niet. Ook leg ik de studenten uit dat hun opdrachten in een pagiaatscan komt en we daaruit kunnen opmaken of opdrachten van elkaar gebruikt worden of van internet gekopieërd en geplakt worden. 

 

itslearning homepagina
itslearning homepagina

3.2 Kennismanagement

3.2.1 De docent toont aan dat hij op efficiënte wijze informatiebronnen kan organiseren en deze kan inzetten als productiefactor voor leren en lesgeven.

Voor een efficiënte wijze bij het aanbieden van lesstof wordt gebruik gemaakt van afasinsite. Dit is een online omgeving voor studenten om lesstof eigen te maken. Als docenten kunnen wij tijdens de vergadering overleggen over de inhoud en de aangeboden cursussen, trainingen en andere informatie. Dit doen we periodiek zodat we ons aanbod actueel houden. 

3.3 Mediawijsheid

3.3.1 De docent toont aan dat hij creatief, kritisch en bewust kan omgaan met actuele media.

Van de beschikbare mediakanalen maak ik voornamelijk gebruik van Facebook en Whatsapp. Voor beide mediakanalen hanteer ik voor mezelf een aantal mediaregels. Zo plaats ik weinig foto's op Facebook en gebruik ik Whatsapp op twee verschillende nummers. Mijn telefoon laat namelijk 2 simkaarten toe en daardoor kan ik zowel voor studenten Whatsapp gebruiken als voor persoonlijke contacten. 

Vaak krijg ik van studenten een vriendverzoek op Facebook. Dit vond ik vroeger lastig omdat ik enerzijds studenten niet wilde afwijzen als vrienden op Facebook en anderzijds het onprofessioneel vond om ze in mijn vriendenlijst te hebben. Des tijds heb ik de beslissing gemaakt om naar studenten (die mij toevoegen) te communiceren dat ik geen vrienden op Facebook met ze wil zijn omdat ik dat onprofessioneel vind. Studenten waarbij dit het geval is geweest hebben vrijwel altijd begripvol gereageerd. 

 

3.3.2 De docent toont aan inzicht te hebben in de manier waarop de digitale wereld invloed heeft op de opvoeding van jongeren.

In de klas, tijdens pauzes of andere vrije momenten zie je dat studenten er vrijwel altijd voor kiezen om op hun telefoon dan wel Ipad of andere digitale tool zitten. Apps zoals Instagram, Facebook, Snapchat en youtube voorzien de jongeren van entertainment en informatie. Ook heeft dit veel invloed op jongeren. Zo kijken ze bijvoorbeeld naar influencers en willen ze dezelfde kleding of auto hebben. De digitale wereld is inmiddels al niet meer weg te denken van de belevingswereld van de jongeren.

Met mijn lessen probeer ik daar wat mee te doen. Zo wil ik studenten vaak de mogelijkheid bieden om met hun device informatie op te zoeken voor het beantwoorden van een vraag. Dit soort opdrachten geven inzicht in mogelijkheden waar studenten vaak zonder een duwtje in de rug, niet naar kijken. De informatievoorziening via internet is onbeschrijfelijk maar niet vaak het eerste wat mijn studneten bezigt op hun device. 

Naast het gebruiken van devices vind ik persoonlijk conact ook erg belangrijk. Hiervoor maak ik soms afspraken met studenten dat we opdrachten plenair bespreken en geen gebruik maken van devices. Enerzijds is het noodzakelijk dat studenten leren omgaan met media en informatiebronnen via internet. Anderzijds wil ik niet dat studenten het persoonlijk contact met hun omgeving verliezen. Hierin een balans vinden vind ik een belangrijke taak van mezelf als docent. 

3.3.3 De docent toont aan dat hij voor leerlingen geschikte en betrouwbare digitale leerbronnen kan selecteren, passend bij hun leeftijd, sociaal- emotionele en morele ontwikkeling.

Voor studenten van het Noorderpoort zijn bronnen eenvoudig toe te wijzen. Zo hebben we binnen het Noorderpoort een aantal online programma's die ze kunnen maken. Naast de door het Noorderpoort aangewezen programma's maak ik ook mijn eigen instructie filmpjes of digitale vragenlijsten, zoals met Kahoot. 

Zoals ook al eerder aangegeven heb ik bijvoorbeeld een filmpje op youtube over hoe studenten een bed kunnen opmaken. Bij de opdracht heb ik de link naar dit filmpje genoteerd. Hiermee kunnen studenten, ook thuis, oefenen. 

3.3.4 De docent toont aan dat hij leerlingen bewust kan maken van de meerwaarde en risico’s van internetgebruik.

Verhalen over cyberpesten, jongeren die foto's plaatsen waar ze vervolgens jarenlang last van hebben omdat het ze achtervolg, onveilig internetbankieren. Zo kun je nog wel even doorgaan met de risico's van internetgebruik. Het is belangrijk dat jongeren dit al op jonge leeftijd weten en hier wijs mee omgaan. Ook mijn aandeel hierin is belangrijk. Zo bedenken cybercriminelen vaak nieuwe manieren om via internet en nieuwe tools hun criminele activiteiten voort te zetten. Hier waarschuw ik mijn studenten regelmatig voor. Zo ook over een scan waarmee criminelen een bankpas kunnen scannen en gebruiken. 

Mijn studenten hebben het hier zelf ook vaak over. We bespreken na het weekend regelmatig dit soort zaken. Dit plenair bespreken vind ik dan ook erg belangrijk. Zo waarschuwen we elkaar voor de gevaren van de modernisering en internetgebruik. 

Omgaan met social media
Omgaan met social media
vragen en antwoorden over social media
vragen en antwoorden over social media

3.3.5 De docent toont aan dat hij zich bewust is van online pestgedrag en bekend is met de geldende protocollen.

Zoals al eerder aangegeven brengt internet naast veel positieve zaken ook negateive aspecten met zich mee. Het blijft belangrijk om beide kanten te belichten voor studenten. Zaken als online pesten en sexting worden dan ook regelmatig plenair besproken.

Daarnaast is er een pestprotocol waar studenten op gewezen worden. In de week van het pesten wordt in ieder klas aandacht besteed aan pesten in het algemeen waaronder een groot deel ook cyberpesten behelst. 

 

 

trailer van de film spijt

3.3.6 De docent toont aan dat hij zijn leerlingen bewust om kan laten gaan met de mogelijkheden van internet en sociale media ten behoeve van het eigen leren.

Het is van belang dat studenten leren om internet in te zetten voor het vergaren van nodige informatie. Hiervoor geef ik vaak opdrachten aan studenten waarvoor ze hun device mogen gebruiken. Zo ook bijvoorbeeld voor schoonmaaklessen. Vooraf aan de opdracht krijgen studenten de gelegenheid om bijvoorbeeld op youtube een instructiefilmpje te bekijken. 

Ook hebben de studenten geleerd om QR codes te maken en krijgen ze de opdracht om goede bronnen op te slaan en middels QR codes te delen op de studentenpagina. Hier maken inmiddels veel studenten gebruik van. Zo scheelt dat veel tijd bij het zoeken van de juiste bronnen bij verschillende lessen. 

itslearning(E-Learning opdrachten)
itslearning(E-Learning opdrachten)
kahoot
kahoot

4. Didactisch handelen

4.1.1 De docent toont aan dat bij het ontwerpen van leerpraktijken met inzet van ICT leerdoelen, leerproces en toetsing op elkaar zijn afgestemd.

Het voorbereiden, uitvoeren en evalueren van lessen wordt grotendeels middels ICT ondersteund. Studenten kunnen de leerdoelen voor elke les digitaal opzoeken.

Ook voorbereidend materiaal voor toetsen worden digitaal aangeboden. Lesstof dat door docenten wordt aangeboden is ook digitaal terug te vinden. Bovendien wordt in elke les aangegeven wat het leerdoel van die les is. De besproken theorie in de les en de digitale ondersteuning sluiten op die manier naadloos op elkaar aan. 

4.1.2 De docent toont aan een relevante, rijke en effectieve leeromgeving te kunnen inrichten met ICT.

Zoals in de vorige indicatoren is aangegeven wordt Itslearning door alle docenten aangeboden aan studenten. Deze omgeving wordt ingevuld door collega's en mijzelf en bruikbaar opgesteld voor onze studenten. 

studiemeter profielpagina
studiemeter profielpagina
itslearning opdrachten + toetsen
itslearning opdrachten + toetsen

4.1.3 De docent toont aan individuele leerprocessen en samenwerkend leren te kunnen aansturen en begeleiden met een effectieve inzet van ICT.

Zowel op individueel niveau als in samenwerkingsverband wordt ICT ingezet. Indiviuele opdrachten worden bijvoorbeeld door itslearning aangeboden. Opdrachten in groepsverband worden vaak ondersteunt door digitaal lesmateriaal en online video's. Zo hebben mijn studenten een praktijkopdracht die ze als groep moeten uitvoeren. Hiervoor moeten ze in groepjes van 4 of 5 studenten een winkel inrichten volgens de richtlijnen. Studenten gebruiken hiervoor internet om uit te zoeken hoe dit moet en wat ze nodig hebben. 

 

itslearning opdrachten + toetsen
itslearning opdrachten + toetsen

4.2 ICT organiseren in de (digitale) leeromgeving

4.2.1 De docent toont aan dat hij de benodigde faciliteiten, hard- en software kan organiseren.

In 2.1.1 staat de wijze waarop ik de benodigde faciliteiten met betrekking tot hardware en software gebruik. 

Mappenstructuur
Mappenstructuur

4.2.2 De docent toont aan dat hij de schoolregels ten aanzien van ICT toepast en in staat is deze te vertalen binnen zijn onderwijscontext.

In het kader van ICT gebruik op school stem ik altijd (in de eerste les) met studenten af wat wel en wat niet kan. Aangezien devices naast leerondersteuning ook voor vermaak gebruikt kan worden hanteer ik hiervoor duidelijke regels. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van sociale media zonder dat dit de bedoeling is. Wordt een student daarop betrapt dan mag hij/zij de eerst volgende les geen telefoon of laptop gebruiken.

 

Verder zijn er vanuit het Noorderpoort algemene regels omtrent het gebruiken van devices en apps. Hier worden studenten voor het starten van de schooljaar op gewezen.

ICT bij het Noorderpoort
ICT bij het Noorderpoort

4.2.3 De docent toont aan dat hij ICT betekenisvol en efficiënt kan inzetten rekening houdend met de grootte en de diversiteit van een groep leerlingen.

Ik maak gebruik van  instructiefilmpjes van Youtube (schoonmaakgoeroe). De stuenten kunnen op hun eigen tempo de praktijk oefenen en de instructie zo vaak bekijken als ze maar willen. Ik houd dus zichtbaar rekening met individuele verschillen wanneer het gaat om het eigen maken van bepaalde kennis en vaardigheden. Hieronder nog een voorbeeld van de instructiefilmpjes die ik gebruik voor mijn lessen.

4.3 Arrangeren van digitaal leermateriaal

4.3.1 De docent toont aan dat hij gebruik maakt van diverse vindplaatsen van digitaal leermateriaal en in staat is daaruit ander leermateriaal te arrangeren.

Tijdens mijn lessen maak ik gebruik van hardware en software. ik maak in mijn lessen gebruik van het digibord waarbij ik instructie videos laat zien via youtube. ik gebruik verschillende programmas zoals itslearning en forms. Itslearning is (zoals eerder aangegeven) een programma waarbij je hele lessenseries kan plaatsen en forms is een programma waarbij je eigen toetsen en enquetes kan maken en plaatsen op noorderportal voor de studenten.

forms
forms
itslearning
itslearning

4.3.2 De docent toont aan dat hij digitaal leermateriaal kan aanpassen aan de kenmerken van de lerenden, waarbij rekening wordt gehouden met verschillen in niveau, interesse, tempo en wijze van leren.

In mijn lessen maak ik veel gebruik van materiaal wat ook aangeboden wordt in Itslearning. Hier kunnen studenten die het tijdens de les de opdrachten nog niet helemaal af hebben gekregen de lesstof herzien en de opdrachten alsnog afmaken. 

Naast de opdrachten en theorie kunnen studenten hier, indien de docent het klaar zet, ook toetsen maken. Deze online omgeving is wat dat betreft op maat voor studenen. Docenten en studenten kunnen met elkaar overleggen over openstaande opdrachten en vervangende opdrachten. Deze kunnen docenten vervolgens klaar zetten en de studenten maken. 

jongeren verslaving

4.3.3 De docent toont aan dat hij in staat is om digitaal leermateriaal aan te passen rekening houdend met beeldschermdidactiek.

Beeldschermdidactiek is inmiddels niet meer weg te slaan binnen het onderwijs. Het visueel maken van lesstof gebeurd al een poos, echter met de digitale mogelijkheden kan er tegenwoordig veel meer. 

Voor mijn lessen gebruik ik een digibord waarop ik lesstof presenteer. Hiervoor zorg ik dat de resolutie van het beeldscherm goed afgesteld is en de lettertype ook achterin de klas nog voldoet. Logischerwijs controleer ik ook of het beeldmateriaal in voldoedne mate ondersteunend is aan de lesstof die ik wil overdragen aan de studenten. 

4.4 Kennisoverdracht

4.4.1 De docent toont aan dat hij gebruik maakt van ICT in zijn instructie en daarbij diverse hard- en software kan inzetten.

Naast een zelf gemaakte instructiefilmpje die ik op youtube heb geplaatst kunnen de studenten opdrachten digitaal inzien. Op die manier hebben ze overal toegang tot hun opdrachten. Deze opdrachten zijn voorzien van instructies. Deze zijn hieronder te zien: 

e-learning opdracht
e-learning opdracht

4.4.2 De docent toont aan dat hij ICT inzet om gestructureerd oefenen vorm te geven.

Mijn studenten krijgen structureel theoretische lesstof aangeboden. Dit gebeurd wat betreft ICT door middel van itslearning. Dit programma biedt alle opdrachten aan die studenten gemaakt dienen te hebben voor een vak. Naast Itslearnng krijgen studenten ook diverse links voor bijvoorbeeld youtube om de praktische handelingen te oefenen. 

studiemeter
studiemeter
Kahoot
Kahoot

4.5 Kennisconstuctie

4.5.1 De docent toont aan dat hij de actieve kennisconstructie van zijn leerlingen bevordert met behulp van ICT.

Voor kennisconstructie bij studenten geef ik vaak de opdracht om mindmaps te maken. Hiervoor adviseer ik studenten om gebruik te maken van bubble.us. Op deze site kunnen studenten, na het aanmaken van een account, een digitale mindmap maken.Op deze manier kunnen studenten hun kennis vastleggen en een overzichtelijke weergave van hun associtaties vastleggen. 

Forms

4.5.2 De docent toont aan dat hij het leren leren van zijn leerlingen ondersteunt en bevordert met behulp van ICT.

Dit gebeurd door middel van Itslearning en studiemeter.

4.5.3 De docent toont aan dat hij de synchrone- en asynchrone samenwerking en communicatie tussen leerlingen en docent op een gepaste manier faciliteert door gebruik te maken van ICT.

Samenwerkingen tussen studenten en mij als docent wordt op verschillende wijze ondersteund door ICT. Zo maken studenten die samen aan een opdracht/project werken vaak een groepsapp aan. Ook contact met mij wordt vaak opgenomen door middel van Whatsapp. Daarnaast kunnen studenten via Itslearning opdrachten maken en inleveren. Hiervan krijg ik vervolgens een melding in mijn takenoverzicht. 

 

Verder onderhouden studenten en ik contact door middel van mails. Hiervoor maak ik gebruik van mijn Noorderpoort mail. 

itslearning opdrachten + toetsen
itslearning opdrachten + toetsen

4.6 Beoordelen van leerprestaties en evalueren van onderwijs

4.6.1 De docent toont aan dat hij het leerproces van leerlingen zichtbaar kan maken en kan volgen door middel van diverse vormen van digitale toetsing en evaluatie.

In Itslearning is de planing en de voortgang van studenten overzichtelijk terug te vinden. Na het afronden van alle taken en een (positief) ingevulde beoordelingsformulier van de docent wordt een taak in Itslearning afgerond. 

itslearning planner
itslearning planner

4.6.2 De docent toont aan dat hij een digitale toets kan maken die transparant is op validiteit en betrouwbaarheid.

Toetsen die door het Noorderpoort worden aangeboden aan studenten zijn landelijk geregeld en worden getoets aan de hand van het examenprotocol. Zelf neem ik bij studenten tussentijdse toetsen af. Hiervoor gebruik ik de theorie die zij moeten leren en stel ik een aantal vragen op. Deze dienen voor zowel feedback aan studenten als een oefenmoment. Verder ben ik TOA geschoold. Binnen het Noorderpoort krijg je deze cursus aangeboden. Hiermee leer je vragen af te stemmen op doelen. 

studiemeter
studiemeter

TOA toetsen

4.6.3 De docent toont aan dat hij een digitale toets kan organiseren

Digitale toetsen organiseren doen we bij het Noorderpoort middels Itslearning. Hier kan je, zoals eerder aangegeven, toetsen klaarzetten voor studenten. Het notificeren van studenten, dat de toetsen klaarstaan gebeurd zowel in de klas als per mail. Studenten maken de toetsen op school. Dit gebeurd dan in een computer lokaal. 

itslearning planner
itslearning planner

https://www.youtube.com/watch?v=VFZPbtyfuNI