Hoe maak je een bronvermelding
Inleiding
Als je een opdracht of een presentatie maakt, ga je op zoek naar informatie en zal je beslist ook gebruik maken van informatie, ideeën en afbeeldingen van allerlei andere mensen. Deze informatie haal je uit lesboeken, kranten, tijdschriften en websites. Dit zijn allemaal verschillende bronnen. Het is belangrijk dat je bij het gebruiken van deze bronnen opschrijft wat je gebruikt hebt, van wie en waar je het vandaan hebt gehaald. Doe dit vooral tijdens het maken van je opdracht of presentatie en houd dit goed bij; achteraf zo’n bronnenlijst maken is heel lastig en kost veel tijd.
Aan het eind van de opdracht of de presentatie moet je in een overzichtslijst laten zien wat je allemaal gebruikt hebt. Dit heet de bronvermelding, een alfabetische lijst (op achternaam van de auteurs) van al het door jou gebruikte materiaal, zodat de lezer (je docent) weet welke bronnen je hebt gebruikt en de lezer dit ook kan controleren.
Boek
Basisregel bronvermelding van een boek:
Achternaam auteur, voorletter(s) (Jaar van uitgave). Titel: Eventuele subtitel. Plaats uitgever: Uitgever.
Voorbeeld:
Speet, B. (2008). De tijd van steden en staten: 1000 – 1500. Zwolle: Waanders.
Tip: met ‘jaar van uitgave’ wordt bedoeld het jaar waarin het boek is uitgegeven dat jij gelezen hebt. Dit is niet altijd hetzelfde als ‘de oorspronkelijke druk’. Let hier goed op.
Krant en tijdschrift
Basisregel bronvermelding van een artikel uit krant of tijdschrift:
Achternaam auteur, voorletter(s) (Publicatiedatum). Titel artikel: Eventuele subtitel. Naam van tijdschrift of krant, evt. nummer, paginanummer(s).
Voorbeelden:
Adolf, S. (1 maart 2008). Nederlandse design fleurt Madrid op. NRC Handelsblad, p. 9.
Crok, M. en M. Keulemans (2010). Klimaatverandering: de tussenstand. NWT natuurwetenschap & techniek, 4, p. 24 – 33.
Tip: bronnen zonder auteur worden alfabetisch op titel gezet en komen vooraan in de lijst. Dit komt soms voor bij tijdschriften en internetsites.
Internetsite
Basisregel bronvermelding van een internetsite:
Achternaam auteur, voorletter(s) (Publicatiejaar of update). Titel van het document of de website. Geraadpleegd op dag maand jaar, adres website (altijd alleen de actieve deeplink).
Voorbeelden:
Weijer, K. (2000). Geschiedenis van het gebruik van de Schiphol-Oostbaan. Geraadpleegd op 16 april 2010. http://www.vliegoverlast.nl/archief/GeschiedenisGebruikSchipholOostbaan071200.html ?
Zwaartekracht (2010). Geraadpleegd op 16 april 2010. http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwaartekracht .
Tip: soms is het moeilijk om van internetsites de auteur te vinden; kijk op een site bijvoorbeeld bij Colofon of Over ons. Vind je echt niets, vermeld dan de verantwoordelijke organisatie en als ook dat onduidelijk is, zet dan de titel vooraan en het publicatiejaar er achter.
Tip: neem niet de homepage, maar de deeplink van de sites, die ‘pagina’ waar jij de informatie vandaan hebt gehaald en zorg dat de link actief is (direct aangeklikt kan worden).
Word gebruiken
In deze video zie je hoe Word (vanaf versie 2007) ingezet kan worden om een goede bronnenlijst samen te stellen. In de video wordt de APA methode gebruikt, de meest toegepaste manier van bronvermeldingen maken in het hbo en wo.
Overzicht
Overige richtlijnen bronvermelding:
• Gebruik aanhalingstekens als je teksten letterlijk overneemt (dit heet citeren). Vermeld ook hierbij de bron in je bronnenlijst.
• De titel van een boek en internetartikel altijd cursief vermelden.
• Deel van een boek gebruikt? Vermeld de gebruikte pagina’s.
• Onderstreep het internetadres in je bronvermelding.
• Geen jaar vermeld? Gebruik z.j. (= zonder jaar)
• Geen schrijver bekend of waren er meer dan drie schrijvers? Gebruik dan het eerste woord van de titel (zonder lidwoord).
• Zet je lijst van bronvermeldingen in alfabetische volgorde van de auteur, waarbij de verschillende soorten bronnen door elkaar gebruikt worden.
• Geen auteur bekend? Vermeld de verantwoordelijke organisatie.
• Geen organisatie bekend? Zet de titel vooraan.
• Maak gebruik van de mogelijkheden die Word heeft via het tabblad Verwijzingen / Citaat invoegen en Bibliografie (vanaf versie 2007). Bibliografie is het woord dat Word gebruikt voor bronvermelding of bronnenlijst.
Bron
Bronvermelding
Hoe maak je een goede bronvermelding (2012), Geraadpleegd op 10 oktober 2018
https://maken.wikiwijs.nl/39641/Hoe_maak_je_een_goede_bronvermelding
Gemaakt door Kellebeek College Nova