Algemeen
Planning schooljaar 2018 - 2019
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek
Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.
Leeslogboek starten zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1 periode 1 - vrijdag 12 oktober
Boek 2 periode 2 - vrijag 23 november
Boek 3 periode 2 - vrijdag 11 jaunuari
Boek 4 periode 3 - vrijdag 22 februari
Boek 5 periode 3 - vrijdag 5 april
Boek 6 periode 4 - vrijdag 17 mei
Leeslogboek compleet periode 4 - vrijdag 14 juni
Voorwaarden boekkeuzes
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.
De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/
Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/home/leesniveaus) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.
Instructie leeslogboek
Hoe moet je leeslogboek eruit zien?
Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!
Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:
1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Een Wikiwijspagina maken
Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier
Verwerkingsopdrachten
In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.
Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.
Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:
Standaardverslag
Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.
Recensieopdracht
Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.
Opdracht van Lezen voor de Lijst
Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.
Juryrapport
Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!
Brief van de uitgever
Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.
Brief aan de uitgeverij
Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.
Beoordeling
Algemeen
In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Boeken
Boekenoverzicht
Maak hier een overzicht van alle boeken die je hebt gelezen. Vul het overzicht steeds aan. Doe het als volgt:
Titel - schrijver/schrijfster - jaar van uitgave - aantal sterren dat je het boek geeft (1t/m 5)
Een goede dag voor de Ezel - Tim Krabbe - 2005 - 4 sterren
De Grot - Tim Krabbe - 1997 - 5 sterren
Onder Ijsbergen - J. Bernlef - 1981 - 1 ster
Het Gouden Ei - Tim Krabbe - 1984 - 2 sterren
Kathy's Dochter - Tim Krabbe - 2002 - 4 sterren
Mama Tandoori - Ernest van der Kwast - 2010 - 4 sterren
Boek 1 - havo 4
Een goede Dag voor de Ezel – Tim Krabbe
Samenvatting:
Het gaat over een moord die gepleegd is door Mischa Koreman op een scholier genaamd Bas Meeuwisse. Deze moord was eigenlijk bedoeld op zijn ex-vriendin Lydie.
Mischa Koreman schiet deze jongen neer vanwege een openbare belediging op Esther Fechter. Bas Meeuwisse deed mee bij een groepsverkrachting van een 15-meisje genaamd Esther Fechter. (dat weet Mischa trouwens niet hor) Ester Fechter houdt deze groepsverkrachting geheim, want ze durft het niet te vertellen aan haar vader Wybren Fechter. Wybren Fechter is alleenstaande vader (want zijn vrouw is overleden) en advocaat en ontdekt dat zijn dochter ‘Viskutje’ wordt genoemd. Uiteindelijk onthult Esther Fechter de groepsverkrachting en dat ze ‘Viskutje’ wordt genoemd. Wybren besluit een wereldreis te maken en voorgoed uit Zuiverloon te vertrekken met zijn dochter. Wybren wil deze graag vermoorden, maar doet het niet, want dat zou hij de gevangenis in moeten. Mische Koreman beseft wat hij gedaan heeft en vlucht naar Sydney waar hij Lynda ontmoet. Na een tijd wil Mische bekennen dat hij een moordenaar is, maar dit gebeurt niet, want hij ontmoet Esther Fecther in Sydney (die met haar vader op wereldreis is en langs Sydney komt). Als ze elkaar ontmoet delen ze hun verhaal en ervaring met elkaar uit. Mischa wordt bedankt voor de moord en zegt niks tegen Lynda. Esther is tevreden en weet het motief van de dader en bedankt hem voor de moord op Bas Meeuwisse.
Thema:
Evenals in Krabbes bekendste roman "Het gouden ei" draait het in deze roman om de motieven van een moordenaar. Raymond Le Morne in de eerste roman vraagt zich af of hij in staat is een moord en dan nog wel een perfecte moord te plegen. Toevallig was Saskia in de buurt en wordt zij het slachtoffer van zijn experiment.
Personages:
Mischa Koreman:
Mischa Koreman is de moordenaar. Hij wilde eerst zijn ex-geliefde Lydie doodschieten, omdat ze ontrouw was geweest. Mischa is eigenlijk een lafaard, want tijdens het oefenen van het schieten op een boom durft hij Lydie niet meer te vermoorden. En hij durft ook niets te zeggen tijdens de openbare belediging in de bus. Hij heeft Bas Meeuwisse eigenlijk vermoord in een soort trance. Pas als het gebeurt is, beseft hij wat hij heeft gedaan en vlucht dus naar Sydney. In Sydney ontmoet hij Lynda en trouwt met haar, maar durft niet te vertellen dat hij een scholier heeft vermoord, terwijl hij eigenlijk zijn ex-vriendin Lydie wilde vermoorden.
Wybren Fechter:
Wybren Fechter is een alleenstaande vader, zijn vrouw is overleden. Wybren is in mijn ogen een heel goede vader, hij wil zich niet te veel met zijn dochter Esther bemoeien. Hij geeft haar de ruimte en vertrouwt haar, maar hij is ondertussen heel bezorgd om haar. Hij leeft eigenlijk alleen nog voor Esther. Op een gegeven ontdekt hij dat zijn dochter ‘Viskutje’ wordt genoemd. Na een tijdje verteld Esther dat ze meerde malen verkracht is door Bas Meeuwisse en zijn vrienden. Wybren Fechter wil Bas Meeuwisse vermoorden, maar beseft dat Esther naast haar moeder ook haar vader zou verliezen. Hij zou de gevangenis in moet en zij zou naar en verpleeggezin moeten. Hij besluit met Esther een wereldreis te maken zodat zij deze groepsverkrachtingen kan vergeten en de pijn doen laten verdwijnen.
Esther Fechter:
Esther Fechter is een 15-jarige meisje die heel aantrekkelijk is. Ze wordt verliefd op Bas Meeuwisse en houdt ervan dat Bas Meeuwisse zoveel durf heeft en een hoge status op school heeft. Ze vrijt meerde malen met Bas. Maar Bas is onbetrouwbaar en laat mensen meekijken tijdens zijn vrijpartij met Esther. Esther is hier niet blij mee, maar ze is zo gek op Bas. Maar Esther wordt slachtoffer van een groepsverkrachting. Esther durft niks te doen, want ze zou op school uitgelachen worden. Haar vader ontdekt dat ze voor ‘Viskutje’ wordt uitgemaakt. Ze ontkent maar een tijdje bekent ze alles en laat haar pijn zien die ze voelt. Als ze een wereldreis maken en weet dat Bas dood is wordt ze het vrolijke meisje die haar vader altijd al wilde zien.
Bas Meeuwisse:
Bas Meeuwisse is een jongen met blond haar met een Duitse hakenkruis op zijn schooltas. Hij houdt van Esther en misbruikt haar, omdat hij zoveel lef heeft en alles ervoor over heeft om stoer over te komen op zijn vrienden. Hij is gewoon door en door slecht.
Perspectief:
De roman heeft een meervoudig perspectief. Er zijn twee personale vertellers (hij-vertellers).
In hoofdstuk 1, 3 en 5 is het Mischa Koreman.
In hoofdstuk 1 is de moordenaar Mischa Koreman, op weg om te oefenen voor een moord op zijn ex-geliefde Lydie een situatie meemaakt, waarna hij het vuur opent op een scholier, die een meisje in het openbaar kwetst.
In hoofdstuk 3 is die moordenaar naar Sydney gevlucht en vraagt hij zich af of hij de moord moet opbiechten aan zijn nieuwe vriendin Lynda met wie hij een huwelijk wil beginnen en kinderen wil krijgen.
In hoofdstuk 5 vertelt hij toch niet aan zijn vrouw, om deze reden hij ontmoet Esther die hem bedankt voor de moord.
In de hoofdstukken 2 en 4 is Wybren Fechter aan het woord.
In hoofdstuk 2 is hij advocaat en de vader van het meisje Esther dat het slachtoffer is geworden van een groepsverkrachting. Hij wil de dader vermoorden.
In hoofdstuk 4 neemt hij zijn dochter mee op een wereldreis en in Sydney ontmoet Esther Mischa Koreman.
Beide vertellers vertellen in de o.v.t. (achterafvertellers) en hun ervaringen, gevoelens worden van binnenuit beschreven.
Plaats
Het decor wordt duidelijk genoemd. In het oosten van het land (dicht bij de Duitse grens) liggen de twin city's Zuiverloon en IJperloo (fictieve namen). Dichtbij is het Doemsterveen, (symbolische naam) waar de moord op Bas wordt gepleegd.
Hoofdstuk 3, 4 en 5 spelen in de wereldstad Sydney waarheen Mischa is gevlucht en Wybren en zijn dochter als toeristen komen.
Tijd
Wat de tijd betreft zijn er niet zulke directe aanwijzingen te vinden. Het verhaal speelt zich waarschijnlijk wel af in de laatste jaren van de vorige eeuw of in de beginjaren van deze eeuw, maar er zijn geen concrete gegevens voor data te vinden. Slechts op bladzijde 56 staat als tijdgegeven vermeld dat Esther en Bas wellicht computerspelletjes op zolder hadden gespeeld.
Met de onduidelijkheid van plaats (fictieve namen) en tijd kan Krabbe wellicht willen benadrukken dat het niet zozeer om de moord zelf als wel om de motieven van de dader erachter gaat.
Schrijver
Hans Maarten Timotheus is eigenlijk de echte naam van Tim Krabbé (1943), maar zijn roepnaam is gewoon Tim Krabbé. Hij is dus geboren in de oorlog en werd vooral bekend als schrijver en schaker.
Al van jongs af aan houdt Tim ervan om records te verbreken. Zo begon hij op zijn derde al cijfers op de typmachine van zijn ouders te typen die steeds langer werden. In de jaren daarna raakte Tim gefascineerd door wielrennen en is hij begonnen met voetballen en schaken. Ook daarin wilde hij zichzelf continu verbeteren. Een quote uit het binnenhof waar zijn passie voor wielrennen en schaken duidelijk wordt: ‘Wielrennen is zonder enige twijfel de mooiste sport die ik ken, en schaken het mooiste spel’.
Toen Tim ouder werd is hij journalist geworden voor onder andere Vrij Nederland. Daarna is hij boeken gaan schrijven en hiervoor werd hij geïnspireerd door de literaire werken van Willem Frederik Hermans. In meerdere boeken van Tim is dan ook de stijl van Hermans terug te vinden. Naast de stijl van Hermans is er ook nog veel uit het verleden van Tim Krabbé in zijn boeken terug te vinden: namelijk zijn passie voor schaken en wielrennen.
En wat Tim vroeger graag deed, namelijk zichzelf continu verbeteren, is nu nog te zien: hij heeft inmiddels al vele boeken geschreven en heeft voor deze boeken al verschillende prijzen ontvangen. In 2009 mocht hij zelfs het Boekenweekgeschenk schrijven.
Eigen Mening
Ik vond het boek zeer leuk om te lezen. Ik ben zelf niet een fan van leesboeken, maar dit was een uitzondering. Het was een boek met weinig bladzijdes waarin veel gebeurde en er waren weinig saaie momenten. Het ging ook over verkrachting en moord wat het nog meer interessant maakte. Verder was het erg origineel, het was niet typisch moord en dan 300 bladzijdes onderzoeken, zoiets heb ik nog niet gelezen. Soms kon ik ook de emoties van de personen voelen, bijvoorbeeld van Esther. Ik vond het einde ook prettig, alles is voor Esther goed gekomen en het boek had een definitieve happy-end, wat het fantastisch maakte na al de gebeurtenissen.
Bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-een-goede-dag-voor-de-ezel-door-tim-krabb-63913
https://www.scholieren.com/persoon/tim-krabbe
Boek 2 - havo 4
De grot – Tim Krabbe
Samenvatting
In de vakantie leert Egon Axel kennen. Een stevige jongen met een eigen willetje. Egon kijkt eigenlijk wel een beetje tegen hem op. Axel is bij iedereen populair, heeft tegen iedereen een grote mond en zet alles naar zijn hand.
Het gaat zelfs zo ver dat Axel hem overhaalt het met een meisje te doen. Egon weet ook niet of de meisjes die Axel en hij om den beurt pakten het wel leuk vonden wat ze deden.
Op vakantie in de Ardennen leerde hij een meisje kennen. Marjoke. Het was een stil meisje, ze viel niet zo op in de groep. Maar toch was er iets in Egon dat hem aantrok om naar haar toe te gaan en met haar te praten. Hij was op haar verliefd en zij op hem, maar Axel moest het weer verpesten. Toen ze in paren bosbessen gingen plukken liep hij naar Marjoke toe om met haar te gaan. Maar Axel duwde hem al naar de rondborstige Vera.
Een tijd later toen hij voor geoloog studeerde woonde hij in de Grim. Ook daar kwam hij Axel tegen, Axel heeft inmiddels een vriendin gekregen die Hildegonde heet.
De tijd in de Grim was een tijd van plezier en feest. Het was altijd gezellig.
Op een dag stond er een artikel in de krant over het verdwijnen van jongeren rondom de Grim. Het was Egon eigenlijk nooit zo opgevallen. Maar nu hij na ging denken realiseerde hij zich dat hij de vriendin van Axel, Hildegonde, en Frisco, een stille jongen met wie hij wel eens had gepraat, al een hele tijd niet meer had gezien.
Hij legde direct het verband met Axel. Die moest er iets mee te maken hebben dacht Egon.
Op een avond riep Axel hem. Axel stond in een hoekje met een Chinees meisje en vroeg hem of hij gewoon wilde verdwijnen. Voor fl.1200,- zal niemand iets meer van hem horen.
Maar hij weigerde. Hij wist inmiddels dat Axel zich bezig hield met ongure dingen.
Ongeveer acht jaar later werkte Egon als Geoloog. Hij gaf aardrijkskunde op een school en schreef voor een aantal vakbladen over geologie.
Hij had ook een vriendin gekregen. Adriënne. Zij was de dochter van de eigenaar van een heleboel restaurants in Nederland en Spanje. Hij kon in het bedrijf van haar vader komen werken. Maar hij weigerde. Hij was geoloog, zijn wens. Adriënne moest hem maar zo nemen als hij was.
Op een komt hij Axel tegen, Axel reed hem naar België en hebben daar samen een hoop oude herinneringen opgehaald.
Toen Egon terug was van de expeditie zag hij een artikel in de krant over een expeditie in Amerika. Maar die was veel te duur. Zo veel geld had hij nooit.
Hij wilde perse op de expeditie. Het was zijn droom. Hij moest ergens geld vandaan halen.
Egon ging drugs smokkelen. En wel naar Ratanakiri. Daar was niet zo lang geleden een Nederlander onthoofdt omdat hij drugs het land had in gesmokkeld. En nu ging Egon dat doen. In Ratanakiri huurt hij een kamer in een hotel en bereid zich geheel voor op de overhandiging. Na een bezoek aan een disco laat hij een gehandicapte jongen op z’n auto passen.
Daarna was hij zijn koffer gaan halen en naar de plaats van de overhandiging gereden. Hij moest wachten. Hij was te vroeg.
Er stopte een auto een eindje van de zijne en er kwam een vrouw uit. Ze vroeg hem om een wachtwoord. Waarna hij had gereageerd zei zij haar wachtwoord. Ze gingen samen naar de auto van de vrouw en gingen samen op de achterbank liggen.
De volgende ochtend werden ze beide dood aangetroffen.
De schrijver van het artikel over de verdwijning van studenten rondom de Grim was Michiel Polak. Hij was direct op de moord in Ratanakiri af gegaan.
Er was al een dader aangewezen. Oum Phen, de gehandicapte bij de disco. Maar Michiel geloofde niet dat hij de dader was en ging zelf op onderzoek uit. Hij ondervraagt verschillende mensen. Zelfs de dictator van Ratanakiri, generaal Sophal.
Hij komt erachter dat de twee vermoordde mensen niet door één gehandicapte vermoord kunnen zijn. Zelfs niet door één niet gehandicapte. Het blijft onzeker wat er vlak voor de moord is gebeurd.
Niet lang nadat Marjoke met de groep naar de Ardennen was geweest, emigreerde ze samen met haar ouders naar Amerika. Omdat haar vader daar werk had.
In de loop der tijd kreeg ze een man. Haar grote hobby was het verzamelen en bestuderen van stenen. Ze was er helemaal gek van. Ze had haar naam laten veranderen in Marcie en noemde haar stenenwinkeltje dan ook Marcie’s Gems. De opbrengsten waren laag, en de kosten waren hoog. De eerste twee jaar betaalde haar goed verdienende vriend de huur.
Maar toen hij dat niet meer deed moest ze het geld ergens anders vandaan halen.
Op een dag vertelde ze tegen haar vriend David dat ze weer naar een stenenbeurs ging. Maar dit keer bleef ze veel langer weg als normaal. Ze was drugs gaan smokkelen naar Ratanakiri.
Daar ontmoette ze Egon bij de overdracht. Daarna zijn ze alle twee vermoord.
Bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-de-grot-door-tim-krabb-45586
Personages
Egon Wagter
Egon Wagter is het belangrijkste personage in het boek en vanuit hem beleef je ook het meest. In het boek ontwikkelt hij zich van veertienjarige, als hij op kamp in de Ardennen is, tot een volwassen man van drieënveertig, als hij drugs smokkelt naar Ratanak.
Egon studeerde geologie, iets wat hij al van kinds af aan wilde, en werd later aardrijkskundeleraar op een middelbare school.
Egon is erg onzeker en laat zich snel door iemand beïnvloeden. In het boek gebeurd dit meerdere keren, vooral door Axel, een oude vriend van het jeugdkamp in de Ardennen. Vaak heeft Egon wel spijt dat hij zich weer heeft laten beïnvloeden door Axel en iets heeft gedaan of gaat doen wat hij eigenlijk niet wilt. Uiteindelijk gaat het beïnvloeden van Axel zo ver, dat Egon drugskoerier wordt en hierbij wordt vermoord. Dat Egon erg onzeker is blijkt ook als hij zo veel mogelijk zijn best doet om te doen als een echte toerist.
Axel de Graaf
Axel is al sinds zijn veertiende, het moment dat Egon hem ontmoet op het jeugdkamp, een vervelende jongen, die altijd zijn zin wilt doordrijven.
Hij speelt graag de baas en is erg zeker over zichzelf. Vaak commandeert/beïnvloed hij zijn ‘vriend’ Egon, die hij vanaf het moment op het station heeft ‘gebombardeerd’ tot slachtoffer van zijn plannetjes.
Axel heeft ook een bepaalde charme. Hij kan iedereen doen overtuigen van zijn ideeën en iedereen laat zich ook overbluffen door hem. Ook alle meisjes zijn door hem gecharmeerd en hij heeft dan ook vele vriendinnetjes. Iedereen kent Axel en als Axel er is, is er altijd feest.
Als hij twintig jaar is, gaat Axel in de drugs. Hij gaat om met de verkeerde vriendinnen en zit in de mensensmokkel. Uiteindelijk wordt Axel een ‘beroepscrimineel’ en beland zelfs in de gevangenis.
Ook is Axel in zijn latere leven best jaloers op Egon. Hij lijdt namelijk een normaal leven en Axel zelf niet, maar Axel zit nou zo diep in de criminaliteit dat hij niet meer terug kan.
De relatie tussen Egon en Axel begint op het jeugdkamp, waar Axel meteen een tent wil delen met Egon en Egon ook bedenkt bij zijn niet zo legale plannetjes. Axel en Egon blijven vrienden, maar na een tijdje, rond de studietijd van Egon, verwatert dit. Toch vergeten ze elkaar niet, ook al zou Egon dit soms toch liever willen, en iedere keer als ze elkaar weer ontmoeten bloeit de hele vriendschap weer op. Tot het moment dat Axel Egon ook in de drugs haalt en Egon hierdoor vermoord wordt.
Bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-de-grot-door-tim-krabbe-79371
Thema
Het thema van het boek is: hoe veel je ook reist, hoe lang je elkaar ook niet ziet, echte vrienden blijven vrienden. Egon en Axel zien elkaar telkens voor langere tijd niet en soms gaat een van de twee ook op reis, maar als ze elkaar dan weer zien, zijn het weer hechte vrienden. Daarom is dit het thema van het boek.
Perspectief
De verteller in dit verhaal is en personale verteller, die steeds van verteller en situatie verandert. Dan gaat over Egon op het zomerkamp in de Ardennen of in zijn eigen huis. En vervolgens lees je weer over de gedachtes van Michiel Polak. Zo wisselt de personale verteller dus steeds van persoon naar persoon.
Tijd
Historische tijd
Het verhaal speelt zich af in de 20e eeuw. Nederland (Axel) heeft een groot aandeel in de drugshandel en er zijn al verder ontwikkelde fotocamera’s.
Verteltijd
Het boek heeft 181 pagina’s, die verdeeld zijn in vijf hoofdstukken.
Vertelde tijd
In het verhaal verloopt ongeveer 29 jaar. Het vroegste moment in het verhaal is als Egon veertien is op het jeugdkamp en het laatste moment is als Egon 43 jaar oud is en hij op drugssmokkel gaat naar Ratanak.
Tijdsverloop
Er zitten verschillende prospecties in het verhaal, een daarvan is op blz. 143 te vinden.
Arthur blikt vooruit op hoe hij zich later zal gaan voelen over de huidige situatie.
In het boek waren niet echt fragment, waarvan je kon zeggen dat het retrospecties, flashbacks of flashforward waren.
Tijdsvolgorde
Het verhaal is alles behalve chronologisch. Het gaat van het verleden naar het heden en wisselt ook erg vaak van personage, deze personages zitten dan ook vaak weer in een andere tijd dan het vorige personage.
Schrijver
Hans Maarten Timotheus is eigenlijk de echte naam van Tim Krabbé (1943), maar zijn roepnaam is gewoon Tim Krabbé. Hij is dus geboren in de oorlog en werd vooral bekend als schrijver en schaker.
Al van jongs af aan houdt Tim ervan om records te verbreken. Zo begon hij op zijn derde al cijfers op de typmachine van zijn ouders te typen die steeds langer werden. In de jaren daarna raakte Tim gefascineerd door wielrennen en is hij begonnen met voetballen en schaken. Ook daarin wilde hij zichzelf continu verbeteren. Een quote uit het binnenhof waar zijn passie voor wielrennen en schaken duidelijk wordt: ‘Wielrennen is zonder enige twijfel de mooiste sport die ik ken, en schaken het mooiste spel’.
Toen Tim ouder werd is hij journalist geworden voor onder andere Vrij Nederland. Daarna is hij boeken gaan schrijven en hiervoor werd hij geïnspireerd door de literaire werken van Willem Frederik Hermans. In meerdere boeken van Tim is dan ook de stijl van Hermans terug te vinden. Naast de stijl van Hermans is er ook nog veel uit het verleden van Tim Krabbé in zijn boeken terug te vinden: namelijk zijn passie voor schaken en wielrennen.
En wat Tim vroeger graag deed, namelijk zichzelf continu verbeteren, is nu nog te zien: hij heeft inmiddels al vele boeken geschreven en heeft voor deze boeken al verschillende prijzen ontvangen. In 2009 mocht hij zelfs het Boekenweekgeschenk schrijven.
Bron: https://www.scholieren.com/persoon/tim-krabbe
Eigen mening
Ik vond het boek SUPER leuk. Het was echt geweldig. Ik heb besloten om na mijn eerste boek van Tim Krabbe (een goede dag voor de Ezel) nog een boek van Tim Krabbe te lezen omdat hij echt goed boeken kan schrijven. En ik had gelijk. Het boek bevatte genres die bij mij pasten, het boek was best kort, er waren weinig saaie momenten… de dingen die Egon meemaakte raakten mij soms.
Het beste wat ik tijdens het lezen van het boek vond, is hoe Egon is veranderd door Axel. Hij is van een rustige jongen naar een klootzak veranderd, die uiteindelijk drugs smokkelde en vermoord werd. Het is duidelijk wat Tim Krabbe met zijn boek probeerde te vertellen; je moet namelijk op zulke mensen opletten. Ik zal het boek gemakkelijk 5 sterren geven en weet ik nu dat ik meer boeken van Tim Krabbe moet lezen. En dat ga ik ook doen, tenzij ik een andere boek vind.
Boek 3 - havo 4
Onder ijsbergen – J. Bernlef
Samenvatting
Jakob Olsen, lid van het Hooggerechtshof, gaat als waarnemer naar Groenland om daar een onderzoek in te stellen naar Jón Eira, die zijn grootmoeder vermoorde. Jón Eira kreeg 7 jaar cel maar na 2 jaar hing hij zich op in zijn cel. De Inuit (eskimo's) waren zeer verontwaardigd, zij vonden dat Jón Eira niet alleen aansprakelijk kon worden gesteld voor deze moord omdat ze met z'n allen besloten hadden Karin Esbjerg te doden en hem er voor aangewezen hadden. Maar aangezien de Deense rechtspraak geen regels kent voor collectieve schuld werd hij alleen veroordeeld tot gevangenisstraf.
In het vliegtuig ontmoet hij Nick Morello, New Yorker van Italiaanse afkomst, die in hetzelfde hotel als waar Olsen heen gaat, pianist wordt Als Olsen naar huis belt vertelt zijn vrouw hem dat zijn vader, die ernstig ziek was en in het ziekenhuis lag, overleden is. De volgende morgen kijkt hij het dossier nog eens goed na om zeker te weten dat alle kleinigheden in zijn hoofd zitten. Hij moet vandaag allerlei bezoeken afleggen, o.a. aan Åke Tass, die hem het hele verhaal vertelt. Hij vertelt dat de grootmoeder van Eira krankzinnig was geworden en daarom naar een eiland was verbannen. Toen later het eten dat naar het eiland werd gebracht wel steeds weg was maar Karin Esbjerg nooit meer at dachten de Inuit dat de boze geest in haar het opat en dat nu toch het moment wel was gekomen om haar van haar geest te bevrijden. Zodoende zou haar naam ook weer vrij komen. De Inuit geloofden namelijk dat wanneer er iemand stierf, zijn naam zolang in de lucht bleef hangen tot er weer een baby'tje geboren werd. Die kreeg dan de naam.Andere bezoeken legt Olsen af aan de gevangenisdirecteur, de burgemeester en de politiecommissaris.!
Olsen krijgt Lina Krog als tolk toegewezen. Lina Krog was vroeger de schooljuffrouw in Jakobshavn en leidt nu de plaatselijke toneelvereniging.
's Avonds komt Lina Jakob afhalen in het hotel, waar ze Nick Morello ontmoet van wie ze dacht dat hij in New York was. Van die tijd kennen ze elkaar ook. Nadat ze in een restaurant gegeten hebben gaat Olsen nog even met Lina mee naar huis. Als hij weg is draait ze een plaat die ze van Nick heeft gekregen en ze denkt aan hem hoe ze hem voor het eerst ontmoet heeft.
Olsen gaat terug naar het hotel waar hij met Nick nog even wat drinkt. Voor het eerst in al die dagen zitten ze even in de schemering, het wordt daar namelijk niet donker. Nick vertelt dat hij heimwee heeft naar New York.
De volgende dag zal Marius Sivertsen (rechter-commissaris) bij hem op bezoek komen. Hij denkt nog even aan hoe deze de eskimo's verhoord heeft, maar daar kwam niet veel uit. "Ik weet niet" en "misschien" waren veel gebruikte woorden van de Inuit. Uitgebreide beschrijvingen over het weer e.d. maar zodra de moord ter sprake kwam werd het allemaal vaag.
Olsen zoek Lina Krog op bij haar repetitie. Ze gaan koffiedrinken waarbij Olsen Lina wat nuttige suggesties geeft voor het toneelstuk. Daarna gaan ze naar Nystrup (de garnalenfabriek) waar de meeste Inuit nu werken. Lina zal dan proberen een afspraak te maken. Dat lukt: de volgende avond. Als Lina thuiskomt is Nick daar ook. Hij wil met haar naar bed, maar ze wil niet. Hij heeft zoveel gedronken dat hij dan ook direct in slaap valt. Dan gaat ze toch maar naast hem liggen. Olsen gaat de hele zaak nog eens na met Sivertsen maar daar komt hij niks verder mee.
Als hij 's avonds weer op zijn kamer is schrijft hij zijn brief aan Inge (zijn vrouw) af. Als Olsen enveloppen gaat kopen wordt hij op de terugweg meegesleurd door een oud vrouwtje. Hij koopt een beeldje met een grote symbolische waarde van haar, het is wel twee keer zo duur als in de winkel.
Uit de ontmoeting die Olsen en Lina met de mensen uit Eqe (stad waar Jón Eira woonde) hebben komt niets. 't Enige wat ze doen is bier drinken. Hij spreekt af dat hij de volgende dag met een Inuit meegaat naar Eqe, om de plaats te zien waar het allemaal begonnen is. De Inuit wonen niet meer in Eqe omdat de temperatuur van het zeewater gestegen is en zodoende een groot deel van hun woonplaats ondergelopen is. Eén van de Inuit spreekt redelijk goed Deens, dus Lina hoeft deze keer niet mee.
De volgende dag gaat Olsen eerst naar Eqe, daarna naar het eiland waar Karin Esbjerg naar verbannen was. Hier steekt Umanatsiaq hem dood (een Inuit).
Als Lina die avond het cassettebandje met het gesprek met de Inuit naar Olsen wil brengen ontmoet ze daar politiemannen die haar vertellen dat Olsen vermoord is. Ze vindt een niet afgeschreven brief van Jakob Olsen aan zijn vrouw Inge, waaruit blijkt dat hij speciale gevoelens voor Lina had.
Het toneelstuk waar ze gedurende Jakob Olsens aanwezigheid het grootste gedeelte van gerepeteerd had was een groot succes en het slot werd door iedereen uiterst verrassend genoemd. Olsen had meegewerkt aan dit slot.
Thema
Het thema vond ik cultuurbarriëre, omdat daar het verhaal om draait, daarom moest Jakob Olsen ook naar Groenland toe, anders was er nooit onduidelijkheid ontstaan in de zaak Jón Eira.
Bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-onder-ijsbergen-door-j-bernlef-41022
Personages
De hoofdpersoon van dit boek is Jakob Olsen. Hij is een tamelijk oude rechter uit Denemarken. Hij komt naar Groenland als waarnemer, niet om te oordelen. Hij is formeel en afstandelijk. In het begin van het boek is hij nog zelfverzekerd en energiek, later, vooral nadat hij gehoord heeft dat zijn 93 jaar oude vader overleden is, wordt hij onzeker en weifelmoedig. Dan gaat hij over zijn eigen leven nadenken en komt hij er achter dat hij zijn hele leven bang is geweest voor zijn vader. Jakob wilde eigenlijk liever economie studeren, maar zijn vader (die zelf ook rechter was) had hem gedwongen rechten te studeren. Jakob heeft nooit een liefdevolle relatie met zijn vader gehad, ook tussen hen was er een grote formele afstand. Toch moet hij tot de conclusie komen, dat hij in veel opzichten erg veel op zijn vader lijkt, meer dan hij eigenlijk wil. Ook Jakobs leven verloopt koel en zakelijk met een tik op het eind. Olsen raakt verstrikt in de zaak Jón Eira en daarmee ook in zijn eigen levensvragen. Zijn zekerheden wankelen, hij vraagt zich af wie hij nu eigenlijk is en wat er van hem overblijft zonder zijn macht en gezag. Ook hij is dan alleen nog maar eenzaam. Hij is niet in staat om door te dringen in de wereld van de Inuit met zijn mythen en tradities, maar zijn eigen wereld kent hij ook niet. Hijzelf, de mensen uit zijn omgeving, de wereld zelf, het zijn allemaal ijsbergen: het grootste stuk kun je niet zien en daardoor ook niet kennen.
Lina Krog is een vrouw van een jaar of veertig. Zij kwam uit Denemarken en heeft een tijdje in New York gewoond samen met haar vriend Jim. Het werk in de seksclub leek haar eerst minderwaardig, totdat ze begreep dat je in deze stad alles kon doen omdat iedereen elkaar allang alleen had gelaten. Eerst dacht ze dat het volkomen schaamteloos was, het opgeven van iedere trots om zoiets intiems in het openbaar met een wildvreemde te doen. Tot ze begreep dat je in deze stad alles onder ieders ogen kon doen omdat iedereen elkaar al lang gelaten had en de stad niets anders was dan een kleurrijk en chaotisch decor voor ieders tocht naar de rand of de bodem van het vuilnisvat. Als Jim haar verlaat, gaat ze terug naar haar oom in Kopenhagen. Ze vindt een baan als onderwijzeres in Jakobshavn en haar ideaal wordt de Inuit-cultuur en de westerse techniek te verenigen. Maar ze neemt ontslag omdat het onmogelijk is om een cirkel in een vierkant te veranderen: het Deense onderwijs gaat aan de Eskimo-kinderen voorbij. Ze wordt tolk en leidt een eenzaam leven. Ze neigt er steeds meer toe om de Groenlandse cultuur te aanvaarden en de westerse matschappij te verwerpen (zie bijv. het toneelstuk). Als Olsen vermoord is, zegt ze tegen Morello dat ze zeker weet dat ze hier weg wil. Nick morello is voor haar eigenlijk een surrogaat voor Jim. Aan het eind van het boek lezen we dat ze zonder Nick naar Denemarken is teruggegaan om weer les te geven.
Nick Morello is een min of meer mislukte jazzpianist, die alleen nog maar platgespeelde nummers speelt. Hij is op zoek naar 'de echte melodie', maar vindt deze niet. Daarom zoekt hij troost in de drank.
Bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-onder-ijsbergen-door-j-bernlef-50033
Tijd
De gebeurtenissen in het verhaal spelen zich in het verleden af.
De vertelde tijd is van woensdag 2 juli tot zondag 6 juli 1974, dus vijf dagen. Onder ijsbergen is een chronologisch verhaal, de kloktijd in het verhaal wordt nergens onderbroken door een flashback of door een flashforward.
Er zijn geen opvallende zaken m.b.t. de tijd, de verteltijd blijft het hele verhaal bijna gelijk.
Bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-onder-ijsbergen-door-j-bernlef-41022
Ruimte
Het verhaal speelt zich af in het vliegtuig van Denemarken naar Groenland, in de helikopter van het vliegveld naar Jakobshavn, Jakobshavn zelf waaronder het hotel, het huis van Lina Krog en Nystrup. Het speelde zich ook nog af in Eqe, op de vissersboot.
Jakob Olsen zelf behoort waarschijnlijk tot de hogere sociale klasse, omdat hij lid is van het hooggerechtshof. Het verhaal zelf speelt zich niet af in een bepaald milieu, Jakob Olsen komt met verschillende mensen in aanraking, van een visser tot een politiecommissaris, van een oud-lerares tot een pianist.
De plaats van handeling heeft zeker invloed op de gebeurtenissen, doordat het zich op Groenland afspeelt voelt Jakob Olsen zich eenzaam, hij spreekt de taal niet wat op zich hinderlijk is, hoewel hij wel een goede tolk heeft en de cultuur van de Inuit is zo verschillend met de Deense cultuur dat de rechtspraak ook niet van toepassing is op de Inuit. Als de Deense rechtspraak wel op de Inuit toegepast kon worden dan was de moord duidelijk en hoefde Jakob Olsen er niet eens heengezonden te worden.
Er is in het verhaal sprake van een symbolische ruimte. Het feit dat Jakob Olsen in Groenland zit is al symbolisch, zo'n leeg land waar de mensen hem niet begrijpen en waar hij de mensen ook niet begrijpt. Het komt overeen met hoe hij zich voelt, beetje eenzaam en heimwee.
Wat ook symbolisch is als hij voor die ijsbergen staat en niet uit de auto gaat, omdat hij ze zo ook wel zien kan. Hij voelt zich daar klein en nietig vergeleken bij die enorme ijsbergen. Het feit dat het daar altijd licht is kun je ook in verband leggen met de zaak Jón Eira, hij schiet niets op.
Schrijver
1 Biografie:
Henk Jan Marsman is op 14 januari 1937 geboren in Sint –Pancras. Zijn pseudoniem is J. Bernlef. Zijn jeugd bracht hij door in Amsterdam-West, in 1949 verhuisde het gezin Marsman naar Haarlem. Terug in Amsterdam in 1954 kreeg de jonge Henk op de HBS Nederlands van de schrijver Rob Nieuwenhuys die hem en zijn vrienden Gerard Stigter en Gerard Bron (de latere K. Schippers en Gerard Brands) in contact bracht met het werk van schrijvers als Nescio. Na zijn eindexamen in 1955 studeerde hij zes maanden aan de faculteit voor politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en werkte daarna bij een boekhandel en een uitgeverij. In het 1956, vlak voor de Hongaarse opstand, moest hij in dienst. In 1957 verbleef hij drie maanden in het militair hospitaal Austerlitz. In deze periode debuteerde hij met het onder zijn eigen naam geschreven verhaal 'Mijn zusje Olga' dat later verscheen in het blad 'Hoos'. Na zijn diensttijd trok hij in 1958 naar Zweden. Tot 1960 pendelde hij tussen Nederland en Zweden heen en weer. Toen hij terug in Amsterdam was werkte hij tot 1965, daarna besloot hij van schrijven zijn beroep te maken, bij een grote importeur van boeken. In 1977 was hij betrokken bij de heroprichting van 'Raster', een blad waarvan hij tijdje redacteur was. Als criticus schreef hij ook af en toe stukken voor kranten en tijdschriften, zoals 'De Groene Amsterdammer'. Hij heeft voor het pseudoniem Bernlef gekozen, een blinde Friese dichter uit de achtste eeuw, om verwarring te voorkomen met de in 1940 overleden H. Marsman. Hij vond de naam Bernlef alleen was pompeus dus plaatste hij de letter J. ervoor.
2 Belangrijke titels:
Bernlef heeft 73 boeken op zijn naam staan, dit zijn enkele belangrijke en recente op chronologische volgorde:
Kokkels 1960
De dood van een regisseur 1968
Sneeuw 1973
Meeuwen 1975
Onder ijsbergen 1981
Hersenschimmen 1984
Publiek geheim 1987
Vallende ster 1989
Eclips 1993
Vreemde wil 1994
Cellojaren 1995
Boy 2000
( zie bijlage voor complete lijst van boeken van J. Bernlef.)
3 Thematiek
De thema’s die J. Bernlef in velen van zijn boeken heeft gebruikt zijn: Vergeten, verdwijnen, zwijgen, waarnemen en toe-eigening. Deze thema’s gebruikte hij ondermeer in romans, poëzie, kort verhaal, toneel en essay. Hij heeft waarschijnlijk deze thema’s gekozen omdat hij op deze manier de geest van de nieuwe cultuur in tradities van Musil, Valery, Borges en Nabokov kon vereren. De thema’s hebben ook betrekking tot zijn dagelijks leven. Bernlef vind namelijk dat mensen veel dingen uit hun verleden vergeten. Hij vindt dat het leven betekent langzaam in een gat vallen. Hiermee wil hij zeggen dat je dingen uit je verleden vergeet, en die moet je doormiddel van foto’s weer zien terug te halen.
4 Stijl
De stijl van Bernlef is nuchter, maar hiermee word niet bedoelt dat hij een koude schrijver is. Bernlef geeft juist een opvallend levendige voorstelling van het leven. Hierbij gaat hij ook op een spelende manier in details over het onderwerp dat aan de orde komt in zijn boek. Hij gebruikt daarbij geen theorie of filosofische bronnen uit het leven, maar liever hoe hij er zelf over denkt.
Bron: https://www.scholieren.com/verslag/biografie-nederlands-j-bernlef-32702
Eigen mening
Het boek werd mij aanbevolen door een klasgenoot, dus dacht ik; ‘’ waarom niet? ‘’. Maar ik denk dat het een fout was, het boek vond ik erg moeilijk om uit te lezen vanwege veel saaie momenten waarin niet echt iets gebeurde. Ik vond de stijl van het boek wel origineel, Eskimo’s en moord. Maar ik vond het wel jammer dat grotendeels het boek ook over liefde ging. Dat is helemaal niet mijn genre, al helemaal als het boek best veel bladzijdes heeft. Ik denk dat ik het boek maximaal 2 sterren zal geven, het was voor mij echt behoorlijk moeilijk om uit te lezen en het duurde het langst van alle boeken omdat ik gewoon geen zin in had. Het boek was kortom saai.
Boek 4 - havo 4
Het gouden Ei – Tim Krabbe
Samenvatting
Rex en Saskia houden hun vakantie in Frankrijk. Als hun benzine op is stoppen ze even bij een benzinestation om bij te tanken en uit te rusten. Terwijl ze daar zijn denk Saskia aan die keer dat de benzine op was en Rex benzine ging halen. Ze heeft toen drie uur zitten wachten en dacht telkens aan de nachtmerrie die ze als kind heeft gehad. Ze droomde toen dat ze in een gouden ei opgesloten zat en door de ruimte zweefde. Ondertussen staat Raymond Lemorne achter het benzinestation op een goede prooi te wachten voor zijn actie. Raymond Lemorne is een scheikunde leraar met ontzettend rare ideeën. Op zijn zestiende springt hij van een flat om te kijken wat er dan gebeurt. En een paar jaar later red hij een kind van een verdrinkingsdood. Als hij dat heeft gedaan wil hij ook iets proberen wat daar totaal het tegenovergestelde van is.
Zijn plan is om een vrouw in zijn auto te lokken zodat hij haar kan ontvoeren. Hij vraagt aan verschillende vrouwen of zei hem willen helpen met een aanhangwagen op zijn auto te koppelen omdat hij een mitella heeft. Al deze pogingen mislukken. Tot Saskia hem aanspreekt over zijn sleutelhanger in de vorm van een letter R. Hij zegt tegen haar dat hij haar er wel één kan geven als ze even instapt. Ondertussen wacht Rex op Saskia. Na een tijdje vindt hij het verdacht en belt hij de politie en de hotelreceptie waar ze zouden overnachten. Ook vraagt hij even na bij het tankstation waar ze is gebleven. Maar ze weten er allemaal niks van.
Acht jaar later is Rex met Lieneke op een vakantie in Italië. Hij vraagt haar daar ten huwelijk, maar vertelt ook over Saskia en wat hij voor haar voelde. Na hun vakantie in Italië start Rex een opsporingscampagne om te weten te komen wat er acht jaar geleden met Saskia gebeurt is. Hij krijgt wel veel reacties op deze campagne maar geen goede of handige. Na een paar dagen meld Raymond Lemorne zich bij Rex. Rex herkent hem van acht jaar geleden maar weet niet wat er gebeurt zou kunnen zijn. Raymond Lemorne beloofd hem alles te vertellen mits hij het zelfde ondergaat. Dus Rex stemt hier mee in. Raymond Lemorne neemt hem mee naar het tankstation waar Saskia verdwenen is. Hij geeft hem een slaapdrankje en verteld het hele verhaal. Als hij wakker word ligt hij onder de grond in een doodskist, levend begraven.
Lieneke probeert Saskia en Rex nog te vinden na Rex zijn verdwijning. Maar het is nooit gelukt ze te vinden
Bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-het-gouden-ei-door-tim-krabb-68263
Thema
De verdwijning van Saskia en Rex heeft alles te maken met de nachtmerries over het gouden ei van Saskia
Personages
Rex Hofman:
Uiterlijk: is niet beschreven.
Gedrag: is niet echt duidelijk.
Karakter: Rex is een serieuze en rustige man. Die over veel dingen nadenkt. En als het nodig is weet hij van doorzetten
Saskia Ehlvest:
Uiterlijk: Het enige detail is dat ze rood gespoeld wriemelhaar heeft
Gedrag: is niet echt duidelijk.
Karakter: Ze is een beetje apart. En heeft een aantal aparte gewoontes. En ze is redelijk baldadig.
Raymond Lemorne:
Uiterlijk: is niet beschreven
Gedrag: Hij doet heel schijnheilig en oneerlijk
Karakter: Alles wat in hem opkomt wil hij ook daadwerkelijk uitvoeren. Hij is dus redelijk ondoordacht.
Lieneke:
Uiterlijk: is niet beschreven
Gedrag: is niet echt duidelijk
Karakter: Een beetje onderdanig, vooral naar Rex toe.
Tijd
Het verhaal speelt zich af van 1975 t/m 1983. Er worden dan nog wel stukken verteld van de jeugd van Raymond Lemorne en Saskia, de jeugd van hun speelt zich af rond 1950.
Het verhaal wordt niet-chronologisch verteld. Een voorbeeld is dat eerst Saskia ontvoerd word en dan pas het levensverhaal van Raymond Lemorne verteld wordt.
Plaats
Het verhaal speelt zich op vier plaatsen af.
Hoofdstuk 1: Benzinestation in Frankrijk
Hoofdstuk 2: Italië
Hoofdstuk 3: Geen plaatsbepaling
Hoofdstuk 4: Amsterdam
Hoofdstuk 5: Geen plaatsbepaling
Schrijver
Hans Maarten Timotheus is eigenlijk de echte naam van Tim Krabbé (1943), maar zijn roepnaam is gewoon Tim Krabbé. Hij is dus geboren in de oorlog en werd vooral bekend als schrijver en schaker.
Al van jongs af aan houdt Tim ervan om records te verbreken. Zo begon hij op zijn derde al cijfers op de typmachine van zijn ouders te typen die steeds langer werden. In de jaren daarna raakte Tim gefascineerd door wielrennen en is hij begonnen met voetballen en schaken. Ook daarin wilde hij zichzelf continu verbeteren. Een quote uit het binnenhof waar zijn passie voor wielrennen en schaken duidelijk wordt: ‘Wielrennen is zonder enige twijfel de mooiste sport die ik ken, en schaken het mooiste spel’.
Toen Tim ouder werd is hij journalist geworden voor onder andere Vrij Nederland. Daarna is hij boeken gaan schrijven en hiervoor werd hij geïnspireerd door de literaire werken van Willem Frederik Hermans. In meerdere boeken van Tim is dan ook de stijl van Hermans terug te vinden. Naast de stijl van Hermans is er ook nog veel uit het verleden van Tim Krabbé in zijn boeken terug te vinden: namelijk zijn passie voor schaken en wielrennen.
En wat Tim vroeger graag deed, namelijk zichzelf continu verbeteren, is nu nog te zien: hij heeft inmiddels al vele boeken geschreven en heeft voor deze boeken al verschillende prijzen ontvangen. In 2009 mocht hij zelfs het Boekenweekgeschenk schrijven.
Bron: https://www.scholieren.com/persoon/tim-krabbe
Eigen mening
Ik heb het boek gelezen en ik moet het opschrijven; het viel tegen. De eerste twee boeken van Tim Krabbe waren ontzettend leuk en makkelijk om uit te lezen vanwege spannende momenten en het kleine aantal bladzijdes, maar dit boek viel me tegen. Ik vond het allemaal moeilijk om te begrijpen wat er allemaal gebeurde in het boek. Het personage Rex vond ik bijzonder saai en ik vond het niet veel te leuk dat hij een van de hoofdpersonen was. Maar ja, niet elke boek van een schrijver kan perfect zijn.
Boek 5 - havo 4
Kathy’s dochter – Tim Krabbe
Samenvatting
Er zitten meerdere delen in het boek.
1 oktober 1962.
Dit gaat over het gedeelte dat Tim het net heeft uitgemaakt.
Een blauw geruite paraplu.
Het boek begint met het deel dat Tim een e-mail van een meisje, Laura Westerdijk 28 jaar, krijgt. Er staat in dat haar moeder, Tineke Melsen, is overleden. Hij kent haar als Kathy.
Kathy was Tims grote liefde. In 1962 had hij een korte relatie met haar, maar hij maakte het uit omdat hij dacht dat hij niet meer van haar hield. Hier heeft hij nog altijd spijt van gehad.
Haar moeder had Laura verteld dat Tim een stukje over haar moeders verleden had geschreven. Laura wil dat stukje graag een keer lezen. Ze mailen een lange tijd heen en weer. Door elkaars verhalen over Kathy leren ze haar steeds beter kennen.
Uiteindelijk spreken Tim en Laura af. Na deze ontmoeting wordt Tim verliefd op Laura.
Ze spreken vaker af. Hij laat haar Kathy’s oude huis zien, en ook waar hij vroeger woonde. Ook stuurt Tim Laura nog steeds een deel van een verhaal. Het verhaal van hem en Kathy, toen ze nog een relatie hadden. Dat verhaal heet ‘Belemmerd uitzicht’, maar is nooit gepubliceerd.
Laura heeft tijdens deze mailwisseling een vriend, Lex. Het gaat niet zo goed meer tussen hun. Uiteindelijk heeft Laura het uitgemaakt. Nadat Laura weer vrijgezel is veranderen de mailtjes, zo schrijft ze nu bijvoorbeeld onder aan “dikke kus, Laura”.
Opeens worden de mailtjes niet verzonden. Ze wachten het allebei een tijdje af. Na een paar dagen worden ze wel weer verzonden.
Laura en Tim spreken op 30 december af, bij Tim thuis. Als Laura bij Tim thuis is, zitten ze eerst rustig op de bank, daarna beginnen ze te zoenen, en uiteindelijk hebben ze seks.
Het meisje met de prullenmand.
In 1962 is Tim op wereldreis geweest. Wanneer hij terugkomt, wil hij geld verdienen om te sparen voor zijn volgende reis. Hij vindt een baantje bij Foto Linneman in Amsterdam.
Op zijn werk maakt hij kennis met Kathy, hij vindt haar meteen een leuk meisje. Ze raken aan de praat, en de korte gesprekken worden langer.
Ze ontwikkelen hun eigen taaltje.
Uiteindelijk worden ze verliefd, en ze gaan naar de bioscoop. Deze avond geven ze toe dat ze elkaar leuk vinden.
Alles klopt in hun relatie, maar Kathy blijft het gevoel houden dat deze relatie kort zal zijn. Eerst ontkent Tim dat, maar later denkt hij dat hij niet meer van haar houdt.
Nadat ze seks hebben gehad, staat haar gezicht op huilen. Ze wilde het niet, ze wilde niet vaak seks. Kathy wilde dat het om de liefde gaat, en niet om de seks. Hierna volgde een korte stilte, waarna Tim haar vroeg wat liefde was.
Na dit moment was het uit tussen hun.
Meneer en Mevrouw Beest.
Dit gedeelte van het boek gaat weer over Tim en Laura.
Vooral over hun leeftijdsverschil. Tim is 57 en Laura 29.
Op dag 85 dat ze samen waren had Laura het al een keer uitgemaakt. Tim had verteld dat een vriendin van hem een kindje had gekregen, en die hadden hij en Laura bezocht. Die nacht erna waren ze beiden verdrietig. Laura wil graag kinderen, en ze moest er niet te lang mee wachten. Ze wil geen kindje met Tim.
De tweede keer dat Laura het uitmaakte was op de 141ste dag.
Tim ging naar Laura toe. Bij dat ontbijt huilde Laura, want haar moeders verjaardag was net geweest. Ze mist haar moeder. Ze huilde ook over haar en Tim. Toen was het weer uit.
Een paar dagen later, mailde Laura Tim dat ze bij hem in de armen zou willen liggen. Ze spreken op zondag af. Die nacht maken ze voor het eerst seksfoto’s. Op de 201ste dag gaat het echt uit. Laura is verliefd op iemand anders.
Welles.
Dit is het laatste deel van het boek.
In dit deel gaat het over een gesprek tussen Tim en Kathy. Over wat er gebeurt zou zijn als Kathy niet had geloofd dat Tim niet meer van haar hield.
Dan zouden ze nog gelukkig bij elkaar zijn.
Bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-kathys-dochter-door-tim-krabb-63067
Thema
Liefde
De liefde tussen moeder en dochter. De relatie van Kathy en Laura was niet eenvoudig, ze botsten vaak. Misschien had dit iets te maken met het feit, dat Kathy een bastaardkind was. Zij had ook geen makkelijke jeugd. Maar toch was er een duidelijke band tussen Kathy en Laura.
De liefde tussen Tim en Kathy. Het was slechts een kortstondige relatie, maar Kathy is Tim nooit echt vergeten. Ze heeft veel verhalen over hem tegen Laura verteld. Tim maakte de relatie uit.
De liefde tussen Tim en Laura. Deze relatie was gedoemd om te mislukken. Maar de gevoelens waren wel hevig.
Schuldgevoel
Tim heeft een behoorlijk schuldgevoel over de manier waarop hij het heeft uitgemaakt met Kathy. Dat proef je tijdens het lezen.
Ontmoetingen
De ontmoeting tussen Tim en Kathy. Ze werken alle twee bij Foto Linneman.
De ontmoeting tussen Tim en Laura. Ze stuurt hem een email, omdat ze met hem over haar moeder wil praten.
Bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-kathys-dochter-door-tim-krabb-65321
Personages
Tim Krabbe
Hij woont in Amsterdam, is 56/57 jaar (tijdens de relatie met Kathy natuurlijk jonger – 19 jaar). Hij lijkt een aardige, moderne man met veel gevoel voor humor. Hij schrijft boeken en filmscripts en hij houdt van schaken en wielrennen. Tijdens zijn werk bij Foto Linneman ontmoet hij Kathy. 37 jaar later zoekt haar dochter Laura hem op, eerst via email.
Laura Westerdijk
Zij woont in Deventer met haar vriend Lex, is een 28-jarige vrouw, wiens moeder, die een relatie had met Tim Krabbé, pas is overleden. Haar relatie met Lex loopt na 5 jaar stuk. Zij wordt verliefd op Tim. Laura is een extroverte jonge dame, volwassen voor haar leeftijd; ze lijkt zelfs volwassener dan Tim. Ze verliet op zeventienjarige leeftijd al het ouderlijk huis, alhoewel, ze wordt eigenlijk door haar moeder uit huis gezet. Ze heeft ook een goed gevoel voor humor, net als Tim. Ze weet vanaf het eerste begin al dat ze niet bij Tim wil blijven, want ze wil met een jongere man een gezinnetje stichten.
Tineke/Teuntje Melsen alias Kathy
Zij woonde in Amsterdam, was 20 jaar toen zij Tim ontmoette. Ze had een kortstondige verhouding met Tim. Na Tim is zij getrouwd en heeft drie kinderen gekregen, waarvan Laura er een is. Tijdens haar relatie met Tim was zij ietwat plagerig en afstandelijk en eerst ook behoorlijk preuts. Zij doet dit omdat zij bang is, dat haar relatie anders te snel eindigt. Ook zij hield van humor. In het boek wordt vermeld, dat Kathy en haar dochter veel op elkaar lijken. In haar leven heeft zij altijd een vaderfiguur gemist (zij is verwekt door een zekere Teun). Zij had last van verlatingsangst, ze werd vroeger veel gepest.
Verdere personages:
Esra: de 12-jarige zoon van Tim.
Lex: de (ex)vriend van Laura.
Donald: Een vriend van Tim
Mamma & Theo: De moeder van Tim en haar vriend
De tante van Tim, zij heeft hem geld geleend voor zijn studie
Tims vader en zijn nieuwe vrouw
Louise: De jongere zus van Kathy en de tante van Laura.
Perspectief
Het verhaal wordt verteld door een ik-persoon, Tim Krabbe. Hij vertelt over zijn belevenissen, maar ook over zijn herinneringen en gedachten. Er is dus sprake van een ik-perspectief.
Het verhaal lijkt autobiografisch, omdat de hoofdpersoon ook Tim heet en zijn zoon Esra ook meespeelt in het boek. Toch heb ik het idee dat het niet autobiografisch is. Dat is mijn mening, want het wordt niet helemaal duidelijk in het boek. Dat vond ik wel jammer. Ik zou het wel leuk vinden om te weten of het allemaal echt is gebeurd.
Tijd + Ruimte
Het boek speelt zich eigenlijk af over een tijdsbestek van 37 jaar. Maar de vertelde tijd is ongeveer een jaar. Het boek begint in 1962 en eindigt in 2000. Er zitten veel flashbacks in het verhaal. De relatie van Tim en Laura duurt precies 200 dagen. Tijdens die relatie vertelt Tim ook over Kathy (1962). Deze relatie heeft slechts enkele weken geduurd.
Het boek is niet chronologisch. Eerst speelt het zich af in 1962, dan 1999, dan weer 1962.
Het verhaal speelt zich grotendeels af in Amsterdam. Daar leert hij in 1962 Kathy kennen. Maar er zijn ook andere belangrijke plaatsen: Leiden (eerste ontmoeting Tim en Laura), Utrecht en Deventer (daar woont Laura met haar vriend Lex).
Schrijver
Hans Maarten Timotheus is eigenlijk de echte naam van Tim Krabbé (1943), maar zijn roepnaam is gewoon Tim Krabbé. Hij is dus geboren in de oorlog en werd vooral bekend als schrijver en schaker.
Al van jongs af aan houdt Tim ervan om records te verbreken. Zo begon hij op zijn derde al cijfers op de typmachine van zijn ouders te typen die steeds langer werden. In de jaren daarna raakte Tim gefascineerd door wielrennen en is hij begonnen met voetballen en schaken. Ook daarin wilde hij zichzelf continu verbeteren. Een quote uit het binnenhof waar zijn passie voor wielrennen en schaken duidelijk wordt: ‘Wielrennen is zonder enige twijfel de mooiste sport die ik ken, en schaken het mooiste spel’.
Toen Tim ouder werd is hij journalist geworden voor onder andere Vrij Nederland. Daarna is hij boeken gaan schrijven en hiervoor werd hij geïnspireerd door de literaire werken van Willem Frederik Hermans. In meerdere boeken van Tim is dan ook de stijl van Hermans terug te vinden. Naast de stijl van Hermans is er ook nog veel uit het verleden van Tim Krabbé in zijn boeken terug te vinden: namelijk zijn passie voor schaken en wielrennen.
En wat Tim vroeger graag deed, namelijk zichzelf continu verbeteren, is nu nog te zien: hij heeft inmiddels al vele boeken geschreven en heeft voor deze boeken al verschillende prijzen ontvangen. In 2009 mocht hij zelfs het Boekenweekgeschenk schrijven.
Bron: https://www.scholieren.com/persoon/tim-krabbe
Eigen mening
Ik heb deze keer besloten om iets anders te pakken dan moord, ik heb namelijk een liefdesboek van Tim Krabbe gepakt. Ik moet eerlijk toegeven; ik vond het een verschrikkelijk leuke boek. Alles werd goed beschreven, vooral de relatie tussen Tim Krabbe zelf en bijvoorbeeld Laura. Je kon soms de gedachten van Tim Krabbe lezen, en die waren soms grappig en soms erg serieus. Ik had niet verwacht dat een liefdesboek mij aan zal spreken, maar het was echt geweldig om te lezen. Voor de eerste keer had ik moeite om het boek te laten liggen omdat ik perse wou weten hoe alles afliep. Daarnaast waren er een paar saaie momenten, maar dat maakt niet uit. Ik geef het boek 4 sterren.
Boek 6 - havo 4
Mama Tandoori - Ernest van der Kwast
Samenvatting
Het verhaal speelt zich 10-15 jaar geleden af toen Erenst nog jong was. Het verhaal heeft 10 hoofdstukken en elke hoofdstuk heeft ongeveer een ander verhaal.
Twee koffers
In dit hoofdstuk wordt er verteld hoe de moeder van Ernest van der Kwast, Mama Tandoori, met twee koffers uit India naar Nederland kwam. In de koffers zaten sieraden en de koffers werden geruild voor huizen.
De laatste mond
In dit hoofdstuk wordt er verteld over de drie voorpagina’s van kranten waar de moeder van Ernest op staat, er is een goeie voorpagina en twee slechte. De trotse voorpagina is de pagina uit de Times of India waar zij naast het sterfbed van een bekende filmster stond, als verpleegkundige. Een van de slechte voorpagina’s komt uit het NRC handelsblad en was dat zij in rare kleding zwaaiend met de donderdagkrant in haar hand aan tafel zat in het restaurant Popocatepet. De laatste voorpagina, komt uit de krant De Ster van Kralingen, in het voorstukje stond dat de moeder van Ernest al meer dan twintig jaar boodschappen deed bij Den Toom en dat ze graag de allerlaatste klant had willen zijn, maar dat iemand anders haar voor was.
Geschenk van God
Het begint met hoe de moeder van Ernest de kapitein Rajesh Mudgal verzorgde, die na een operatie niet meer op zee kon. De moeder van Ernest werd verliefd op Rajesh Mudgal. De vader van Rajesh Mudgal was niet blij over dat zij samen waren en verjaagde haar met het bericht dat ze niet meer terug moest komen. De moeder van Ernest komt ook niet meer terug voor Rajesh, want ze was al getrouwd met de vader van Ernest. Al snel was het eerste kindje geboren, Ashirwad. Helaas kreeg Ashirwad een epilepsieaanval die zijn leven veranderde, Ashirwad was gehandicapt geworden. De moeder van Ernest gaf de hoop nooit op dat hij beter zou worden. Aan het einde vertelde Ernest dat hij een verhaal over Ashirwad in zijn boek schreef, de moeder zij dat hij alles mocht vertellen en veranderen maar niet dat zij de hoop opgaf, maar dat deed ze nooit.
Gratis is goed Ernest ging met zijn broertje en zijn moeder naar Frankrijk toe om Ashirwad weer normaal te maken. Het verhaal begint dat ze gaan reizen. De moeder van Ernest wil dat zo goedkoop mogelijk doen. Toen ze in Lourdes waren had de moeder van Ernest een tactiek bedacht dat ze eerder voor in de rij konden staan. De moeder van Ernest had een rolstoel gestolen en zetten Ashirwad in de rolstoel. Het plannetje was gelukt en ze stonde voor in de rij. Het plannetje was gelukt en toen de moeder van Ernest de muur aan raakte sprak ze een aantal indiaanse spreuken uit, Ashirwad werd nieuwsgierig en probeerde haar na te doen. Er begonnen heel veel mensen te klappen omdat ze dachten dat Ashirwad beter was geworden. Maar helaas had Ashirwad niks aan zijn benen maar in zijn hoofd het was niet gelukt. Ze gingen dus maar weer terug naar Nederland.
De Superintendent
Het hoofdstuk begint met een stukje over Ernest’s zijn geboorte en over de jaren als kleuter. Ernest ging een dagje op bezoek bij oom Abhimanyu Sharma. Daarna gaat het verhaal over de jeugd van oom Sharma wat hij allemaal had gedaan. Oom Sharma, wilde acteur worden. Abhimanyu ging na zijn moeilijke jeugd naar Bombay toen hij zeventien jaar oud was, om acteur te worden. Het was niet echt iets geworden maar hij speelde wel wat rollen in een paar films. Abhimanyu Sharma overlijden toen hij met zijn dochter naar een theatervoorstelling ging met acteurs uit Bombay. Aan het einde van de voorstelling dacht zijn dochter dat hij aan het slapen was maar hij was overleden.
De Indiase droom
Toen Ernest een kind was vroeg hij zich hij zich af waarom er zeven bekers op zijn moeders nachtkastje lagen. Dat kwam doordat zijn moeder veel talent had in rennen. Ernest had ook een groot talent voor atletiek. Toen Ernest in 5-gymnasium zat kwam hij elk weekend thuis met een beker of een medaille van een atletiek wedstrijd.
Toen hij een kans kreeg om India te vertegenwoordigen in internationale competities. Toen de kans aangeboden door een vertegenwoordiger van de Athletics Federation of India te worden stuurde de moeder van Ernest hem weg met een deegroller. Zij wilde dat hij studeerde in plaats van atletiek op topniveau.
Bij de dood van oma Voorst
Johanna van der Kwast, is de omar van Ernest en ze is dement. Zoals in de titel staat gaat oma Voorst dood. De moeder van Ernest is van te voren al aan het speuren naar de erfenis en laat een document tekenen waardoor de moeder van Ernest recht heeft op de keuken van oma Voorst. Soms ziet oma Voorst haar echtenoot, Albrecht van der Kwast, in de vorm van een raaf, die af en toen op het balkon komt. De familie van der Kwast is geen hechte familie. Het hoofdstuk sluit eindigt met de begrafenis van oma Voorst, waar de moeder van Ernest nog opa Luxemburg zier en verteld dat zij recht heeft op de keuken van oma Voorst.
Bij de dood van oma Voorst
Johanna van der Kwast, is de omar van Ernest en ze is dement. Zoals in de titel staat gaat oma Voorst dood. De moeder van Ernest is van te voren al aan het speuren naar de erfenis en laat een document tekenen waardoor de moeder van Ernest recht heeft op de keuken van oma Voorst. Soms ziet oma Voorst haar echtenoot, Albrecht van der Kwast, in de vorm van een raaf, die af en toen op het balkon komt. De familie van der Kwast is geen hechte familie. Het hoofdstuk sluit eindigt met de begrafenis van oma Voorst, waar de moeder van Ernest nog opa Luxemburg zier en verteld dat zij recht heeft op de keuken van oma Voorst.
In India
Dit hoofdstuk gaat over de reis van Ernest naar India, hij gaat op bezoek bij twee tantes. De eerste tante die hij bezoekt is tante Sitara, zij is net iets minder erg dan zijn moeder. Ernest ziet een hele armoedige kant van India. De tantes lijken veel op zijn eigen moeder. Ernest was in het verhaal al bezig met dit boek.
In Italie
Dit hoofdstuk is het slot en schrijft het aan zijn zoon van zeventien maanden oud. Zijn vriendin en zoon wonen in Italië en Ernest woont in Nederland. In de laatste pagina vertelt hij dat de moeder van Ernest op bezoek komt, met de vliegtuig en dan lopend omdat de taxi te duur is.
Thema
Mama tandoori gaat over Ernest die moet worstelen om met zijn moeder moet leven.
Bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-mama-tandoori-door-ernest-van-der-kwast-74184
Personages:
Personages:
Mama Tandoori: Komt uit India, hamstert veel, heeft drie zoons, atleet geweest.
Rajesh Mudgal: Werd verzorgd door Mama Tandoori, was op Arabische zee ziek geworden (bulten op zijn hele lichaam), komt uit rijke een erg rijke familie, was verliefd op Mama Tandoori.
Theo van der Kwast: Getrouwd met Mama Tandoori, patholoog analoog, ergert zich soms aan het hamsterende gedrag van Mama Tandoori.
Ashirwad van der Kwast: Eerst geboren zoon van Mama Tandoori en Theo (trots van de familie), verstandelijk gehandicapt.
Johan van der Kwast: Tweede geboren zoon van Mama Tandoori en Theo.
Zuster Johanna: Hielp pelgrims het heilige water in bij de heilige Maria van Bernadette Soubirous in de grot in Lourdes.
Ernest van der Kwast: Derde geboren zoon van Mama Tandoori en Ernest, geboren in het Jagjivan Ram Railway Hospital in Bombay, ik-persoon.
Oom Sharma: Rookte en Ashirwad, Johan en Ernest mochten niet in zijn buurt komen daardoor, speelde als bollywoodster in meer dan tweehonderd films.
Mister Kumar: Vertegenwoordiger van Athletics Federaion of India.
Johanna van der Kwast: Oma van Ashirwad, Johan en Ernest, woont in Voorst, daarom word ze Oma Voorst genoemd, ziet haar man Albrecht soms als een zwarte raaf op het balkon.
Opa Luxemburg: De grote concurrent van Mama Tandoori, hij heeft net als Mama Tandoori recht op erfenis.
Albrecht van der Kwast: De dode echtgenoot van Johanna (oma Voorst), word door haar gezien als een zwarte raaf op het balkon.
Helbert van der Kwast: De oom van Ernest, vertrok ineens naar Canada om miljonair door de landbouw te gaan worden, eindigde later als technische analist in een laboratorium in Ottawa.
Willem van der Kwast: Ander familielid uit Nederland, keek in iedere stad of er mensen waren met dezelfde achternaam, om zo Helbert te kunnen vinden, in Vancouver vond hij Helbert.
De vrouw van Johan: Johan kwam haar tegen toen hij onderzoek deed in Marokko, ze was moslims.
Tante Sitara: De milde versie van Mama Tandoori, heeft haar zoon verloren.
Tante Jasleen: De moeilijkere versie van Mama Tandoori.
De zoon van Ernest: 17 maanden, laatste hoofdstuk gaat over hem.
De vrouw van Ernest: Woont in Italië.
Bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-mama-tandoori-door-ernest-van-der-kwast-73203
Vertelperspectief
Je beleeft het verhaal door de ogen van Ernest, die tevens ook de schrijver van het boek is.
Omdat het boek gebaseerd is op de waarheid kan er moeilijk een alwetende verteller zijn,
want je kunt nooit weten hoe iemand anders dan de Ernest (door wie zijn ogen je het verhaal
beleeft) anders over de gebeurtenissen denkt. Het is daarom ook een Ik-verteller. Die vanuit
zichzelf spreekt.
Bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-mama-tandoori-door-ernest-van-der-kwast-82071
TIjd en ruimte:
Tijd en ruimte
Het verhaal speelt zich af in de periode van de 70-er jaren tot 2010, en het teruggrijpen in fragmenten naar de jeugd van de moeder in de 50-er jaren. Het start met de
ontmoeting van de vader en moeder in de bibliotheek van de universiteit en het eindigt in de
huidige tijd. Dat blijkt uit dat Ernest een kind heeft en in Italië woont.
De vertelde tijd is ongeveer 40 jaar.
Het verhaal begon in de 70-er jaren en het eindigde in 2010.
Eigen mening:
Eerlijk gezegd vond ik Mama Tandoori een grappig boek. Sommige momenten daarin waren hilarisch. Het boek heeft mij grappige verhalen aangeraden, maar ik weet zeker dat ik die niet ga lezen. Er waren mooie momenten in het boek, maar het boek zelf vond ik niet best. Het boek heeft mij aangesproken omdat het best origineel was, en ik zulke boek niet had verwacht. Definitief een leuk boek!
Boek 7 - havo 5
Boek 8 - havo 5
Boek 9 - havo 5
Boek 10 - havo 5
Eindopdracht havo 4
Boekenoverzicht en boekenplan
In havo 5 rond je het onderdeel literatuur af met een presentatie over 10 gelezen boeken. Bij deze presentatie is het vooral de bedoeling dat je je mening geeft over de boeken en dat je laat zien dat je als lezer gegroeid bent. Dit kan betekenen dat je in leesniveaus gestegen bent, maar ook dat je beter ontdekt hebt welke boeken bij je passen.
Om daar vast bewust over na te denken, maken jullie de volgende opdracht.
Wat moet je doen?
Je maakt een overzicht van de boeken die je gelezen hebt in havo 4. Het overzicht eindigt bij je plan voor de boeken die je nog gaat lezen in H5. Dus: op basis van wat je gelezen hebt en hoe je boeken gekozen hebt, maak je een plan voor de boeken die je nog gaat lezen in havo 5.
Hoe moet je het doen?
Maak een mindmap of schema van de gelezen boeken.
Werk zoveel mogelijk met afbeeldingen en kleuren en zo min mogelijk met woorden. Gebruik altijd alleen maar steekwoorden! Je mag de mindmap digitaal maken, je mag ook op papier werken en de opdracht inscannen.
In de mindmap moeten de volgende onderdelen terugkomen:
Per boek
- Hoe / waarom heb je dit boek gekozen?
- Waarom heb je op deze manier het boek gekozen?
- Wat vond je na het lezen van het boek?
- Wat leerde dit boek je over de volgende boeken die je ging lezen? Wil je bijvoorbeeld juist wel/niet meer boeken lezen over het onderwerp van dit boek? Zou je nog een boek van deze schrijver willen lezen? Waarom wel / niet?
Totaal over alle boeken
- Valt je iets op als je naar de gelezen boeken kijkt? Hebben ze overeenkomsten of zijn ze juist erg verschillend? (dit kun je met kleuren gemakkelijk aangeven in je mindmap)
Slotvraag
Het is belangrijk dat je boeken kiest die bij je passen en niet zomaar boeken die ‘iedereen leest’. Dus:
- Hoe ga je je boeken volgend jaar kiezen?
- Waar wil je nog graag over lezen?
- Probeer een omschrijving te geven van de boeken die erg goed bij jou passen.
Sla het resultaat van deze opdracht op in je leeslogboek.
Sla de opdracht op in je leeslogboek. Indien je op papier gewerkt hebt, lever je de papieren versie in en sla je een foto van het werk op in het leeslogboek.
Eindopdracht havo 4 uitwerking
Slotvraag
Het is belangrijk dat je boeken kiest die bij je passen en niet zomaar boeken die ‘iedereen leest’. Dus:
- Hoe ga je je boeken volgend jaar kiezen?
Ik ga veel aandacht besteden aan boeken met de genres die mij dit jaar zijn meegevallen, oftewel horror of liefde. Daarnaast wil ik recensies lezen op internet van de boeken omdat die meestal het juiste beeld geven. Ik wil de boeken ook op een hogere niveau lezen dan dit jaar.
- Waar wil je nog graag over lezen?
Zoals ik hierboven al zei: over horror of liefde. Dit zijn de genres die mij echt hebben aangesproken en het zijn die enige 2 genres die mij aandacht kunnen meenemen (ik ben niet echt een lezer.)
- Probeer een omschrijving te geven van de boeken die erg goed bij jou passen.
Horrorboeken, want die brengen meestal veel spanning en zorgen ervoor dat ik blijf nadenken wat er kan gebeuren in het boek, wat ervoor zorgt dat ik niet wil stoppen.
En liefdeboeken, ik dacht dat ik het nooit zou zeggen maar liefdeboeken vind ik echt leuk. Ooit waren ze voor mij echt absoluut niks, maar als ik ze nu lees vallen ze echt tegen.