IPad en apps

IPad en apps

Inleiding

Ik krijg wel eens de vraag of het beter is een iPad of een andere tablet aan te schaffen voor leerlingen in leerroute 1. Mijns inziens is een iPad nog altijd de beste optie.

  • Voor een iPad zijn de beste communicatie-apps beschikbaar.
  • Een iPad is zeer eenvoudig in gebruik.
  • Op de iPad zit de functie begeleide toegang waardoor je ervoor kunt zorgen dat een leerling een app niet kan uitzetten of naar een andere app gaan. Ga voor het instellen van begeleide toegang naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Toegankelijkheid'> 'Begeleide toegang'.
     

Apps

Arrangement Hulpmiddelen bij communiceren
Dit materiaal is tot stand gekomen n.a.v. de bijeenkomst 'werksessie EMB' d.d. 10 mei 2017 waarin diverse tools zijn uitgewisseld t.b.v. communicatie met en van EMB-leerlingen.

Boek iCon Apps, Initiatieven nemen in communicatie ondersteuning met Apps
Dit boek van Hans van Balkom en anderen uit 2012 beschrijft 83 apps voor communicatieontwikkeling en -ondersteuning. In het boek wordt beschreven en aangegeven hoe de iPad en apps aangepast en toegankelijk gemaakt kunnen worden. Op bijgevoegde webpagina staat beschreven hoe u het boek kunt bestellen.

Gratis e-book iPad gebruik voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking
Zorgorganisatie Visio heeft in een nieuwe gratis te downloaden uitgave de mogelijkheden voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking om de iPad of iPhone te gebruiken, ongeacht hun niveau, overzichtelijk gebundeld. Het boek bevat o.a. informatie over hoe de iPad in te stellen en apps voor EMB. Bij Visio maken ze gebruik van de iPad en iPhone omdat deze apparaten ingebouwde toegankelijkheidsopties hebben. Het aantal beschikbare apps hiervoor is eindeloos. Het aantal apps dat geschikt is voor mensen met een meervoudige beperking is aanzienlijk kleiner, maar dan nog zijn er veel mogelijkheden. Het nieuwe boekje iPad gebruik voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking bevat een selectie van apps die een voorbeeld geven van de verschillende doelen die je hiermee kunt bereiken: Kijken stimuleren Aandacht vergroten Tot actie aanzetten Actie-reactie trainen Ruimtelijk inzicht vergroten Visueel onderscheid maken (bijvoorbeeld voor- en achtergrond) Zelfredzaamheid vergroten Sociale contacten onderhouden Vermaak Ontspanning Op basis van de geselecteerde apps kun je zelf zoeken naar andere geschikte apps. Het boekje is gratis te verkrijgen door je mailadres op de website van Visio in te voeren.

Prowise presentatie met de beste apps uit Apps voor Autism
Met apps voor passieve woordenschat, actieve woordenschat, motoriek (tekenen) en mondmotoriekoefeningen.

Sensory apps
Op 13 juni 2019 mochten we een presentatie houden over de nieuwste ontwikkelingen in ICT en EMB tijdens een bijeenkomst van Kenniskring Gedragsdeskundigen regio Zuid EMB-platform. Daar vroeg iemand mij naar apps die reageren op spraak. Samen vonden we deze website. Sensory App House maakt apps voor stimulatie, ontspanning, plezier, digitale kunst en logopedie. De apps zijn grotendeels gratis. Veel van de oorzaak- en effect-apps zijn ook schakelbaar. De apps zijn ontwikkeld voor veel platforms - iPads, Chromebooks, Android, Web Apps, Windows, Mac en Apple TV.

Tinytap
Website/app waar je zelf eenvoudig interactieve lessen zoals boeken kunt maken. Werkt dmv inloggen, als je zoekt op nederlands krijg je al Nederlandse lessen. Er staan er al veel lessen in, meestal engelstalig. Zoek ook op Early Childhood en Special Needs. Een geschikte gevonden, dan download je deze in de app, waar leerlingen deze kunnen gebruiken. Juf Ellen, leerkracht op Mytylschool Ariane de Ranitz in Utrecht werkt hier veel mee. Je kunt heel eenvoudig en snel een gepersonaliseerde oefening maken voor op de iPad. Maak je eigen interactieve prentenboek met deze app. Voeg eigen plaatjes/foto's in en neem je eigen stem op. Er zit ook een creation pack in met allemaal kant en klare plaatjes. Als je een pro versie neemt heb je toegang tot meer lessen.

Open bestand Veel gebruikte apps leerroute 1 Tyltylcentrum de Witte Vogel

Dit is een word bestand met daarin een opsomming van de veel gebruikte apps op Tyltylcentrum De Witte Vogel.

Website Baauwopmij
De website van Kim Baauw, de moeder van een meisje met een aangeboren hersenafwijking. Zij deelt veel informatie, waaronder ook veel apps voor op de iPad.

Website Eduapp
Eduapp is dé plek voor het zoeken van innovatief lesmateriaal. Organiseer apps in lijsten en leer hoe je deze kan gebruiken in de klas.

Website Praatapps
Apps om spraak, taal en communicatie te stimuleren.

Apps die staan de op de iPads van Mytylschool Gabriël

juni 2019:

• Fun Flowers
o Als je het scherm aanraakt verschijnt er een bloem. Als je nog een keer aanraakt verdwijnt de bloem weer.
• Tiny Tap
o Maak interactieve lessen.
• Bobo Spelen
o Ga mee op avontuur in de 3D speelboom van Bobo. Bobo nodigt je uit in zijn speelboom en in de tuin. Hier kan je kleuter naar hartenlust ontdekken en spelen met meer dan 15 verschillende spelletjes, die aansluiten bij zijn ontwikkeling.
• Drawing
o Teken op een whiteboard, schoolbord, wit papier etc. met welke kleur pen je wilt.
• Leuke dierenpuzzels
o Een geweldige, schattige collectie puzzels en dieren voor peuters en kinderen. Geschikt voor de leeftijden 0-9. Ook voor volwassenen leuk om te spelen, probeer het zelf maar! Je kunt spelen met veel dieren en op veel niveaus.
• Sort it out
o Leert het kind over sorteren en ordenen. Deze applicatie helpt de ontwikkeling van conceptualisering, visuele waarneming en fijne motoriek. Met hulp kan het ook de ontwikkeling van de taalvaardigheid stimuleren. De eerste twee spellen zijn gratis.
• My Mosaic
o Het slepen van de gekleurde pinnetjes naar de juiste plek. De eerste twee spellen zijn gratis.
• Baby Chef
o Wordt chef-kok en maak je favoriete gerecht zelf klaar. Het is ontworpen voor kinderen vanaf 2 jaar. 12 verschillende kleurrijke borden. De eerste twee spellen zijn gratis.
• Memo-Game
o Memo Game - het eerste memory spel met geluidsopname functie - is een spannende nieuwe versie van het klassieke memory spel. Bovenop de visuele geheugenvaardigheden die je ermee ontwikkelt, maakt een nieuw toegevoegde geluidsopname functie het mogelijk dat je namen en geluiden kunt toevoegen aan elk visueel beeld, waardoor kinderen naar meer dan 100 woorden kunnen luisteren met een vertrouwde stem en in hun eigen taal.
• Sago Mini Bay’s verkleden
o Beleef uren plezier met het verkleden van baby's Jack, Jinja, Harvey en Robin in de schattigste verkleed-app voor peuters.
• Sago Mini Forest Flyer
o Sago Mini Bosvlucht zet kinderen achter het stuur. Tik op Robin en vlieg door het bos. Stuur Robin naar de gele pijlen om leuke animaties te ontdekken. Kijk hoe Robin danst, zingt en speelt.
• Art Of Glow
o Tekenen met glow in the dark
• Colorfull Balloons
o Tik op het scherm en er verschijnt een ballon. Tik op de ballon en hij wordt groter.
• Broom-Broom
o Raak het scherm aan en er ontstaat een weg. Daarna komen er automatisch auto’s, bussen en brandweerwagens in beeld. Deze rijden over de weg. Je kunt ook een streep of een vorm maken, dit worden ook wegen.
Naast beeld is er ook geluid. De volgende geluiden komen aan bod: diverse claxongeluiden, startende en rijdende auto’s en sirenes.
• Basispoort
o Standaardprogramma, van waaruit je (afhankelijk van het niveau van de leerling) kunt doorklikken naar:
 Veilig leren lezen
 Ambrasoft
 Kleuterplein
 Reken zeker
 Topo Online
• Rekentuin
o Adaptieve rekenspelletjes, die zich automatisch aanpassen aan het niveau van de leerling
• Taalzee
o Adaptieve taalspelletjes, die zich automatisch aanpassen aan het niveau van de leerling
• Prowise Pro-Connect
o Interactief spelen met het digibord
• Prowise Presenter
o Het digibordprogramma

Geef aanvullingen door!

Heb je aanvullingen of opmerkingen bij dit arrangement? Geef ze door aan emblesmateriaal@gmail.com en ze worden in dit arrangement verwerkt.