Algemeen
Planning schooljaar 2018 - 2019-2020
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek
Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.
Leeslogboek starten zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1 periode 1 - vrijdag 12 oktober
Boek 2 periode 2 - vrijag 23 november
Boek 3 periode 2 - vrijdag 11 jaunuari
Boek 4 periode 3 - vrijdag 22 februari
Boek 5 periode 3 - vrijdag 5 april
Boek 6 periode 4 - vrijdag 17 mei
Leeslogboek compleet periode 4 - vrijdag 14 juni
Voorwaarden boekkeuzes
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.
De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/
Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/home/leesniveaus) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.
Instructie leeslogboek
Hoe moet je leeslogboek eruit zien?
Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!
Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:
1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Een Wikiwijspagina maken
Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier
Verwerkingsopdrachten
In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.
Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.
Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:
Standaardverslag
Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.
Recensieopdracht
Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.
Opdracht van Lezen voor de Lijst
Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.
Juryrapport
Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!
Brief van de uitgever
Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.
Brief aan de uitgeverij
Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.
Beoordeling
Algemeen
In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Boeken
Boekenoverzicht HAVO
Boek 1: Red ons, Maria Montanelli niveau 2
Boek 2: Zonder genade niveau 2
Boek 3: Hoe duur was de suiker niveau 3
Boek 4: Donderdagmiddag halfvier niveau 3
Boek 5: De aanslag niveau 4
Boek 6: Maar buiten is het feest niveau 4
Boek 7: Bruiloft aan zee niveau 4
Boek 8: De zwarte met het witte hart niveau 4
Boek 9: Monte Carlo niveau 4
Boek 10: Het tegenovergestelde van een mens niveau 4
Boek 1 - havo 4 - red ons, Maria Montanelli
Het Montessorischool
Titel: Red ons, Maria Montanelli
Schrijver: Herman Koch
Leesniveau: 2
samenvatting Een naamloze ik-persoon woont in een veel te nette buurt. Hij gaat, net als de meeste kinderen daar, naar het Montanelli lyceum om de hoek. Hij heeft een uitgesproken mening en laat iedereen weten wat een hekel hij heeft aan het Montanelli Lyceum en hun manier van doen op die school. De haat is wederzijds, op zijn verslagen staat altijd wel wat over zijn slechte houding. Ondanks zijn slecht houding gaat hij toch over, maar dit is vooral te danken aan het overleiden van zijn moeder. Op een dag komt er een zwakbegaafde leerling op school, Jan Wildschut. Wat ze al snel merken is dat de zwakbegaafde jongen voorgetrokken wordt door de docenten. Maar volgens de naamloze ik-persoon doet de zwakbegaafde jongen zich dommer voor dan dat hij dat is. Daardoor krijgt hij nooit straf van de leraren, die er alles aan doe om het Jan naar zijn zin te maken. De hele school gaat op werkweek, de verteller en Jan dus ook. Als ze op een dag over een brug fietsen, gaan de verteller en zijn vrienden op de reling staan. Jan komt erlangs, en doet het ook. Maar dan gebeurt er iets waar ze zich allemaal niet op voorbereid hebben. Jan wildschut verliest zijn evenwicht en valt in het ijskoude water terecht. Doordat de school niet in het nieuws wil komen worden de jongen pas zes maanden later van school gestuurd. de naamloze ik-verteller wordt op geen enkele school meer aangenomen want ze zijn zo genaamd vol. zijn vader is na enkele maanden bij de weduwe gaan wonen en kom een keer in de week langs om een paar honderd gulden te geven en vertrekt dan weer. De verteller denkt nog veel aan het Montanelli-lyceum en wil daarom graag weg en een nieuw leven starten.
Informatie over de schrijver
Herman Koch is een Nederlandse schrijver en televisiemaker die in 1985 zijn eerste boek publiceerde genaamd: De voorbijganger. Red ons, Maria Montanelli was zijn tweede boek wat een roman is. In 2009 kwam het diner uit, de roman waarme Herman Koch wereldberoemd werd. In de jaren negentig krijgt Herman Koch landelijke bekendheid als een van de drie leden van Jiskefet, het populaire absurdistische tv-promma van de VPRO.
Zelf zou ik niet kunnen zeggen dat het een roman is, natuurlijk wordt er wel wat over liefde gesproken maar het verhaallijn heeft voor mij niks met een roman te maken.
Het eindoordeel wat ik nu echt van Red ons, maria Montanelli vond. Het verhaal is prima en gebeuren wat grappige dingen, wat verdrietige dingen maar ook leuke gebeurtenissen. Het verhaal zelf was een nieuw verhaal voor mij ik heb tot nu toe nog niet zo’n verhaal gelezen dus dat was voor mij wel heel interessant. Toen ik begonnen was met het lezen van het boek het eigenlijk wel andere verwachtingen van het einde, dus het einde was voor mij wel een verrassing. Mijn tip voor de mogelijke lezer zou zijn: verwacht niet te veel van het boek en laat het over je heen komen.
Bron:
https://npofocus.nl/artikel/7506/wie-is-herman-koch
https://nl.wikipedia.org/wiki/Herman_Koch
Boek 2 - havo 4 - Zonder genade
titel: Zonder genaden
schrijver: Renate Dorrestein
leesniveau: 2
Samenvatting
Het verhaal gaat over Phinus een Franka. Een stel dat een half jaar na de dood van Franka’s kind op vakantie gaat om zo hun relatie te redden. Hun communicatie blijft tijdens de vakantie ontzettend slecht en leidt uiteindelijk tot een ruzie. Franka loopt boos weg van Phinus. Hij gaat haar achterna en ziet haar in de verte met twee onbekende figuren te worstelen. Zonder twijfel begint Phinus de twee te slaan maar al snel komt hij erachter dat het minderjarige meisjes zijn. Hij voelt zich verplicht om ze te helpen en met zijn vieren rijden ze in zijn auto. Ze komen uiteindelijk uit bij een oud huisje. De meisjes bieden aan om hulp omdat Franka haar been heeft bezeerd. Phinus en Franka wachten samen in het huisje en komen erachter dat de deur in het slot is gevallen. Ze krijgen weer ruzie en Franka zegt dat alle gebeurtenissen van vanavond toch wel echt de druppel waren en dat ze niet meer met hem verder wil. Als ze door hun twee vrienden worden gevonden, rijden ze apart naar huis. Zo krijgen we een kijkje in het leven van Phinus toen Jem nog leefde. Je leest over hun eerste ontmoeting in het park , hoe Phinus de vaderrol op zich nam, hoe ze samen bakten en spelletjes speelden. Phinus en Franka waren dol op Jem en zijn er dan ook kapot van als ze te horen krijgen dat hun Jem is doodgeschoten in de discotheek door een dronken jongen. Phinus wil gerechtigheid voor zijn zoon en wil ervoor zorgen dat de dader levenslang krijgt. Franka is het er niet mee eens en wil niet dat de ouders van de dader hetzelfde verdriet mee moeten maken als hun. Ze vindt dat 3 jaar genoeg is omdat de dader voor altijd aan deze gebeurtenis vastgeketend zit. Phinus is woedend en voelt zich onbegrepen. Hij heeft het gevoel dat het moment dat hun zoon Jem dood op de grond neerviel het niet zijn kind meer was, maar alleen die van Franka ‘’de moeder’’ en Phinus niet ‘’ de vader’’ maar ‘’ de echtgenoot’’. Na hun mislukte vakantie staat Sanne ineens voor de deur. Ze zegt dat ze geld nodig heeft voor een abortus. Zo komen we erachter dat Sanne en Phinus seks hebben gehad op het kerkhof en dat ze daarbij zwanger is geraakt Phinus zou het kind willen houden terwijl Sanne een abortus wil Phinus probeert haar te overtuigen om het kind te houden, desnoods wil hij haar betalen om het te mogen adopteren. Sanne komt erachter dat Phinus niet Jem zijn echte vader is en rent woedend het restaurant uit. Phinus probeert haar te zoeken en komt uit in een club. Hij raakt in een gevecht met twee personeelsleden en slaat ze bijna dood. Hij wordt op het politiebureau vastgezet en Franka wordt ingelicht. In zijn cel accepteert hij eindelijk Jem is dood en staat hij zichzelf toe om te rouwen.
Informatie over de schrijver
De schrijfster van dit boek Renate Dorrestein is geboren op 5 januari 1954 in Amsterdam, Renate groeide op in een Rooms katholiek gezin in Amstelveen. Na de nonnenschool en het gymnasium is ze gaan werken bij Libelle en Panorama. In de jaren zeventig was ze een productiebureau gestart met een vriendin. In 1983 bracht ze haar eerste roman uit genaamd Buitenstaanders. Ze heeft naast haar vele romans ook autobiografisch boeken geschreven. Het eerste boek heet het perpetuum mobile van de liefde dat ze schreef in 1988 Hierin schrijft ze over de zelfmoord van haar zusje en het effect die dit op haar heeft gehad. Haar andere autobiografische boek heet Heden ik dat ze schreef in 1993. Dit boek gaat over de ziekte ME die zij in 1991 kreeg en ruim tien jaar heeft gehad. Ze richtte het ME-Fonds op om zo onderzoek te kunnen doen naar de ziekte waar zij destijds aan leed. Helaas werd het in 2004 opgeheven door een tekort aan geld. In haar leven heeft Renate veel nominaties mogen ontvangen voor haar werk.
Mij mening over het boek
Het is een boek zoals ik nog nooit een boek heb gelezen. Je leest over het verdriet van de ouders over het verlies van hun kind en hoe dit ze uit elkaar geeft gedreven. Ik heb nog nooit een boek gelezen met dit thema maar ben blij dat ik ervoor gekozen heb. Het was soms best confronterend om te lezen hoe gemeen een persoon kan zijn als hij/zij kapot gaat van binnenuit verdriet. De schijfster heeft haar taak zeer goed vervuld met het beschrijven van Jem en wat hij betekende voor zijn ouders in hun leven. Ze heeft de gevolgen van iemand verliezen zeer goed beschreven. Het boek heeft ook flashbacks, dit maakte voor mij het boek nog duidelijker. Het boek is in drie delen verdeeld, je leest over wat er in het verleden gebeurd is en wat er in het nu aan de gang is. Doordat je leest wat er in het verleden gebeurd is begrijp je beter waar er bepaalde dingen in het verleden gebeurd zijn. Het boek zou ik zeker aan andere aanraden om te lezen. Het is een goed boek met een heftig verhaallijn maar wat wel zeer mooi is om te lezen.
Bron:
http://renatedorrestein.nl/?page_id=32
Britt v Bakel klas H4E
Boek 3 - havo 4 - Hoe duur was de suiker
titel: Hoe duur was de suiker
schrijver: Cynthia Mcleod
leesniveau: 3
B
In Hoe duur was de suiker? wordt op een gegeven moment het korps 'Zwarte Jagers' opgericht. Dit is het leger – bestaande uit slaven – dat het gaat opnemen tegen de Boni-negers, omdat het Nederlandse leger niet tegen hen is opgewassen. Slaaf Alex confronteert Rutger echter met een voldongen feit:
'Rutger keek nadenkend naar Alex. Wat kon hij zeggen. Alex had gelijk. Geen blanke zou de zaak ooit van deze kant bekijken. Men dacht dat men de slaven een groot genoegen deed, want men stelde hen immers de zo begeerde vrijheid in het vooruitzicht. Maar als hij Alex zo hoorde, dan hadden deze negers het heel moeilijk.' (p. 178)
- Herlees zo nodig hoofdstuk IX, waaruit bovenstaande passage afkomstig is. Waarom hebben de zwarten het hier zo moeilijk mee?
- Waarom realiseren de blanken zich dat onvoldoende, denk je?
- De blanken hebben andere belangen dan de zwarten.
a. Wat zijn de belangen van de blanken?
b. Wat zijn de belangen van de zwarten?
- Wiens belangen vind jij het duidelijkst naar voren komen in Hoe duur was de suiker?: die van de blanken of van de zwarten? Leg je antwoord uit met voorbeelden uit het boek
Mijn antwoorden
De slaven hebben het hier zo moeilijk mee omdat ze zo gezegd op hun eigen soort moet jagen die de vrijheid hebben waar de slaven van dromen. Ze weten zelf ook beter waarom de boni-negers in opstand gekomen zijn, want ze willen de vrijheid terug ze willen gewoon met z’n allen rustig in het bos leven. Ook hebben de omstandigheden waar de slaven in moeten leven er mee te maken en dan vooral de slaven die op de plantage zelf werken, die vele zweepslagen krijgen als ze niet doen wat van hun geëist word.
De blanken mensen in het verhaal realiseren zich niet wat ze de slaven aandoen omdat ze denken de betere mensen te zijn. Veel denken ook dat ze de slaven goed behandelen door ze af en toe te belonen met een stuk goud. Het verhaal is ook al wat ouder en vroeger dachten de blanken mensen ook de betere mensen te zijn, donkere mensen waren vies en minderwaardig.
De belangen van beide groepen zijn heel anders, de blanken willen rijker worden en meer aanzicht dat is ook vrijwel het enigste waar ze aan denken ze moeten boven de negers blijven staan en ze moeten geld hebben. De blanken willen zoveel mogelijk hebben en er zo minmogelijk voor gedaan hebben.Terwijl de meeste slaven een rustig leven willen leiden. De slaven zouden het liefst een vrij mens zijn en er zelf voor kiezen voor wie ze gaan werken en wat voor werk ze doen. Zoals je bij Alex ziet die naar een paar jaar hard werken zichzelf heeft vrij kunnen kopen maar uiteindelijk wel op de plantage van Rutger is blijven werk maar dan als vrij mens.
In het boek lees je het vooral uit het perspectief van de blanken, je leest het boek in een meervoudig perspectief. Dus dan lees je het boek vanuit meerdere personen soms lees je het boek ook vanuit Alex of Mini-mini dit zijn persoonlijke slaven van de blanken mensen waar het meest verteld word. In het boek vind ik zelf dus dat de belangen van de blanken meer naar voren komen doordat je het verhaal de meeste tijd door hun ogen leest. In het boek lees je echt wat de belangen zijn van Sarith en hoe zij reageert wanneer er iets niet volgens haar zin gaat. Maar hoe veder je uiteindelijk in het boek komt hoe meer je ook de belangen van de slaven leert kennen en waarom bijvoorbeeld de negers in opstand zijn gekomen en daardoor de Boni-negers zijn ontstaan want die waren er voor het belang van de negers. In de film vind ik dan weer dat de belang van de slaven naar voren komt want in de film zie je het verhaal door de ogen van Mini-mini ook omdat het verhaal met haar begint en eindigt.
Boek 4 - havo 4 - Donderdagmiddag halfvier
Leeslogboek 4
Titel: Donderdagmiddag halfvier.
schrijver: Kristien Hemmerechts
leesniveau: 3
Samenvatting
Het verhaal gaat in het kort over de dood van Karen, Dit is de centrale gebeurtenis en de rest van het verhaal draait hierom. De oorzaak van het ongeluk is dat Karen nogal vaak naar buiten glipt met een aantal vrienden van haar. Ze gaan dan meestal in de camionette van Damien zitten. De jongens spelen dan met de pedalen. Karen ging via de achterkant uit de camionette omdat ze naar de wc moest. Doordat de jongens met de pendalen aan het spelen waren is camionette in beweging gekomen en reed achteruit, zo is Karen onder de auto terecht gekomen.
Damien wordt terwijl dit allemaal aan de hand is uit zijn lokaal gehaald door een jongetje die graag wilt dat Damien de camionette verplaatst omdat hij er anders niet langs kan. Na een tijdje gaat Damien eindelijk mee en dan staat er al een groepje mensen verzameld om Karen heen. Het boek gaat dan verder over hoe Damien hiermee omgaat en ook Desiree.
Ook van Sam en Bea wordt nog duidelijk hoe zij het ervaren. Bovendien vertelt Karen nog een stuk over dat ze al wel dood is, maar nog niet helemaal. Ze weet wat er aan de hand is, maar ze kan er niet op reageren. Bovendien heft ze haar eigen gedachtes. Ze denkt vooral aan Hassan. Een jongen van wie ze veel hield en hij hield ook van haar. Ook krijgen we via Karen nog een paar verhalen te lezen die Hassan vertelde aan haar.
Het boek gaat dus over de dood van Karen en hoe mensen uit het dorp hier op reageren en wat ze de tijd van het ongeluk aan het doen waren.
Kristien is een Vlaams schrijfster. Ze studeerde Germaansefilologie aan de Universitaire Faculteiten Sint-Aloysius (de tegenwoordige Katholieke Universiteit Leuven campus Brussel) en aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 1986 promoveerde zij op het proefschrift A Plausible Story and a Plausible Way of Telling It: A structuralist analysis of Jean Rhys's novels.
Zij debuteerde in 1986 als schrijfster van fictie met drie Engelstalige verhalen in de bundel First fictions, Introduction 9' bij de Engelse uitgeverij Faber and Faber. Haar Nederlandstalige debuut en eerste korte roman was Een zuil van zout uit 1987, bij uitgeverij Houtekiet, waarvoor zij de driejaarlijkse Prijs voor het proza, van de provincie Brabant ontving. In 1990 kreeg zij de Vlaamse driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse gemeenschap voor verhalend proza. Vanuit Nederland volgden in 1993 een nominatie voor de AKO Literatuurprijs voor Kerst en andere liefdesverhalen, en de eerste Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre. In 1998 verscheen Taal zonder mij, een autobiografisch essay over Hemmerechts' in 1997 overleden echtgenoot, de Vlaamse dichter Herman de Coninck. In 2007 werd zij genomineerd voor de Anna Bijns Prijs voor De waar gebeurde geschiedenis van Victor en Clara Rooze.
Hemmerechts schrijft romans, verhalen, reisverhalen en essays. Ook heeft zij een aantal scenario's voor korte films geschreven.
Mijn mening
Ik vond het in het begin een vrij verwarrend boek doordat je begon met verschillende personages maar je weet niet wat ze gemeen met elkaar hebben, hoe veder je in het boek komt hoe meer je dit begint te begrijpen dat je eigenlijk het leven van verschillende mensen uit het dorp aan het lezen. Je leest over wat er in hun verleden is gebeurd en waardoor dit hun heden is. Donderdagmiddag half vier is een mooi boek om te lezen, in het begin misschien verwarrend maar hoe veder je in het boek komt hoe beter je het begrijpt en dan is het een boek waar ik zelf niet in wilde stoppen. het boek zou ik zeker aanraden aan mensen.
Bron:
Wikipedia
Scholieren.com
Britt van Bakel Klas H4E
Boek 5 - havo 4 - De aanslag
opdracht brief van de uitgeverij
titel: de aanslag
schrijver: Harry Mulisch
leesniveau: 4
Beste Harry Mulisch,
Deze brief is naar u toe gescchreven namens uitgeverij Pluim. Wij sturen u deze brief na aanleiding van het boek De aanslag dat u afgelopen week naar ons toe gestuurd heeft. Wij willen u graag vertellen wat wij van het verhaal vonden en wat goed is en wat misschien aangepast zou kunnen worden.
Over het verhaal zelf hebben we niet veel aan te merken, het begin van het verhaal was zeer interessant doordat je begon met iets kortst te vertellen over de straat waar ze inleefde. Ook spreekt het ons zeer erg aan dat u in plaats van hoofdstukken episodes gebruikt, dit gaf er een leuk twist aan. Het verhaal loopt op een chronologische volgorde wat fijn is en wat het verhaal verduidelijkt.
Over het algemeen zijn we vrij positief over het verhaal wat u ons opgestuurd hebt. Een van de weinige min punten is dat er vrij veel tijd sprongen in het verhaal voor komen zoals in een van de eerste ‘’episode’’ komt er al een tijdsprong van 4 jaar in voor. Dit heb ik in het begin als vrij verwarrend gezien daardoor bleef ik wel doorlezen dus misschien dat dit dus een voordeel kan zijn. de tijdsprongen zijn dus een min punt doordat dit als verwarrend ervaren wordt.
Een ander min punt is dat er soms een Duits geschreven is.U kunt zelf ook wel begrijpen dat niet iedereen een andere taal kan lezen. Dus misschien is er de mogelijkheid dat u bijvoorbeeld het uit het perspectief van Anton leest en dat je hem het laat vertalen, hierdoor begrijp de lezer ook wat er staat en hoeft u de andere talen niet weg te laten maar heeft u ze wel vertaalt. Wij als uitgeverij begrijpen uw keuzen wel voor het kiezen om juist de duitse taal erin te houden maar we hebben gekeken naar het algemeen en zouden het toch meer waarderen als u er voor kiest om dit te veranderen.
Als laatste punt hebben wij het over uw woordkeuze gehad, dit was vrij verrassend doordat het over het algemeen redelijk makkelijke woorden gebruik worden maar zo nu en dan lees je een woord waar je van denkt waar komt dit woord ineens vandaan. Misschien is het een keuze van u geweest om juist deze woordkeuze te gebruiken maar wij zouden graag met uzelf nog eens een persoonlijk gesprek willen hebben om te overleggen wat we aan de woordkeuze kunnen veranderen.
We hebben als uitgeverij het er met elkaar over gehad en zijn wij tot conclusie gekomen het boek nu nog niet te publiceren. Dit heeft als reden dat we over de Duitse taal die in het boek geschreven staat het nog niet helemaal eens zijn, u heeft een mooi boek geschreven wie wij als uitgeverij zeer graag zouden willen publiceren. misschien zouden we een ontmoeting met elkaar kunnen afspreken waarbij we het nog even over deze aanpassingen zouden kunnen spreken
Met vriendelijke groet,
Britt van Bakel uitgeverij Pluim.
Britt van Bakel, H4E
Boek 6 - havo 4 - Maar buiten is het feest
Titel: Maar buiten is het feest
Auteur: Arthur Japin
Opdracht: brief aan de uitgeverij.
niveau: 4
Aan Singel Uitgeverijen.
Aan de Heer/Mevrouw ….
Mijn naam is Britt van Bakel, ik ben een nieuwkomer in de wereld van het boeken schrijven. Ik heb de laatste paar maanden gewerkt aan een nieuw boek dat ik graag bij jullie uitgeverij zou willen laten publiceren. De titel van het boek dat ik door jullie wil laten uitgeven is: maar buiten is het feest. Het is mijn eerste boek waar ik zo zeker over ben dat ik het wil laten uitgeven.
Maar buiten is het feest is een boek dat over seksuele misbruik. Hierbij geef ik jullie ook een kleine samenvatting waarover het boek gaat. Zonne is een succesvolle en geliefde zangeres die een rechtszaak aanspant om haar jonge nichtje uit handen van een verkrachter te houden. Door de rechtszaak dreigen er aangrijpende gebeurtenissen uit haar verleden openbaar te worden. Door het boek heen zal je te maken krijgen met verschillende tijdssprongen, die van het heden naar het verleden zullen gaan. Het verhaal is geschreven in het ik-perspectief dus je gaat het boek lezen door de ogen van Zonne.
Het boek is geschreven voor verschillende leeftijden, voor zowel pubers als volwassen. Het boek is geschreven op leesniveau vier. Dus u zou wel kunnen zeggen dat het een volwassen boek is, maar het boek is ook prima te lezen voor leerlingen/studenten die het leesniveau vier of hoger hebben.
Ik hoop zo spoedig mogelijk van u te horen.
Met vriendelijke groet,
Britt v Bakel
Boek 7 - havo 5 - Bruiloft aan zee
Titel: bruiloft aan zee
Auteur: Abdelkader Benali
Opdracht: standaardverslag
leesniveau: 4
Samenvatting
De twintig jarige Lamarat Minar is met zijn familie terug naar zijn geboortestreek in Marokko. Lamarat is daar voor het huwelijk van zijn oom en zijn zusje. Rebekka is uitgehuwelijkt aan haar oom Mosa. Maar op het drie daagse durende huwelijksfeest is Mosa plotseling verdwenen. Lamarat heeft de opdracht van zijn vader gekregen om zijn oom te gaan zoeken. Hij is de taxi ingestapt en naar Melilliaar gereden. De taxi wordt bestuurd door Chalid Blik deze man wordt door iedereen gekend. De weg waar altijd over gereden wordt vormt een soort rode draad in het boek. In het boek vertelt Lamarat over de geschiedenis die zich afgespeeld heeft hier, zo vertelt hij hoe de liefde tussen zijn ouders ontstaan is, hoe zijn vader naar Nederland is vertrokken en een aantal jaar later ook zijn vrouw en Lamarat. De moeder van Lamarat was een van de drie mooiste zusjes van Touarirt, in de spiegel vertelde ze elkaar hoe knap ze waren. Alle mannen in het dorp waren dol op ze, totdat ze de stad en de meisje in korte kleren leerden kennen. Alleen Teroet Minar met de grote flaporen bleef geïnteresseerd in het jongste zusje. Zij spraken steeds vaker met elkaar of op het cactusveldje. Later trouwden ze met elkaar, de zussen van Jamine waren niet aanwezig op de bruiloft. Deze waren allebei dood gegaan in dood gegaan in een periode van drie maanden. Jamine werd iets later in het boek zwanger van Lamarat. De vader vertekt naar Ollanda. Hij wil naar het West om daar een beter even te beginnen en om niet weg te rotten tussen de mannen uit de omgeving die zich alleen maar bezig hielden met mens-erg-je-niet.
Tussen de flashbacks door volgen wij hoe Lamarat de zoektocht naar zijn oom voorzet. Chalid de taxichauffeur weet natuurlijk waar hij naartoe moet rijden want hij Mosa zelf bij de hoerenkast afgezet.
Een grote flashback die je leest gaat over de jeugd van Lamarat. Zijn jeugd heeft zich afgespeeld in Maanzaad-stad zo als hij Rotterdam noemde. Hij noemt Rotterdam zo omdat hij vroeger altijd van het Marokkaansbrood het maanzaad af snoepte. Hij doet veel aan rennen, Lamarat stal krijtjes op school waarmee hij voor zijn huis twee strepen meetrok om daarna heen en weer renden tussen de strepen met een stopwatch.
Uiteindelijk vind Lamarat zijn oom Mosa, in de hoeren kast Lolita in Milliaar. Hij vind hem in de arme van zijn favoriete dame Catischa. Het was nog een heel werk om Mosa die goed dronken was in de taxi te krijgen. Chalid zet ze af bij de suikerberg, iets buiten Touarirt. De rest van het stuk zullen ze moeten lopen. De bruidegom brengt een dronkenmansmonoloog waarin hij verteld dat hij laf is door te vluchten. Rebekka die zich al vloekend op de begraafplaats verstopt heeft kwam tevoorschijn doen ze haar broer en oom voor bij zag lopen. Ze was nogal kwaad op haar verloofde, ze geeft en monoloog van een zin van twee bladzijdes lang. Rebekka neemt wraak op Mosa voor de manier waarop hij het hazenpad nam, ze neemt zijn mannelijkheid onderhanden met hetzelfde schaartje waarmee Lamarat niet van zijn moeder is gescheiden. Het bloed dat de familieleden later vond dachten ze dat het te maken had met de ontmaagding van Rebekka, waarop opa riep ‘’steek als de wiederweerga die vuurpijlen aan’’.
Informatie over de schrijver
Abdelkader Benali (1975) werd geboren in Marokko. Als klein jongetje kwam hij naar Nederland. Zijn ouders vestigden zich in Rotterdam, waar zijn vader een slagerij begon.
Benali debuteerde – heel jong – op eenentwintigjarige leeftijd met de roman Bruiloft aan zee, waarvoor hem de Geertjan Lubberhuizenprijs werd toegekend. Dit eerste boek betekende meteen zijn doorbraak in de letteren. Bruiloft aan zee werd onthaald op veel kritische lof en gewaardeerd als het ideale boek van een zeer getalenteerde allochtone schrijver die daarin op een even lucide als lichtvoetige manier een aspect van migrantenproblematiek literair verwerkte. De roman groeide langzaam uit tot een bestseller en werd vertaald in vele landen.
In de jaren direct daarna deed Benali ook van zich spreken als literatuurcriticus (in het Algemeen Dagblad), verhalen- en toneelschrijver en dichter. Maar pas in 2002 verscheen zijn tweede roman, De langverwachte, die insloeg als een bom en waarmee hij definitief zijn naam vestigde als belangrijk schrijver in de Nederlandse literatuur. De langverwachte werd bovendien onderscheiden met de Libris Literatuur Prijs 2003.
Zijn volgende roman, het begin 2005 verschenen Laat het morgen mooi weer zijn, bezegelde zijn overstap van uitgeverij Vassallucci naar De Arbeiderspers. Dit zeer lovend ontvangen boek was het eerste in een reeks van titels, wat alles zegt over de vruchtbare bodem die het nieuwe huis hem heeft geboden en over de productiviteit van Benali als schrijver. Binnen anderhalf jaar verschenen behalve Laat het morgen mooi weer zijn het samen met Herman Obdeijn gepubliceerde boek Marokko door Nederlandse ogen 1605-2005, de dichtbundel Panacee, het toneelstuk Jasser en de reportage Berichten uit een belegerde stad, de oogst van een verblijf van enkele maanden in Beiroet, waar Benali in de zomer van 2006 ongewild in een oorlog (die tussen Israël en Hezbollah) verzeild raakte en waarover hij op een weblog van Vrij Nederland dagelijks verslag deed. Bovendien verscheen met Wie kan het paradijs weerstaan in diezelfde periode bij de Bezige Bij een briefwisseling met zijn vriend Michaël Zeeman. De brieven beslaan het grootste deel van 2004, toen Benali, net als Zeeman, woonachtig was (althans voor een groot deel van zijn tijd) in Rome.
In november 2006 verscheen zijn tot dusver nieuwste boek, Feldman en ik, zijn zesde boek bij De Arbeiderspers. Voor volgend jaar maart staat Marathonloper op het programma, Benali ’s (literaire) verbeelding van zijn eigen ervaringen met en fascinatie voor het hardlopen. (www.abdelkaderbenali.nl, Z.D.)
Mijn beoordeling
Bruiloft aan zee is een roman, dat voor mij gevoel meerdere liefdesverhalen verteld. Je leest over hoe de liefde is ontstaan tussen de ouders van Lamarat en hoe zijn oom het hazenpad neemt voor het huwelijk met zijn zusje. Het boek is niet altijd duidelijk, er vinden veel flashback plaats en niet iedereen wordt met dezelfde naam aangesproken wel worden bepaalde delen van het verhaal onder gedeeld in kopjes waardoor het iets duidelijker werd. Er worden dan bijnamen gebruikt van iemand, deze zijn niet altijd duidelijk. Het was mooi om te lezen dat de weg van Tourirt naar Milliaar een soort rode draad in het boek vormt. De flashback die je namelijk in het boek leest beginnen namelijk als Lamarat op deze weg rijdt. Bruiloft aan zee is een boek voor leesniveau 4 zelf heb ik wel wat moeite gehad met het begrijpen van het, de redenen hiervoor heb ik hierboven al aangegeven dit zorgde voor onduidelijkheid. Toen ik het boek uit had begon ik wel te begrijpen waar het verhaal nu precies over ging.
Boek 8 - havo 5 - De zwarte met het witte hart
Titel: De zwarte met het witte hart
Juryrapport opdracht boek 8
De vijf eisen waar het beste Nederlandstalig boek aan moet voldoen:
- Het moet een verrassend einde hebben. Als het boek een niet verrassend einde heeft kom je dus uit op een anticlimax. Dit zorgt ervoor dat de lezen het boek eindigt met een teleurstelling
- De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven. Als de titel goed past bij het verhaal snappen mensen ook waarom dit de titel van het boek is.
- Het moet een goed lopend verhaal zijn. Als het verhaal chronologisch heel raar loopt zal het verhaal voor de lezer niet helemaal duidelijk zijn dus het is belangrijk dat het verhaal goed loopt.
- Het verhaal moet geloofwaardig zijn. Als er te veel fictie in het boek zit gaat de geloofwaardigheid naar beneden, het Nederlandstalig beste boek zal dus weinig tot geen fictie moeten hebben wil het geloofwaardig blijven.
- De hoofdpersonen in het boek moeten voor de lezer gaan leven, daarom moeten dus de karakters goed uitgewerkt zijn.Als de hoofdpersonen goed uitgewerkt zijn en dat je het gevoel krijgt dat ze het verhaal tegen je vertellen weet je dat je met een goed Nederlandstalig boek te maken hebt.
De zwarte met het witte hart
Eis 1 het moet een verrassend einde hebben. Dat valt niet echt te zeggen over dit boek. Het einde van dit boek was namelijk dat Kwasi er uiteindelijk achter kwam dat hij toch gelijk had. Dat hij toch tegengewerkt was door de Nederlanders omdat hij een donkere huidskleur heeft. Dit werd al vaker in het boek omschreven dat Kwasi het gevoel had dat hij tegen gewerkt werd dus het was geen verrassend einde.
Eis 2 de titel moet perfect strekking van het verhaal weer geven. Dit klopt helemaal over het boek de zwarte met het witte hart. De titel van dit boek slaat op Kwasi, hij past zich aan de Nederlandse cultuur aan en laat dit ook in zijn doen en laten zien, maar hij blijft van buiten zwart. Dus de titel van het boek geeft perfect de strekking van het verhaal weer.
Eis 3 het moet een goed lopend verhaal zijn. Het boek de zwarte met het witte hart is verdeel in vijf delen. Deel 2 tot en met 5 loopt op chronologische volgorde, deel een daarentegen sluit niet aan op deel 2 maar is eigenlijk het deel wat voor deel vijf hoort. Het is daarom begrijpelijk als je begint met lezen dat je niet helemaal begrijpt waarom je het verhaal begint met een oude en man en deel twee begint met twee jongens van een jaartje of 10. maar doordat de rest van de delen chronologisch juist lopen is het boek goed te begrijpen. Dus het is een goed lopend verhaal.
Eis 4 het verhaal moet geloofwaardig zijn. De zwarte met het witte hart is een boek dat zich in de slavernij tijd afspeelt. Kwasi en Kwame worden niet naar Nederland gebracht om als slaaf te leven maar juist om de communicatie tussen de twee landen te verbeteren. Ondanks dat de jongens in Nederland een ‘’goed’’ leven hebben worden ze genegeerd door de jongens op hun school. Ook wordt Kwasi als hij ouder is tegengewerkt op het feit dat hij een donkere huidskleur is. Dit zijn dingen die vroegen maar nu ook nog gebeuren dus het is een geloofwaardig verhaal.
Eis 5 de hoofdpersonen in het boek moeten voor de lezer gaan leven, daarom moeten dus de karakters goed uitgewerkt zijn. Kwasi en Kwame hebben allebei verschillende karakters. Kwame is een stuk stiller dan Kwasi, ook heeft kwame er veel meer moeite mee dat hij nu in Nederland moet leven. Kwasi vindt het juist wel iets hebben dat hij nu in Nederland moet leven, hij reageert veel anders. Doordat kwasi en Kwame allebei verschillende karakters hebben komen ze voor mij gevoel echt tot leven. Dus de karakters zijn goed uitgewerkt, waardoor het lijkt of de hoofdpersonen gaan leven.
Conclusie
De zwarte met het witte hart is een goed geschreven boek, het voldoet aan 4 van de 5 eisen. De titel past perfect bij het weergeven van de strekkingen van het verhaal. De titel komt overeen met het verhaal, kwasi is een gekleurde jongen die in zijn doen en laten een blanke is. Het is een goed lopend verhaal, het verhaal loopt op chronologische volgorde op een deel na, maar die maakt het verhaal niet onduidelijk. Het verhaal is geloofwaardig, in het verhaal gebeuren niet hele rare dingen, het lijkt op de wereld van 100 jaar terug. De hoofdpersonen komen voor de lezer tot leven, de karakters zijn goed uitgewerkt. De hoofdpersonen en hun karakters zijn goed uitgewerkt en je ziet ook duidelijk hoe Kwasi en Kwame op alles reageren. Of dit boek het beste Nederlandstalige boek is daar heb ik nog mijn twijfels over. Dit komt omdat het geen verrassend einde had.
Boek 9 - havo 5 - Monte Carlo
Titel: Monte Carlo Schrijver: Peter Terrin Leesniveau: 4
Het verhaal:
In mei 1968 vind de Grand prix formule I plaats in Monte Carlo. Monteur Jack Preston van het team Lotus, Redt die dag het leven van de geliefde, knappe Amerikaanse filmster Deedee. Jack raakt die dag zelf wel ernstig gewond en heeft meerder brandwonden op zijn billen, rug en nek. Door dit ongeluk komt Jack een tijdje thuis te zitten voor zijn herstel. In de maanden na zijn herstel blijft Jack hopen dat Deedee hem ooit zou bedanken. Net voor de Grand Prix van London krijgt Jack zijn ontslag bij team Lotus waardoor hij nu werkeloos is. Door het ongeluk heeft de vrouw van Jack een nieuwe seksuele lust gekregen voor Jack, waardoor ze het nu heel vaak seks met hem wilt hebben. Door een auto-ongeluk is Deedee om het leven gekomen, ze is met haar auto in een grot terecht gekomen. Dit is ook de dag dat Jack stopt met hopen op een bedankje.
De schrijver:
Peter Terrin is een veelgeprezen Vlaamse auteur van theater, verhalen en romans. In 2009 verscheen De bewaker dat de shortlist haalde van de Libris Literatuur Prijs en bekroond werd met de Literatuurprijs van de Europese Unie 2010. The Irish Times riep het boek uit tot een van de beste romans van het jaar. Post Mortem (2012) betekende de doorbraak voor het grote publiek. Met deze puntgave roman over de illusie van fictie sleepte Peter Terrin de AKO Literatuurprijs in de wacht. Ook Monte Carlo (2014) werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. In september 2016 verscheen Yucca, dat genomineerd werd voor de Gouden Strop en op de shortlist van de ECI Literatuurprijs stond. Zijn laatste roman, Patricia (2018), werd bij verschijning meteen alom lovend ontvangen. Het werk van Peter Terrin wordt vertaald in meer dan 15 talen, waaronder het Engels, Frans, Italiaans, Turks, Hebreeuws en Japans (https://www.debezigebij.nl/auteurs/peter-terrin/).
Mijn mening:
Monte Carlo is het eerste roman wat ik voor mijn literatuurlijst heb gelezen. Het is een helder en pakkend verhaal. Het boek is daarom ook goed te lezen voor jongere. De karakters zijn duidelijke beschrijven waardoor je je goed kunt inleven in het verhaal. Doordat het boek kleine hoofdstukken heeft kun je op een hoog tempo door het boek lezen er zitten ook veel wit stukken in het boek. Het is een goed verhaal over iemand die zoekt naar roem, die eigenlijk in een illusie leeft.
Boek 10 - havo 5 - het tegenovergestelde van een mens
Titel: Het tegenovergestelde van een mens Schrijver: Lieke Marsman opdracht standaard verslag
Samenvatting
Het boek gaat over Ida, zij is een klimaatweteschapper. Ida heeft die ochtend haar diploma gehaald, ze studeerde eerst politicologie maar is overgestapt naar aardwetenschappen. Nu zit ze met Robin in het theater. Ida kan haar gedachtes niet goed bij de voorstelling houden, omdat ze steeds aan atoombommen denkt. Als de voorstelling is afgelopen kust Robin haar op haar mond. Zo gaan ze elkaar steeds vaker zien.
Als Ida aan het surfen is vindt ze een stage in de Italiaanse Alpen, het gaat over het verwijderen van stuwdammen. Ze heeft behoefte aan verandering en daarom meldt ze zich aan. Ida slaapt veel en kijkt uit naar de stage die ze gaat lopen. De avond voordat ze vertrek neemt ze afscheid van haar familie en Robin. Ida verblijft in een vakantieprak in een bungalow. Haar stage bestaat uit onderzoeken in rapporten verwerken en de pers enthousiasmeren voor het project de dam opblazen. Met Chiara haar stagebegeleider en een andere man bezoekt ze de stuwdam en ze maakt alleen een lange wandeling. Zo probeert ze even een moment niet aan Robin te denken.
Robin komt haar dan een weekje bezoek. De tweede dag dat Robin er is gaan ze kanoën, hier verteld Robin dat ze het uit wil maken met Ida. Toen ze dat gezegd had brak de stuwdam en ontstaat er een vloedgolf. Ze proberen omhoog te klimmen, maar Robin wordt door het water ingehaald en Ida verliest haar bewust als ze haar hoofd stoot aan een rondvliegende tak.
De schrijver
Lieke Marsman is een Nederlandse dichteres, woonachtig te Amsterdam.
Marsman groeide op in Zaltbommel en behaalde haar middelbareschooldiploma in 2008 op het Cambium College Zaltbommel. Hierna studeerde ze filosofie in Amsterdam en begon ze met publiceren voor De Gids, Vrij Nederland en voor de site Tirade.nu waar ze becommentarieerde en vertaalde middels een blog het werk van generatiegenoten. In 2010 verscheen haar debuut Wat ik mijzelf graag voorhoud dat een jaar later onder meer de C. Buddingh'-prijs won. Van het boek werden meer dan 3.000 exemplaren verkocht. Tussen januari 2013 en maart 2015 maakte Marsman deel uit van de redactie van Tirade. Haar tweede bundel De eerste letter verscheen in januari 2014 en gaat over angst-aanvallen.[2] In juni 2017 verschenen twee boeken bij Atlas/Contact: haar eerste roman, Het tegenovergestelde van een mens, waarin ze essay en poëzie vervlecht, en Man met hoed, haar verzamelde gedichten en een selectie vertalingen. Deze verzameling werd deels uitgebracht omdat de vorige uitgever van haar poezie de bundels niet meer herdrukte. In april 2018 werd in haar bovenrug een kwaadaardige bottumor van 8 bij 9 bij 10 centimeter ontdekt, die vervolgens operatief succesvol is verwijderd. Gevolg is dat Marsman haar rechterarm weliswaar kan bewegen, maar niet meer omhoog kan doen. In De volgende scan duurt 5 minuten, dat in september 2018 verscheen, beschrijft ze dit proces en daarnaast de politiek van ziekte[3]. bron wikipedia
Mijn mening
Ik vond dit echt een goed boek! Het was een verhaal waar niet heel veel in gebeurde, maar het was geen saai boek. Ik vond het leuk om een boek over een vrouw te lezen wie eigenlijk nog niet weet wat ze met haar leven wil. Ook het einde van het verhaal was zeer verrassend, dit is iets wat ik in het begin van het boek niet verwacht had voor het einde van dit boek en dit maakt het ook een goed boek. Het verhaal zelf is prima te lezen. De taalgebruik is niet moeilijk en door de vele wit stukken lees je er ook nog eens snel doorheen.
Overige opdrachten
terugblik havo 4
De boeken die ik dit jaar gelezen heb, hebben qua inhoud niks met elkaar gemeen. ik heb er specefiek voor gekozen om dit jaar allemaal verschillende boeken te lezen om ervoor te zorgen dat ik in HAVO 5 weet welke boeken mij interresses hebben. Er zijn natuurlijk wel overeenkomsten geweest in de boeken, bijvoobeeld dat er boeken zijn die zich in het verleden afspelen of boeken zijn die dezelfde spanning bevatten.
Zo spelen boek 3 en 5 zich allebei in het verleden af, maar zit er nog wel veel tijdverschil tussen.
Spelen boek 1 en 4 zich allebei grotendeels op een school af.
En gaan boek 2 en 6 allebei over een moeilijk tijd in het verleden en/of heden.
Dus zo hebben de boeken wel wat gemeen met elkaar, maar is het niet zo dat ik boeken met hetzelfde onderwerp gelezen heb. Voor in Havo 5 weet ik nu dat ik boeken met spanning leuk vind om te lezen, iets met heftige gebeurtenissen vind ik ook zeer interessant en boeken die over het verleden gaan vind ik ook leuk om te lezen
Wat is je startpositie?
Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.
Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.
Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.
We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.
Plak je antwoorden hieronder