Algemeen
Planning schooljaar 2018 - 2019
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek
Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.
Leeslogboek starten zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1 periode 1 - vrijdag 12 oktober
Boek 2 periode 2 - vrijag 23 november
Boek 3 periode 2 - vrijdag 11 jaunuari
Boek 4 periode 3 - vrijdag 22 februari
Boek 5 periode 3 - vrijdag 5 april
Boek 6 periode 4 - vrijdag 17 mei
Leeslogboek compleet periode 4 - vrijdag 14 juni
Voorwaarden boekkeuzes
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.
De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/
Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/home/leesniveaus) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.
Instructie leeslogboek
Hoe moet je leeslogboek eruit zien?
Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!
Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:
1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Een Wikiwijspagina maken
Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier
Verwerkingsopdrachten
In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.
Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.
Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:
Standaardverslag
Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.
Recensieopdracht
Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.
Opdracht van Lezen voor de Lijst
Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.
Juryrapport
Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!
Brief van de uitgever
Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.
Brief aan de uitgeverij
Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.
Beoordeling
Algemeen
In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Boeken
Boekenoverzicht
Boek 1. Voor het laatst gezien, Gerard Nanne
Boek 2. Alles wat er was, Hanna Bervoets
Boek 3. Kinderschrik, Vonne van der meer & Josef Willems
Boek 4. Wanneer de mieren schreewen, Alex Boogers
Boek 5. Verraad me niet, Tessa de Loo
Boek 6. Het gouden ei, Tim Krabbé
Boek 7. De man zonder ziekte, Arnon Grunberg
Boek 8. Hallo muur, Erik Jan Harmens
Boek 9. Onheilig, Roos van Rijswijk
Boek 10. Beatrijs, Onbekende auteur
Boek 1 - havo 4
Juryrapport
Naam van het ingezonden boek: Voor het laatst gezien
Auteur: Gerard Nanne
Het verhaal is makkelijk leesbaar:
Voor het laatst gezien is geschreven zonder al te moeilijke woorden, dit zorgt ervoor dat het boek makkelijk te lezen is.In het boek word ook niet altijd over Ik geschreven want dit gaat snel vervelen. Het verhaal is ook heel erg spannend en interessant waardoor het een stuk moeilijker is om het boek weg te leggen. (waar ik nogal snel de neiging toe heb)
De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven
Titel van het boek: Voor het laatst gezien
Het boek in het algemeen gaat over een onbekend lijk dat gevonden is aan de postlaan. De politie interviewt mogelijke familieleden die deze persoon voor het laatst hebben gezien. Dus wanneer is de ongeïdentificeerde persoon voor het laatst gezien en door wie?
Het boek moet een verassend einde hebben
Het einde van het boek is zeer verassend. Het boek begint met allemaal losse puzzelstukjes die op het einde in elkaar passen en net wanneer je denkt te weten hoe het gaat aflopen komt er een hele grote ‘’plot twist’’. Ergens kun je het wel verwachten omdat het meestal zo gaat in boeken (ook in films trouwens). Eerst zit de politie op een spoor en dat leid tot een dood eind, vervolgens zoeken ze iemand anders en valt alles samen, dan is het zeker dit is de dader. Al moet ik zeggen dat ik het in dit boek niet verwacht had. Er is ruimte om zelf een verdachte aan te wijzen al word deze wel gestuurd door het boek.
De personages in het verhaal zijn goed gekozen bij het verhaal
In het boek komen veel verschillende personages voor en zij hebben een heleboel informatie waardoor het moeilijk is om alles te onthouden, hoewel ik vind dat er iets te veel personages voorkomen in het boek kloppen ze wel bij het verhaal. Ze zijn nodig om het complete plaatje te maken.
Het verhaal is geloofwaardig
Het verhaal is geloofwaardig. De gebeurtenissen zouden echt gebeurd kunnen zijn. Wat wel jammer is, is dat de gebeurtenissen heel opeenvolgend zijn. Ergens is het ook wel heel toevallig wat er allemaal gebeurt en er zou in het echt waarschijnlijk ook een vele langere periode overheen gaan dan in dit boek. Maar omdat je nou eenmaal geen heel leven hoeft te beschrijven is dit best geloofwaardig.
Is voor het laatst gezien het beste boek van Nederland:
Voor het laatst gezien is makkelijk geschreven, de titel past goed bij het verhaal, de personages komen overeen met het verhaal, het verhaal is geloofwaardig en het boek heeft een verassend einde.
Toch is voor het laatst gezien niet het beste boek van Nederland, want naar mijn mening zijn er betere boeken die ook voldoen aan al deze eisen. Zoal alles wat er was van Hannah Bervoets. Dit boek maakt gebruik van flashbacks, het is een zeer moeilijk boek maar ook hier valt alles samen waardoor de spanning er tot het einde in zit.
Boek 2 - havo 4
Alles wat er was is een must-read
Wanneer acht mensen samen naar een schoolgebouw komen om opnames te maken voor een tv-programma klinkt er een harde knal. Ramen en deuren moeten afgesloten worden. Zonder enig idee wat er in de buitenwereld gebeurt zullen deze acht mensen moeten overleven met beperkte voorzieningen, onder ander het weinige eten is een groot probleem. Zullen ze het overleven?
‘’Ik weet niet helemaal zeker wie de nieuwe situatie als eerste de nieuwe situatie noemde. Maar ik denk dat het Natalie was. Het moet de elfde, twaalfde dag geweest zijn, in ieder geval ná het avondeten. Een half pakje chocomel en een sprits. Dat was het toen.’’
Alles wat er was is geschreven door Hanna Bervoets. In het boek probeert ze grofweg duidelijk te maken dat we een luxeleven hebben, maar dat niemand dat waardeert in het dagelijks leven. Wanneer deze 8 mensen vast komen te zitten in een school wordt er duidelijk wat er echt toe doet zoals de mensen die er niet zijn, het eten dat op is en er normaal in overmaten is. Ik ben het volledig eens met Hanna, want vaak realiseer ik me ook niet dat ik een goed en luxeleven heb in vergelijking met een leeftijdsgenootje uit een arm deel van Afrika.
Alles wat er was is een echte aanrader. Het boek blijft spannend tot op het laatste moment.Het boek heeft een open einde, dit is wel heel spannend al had ik graag geweten hoe het verhaal was afgelopen. Tot halverwege het boek waren de verschillende fragmenten een beetje onduidelijk maar hierna vielen de puzzelstukjes op hun plek en kon ik conclusies gaan trekken. Vanaf dit moment begon ik de personages en hun situatie beter te snappen.
Voordat ik begon met lezen had ik wel een beetje een saai idee van het boekalleen al omdat het best dik was maar uiteindelijk is het over-all een super tof boek.
Boek 3 - havo 4
Boekverslag bij boek 3 kinderschrik
Auteurs: Vonne van der Meer & Josef Willems
Uitgeverij contact
Gepubliceerd in 2012
Aantal bladzijden : 60
naam: Femke Schuurmans
klas: H4D
Eigenlijk heb ik dit boek gekozen omdat het weinig bladzijden had. Want dan kun je dat boekje eventjes snel uitlezen. Ook had ik verwacht dat dit boek heel erg saai en te volwassen was, maar toch heb ik het geprobeerd, en tot mijn verbazing was het boek verassend leuk. Allesbehalve langdradig waardoor het lezen makkelijker werd, al moet ik zeggen dat ik soms een bladzijde een paar keer opnieuw moest lezen omdat het anders niet te begrijpen was.
Het boek speelt zich grotendeels af in een zaaltje waar een feest wordt gegeven voor Justus. Op zijn zestigste verjaardag wordt hij op het podium geroepen door zwarte piet en de sint. Eenmaal op het podium gebeurt er iets dat niet te plaatsen is door de gasten. Verstijfd van angst en met een bezweet voorhoofd staat Justus daar voor al zijn vrienden. Een dag die niemand zal vergeten.
Wanneer Justus op 6 december 2009 z’n zestigste verjaardag viert wordt hij geconfronteerd met een onprettige herinnering uit het verleden. Zijn vrienden hebben een act voorbereid waarbij hij op het podium wordt geroepen. Verstijfd van angst en met het zweet op zijn voorhoofd staat hij daar. Terugdenkende aan die ene dag. Vlak voor de schoolvakantie. 8 jaar oud was hij toen hij seksueel misbruikt werd door een van zijn leerkrachten.[1]
samen met Vonne van der Meer schreef hij kort daarop het boek’ Kinderschrik’. Het boek is een tweeluik over de beleving van die verjaardag. Door de ogen van de jarige zelf en door de gast Vonne van der Meer die meehielp het feest voor te bereiden. ’Het boek heeft me verlost van een akelige eenzaamheid’, vertelt Jozef.
Vonne van der Meer is een schrijfster van romans, verhalenbundels en novellen. Zij is o.a. bekend van het boek ‘Eilandgasten’.
Jozef Willems vertelt in de aangrijpende documentaire ‘Jongens van Rua’ van Koen Verbraak openhartig over het misbruik in zijn kinderjaren in het katholieke internaat in ’s Heerenberg.[2]
In tegenstelling tot mijn verwachting was dit een uitermate goed boek. Deze heb ik ook met plezier en interesse gelezen. Ook zou ik dit boek zeker aanraden aan andere mensen. Het is snel te lezen en niet langdradig dus kort en krachtig. Wellicht een beetje moeilijker als je woordenschat niet al te goed is maar daarom ook een goede oefening.
Kortom een echte ‘’must-read.’’
Verhaalanalyse:
Het verhaal speelt zich af in 2009, in een zaaltje. Justus viert dan zijn verjaardag met een paar van zijn vrienden waaronder de andere hoofdpersoon. Er is in het boek geen naam gegeven maar er is wel verteld dat deze persoon een jurk aan had en een man heeft dus ga ik er vanuit dat het een vrouwelijk personage is.
Het boek heeft 60 bladzijden waarover een periode van 2 dagen is verteld. Hieruit kun je de conclusie trekken dat het verteltempo best laag ligt. Als je begint aan het boek krijg je naar mijn mening een beetje vage info. Naarmate je verder in het boek komt word het allemaal steeds duidelijker. Op het begin wordt er verteld vanuit de vrouwelijke hoofdpersoon en hoe zij het feest meemaakt. Vanuit dit perspectief kijk je vol ongeloof naar het podium waarop een zwetende Justus raar staat te doen en vanuit de gasten gezien de verrassing verpest.
De titel ‘Kinderschrik’ is mooi gekozen. Het is een fenomeen uit de volkscultuur om kinderen schrik aan te jagen dat er hen iets ergs te wachten staat als ze bv hun bord niet leegeten.[3]
[1]Inspiratie gebruikt van : http://www.haarvanhaarsma.nl/recensie-kinderschrik
[2]letterlijk overgenomen van : http://www.haarvanhaarsma.nl/recensie-kinderschrik
[3]http://www.haarvanhaarsma.nl/recensie-kinderschrik
Boek 4 - havo 4
Nederlands boekverslag bij het boek :
wanneer de mieren schreeuwen
Wanneer de mieren schreeuwen gaat over een 13-jarige jonge genaamd Socrate. Het is een echt voetbaltalentje en hij speelt het liefste op straat met zijn vrienden. Hier kun je hem dan meestal ook vinden. Ook speelt hij bij een voetbalclub waar hij gescout wordt. Zijn trainer Nico belt vol trots zijn moeder op om te vertellen dat de scout Socrate graag bij Feyenoord ziet spelen.
~ een paar uur later ~
Het eten staat klaar maar zoals gewoonlijk is Socrate nog aan het spelen op staat met zijn vrienden. In de verte klinkt er een vuurwerk-achtig geluid. En een paar minuten later de sirenes zoals je die wel vaker hoort in de achterstandsbuurt, maar tegelijkertijd doodse stilte. Je kunt de mieren horen schreeuwen.
Wanneer de mieren schreeuwen is geschreven door Alex Boogers. Hij maakte in 2013 een boek over de dag van de moord op Sedar Soares. De familie (vooral zus Janet) verleende medewerking. Het werd de novelle Wanneer de mieren schreeuwen, en Boogers schreef hem ‘om zijn (Sedar’s) geschiedenis te herhalen’.[1]
Eigenlijk vond ik dit boek niet heel interessant. Het kan zijn dat het gewoon niet mijn type boek is of dat het misschien wel een beetje moeilijk was. Er werd namelijk constant gespeeld met de tijd waardoor het voor mij niet meer heel duidelijk waar in het verhaal ik gebleven was. Uiteindelijk heb ik daarom ook een samenvatting opgezocht om zo verduidelijking te krijgen. Al moet ik zeggen dat op het einde van het boek alles een stuk duidelijker werd. Ik ben zelf ook niet heel erg geïnteresseerd in het voetballen waar het constant over ging. Om heel eerlijk te zijn vond ik dit echt een supersaai boek. Ik heb hem dan weliswaar in een keer uitgelezen maar dat was omdat het moest en niet omdat ik hem leuk vond.
Verhaalanalyse
Het belangrijkste literaire kenmerk van dit boek is denk ik wel het spelen in de tijd. Er wordt namelijk de hele tijd van locatie en van tijd gewisseld. Persoonlijk vond ik dit echt heel erg irritant. Het boek zelf was al niet spannend en dan ook nog dat vervelende spelen met de tijd en al die namen waren super moeilijk. Op een gegeven moment was ik dan ook aan het lezen in een boek maar waar het nou precies over ging weet ik al niet meer. De titel vind ik wel heel goed bij het boek passen, hij is origineel en heeft ook veel te maken met het verhaal. Na het schot dat gelost werd was het zo stil dat je de mieren kon horen schreeuwen.
Boek 5 - havo 4
Hallo mevrouw de Loo,
Onlangs heb ik uw brief ontvangen met daarin het idee voor uw boek. Allereerst wil ik zeggen dat wij het een heel origineel idee vinden en wij heel erg enthousiast zijn, maar zien graag nog een aantal aspecten aangepast worden.
Het verhaal zelf is ook niet echt geloofwaardig. Al zijn er wel genoeg mensen die op zo’n manier wraak willen nemen is het niet erg aannemelijk. Een groep tieners die een boer in elkaar slaan die een ongeluk heeft veroorzaakt. Het kleine broertje kwam dan ook op precies op het juiste moment langs fietsen en zag het allemaal gebeuren. Hoe het jongetje alles zo lang geheim houd vind ik dan ook erg knap.
Wij vinden het verhaal mooi gekozen vanuit het perspectief van de kleine broer. De kleine kinderen zijn namelijk altijd eerlijk maar in dit geval mag het niet. Er ontstaat een enorme druk op het jongetje waardoor hij het wel moet vertellen. In het begin van het boek kun je de touwtjes eigenlijk al aan elkaar knopen maar er wordt geen bevestiging gegeven waardoor het lastig wordt. De spanning verdwijnt dan ook uit het boek als naarmate het einde nadert.
Het verhaal is erg interessant. De spanning is nog niet goed opgebouwd en de lezer wordt nog niet meegesleept in het boek wat wij jammer vinden. Dit zou u kunnen oplossen door wat meer verbinding te maken met het publiek. De woorden zijn al goed gekozen maar wat meer emotionele delen zouden een goed idee zijn. Er mag eigenlijk ook wel gespeeld worden met de tijd. Dan zou de spanning er beter in blijven zitten. Als je eigenlijk begint met het ongeluk en op het einde de spannende ontknoping pas komt waardoor het jongetje zich herinnert dat het zijn broer was die de boer in elkaar heeft geslagen. Je zou dus kunnen beginnen met allemaal losse puzzelstukjes. De titel vinden wij wel goed gekozen al zou deze ook wat mysterieuzer mogen zijn.
Als u deze aspecten zou aanpassen zijn wij heel erg enthousiast over uw verhaal. Wij vinden het boek zeker een goede kanshebber en willen u daarom ook graag terugzien.
Met vriendelijke groet,
Het team van Gopher
Boek 6 - havo 4
Eerste zin
Gelijkmatig als ruimteschepen bewogen de cabines vol toeristen zich over de lange brede weg naar het zuiden.
Samenvatting
Rex Hofman en Saskia Ehlvest, een stelletje, zijn onderweg naar een vakantiehuisje in de heuvels boven de Middellandse Zee bij Hyères. Omdat de kilometerteller al een tijdje kapot is, moet de kilometerstand met de hand bijgehouden worden, zodat Saskia en Rex weten wanneer ze moeten tanken, dit om te voorkomen dat ze ergens langs de weg zonder benzine komen te staan. Ook deze reis is dit weer het geval, en na de kilometerstand een tijdje bijgehouden te hebben vindt Saskia het tijd om weer te gaan tanken. Ze wil het tenslotte niet nog een keer meemaken om alleen zonder benzine langs de kant te staan, terwijl Rex lopend naar een ver benzinestation moet.
Als ze bij een TOTAL-benzinestation zijn, gaan ze tanken en daarna vindt Saskia het tijd om te ontspannen. Daarom gaat ze wat drankjes halen en besluit om haar angst daarna te overwinnen: zij gaat de rest van de rit rijden zodat Rex wat kan rusten. Nadat ze haar rijbewijs heeft gehaald heeft ze nooit meer gereden, dus ze vindt het eng om te gaan rijden.
Als ze drankjes gaat halen in het benzinestation komt ze niet meer terug. Rex gaat haar zoeken maar nergens in het benzinestation is ze te vinden. Daarom besluit hij om naar binnen te gaan en aan het personeel te vragen of ze haar gezien hebben.
Ze hebben haar wel gezien en ze is zelfs met drankjes uit het benzinestation gelopen, maar daarna hebben ze haar niet meer gezien. Rondom het benzinestation is Saskia ook niet te vinden en als Rex met de chef gepraat heeft en weer terug naar de auto gaat ziet hij iets opmerkelijks: de fietsen zijn van het dak van de auto weg.
Acht jaar later is Rex met Lieneke op vakantie, een vrouw die één jaar jonger is dan Saskia. Ze vinden elkaar wel leuk en praten veel over gevoelens en ook daar komt Saskia weer naar boven. Ze is nog steeds kwijt en niemand weet wat er met haar aan de hand is en waar Saskia op dat moment is.
Na een tijdje meldt iemand zich bij Rex thuis: een Frans sprekende man die beweert dat hij Raymond Lemorne heet. Hij vertelt aan Rex dat hij meer weet over de verdwijning van Saskia en hij vraagt of Rex mee wil gaan, zodat hij aan Rex uit kan leggen wat er is gebeurd. Dan krijgt Rex te horen dat Saskia dood is en dat hij de rest alleen te weten krijgt als hij hetzelfde ondergaat. Omdat Rex graag wil weten wat er is gebeurd, besluit hij om mee te gaan.
Bij het TOTAL-benzinestation blijkt dat Saskia daar in de auto is gegaan. Meer krijgt Rex niet te weten, want hij krijgt een slaapmiddel en wordt een tijd later ergens alleen wakker. Het blijkt dat hij ergens alleen onder de grond op een matras ligt. En dan beseft hij het zich: Saskia is levend begraven.
Lieneke hoort verder helemaal niks meer van Rex en voor iedereen zijn Rex en Saskia voor altijd verdwenen.
Uiteindelijk blijkt dat Lemorne de ontvoerder en moordenaar is. Hij probeerde al een tijdje vrouwen te kidnappen en heeft op allerlei manieren geprobeerd om vrouwen mee te krijgen. Op een dag kwam hij bij het TOTAL-tankstation en daar zag hij Saskia: een vrouw die hem aan zijn dochter deed denken. Nadat ze wat gepraat hadden over geld wisselen, zag Saskia zijn sleutelhanger van zijn autosleutels en ze vond deze zo mooi dat ze er ook eentje wilde hebben.
Lemorne beweerde dat hij handelde in zulke sleutelhangers en vroeg of ze mee naar zijn auto wilde om er eentje van hem over te nemen. Toen ze bij zijn auto was kreeg ze een klap waardoor ze op de achterbank viel en gelijk meegenomen kon worden.
Personages
Rex
Rex is een vriendelijke man die veel voor anderen over heeft. Hij wilt bijvoorbeeld weten wat er met Saskia is gebeurd en dat moet hij zelf bekopen met de dood. Daarnaast is hij een doorzetter, hij laat zich niet snel iets vertellen en zet altijd door totdat hij zijn eindpunt bereikt heeft. Over het uiterlijk van Rex krijg je niks te weten in het verhaal.
Saskia
Saskia is een vriendelijke roodharige vrouw die een relatie met Rex heeft. Ze is ijdel en wil er altijd goed uit zien en vindt het fijn om haar zaakjes op orde te hebben.
Raymond Lemorne
Raymond Lemorne is een 41-jarige Franse man die als scheikundeleraar op een school werkt met middelbare scholieren. Hij heeft een vrouw en twee kinderen. Het is een gewelddadige man met aparte gedachten die daar apart mee om gaat. Hij denkt niet zo vaak aan anderen. Het liefste ziet hij mensen pijn hebben en hij vindt het dan ook niet erg om mensen pijn te doen.
Lieneke
Lieneke is een vriendin van Rex nadat Saskia ontvoerd is. Ze hebben het leuk als ze samen zijn, maar verder gebeurt er weinig tussen hen.
Quotes
"Hij lag in een kist, levend begraven. Dat dit Saskia was aangedaan! Dat zij hier zo had gelegen, smekend dat hij haar zou komen redden, tegelijk zeker wetend dat hij niet kòn komen.."
Bladzijde 94
"Hoe lang lag hij hier al? Een maand? ‘Stel je voor dat ik niet kan doodgaan,’ dacht Rex, en hij barstte uit in snikken."
Bladzijde 94
"Willen slapen, niet kunnen slapen en slapen werden samen één gedachte: Saskia overkwam op dit moment iets gruwelijks. Het was alsof hij voelde wat zij nu voelde- de angst en de eenzaamheid van het Gouden Ei, en alsof daarmee zijn wens eindelijk in vervulling was gegaan: één met haar worden."
Bladzijde 25
Thematiek
Dood van een geliefde
Het thema is de dood van een geliefde. Saskia en Rex zijn een stel op vakantie wanneer Saskia opeens verdwijnt. Lange tijd is ze vermist en weet Rex niet wat er aan de hand is. Dit komt pas later uit wanneer Rex met zijn nieuwe liefde op vakantie gaat. Als de dader zich bij Rex meldt blijkt hoeveel hij van Saskia houdt: hij komt er alleen achter wat er met Saskia is gebeurd als hij hetzelfde ondergaat en dat doet hij uiteindelijk. Dit moet Rex ook met de dood bekopen.
Motieven
Misdaad
Misdaad: de dader van Rex en Saskia, Raymond Lemorne, is zeer gewelddadig. Hij heeft zelfs een wapen gekocht waar hij eventueel iemand mee kan vermoorden. In de tijd dat hij bezig was heeft hij veel slachtoffers gemaakt.
Vermissing
Saskia is vermist en niemand weet wat er met haar is gebeurd. Hierdoor kan haar geliefde ook niet echt rouwen want misschien leeft ze nog wel.
Trivia
In 1988 is Het gouden ei in Nederland verfilmd onder de naam ‘Spoorloos’. Vervolgens is het in 1993 verfilmd in Amerika onder de naam ‘The Vanishing’.
Titelverklaring
De titel ‘Gouden Ei’ slaat op een droom van Saskia. Toen ze klein was droomde ze dat ze opgesloten zat in een gouden ei, dat door het heelal vloog. Alles was zwart, er waren niet eens sterren, ze zou er altijd moeten zitten en ze kon niet doodgaan.
Dit slaat op de eenzaamheid die ze toen in haar droom voelde en ook het ‘opgesloten’ zitten in bepaalde gedachtes of gevoelens. In dit boek voelt Rex zich ook wel eens zo: als Saskia niet meer bij hem is voelt hij zich alleen en weet hij niet meer wat hij moet doen. Het liefste wil hij weten wat er met Saskia aan de hand is. In het verhaal wordt dan ook een aantal keer terug verwezen naar de droom over het gouden ei van Saskia.
Structuur & perspectief
Het verhaal is makkelijk geschreven en het is voor iedereen te begrijpen. Er wordt niks te veel gezegd en er is dan ook geen gebruik gemaakt van details. Als je aan het lezen bent, dan lees je alles zo weg.
Doordat er geen details zijn gebruikt wordt er ook geen gebruik gemaakt van verhaalvertragingen. Het verhaal is niet-chronologisch.
Er is veel gebruikt gemaakt van spanning. Vanaf hoofdstuk drie weten de lezers meer dan de personages uit het boek en dat maakt het spannend: je wil dat de personages in het verhaal het ook zo snel mogelijk weten.
Het verhaal begon toen de handelingen al begonnen waren. Er is dus gebruik gemaakt van de opening-in-handeling. De personages of de plaatsen werden niet eerst geïntroduceerd. Het boek heeft wel een gesloten einde: alles is duidelijk en het verhaal stopt niet waar het boek doorloopt.
Voor het verhaal is een auctoriale verteller gebruikt. Dit wordt ook wel een alwetende verteller genoemd. Niemand uit het verhaal vertelt het verhaal, maar iemand van bovenaf lijkt het verhaal te vertellen. Hierdoor weet je als lezer ook meer dan de personages uit het boek weten.
Decor
Het verhaal speelt zich af vanaf 1950. Het merendeel van het verhaal wordt verteld vanaf 1971. Er is geen gebruik gemaakt van flashbacks, de enkele verwijzingen naar het verleden zijn namelijk geen flashbacks te noemen omdat het hele korte verwijzingen zijn.
Verder heeft het verhaal een niet-chronologische volgorde. Het begint bij de ontvoering, dan wordt er voor de lezer duidelijk wat er is gebeurd doordat er een stuk over de ontvoerder wordt verteld, dan is Rex bezig met de ontvoering actueel maken en dan pas wordt het ook voor hem duidelijk wat er aan de hand is.
Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af. Aan het begin in Frankrijk, want hier gaan Rex en Saskia naartoe op vakantie. Daarna speelt het zich af in Italië, want hier is Rex met Lieneke op vakantie. Aan het einde van het verhaal speelt het zich ook nog heel even in Nederland af: bij het huis waar Rex woont.
Er is in dit verhaal niet duidelijk gebruik gemaakt van een belangenruimte.
Stijl
De stijl van Tim Krabbé is erg kenmerkend. Hij schrijft alles namelijk zo kort mogelijk op en gebruikt geen woord teveel.
Daarnaast heeft hij een erg duidelijke schrijfstijl. Deze manier van schrijven zorgt ervoor dat de gedachtes van hoofdpersoon Rex erg concreet verwoord worden. Bijvoorbeeld in deze zin: ‘Als hij helder dacht was er maar één gang van zaken echt aannemelijk. Ze was in een auto gesleurd of gelokt en ontvoerd.’ – blz 23
Slotzin
Van geen van beiden werd ooit nog iets vernomen – ze leken van de aardbodem verdwenen. Uitleg: van Rex en Saskia is voor de rest van de wereld helemaal niks meer bekend geworden. Ze zijn levend begraven en konden niet vertellen wat er aan de hand was.
Beoordeling
Ik vond het een erg leuk verhaal om te lezen en de spanning heeft mij al die tijd dat ik het las, vastgehouden. Dit boek had ik dan ook snel gelezen. Er is geen één moment dat ik me verveelde en door de schrijfstijl van Tim Krabbé blijft het boeiend om te lezen. Daarnaast vond ik het leuk dat je als lezer op de helft van het boek meer te weten komt dan Rex zelf. Dit maakt het toch een stuk spannender.
Van te voren had ik niet verwacht dat ik het zo’n leuk boek zou vinden. Het verhaal is voor iedereen te begrijpen en door de schrijfstijl is het ook voor iedereen te begrijpen. Kortom: ik vind het een aanrader.
Boek 7 - havo 5
Waarom laat je dit boek nog langer in de kast staan?
Recensieopdracht bij het boek de man zonder ziekte
Die ene mail was zo verradelijk maar toch aantrekkelijk. Na het inzenden van zijn eigen architectonische ontwerp van een operagebouw, is hij uitgekozen als een van de mogelijk winnaars van een ontwerpwedstrijd. Zodoende wordt hij uitgenodigd om naar Bagdad te vliegen waar een ontmoeting met Hamid Shakir Mahmoud staat gepland. Deze gaat echter nooit door. Hierna merkt samandra al snel dat er meer niet pluis is. Speelt zijn Aziatische uiterlijk een rol?
“Alleen Hassan blijft zitten. Hij kijkt voor zijn doen vriendelijk naar Sam. ‘Jij wilt alles weten,’ zegt hij.
Sam knikt
‘Weet jij wie Hamid Shakir Mahmoud was?
Sam schudt zijn hooft
‘Atheïst,’ zegt Hassan. Alle Atheïsten zijn decadent. Geen normen. Hij heeft er zelf om gevraagd.’
Arnon Grunenberg heeft goed gespeeld met motieven. Hij geeft Samandra (de hoofdpersoon) Altijd een vies gevoel. Hij wil dat Samandra eigenlijk de word gezien als een soort van Rob Geus, met smetvrees dus. Dit slaat later in het verhaal compleet om als hem iets smerigs gebeurt. Geluk bij een ongeluk maar Sam overleeft dit. Hij heeft ervan geleerd en wil het nog een keer meemaken. Zij vriendin die hem eerst altijd snapte kan geen touw meer aan het gedrag van Sam vastknopen. Het boek was voor mij op dit moment ook een beetje moeilijk te begrijpen want het lijkt wel alsof Samandra een compleet ander perspoon wordt. Ook een stukje moeilijker te volgen maar zodra ik de rode draad weer gevonden had kon ik het boek niet meer wegleggen. Vanaf hier begon de spanning ook steeds meer te stijgen.
De spanning wordt van de grond af aan opgebouwd. Beginnen met een inleiding en wat achtergrondinformatie over zijn leven. Zodra het gedrag van Samandra omslaat kunnen zijn medepersonages hem ook niet meer volgen. Het is absoluut het tegenovergestelde van wat hij normaalgesproken zou doen maar dat neemt niet weg dat dit een goed of slecht iets is. De verandering van Sam wordt door Arnold weggeschreven als verwerken van een vorige gebeurtenis. Totdat Sam te los wordt en word opgepakt in een ander land. Hiermee kun je eigenlijk ook een beetje verklaren dat dit boek een roman is. De laatste hoofdstukken van het boek gaan er in een rap tempo doorheen maar zijn toch goed uitgeschreven. Het laat je goed verplaatsen in de personen om Sam heen en wat zij moeten voelen. Het was wat mij betreft het mooiste stuk uit het boek.
In tijd is niet veel veranderd. Dit boek is geschreven in chronologische volgorde. Stukken die meer over de achtergrond vertellen zijn uiteraard ook versneld en scenes die belangrijk zijn, zijn dan weer tot in detail uitgewerkt.
Nu moet ik heel eerlijk zeggen dat ik dit boek zag staan en dacht nahh, dit moet ik niet doen. Het is echt niks voor mij en dit slaat ook nergens op. Het enige dat me wel aansprak was het feit dat de hoofdpersoon een architect is. Naarmate ik verder in het boek kwam leek dit steeds minder belangrijk te worden. Ook interesseerde me het niet veel. Het aspect dat ik juist zo mooi vond aan dit boek was toch wel de liefde die steeds overal weer opdook. Dat mensen gebruik van je willen maken en dat de hoofdpersoon ook een wijs persoon is die weet wie je wel en niet kan vertrouwen. Ik zelf kon me goed identificeren met de vriendin van Sam. Bezorgd dat door zijn roekeloze gedrag, wat het tegenovergestelde van normaal is, hem ooit de kop gaat kosten. Kortom was dit echt een super mooi boek. Dus als je van een beetje spanning en een romantisch boek houd is dit zeker iets voor jou!
Boek 8 - havo 5
Boekverslag over Hallo muur
Auteur: Erik jan Harmens
Datum: 25 okt 2019
Aantal bladzijden : 228
Een korte samenvatting van het boek:
Hallo muur is opgebouwd uit vele korte hoofdstukken, deze beschrijven verschillende gebeurtenissen uit het leven van het hoofdpersonage. De man genaamd Erik jan is verslaafd aan drank en roken. In bijna 50% van de gevallen wordt omschreven hoe Erik jan verlangd naar de pijn die hij maar blijft voelen. Keer op keer lijkt de fles dan toch zijn redding te zijn. Even helemaal weg van de wereld. Dan ontmoet hij een lieve meid, die later zijn vriendin wordt en waarmee hij uiteindelijk trouwt en 2 kinderen krijgt. Het boek is in zo’n stijl geschreven dat het lijk alsof er geen emoties aan zet zijn. Het enige wat Erik jan voelt is het verlangen naar anderen die hem begrijpen en die hem horen en dat biertje.
Verhaalanalyse
In het boek wordt een tijd van ongeveer 25 jaar beschreven waarin de hoofdpersoon zich steeds minder zichzelf gaat voelen. Het drankgebruik begint steeds meer op een wedstrijd te lijken die nooit te winnen is, en daarom zoekt hij hulp bij een afkickcentrum. Hij wordt ingeschreven en uitgenodigd voor een gesprek. In het gesprek komen standaardvragen aan bod waarbij Erik jan niet de hele waarheid verteld. De therapeute verteld hem dat als hij de drang voelt om weer te drinken of te roken hij op een stoel moet gaan zitten en wachten, ervaren dat de honger erger wordt totdat je het bijna niet meer kan weerstaan. Daarna komt een periode van afname en voel je je beter omdat je niks gepakt hebt. Je zal moeten wachten totdat je de bodem raakt voordat je weer omhoog kunt klimmen. En dat is precies wat lijkt te gebeuren bij Eric jan. Zijn toekomst lijkt uitzichtloos, alles is altijd hetzelfde en stoppen met roken lukt niet. Door niemand wordt hij geaccepteerd. Het is net alsof hij een muur om zichzelf heen gemetseld heeft, het wordt langzaam een geluidswal, en met dat bier erbij krijgt hij een verdoofd gevoel. Hij voelt zich klein in het grote geheel maar opgeven gebeurt niet. Hij gaat door en door al geeft het hem nog geen goed gevoel, het hoeft niet te betekenen dat wat hij doet slecht is.
Over de schrijver
Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, die in maart 2016 werden gebundeld in zijn verzameld werk, getiteld Ik noem dit poëzie. Ook maakte hij twee bundels met lyrische duetten, een met Rick de Leeuw (Echte mannen scheiden niet, 2012) en een met Ilja Leonard Pfeijffer (Duetten, 2016). Harmens was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland.
Zijn roman Hallo muur (2015) werd Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door en kreeg uitzinnige reacties. In 2018 kwam een tweede, autobiografische roman uit, over onverdoofd leven, getiteld: Door het licht.
Anderhalf jaar eerder, begin 2017, verscheen Pauwl, een geestige roman over een volwassen man met autisme. Even later kwam bij uitgeverij Moon Harmens' eerste kinderboek uit, Hans is kwijt.
Mijn mening
In het boek word ik niet emotioneel betrokken. Maar dat vind ik ook niet van belang. Ik vind het wel een verassing dat ik de achterliggende gedachte uit het boek kon halen. Het verhaal zelf is niet heel erg interessant maar wel aangrijpend. Ik vond het wel jammer dat Erik jan alleen maar bezig was met zichzelf, en daardoor iedereen om zich heen verwaarloosde. Daar kan hij achteraf gezien natuurlijk niks aan doen. Het boek is op een eenvoudige manier geschreven waardoor ik meer gemotiveerd was om door te lezen. Over-all vond ik het boek wel leuk maar niet bijzonder. Het was een beetje saai, het miste dat kleine beetje actie.
Boek 9 - havo 5
Juryrapport bij het boek onheilig
Auteur: Roos van Rijswijk
Aantal bladzijden: 217
De eisen:
- Het boek moet een verassend einde hebben
Het boek moet een goede ‘plot-twist’ hebben, zo blijven lezers gemotiveerd en enthousiaster om een eventueel 2e deel of andere boeken van de schrijver te lezen.
- De titel moet de perfecte strekking van het verhaal weergeven
Het is natuurlijk helemaal leuk als de titel ook een goede strekking van het verhaal weergeeft. Als je eenmaal helemaal in het boek opgenomen bent dan is het zeer verassend om erachter te komen wat die mysterieuze titel nu betekent. Wederom is de titel belangrijk voor het leesplezier
- Voelen de personages echt?
In het boek is het niet alleen belangrijk om realistische gebeurtenissen te beschrijven maar ook om realistische personages te beschrijven. De scénes uit het boeken voelen meer echt aan. Zo kunnen de lezers zich identificeren met de karakters uit het boek.
- Spoort het boek je aan om iets beter te waarderen?
Het is ook minstens zo belangrijk om een boek te lezen met een doel, een soort van verborgen boodschap. De schrijver kan hierdoor bijvoorbeeld een eigengemaakte fout uitleggen en ervoor zorgen dat de lezer die niet meer maakt om wat voor reden dan ook.
- Roept het boek vragen op?
Een soort van puzzel kan ook niet ontbreken. Een gevorderde lezer haalt zo het meeste plezier uit een boek. Niet alleen de woorden die zo lekker weglezen maar ook een goed boek bevat vragen. Die zijn wellicht handig om de ‘plot-twist’ te begrijpen.
Het boek moet een verassend einde hebben:
Bij het boek onheilig was er naar mijn mening geen verassend einde. Dat zou mede kunnen komen omdat ik de eerste helft van het boek ook niet zo goed begreep. Er was ook totaal geen spanning of motivatie om door te lezen. Dit boek was een te hoog gegrepen niveau voor mij.
De titel moet de perfecte strekking van het verhaal weergeven:
Onheilig slaat terug op een liedje dat een van de personages uit het boek geweldig vindt. Wat dat liedje te maken heeft met het leven van de hoofdpersoon of met de titel van het boek is met niet bekend. Het personage dat het liedje leuk vindt is verstandelijk beperkt, dat zou iets te maken kunnen hebben met de hoofdpersoon die kanker heeft en op sterven ligt. Toch probeert ze alles van het leven te maken.
Voelen de personages echt?
Nee, de personages zijn erg onrealistisch. Voor dit boek was het nodig dat je een goede kijk in het hoofd van de personages kreeg al zegt het me eigenlijk weinig over de personages zelf. Wederom denk ik dat het boek te hoog gegrepen was voor mij. De personages denken ook over hele rare gebeurtenissen, die niet veel bijdragen aan het boek. Daarnaast doen ze echt onbegrijpelijke dingen.
Spoort het boek je aan om iets beter te waarderen?
Ja, het boek zet mij aan tot het genieten van het leven, zolang er nog geen uitzicht is. Dat komt omdat de hoofdpersoon kanker heeft en binnenkort dood gaat, hoe dat gebeurt wordt niet duidelijk in het boek. Zo kiest het hoofdpersonage er ook voor om naar Nieheim af te reizen om haar zoon te bezoeken wat ze uiteindelijk niet doet. Ze kiest ervoor om naar een motel te gaan en er de hele dag wijn te drinken en een beetje te wandelen.
Roept het boek vragen op?
Ja, maar voor mij waren dat niet de goede soort vragen. Ik snapte totaal niet wat er met dit boek bedoeld werd. Ik kon de acties van de personages ook niet volgen en het duurde ook even voordat ik een beetje een goede volgorde had gevonden in het vertellen van het verhaal. Wederom veel te moeilijk, maar wel geprobeerd.
Conclusie
Is onheilig van Roos van Rijswijk dus het beste Nederlandstalige boek? Nee, ik vind zeker van niet. Dat komt omdat ik het boek veel te moeilijk vond en er geen echt einde aan zat. Ik denk dat de bedoeling van het boek was dat ik het einde zelf kon voorspellen, maar dat kon ik niet omdat ik het boek niet snapte. Ik ben blij dat het boek uit is en zou hem ook niet aanraden aan iemand anders
Boek 10 - havo 5
Boek 10 : beatrijs
Niveau 4
Opdracht: lezen voor de lijst (niveau 3| personages)
A
Je alleenstaande moeder die haar lichaam verkoopt aan mannen in het veld, bedelend rondtrekt door het land, constant armoede lijdt en tot slot je achterlaat bij een weduwe waarna je wordt opgevoed door een abt - het is niet niks wat de twee zoons van Beatrijs allemaal doormaken nog voor zij vijftien zijn. De schrijver van het verhaal laat ons in het ongewisse over de gevoelens van zowel moeder als zoons. Maar het verhaal geeft je een aantal impliciete aanwijzingen daarvoor. En waar de aanwijzingen ontbreken, komen jouw eigen fantasie en inlevingsvermogen aan bod.
Wat ga je doen? Je werkt de volgende fictieve situatie uit:
De twee zoons van Beatrijs zeuren hun 'pleegvader' de oren van het hoofd met hun steeds terugkerende vraag waar hun moeder is en wie hun vader is. Op een dag vertelt de abt over Beatrijs in het klooster. De twee zoons krijgen van hem de gelegenheid samen een brief te schrijven aan hun moeder, die hij zal bezorgen. Zo gezegd, zo gedaan. De brief komt bij Beatrijs en zij besluit haar zoons terug te schrijven. Beide brieven ga je schrijven. In de brief van de zoons komt in ieder geval de vraag aan de orde, waarom zij hen heeft achtergelaten bij de weduwe en waarom ze is teruggekeerd naar het klooster. Ook komt aan bod waarom hun vader haar in de steek heeft gelaten. Beatrijs beantwoordt deze vragen en geeft de jongens zeer zorgvuldig en uitgebreid inzicht in haar afwegingen voor haar handelen. Ook doet zij haar uiterste best om de vader zo sympathiek mogelijk af te schilderen, om de jongens te sparen. Dat lukt haar wonderwel. Naast deze verplichte ingrediënten mogen er uiteraard ook andere zaken in de brieven besproken worden. Zorg dat je brieven geloofwaardig zijn, zowel vanuit de zoons als vanuit Beatrijs.
Brief van de zoons
Hallo moeder,
Wij zijn u al een hele tijd aan het zoeken maar zonder succes, totdat de abt ons vertelde over het klooster. Wij schrijven u deze brief omdat wij duidelijkheid willen. Wat is er in de afgelopen jaren gebeurd? Waarom heeft u ons verlaten? En wie is onze vader? Wij kunnen ons nog wel herinneren over de velden waar we dagenlang overheen moesten trekken, waren we misschien verstoten uit de stad waar wij woonden? Moeder heeft u wellicht zonden begaan die te ondragelijk waren? Wij willen u graag nog een keer ontmoeten. Om te praten en onszelf te behoeden voor het kwaad.
Groet,
Je zoons
Brief van Beatrijs aan de zoons
Hallo,
Ik heb jullie een aantal jaren geleden alleen achtergelaten bij een weduwe. Dit omdat ik zelf in de penarie zat. Ik wilde jullie er niet bij betrekken en had besloten dat het zo beter was.
Een aantal jaren geleden heb ik mij laten verleiden door de duivel. Voor dit alles heb ik een vroom leven geleid. Op een avond besloot ik mijn lief te schrijven. Hierop volgend heeft hij mij bezocht. We hebben gepraat door een raam maar konden elkaar slechts zien. We raakten verleid door elkaars belofte van trouw en we wilden samen verder door het leven. Daarom besloot ik te ontsnappen uit het klooster. Die avond wachtte mijn lief mij buiten het klooster op en reden we te paard weg. We belanden in een hele mooie stad en leefde daar zeven jaar lang gelukkig samen en kregen jullie. Toen kwam de crisis, al ons geld was op en mijn lief vertrok. Helemaal alleen met geen geld bleef ik achter. Om jullie te kunnen voeden besloot ik mijn lichaam te verkopen voor geld, de andere optie was bedelen maar daar kende ik te veel schaamte voor, op het veld zag immers niemand mij. Na nog eens zeven jaar trok ik het niet meer om zo te leven, ik vertrok richting het oude klooster. Uit angst ben ik teruggekeerd naar het klooster om te vragen over mijzelf. Geen enkele non heeft mij deze tijd gemist en vol schaamte besloot ik terug te keren naar het klooster waar de heilige maagd Maria mijn taak had overgenomen omdat ik elke dag tot haar bad. Ik ben haar hier zeer dankbaar voor. Nu ik zeker weet dat jullie veilig en gezond zijn kan ik eindelijk weer met een volledig gerust hart gaan slapen.
Tot wederziens,
Beatrijs
B
- Is je bij eerste lezing van het verhaal opgevallen dat het verhaal weinig zegt over een aantal belangrijke zaken, zoals de verlating van de kinderen? Indien je dit was opgevallen, wat vond je daarvan? Zijn er nog meer zaken te noemen waarover het boek weinig vertelt?
Het is mij inderdaad opgevallen tijdens het lezen. Ik vind het dan vooral opvallend dat de kinderen in die tijd dus niet belangrijker waren dan god. In moderne verhalen is dit vaak juist het hoofdperspectief. Ik denk persoonlijk dat dit te maken heeft met de spanning en de verschillende belangen van vroeger en nu.
Verder viel mij op dat er verassend weinig verteld werd over de zonden die beatrijs destijds had begaan. Ik denk dat dit komt omdat het in die tijd echt een schande was als je je lichaam verkocht voor geld. Tegenwoordig wordt dit veel beter geaccepteerd dan toen.
Ook werd er weinig verteld over de tocht die beatrijs en haar vriend maakte richting de stad waar zij zeven jaar hebben gewoond.
- Lees de Literaire theorie. We kunnen vaststellen dat Beatrijs niet draait om de ontwikkeling van de personages. Wat zou je wel als kern van het verhaal willen bestempelen? Wat wil de schrijver van het verhaal ons duidelijk maken?
Ik denk dat beatrijs vooral geschreven is in het kader van bid elke dag tot god en dan loopt het altijd goed met je af. Het maakt niet uit hoe erg de zonden zijn die je hebt begaan als je je ze erna erkent en er voor boete doet dan knijpt god als het ware een oogje dicht.
verantwoording
Ik gekozen voor deze opdracht om dat dit een moeilijker niveau is. Ik wilde het boek ook lezen om een keer iets nieuws te proberen en dat was heel verassend. In de brieven van de opdracht heb ik ook een beetje geprobeert om in de stijl van het boek te schrijven. Ik heb goed nagedacht over de teksten en ze gaven mij een beetje verdieping in het boek en in de personages.
mindmap boek 1 tot 6
Overige opdrachten
Ik ben van plan om mijn volgende boeken zorgvuldiger te kiezen door echt te letten op thema en moeilijkheidsgraad
Wat is je startpositie?
Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.
Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.
Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.
We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.
Plak je antwoorden hieronder
Wat is literatuur en wat is lectuur?
Met literatuur is het de bedoeling om een boodschap over te brengen. In een literair verhaal is heel veel diepgang te vinden en word je aan het denken gezet. Het word dan moeilijker om te lezen en er word een complexe puzzel gevormd die pas zichtbaar word bij lezen en nadenken. Het doel van het schrijven van literatuur is de lezer verassen.
Lectuur wordt gekenmerkt door eenvoud: simpele verhaallijnen, oppervlakkig getekende personages, weinig vernieuwend in schrijftechniek. In tegenstelling tot de karakters in literatuur, zitten in lectuur vaak stereotypen die altijd oppervlakkig blijven. Ze veranderen niet in het verhaal. De bekendste vormen van lectuur zijn stationsromannetjes met clichématige liefdesverhalen als onderwerp. Lectuur staat tegenover literatuur.
De grote verschillen tussen literatuur en lectuur:
Bij lectuur de nadruk minder ligt op de vorm, terwijl de taal minder diepgaand is, er meer clichés worden gebruikt en er geen sprake is van een ingewikkeld verhaal met een goed uitgewerkte plot.
Lectuur meer kan worden gezien als een "consumptiegoed" dat bedoeld is om de lezer gedurende korte tijd te vermaken, terwijl literatuur bij uitstek bedoeld is om bij de lezer een bepaalde indruk achter te laten die ook op de langere termijn beklijft.
Bij een werk dat tot de lectuur behoort de nadruk eerder ligt op de verrichte handelingen dan op de personen die deze handelingen verrichten, terwijl het bij een literair werk net andersom is.
Een literair werk daarnaast vaak tot doel heeft de lezer een bepaalde mening voor te houden of bepaalde denkbeelden te ontmaskeren, terwijl het primaire doel van lectuur is de lezer te doen ontspannen en hem de werkelijkheid even te laten ontvluchten.
Literaire werken vaak een "dubbele bodem" hebben (iets wat met name kenmerkend is voor literatuur uit het postmodernisme). Iets anders gezegd, het geschrevene heeft een diepere bedoeling.
De boeken die ik gelezen heb vallen voornamelijk onder literatuur denk ik. Het waren voor mij veelal moeilijke boeken, al zaten er ook een aantal makkelijke tussen. Ik heb alleen uit bijna geen één verhaal echt een puzzel kunnen halen. Het boek Beatrijs is wel echt literatuur, het is best makkelijk te lezen maar het verhaal zit vol verborgen boodschappen. Zo is God en Hij (wat verwijst naar God) altijd met een hoofdletter geschreven omdat de persoon zo belangrijk is.
Met het boek beatrijs is heel duidelijk wat het doel is. Blijf trouw aan God en dan loopt alles goed met je af. Het is voor mij niet heel vernieuwend wat het lijkt me dat er al vaak is geschreven over zulke onderwerpen. Het boek maakte ook niet echt emotie los omdat het onderwerp me niet echt boeide. Toch is het (in het vertaald naar Nederlands) in een fijne schrijftaal geschreven waardoor ik toch mee werd getrokken in het boek.