Algemeen
Planning schooljaar 2018 - 2019
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek
Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.
Leeslogboek starten zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1 periode 1 - vrijdag 12 oktober
Boek 2 periode 2 - vrijag 23 november
Boek 3 periode 2 - vrijdag 11 jaunuari
Boek 4 periode 3 - vrijdag 22 februari
Boek 5 periode 3 - vrijdag 5 april
Boek 6 periode 4 - vrijdag 17 mei
Leeslogboek compleet periode 4 - vrijdag 14 juni
Voorwaarden boekkeuzes
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.
De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/
Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/home/leesniveaus) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.
Instructie leeslogboek
Hoe moet je leeslogboek eruit zien?
Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!
Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:
1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Een Wikiwijspagina maken
Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier
Verwerkingsopdrachten
In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.
Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.
Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:
Standaardverslag
Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.
Recensieopdracht
Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.
Opdracht van Lezen voor de Lijst
Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.
Juryrapport
Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!
Brief van de uitgever
Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.
Brief aan de uitgeverij
Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.
Beoordeling
Algemeen
In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Boeken
Boekenoverzicht
Ik heb de volgende boeken gelezen:
- Hex, Thomas Olde Heuvelt, niveau 1
- Het Gym, Kim Amatmoekrim, niveau 2
- Alles wat er was, Hanna Bervoets, niveau 4
- Op zee, Toine Heijmans, niveau 3
- Zoek het maar uit, Chantal van Gastel, niveau 3/4
- Verraad me niet, Tessa de Loo, niveau 4
- De man zonder ziekte, Arnon Grunberg, niveau 3
- Grip, Stephan Enter, niveau 4
- Dit zijn de namen, Tommy Wieringa, niveau 4
- Het diner, Herman Koch, niveau 3
Hex - havo 4
Juryrapport
Naam ingezonden boek: Hex Gemaakt door: Nina Ostendorf
Schrijver: Thomas Olde Heuvelt Klas: H4D
Datum: oktober ’18
Het beste Nederlandstalige boek moet voldoen aan de volgende eisen:
- Het boek moet een verrassend einde hebben, dit is belangrijk want waarom zou je een boek lezen als het einde niet leuk is? Dan eindigt het verhaal met een teleurstelling;
- De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven. Je kiest een boek gebaseerd op de titel. Als de titel niet bij het verhaal past denk je dat een boek over iets heel anders gaat dan dat hij werkelijk gaat;
- De personages passen bij het verhaal, als dit niet zo is kan je heel erg in de war gebracht worden en raak je snel afgeleid;
- Het verhaal is goed te volgen, een verhaal dat niet te volgen is, is niet fijn om te lezen en lees je meestal niet uit tot het einde;
- De flaptekst moet goed overheen komen met het verhaal. De flaptekst geeft je een idee waar het verhaal over gaat. Als de flaptekst niet bij het verhaal past krijg je een verkeerd beeld bij het verhaal.
Voldoet “Hex” aan de eisen?
- Hex heeft zeker een verrassend einde, ik had nooit verwacht dat de ogen en mond van de heks open gemaakt zouden worden en dat er zoveel mensen dood zouden gaan. Het was best een zielig einde, maar heel erg open voor als er een deel 2 komt.
- De titel Hex past wel bij dit boek, omdat Hex een systeem is waarin je alles kunt vinden over de heks die in het dorp rondloopt, waar het hele verhaal over gaat. Het geeft niet een hele goede omschrijving van het boek, maar samen met de kaft krijg je een oké beeld van waar het boek over gaat.
- De personages: Timo, Max en Stefan de Graaf, Gemma Holst, Katharina Wyler en Robert Grim passen goed bij het verhaal, omdat ze veel met elkaar en de hekst te maken hebben. Er zijn nog véél meer personages, dit maakt het boek een stuk moeilijker om te lezen, maar als je het boek verder leest zal je de andere personages ook beter leren kennen.
- Het verhaal is goed te volgen, het gaat op chronologische volgorde met soms een flashback. Het verhaal is duidelijk, maar leest niet heel snel door. Dit komt doordat de zinnen erg lang zijn.
- Op de achterkant van het boek staat een flaptekst: Het pittoreske dorpje Beek is in de greep van de zeventiende-eeuwse Wylerheks, die met haar dichtgenaaide mond en ogen de bewoners de stuipen op het lijf jaagt. Haar aanwezigheid is een lang bewaard geheim, maar wanneer een groep jongeren viral besluit te gaan, laat de heks de gemeenschap afglijden naar middeleeuwse praktijken... Deze omschrijving past heel goed bij het verhaal en geeft de perfecte, korte omschrijving van wat er allemaal gebeurt.
Is “Hex” het beste Nederlandstalige boek?
- Hex is niet het beste Nederlandstalige boek, omdat het niet of niet helemaal aan alle eisen voldoet. Ten eerste heeft het boek wel een verrassend einde. De titel past ook wel goed bij het verhaal, maar er had een nog betere titel kunnen zijn. Ook de personages passen wel goed bij het verhaal, alleen het zijn er heel veel. Het verhaal vind ik iets te lang, maar is in de meeste stukken goed te volgen. De flaptekst van het boek geeft een hele goede omschrijving van het verhaal dus dat is zeker een pluspunt. Al met al is Hex niet het beste Nederlandstalige boek.
Het Gym - havo 4
Het Gym
Recensie
Boek: Het gym Gemaakt door: Nina Ostendorf
Schrijver: Karin Amatmoekrim Klas: H4D
Datum: oktober ’18
Het boek “Het gym” gaat over Sandra Spalburg (12), ze is een Surinaams/Nederlands meisje uit een achterstandswijk. Sandra, haar moeder en haar zusje hebben het niet zo breed thuis. Maar omdat haar moeder heel veel om haar dochter geeft mag ze naar het gymnasium in de grote stad. Eenmaal aangekomen op “het gym” komt Sandra erachter dat ze best wel anders is dan de rest van de leerlingen en dat “de kakkers” op school heel anders zijn dan de mensen die in de wijk wonen. Sandra wordt op school ook veel gepest, maar dat pakt ze heel goed aan.
Het boek ik geschreven door Karin Amatmoekrim. Ze is zelf ook geboren in Suriname, maar opgegroeid in Nederland. Ze schrijft vooral romans, columns en korte verhalen. Haar boek het gym bracht Karin een grote doorbraak en werd goed ontvangen.
Het gym bestaat uit best veel hoofdstukken waar je vlot doorheen kan lezen. Het taalgebruik is redelijk makkelijk, maar als de mensen uit de wijk iets zeggen is dat precies geschreven hoe je het hoort dus dan moet je soms een beetje puzzelen. De plekken waar het boek zich afspeelt is natuurlijk “Het gym”, de wijk en het dorp waar de school staat. Op school zijn vooral witte mensen die Sandra “de kakkers” noemt. Diezelfde mensen wonen in het dorp waar de school staat. In de wijk waar Sandra woont wonen vooral mensen met een buitenlandse afkomst en mensen met een laag inkomen, dit kun je heel goed merken uit het verhaal, omdat ze geen dure auto’s, kleren of andere dingen hebben. Het boek is geschreven in het ik-perspectief van Sandra, je maakt het hele verhaal vanuit haar perspectief mee.
De personages in het boek passen heel goed in het verhaal, de hoofdpersonages zijn Sandra, Sandra’s moeder, Tanya en Chantal, Bart Willink en Mirte, Renske, Nienke en Jojanneke. Sandra is de hoofdpersoon en maakt veel mee in het verhaal. Ze schaamt zich voor de wijk waarin ze woont en verteld dit het liefst tegen niemand op het gym. Als iemand met haar mee naar huis wil komen zegt ze dat ze niet kan. Sandra’s moeder is een alleenstaande moeder, Sandra’s vader heeft haar ingeruild voor een andere vrouw. De moeder van Sandra moet veel werken en doet ook het huishouden, er is niet veel geld in Sandra’s gezin maar ze overleven het wel. Tanya en Chantal zijn Sandra’s vriendinnen uit de wijk en gaan allebei naar een school in de wijk, na school spreekt Sandra vaak met hun af om leuke dingen te doen in de wijk. Bart Willink zit bij Sandra in de klas, hij is ook de jongen die Sandra discrimineert, pest en belachelijk maakt. Dit doet hij omdat ze er anders uit ziet en andere soort kleren draagt. Op het einde van het verhaal wordt hij geschorst, hij werd gepakt voor wat hij tegen Sandra deed. Mirte, Renske, Nienke en Jojanneke zijn Sandra’s vriendinnen van het gym. Het zijn allemaal kakkers maar ze zijn wel altijd heel aardig tegen Sandra.
Het thema van het verhaal is erg verschillend, de tweestrijd waar Sandra mee zit wordt wel vaak genoemd. Ze moet kiezen tussen twee werelden: De kakkers of de wijk. Ze vind dit erg moeilijk en probeert door het verhaal heen zich staande te houden in beide werelden. De hoofdthema’s van het verhaal zijn discriminatie en cultuurverschillen. Door Bart word Sandra veel gediscrimineerd en dit wordt met de dag erger en gemener.
Ik vond het boek heel fijn om te lezen, dit komt omdat de zinnen makkelijk en snel te lezen waren. Ik vond het verhaal heel interessant om te lezen omdat er verteld wordt hoe het er allemaal aan toe gaat in een achterstandswijk en hoe Sandra daarmee omgaat. Toen ik de flaptekst van het boek las leek het boek me al heel leuk om te lezen en het heeft me niet teleurgesteld.
Alles wat er was - havo 4
Boekverslag Door: Nina Ostendorf
Titel boek: Alles wat er was Klas: H4D
Schrijver: Hanna Bervoets Datum: januari ‘19
Samenvatting:
Het verhaal gaat over Merel en begint op een zondagmiddag. Merel gaat met een groep mensen op een basisschool een wetenschappelijk programma opnemen over het slimme wiskunde jongentje Joeri. Opeens klinkt er een hele harde knal buiten. Niemand weet wat hij moet doen dus ze zetten de tv aan. Op het nieuws horen ze dat alle ramen en deuren dicht moeten, dus dat doen ze. Niemand weet precies wat er aan de hand is, maar ze doen netjes wat er opgedragen wordt. Het internet ligt eruit en de telefoonopladers liggen natuurlijk thuis. Er is nog genoeg water voor een tijdje en in de kantine hebben ze wat eten gevonden. Op een rondtocht door de school vindt Merel de agenda van een meisje genaamd Melissa. Merel schrijft hierin op wat er elke dag gebeurt om de dagen van elkaar te kunnen scheiden. In het begin waren ze met 8 mensen in totaal: Merel, Lotteke, Barry, Leo, Natalie, Joeri, Kaspar en Kaylem. Barry, Leo en Lotteke horen bij de televisiekant van Merel. Joeri is het zoontje van Natalie en Kaylem is een conciërge van de school. Het verdelen van voedsel is erg lastig in “de nieuwe situatie” hoe Merel het noemt. Iedere avond krijgt iedereen een paar rijstkorrels en een stukje pasta die ze gevonden hebben in de kantine van de school. De kamerverdeling is gelukkig niet zo moeilijk omdat er genoeg lokalen te verdelen waren, de matjes waar ze op sliepen kwamen vanuit de gymzaal. Lotteke verliet de school al erg vroeg omdat ze het niet meer aankon om de hele tijd opgesloten te zitten in de school. De volgende die de school verlieten waren Kaspar, Natalie en Joeri. Dit kwam omdat Joeri van de trap gevallen was toen hij het mattenspel aan het spelen was met Merel. Leo had hem nog proberen te redden maar het was al te laat. Natalie dacht dat het het beste was om te gaan, dus samen met Kaspar en de dode Joeri vertrekt Natalie. Op dag 72 is Merel jarig en ze krijgt een cadeautje van Kaylem, een ketting die hij zelf heeft gemaakt. Op dezelfde dag komt ze erachter dat ze waarschijnlijk zwanger is. Een paar dagen later sterft Barry en het lijkt erop dat Kaylem er iets mee te maken heeft. Er zitten allemaal kettingen van Kaylem om Barry’s lichaam gebonden. Merel was in slaap gevallen voor een paar dagen en als ze wakker is komt ze erachter dat Kaylem al aan zijn maaltijd van Barry begonnen is. Merel wil wraak nemen op Kaylem en wurgt hem met de ketting die ze voor haar verjaardag gekregen had. Leo en Merel eten samen al het vlees op van Barry en Kaylem. In de laatste hoofdstukken verteld Leo over zijn ervaringen in North Dakota en dat hij verslaafd was aan pillen. Hij wil nu op zoek gaan naar hulp voor Merel en haar ongeboren kindje. Na 8 dagen is hij nog steeds niet terug dus besluit Merel alle overige pillen in één keer te nemen. Ze droomt over haar reis naar Dakota met haar “dochter”.
Tijd van het verhaal:
Ik denk dat het verhaal zich rond onze tijd afspeelt, omdat ze allemaal een mobiele telefoon hebben en er in elk lokaal een digitaal bord hangt. De volgorde van het verhaal is niet chronologisch, omdat de dagen zich niet in een normale volgorde afspelen maar door elkaar verteld worden.
Personages:
Merel: De hoofdpersoon van het verhaal, het verhaal wordt vanuit haar perspectief geschreven en je maakt alles mee zoals zij dat doet. Door het verhaal kom je heel veel over haar te weten. Ze werkt bij een tv-redactie.
Barry: Een van de homoseksuele collega’s van Merel. Hij wil graag met Leo, maar Leo wil liever Merel hebben. Hij eet niet veel, dat komt waarschijnlijk door Kaylem.
Leo: De aantrekkelijke van het stel. Iedereen wil vrienden met hem zijn. Hij wordt de vader van het nog ongeboren kind van Merel. Op het einde blijkt het dat hij een psychopaat is die pillen slikt.
Natalie: De moeder van Joeri. Ze wil graag omgaan met Leo, maar hij heeft niet zo veel interesse in haar. Natalie wil er alles aan doen om het Merel zo moeilijk mogelijk te maken om te overleven dus zorgt ervoor dat iedereen slecht over haar denkt.
Joeri: Het zoontje van Natalie. Hij gaat heel graag om met Merel. Hij speelt vaak spelletjes met haar en laat zich graag voorlezen. In het midden van het verhaal valt hij van de trap en is zijn leven niet meer te redden.
Opbouw
Het verhaal is verdeeld in heel veel hoofdstukken, elk hoofdstuk omschrijft één dag. Het boek bestaat uit een groot geheel zonder verschillende delen. De hoofdstukken hebben geen titel, er wordt alleen geschreven welke dag het is.
Perspectief
Het verhaal wordt in dagboekvorm geschreven vanuit Merels perspectief. Je beleeft het verhaal volgens haar beeld en je krijgt veel te horen over wat haar mening is. Merel schrijft het verhaal in de ik-vorm.
Thema
Het thema van het verhaal is vooral liefde. Het gaat de hele tijd over liefde en wie met wie naar bed gaat. Iedereen zoekt naar liefde en wil liefde krijgen van elkaar. Als mensen het moeilijk hebben of zich verdrietig voelen gaat ze naar elkaar toe voor liefde.
Mijn mening
Ik vond dit verhaal heel leuk om te lezen en raad hem zeker aan. Ik vond het heel goed dat er aan het begin van het verhaal heel veel vragen opgewekt werden zodat je zeker door wilt lezen. De spanning werd ook heel goed opgebouwd door open stukken in het verhaal te laten en de dagen niet in de goede volgorde te laten afspelen. Zo wist je sommige dingen van het einde al heel snel, maar sommige dingen van het begin van het verhaal weet je pas later. Zo komt er veel spanning en wil je zeker doorlezen om erachter te komen hoe het allemaal in elkaar zit.
Op zee - havo 4
Boekverslag
Titel boek: Op zee
Schrijver: Toine Heijmans
Datum: februari '19
Samenvatting:
Het verhaal gaat over Donald, hij is voor 3 maanden een zeereis aan het maken van Denemarken naar Terschelling. Deze reis maakt hij, omdat hij even rust nodig had van zijn werk. Hij vertelt dat hij al 15 jaar werkt en hij merkt dat zijn collega’s steeds jonger worden en de promoties waar hij op gehoopt had, bleven maar niet komen. Op het einde van de reis heeft hij zijn vrouw Hagar eindelijk overgehaald dat hij voor de laatste paar kilometers zijn 7-jarige dochter Maria mee aan boord mag nemen. Helaas zit het weer niet mee dus moeten Donald en Maria even stilliggen en afwachten tot het weer wat rustiger wordt. Tijdens de reis blijft Donald contact houden met Hagar via zijn mobiele telefoon. Deze bewaart hij in de magnetron, hij had ergens gelezen dat alles aan boord veilig is, zolang het in de magnetron ligt. Donald vaart in een boot die hij Ismaël genoemd heeft, de boot is vernoemd naar de hoofdpersoon van Moby Dick. Deze persoon overleeft alles en Donald hoopt dat zijn boot dat ook zal doen. Na een paar maanden alleen op reis te zijn geweest, was het eindelijk tijd om zijn dochter op te halen van het vliegveld in Thyborøn. Op zee gaan Donald en Maria ook even zwemmen. Het water is lekker en ze genieten er erg van. Maar dan in hoofdstuk 18 komt het drama waar Donald al bang voor was. Donald merkt dat Maria niet meer aan boord is. Hij raakt in paniek. Misschien is ze wel overboord gevallen. Hij bedenkt dat hij op zoek moet gaan. Hij pakt de rubberboot en vaart terug naar waar hij voor het laatst wakker is geweest. Als hij denkt dat hij haar gevonden heeft, blijkt het dat het een boei is die op het water dobbert. Donald kan de realiteit niet meer van zijn gedachtes afscheiden. Misschien was ze wel gewoon naar de wc gegaan. In hoofdstuk 24 verandert het perspectief, in plaats van dat je alles uit Donalds perspectief ziet, zie je het nu vanuit Hagars perspectief. Ze staat in de haven van Harlingen met Maria te wachten op haar man. Ze heeft een ontslagbrief van zijn werk in haar handen. Blijkbaar was hij 3 maanden niet aanwezig geweest op zijn werk zonder het te melden. Op het einde van het verhaal komt Donald aan op de haven, hij ziet er niet goed uit en is erg vermagerd. Hij zwaait naar zijn dochter en vrouw.
Tijd van het verhaal:
De volgorde van het verhaal is chronologisch, maar soms zijn er wel een paar flashbacks. Ik denk dat het verhaal zich afspeelt in onze tijd, dus de 21e eeuw. Dit denk ik omdat Donald een mobiele telefoon heeft. De tijdsduur van het verhaal is ongeveer 2 dagen. Ook is het augustus.
Personages:
Donald: De hoofdpersoon van het verhaal. Hij is degene over wie het hele verhaal gaat. Er wordt niet veel persoonlijke informatie over hem verteld in het verhaal, dus veel kom je niet over hem te weten.
Maria: Het 7-jarige dochtertje van Donald. Ze stelt veel vragen, maar dat vind Donald niet zo erg. Ze is heel gezellig en praat graag.
Hagar: De vrouw van Donald en de moeder van Maria. In het verhaal kom je niet veel te weten over haar, ze is een huismoeder zonder werk.
Perspectief:
Het verhaal in geschreven in de ik-vorm. De eerste helft van het verhaal kom je er nog niet achter hoe de hoofdpersoon heet. Pas als het perspectief aan het einde verandert kom je erachter dat de hoofdpersoon Donald heet.
Mijn mening:
Als ik eerlijk ben vond ik dit verhaal niet het beste wat ik ooit gelezen heb. Het was aan het begin best wel saai want het ging alleen maar over de reis en wat Donald van plan was. Toen Maria aan boord kwam werd het verhaal weer wat beter. Ik vind wel dat zij echt leven in het verhaal brengt. Ze stelt leuke vragen en geeft een leuk karakter aan het verhaal. Ook een leuk deel van het verhaal vond ik toen Maria overboord was. Het bracht wat spanning in het verhaal en het zorgt er echt voor dat je wilt weten hoe het afloopt. Op het einde werd het verhaal heel onduidelijk en snapte ik er even helemaal niks meer van. Ik weet nog steeds niet hoe het nou afgelopen was met Maria en waar ze uiteindelijk was. Al met al vond ik het een beetje een apart boek met maar soms een leuk stukje erin.
Zoek het maar uit - havo 4
Boekverslag Door: Nina Ostendorf
Titel boek: Zoek het maar uit Klas: H4D
Schrijver: Chantal van Gastel Datum: april ‘19
Samenvatting:
Het verhaal begint bij Ella. Ze werkt in een boekenwinkel met haar beste vriendin Milou. Ze wil later graag schrijfster worden, maar heeft nooit de kans gekregen om door te breken in de schrijverswereld. Op een dag moet ze alleen de winkel afsluiten en wacht tot de laatste klanten weg zijn. Maar dan komt er een vreemd figuur de winkel binnenlopen, hij heeft een pistool in zijn handen en vraagt om al het geld. Ella probeert snel na te denken wat ze moet doen en beslist om het geld uit de kluis te pakken. Maar als de overvaller het pistool op haar hoofd richt gaat ze nadenken. Ze denkt na over alles wat ze eigenlijk nog zou willen doen voordat ze dood zou gaan. Ze wil haar broer Boris laten zien dat ze trots op hem is, meer tijd aan haar oma besteden, haar mooie schoenen dragen, een boek schrijven en tot slotte Dex. Later denkt ze na waarom ze niet aan haar vriend Owen gedacht had. Ze zijn van plan samen te gaan wonen maar het gaat niet zoals gepland. Ella kan niet goed kiezen wat ze wil doen. Een ding weet ze wel: Ze wil een boek gaan schrijven. Om dit te doen wil ze veel vaker op bezoek bij haar oma. Maar eerst naar Boris, ze hebben elkaar al een lange tijd niet gezien omdat hij vaak met zijn band op tour is en hierdoor niet vaak thuis is. Ella was helemaal vergeten dat Boris samen met Dex in een appartement woont. Ze ging op bezoek bij Boris maar verwachtte niet om Dex ook weer te zien. Dit komt omdat Ella en Dex hun verleden niet zo goed afgesloten hebben. Ella vond Dex vroeger altijd leuk, maar dat was niet wederzijds. Hun jeugd eindigde met een ruzie die nooit echt opgelost is. Na het bezoekje bij Boris beslist Ella om naar haar oma te gaan. Ze is heel blij om haar weer te zien en ze praten veel bij. Ella komt erachter dat voordat oma met opa getrouwd was, ze een andere man leuk vond. Ella vraagt meer over die ‘vreemde man’. Ze besluit hier haar verhaal over te schrijven en op zoek te gaan naar de man en contact met hem te nemen. Ze gaat haar verhaal schrijven over hoe Ezra en Anna (oma) elkaar leerden kennen in de Tweede Wereldoorlog en hoe ze samen probeerden te overleven in de strenge kou. Omdat het best moeilijk is om zichzelf te concentreren bij Owen in huis besluit Ella voor een tijdje bij Boris en Dex in te trekken. Het gaat steeds beter tussen Ella en Dex en ze hebben nooit ruzie meer. Nu dat Ella bij Boris woont kan ze vaker op bezoek bij oma en zich steeds beter concentreren op haar verhaal. Omdat ze zo lang weg is bij Owen besluit ze nog een keer op bezoek te gaan, maar komt erachter dat ze eigenlijk gevoelens begint te krijgen voor Dex. Dit wil ze natuurlijk niet tegen Owen zeggen. Het gaat steeds slechter tussen Owen en Ella en na een zoen met Dex besluit Ella het uit te maken met Owen. Hij had haar al ten huwelijk gevraagd, maar dit ging nu niet meer door. Owen was boos maar vond het later beter dat ze het had verteld in plaats van geheim gehouden. Na dit ging Ella weer terug naar Boris en Dex en kreeg een relatie met Dex samen maakte ze een wishlist voor Ella, zodat ze wist waar ze aan toe was en wist wat ze nog wilde doen in haar leven. Op haar wishlist stond: een boek schrijven, oma vaak bezoeken, groupie van Dreamerz worden, alle toetjes van menukaart bestellen, skinny dippen met Dex, een tattoo nemen, in het nu leven, dapper zijn. Samen met Dex deed ze al deze dingen en ze kochten ook een hondje die ze Tazz noemde. Ook de relatie van Ella met Milou was weg. Omdat Ella niet meer bij de boekwinkel wilde werken was Milou klaar met haar en had geen zin meer in de vriendschap. Ella was nu officieel haar beste vriendin kwijt en had er geen meer over. Het ging steeds beter met haar verhaal en uiteindelijk is ze zo ver gekomen dat ze ‘de vreemde man’ die Ezra heet gevonden heeft en hem uitgenodigd heeft om een keer langs te komen. Hij reageert dat hij graag een keer langs komt. Maar helaas als het eindelijk zo ver is dat hij langs komt sterft de oma van Ella. Het is heel treurig en Ella is er niet blij mee. Helaas moet ze het nog tegen Ezra vertellen. Gelukkig is er nog een pluspuntje in het leven van Ella, Boris komt met Dex en de rest van zijn band op tv en op de radio. Zo worden ze nog bekender dan dat ze al waren. Tot slot is er nog een wishlist van Ella en Dex een jaar later: Ze zijn naar New York geweest om Ezra te bezoeken, opgetreden in NY, huis gekocht, spelen op Pinkpop, boekvertalingen, trouwen, samen oud worden, de mooie schoenen blijven dragen en in het nu leven.
Tijd van het verhaal:
Het verhaal speelt zich rond onze tijd af. Dit kun je zien doordat iedereen een telefoon heeft en een eigen laptop. De tijd is niet op chronologische volgorde. Er komen vaak flashbacks uit het vroegere leven van Ella en vooral haar verleden met Dex en Boris. Ook het verhaal dat Ella schrijft is een grote flashback aangezien het zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog.
Personages:
- Ella: Ze wil graag schrijfster worden en werkte eerst altijd in een boekenwinkel, na een overval ging ze werken al schrijfster en vond dit heel leuk. Het verhaal wordt vanuit haar perspectief geschreven en je maakt alles mee volgens haar ogen.
- Owen: De ex-vriend van Ella. In het begin van het verhaal heeft hij nog een relatie met Ella maar naarmate het verhaal loopt eindigt de relatie. Hij gaat veel om met Milou.
- Milou: Beste vriendin van Ella. Ze werkte aan het begin van het verhaal samen in een boekenwinkel waar Ella later ontslag nam.
- Dex: Ella kent Dex al vanaf dat ze op de basisschool zaten, vroeger vond Ella Dex altijd leuk en dat ik eigenlijk nooit gestopt. Aan het eind van het verhaal trouwt hij met Ella. Hij speelt in de band van Boris en is een van zijn beste vrienden. Dex’ moeder is alcoholist en heeft hier al haar hele leven last van en Dex ook last van haar.
- Boris: Broer van Ella. Woont samen met Dex en spelen samen in een band. Heeft nooit echt een vaste relatie en staat daar ook een beetje bekend om.
- Anna: Oma van Ella en Boris. Ella komt na de overval vaak bij haar op bezoek om te praten over het boek dat ze gaat schrijven. Ze doen samen veel leuke dingen. Aan het einde van het verhaal gaat ze dood.
Mijn mening:
Ik vond dit boek heel leuk om te lezen. Soms is het best voorspelbaar wat er gaat gebeuren, ik dacht aan het begin van het verhaal al dat Dex en Ella iets zouden krijgen en dat gebeurde ook echt. Ik had nooit zien aankomen dat de oma van Ella dood zou gaan. Dit was heel mooi verwerkt en de spanning was goed opgebouwd. Het verhaal is zo geschreven dat je graag wil weten hoe het verder gaat door soms opeens naar een ander stuk van het verhaal te springen. Soms komt er opeens een flashback van vroeger terug waardoor je meer te weten komt over de personages en hoe het vroeger ging met hun. Het verhaal wat Ella schreef over haar oma vond ik ook heel leuk om te lezen. Het kwam tussen de hoofdstukken van het normale verhaal door en dat vond ik mooi verwerkt. Het einde van het verhaal was heel zielig, omdat de oma van Ella doodging en dus Ezra nooit meer heeft kunnen zien. Dit raakte mij heel erg en vond ik erg zielig. Op het einde werd het nog wel iets beter gemaakt door de wishlist van Ella en Dex te laten zien. Hier kon je in een korte samenvatting lezen wat ze allemaal in een jaar meegemaakt hadden en wat ze nog wilden gaan doen met z’n tweeën.
Verraad me niet - havo 4
Juryrapport Door: Nina Ostendorf
Titel boek: Verraad me niet Klas: H4D
Schrijver: Tessa de Loo Datum: mei ‘19
De eisen waar het beste Nederlandstalige boek aan moet voldoen:
- Het boek heeft een verrassend einde:
Een verrassend einde maakt een boek veel leuker om te lezen. Een spannend einde zorgt ervoor dat je graag door wil lezen en wil weten hoe het verhaal afloopt. Het einde van het boek was verrassend. Tijdens de loop van het verhaal denk je dat de broer van Michiel zomaar weg kan komen met de moord die hij gepleegd heeft. Maar op het einde van het verhaal wordt hij zomaar aangegeven door zijn ex-vriendin en opgepakt door de politie. Michiel wist al vanaf het begin dat zijn broer Wolf de dader was, maar mocht hem niet aangeven want dat zou Wolf hem erge dingen aandoen.
- De titel weergeeft een perfecte strekking van het verhaal:
Een titel moet een perfecte strekking van het verhaal weergeven, omdat je kiest een boek op basis van een titel. Als de titel een heel ander onderwerp heeft dan het boek, past dit niet mooi bij elkaar. Je weet dan niet wat je moet verwachten van het verhaal dat je gaat lezen. De titel weergeeft inderdaad een perfecte strekking van het verhaal. De titel van het boek is verraad me niet. Aan het begin van het verhaal kom je erachter dat Wolf iemand vermoord heeft, zijn broertje Michiel heeft dit zien gebeuren. ’s Avonds kwam Wolf bij hem op zijn bed zitten en zei: “Broers verraden elkaar niet.” Dit is dus een perfecte strekking van het verhaal, omdat Michiel er het hele verhaal mee zit of hij het wel of niet tegen zijn ouders moet vertellen. Want wat zijn broer heeft gedaan kan eigenlijk niet.
- Het verhaal heeft een duidelijke verhaallijn en is goed te volgen:
Een verhaal moet een duidelijke verhaallijn hebben en moet goed te volgen zijn. Dit is omdat als een verhaal niet goed te volgen is en geen duidelijke verhaallijn heeft, raak je snel in de war. Het boek is dan ook een stuk minder leuk om te lezen, omdat je niet weet wat er gebeurt. Ik vond dat de verhaallijn soms niet heel duidelijk was. Het verhaal had veel te maken met flash backs. Deze waren niet altijd duidelijk aangegeven dus soms weet je niet of je in de tegenwoordige of verleden tijd zit te lezen. Ook was het taalgebruik soms best moeilijk te begrijpen en maakte dat het moeilijk om de tekst vloeiend met een goed tempo te kunnen lezen. Verder was het verhaal wel goed te volgen, als je maar wist waar in het verhaal je was en in welke tijd je was.
- De personages passen goed bij het verhaal:
Natuurlijk moeten de personages van een verhaal wel goed bij het verhaal passen. Dit is handig omdat de personages heel veel over het verhaal zeggen. Hoe ze doen en wat ze zeggen bepaald alles. De hoofdpersonages in dit verhaal zijn Michiel, Wolf en hun moeder. Ze passen goed bij het verhaal, omdat ze samen het verhaal één geheel maken. De banden tussen de hoofdpersonen laten het verhaal goed verlopen en zorgen voor duidelijkheid. Je leert de personen snel kennen en komt het meest te weten over Michiel, alles wordt vanuit zijn perspectief meegemaakt.
- Het boek is niet te dik en laat je nadenken:
Een té dik boek vindt niemand leuk om te lezen. Een verhaal wordt dan snel langdradig en ik houd het persoonlijk niet lang vol als een boek te dik is. Een boek wat je laat nadenken is altijd fijn. Het verhaal kan bijvoorbeeld met een open einde eindigen, hierdoor kun je nog even nadenken over het onderwerp en je eigen mening over het boek vormen. Het boek is niet te dik, het heeft maar 175 bladzijden. Dit vond ik heel fijn, je leest er lekker door heen en is goed te volgen zoals al eerder is gezegd. Omdat het boek veel flash backs heeft laat het je heel erg nadenken over de relaties tussen het verleden en het heden. Ook heeft het verhaal een open einde waardoor je na het lezen nog even na kan denken over wat je nou eigenlijk gelezen hebt.
Is dit boek het beste Nederlandstalige boek?
Naar mijn mening is Verraad me niet een van de beste Nederlandstalige boeken. Het boek heeft een verrassend einde en de titel weergeeft de perfecte strekking van het verhaal. De verhaallijn is heel duidelijk en goed te volgen. Tessa de Loo heeft dus goed haar best gedaan! Ook passen de personages die in het verhaal voorkomen goed bij het verhaal en maken de verhaallijn helemaal af. Tot slot is dit boek ook nog eens niet te dik en laat het je nadenken! Al met al is dit dus het beste Nederlandstalige boek!
De man zonder ziekte - havo 5
De man zonder ziekte
Recensie
door Nina Ostendorf
klas: H5E
Datum: september ’19
De man zonder ziekte gaat over Samarendra Ambani, die vaak Sam genoemd wordt. Zijn vader komt uit India en daarom heeft Sam zo’n aparte naam. Ook heeft Sam een zusje, Aida, ze heeft een chronische spierziekte en wordt steeds zwakker. Hij woont in Zwitserland met zijn vriendin Nina. Sam is een mogelijke winnaar van een architectuurwedstrijd en mag daarom naar Bagdad om een operagebouw te ontwerpen met een paar andere kandidaten. De opdrachtgever is de heer Hamid Shakir Mahmoed. Na Sams aankomst in Bagdad gaat het gelijk mis, hij mag ten eerste niet direct met het vliegtuig naar Bagdad, want dat zou te gevaarlijk zijn. Eenmaal aangekomen in Bagdad krijgt hij steeds andere bewakers, hij weet niet meer wie hij kan vertrouwen. Zijn kamer is erg vies en er zit overal ongedierte, het eten is ook niet zo smakelijk. Wanneer Sam zijn koffer opent ziet hij dat zijn kleren verruild zijn met die van een ander persoon, zijn dure kleding zijn verwisseld tot oude, gedragen kleren van een ander persoon. Ook krijgt hij geen contact met meneer Hamid Shakir Mahmoed. Sam voelt zich niet veilig en wil naar de Zwitserse ambassade. Hij wordt gebracht naar een checkpoint, maar zijn paspoort is ook gestolen en als hij zich niet kan identificeren wordt hij aangehouden en opgesloten in een cel. Na een paar uur alleen in de donkere cel wordt Sam uitgekleed totdat hij geen kleren meer aanheeft en komen acht mannen binnen en urineren op Sam. Sam schaamt zich heel erg en krijgt ook nog eens diarree. Na een paar dagen wordt hij gered door leden van het rode kruis. Hij mag weer naar huis toe en verteld weinig mensen over zijn ervaringen. Hij vraagt wel aan Nina of ze over hem heen wil urineren. Dit vindt ze raar, maar ze doet het wel.
In deel 2 krijgt Sam met zijn businesspartner Dave een nieuwe opdracht, dit keer uit Dubai. Ze moeten een grote bibliotheek bouwen, met een grote ondergrondse bunker. Ze mogen alleen tegen niemand over de bunker praten. Sam ontmoet in Zwitserland een Brit, die vraagt of Sam in Dubai wat informatie wil verzamelen. Sam trapt erin: Hij ziet nergens kwaad in. Hij gaat naar Dubai om de opdrachtgevers te ontmoeten en er gaat weer van alles mis. De gastvrouw Rose heeft elke dag dezelfde naam, maar ziet er steeds iets anders uit. Ook zitten er in zijn appartement allemaal kakkerlakken die niemand weg wil halen, ook zijn schoonmaakster niet. Tot slot ontmoet hij weer niemand die ook maar iets afweet van de bunker en de bibliotheek. Sam wordt door Rose uitgenodigd om een avondje mee te gaan pokeren, hij doet mee en koopt wat drank om mee te nemen. Op de terugweg beland Sam in een aanrijden en de politie is er snel bij. Als de politie ziet dat Sam drank in zijn auto heeft wordt hij opgepakt. Hij beland in een cel, maar weet niet goed waarvan hij eigenlijk beschuldigd wordt. Sam komt erachter dat hij verdacht wordt voor het betrokken zijn bij een moord. Ze verdenken dat hij een spion is met de naam: De man zonder ziekte. Door de rechter wordt hij veroordeeld tot doodstraf en zijn moeder, Aida en Nina mogen afscheid komen nemen.
Het boek is geschreven door Arnon Grunberg, geboren in Amsterdam in 1971. Hij heeft al veel succesvolle boeken geschreven en een paar prijzen gewonnen. Hij schrijft onder andere columns, essays, korte verhalen en rapportages van veel kranten. Zijn werk is vertaald in vierentwintig talen.
De personages passen erg goed bij het verhaal, de hoofdpersoon is Samarendra. Het perspectief is een personale verteller, Sam. Hij is een architect in een bedrijf met een collega Dave, waar we niet veel over te horen krijgen.
Nina is de vriendin van Sam en maakt zich vaak zorgen over Sam terwijl hij weg is. Ze wordt door Sam omschreven als de perfecte vrouw, met een klein snorretje. Ze vind het niet fijn dat Sam de hele tijd weggaat, maar uit gebaar van liefde scheert ze als Sam terug komt uit Bagdad haar snorretje af.
Ook wordt er veel gepraat over Hamid Shakir Mahmoed. Ik twijfel of hij wel echt bestaat, omdat Sam nooit met hem kan praten en als hij dan eindelijk een afspraak heeft gemaakt via een assistent van Hamid, wordt er op tv uitgezonden dat hij dood is.
De man zonder ziekte is een boek van 208 bladzijdes waar ik erg snel doorheen gelezen heb, het verhaal heeft veel spanning en vragen waar je antwoord op wilt hebben. Het verhaal bestaat uit 2 ongeveer even lange delen. In het eerste deel gaat het vooral over zijn eerste reis en in het tweede deel over zijn tweede en dus ook zijn laatste reis. Ik vind het wel fijn dat het verhaal in twee delen is verdeeld. Dit zorgt voor duidelijkheid in het verhaal.
Ik vind het ook heel mooi hoe de titel de perfecte uitstrekking van het verhaal heeft. Aan het begin gaat het erg veel over Sams zieke zusje en dat er niks mis is met Sam, hij zegt dan ook over zichzelf dat hij de man zonder ziekte is. Dit liet mij op het einde van het verhaal wel twijfelen. Ik wist nu niet meer zeker of Sam de man echt vermoord heeft of dat het puur toeval is. Ik vind het jammer dat daar geen duidelijk antwoord is, maar het is ook weer goed dat je je eigen fantasie kan laten werken.
De slotzin is ook erg mooi: Als de bewakers thuiskomen en hun vrouwen vragen: "Hoe ging het?", dan zullen ze antwoorden: "Prima. De gevangene heeft meegewerkt. Een sympathieke man!". Dit betekend dus dat Sam uiteindelijk wel dood is. Of toch niet?
Al met al vond ik de man zonder ziekte een heel mooi en best emotioneel boek om te lezen. Het is zeker een aanrader als je van emotionele, maar ook spannende en soms romantische boeken houdt. De titel omschrijft het verhaal heel goed en geeft echt een duidelijke weergave van het verhaal. Je kunt jezelf snel inbeelden in de personages. Dus een prachtig boek!
Grip - havo 5
Grip
Recensie
Door: Nina Ostendorf
Klas: H5E
Datum: december ’19
Samenvatting
Het verhaal bestaat uit 4 delen, elk deel wordt verteld door een andere personale spreker. Deel 1 wordt verteld door Paul van Woerden, hij is 40 jaar. Het begint op het station van Brussel met een van zijn vrienden, Vincent Voogd. Samen gaan ze naar een reünie die twee van hun vrienden georganiseerd hebben, Lotte de Greve en Martin Beers. 20 jaar geleden hebben ze met zijn alle dezelfde wandeling gedaan. Paul en Vincent zitten samen in de trein en hebben het over een krantenartikel over onsterfelijkheid. Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in Engeland. Martin en Lotte wonen samen in Engeland, met hun dochtertje Fiona. Paul herinnert zich veel dingen van 20 jaar geleden over zijn vrienden. Lotte was 20 jaar geleden gevallen, waardoor iedereen met het vliegtuig terug naar huis moest.
Deel 2 is geschreven in het perspectief van Martin. Hij zit met zijn dochtertje Fiona in de bus om Paul en Vincent op te halen van het station. Tijdens de busreis, wordt er een schaap aangereden door de buschauffeur. Ze moeten wachten op een nieuwe bus. Tijdens het wachten leer je Martin en zijn gedachten beter kennen. Hij voelde zich altijd buitengesloten in de vriendschap van Vincent en Paul. Als er eindelijk een nieuwe bus is, kunnen ze verder rijden naar het station.
In deel 3 is Vincent Voogd de personale verteller. Het begint met zijn herinneringen over zijn jeugd en de tijd waarin hij Lotte heeft leren kennen. Tijdens de reis van 20 jaar geleden kwamen ze bij elkaar en hebben ze gezoend. Maar Vincent is niet echt iemand die zich snel aan mensen bindt. Het liefst had Vincent wel een relatie met Lotte gehad, maar dat was niet mogelijk omdat hij veel gereisd heeft naar onder andere Japan. Na deze terugblik gaat het verhaal verder in de bus, onderweg naar het huis van Martin. Het gaat weer over het artikel over de onsterfelijkheid. De laatste paar kilometers wil Martin gaan lopen omdat het lekker weer is. Onderweg komen de jongens langs een mooi plekje om even te gaan zitten, bij het water. Vincent zet zijn koffer neer en gaat even zwemmen, maar hij heeft niet door dat het water stijgt. Hierdoor verliest hij zijn koffer met alle belangrijke spullen erin. Vincent wordt woedend op Martin, omdat hij niet op zijn spullen gelet heeft. Gelukkig vindt hij later zijn koffer terug, met een doorweken inhoud. Vincent heeft geen zin om te wachten tot het weer eb wordt om door te lopen, dus hij besluit omhoog te klimmen. Dit is erg gevaarlijk.
Deel 4 is een heel kort deel uit het perspectief van Paul. Hij heeft een andere route genomen dan Vincent en ziet een huisje. Hij denkt na over zijn leven. Dan ziet hij een vrouw die zomaar Lotte kan zijn.
Schrijver
Het boek is geschreven door Stephan Enter. Hij schrijft al verhalen vanaf 1999 en doet dit nog steeds. Grip was zijn eerste echte goed verkochte boek.
Mening
Ik vond dit boek niet leuk om te lezen. Hier voor heb ik verschillende redenen. Ten eerste is het heel verwarrend dat elk deel vanuit en ander perspectief is geschreven, zonder dat dit duidelijk is aangegeven. Dit had ik bij deel 1 en 2 nog niet door, daardoor werd het heel verwarrend om het verhaal goed te begrijpen. Ook was het mij niet duidelijk wanneer een stukje tekst in de tegenwoordige tijd was of dat het een terugblik was. Tijdens het verhaal werd er soms verwezen naar gebeurtenissen die 20 jaar geleden gebeurt waren. Dit was mij ook niet duidelijk, hierdoor snapte ik de volgorde van het verhaal niet. Ik verwachtte namelijk dat het verhaal chronologisch geschreven was. Ook was het taalgebruik erg moeilijk met veel lange zinnen. Het boek is niet heel dik, maar ik heb er een eeuwigheid over gedaan om hem uit te lezen. Pas bij het laatste hoofdstuk van deel 3 begon ik eindelijk een rode draad in het verhaal te vinden. Dat dit zo lang heeft geduurd vind ik niet leuk en daarom zou ik dit boek ook alleen maar aanraden als je echt heel goed kan lezen, of het leuk vindt om een moeilijk boek te lezen.
Dit zijn de namen - havo 5
Boekverslag Door: Nina Ostendorf
Titel boek: Dit zijn de namen Klas: H5E
Schrijver: Tommy Wieringa Datum: januari ‘20
Samenvatting:
Het verhaal bestaat uit 3 verschillende delen. Deel 1 bestaat uit 2 verschillende verhalen, het verhaal van Pontus Beg en het verhaal van de vluchtelingen. Laten we beginnen bij het verhaal van Pontus Beg. Hij is 53 jaar oud en politieagent in Michailopol, een niet echt bestaande stad ergens in de Steppe. Het enige leuke in zijn leven is de maandelijkse vrijpartij met zijn huishoudster. In zijn stad sterft een rabbijn, de laatste jood van de stad. Beg vraagt zich af of hij misschien ook een jood is, dus hij gaat op onderzoek uit en bestudeert de Thora. Hij vraagt dit zich af, omdat zijn moeder altijd een joods liedje voor hem zong. Beg belt zijn zus en vraagt of zij het liedje nog kent. Hij begint zich steeds meer als een jood te voelen. Het andere deel van het verhaal gaat over een groep vluchtelingen. Ze hebben met geld en valse papieren een mensensmokkelaar kunnen huren die hen met een vrachtwagen over de grens wil brengen voor een betere toekomst. Nadat ze over de grens zijn begint de lange wandeltocht. Er zijn een paar hoofdpersonen in het verhaal, maar zonder echte naam. Er wordt gesproken over een lange man, een stroper, een vrouw, de man uit Asjchabad, een jongen, een Ethiopiër en een jongen genaamd Vitaly. Samen maken ze de lange reis op zoek naar een betere plek om te leven, ze krijgen onderweg weinig tot geen eten en drinken. Voor de neger hebben vluchtelingen de meeste angst. Hij raakt een van de andere mannen aan en daarna krijgt deze man een zweer op deze plek. Na een paar dagen sterft de lange man en daarna ook nog de Ethiopiër. Niemand weet wie het heeft gedaan, maar ze nemen wel zijn hoofd mee. Het hoofd krijgt een magische betekenis voor de vluchtelingen.
In deel 2 van het verhaal komen beide verhalen samen. De groep vluchtelingen heeft Michailopol bereikt en ze maken de bevolking van dit dorp erg bang. Ze zien er uit als zogenaamde ‘’levende doden”. De burgemeester wil dat deze mensen zo snel mogelijk worden opgepakt. Ook Pontus Beg gaat zich hiermee bemoeien, hij is alleen wel heel erg verandert. Hij heeft zich overgegeven aan het joodse geloof. Ook vindt hij het hoofd in de tas van een van de vluchtelingen, wanneer hij aan de groep vraagt wie dit gedaan heeft, geeft niemand antwoord. Alleen de jongen vertelt kort iets aan Beg. Dan komt Pontus erachter dat de vrouw zwanger is, ze is zwaar ondervoed en moet dus snel naar het ziekenhuis. Toch brengt de vrouw een gezond kind op de wereld, maar helaas overleeft ze het zelf niet.
In het laatste deel gaat Beg met een jongen die hij kleine Mozes genoemd heeft naar het Beloofde Land. Beg zegt tegen de jongen dat hij jood moet worden zodat hij een paspoort krijgt om in Israël te komen. Hij moet de zoon van hem worden om dat te kunnen doen.
Opbouw:
Het verhaal speelt zich af in het najaar, de winter en het voorjaar. Het verhaal is opgedeeld in 3 delen met allemaal losse hoofdstukken. Deel I: 24 hoofdstukken, deel II: 14 hoofdstukken en deel III: 1 hoofdstuk. Deel I is ook weer opgebouwd uit twee door elkaar lopende delen, het deel van Pontus en het deel van de vluchtelingen. In deel II komen de verhalen samen en in het derde deel gaat het alleen over Pontus Beg.
Personages:
- Pontus Beg: De hoofdpersoon van het verhaal. Hij is 53 jaar oud en werkt als politieagent in zijn dorp. Hij is erg eenzaam en heeft geen contact meer met zijn familie, want de meeste van hun zijn al dood. Hij drinkt precies 5 glazen wodka per dag.
- De vluchtelingen: Ze hebben allemaal geen echte naam meer, alleen maar bijnamen. Samen gaan ze op reis voor een beter leven. Ze zijn niet allemaal even goede vrienden, maar samen komen ze er wel.
Perspectief:
Het verhaal wordt in deel I op twee manieren verteld. De oneven hoofdstukken zijn van Pontus Beg en vanuit zijn perspectief geschreven. Het deel van de vluchtelingen is vanuit alwetend perspectief geschreven. Deel III is alleen vanuit Pontus Beg’s perspectief geschreven.
Thema:
Er komen verschillende thema’s voor in het verhaal, zoals eenzaamheid, discriminatie en geloof. Deze thema’s komen van beide kanten van het verhaal voor.
Mijn mening:
Ik vond dit boek best leuk om te lezen. In het begin was het best moeilijk om de twee groepen te leren kennen, omdat het om het hoofdstuk van perspectief verandert. Nadat de verhalen samen waren gekomen was het verhaal veel leuker om te lezen, omdat het makkelijker was om te volgen. Ik vond het verhaal van Beg niet altijd even leuk, omdat het best saai werd omdat hij het erg veel over het jood worden had, er was niet veel spanning. Het verhaal van de vluchtelingen daarentegen was veel leuker om te lezen, er was meer actie in dit deel van het verhaal en er gebeurde meer.
Het diner- havo 5
Boekverslag Door: Nina Ostendorf
Titel boek: Het diner Klas: H5E
Schrijver: Herman Koch Datum: februari ’20
Samenvatting:
Het verhaal begint met deel één: het aperitief. Paul gaat met zijn vrouw, broer en zijn vrouw uiteten in een chique restaurant waarvan hij de naam liever niet noemt. Eerst gaan Paul en Claire (zijn vrouw) iets drinken in een café. Claire vraagt of Paul de laatste tijd iets raars heeft gemerkt aan hun zoon Michel. Paul heeft wel een filmpje gezien waarin Michel dakloze slaat, maar hij heeft beloofd daar niks over te zeggen tegen zijn vrouw. Eenmaal aangekomen in het restaurant bestellen ze allemaal een roze wijn van maar liefst 10 euro per glas. Paul vindt het erg vervelend dat zijn broer Serge een politicus is. De dames zijn even naar buiten gelopen om een frisse neus te halen. Wanneer Paul ze wil gaan halen wordt er een mobiel gebeld, het geluid komt uit zijn zak. Het is de telefoon van Michel. Michel belt zijn eigen telefoon omdat hij hem graag terug wil. Dan bekijkt Paul nogmaals de video van de zwerver en denkt terug naar een paar maanden geleden. Michel en Rick wilden pinnen, toen er opeens een zwerfster in het hokje lag. De jongens gooide allemaal troep naar haar, waaronder een jerrycan. Een geworden aansteker doet de rest. De vrouw gaat dood en in vlammen op. Het filmpje kwam op “opsporing vermist”, maar de jongens werden niet gevonden door de politie. Wanneer Paul de voicemailberichten van Michels telefoon luistert, hoort hij ook een voicemail van Claire. Ze blijkt de hele tijd al alles te weten. Dan komt er een nieuwe flashback. Paul werkte vroeger als leraar op school, maar heeft ontslag genomen omdat het niet zo goed met hem ging. Hij werd doorverwezen naar de schoolpsycholoog. Hij spreekt over een genetische afwijken, die Michel ook zou kunnen hebben. Bij de geboorte zou dit getest kunnen worden door de vruchtwaterpunctietest. Claire zegt niet meer te weten of die ooit afgenomen is bij haar. Tijdens het nagerecht wil Serge graag praten over wat Michel en Rick gedaan hebben. Hij zegt dat Rick hier erg onder lijdt en Serge wil zijn baan opzeggen als bijna-minister. Claire heeft met Babette afgesproken dat ze er alles aan gaan doen dat hij er niet mee stopt. Dus dat doet Claire. Ze duwt een gebroken wijnglas in zijn gezicht. In de epiloog volgt een korte opsomming van wat er allemaal gebeurt is. Serge heeft de verkiezingen niet gewonnen, verrassend heeft hij ook geen klachten ingediend tegen Claire. Beau is die avond spoorloos verdwenen. Michel heeft daarvoor gezorgd. Ook komt Paul erachter dat Claire wel een vruchtwaterpunctietest heeft.
Personages:
Paul: Hij is een ex-geschiedenisleraar die niet altijd zijn gevoelens onder controle heeft.
Serge: Hij is de broer van Paul. Hij wil graag minister president worden, maar helaas gaat deze droom niet door voor hem. Het is een echte wijnkenner van boeren afkomst.
Claire: Ze is de vrouw van Paul en ze is erg slim. Ze is ook erg stiekem, want ze weet veel dingen die haar man niet weten.
Thema:
Het thema van dit verhaal is familie en familiegeheimen. Alleen de familie Lohman weet wie de zwerfster vermoord heeft en ze zullen dit aan niemand vertellen. De familie is erg close in tijden als het slecht gaat en ze zorgen goed voor elkaar. Toen Claire een tijdje in het ziekenhuis lag boden Serge en Babette aan om voor Michel te zorgen zodat Paul het niet zo zwaar zou hebben.
Mening:
Ik vond dit boek erg leuk om te lezen, alleen soms was het wel iets te langdradig. Hiermee bedoel ik dat de schrijver soms iets te lang doorging over één bepaald onderwerp. Ook vond ik het niet fijn dat de schrijver soms dingen achterhield voor de lezer, omdat het niet belangrijk zou zijn. Zo vertelde hij niet in welk restaurant ze zaten en soms namen en andere dingen hield hij schuil. Het verhaal was wel makkelijk te lezen en het aantal hoofdstukken was ook erg fijn. Ik vond het wel grappig dat het boek opgebouwd was als een echt diner, van aperitief tot nagerecht en alles daartussen. Er zat genoeg spanning in het verhaal om je nieuwsgierig te maken naar wat er nog meer ging gebeuren.
Overige opdrachten
Terugblik Havo 4
Wat is je startpositie?
Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.
Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.
Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.
We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.
Plak je antwoorden hieronder