Varkenshouderij in de regio

Varkenshouderij in de regio

Varkenshouderij BOL Doetinchem

De opleiding Varkenshouderij Doetinchem is samenwerkingen aangegaan met partners in de nabije omgeving die van betekenis willen zijn voor het onderwijs.

Waarom samen met het bedrijfsleven?

  1. Innovaties en vernieuwingen worden automatisch onderdeel van het onderwijsprogramma
  2. De opleiding wordt aantrekkelijker en daardoor zijn studenten meer gemotiveerd
  3. Onderwijs van experts op specifieke thema's
  4. Na diplomering een betere aansluiting bij de arbeidsmarkt

Zone.College biedt opleidingen aan binnen zowel het vmbo als het mbo. Het mbo onderwijs wordt aangeboden vanuit de locaties Zwolle, Deventer, Doetinchem, Hardenberg en Almelo.

Dit wikiwijs arangement opent het best in Chome en biedt informatie voor studenten, ouders/verzorgers, bedrijven, docenten en andere belangstellenden over de opbouw en inhoud van de opleidingen. Heb je vragen of opmerkingen? Dan kun je contact opnemen met Brigitte Kok, docent Varkenshouderij Zone.college. bkok@zone.college.

 

Onze partners

We zijn zeer verheugd dat we een aantal preferentie bedrijven uit de regio onze partner mogen noemen. Zij zijn bereid om de opleiding mede vorm en inhoud te geven. Ondernemers die hun bedrijven openstellen als praktijklocatie en zo betrokken en enthousiast zijn dat zij de rol van praktijkdocent zullen gaan vervullen.

De ondernemers en hun bedrijven zijn gekozen vanwege:

  1. de passie voor het werkveld Varkenshouderi;
  2. de diversiteit die we studenten kunnen laten ervaren doordat de bedrijven enorm divers zijn;
  3. het abstractievermogen. Een aantal van deze ondernemers zijn actief zowel regionaal als landelijk in verschillende besturen en bij diverse initiatieven. Kennis van circulair ondernemen en ketendenken is groot en actueel;
  4. de maatschappelijke betrokkenheid en begrip voor onderwijs en studenten;
  5. de innovatieve wijze van bedrijfsvoering;
  6. specifieke expertise rondom bijv. voortplanting of techniek;
  7. de passende faciliteiten die zij bieden om met een groep studenten zowel theoretisch als praktisch aan de slag te gaan.

Bovenstaande houdt concreet in dat de opleiding voor een deel op deze bedrijven plaats zal vinden. Daar waar bedrijven moeilijk bereikbaar zijn zorgt Zone.college voor vervoer.

In groen de partners van Zone.college Varkenshouderij. In rood de studenten cohort 2019-2020
In groen de partners van Zone.college Varkenshouderij. In rood de studenten cohort 2019-2020

Varkenshouderij Steentjes

Mark Steentjes (1986) heeft samen met zijn ouders een zeugenbedrijf met 1200 zeugen in het Gelderse Etten. Mark runt het bedrijf vanuit een maatschap met zijn ouders. Daarnaast zijn er 4 werknemers. Het bedrijf inventariseert veel data en zal hier in de toekomst meer op sturen.Het bedrijf voelt zich mede verantwoordelijk voor het opleiden van jonge mensen. Mark is van mening dat onderwijs actueler kan en is bereid om een bijdrage te leveren. Daarnaast kan de sector veel goede mensen gebruiken en een aantrekkelijke opleiding draagt bij aan het imago van de sector. Zone.college is welkom op het bedrijf met groepen studenten. Zowel incidenteel (bijv. een bedrijfsbezoek) als structureel (bijv. een dagdeel 30 weken achter elkaar). Ook zijn er mogelijkheden om projecten in opdracht van het bedrijf uit te voeren. Wat het bedrijf belangrijk vindt in de relatie met school en onderwijs is dat afspraak, afspraak is en dat communicatie open en helder is. Samen het beste eruit halen in het belang van de studenten!

Vader Bennie is naast Mark nog zeer actief in het bedrijf. Beslissingen neemt hij echter niet meer. "De jeugd moet de koers bepalen, zij zien kansen en denken niet in belemmeringen. Niet altijd makkelijk om het bedrijf dat ik heb opgebouwd los te laten maar Mark moet ook kunnen leren en dat doe je alleen door ook fouten te mogen maken."

Tijdens de uitbreiding van 800 naar 1.200 zeugen in 2017 heeft Mark een blog bijgehouden over zijn ervaringen met het bouwen in eigen beheer.

Blog Mark Steentjes

Contact
Meesterijweg 10a Etten
mtssteentjes@gmail.com
06-30619189

Vervoer
Het bedrijf ligt op 5 km afstand van de school. Studenten reizen zelfstandig naar dit bedrijf. Studenten: graag tijdig aangeven bij je coach wanneer vervoer een probleem vormt. Dan gaan we samen op zoek naar oplossingen.

Link naar Varkenshouderij Steentjes op de website van Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven

Varkenshouderij Wikkerink

Andre Wikkerink runt samen met zijn vrouw en zoons een bedrijf met 500 zeugen en 3000 vleesvarkens in beter leven concept. Daarnaast verbouwt het bedrijf op 55 ha aardappelen, mais en doperwten en bonen in combinatie met een collega akkerbouwer. Varkenshouderij Wikkerink koopt geen dieren aan maar fokt eigen zeugen. Onderwijs is belangrijk voor de sector. Goed opgeleide medewerkers weten wat er nodig is en het is belangrijk dat de Varkenshouderij vooruit wordt geholpen. Het aantal ondernemingen daalt vanwege financiële perikelen, wetgeving en imago. De zichtstal is een van de manieren waarop het bedrijf boer en burger wil verbinden en een steentje bijdraagt aan imagoverbetering.

Andre Wikkerink: "Werken met jonge mensen houdt je jong en zorgt dat je met de tijd meegaat. Veranderingen worden dan beter bijgehouden. Het is mooi dat eigen kennis en ervaring door kunnen geven aan de volgende generatie".

Contact
Harterinkdijk 25 te Sinderen
a.wikkerink@comveeweb.nl
06-13445454

Vervoer
Het bedrijf ligt op 12 km afstand van de school. De bushalte op 3 km loopafstand van het bedrijf. School zorgt voor vervoer van en naar het bedrijf vanaf locatie Doetinchem. Studenten: mocht je hier geen gebruik van willen maken geef dit dan tijdig aan bij je coach. Het kan betekenen dat er voor kleiner (lees goedkoper) vervoer gekozen kan worden namelijk.

Link naar Varkenshouderij Wikkerink op de website van Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven

Varkenshouderij Huls

Varkenshouderij Huls is een vermeerderingsbedrijf met 1300 Deense zeugen en 3900 biggen. Ruud heeft het bedrijf onlangs overgenomen van zijn ouders. Zowel zijn ouders als zijn vriendin werken mee in het bedrijf. Er zijn 2 medewerkers in dienst en daarnaast enkele ZP´ers actief tijdens drukke dagen. Het bedrijf werkt met een weeksysteem dat in de loop der jaren is uitgebreid en opgeschaald. Op een andere locatie staat een voergeldstal met nog 3500 biggen. Naast de varkens wordt er actief gefokt met paarden en is er kleinschalig akkerbouw. Het bedrijf heeft veel ervaring met het begeleiden van stagiaires. Zowel Vee, als Varken als Paraveterinair. Ruud heeft zelf de opleiding MAS Veehouderij afgerond, is actief geweest in het bestuur van de AJK (Agrarisch Jongeren Contact) en is op dit moment voorzitter bij de Wildbeheer eenheid. Ook is hij bestuurslid van de schietvereniging en lid van de Rabobank ledenraad.

Ruud: "Het is belangrijk om jonge mensen te laten zien hoe mooi en leuk het werken in de varkenhouderij is. We hebben veel te bieden waardoor zij zich verder kunnen ontwikkelen."

Contact
Rabelingstraat 10 te Silvolde
Huls, ruud_huls1983@hotmail.com
06-13387687

Vervoer
Het bedrijf ligt op 10 km afstand van de school en op 1 km afstand van de bushalte. Studenten reizen zelfstandig naar dit bedrijf. Indien gewenst kan op school een fiets geleend worden. Studenten: graag tijdig aangeven bij je coach wanneer je hiervan gebruik wenst te maken.

Link naar Varkenshouderij Huls op de website van Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven

Varkenshouderij van de Wolfshaar

Erwin van de Wolfshaar
Erwin van de Wolfshaar
Andres Pouwels
Andres Pouwels

Varkenshouderij Van de Wolfhaar is een maatschap waarvan Erwin van de Wolfshaar eigenaar is samen met zijn ouders. Ong. 3500 zeugen op 2 locaties, Vragender en Aalten en daarnaast een biggenbedrijf. Het zijn moderne bedrijven van bovengemiddelde grootte. Er zijn 12 mensen werkzaam in de stallen op de verschillende locaties. Leren en werken in teamverband is op dit bedrijf goed mogelijk. Iedereen heeft eigen verantwoordelijkheden en communicatie is daarbij zeer belangrijk. Er is gekozen voor brijvoer, omdat er dan reststromen kunnen worden gevoerd vanuit de humane sector. De kraamstallen zijn uitgevoerd met balansvloeren.

Het bedrijf in Vragender is energieneutraal door warmteterugwinning uit de biologische luchtwassers. De stallen zijn gekoppeld aan een luchtwasser, die de lucht reinigt. Warmte wordt onttrokken uit het opgewarmde reinigingswater en hiermee wordt het bedrijf verwarmd. De samenwerking met onderwijs wordt aangegaan vanwege de uitstekende koppeling van praktijk en studie. Erwin van de Wolfshaar hoopt hiermee tevens potentieel talent aan het bedrijf te kunnen koppelen. Andres pouwels, bedrijfsleider van het bedrijf in Aalten zal in Aalten een groot deel van de begeleiding op zich nemen.

​Erwin heeft zelf de opleiding HAS Agrarisch ondernemerschap afgerond. Hij is daarnaast columnist bij de Boerderij. In het verleden was hij penningmeester van Jong Volk te Vragender en actief in verschillende ledenraden (Agrarische bedrijfsverzorging, ABZ Diervoeding).

Contact Vragender 
Kapelweg 38 
erwin_vragender@hotmail.com
06-51637376

Contact Aalten
Andres Pouwels
Gendringseweg 9
a-mpouwels@kpnmail.nl
06-13373189

Vervoer:

  • Aalten: Bushaltes Sluiskes, De Heurne, 3 km lopen. Het bedrijf staat op 20 km autorijden van de school.
  • Vragender: Buurtbushalte Galileistraat Lichtenvoorde en dan 2 km lopen. Het bedrijf staat op 25 km autorijden van de school.

School zorgt voor vervoer van en naar het bedrijf vanaf locatie Doetinchem. Studenten: mocht je hier geen gebruik van willen maken geef dit dan tijdig aan bij je coach. Het kan betekenen dat er voor kleiner (lees goedkoper) vervoer gekozen kan worden namelijk.

Link naar Varkenshouderij van de Wolfshaar op de website van Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven

Varkenshouderij van Schijndel

Varkenshouderij van Schijndel is een bedrijf met ongeveer 3000 vleesvarkens en 130 ha akkerbouw. Er wordt gewerkt met het Beter leven concept. Er worden aardappelen suikerbieten, graan, koolzaad en sojabonen geteeld. De broers Martin en René zijn samen eigenaar van de VOF. Vader Jan werkt mee in het bedrijf. 1,5 dag per week is een monteur werkzaam voor met name de akkerbouwtak. In de pieken van de akkerbouw wordt gewerkt met ZP´ers uit de regio. René werkt deels op het bedrijf en is daarnaast boekhouder. René is hoofdverantwoordelijk voor de vleesvarkens en theoretisch sterk. Martin is meer praktisch ingesteld en hoofdverantwoordelijk voor de akkerbouw. Het bedrijf vindt samenwerking met onderwijs belangrijk omdat het aantal studenten dat zich richt op de varkenshouderij beperkt is en kennisdeling over de sector heel belangrijk. Het bedrijf werkt graag mee om de aantrekkelijkheid van de sector te vergroten. Met veel praktijk en les op de bedrijven zal de opleiding de studenten meer aanspreken. Martin heeft de opleiding HAS Tuin- en akkerbouw afgerond. René heeft de HAS Bedrijfskunde afgerond. Tevens is René lid van het LTO bestuur Aalten/Dinxperlo

Contact
Klokkemakersweg 8 te Aalten
vofvanschijndel@gmail.com
0651286450

Vervoer
Het bedrijf ligt op 20 km afstand van de school. Het treinstation van Aalten is op 5 km. School zorgt voor vervoer van en naar het bedrijf vanaf locatie Doetinchem. Studenten: mocht je hier geen gebruik van willen maken geef dit dan tijdig aan bij je coach. Het kan betekenen dat er voor kleiner (lees goedkoper) vervoer gekozen kan worden namelijk.

 

Link naar Varkenshouderij van Schijndel op de website van Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven

Varkenshouderij Rotink

Varkenshouderij Rotink is een vermeerderingsbedrijf met 1000 TN70 zeugen. Rik runt het bedrijf vanuit een VOF met zijn ouders. Zij werken niet actief mee. Er zijn 3 medewerkers in dienst en daarnaast 3 ZP´ers actief tijdens drukke dagen. Het bedrijf werkt met een 4-weeks systeem waarbij in 2 tot 4 dagen alle geboortes plaats vinden. Hiervoor is gekozen vanwege arbeidsefficiëntie en optimalisatie van processen. Rik vindt het belangrijk om mensen toekomstbestendig op te leiden in een sector die kleiner wordt. Als bedrijf draagt hij een steentje bij door onderwijs actueler te maken. De informatie vanuit de bedrijven is meer up to date dan de informatie vanuit de school. Hij noemt met name ook de toeleveranciers en andere experts zoals een dierenarts die ook een rol hebben bij goed opleiden. Rik heeft zelf de opleiding mbo Veehouderij afgerond, is actief in verschillende ledenraden en is voorzitter van Barloos belang, de plaatselijke dorpsvereniging.  

Rik: "Ik hoop dat we met deze nauwe samenwerking ook jongeren enthousaist maken voor de varkenssector. Werkgelegenheid is er ruimschoots."

Contact
Lichtenvoordsestraatweg 69 te Aalten
rikrotink@gmail.com
06-12808220

Vervoer
Het bedrijf ligt op 24 km afstand van de school. Het busstation is op 1 km lopen en het treinstation ligt op 10 min afstand met de bus. Studenten reizen zelfstandig naar dit bedrijf.

Link naar Varkenshouderij Rotink op de website van Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven

Onderwijsthema's en materialen

Links van deze tekst staan onderwerpen die aan de orde komen. Onder het onderwerp staan thema's, leerdoelen en links naar onderwijsmaterialen die benodigd zijn om je opleiding goed te doorlopen.

Studenten klas 1 Varkenshouderij niveau 3 en 4 hoeven geen boeken aan te schaffen. Wel is het de bedoeling dat de materialen van het ontwikkelcentrum gebruikt gaan worden. Aan deze licentie zijn kosten verbonden.  

Materialen ontwikkelcentrum

 

Student
Een deel van je lesmateriaal staat in de electronische leeromgeving Cum Laude (het kan even duren voordat je wordt doorgelinkt)

Cum Laude Varkenshouderij

 

Partners en geïnteresseerden
Toegang tot de electronische leeromgeving
Cum Laude Varkenshouderij
 

Groen Kennisnet

Onderstaande link verwijst door naar Groen Kennisnet. Hier staat een kennisbank, leermaterialen en dossiers waaruit actueel informatie geput kan worden.

Groen Kennisnet


Veehouderij

Overzicht lesmaterialen Melkveehouderij

Leermaterialen veehouderijonderwijs

Hygiëne en gezondheid

Thema's en leerdoelen

Onderstaand overzicht geeft de onderwerpen, thema's en de leerdoelen weer die horen bij Hygiëne en gezondheid.

 

Onderwerp Thema Leerdoel
De student...
Algemeen Fokkerij driehoek   

Kent de verticale keten
Kent de verschillende type varkensbedrijven

  Geschiedenis Kent het ontstaan van varkenshouderijen in bepaalde regio’s
  Huidige situatie Kent de algemene bedrijfsgegevens, zoals type bedrijf, bedrijfsgrootte, werkwijze
  Keten en omgeving

Kent toeleveranciers en afnemers
Kent het productiedoel

  Productiecyclus Kent de productiecyclus, periodes, worpindex
  Hygienische maatregelen

Kent het hygiëne protocol voor bezoekers
Kent de overige hygiënische maatregelen
Past de hygiënische maatregelen toe
Kan reinigen
Kan ontsmetten
Kan dosering ontsmettingsmiddelen bepalen

  Herkennen gezond dier

Herkent de gezondheidskenmerken
Bij biggen en zeugen
Kan temperaturen

  Natuurlijk gedrag Kent het natuurlijke gedrag
  Dierwelzijn

Kent de welzijnsnormen

Kan verrijkingsmateriaal aanbieden
Kent de ingrepen
Kan biggen ijzer toedienen
Kan couperen
Kan tanden slijpen
Kan verdoofd castreren
Kent keurmerken

  Herkennen van ziekten en problemen Herkent ziekteverschijnselen en gezondheidsproblemen, kan de verschijnselen benoemen
  Meldplicht Weet welke veeziekten gemeld dienen te worden volgens GD en waarom
  Parasieten

Kent de meest voorkomende parasieten en de bestrijding
Kan een mestmonster nemen

  Registratie (o.a. I&R) Kent het nut van de I&R en kan deze uitvoeren
  Kengetallen

Kent de gezondheidskengetallen
Kan medicijngebruik registreren

  GD monitoring Kent de monitoringsmogelijkheden GD
  Enten en entschema Kent het ent schema en kan enten
  Medicijngebruik

Kan medicijnen doseren
Kan medicijnen toedienen

  Bedrijfsgezondheidsplan Kent het nut en de inhoud van het plan
  Bedrijfsbehandelplan Kent het nut van het plan, kan volgens het plan werken
  Plaagdieren

Kent de schade veroorzaakt door plaagdieren
Kan plaagdieren weren op het erf
Kan plaagdieren, onder begeleiding,
bestrijden

  Omgaan met dieren

Kan biggen hanteren
Kan een varken verplaatsen
Kent de mens dier interactie

  Factoren ziekten

Kent de invloed van de omgeving op mogelijke ziekten en problemen
(bijvoorbeeld door verkeerde voeding kan diarree ontstaan)

Getuigschriften en certificaten Entcertificaat
(door dierenarts)
 
  Verdoofd castreren  
Biologie Anatomie

Kent de bouw van het varken
Kan de organen en andere onderdelen benoemen

  Fysiologie Kent de ademhaling, lichaamstemperatuur, hormonen e.d.
  Ziekteverwekkers Kent ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen, parasieten en  hun eigenschappen
  Zoönose

Kent zoönose en de gevolgen
Kan juiste hygiënische maatregelen treffen

  Levend en dood vaccin Kent de verschillen in werking

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huisvesting en klimaat

Voeding

Fokkerij en vruchtbaarheid

Telen van een gewas

Thema Herkennen van onkruiden en grassen

Herkennen van onkruiden

Herkennen van grassen

Verzorgen vleesvarkens

Verzorgen van de reproductie

Verzorgen kraamzeugen en biggen

Bedrijfsvoering

Algemeen vormende vakken

Naast beroepsgericht onderwijs bestaat een deel van de opleiding uit algemeen vormend onderwijs. De vakken zijn landelijk bepaald en verplicht in iedere mbo opleiding.  

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Burgerschap
  • Engels (N4 verplicht, N3 vrijwillig)

De vakken worden op één dag op school in Doetinchem ingepland samen met studenten van andere opleidingen. De examens Nederlands, rekenen en Engels worden vanaf de tweede helft van leerjaar twee ingepland. Bovengenoemde vakken worden in leerjaar twee afgerond.

Keuzedelen

In de loop van het eerste leerjaar ga je kiezen welk keuzedeel je gaat volgen. Je kunt kiezen uit het keuzedeel Veehouderijspecialisatie en het keuzedeel Melken.

Niveau 3 volgt tevens vanaf de start het keuzedeel Engels

 

Verdere informatie volgt

Onderwijsconcept Meester-Gezel

Het Meester-Gezel concept is gestart omdat we verwachten dat er sneller en beter diepgang geboden kan worden wanneer studenten onder directe leiding van experts leren op het bedrijf.

Studenten gaan in kleine groepen naar partners in de regio en krijgen daar intensieve begeleiding bij het opdoen en inoefenen van praktische vaardigheden betreffende bepaalde werkprocessen.

Het bedrijf/de meester:

  • is SBB erkend
  • neemt deel aan een gezamenlijke avond georganiseerd door Zone.college waarbij aandacht is voor didactiek, pedagogiek en intervisie.
  • begeleidt studenten bij het vullen van hun logboek en is gedurende de lestijd continue aanwezig
  • stuurt voor 10.00u een whatts app bericht naar de coach wie er wel en niet aanwezig is
  • geeft instructie over het waarom, het hoe en de samenhang met andere bedrijfsaspecten. Bijvoorbeeld de handeling 'IJzer toedienen'. Tijdens theorieles krijgen studenten kennis, tijdens de BPV voeren ze de handeling uit. Daar zit een hiaat. Namelijk de praktische uitleg en het inoefenen van de handeling o.l.v. een expert in de uitvoering.

    Praktisch voorbeeld IJzer toedienen:
    De meester herhaalt de theorie (bijv. hoeveel mg of cc ijzer per big), vervolgens doet hij de handeling voor (waarbij hij vertelt dat hij controleert of de naald scherp is, de gebruiksduur van de naald en wat risico's zijn) en daarna begeleidt hij de studenten bij het inoefenen van de handeling door feedback te geven op wat goed gaat (je hanteert de big uitstekend) en beter kan (denk erom dat je in de spier spuit).

De student:

  • vult dagelijks zijn logboek (en upload deze in CumLaude). Hierin geeft hij aan hoe het leren verloopt, welke acties ondernomen zijn, welke afspraken gemaakt zijn, welke aandachtspunten er zijn, enz. Ook is er binnen dit logboek wekelijks aandacht voor werknemersvaardigheden (houding, gedrag). Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van de STARR methode ter reflectie.
  • wanneer een student verlof wil aanvragen doet hij/zij dit bij de coach en niet bij de meester

De coach (Arjen Schutten, aschutten@zone.college)

  • heeft voor aanvang telefonisch contact met het bedrijf
  • geeft studenten instructie over onderwijsproces, organisatie en afspraken
  • bespreekt wekelijks tijdens het coach-uur of LOB het logboek
  • bezoekt de studenten in de eerste 40 uur van het traject
  • registreert dagelijks aan- en afwezigheid in Magister
  • heeft minimaal maandelijks contact met het bedrijf
  • noteert voortgang in Magister

Kwaliteit

  • Er zijn samenwerkingsafspraken opgesteld tussen Zone.college en de afzonderlijk bedrijven waarin afspraken en verwachtingen helder zijn geformuleerd.
  • Wekelijks evalueren docenten en coach met de studenten om verbeterpunten in kaart te brengen.  
  • Op de helft van het traject vindt een evaluatiegesprek plaats waarbij verbeterpunten worden geformuleerd. Zowel coach, bedrijf als student leveren input.
  • Mocht na tussentijdse evaluatie blijken dat er bepaalde aanpassingen benodigd zijn om de kwaliteit beter te monitoren of borgen dan zullen deze worden gewijzigd.

 

 

Lestijden en aanwezigheid

Lestijden

  • Wanneer je les hebt op de praktijkbedrijven starten de lessen om 9.00u en eindigen rond 15.30u.
  • Het eerste lesuur in Doetinchem start om 8.30u. Het lesrooster geeft het aanvangstuur en de einddtijd aan.
  • De meester-gezeldagen starten om 9.30u en duren tot ongeveer 15.00u.
  • De tijden van stage worden afgestemd met bedrijf. Een stagedag duurt gemiddeld 8 uur en de student dient minimaal eenmaal per dag aanwezig te zijn rond het voeren.  

* de tijden worden na de herfstvakantie geevalueerd en eventueel bijgesteld.

Aanwezigheid
Voor de opleiding Varkenshouderij in de regio geldt dat je 90% van de lessen gevolgd dient te hebben. Wanneer je hieraan niet voldoet ontvang je een vervangende opdracht. De 90% geldt voor zowel ongeoorloofd als geoorloofd absent.

Geoorloofd absent :
- tijdig gemelde ziekte
- tijdig aangevraagd verlof (voor bijv. bruiloft of begrafenis)

Ongeoorloofd absent:
- afwezigheid die buiten tijdig gemelde ziekte en tijdig aangevraagd verlof valt

* een aanvraag voor verlof kan via een nette email aan je coach. Zorg ervoor dat je de reden en data opgeeft en geef aan hoe je de gemiste lessen wilt inhalen.  

Hygiene

Een goede hygiene is cruciaal in de sector Varkenshouderij en een belangrijk onderdeel van de bdrijfsvoering. Om de risico's tot besmetting zo klein mogelijk te maken hebben we een aantal afspraken gemaakt met onze partners waarvan we verwachten dat iedereen hieraan voldoet.

  1. Je komt schoon aan op het bedrijf
  2. Je bent de dag zelf niet al bij andere varkens in de buurt geweest
  3. Je draagt geen kleding of schoeisel die je ook op een ander varkensbedrijf gebruikt
  4. Bij de meeste bedrijven moet je eerst douchen en krijg je onderkleren van het bedrijf
  5. Op het bedrijf draag je de overalls en laarzen die het bedrijf voor jou beschikbaar stelt
  6. Na afloop van je bezoek aan het bedrijf mag je douchen om eventuele risico's voor een volgend varkensbedrijf te vermijden

Opleidingsinformatie niveau 2

Niveau 2 Medewerker
Deze opleiding is opgebouwd uit een onderwijsprogramma van twee leerjaren. 

Opleidingsinformatie niveau 3

Niveau 3 Vakbekwaam medewerker
Deze opleiding is opgebouwd uit een onderwijsprogramma van twee leerjaren. Hiervoor is gekozen omdat: 

  • de effectiviteit van de leertijd heel hoog is 
  • de werkprocessen en thema´s worden binnen authentieke en innovatieve leeromgevingen aangeboden
  • het arbeidsmarktpersectief al decennia lang hoger ligt dan de gediplomeerde uitstroom en we toekomstig studenten willen enthousiasmeren voor de opleiding
  • de doorlopende leerlijn naar niveau 4 hierdoor bevorderd wordt 

Opleidingsinformatie niveau 4

Niveau 4 Vakexpert

Deze opleiding is opgebouwd uit een onderwijsprogramma van drie leerjaren. De eerste twee leerjaren zijn in gezamenlijkheid met niveau 3 vormgegeven. Leerjaar drie bevat verdieping veelal op bedrijfseconomisch gebied, optimalisatie van bedrijfsprocessen, op het gebied van leidinggeven en op het gebied van innovatie. Een deel van de lessen zal gegeven worden aan een combinatiegroep Varkenshouderij en Veehouderij.

Beroepspraktijkvorming (BPV)

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. We onderscheiden drie vormen:

  1. Lintstage: vaak een dag per week
  2. Blokstage: een aaneengesloten blok van stageweken
  3. Internationale stage in het voorjaar van leerjaar 2

Het leerjaar bestaat uit vijf perioden. In ieder geval de eerste twee periodes start je bij een varkensbedrijf. Na periode twee of drie ga je naar een ander bedrijf. Hierover volgt nadere informatie.  

Ben je op zoek naar een geschikt stagebedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl. Wanneer je het woord varken intypt, een plaats en een aantal kilometers zie je een overzicht van erkende leerbedrijven in de regio.

Onderstaand formulier wordt uitgereikt aan studenten. Hierop vermelden zij informatie en eventuele voorkeuren.

 

Communicatie / brieven