Algemeen
Planning schooljaar 2018 - 2019
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek
Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.
Leeslogboek starten zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1 periode 1 - vrijdag 12 oktober
Boek 2 periode 2 - vrijag 23 november
Boek 3 periode 2 - vrijdag 11 jaunuari
Boek 4 periode 3 - vrijdag 22 februari
Boek 5 periode 3 - vrijdag 5 april
Boek 6 periode 4 - vrijdag 17 mei
Leeslogboek compleet periode 4 - vrijdag 14 juni
Voorwaarden boekkeuzes
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.
De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/
Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/home/leesniveaus) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.
Instructie leeslogboek
Hoe moet je leeslogboek eruit zien?
Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!
Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:
1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Een Wikiwijspagina maken
Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier
Verwerkingsopdrachten
In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.
Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.
Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:
Standaardverslag
Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.
Recensieopdracht
Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.
Opdracht van Lezen voor de Lijst
Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.
Juryrapport
Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!
Brief van de uitgever
Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.
Brief aan de uitgeverij
Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.
Beoordeling
Algemeen
In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Boeken
Boekenoverzicht
Achterhuis – Anne Frank (niveau 2)
Judas (Niveau 2 literaire thriller)
Die zomer - Wanda Reisel (niveau 3)
Phileine zegt sorry (Ronald Giphart) niveau 3
Donderdagmiddag, halfvier (Kristien Hemmerechts) niveau 3
Turks fruit – Jan Wolkers (niveau 3)
Oesters van Nam Kee - kees van Beijnum (niveau 3)
Alles wat er was - Hanna Bervoets (niveau 4)
De aanslag – Harry Mulisch (niveau 4)
De avond is ongemak - Marieke Lucas Rijneveld (niveau 4)
Boek 1 - havo 4
Een van de meeste gelezen boeken over de wereld met een reden
Achterhuis – Anne Frank (niveau 2)
- In het voorwoord wordt het in het kort uitgelegd hoe Het Achterhuis tot stand is gekomen. Anne heeft het dagboek gekregen op haar verjaardag ze begint dan ook met schrijven vanaf 12 juni 1942. Ze noemt haren eigen dagboek “Kitty” en ze schrijft ook er in dat ze eigenlijk verwacht dat eigenlijk niemand het zal gaan lezen. In het begin verteld Anne vooral over haar vriendinnetje, familie en school. Maar al snel begint (8 juli 1942) het onderduiken van Anne Frank. Anne legt uit hoe ze zich voorbereiden en waar ze gaan onderduiken. Na een tijdje voegt de familie van Daan zich bij de familie Frank in het achterhuis. Ze schrijft hierna vooral over haar ergernissen over iedereen het lijkt dat ze het alleen met haar vader goed kan vinden. Haar moeder en zus begrijpen haar niet, Peter van Daan is erg lui en Mevrouw van Daan zeurt alleen maar over haar opvoeding. Ze schrijft ook heel vaak dat er word aangebeld of op de deur gebonsd word en hoe bang ze dan wel niet is. In november besluiten ze dat er nog een plek voor iemand over is en dan komt er nog een schuiler bij genaamd Dhr. Dussel. Dhr. Dussel komt bij Anne op de kamer slapen in plaats van Margo. Anne kan niet met hem opschieten en irriteert zich aan hem. Naast de irritaties en dagelijkse gebeurtenissen schrijft Anne ook hoe het met de oorlog gaat en wat hun als onderduikers er van meekrijgen. Dat is niet alles er worden ook meerde inbraken en bombardementen beschreven en hoe bang iedereen dan wel niet is voor zij. Ook is zij bewust ervan dat als ze opgepakt worden dat ze naar concentratiekampen worden gebracht en wat daar gebeurt. Doordat Anne in een oorlog leeft en schuilen moet, is ze gedwongen om snel op te groeien. Halverwege het boek blijkt dan ook dat ze in de puberteit terecht is gekomen. Anne begint lichamelijke en psychische veranderingen te ondergaan. Ze word dan ook verliefd op Peter, die twee jaar ouder is dan zij. Ze zoekt veel aandacht van hem en droomt zelfs over hem. Toch voelt het niet helemaal goed. In dezelfde periode kan Anne steeds beter opschieten met haar zus Margo, ze praten meer, maar ze vertellen elkaar geen geheimen. Ook de band met haar vader veranderd, want zij heeft nu het idee dat hij haar juist niet begrijpt. Verder blijft de band met de andere onderduikers hetzelfde. Anne’s laatst geschreven bladzijden is op 1 augustus en daar schrijft ze over dat er een moordaanslag op Hitler was gepleegd en dat ze hoopt om in oktober weer in de schoolbanken te zitten. Drie dagen na haar laatste brief worden de onderduikers opgepakt en afgevoerd naar concentratiekampen. Anne en Margot overlijden twee maanden voor de bevrijding aan tyfus. Otto Frank is de enige die de oorlog overleeft.
- Uiteraard is het boek geschreven door Anne Frank en dat is denk ik ook de kracht van het boek. Door dat je leest over de gedachten van Anne word je soort van bevriend met haar.
Mening
Ik vind dit een taai boek om door heen te komen omdat Anne ook veel verteld buiten de oorlog om. Ik begon met lezen met de gedachten dat ze zou overlijden maar als nog vind dat het einde nog steeds als een klap aan komt. En ik denk dan ook dat dat het kracht van het boek is. Ook vind ik het wel jammer om te horen dat haar vader Otto Frank meerdere passages weggelaten heeft waarin Anne te openhartig over seksualiteit schrijft of te hard oordeelt over haar moeder. Het is ook een van de enigste echte dagboeken van iemand die onderdook in de tweede wereld oorlog en dat het dan ook nog een 15 jarig meisje is een van de meeslependste dingen die er zijn.
Boek 2 - havo 4
Standaard verslag
Judas (Niveau 2 literaire thriller)
- Samenvatting:
Willem Holleeder is een van de bekendste criminelen in Nederland. Hij staat zelfs bekend als knuffelcrimineel. In haar boek Judas laat zijn zus Astrid zien dat Willem alles behalve knuffelbaar is. Wat veel mensen niet weten, is hoe Willem zijn naasten jarenlang misbruikte en bedreigde. Doordat Astrid zich voordeed als vertrouweling, kon ze veel informatie over Willems daden vastleggen. In 2013 legden Astrid, haar zus Sonja en een ex-vriendin van Willem, Sandra den Hartog, belastende verklaringen af. Astrid Holleeder beschrijft wat daaraan vooraf gegaan is en wat de impact op haar leven was.
Het gezin Holleeder was alles behalve normaal. Vader had losse handjes en alle gezinsleden (moeder Stien, zoons Willem en Gerard en dochters Sonja en Astrid) moesten het geregeld ontgelden. Toch was de schok groot toen de overige gezinsleden erachter kwamen dat Willem een van de ontvoerders van Freddy Heineken en Ab Doderer was. Vanaf dat moment stond hun leven op zijn kop.
Iedereen moest altijd klaarstaan voor Willem. Hij bepaalde waar en wanneer er contact was. Ze moesten wel doen wat hij zei, want ‘je weet wat ik doe hè’, zoals hij dat zei. De zussen Holleeder leidden een leven met constant angst voor wat hunzelf en hun kinderen zou kunnen overkomen. Altijd waren ze op hun hoede. De keuze om verklaringen af te gaan leggen, was dan ook niet gemakkelijk. Tot het laatst bleven ze twijfelen of ze er goed aan deden. Uiteindelijk hebben ze het gedaan, maar de prijs is hoog: ook in de gevangenis is Willem nog uitermate gevaarlijk.
Bron: https://www.boekenid.nl/judas-astrid-holleeder/
- Analyse:
Judas is een literaire non-fictie thema. Astrid verteld over hoe haar broer haar terroriseert. Het is duidelijk een ik verteller omdat zij het ook zelf heeft geschreven en mee heeft gemaakt. Astrid word bedreigt door Willem en heeft besloten dat het moet stoppen waardoor ze tegen hem wil gaan getuigen. Ze draagt afluister apparatuur om alle gesprekken tussen hun op te nemen en hoopt dat Willem iets bekent. Astrid is duidelijk de hoofdpersoon maar Willem is heeft ook een van de grootste rollen in het boek.
- Informatie over de schrijver:
Astrid Holleeder (Amsterdam, 4 december 1965) is een Nederlands advocaat en auteur. Ze is een zus van crimineel Willem Holleeder en was samen met haar oudere zus en een ex-vriendin van Willem getuige tegen haar broer in het Passageproces. In 2016 publiceerde ze het boek Judas, over de relatie met haar broer Willem, zijn dominantie over hun familie en de invloed van zijn leven in het criminele circuit op zijn directe omgeving.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Astrid_Holleeder
- Eigen mening
Ik ben al wel wat langer geïnteresseerd in het verhaal van Willem Holleeder. Hoe hij zo ver heeft kunnen komen en van onbekende van de politie zijn naar een van de beruchtste criminelen van Nederland. Ik vond het boek echt meeslepend en ook vind ik het leuk om te lezen waar Willem zich nou echt mee bezig hield. Toch heb ik wel me twijfels bij sommige dingen van het boek. Want Astrid staat nu wel in een hele sterke positie om dingen van haar broer te overdrijven. Toch geloof ik haar wel want sinds dat zij dat boek heeft uit gebracht heeft Willem grote leugens uit het verleden toe gegeven.
Boek 3 - havo 4
Standaardverslag
Die zomer (Wanda Reisel) niveau 3
- samenvatting
De zestienjarige Dana Davidson ligt samen met een schoolvriend Arthur op de bank. Ze zoenen wat en op dat moment beseft dat ze liefste één van de fijnste dingen in het leven vindt. Al snel komt ze er echter achter dat Arthur helemaal niet zo leuk is als ze denkt. Hij schijnt namelijk later op de avond tegenover vrienden te zeggen dat er weinig met Dana te beginnen valt omdat ze zo onzeker is.
Een tijdje later gaan Dana en haar beste vriendin Tessa naar Parijs. Al een tijdje staat dit tripje vast, en ze hebben er allebei erg veel zin in. Ze gaan liftend naar Parijs toe om kosten te besparen. Tessa is iemand die met Jan en Alleman flirt. Ze is dan ook op seksueel gebied al een stuk verder dan Dana. Al snel wordt Dana hiermee geconfronteerd in Parijs. Als Dana en Tessa in Parijs twee Tunesische jongens ontmoeten, blijkt Tessa al snel met één van de jongens het bed in te willen duiken. Als ze dit vervolgens ook doet, voelt Dana zich eenzaam en verlaten. Ze weet niet wat ze alleen in Parijs moet doen. Ze besluit alleen op pad te gaan, maar al snel besluit ze om alleen terug te gaan naar Amsterdam.
Als Dana thuis aangekomen is, verveelt ze zich erg. Ze besluit bij haar docent biologie Ted op bezoek te gaan. In die tijd is het een rage dat leerlingen seksuele handelingen verrichten met hun docent. Dana krijgt al snel door dat Ted allerlei seksuele handelingen bij haar wil verrichten. Op een gegeven moment dringt Ted zelfs aan op echte seks. Dana geeft aan dat ze hier nog lang niet aan toe is.
Op een gegeven moment krijgt Dana via haar stiefmoeder Nicolette te horen dat Tessa weer thuis is. Onmiddellijk wordt Dana verdrietig door Tessa opgebeld: Dana moet onmiddellijk naar haar toe komen. Als Dana bij Tessa is aangekomen, vertelt ze dat ze onder invloed van LSD verkracht is door een jongen in Parijs. Dana vindt het afschuwelijk om dit te horen en voelt zich meteen schuldig. Als Dana vervolgens naar huis besluit te gaan, wordt de moeder van Tessa boos op haar. De moeder van Tessa vindt dat Dana schuldig is en dat ze haar dochter nooit alleen had moeten laten. Later blijkt dat Tessa alles bij elkaar gelogen heeft en ze helemaal niet verkracht is.
De volgende dag gaat Dana naar een feestje van een andere docent. Als ze door krijgt dat er allerlei seksuele dingen gedaan worden op het feestje, besluit ze naar huis te gaan. Ted was ook op dit feestje en is teleurgesteld dat ze hem niet even gedag gezegd heeft toen ze naar huis ging. De volgende ochtend belt Ted Dana dan ook meteen op. Hij nodigt haar bij hem thuis uit. Samen gaan ze op de motor naar Bloemendaal, waar ze in de duinen seks hebben. Dana wil echter niet dat Ted hem penetreert. Ted gaat hiermee akkoord, maar zegt wel tegen haar dat haar ontmaagding niet meer lang zal duren. Hij raadt haar dan ook aan om aan de pil te gaan.
Op een gegeven moment krijgt Dana van de politie te horen dat haar broer Daaf in het ziekenhuis ligt. Hij heeft een scooter ongeluk gehad, waardoor hij nu op de intensive care ligt. Een intensieve emotionele periode gaat voor Dana in. Dagelijks zit ze uren aan het bed van haar broer om hem te steunen. Na zeven dagen komt Daaf uit de coma. Hij kan zich alleen niks meer herinneren van zijn familie. Hij herkent alleen Dana nog.
Als Dana weer thuis is, kruipt ze samen met Daaf in bed. Hij is moe en wil wat rusten. Als Dana tegen hem aankruipt wordt ze geil en krijgt ze allerlei fantasieën. Daaf wordt ook geil, en samen bedrijven ze de liefde. Dana wordt ontmaagd door haar eigen broer.
Bron: https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/die-zomer-wanda-reisel
- analyse
In het verhaal is het personale perspectief gebruikt. Het verhaal wordt door de ogen van het zeventienjarige meisje Dana verteld. De gedachten en handelingen van Dana staan centraal in het verhaal. Het thema van het boek is Psychologische roman en coming of age. In coming of age staat de ontwikkeling richting volwassenheid centraal. De zeventienjarige hoofdpersonage Dana in dit verhaal, ontwikkelt zich langzaamaan op seksueel gebied waardoor ze steeds meer volwassen wordt.
Bron: https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/die-zomer-wanda-reisel
- Informatie over de schrijver
Reisel is een Nederlandse schrijfster ze is geboren op 24 november 1955 in Willemstad (Curaçao). Reisel groeide op in Amsterdam in een anarcho-liberaal artsengezin met zes kinderen (vader internist, moeder verpleegster). Na het gymnasium (1968-1974) studeerde Reisel korte tijd geschiedenis, na anderhalf jaar schreef ze zich in voor de regieopleiding van de Theaterschool in Amsterdam. Ze wist van vroeg af aan dat ze schrijver wilde worden. Deze opleiding voltooide ze in 1981. Sindsdien heeft ze een tiental toneelstukken geschreven, gebundeld onder de titel Tien stuks. Ze was erg succesvol.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wanda_Reisel
- Eigen mening
Die zomer is echt een aanrader. Als je het boek aan het lezen bent dan zou je echt nooit kunnen raden wat er gaat gebeuren, daarom wil je ook elke keer weer verder lezen. Als je het boek leest leef je ook echt met Dana mee en kan je bijna niet geloven wat er gebeurt. Al met al is het een leuk en verrassend boek.
Boek 4 - havo 4
Standaard verslag
Phileine zegt sorry (Ronald Giphart) niveau 3
Samenvatting van het boek
Als Phileines vriend Max naar New York vertrekt om in het toneelstuk Romeo-n-Juliet te gaan spelen, mist ze hem vreselijk. Ze reist hem achterna en wordt voorgesteld aan zijn vrienden. De lezer komt in dit deel van het boek achter Phileines uitgesproken mening over verschillende onderwerpen, maar voornamelijk over seks. Phileine gaat veel om met Gulpje, omdat zij op dezelfde negatieve manier naar de wereld kijkt.
Ze gaat samen met Max’ (en inmiddels ook haar) vrienden naar de première van Romeo-n-Juliet, waarna Phileine in allerlei moeilijke situaties terechtkomt. Max voert tijdens het toneelstuk een heftig liefdesspel met Joanne op. Natuurlijk is Phileine geschokt, maar toch leggen Phileine en Max het diezelfde avond weer bij. In de dagen die volgen, komt Phileine in allerlei vreemde situaties terecht. Ze gaat bijvoorbeeld vreemd met Joannes vriend L.T. Phileine en L.T. besluiten samen naar een volgende voorstelling van Romeo-n-Juliet te gaan. Ze willen weten of Max en Joanne zich bij de première hebben ingehouden. Max en Joanne gaan dit keer veel verder, en Phileine schopt een rel, waardoor ze in één keer beroemd is. Ze staat op de voorpagina van alle kranten en ze wordt zelfs uitgenodigd voor de Late night show van David Letterman.
Max probeert het hierna goed te maken door haar mee te nemen naar een aidsgala, tot hij erachter komt dat Phileine is vreemdgegaan met L.T. Hij is vreselijk kwaad, maar vooral teleurgesteld. Hierna klimt Phileine op het podium en biedt haar excuses aan iedereen aan.
Analyse
Het thema in “Phileine zegt sorry” is liefde. Liefde staat voor de liefde tussen Max en Phileine, die als een leidraad door het boek gaat. Er gebeurt van alles rond dit thema, en het maakt emoties bij de personages los. Phileine reist Max uit liefde achterna, en is jaloers als ze hem ervan verdenkt iets met Joanne te hebben. Phileine is duidelijk de hoofdpersoon in dit boek. Het verhaal wordt vanuit haar oogpunt verteld. Alles wat in het boek gebeurt, draait om haar. Het gaat om haar mening, haar problemen, en haar emoties. De rest van de personages in het boek reageert op Phileines handelingen. Phileine is zoals ze zelf vindt, “degene die bot, lomp, stug en onaardig mag doen” (blz. 20) en dat doet ze dan ook. Max noemt haar: “Brains, beauty, beast, best” (blz. 25) en ook dat karakteriseert haar goed. Ze is een slimme, mooie, jonge vrouw van in de twintig. Ze heeft een vriend, Max, van wie ze veel houdt. Phileine heeft een uitgesproken mening over alles en iedereen. Vaak deelt ze deze mening met Gulpje, haar vriendin. Ze hebben allebei een negatieve kijk op de wereld, en nemen geen blad voor de mond. Als Phileine uitgenodigd is voor de Late night show van David Letterman, laat ze regelmatig het woord “fuck” vallen, en blijft ze niet erg beleefd. Phileine laat zich makkelijk meeslepen en is achterdochtig. Ze vertrouwt Max en Joanne absoluut niet als ze een aantal voorstellingen van Romeo-n-Juliet moeten spelen.
Perspectief en verteller: Het verhaal wordt verteld door een ik-persoon. Deze persoon is Phileine zelf. Hierdoor heb je volledig inzicht in wat Phileine voelt en denkt. Je leeft met haar mee. Nadeel hiervan is, dat je het verhaal maar van één kant hoort. In het boek dat ik in de derde klas heb gelezen, “Vertraging” van Tim Krabbé, is dit niet het geval, waardoor je een meer objectieve kijk op het verhaal krijgt. Dit heb ik gekozen omdat het in dit boek heel belangrijk is om de problemen waar Phileine mee te maken krijgt van twee kanten te horen. Als je dit verhaal door Max zou laten vertellen, in plaats van door Phileine, zou je een heel nieuw boek krijgen.
Bron: https://www.scholieren.com/boekverslag/43433
Schrijver
Ronald Giphart (1965) studeerde Nederlands en was jarenlang nachtportier in een Utrechts ziekenhuis. Tijdens dit werk schreef hij zijn debuutroman Ik ook van jou, die werd bekroond met het Gouden Ezelsoor. Daarna volgden de romans Giph, Phileine zegt sorry, Ik omhels je met duizend armen en Troost (genomineerd voor de NS Publieksprijs 2005). In het najaar van 2010 verscheen IJsland. Ook publiceerde hij het literaire fotoboek Heldinnen in samenwerking met fotograaf Eric van den Elsen en schreef hij de culinair-literaire werken Keukenprins en, in samenwerking met Jonnie Boer, Eten, drinken en slapen. Zijn novelle Gala, het Boekenweekgeschenk van 2003, verscheen in een oplage van 780.000 exemplaren.
Bron: http://www.uitgeverijpodium.nl/Auteurs/author/35/Ronald-Giphart
Eigen mening
Ik vond het een leuk boek op de manier dat het geschreven is en de humor die ze gebruikte. Het boek sprak mij vooral aan door de kaft maar eenmaal aan het lezen kwam ik er achter dat het nog niet zo saai boek was en dat je van de ene bladzijden naar de volgende word getrokken. Alleen toen ik het boek uit had vond ik de verhaallijn wel minder.
Boek 5 - havo 4
Standaardverslag
Donderdagmiddag, halfvier (Kristien Hemmerechts) niveau 3
Samenvatting van het boek
Het verhaal gaat in het kort over de dood van Karen. Dit is de centrale gebeurtenis en de rest van het verhaal draait hierom. De oorzaak van het ongeluk is dat Karen nogal vaak naar buiten glipt met een aantal vrienden van haar. Ze gaan dan meestal in de camionette van Damien zitten. De jongens spelen dan met de pedalen etc. Karen sprong er dit keer echter uit aan de achterkant en de camionette reed een stukje achteruit. Karen kwam eronder terecht en stierf. Damien wordt terwijl dit allemaal aan de hand is uit zijn lokaal gehaald door een jongetje die graag wilt dat Damien de camionette verplaatst, omdat hij er anders niet langs kan. Na een tijdje gaat Damien eindelijk mee en dan staat er al een groepje mensen verzameld om Karen heen. Het boek gaat dan verder over hoe Damien hiermee omgaat en ook Desiree. Ook van Sam en Bea wordt nog duidelijk hoe zij het ervaren. Bovendien vertelt Karen nog een stuk over dat ze al wel dood is, maar nog niet helemaal. Ze weet wat er aan de hand is, maar ze kan er niet op reageren. Bovendien heft ze haar eigen gedachtes. Ze denkt vooral aan Hassan. Een jongen van wie ze veel hield en hij hield ook van haar. Ook krijgen we via Karen nog een paar verhalen te lezen die Hassan vertelde aan haar. Maar het gaat er dus vooral om hoe de verschillende personen hiermee omgaan en ook hun levens worden beschreven en de dag waarop Karen sterft wordt ook van iedereen beschreven.
Analyse
Het boek gaat over de dood van Karen Vyncke. Daarin spelen Damien Deroover, Karen Vyncke, Sam Dermote, Bea Vyncke en Tamara groten rollen. Het boek speelt zich af in de tegenwoordige tijd, want er komen computers in het verhaal voor wat erg modern is. Ook mailen en chatten de hoofdpersonen wel eens. Het verhaal zelf is chronologisch geschreven al moet je dat wel ruim zien aangezien elk hoofdstuk eigenlijk op het zelfde tijdstip afspeelt. De tijd waarin het afspeelt is ongeveer 2 weken met een versnelling tussen de twee donderdagen. De plaats dat het afspeelt is in België. Op scholen en rond om schoolgebouwen ook op het terrein bij het gemeentehuis speelt het verhaal zich af en toe af. Het verhaal is geschreven vanuit een alwetende verteller. En in het boek komen veel terugblikken voor. Niet alleen terugblikken en vergelijkingen met Griekse Goden, maar ook terugblikken naar dingen die zijn gebeurd in hun eigen leven. Ook zijn er vooruitblikken aanwezig in het boek. Fabel en sujet zijn in dit boek dus niet gelijk en het is dus fragmentarisch. Het boek laat zien wat voor dingen er bij verschillende mensen veranderen door een ongeluk. ook laat het zien dat er veel mensen door beïnvloed worden. Het boek beschrijft bijna alleen gevoelens en relaties tot verschillende personen. Zo wordt er duidelijk vertelt wat de invloed van het ongeluk op allemaal verschillende mensen in het dorp heeft. Iedereen is in shock maar iedereen beleeft en ervaart het toch anders. Ook de haat die ontstaat tegen Damien in het dorp wordt beschreven. Ze zeggen het wel niet recht in zijn gezicht maar hij weet dat er over hem gepraat wordt en dat het hem grotendeels kwalijk wordt genomen dat Karen overreden is. Er worden bijna geen gebeurtenissen beschreven. Veel karakters hebben geheimen die ze verborgen willen houden, of weten iets dat ze niet zouden moeten weten. Karen weet dat ze KI kind is. Bea en Henk willen dit geheim houden. Sam en Anne hebben geheim van de operatie. De directeur van de school heeft een alcohol probleem dat hij geheim wil houden. veel mensen weten daarvan terwijl ze dat eigenlijk niet zouden moeten weten. Dit speelt ook in de verschillende verhalen.
Bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-donderdagmiddag-halfvier-door-kristien-hemmerechts-62531
Informatie over de schrijver
Kristien Hemmerechts (b. 1955) is een van de meest vooraanstaande Vlaamse auteurs. Ze debuteerde in1987 met de roman Een zuil van zout en publiceerde sindsdien meer dan twintig romans, verhalenbundels en essays. Het meest opvallende thema in haar veelbekroonde oeuvre is de onbevredigende relatie tussen mannen en vrouwen, of tussen ouders en kinderen, in hun verlangen naar overgave en intimiteit allen belemmerd door de last van het verleden, een complexe persoonlijkheid en moeizame communicatie. Werk van Kristien Hemmerechts is vertaald in het Frans, Duits, Russisch, Servisch en Bulgaars.
Eigen mening
Ik vond het een boek waar je echt goed moet lezen om het een beetje te begrijpen. Het verhaal zelf is wel gewoon goed alleen je hebt het gevoel alsof je helemaal niet weet wat je hebt gelezen. De rode draad is wel gewoon goed bedacht en origineel. Zelf vind ik het boek geen aanrader, omdat het geen boek is waar je echt graag in wil doorlezen.
Boek 6 - havo 4
Standaardverslag
Turks fruit – Jan Wolkers (niveau 3)
Samenvatting van het boek
Het verhaal begint als Erik op bed ligt en terugdenkt aan zijn tijd met Olga. Erik ontmoet Olga als hij staat te liften. Ze krijgen een relatie, gaan samenwonen en trouwen uiteindelijk. Erik kijkt terug op de hoogtepunten uit hun relatie en vertelt over de verschillende gebeurtenissen uit Olga's leven. Olga’s vader is een wat tragikomische man die Erik wel aardig vindt. De vader van Olga is een zeer eenzame man. De moeder van Olga kan Erik niet uitstaan, ze is een vrouw die vreemdgaat, maar zich thuis voordoet als de goede, brave en perfecte echtgenote. Erik vertelt veel over de erg heftige seksuele relatie die hij met Olga had en die heel belangrijk voor hem was. Ook over de vakantie op Ameland en de keren dat Olga voor hem model stond wijdt Erik uit. Langzaamaan wordt er naar een zekere ondergang in de relatie toegewerkt door de invloeden van Olga’s moeder . Als Olga tijdens een diner zit te flirten met een zakenrelatie van haar ouders, komt het keerpunt in hun relatie. Erik slaat Olga, waarna Olga hem verlaat en teruggaat naar haar moeder. Nadat Olga hem heeft verlaten, heeft Erik veel kortstondige relaties met andere vrouwen, die hij altijd met Olga vergelijkt waardoor niemand aan haar tippen. Erik verhuurt een kamer aan twee Amerikaanse meisjes, maar schopt ze er weer uit als hun vogels alles onder poepen. Olga trouwt twee keer en woont een aantal jaren in het buitenland. Ze reist veel en stuurt Erik kaartjes en brieven. De huwelijken van Olga lopen op niets uit. Soms komt Erik Olga in de stad tegen en praten ze wat met elkaar, maar hun gesprekken zijn niet meer als vroeger. Olga krijgt last van erge hoofdpijnen en het blijkt dat ze een hersentumor heeft. Door de vele bestralingen verliest Olga haar haren en koopt Erik een pruik voor haar. Erik bezoekt Olga elke dag in het ziekenhuis en ziet haar langzaamaan aftakelen. Ze durft niets meer te eten behalve Turks fruit omdat ze denkt dat haar voortanden er uit zullen vallen als ze iets hards eet. Erik koopt op de markt Turks fruit voor haar wat juist bekent staat om zijn notoire tandrot. Olga sterft op een vroege voorjaarsavond en wordt met haar pruik op gecremeerd.
https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-turks-fruit-door-jan-wolkers-95948
Analyse
- Perspectief en verteller:
Het verhaal is verteld in de ik vertelsituatie, door Erik dus want je ziet het verhaal door zijn ogen. Erik probeert er achter te komen waarom zijn huwelijk en zijn liefde voor Olga is stuk gelopen. Je kan het verhaal door zijn ogen goed volgen. Eigenlijk begint de roman pas als Olga Erik heeft verlaten.
- Ruimte:
De ruimte waar het verhaal zich afspeelt, is in dit boek wat minder van belang. Dat komt omdat het meer om de emotionele waarde gaat en het niet de bedoeling van de schrijver is om het boek spannend te maken. Wel heb ik uit het boek kunnen opmaken dat het verhaal zich voornamelijk afspeelt in Amsterdam, in het atelier dat tevens als woonruimte dient. Daar bedrijft hij met veel meisjes, maar met name Olga, de liefde. Daar staat Olga vaak model en maakt hij beelden van haar. Daar verwerkt hij ook zijn verdriet. Hij beleeft er goede en slechte tijden. Ook in Alkmaar speelt het verhaal zich soms af, daar wonen Olga’s ouders en daar is de winkel van haar vader ‘Hermes’. Aan het eind van het verhaal, als Olga in het ziekenhuis ligt speelt het verhaal zich ook nog daar af.
- Stijl:
Mensen vonden Jan Wolkers in de jaren zestig en zeventig een viezerik omdat hij openhartig over seks en liefde schreef. De stijl van dit boek bestaat voornamelijk uit grof taalgebruik en schuttingwoorden. Het boek is gemakkelijk te lezen en er worden niet zulke moeilijke woorden gebruikt
- Thema:
Het boek is gebaseerd op liefde maar ook op verdriet. Erik was zo verliefd en hield zoveel van Olga dat hij ook intens verdriet had toen zij hem verliet. Hij sloeg alles in het atelier aan gort en komt dagen zijn bed niet uit. Hij was verslagen. Hij heeft daarna nooit meer echt van een vrouw kunnen houden. Olga bleef voor altijd in zijn gedachten. Steeds als hij een meisje ontmoet, wat geregeld voorkwam, vergeleek hij haar met Olga. Maar geen enkel meisje is wat hij wil, alles doet hem denken aan Olga
- Tijd:
Het is moeilijk te zeggen in welk periode het boek zich afspeelt omdat het niet vermeld staat. Wel moet het na de tweede wereld oorlog zijn omdat er wordt verteld dat Olga’s vader een bedrijf had die messen uit de Tweede Wereldoorlog verkocht als relatie geschenk.
In het boek wordt een relatie besproken. In het verhaal wordt de ontmoeting van het begin tot het eind verteld. De relatie zal niet langer dan 10 jaar geduurd hebben. Het grootste deel van het boek bestaat uit terugblikken. De ik-persoon kijkt dan terug op de relatie die hij had met Olga. Het verhaal bestrijkt ongeveer anderhalf jaar waarin hij zin liefdesverdriet probeert te verwerken.
https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-turks-fruit-door-jan-wolkers-62232
Informatie schrijver
Jan Wolkers (1925) groeide op in een gereformeerd middenstandersgezin. In 1943 dook hij onder in Leiden en studeerde aan de Leidse schilderacademie. Na een periode aan de Haagse Academie van Beeldende Kunsten, studeerde hij van 1949 tot 1953 beeldhouwkunst aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. In 1957 ging Wolkers op uitnodiging van de Franse regering een jaar bij de beeldbouwer Zadkine in Parijs werken. In datzelfde jaar begint hij te schrijven: 'De verschrikkelijke sneeuwman' is zijn eerste verhaal. In 1980 verhuisde hij naar Texel waar hij schrijft, maar zich voornamelijk toelegt op zijn schilder- en beeldhouwwerk. Vanaf zijn eiland spuwde hij vuur op menig Nederlands literatuurcriticus. Hij weigerde in 1982 de Constantijn Huygensprijs omdat zijns inziens deze uiting van erkenning te laat kwam. Prijzen weigeren zou Wolkers vaker doen; na in 1982 de Publieksprijs niet in ontvangst willen nemen, zei hij in 1989 geen prijs te stellen op de P.C. Hooftprijs. Volgens Wolkers was de prijs te vaak aan de verkeerde schrijvers uitgedeeld. Pas in 1991 besloot Wolkers een hem toebedeelde onderscheiding te accepteren, de Busken Huetprijs voor zijn essaybundel Tarzan in Arles. Op vrijdag 19 oktober 2007 overleed Jan Wolkers, een week voor zijn 82ste verjaardag, in zijn huis op Texel. In de jaren daarna verschenen verschillende uitgaven van zijn dagboeken uit 1967, 1970, 1971, 1972, 1975 en 1976.
https://www.debezigebij.nl/auteurs/jan-wolkers/
Eigen mening
Het boek is makkelijk te lezen, omdat er niet veel moeilijke woorden in worden gebruikt. Daarnaast het verhaal zelf heel erg verwarrend, omdat het van de ene naar de andere gebeurtenis gaat. Ook is zijn er momenten in het boek dat je jezelf afvraagt waarom het verteld wordt. Net zoals de overbodig veel stukken seks in het boek. Uiteindelijk vind ik het boek een zware tegenvaller, omdat ik mezelf heb geërgerd aan domme en rare acties van de hoofdpersonen. Daardoor kreeg ik ook weinig medelijden met de tragische gebeurtenis op het eind.
Boek 7 - havo 5
Standaardverslag
Oester van Nam Kee - Kees van Beijnum (niveau 3)
Samenvatting van het boek
Het boek speelt zich voornamelijk af in Amsterdam en Bretteville-sur-Laize en het gaat over het leven van Berry Kooijman. Toen Berry 18 jaar was zat hij op het gymnasium in zijn examenjaar, maar hij heeft zichzelf uitgeschreven zonder dat zijn moeder hier iets van wist. In zijn vrije tijd hangt hij met zijn vrienden Gerrie, Jamal, Otman en De laatste mode in de snackbar Fast Eddy in Osdorp en ’s avonds gaan ze uit. Op zo’n avond ontmoet hij Thera, door twee lichtgevende hoorntjes aan haar te verkopen, en hij weet meteen dat zij de vrouw is op wie hij altijd heeft gewacht. Berry ontmoet Thera voor de tweede keer in een café. Hij doet zich voor als een flimmaker genaamd Raymond, omdat Thera hem verwacht. Na een tijdje komt Thera erachter dat Berrie niet Raymond is en ze wordt heel boos, maar toch gaan ze samen winkelen en uiteindelijk eten ze oester bij Nam Kee.
Ze vertellen elkaar over hun leven en Berry komt erachter dat Thera werkt als een stripper in een achteraf gelegen barretje in Amsterdam. Berry gaat Thera een keer ophalen van haar werk en ziet haar aan het werk, hij vind het allemaal maar aanstellerij dus hij wacht buiten. Berry gaat hierna mee naar Thera’s huis, maar hij slaapt wel in een andere kamer. Uiteindelijk krijgen Berry en Thera een relatie, slapen ze regelmatig samen en gaan ze vaak eten bij Nam Kee.
Toen ze een tijdje een relatie hadden moest Berry haar uitnodigen om te komen eten bij hem thuis, hij kon natuurlijk niet de waarheid over Thera vertellen dus het verliep allemaal een beetje gespannen. Als ze samen op Berry’s kamer zijn krijgt Thera haar eerste epilepsieaanval, ze schaamt zich en wilt daarom alleen thuis slapen. Na die eerste epilepsieaanval komen er nog twee en toen besloot ze te stoppen met dansen in de bar.
Berry en Thera wilden heel graag op reis, dus ze verzonnen een plan om snel aan geld te komen. Ze doen alsof ze het huis verhuren waar Thera een kamer huurt en plaatsen een advertentie en leiden mensen rond in het huis en laten ze sleutelgeld en de eerste maand huur betalen. Ze hebben in een korte tijd veel geld verdient en willen op reis gaan, maar dan krijgt Thera weer een aanval en besluiten ze in plaats van op reis te gaan nog even in het Hilton Hotel te verblijven in de duurste bruidssuite. Ze geven veel geld uit aan kleding en eten en ze maken plannen voor hun reis: Ze zullen nog een nacht in het hotel blijven en dan zouden ze naar Parijs en Bali gaan en hun reis zou eindigen in Arizona. Maar voordat ze kunnen vertrekken krijgt Thera meerdere aanvallen achter elkaar en belt Berry de ambulance.
Thera beland in het ziekenhuis en langzaamaan verbreekt ze al het contact met Berry. Thera’s moeder en (ex-)vriend proberen Berry duidelijk te maken dat er geen plek meer is voor hem is in Thera’s leven. Met Berry gaat het steeds slechter en hij krijgt van zijn vriend Otman een geweer te leen, daarmee gaat hij naar Thera en Ben. Het wapen viel uit zijn broekzak en hij liet Thera en Ben hiermee enorm schrikken. Thera heeft hem toen nog een keer verteld dat ze niks meer met hem wilde.
Berry’s vrienden vroegen of hij mee ging naar de opening van het nieuwe buurthuis. Toen de burgemeester zijn auto in wilde stappen, pakte Berry een steen en gooide die naar de burgemeester zijn hoofd. De steen kwam harder aan dan hij had gedacht, en de burgemeester raakte in coma. Berry probeerde toen te vluchten en nam de trein naar Frankrijk om te schuilen in het oude huis van zijn ouders, maar hij werd daar opgepakt en weer naar Nederland gebracht.
https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-de-oesters-van-nam-kee-door-kees-van-beijnum-116638
Analyse
Het vertelstandpunt is in de ik- persoon. Berry is de alwetende verteller, want hij verteld alles achteraf. Het verhaal loopt niet chronologisch, want hij verteld hij in de gevangenis is beland en het begint en eindigt in hetzelfde moment.
De verteltijd en de vertelde tijd sluiten goed op elkaar aan. De vertelde tijd is namelijk een paar maanden en de verteltijd is 320 bladzijdes.
Er zijn veel manieren gebruikt om spanning op te wekken in dit verhaal, een paar van die manieren zijn bijvoorbeeld: open plekken, want je weet niet hoe Berry in de gevangenis is beland en dit wordt steeds duidelijker als je verder leest. Maar er zijn ook open plekken die voor altijd open blijven, we weten niet waarom Thera het uit heeft gemaakt met Berry en nooit meer contact met hem wilde. En vooruitwijzingen, omdat het verhaal auctoriaal verteld is komen er soms vooruitwijzingen in voor. En vooruitwijzingen zorgen ervoor dat je het verhaal door wilt blijven lezen om erachter te komen waar de verteller naar verwijst.
https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-de-oesters-van-nam-kee-door-kees-van-beijnum-116638
Informatie schrijver
In 1991 debuteerde Kees van Beijnum (Amsterdam, 21 maart 1954) met “Over het IJ”, de op feiten gebaseerde reconstructie van een moord. Het boek schetst een portret van een "lower class" blank milieu. Voor zijn tweede boek, “Hier zijn leeuwen”, maakte Van Beijnum in 1994 de overstap van faction naar fictie. Van Beijnums doorbraak naar het grote publiek volgde in 1995 met het semi-autobiografische “Dichter op de Zeedijk”. De roman werd genomineerd voor de AKO literatuurprijs. In 1998 verscheen “De ordening”. In 2000 volgde de bestseller “De oesters van Nam Kee”, bekroond met de F. Bordewijk-prijs voor beste roman. In 2004 verscheen “Het verboden pad”, dat zich voor een groot deel aan de kust van Bretagne afspeelt. “Paradiso”, Van Beijnums boek die in 2008 het licht zag, is gesitueerd in het oer-Hollandse landschap van dijken en vaarten. Het in 2010 verschenen “Een soort familie” is gesitueerd in de kop van Noord-Holland, op het voormalig eiland Wieringen. Voor “De offers”, verschenen in 2014, plaatst Van Beijnum zijn verhaal in Tokio, kort na de Tweede Wereldoorlog. In het voorjaar van 2016, precies 25 jaar na zijn debuut, keert Van Beijnum met zijn roman "Het mooie seizoen", die zich volledig afspeelt in het Amsterdam van vandaag, terug naar zijn geboortestad.
https://www.deslegte.nl/auteurs/kees-van-beijnum/
eigen mening
Ik vind dat het boek fijn geschreven is, omdat er weinig moeilijke uiteenzettingen in de tekst zitten. Daarnaast spreekt het onderwerp mij wel aan en ook omdat het boek je laat na denken. Bijvoorbeeld waarom Thera Berry verlaat, maar ik vond het wel teleurstellend dat je dan klaar bent met het boek en het nog steeds niet weet. Ook vond ik dat het boek wel iets meer in chronologische volgorde geschreven mocht worden, want het zou veel vragen weg halen als lezer zijnde. Al met al is het een goed boek alleen roept het iets te veel vragen op.
Boek 8 - havo 5
Juryrapport
Alles wat er was (Hanna Bervoets) niveau 4
- Het boek moet de lezer door willen laten lezen, omdat je anders nooit veel mensen het krijgen uitgelezen.
Het boek is zeker een boek waar je graag in wil doorlezen. Het is vooral dat je door wil lezen, omdat je weet dat er echt mensen dood gaan in het verhaal. Bij meest verhalen overleven de hoofdpersonen het altijd, maar dat is niet bij dit boek. Het boek is in sommige delen ook luguber en zelfs beetje apart, daarom blijf je eigenlijk ook hele tijd geïnteresseerd.
- Het boek moet niet voorspelbaar zijn, omdat mensen anders niet meer nieuwsgierig zijn of het niet meer spannend vinden.
Alles wat er was is alles behalve voorspelbaar. Bij dit boek had ik zelf echt verwacht dat Merel en Loe er samen uitkomen, maar dat word zelfs niet eens helemaal duidelijk. Wel vond ik voorspelbaar dat mensen seks met elkaar gingen hebben en dat ze elkaar op zouden eten.
- Het boek moet een goede kaft en flaptekst hebben, omdat je eerst de lezer zijn aandacht moet krijgen voordat hij het leest.
Het boek heeft zich heel goed aan deze eis gehouden. De kaft van het boek is een jongetje dat een klein stukje licht op zijn gezicht krijgt. Met deze kaft trek je zeker aandacht, omdat het een mysterieuze foto is en je zeker benieuwd bent wie dat jongetje is. Ook de flaptekst is goed in elkaar gezet. Er word uitgelegd in welke problemen de personages zitten, maar niet alles word weer gegeven. Vooral de zinnen “Van slapen op een gymmat en tien korrels rijst per dag. Naarmate de voedselvoorraden verder slinken, lopen de spanningen tussen de schoolbewoners steeds hoger op. Als alles wat er was er niet meer is, wat is dan nog de waarde van liefde, loyaliteit en vriendschap?” zijn zinnen waardoor je jezelf gaat afvragen hoe de personages het gaan overleven.
- Het boek moet een verrassend einde hebben.
Ik vond dat het einde nogal teleurstellend was, omdat Merel een overdosis neemt van de pillen die Leo heeft achter gelaten. Nadat ze dat heeft gedaan heeft ze een droom dat ze samen met haar ongeboren kindje in North Dakota is. Je weet ook niet of ze daarna daadwerkelijk is overleden of niet en je weet ook niet wat er met Leo is gebeurt. Het einde laat je met heel veel vraagtekens achter en dat is niet echt een mooi einde.
- De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
De titel past wel perfect bij het verhaal, want op het einde is Merel alleen en alles wat er was is weg. Ook alles wat ze van Leo had is weg. Het enigste wat ze nog had waren zijn pillendoosjes.
Conclusie:
Ik vind niet dat dit het beste Nederlandstalige boek is, maar wel een van de origineelste. In het boek worden net iets te veel vraagtekens achter gelaten om als beste boek gekozen te worden. Toch is het wel een super goed boek wat je echt wil laten doorlezen, niet voorspelbaar is, goede kaft en flaptekst heeft en de titel past goed bij de strekking van het verhaal.
Boek 9 - havo 5
Standaard verslag
De aanslag – Harry Mulisch (niveau 4)
Samenvatting van het boek
Eerste episode: 1945
In januari 1945 wordt in Haarlem, in de straat van de familie Steenwijk, de NSB’er Fake Ploeg doodgeschoten. Ploeg ligt voor het huis van de buren, de familie Korteweg, Deze buren verslepen het lijk van Ploeg tot voor het huis van Steenwijk. De Duitsers zijn snel ter plaatse, ze steken het huis van Steenwijk in brand en voeren de familie Steenwijk af. De ouders van Anton Steenwijk worden later gefusilleerd. In de cel van Anton zit ook een jonge vrouw, die waarschijnlijk bij de aanslag betrokken is geweest. Anton wordt na verloop van tijd uit de cel gehaald en naar Amsterdam gebracht, waar hij bij een oom en tante kan wonen.
Tweede episode: 1952
– Ten tijde van de Koreaanse oorlog – In 1952 bezoekt Anton een feestje in Haarlem. Voor het eerst sinds de oorlog is hij weer in die stad. Hij besluit een bezoekje te brengen aan de straat waar hij vroeger gewoond heeft. Hij treft daar de overbuurvrouw, mevrouw Beumer aan, met wie hij een praatje maakt. Anton besluit om nooit meer terug naar Haarlem te gaan.
Derde episode: 1956
Vanwege de inval van de Russen in Hongarije, wordt het hoofdkantoor van de Communistische Partij Nederland door relschoppers bestormd. Anton woont hier heel dichtbij, dus de relschoppers staan bij hem in de straat. Een van hen is Fake Ploeg jr.: de zoon van de NSB’er. Hij heeft een kei in zijn hand. Fake zat bij Anton in de klas. Anton vraagt hem mee naar binnen te gaan en daar praten zij over het verleden. Er ontstaat een kleine ruzie en Fake gooit met de kei een spiegel in en rent weg.
Vierde episode: 1966
– Ten tijde van de Vietnam-oorlog – Anton is inmiddels getrouwd met Saskia de Graaff en hebben een dochtertje, Sandra, van vier. Tijdens een begrafenis hoort Anton van Cor Takes dat deze bij de aanslag betrokken was, samen met Truus Coster. Truus Coster is gefusilleerd en Anton begrijpt dat zij degene was met wie hij in de cel gezeten heeft.
Vijfde episode: 1981
Anton is gescheiden en nu met Liesbeth getrouwd. Ze hebben een zoon: Peter. Wanneer Anton hevige kiespijn heeft, bezoekt hij zijn tandarts. Deze wil hem alleen maar helpen als Anton mee gaat demonstreren tegen kernwapens. Anton zegt toe. Tijdens de demonstratie komt Anton zijn vroegere buurmeisje Karin Korteweg tegen. Zij vertelt hem dat haar vader en moeder niet met het lijk voor hun deur gevonden wilden worden omdat haar vader hagedissen had, die dan zeker gedood zouden worden. Bij de andere buren kon het lijk ook niet gelegd worden, want daar zaten joden ondergedoken. Uit angst voor wraak van Anton was Korteweg naar Nieuw-Zeeland geëmigreerd, waar hij in 1948 zelfmoord pleegde.
https://www.verdec.com/hulpje/boekvers/aanslag.htm
analyse
Het boek heeft een duidelijke structuur en start met een proloog. Hierin wordt Anton en zijn familie en hun omgeving voorgesteld, het verhaal begint dus ab ovo. Die proloog wordt door een alwetende of auctoriële verteller beschreven. Hierna volgen vijf episodes die zich afspelen op de belangrijkste momenten in Antons leven. Tijdens deze episodes komt Anton meer te weten over het verleden met behulp van motieven. De eerste is op het einde van de Tweede Wereldoorlog in januari 1945. De volgende episodes zijn doorslaggevende momenten waar Anton steeds dichter groeit naar die ene memorabele avond in zijn leven. Die episodes worden door de ogen, gedachtewereld van Anton verteld. Er is dus een personele verteller aan het woord, er wordt vanuit het hij-perspectief geschreven. Het boek eindigt gesloten, Anton kent de feiten van de aanslag en de auctoriële verteller is terug aan het woord. Het veranderen van verteller in een boek duit op een meervoudige vertelsituatie. Het hele verhaal verloopt nagenoeg volledig chronologisch.
Het verhaal verloopt chronologisch maar bevat wel enkele flashbacks naar de avond van de aanslag. Het is erg duidelijk dat Mulisch gebruik heeft gemaakt van een tijdsversnelling. Zo worden enkel de belangrijkste momenten uit Antons leven verteld. Hoewel de auteur hier gebruik maakt van tijdsprongen, is het verhaal makkelijk volgen voor de lezer. De historische tijd waarin het verhaal zich afspeelt situeert zich tussen januari 1945 en 1981. In 1952 keert Anton voor het eerst terug naar Haarlem. De vertelde tijd telt 36 jaar en de verteltijd omvat 254 pagina’s.
https://mijnliterairereis.wordpress.com/2015/07/24/de-aanslag-van-harry-mulisch/
informatie over de schrijver
Harry Mulisch is een Nederlandse schrijver die in 1927 in Haarlem geboren werd en in 2010 gestorven is in Amsterdam. Hij geldt als een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse schrijvers. Zijn Duits-Joodse moeder heeft veel invloed op hem en zijn schrijverschap gehad. Naast succesvolle romans schrijft Mulisch ook kortverhalen, theaterstukken en gedichten. Hij ontving verschillende literaire prijzen voor zijn hele oeuvre. De belangrijkste zijn de Prijs der Nederlandse Letteren en de P.C. Hooft-prijs.
https://mijnliterairereis.wordpress.com/2015/07/24/de-aanslag-van-harry-mulisch/
eigen mening
Ik vond het een leuk en taai boek om te lezen. Het boek is zo geschreven dat er een verhaal word verteld maar toch ook dat er op elk detail wordt ingegaan. Het in gaan op elk detail is in meeste gevallen irritant, omdat je dan net in het verhaal zit en opeens begint hij bijvoorbeeld te vertellen over de oude schoenen van Anton en waar ze vandaan komen. Daarnaast is het wel een interessant boek, vooral doordat het zo echt gebeurd kon zijn en geen sprookjes verhaal is.
Boek 10 - havo 5
Standaardverslag
De avond is ongemak - Marieke Lucas Rijneveld (niveau 4)
Samenvatting van het boek
Deel I
Jas, de vertelster, is 10 jaar (het is vlak voor kerst 2000). Ze wil mee met haar oudste broer Matthies die een poldertoer gaat schaatsen. Maar dat kan niet: ze is te klein en kan niet heel goed schaatsen. Ze is een beetje boos. Verder verdenkt ze haar boerenvader ervan dat die haar konijn Dieuwertje zou willen slachten voor de Kerst. Ze bidt tot God met de vraag of die dan niet beter haar broertje kan wegnemen. Maar dat gebeurt helaas, Matthies verdrinkt in een wak. In het laatste hoofdstukje van dit deel wordt over de dode Matthies gesproken en over zijn begrafenis. In het gezin Mulder zijn naast Jas nog twee kinderen. Obbe (5 jaar ouder dan Jas) en Hanna (drie jaar jonger dan Jas)
Deel II
Jas is twaalf jaar en ze maakt een aan God gedane belofte waar door mee te helpen bij de paddentrek. Ze neemt twee padden mee die ze in haar kamer bewaart. Hanna en Jas willen beiden 'naar de overkant'. Jas heeft sinds het ongeval steeds haar jas aangehouden: zo wil ze voorkomen dat ze ziek wordt en sterft waardoor haar ouders weer een kind minder zouden hebben.
Het is niet leuk meer in het gezin: moeder is niet bij de les, maakt een potje van het eten en eet zelf ook weinig. Ze vermagert. De ouders kunnen niet omgaan met het verdriet, zwijgen het stil en daardoor ontstaat een 'oestergezin' (geen contact met de buitenwereld - oester sluit zich)
Jas hoort ouders ruzie maken over een ooit gepleegde abortus, voordat ze getrouwd waren. De straf van de dood van het oudste kind beschouwen ze als een straf van God (de tiende plaag van Egypte). Moeder brengt wel steeds eten naar de kelder, wat Jas doet denken aan de oorlog. Ze fantaseert dat moeder een stel Joden in de kelder verbergt. Ze hebben het namelijk op school gehad over de nazi's met Hitler (op dezelfde datum geboren als Jas). De kinderen moeten zich maar zien te redden. Obbe doet een experiment met de hamster Ties (verdrinkt hem in een glas zoals het broertje). Ze willen eigenlijk dicht bij het raadsel van de dood komen. (d.i. aan de overkant). Daarover praat Jas vooral met Hanna: ze noemen het hun Plan. Ook zit er een seksuele kant aan hun relatie: ze tongzoenen en wekken lustgevoelens bij elkaar op. Dat deed Jas zelf ook al met haar knuffelbeest.
Met haar vriendin Belle gaat Jas naar de piemels kijken van de buurjongetjes. Jas praat met haar twee padden over liefde en paren: als die twee padden dat gaan doen, gaan haar ouders het ook weer doen, denkt ze. Vader stopt stukjes Sunlightzeep in de kont van Jas, omdat ze niet meer kan poepen. Dat zou moeten helpen, maar ook hier hangt een waas van verboden seksualiteit over de vreemde passage.Het noodlot is nog niet helemaal voorbij: de koeien worden getroffen door mond-en klauwzeer. Ze moeten worden afgemaakt en de veearts begeleidt dat proces. Maar de man maakt toch ook wel wat rare opmerkingen tegen Jas. Obbe gaat ook verder in zijn 'seksperimenten': hij spuit blikjes cola in de vagina van Hanna (die daar orgastische gevoelens van krijgt) en doet de lipjes van de blikjes in de vagina. Jas gaat naar de koeienstal vlak voor de ruiming en stopt een kaasboortje in een koeienkut. Ze wil kijken of de veerarts dat opmerkt. Als dat het geval is, kan hij haar redden, is haar dwanggedachte. De veerarts merkt het niet op. (vooruitwijzing) Dan worden de koeien geruimd.
Deel III
We naderen de maanden november en december. Obbe gaat ook met zijn vinger in de anus van Jas. Er is weer een seksuele connotatie: ze mag niets tegen haar ouders vertellen. Omdat ze nog steeds slecht poept, moet ze van haar vader op aanraden van de veearts olijfolie drinken. De veearts blijft dubbelzinnige opmerkingen maken. Niet lang daarna poept Jas eindelijk harde keutels. Tijd voor een nieuw 'seksperiment'. Belle moet op de nepkoe liggen waarmee zaad wordt gewonnen. Obbe brengt stikstof in de vagina van Belle in. Er komt geen ellende van. Hanna wil nog steeds naar 'de overkant'. Ze gaan naar het meer fietsen en Jas duwt Hanna in het water, en redt haar er weer uit. Weer een poging om de dood te kunnen benaderen?
Met haar vader gaat Jas mollen vangen. Ook hij praat daarbij ook haar ' tietjes'. Hij wil dat ze haar jas uitdoet. Jas heeft dan geen bescherming meer (vooruitwijzing naar het einde). Met Hanna volgt weer een masturbatiescène. Obbe vindt dat ze een offer moet brengen om alles weer in het gareel te krijgen. Hij laat haar met een klinkhamer een sierhaan doodslaan. Daarna zegt hij dat ze gek is. De jas van Jas moet inderdaad uit. Ze vertrekt vlak voor de kerst naar de kelder. Daar staat een grote vriezer met een zwaar deksel. Wie daarin gaat liggen, wordt pas met kerst gevonden, zei moeder eens. Toch stapt Jas in de ijzige vriezer en laat de deksel dichtvallen. Het wordt ijzig stil. (Jas gaat 'naar de overkant', naar haar gestorven broertje Matthies)
https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/de-avond-is-ongemak-marieke-lucas-rijneveld
Analyse
De roman wordt opgebouwd uit drie delen. Deze drie delen worden weer onderverdeeld in respectievelijk 4, 20 en 13 genummerde hoofdstukken zonder een titel. In deel I wordt verteld dat Matthies, de oudste broer van Jas gaat schaatsen en daarbij verdrinkt. Dit korte deel (met de functie van een proloog) wordt door Jas verteld in de ik-vorm en in de o.v.t. Zij is dan 10 jaar.
In deel II is Jas twee jaar ouder (ze zit in de brugklas) en vertelt wat er in het gezin Mulder gebeurt na de dood van Matthies. Dit deel en ook deel III wordt door Jas, eveneens in de ik-vorm, verteld in de o.t.t. met af en toe een korte passage in de o.v.t. Ook is het een vrijwel chronologisch verteld verhaal. Het heeft een gesloten einde: de bizarre, zelf gekozen dood van Jas. Daarnaast gebruikt de schrijfster vrij veel woorden voor de beschrijving van de innerlijke gemoedstoestand en vooral de verbeelding van Jas. Het taalgebruik is overigens niet lastig en geeft goed de gedachtewereld van een angstig schoolkind/puber weer. Omdat Jas over een grote fantasie beschikt (vgl. de opgesloten Joodse kinderen in hun kelder) is haar wereld beeldrijk. Bovendien was het eerste literaire product van Rijneveld een (bekroonde) poëziebundel.(2015 Kalfsvlies)
Die metaforen zijn voor een groot deel op kinderlijk niveau en komen vaak uit de natuur, de directe leefomgeving van Jas. Ook zijn er metaforen die afkomstig zijn uit de Bijbel (Statenvertaling). Je kunt er veel voorbeelden van uit de roman halen.
https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/de-avond-is-ongemak-marieke-lucas-rijneveld
informatie over de schrijfster
Marieke Lucas Rijneveld (1991) geldt als een van de grootste talenten van de Nederlandse letteren. In 2015 debuteerde ze met de meermaals herdrukte dichtbundel 'Kalfsvlies', die werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs voor het beste poëziedebuut. In 'de Volkskrant' werd ze vervolgens uitgeroepen tot literair talent van het jaar. Haar indrukwekkende voordracht was veelvuldig te horen op literaire podia als Crossing Border, De Jonge Schrijversavond en de Nacht van de Poëzie, en haar gedichten en verhalen verschenen in een groot aantal literaire tijdschriften, waaronder 'Hollands Maandblad', 'VPRO Gids' en 'De Revisor'. Rijneveld groeide op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant en woont tegenwoordig in Utrecht, de stad die haar in 2015 het C.C.S. Cronestipendium toekende. Naast haar bestaan als schrijver werkt ze op een melkveebedrijf. Haar debuutroman 'De avond is ongemak' verscheen in 2018 en in januari 2019 verscheen haar nieuwste dichtbundel 'Fantoommerrie'. 'De avond is ongemak' stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2019. In juli 2019 ontving zij de ANV Debutantenprijs voor De avond is ongemak
https://www.atlascontact.nl/auteur/marieke-lucas-rijneveld/
Eigen mening
Ik vond het persoonlijk geen leuk boek om te lezen, omdat er geen leuke rode draad is en ik me vooral veel dingen afvroeg. Ik vind de rode draad niet leuk, omdat het geen leuk onderwerp is om over te lezen en je geen rechtvaardigheid gevoel krijgt. Ook waren er veel dingen voor mij onduidelijk, zoals waarom de vader en broer van Jas zich zo gedragen. De seksuele gebeurtenissen vindt ik raar, omdat er niet word uitgelegd waarom dat ze het doen, behalve dat het een gevolg is van de dood van het broertje. Ook vind ik dat de fantasie van Jas een beetje te slim is voor een 12 jarig meisje, dat geld tevens ook voor de gesprekken die Jas en Hanna met elkaar hebben.
Overige opdrachten
Wat is je startpositie?
Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.
Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.
Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.
We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.
Plak je antwoorden hieronder
Terug blik HAVO 4