Algemeen
Planning schooljaar 2018 - 2019
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek
Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.
Leeslogboek starten zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1 periode 1 - vrijdag 12 oktober
Boek 2 periode 2 - vrijag 23 november
Boek 3 periode 2 - vrijdag 11 jaunuari
Boek 4 periode 3 - vrijdag 22 februari
Boek 5 periode 3 - vrijdag 5 april
Boek 6 periode 4 - vrijdag 17 mei
Leeslogboek compleet periode 4 - vrijdag 14 juni
Leeslogboek havo 5 compleet
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.
De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/
Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/home/leesniveaus) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.
Instructie leeslogboek
Hoe moet je leeslogboek eruit zien?
Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!
Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:
1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Een Wikiwijspagina maken
Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier
Verwerkingsopdrachten
In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.
Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.
Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:
Standaardverslag
Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.
Recensieopdracht
Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.
Opdracht van Lezen voor de Lijst
Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.
Juryrapport
Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!
Brief van de uitgever
Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.
Brief aan de uitgeverij
Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.
Beoordeling
Algemeen
In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Overige opdrachten
Wat is je startpositie?
Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.
Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.
Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.
We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.
Plak je antwoorden hieronder
Boeken
Boekenoverzicht
Overzicht:
Boek 1
Titel: De Eetclub
Auteur: Saskia Noort
Niveau: 1
Behaalde sterren (max. 5): 2
Boek 2
Titel: Lieveling
Auteur: Kim van Kooten
Niveau: 2
Behaalde sterren (max. 5): 4
Boek 3
Titel: Rose
Auteur: Rosita Steenbeek
Niveau:2/3
Behaalde sterren (max. 5): 3
Boek 4
Titel: De Negen Kamers
Auteur: Peter-Paul Rauwerda
Niveau: 2
Behaalde sterren (max. 5): 5
Boek 5
Titel: Sonny Boy
Auteur: Annejet van der Zijl
Niveau: 3
Behaalde sterren (max. 5): 3,5
Boek 6
Titel: Alles Wat Er Was
Auteur: Hanna Bervoets
Niveau: 4
Behaalde sterren (max. 5): 4
Boek 1 - havo 4
Boek 1 De Eetclub
Beyza Gumus
H4E
Recensie
Titel: Alles wat er was
Auteur: Saskia Noort
Plottwist
Het boek gaat over een moeder van twee kerngezonde kinderen gemaand Karen. Ze heeft een lieven man genaamd Michel met een goed inkomen. Ze verhuizen van Amsterdam naar een klein dorpje, want ze willen dat de kinderen in een veilig omgeving groeien. Karen nodigt vaak haar vriendinnen uit. Het is steeds moeilijker om af te spreken en raakt langzaam haar vriendinnen kwijt. Ze staat altijd alleen als ze haar dochters Annebelle en Sophie ophaalt, totdat er op een dag Annebelle vraagt of het zoontje van Hanneke bij hun mag komen spelen. Als Hanneke haar zoontje komt ophalen, nodigt ze Karen uit voor haar eetclub. De eetclub vindt bij Hanneke thuis plaats. Daar ontmoet Karen nieuwe vrouwen: Babette, Angela en Patricia. Ze worden vriendinnen en maken veel mee en leiden allemaal een gelukkig leven, totdat de villa van Babette en haar man Evert in de nacht van 15 januari 2002 in brand komt te staan. Door deze brand komt de man van Babette om het leven. Later blijkt dat Evert de brand heeft aangestoken. Iedereen dacht hierdoor dat het een zelfmoord was, maar later blijkt dat de eetclub hier een rol bij had. Misschien toch geen zelfmoord? Karen wil de waarheid achterhalen, maar hierdoor komt ze nog meer in problemen te staan.
Het verhaal is chronologisch geschreven, maar er zijn wel hoofdstukken met flashbacks. Het Perspectief van het verhaal is zowel in de ik vorm als de hij/zij vorm geschreven. In de meeste hoofdstukken wordt er van de ik-perspectief gebruik gemaakt. In een aantal hoofdstukken wordt er gebruik gemaakt van hij/zij-perspectief.
Iedereen in het boek rent weg van de problemen, dus er is oppervlakkigheid.
Karen: hoofdpersoon van het boek. Getrouwd met Michel Brouwers. Ze is nieuwsgierig.
Michel: man van Karen. Hij heeft een goede salais, maar wordt jaloers op Simon.
Hanneke: eerste vriendin van Karen. Getrouwd met Ivo.
Ivo: man van Hanneke, ook heeft hij niet zo'n grote rol in het boek.
Simon: man van Patricia. Hij is stinkend rijk. Karen biechht hem op aan de politie, omdat hij niet op een eerlijke manier zijn geld verdiend.
Patricia: getrouwd met Simon. Ze kiest altijd de makkelijkste weg en is alleen met Simon voor zijn geld.
Angela: getrouwd met Kees. Ze loopt voor haar problemen weg.
Kees: man van Angela. Hij is een echte vrouwenman en flirt graag met vrouwen.
Babette: vrouw van Evert. In het begin heeft iedereen medelijden met haar, omdat haar huis is afgebrand met Evert erin. Ze heeft zelf de brand aangestoken, omdat ze van Evert af wilde komen.
Evert: man van Babette. Hij overleid bij de brand in zijn huis.
Dorien: ze is een agente. Ze is een hele lieve vrouw.
De auteur van het boek is Saskia Noort. Ze is geboren op 13 april 1967 in Bergen. Ze deed havo en studeerde daarna journalistiek en theaterwetenschap. Terug naar de kust, was haar eerste boek die ze in 2003 uitbracht. Deze deed het redelijk goed bij het publiek totdat ze de eetclub uitbracht. Ze heeft ruim een half miljoen exemplaren verkocht.
Saskia Noort heet 2 kinderen genaamd Matthieu en Julia. Ze schrijft op de dag van vandaag nog steeds boeken.
Ik vind het een degelijk boek. Het is goed uitgewerkt en doorbracht. De schrijfster neemt de tijd om de spanning op te bouwen en de personages te beschrijven. Doordat de kledingstijl en het uiterlijk beschreven wordt krijg je een beeld van het personage en dat maakt het lezen van een boek een stuk leuker.
Eerst dacht ik dat het boek zou tegenvallen, maar toen er steeds vreemdere dingen gebeurden na Evert zijn zelfmoord wist ik dat het boek tot het einde spannend zou blijven. Ik dacht dat ik wist wat er zou gebeuren, maar toen kwam er een plottwist die ik niet zag aankomen. Dit boek heeft me heel erg verrast en zou hem zeker aanraden aan andere mensen. Maar toch was het boek wel een beetje te makkelijk voor mij, daarom kies wil ik met mijn volgende boek een hoger niveau kiezen.
Kortom vind ik het een leuk boek! Het verhaal is duidelijk geschreven en houd je tot op het einde stevig vast. De plottwist vond ik het beste, want ik zag het totaal niet aankomen. Ook zijn alle personages goed beschreven, zoals het uiterlijk en de karaktereigenschappen. Zo kun je een goed beeld creëren van het personage waar je over leest. Ik geef het boek een 6 . Een tip voor de lezer is: Als je er niet van houdt dat een boek afwisselt tussen het heden en het verleden is dit boek niet aan te raden. Voor de rest is het een top boek!
DE EETCLUB
Boek 2 - havo 4
Beyza Gumus
Boek 2 De lieveling
Recensie
Titel: De Lieveling
Auteur: Kim van Kooten
‘Heftig thema dat op een onschuldige wijze wordt verteld door de ogen van een kind’
Een vijf jaar oud meisje genaamd Puck woont samen met haar moeder in een achterstandswijk in Rotterdam. Op haar verjaardag verhuist ze naar een villa in Zwijndrecht. Ze woont daar samen met de nieuwe vriend van haar moeder. Ome meneer is te lief voor Puck, ze wordt verwend met allemaal cadeautjes. Daarnaast wast ome meneer Puck 3 keer per week haar haren en maken ze ritjes in de luxeauto. Omdat Puck nog jong is weet ze wel dat het raar is wat ome meneer doet maar kan ze het nog niet echt beseffen. Dus als ome meneer naaktfoto’s van Puck maakt, weet ze niet dat het krankzinnig is. Naarmate Puck ouder wordt begint ze te beseffen dat het niet normaal is, daarom wilt ze zich verstoppen voor ome meneer. Ome meneer begint hierdoor erg geïrriteerd te worden, omdat zijn handen niet meer op zijn ‘lieveling’ liggen.
Puck vertrouwd haar basisschoolmeester en vindt bij hem steun. Ze gaat af en toe bij hem op bezoek, omdat ze goed overweg met hem kan gaan. Puck begint minder te eten, doordat het misbruik nog steeds door gaat.
Puck breekt haar scheenbeen tijdens gymles en moet het in het ziekenhuis verblijven. Ome meneer komt langs en begint weer aan haar te zitten, omdat hij haar erg gemist heeft. Helaas werd hij net niet betrapt, toen de moeder van Puck binnen kwam. Ome meneer moet op zakenreis gaan, maar hij heeft duidelijke sporen achtergelaten. Puck vertelt snel over haar misbruik door ome meneer. Snel komt haar familie bij een om ze te helpen met het verhuizen uit Zwijndrecht.
De familie van Puck breken de geheime kluis van ome meneer. Ze komen alleen maar naakt foto’s van Puck tegen. Ze vinden het afschuwelijk en vertrekken onmiddellijk uit Zwijndrecht. Puck en haar moeder verhuizen naar een klein appartement. Het geld raakt op en haar moeder mist snel haar luxeleventje, hierdoor raakt haar moeder van het padje af. Op een dag kwam Puck terug van school, ze een ambulance, politieagenten en haar moeder voor het appartementencomplex. De moeder van Puck wilde het huis in brand steken.
Haar moeder wordt naar een inrichting gebracht, waardoor Puck alleen achter blijft. Haar moeder en oma komen langs en besluiten een contract op te stellen met ome meneer.
op het einde verhuizen Puck en haar moeder weer terug naar Zwijndrecht voor het geld. Het misbruik kan weer doorgaan.
het boek wordt verteld vanuit Puck. Zij is ook de hoofdpersoon van het verhaal. Ook is het verhaal in chronologische volgorde geschreven, af en toe komen er wel flashbacks van Puck. De ruimte waar het verhaal zich afspeelt is verschillend. Meestal speelt het boek zich in de luxe villa af, maar ook in een zwarte auto en het ziekenhuis.
Het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, namelijk de vriendin van Kim: Pauline Barendregt.
Puck: begin van het boek vijf jaar oud en aan het einde veertien. 'Lieveling' van Ome meneer.
Ome meneer: rijk en heeft een oogje op Puck. Hij maakt misbruik van Puck. Trouwt met de moeder van Puck.
Patricia: moeder van Puck, houdt van een luxe leventje.
Kim van Kooten is de auteur van het boek. Ze is op 26 januari 1974 in Purmerend geboren. Kim van Kooten is op gegroeid in Zuidoostbeemster. Haar broer heet Kasper van Kooten en hij is een zanger en acteur. Kim heeft op een filmacademie gezeten waar ze een tijdje de studie scenarioschrijven gevolgd, maar stopte met haar propedeuse. Ze heeft in 1995 in de film Zusje gespeeld. Theo van Gogh vroeg haar of ze voor de blind dat scenario’s kon schrijven en heeft dit ook gedaan. Kim is getrouwd met Jacob Derwig. Ze hebben elkaar leren kennen op de set van de acteurs. Ze hebben samen een zoon en een dochter gekregen. Kim van Kooten is nu nog steeds actief met het schrijven van zowel boeken als scenario’s
Ik vond het een ontzettend mooi boek. Het is een heftig thema.
Het is Kim van Kooten gelukt om veel inlevingsvermogen te geven voor Puck. De schrijfster wilt dat de lezer weet wat de ernst van dit onderwerp is en hoe dit een jong kind aantast. Ook heeft Kim het boek mooi weten te verwoorden.
Een minpuntje van het boek is dat het heel irritant is dat de moeder van Puck niet door heeft dat Puck mishandeld wordt. Dit heeft me tijdens het lezen erg gestoord. Ik had liever dat de moeder het door had.
Samengevat vind ik het een top boek. Je wilt allen mar blijven lezen, omdat jet wilt weten hoe het met puck afloopt en of ze eindelijk kan ontsnappen van het misbruik. Ik heb het boek snel uitgelezen, omdat er niet echt moeilijke woorden in zaten. Het onderwerp is uitstekend beschreven, doordat Kim echte gebeurtenissen uit het leven van Pauline heeft gebruikt. Het boek is zeker een aanrader aan anderen. Het cijfer dat ik voor het boek geef is een 7.
Tip voor de lezer: Houdt een tissue box bij, want je kunt je tranen niet houden.
LIEVELING
Boek 3 - havo 4
Beyza Gumus
H4E
Leeslogboek Nederlands
Boek 3
Recensie
Titel: Rose
Auteur: Rosita Steenbeek
''Dat zijn geen bommen, maar granaten.''
Dit boek gaat over de grootmoeder van de schrijfster en de gebeurtenissen die zij heeft meegemaakt tijdens de tweede wereldoorlog met haar joodse familie. Het hoofdpersonage van het boek is Rose. Ze woont met haar familie in Duistland. Daar begint het verhaal in 1920 met de bruiloft van de 3 neven van Rose. De gevolgen van de eerste wereldoorlog is in Duitsland merkbaar, vooral op economisch gebied. Wanneer Rose een Nederlander tegen het lijf komt, verhuist ze naar Nederland om de grote spanning in Duitsland te vermijden. Ze vestigt samen met Gerard in de buurt van Rotterdam. Na een paar jaar krijgen ze samen twee kinderen genaamd Margeth en Hans. In 1940 vallen de Duitsers Nederland binnen en bombarderen Rotterdam. Haar man besluit zich aan te sluiten bij het verzet, maar wordt opgepakt. ‘’Margreth roept: ‘Bommen! Naar de kelder!’. Een tweede afschot klinkt. Rose en Gretchen gaan de trappen af naar de kinderen. Gehrard is op huisbezoek. ‘Dat zijn geen bommen’ zegt Hans, ‘maar granaten’.’’ Hun leven is hierdoor niet meer hetzelfde als voorheen.
Rose: dochter van een joodse moeder en een Duitse vader.
Gerard: is de gelieve van Rose. Ze verhuizen samen naar Nederland.
Margeth: dochter van Rose en Gerard.
Hans: zoon van Rose en Gerard.
Rosita Steenbeek is de schrijfster van het boek. Ze heeft het boek over haar grootmoeder geschreven. Zelf is ze nooit in gesprek geweest met haar grootmoeder over haar leven in de oorlogstijd. Pas na haar dood is ze zich gaan bezighouden met het leven van Rose. Ze heeft met kennissen gespraat en bronnen verzamelt. Zo is ze gekomen bij het verhaal voor haar boek Rose. Rosita woont in Rome. Naast schrijven acteert ze soms.
Rose is een van de weinige boeken met plaatjes. De afbeeldingen verduidelijken het verhaal goed. Er wordt gebruik gemaakt van Jeugdfoto’s of plaatsen en incidenten rond de oorlog om het verhaal te verduidelijken. Het boek is in een chronologische volgorde geschreven. Elk hoofdstuk is een andere datum die belangrijk was in het leven van Rose. Qua personages is het boek erg breed. Er komen veel kinderen en familieleden aan bod. Grechten is de oma van Rose. Ook speelt de moederkant van Rose een grote rol, omdat zij joods zijn.
Ik vond het boek in eerste instantie vrij dik. Het is niet iets wat ik zelf zou kiezen, maar het werd aangeraden door een medewerkster in de mediatheek. Zo besloot ik om het boek toch een kans te geven. Door de afbeeldingen en afwisselende gebeurtenissen blijf je interesse houden in het boek. Soms vond ik het wel verwarrend, omdat er veel familieleden en andere personages aan bod komen in het boek. Ik zou het boek aanraden voor mensen die het leuk vinden om over de geschiedenis te lezen. Ik vond het boek soms een beetje langdradig, omdat ik wel al wat van de eerste en tweede wereldoorlog weet. Het boek krijgt daarom van mij een 6,5.
ROSE
Boek 4 - havo 4
Beyza Gumus
H4E
Leeslogboek Nederlands
Boek 4
Titel: De Negen Kamers
Auteur: Peter-Paul Rauwerda
Juryrapport
Eisen:
1 Het boek moet een verrassend einde hebben.
2 De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
3 Een goed boek bindt de lezer aan de bladzijden.
4 Het boek moet een literatuur boek zijn.
5 De hoofdpersonen moeten voor de lezer gaan leven, dus ze moeten goed uitgewerkt zijn.
Titel van het boek: De negen kamers
Auteur: Peter-Paul Rauwerda
Het boek is genomineerd voor een landelijke boekenwedstrijd.
Tijdens het lezen van het boek was ik er erg aan verbonden. Dat komt door de nieuwsgierigheid die je als lezer krijgt. Het is belangrijk dat een boek aan mensen hecht. Dus dat je meeleeft met de hoofdpersonen. Daarnaast is het ook belangrijk dat de titel van het boek goed bij het verhaal past. De titel van het boek heet de negen kamers. In elke kamer is er iets anders aan de hand. Dus elk kamer heeft een ander verhaal. Dat is voor de lezer erg boeiend, hierdoor raakt de lezer nieuwsgierig
Gedicht:
Een kamer is alleen maar schijn.
Een kamer geeft plezier en pijn.
Een kamer eet en laat je eten.
Een kamer speelt met je geweten.
Een kamer valt niet te ontvluchten.
Een kamer zweeft op de wolkenluchten.
Een kamer laat de warmte stromen.
Een kamer geeft je toekomstdromen.
Een kamer is nog onbekend,
die zal bepalen wie je bent.
Hierboven zie je wat er bij elk kamer gebeurd behalve bij de laatste kamer. Daardoor wil men ook doorlezen om te weten te komen wat er bij de laatste kamer te doen is.
Het boek is in chronologische volgorde geschreven, wat fijn te lezen is. Het boek heeft een spannend einde. Dat is te zien aan de schrijfstijl van Peter-Paul Rauwerda.
Al eerdergenoemd heeft het verhaal een verrassend einde. Dat komt omdat Jonas en Anna uiteindelijk niet door de laatste deur zijn gestapt. Dat hebben ze niet gedaan omdat ze bewust niet wilden dat het verhaal zou eindigen. In het begin wilde Jonas wel door de deur, maar Anna heeft hem overgehaald om toch niet weg te gaan.
Je kunt aan het boek zien dat het een literatuur boek is doordat het boek je aan het denken laat zetten. Het boek heeft ook een inhoudelijke diepgang, is in een betere stijl geschreven, heeft een goede bouw en geen voorspelbare personages.
De hoofdpersoon is goed uitgewerkt. Je kunt in zijn hoofd mee leven waardoor je eigenlijk alles in zijn perspectief mee kijkt. Ten tweede is de hoofdpersoon goed uitgewerkt, omdat je al zijn emoties kunt lezen, je weet wat hij wel en niet leuk vindt en ook hoe hij eruitziet.
Jonas: houdt van lezen. Hij is 17 jaar oud en nog steeds geen baardgroei. Jonas is erg verlegen en de kleinste van de klas.
Anna: bestaat alleen in het onwerkelijke huis. Meisje dat Jonas achter het raam zag. Jonas en Anna gaan samen verder, maar of er liefde is ontstaan blijft een raadsel.
Het boek voldoet aan alle eisen, waardoor hij een grote kans maakt op de eerste plek.
Eindoordeel:
Het boek De negen kamers is de winnaar van het landelijke boekenwedstrijd. Het boek voldoet keurig aan alle eisen. Rauwerda heeft het prijs verdient! Door zijn mooie schrijfstijl lees je het boek snel door. De strekking van het verhaal is ook erg goed gedaan. Het boek heeft een 10/10. Dat is het hoogst behaalde cijfer van dit jaar.
DE NEGEN KAMERS
Boek 5 - havo 4
Beyza Gumus
H4E
Boek 5 Sonny Boy
Standaardverslag
Titel: Sonny Boy
Auteur: Annejet van der Zijl
Samenvatting
Het verhaal begint met Rika van der Lands. Rika woonde samen het haar rooms katholieke familie. Ze ontmoette een protestantste Willen Hagenaar. Ze worden verliefd, maar dit mag niet van hun familie vanwege hun verschillende godsdiensten. Maar ze kiezen in 1911 voor de liefde en hebben stiekem een geheime relatie. Ze trouwen en 1911 en krijgen vervolgens vier kinderen. Inmiddels hebben hun families ingestemd met de relatie. Willem en Rika krijgen veel ruzie. Willem begint agressief te worden, daarnaast gaat hij ook nog eens vreemd. Na een aantal jaren wordt de relatie tussen Rika en Willen steeds slechter. Rika vertrekt met haar kinderen naar Den Haag. Inmiddels zijn de kinderen weer terugverhuisd naar hun vader, omdat hun moeder een relatie heeft gekregen met de jongeren Waldemar en vanwege hun financiele situatie. Waldemar is een jonge uit Paramaribo die naar Nederland is gekomen voor een betere opleiding. Vervolgens raakt Rika zwanger van Waldemar en ze krijgen een kind de jonge Waldy.
Samen stichten Rika en Waldemar een pensioen genaamd Pensioenwalde. Dan breekt de 2e WO uit en ze maken van een goedlopend pensioen een opvangcentrum voor joden. De joden uit het pensioen werden opgepakt door de Duitsers en werden naar een concentratiekampen vervoerd, terwijl Rika, Waldemar en Baldy werden opgepakt en naar de gevangenis werden gebracht. Waldemar werd naar een werkkamp gestuurd en Rika werd eerst verhoord in een Oranjehotel. Later moest ze naar een werkkamp in Vugt en daarna Ravensbruck gestuurd wordt. Waldy werd opgevangen in een pleeggezin. In het laatste werkkamp stierf Rika vanwege de slechte omstandigheden en het harde werk wat ze niet aan kon. Inmiddels was Waldemar bevrijdt uit het werkkamp en werd per boot vervoerd naar zijn vrijheid. Hij zwom de kant op, maar zodra hij aan land kwam werd hij net 3 uur voor de officiële bevrijding doodgeschoten door een Duitse soldaat. Na de bevrijding wordt het Waldy al snel duidelijk dat het geen zin heeft om zijn ouders te zoeken. Familieleden van Waldemar nemen uiteindelijk de omstandige jongen in huis.
Het is een waargebeurd verhaal maar het lukte Waldy zelf niet om het verhaal van zijn ouders op papier te zetten, dus heeft Annejet van der Zijl het boek gereconstrueerd.
Rika Hagenaar-van der Lans: round character. Eerste huwelijk met Willem. Gaat scheiden en ontmoet later Waldemar. Ze overleid in een concentratiekamp.
Waldemar Nods: round character. Hij is surinaams en komt naar Nederland voor een betere studie. Leert Rika kennen en krijgen samen een zoon. Waldemar overleid 2 dagen voor bevrijdingsdag, doordat een duitse soldaat hem neerschiet.
Waldy: flat character. Zoon van Rika en Waldemar. Zijn bijnaam is Sonny Boy. Niemand wil hem eigenlijk hebben, omdat hij een gekleurd is. Waldy overleeft de oorlog.
Het verhaal perspectief van het verhaal is: alwetende verteller. Een paar delen van het boek zijn geschreven in het ik-perspectief. Dit zijn de brieven uit dagboeken. Ook is het verhaal in een chronologische volgorde geschreven.
Het begin van het verhaal speelt zich in Suriname af (waar Waldemar vandaan komt), daarna speelt het vehaal in Nederland af in de steden Den-Haag, Scheveningen en Kamp Vught.
Annejet van der Zijl is een van de bekendste en meest gelezen schrijvers van ons land. Ze schreef tot dusver zes non-fictieboeken en (samen met Jo Simons) één fictieboek, die allen bestsellers werden. Voor haar totale oeuvre ontving ze onder andere de Gouden Ganzenveer en de Amsterdamprijs voor de Kunst.
Annejet studeerde kunstgeschiedenis en massacommunicatie in Amsterdam en International Journalism in Londen. Daarna werkte ze een aantal jaren in de journalistiek, onder andere als misdaadverslaggeefster. In 1998 debuteerde ze met Jagtlust, een reconstructie van de gelijknamige, roemruchte kunstenaarskolonie in het Gooi. Vier jaar later volgde Anna, de biografie van Annie M.G. Schmidt, waarvan meer dan 100 000 exemplaren zijn verkocht.
Van de liefdesgeschiedenis Sonny Boy (2002) gingen meer dan 600.000 exemplaren over de toonbank en het werd tot nu in acht talen vertaald. Zowel Anna als Sonny Boy werden verfilmd en met diverse prijzen bekroond. Anna werd daarnaast bewerkt tot een musical, die de grote winnaar werd bij de Musical Awards 2018 en nog steeds in het theater te zien is.
In 2017 verscheen een heruitgave van het niet eerder apart gepubliceerde verhaal De Dageraad, waarin de geschiedenis wordt verteld van de voorouders van Sonny Boy. Het boek werd geillustreerd door Sylvia Weve. In 2018 publiceerde Annejet samen met Jo Simons haar eerste fictieboek De val van Annika S. Dit boek is geïnspireerd door haar ervaringen als misdaadjournalist en de eerste in een meerdelige serie.
Annejet woont met man en hond deels in Amsterdam, deels aan de Noord-Hollandse kust.
Het boek was in het begin een beetje saai, er zat nog niet echt een leuke sfeer in. Nadat Rika iets met Waldemar kreeg begon het boek leuk te worden. Ook was het boek redelijk makkelijk om te lezen. Het einde was wel jammer. Ik had gehoopt dat Waldemaar samen verder kon leven met zijn zoon Waldy, maar helaas is Waldemar doodgeschoten.
Het is bijzonder hoe Annejet een waargebeurd verhaal op papier heeft gezet, dat maakt het lezen leuker. Het boek laat zien dat liefde heel stek kan zijn, want Rika en Waldemar waren totaal tegenovergesteld van elkaar. Het letterltype van het boek was een beetje klein wat soms het lezen minder leuk maakte. Voor de rest een top boek en een aanrader, daarom krijgt het boek een 7,5.
https://www.annejetvanderzijl.com/biografie/ (informatie auteur)
SONNY BOY
Boek 6 - havo 4
Boek 6 Alles wat er was
Beyza Gumus
H4E
Recensie
Titel: alles wat er was
Auteur: Hanna Bervoets
‘’goed maar toch apart’’
Het verhaal gaat over 8 doodnormale mensen die op een zondagmiddag opnamen maken voor een speciaal programma over de slimme 8-jarige Joeri. Tijdens de opnames horen ze ineens een grote knal van buiten. Er is ineens overal mist en moeten ze op advies van autoriteiten binnen blijven. Het hoofdpersonage van het boek is Merel. Het boek wordt ook door haar verteld. Vlak na de knal verandert het aantal 8 in 7. Dat komt omdat de cameravrouw, Lonneke besluit te vertrekken. Na een aantal weken gaat het slecht met de rest van de groep. Personages in het verhaal: Merel, Kalyem (conciërge), Kasper (Joeri’s leraar), Barry, Leo, Natalie en haar zoontje Joeri.
Doordat de situatie moeilijk is, krijgt iedereen per dag een beetje pasta of rijst. Doordat er voedsel te kort is ontstaan er ergernissen, verveling en zelfs gebrek aan seks. Merel is hierdoor vaak aan het masturberen en Kasper en Natalie hebben vaak seks. Joeri vindt het vervelend dat haar moeder het met Kasper doet, want Kasper is niet de vader van Joeri.
Om tijd door te brengen vraagt Joeri aan merel of ze samen het mattenspel kunnen doen. Met het mattenspel glijd je de trappen af. Op eerste instantie wilt Merel dit niet doen, omdat ze afstand wilt houden en het een beetje gevaarlijk vindt. Ze besluit om alleen de matten van de trap af te gooien in plaats van om zelf mee te glijden. Joeri vindt dit goed, maar als ze eenmaal samenwerken en Merel per ongeluk een iets hardere duwtje geeft, gaat het mis. Joeri hield de mat nog vast, hierdoor viel hij met de mat mee. Nathalie is ontzettend boos en samen met Kasper sluiten ze zich in een lokaal op, omdat ze geen hulp nodig hebben.
Merel heeft in de tussentijd twee lege pillendoosjes gevonden en is benieuwd van wie de pillendoosjes zijn.
Natalie, Kasper en Joeri hebben een paar dagen niets laten horen, daarom opent merel het klaslokaal en gaat Kasper snel naar de keuken. Hij deelt met de groep dat de onderarm van Joeri geamputeerd moet worden, want zijn arm is helemaal zwart geworden. Kasper sluit de groep weer buiten en laat een paar dagen niets horen. Nadat er een aantal dagen voorbij zijn, laten Natalie en Kasper weten dat ze het schoolgebouw verlaten om hulp te zoeken voor Joeri. Ze nemen emotioneel een afscheid. Leo liet weten dat Joeri al dood was, voordat Natalie en Kasper het schoolgebouw verlieten. Paar dagen later heeft Merel Seks met Leo en wilt dat niemand hierachter komt. Merel ontdekt dat Barry ook een relatie met Leo heeft. Door de jaloezie van Barry, probeert Barry, Merel te wurgen. Hij stopt net op tijd, maar nu wilt Barry zelf dood door zijn jaloezie. Kalyem wurgt Barry met een zelfgemaakte ketting, samen met Leo eet hij Barry’s been op. Ze dwingen Merel te eten, omdat ze zwanger blijkt te zijn.
Merel wurgt Kalyem door wraak en verdriet. Leo laat weten dat hij degene is van de pillen.
Merel is verslagen door verdriet en wurgt uit wraak Kalyem. Leo deelt mee dat hij de eigenaar van de pillen. Merel begint stukken van Kalyems lichaam te eten, omdat er geen ander eten meer is. Leo gaat na een aantal dagen naar buiten om hulp te zoeken voor Merel en haar baby. Twee dagen gingen voorbij en nog steeds niks gehoord. Merel neemt alle pillen die van Leo overbleven. Ze beeldde een toekomst in waar ze samen met aar baby rondrijdt en naar de sterren kijkt. Waarschijnlijk is het zo dat Merel is doodgegaan aan een overdosis pillen en dat dit een droom was naar een beter leven vlak voordat ze stierf.
Merel: hoofdpersoon. Ze is een TV-redactrice. Ze wordt later zwanger van Leo.
Barry: collega van Merel. Hij is homoseksueel. Barry is verliefd op Leo, maar komt later achter dat hij niet de enigste is.
Leo: aantrekkelijke man. Hij heeft zowel seks met Barry als met Merel. Vader van ongeboren kind van Merel.
Natalie: voelt zich alleen, daarom is ze gehecht aan Merel totdat het fout gaat met de kind van Natalie.
Kalyem: conciërge van de school.
Kacper: Joeri's leraar.
Joeri: zoon van Natalie. Hij overleid, doordat hij van het trap gevallen is.
Het verhaal is niet in chronologisch volgorde geschreven. in het boek wordt veel verteld over liefde en seksualiteit.
Het verhaal speelt zich in het schoolgebouw af.
Het verhaal is in een ik-perspectief geschreven. Als lezer moet je je wel afvragen of Merel dan wel de waarheid spreekt, want Merel kan ook liegen. Dus de ik-perspectief is onbetrouwbaar.
Hannah Bervoets is de schrijfster van dit boek. Ze is geboren op 14 januari 1984 in Amsterdam. Hannah volgde een Bacheloropleiding media en cultuur in Amsterdam. Naast deze opleiding volgde ze ook een opleiding: specialisatie in televisie en populaire cultuur. Tijdens haar studie heeft ze veel geschreven over film recensies en columns. Ze heeft ook veel prijzen gewonnen, nog meer boeken geschreven en scenario’s bedacht.
Het was een mooi boek wat toch apart is. Ten eerste was het een origineel verhaal, de personages waren goed ontwikkelt. Ten tweede was het niet een clichéverhaal waarbij je het einde al kon voorspellen. Toch zat me iets dwars, namelijk de indeling van het boek. Ik moest soms even terugbladeren, omdat het op dag 51 het licht kwam en dan alweer vergat wat er op dag 50 was gebeurd. Het einde was ontzettend mooi, daarom geef ik het boek een 8. Hannah liet aan de lezer over hoe het verhaal eindigde. Was merel bevrijd van de dikke mist of is ze doodgegaan door de overdosis van de pillen?
Tip voor de lezer: het boek in een korte tijd lezen, omdat het niet in chronologische volgorde is geschreven.
ALLES WAT ER WAS
Boek 7 - havo 5
Boek: Liefde in Pangea
Schrijver: Tessa de Loo
Beyza Gumus
Deel 1
Hoofdstuk 1 is als het ware een proloog. Sacha Quartz pleegt aan het einde van een werkweek in Rome zelfmoord door van de 7e verdieping van het hotel te springen voor al haar klasgenoten. Twintig jaar later krijgt Fidel Hulshoff, haar ex-vriendje, een uitnodiging voor een reünie van zijn oude school. Een ex-klasgenote en beste vriendin van Sacha, Femke Bervoets, belt hem hierover. Hoewel Fidel ertegenop ziet, gaat hij naar de reünie, wat uiteindelijk geen succes is. Een oud klasgenoot, Walter Sluiskil, verklaart Fidel schuldig van Sacha’s zelfmoord. Een paar dagen later ontvangt Fidel een brief van Walter, waarin hij zijn excuses aanbiedt voor zijn beschuldigingen. Wel dring hij erop aan dat Fidel eens na gaat denken over wat Sacha hem allemaal heeft verteld, in een poging om achter de waarheid te komen. Fidel heeft dit sterk onderdrukt sinds Sacha’s zelfmoord.
Walter is intussen afgestudeerd bioloog en herpetoloog met een bijzondere voorliefde voor kameleons. Hij gaat onderzoek doen naar het aantal Europese kameleons in de bergen van Portugal. Die voorliefde voor reptielen heeft hij geërfd van zijn vader, Ruud Hulshoff, een bekend paleontoloog. Hij was tijdens zijn studie bevriend geweest met Victor Quartz, een populaire paleontoloog die een theorie had toegeëigend over de massasterfte van onder andere dinosaurussen. Hij werd hiermee zeer bekend en kreeg zelfs een eigen televisieprogramma. Fidels vader was veel bescheidener, hij kreeg pas na zijn dood internationale erkenning voor zijn theorieën. Later werd de vriendschap verbroken. Ruud Hulshoff sterft als Fidel 15 jaar is aan een hartinfarct. Fidel stelt hemzelf en zijn moeder verantwoordelijk voor zijn dood: ze hadden niet goed op hem gelet, omdat ze naar Victor Quartz’ tv-programma aan het kijken waren. Juist toen zijn vader hen het meest nodig had, waren ze afgeleid door zijn rivaal. Na de dood van zijn vader is zijn moeder veel afwezig en er ontstaat en kille relatie tussen de twee.
Op een dag besluit Fidel te spijbelen en hij ontmoet één van zijn klasgenoten, Sacha Quartz, per toeval in een cafétje. Sacha blijkt de dochter te zijn van Victor Quartz. Fidels kat, Simon Bolivar, moet niks van Sacha hebben. Dit wijst vooruit naar de ellende die Sacha zal brengen in Fidels leven. Sacha nodigt zichzelf uit om naar Fidels huis te gaan. Daar kijken ze een aflevering van de detective “Maigret”, Sacha maakt gebruik van de wijnvoorraad van Fidels moeder en ze gaan vervolgens naar Fidels kamer. Dit wordt een terugkerend ritueel. Fidel voelt zich sterk aangetrokken tot Sacha. Zij verteld over hoe haar moeder haar uit het raam heeft gegooid en terecht is gekomen in een postpartum psychose. Sindsdien is ze opgenomen in een psychiatrische instelling.
Deel 2
Fidel is afgereisd naar het gebergte voor de Algarve om het aantal overgebleven kameleons te onderzoeken. Hij verblijft bij een ouder echtpaar, volledig afgezonderd van de bewoonde wereld. Hij voelt zich eenzaam en hij merkt algauw dat er geen kameleons meer zijn. Om de tijd te vullen en alles op een rijtje te krijgen, spreekt hij herinneringen aan Sacha in. Deze synopsis wil hij naar Walter Sluiskil sturen om duidelijkheid te creëren.
Met de zoon van het echtpaar bij wie hij verblijft, Afonso, reist hij door de omgeving als hij beseft dat hij hier geen kameleons gaat vinden. Samen met Afonso ziet hij zijn eerste kameleon in Portugal. Zijn onderzoekspartner is niet op komen dagen, dus er is niets wat hem aan het onderzoek daar bindt. Later komt Fidel erachter dat deze collega in een coma ligt als gevolg van een auto-ongeluk. Fidel voelt zich schuldig en besluit hem in het ziekenhuis te bezoeken.
Fidel besluit Sacha’s broer, Robert Quartz, op te zoeken, omdat hij tegenwoordig eigenaar is van een surfschool aan de Portugese kust. Robert is een rustige, vriendelijke man en is bereid met Fidel te praten over Sacha. Eerst doet Fidel zijn verhaal en Robert wordt door een aantal dingen erg verrast. Hij wist niet dat Sacha een vriendje had gehad. Ook blijkt dat het verhaal dat Sacha’s moeder haar uit het raam had gegooid onzin te zijn. Haar moeder was gescheiden van haar vader toen Sacha nog jong was en is samen met Robert vertrokken naar Frans-Baskenland. Sacha was idolaat van haar vader, dus het was logisch dat zij met hem in Nederland zou blijven.
Robert verteld dat Sacha een pathologisch leugenaarster was. Ze loog over alles, of vertelde alleen halve waarheden. Zij kon dit met zoveel overtuiging vertellen dat iedereen het voor waar aannam. Sacha realiseerde het zich niet dat ze loog, ze zat zo verstrikt in haar web van leugens dat ze zelf niet meer wist wat waar was en wat niet.
Fidel en Robert besluiten op bezoek te gaan bij Victor Quartz. Victor verteld over een afgeblazen huwelijk met Fidels moeder, maar Fidel wist hier niets van. Alle puzzelstukjes vallen op hun plek: waarom zijn moeder zo vaak afwezig was, waarom ze vaker lippenstift ophad, waarom ze altijd naar het tv-programma van Quartz keek… Sacha had wel geweten van dit huwelijk en was hier ontzettend boos over geworden. Het voelde voor haar alsof zij niet goed genoeg was voor haar vader. Dit gebeurde vlak voor haar zelfmoord. Quartz biecht op dat hij al voor Fidels geboorte contact had gehad met zijn moeder. Dit zet Fidel aan het denken: is hij wel de zoon van Ruud Hulshoff? Sacha had ooit tegen hem gezegd dat hij op haar vader leek. Wanneer Robert en Fidel naar huis gaan, komen ze de vrouw van Victor tegen. Ze lijkt sprekend op Sacha: hetzelfde kortgeknipte haar, hetzelfde figuur, dezelfde kleding…
In de tweede verhaallijn, die bestaat uit de herinneringen aan Sacha, is Sacha regelmatig bij Fidel thuis. Fidel voelt zich nog steeds enorm aangetrokken tot Sacha, maar hij durft geen initiatief te nemen. Uiteindelijk, met enige aanmoediging van Sacha, hebben ze toch seks. Toch blijft Fidel vertwijfeld achter: Sacha was erg passief en ze wilde daarna direct naar huis. Dit wordt een vast onderdeel van hun ritueel. Fidel begrijpt steeds minder van Sacha en besluit het uit te maken. Sacha lijkt hier kapot van te zijn. Dit gebeurt vlak voor haar zelfmoord.
Deel 3
Als Fidel terug is uit Portugal, besluit hij te praten met zijn moeder over haar verleden met Victor Quartz. Ze biecht op dat ze inderdaad had willen trouwen met Quartz, maar dat dat door de zelfmoord van Sacha was afgeblazen. Ook vertelt ze dat ze inderdaad seks had gehad met Quartz tijdens haar huwelijk met Ruud Hulshoff. De enige manier om zeker te weten wiens zoon hij was, was door een DNA-test te doen. Fidel besluit dat niet te doen: dat voelt als verraad aan zijn vader, de man die hem met zo veel liefde had opgevoed.
Het besluit geen test te willen laten afnemen, geeft Fidel nieuwe energie en hij besluit Femke een e-mail te sturen. Femke stemt in om bij haar thuis af te spreken. Fidel deelt zijn nieuwe bevindingen met Femke. Femke voegt hieraan toe dat zij vermoedt dat Sacha en haar vader een incestueuze relatie hadden gehad en samen besluiten ze dit alles aan Walter Sluiskil voor te leggen.
Walter Sluiskil hoort hun verhaal aan en vertelt dat hij een afscheidsbrief van Sacha in bezit had. Die was eigenlijk niet voor hem bedoeld, maar hij wist niet goed wat hij ermee moest. Hij had gedacht dat de brief voor Fidel was bedoeld en omdat hij enorm jaloers was geweest op hem had hij het briefje niet willen geven. Samen komen ze erachter dat deze brief waarschijnlijk voor haar vader was bedoeld. Ze besluiten de brief naar Victor Quartz te sturen.
Inmiddels hebben Fidel en Femke een relatie. Een paar weken na het versturen van de brief naar Victor Quartz, krijgt Fidel een e-mail van Robert. Hij vertelt dat zijn vader weer aan de drank was en is verongelukt. Een schuldgevoel bekruipt Fidel: het was immers hun schuld dat hij weer aan de drank was gegaan. Femke wil hier niets van horen.
Elementen uit het boek
- Kameleons. Door het hele boek komen kleine passages met kenmerken van kameleons, zoals: “Het vermogen van de kameleon om van kleur te veranderen dient vooral om te communiceren.” In feite gedraagt Sacha zich ook als een kameleon: ze verandert vaak van karakter. De ene keer wijst ze Fidel af, dan trekt ze hem weer naar zich toe.
- Psychische problematiek. Het hele boek draait om de problematiek van de hoofdpersoon en de personen om haar heen.
Schrijver
Tessa de Loo studeerde Nederlandse taal- en letterkunde. Ze werkte enkele jaren als lerares alvorens ze in 1983 debuteerde met de verhalenbundel ´De meisjes van de suikerwerkfabriek´, waarmee ze onmiddellijk haar naam vestigde. Internationaal brak De Loo door met ´De tweeling´. Inmiddels is ze een van Nederlands bekendste bestsellerauteurs.
Eigen mening
Ik vond Liefde in Pangea een mooi boek. Het laat op een goede manier de nasleep van een zelfmoord zijn en overdrijft het niet. Taboeonderwerpen worden bespreekbaar gemaakt, maar het wordt niet geforceerd. Ik zou dit boek zeker aanraden, omdat het niet een zwaar of heel moeilijk boek is, maar wel een hele mooie boodschap heeft.
LIEFDE IN PANGEA
Boek 8 - havo 5
Beyza Gumus
Havo 5
Titel
|
De garnalenpelster
|
Niveau boek
|
niveau 2
|
Opdracht
|
niveau 2 | Thematiek
|
Studielast
|
2 uur
|
Werkvorm
|
individueel
|
Focus
|
thematiek
|
Je leert
|
de thematiek van een literair werk te analyseren
|
Gemaakt door
|
Monique Metzemaekers
|
Nilgün moet erg wennen in Nederland, waar heel veel anders is dan in Turkije. Je gaat je verdiepen in de problemen die daardoor ontstaan.
A
Heb je weleens meegemaakt dat er een misverstand ontstond doordat mensen niet dezelfde culturele achtergrond hebben? Denk bijv. aan misverstanden op het gebied van taal, of door verschillende gewoontes. Leg je antwoord uit.
Mijn ouders zijn Turks, waardoor ik automatisch ook Turks ben. Ik ben wel in Nederland geboren en heb ook de Nederlandse cultuur overgenomen van mijn ouders. Veel mensen denken dat er thuis dan minder vrouwenrechten zijn en dat de man in huis, in dit geval mijn vader alles te zeggen heeft. Echter is dit niet het geval, thuis bespreken wij alles met elkaar en wordt er nooit zomaar een besluit genomen.
Of dan vinden sommige mensen het vreemd dat ik ook Turks kan spreken. Ik ben juist blij dat mijn ouders mij dit hebben geleerd, want nu kan ik met meer mensen communiceren! Wel moet ik erbij vermelden dat Turks niet mijn moedertaal is.
B
Wanneer Nilgün Yerli in Nederland komt, komt ze in een land waar alles anders is dan in Haar moederland Turkije. Soms ontstaan daardoor problemen of misverstanden, maar het zet haar altijd ook aan het denken.
Vul het schema hieronder aan. Je legt bij ieder voorbeeld twee kanten uit: hoe is het in Nederland en hoe is het in Turkije. Daarna vul je Nilgüns reactie of mening in. Je geeft zelf ook twee andere voorbeelden.
voorbeeld
|
in Nederland
|
in Turkije
|
mening / reactie van Nilgün
|
taal
|
Makkelijk voor Nilgün
|
Moedertaal
|
In het begin vond Nilgün het moeilijk, uiteindelijk wel gelukt.
|
geloof
|
verschillend
|
meeste moslim
|
Ze vond het raar dat er in turkije vrijwel een geloof is en dat je in Nederland veel meer geloven hebt.
|
gezondheidszorg
|
beter
|
slechter
|
Vader van Nilgün is in coma van Turkije naar Nederland gestuurd voor zijn gezondheid.
|
paspoort
|
je hebt altijd een visum nodig
|
zonder moeite
overal naar toe
|
Nederland: ‘’Dat er vaak niet eens meer naar mijn paspoort wordt gevraagd.’’
Turkse pasoort: ‘’Heb je altijd een visum nodig’;
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
C
Wanneer Nilgün in Nederland aankomt, zegt ze: 'Ik denk best dat ik van dit land kan houden.' Later merkt ze op: 'Bitter was het vertrek uit Turkije, en bitter was het om in een land te komen dat je niet kent en waar je niet jezelf kunt zijn omdat Turken er zo’n negatief imago hadden.'
Is Nilgün inderdaad van Nederland gaan houden, zoals ze in het eerste citaat zegt? Leg je antwoord uit.
Als Nilgün tien jaar is, verhuist ze met haar ouders, een broer en een zus naar Nederland want haar vader krijgt daar een baan. Ze missen Turkije vreselijk. Ze missen de Turkse gewoontes en hun familie. Ze begrijpen niet veel van de Nederlandse gewoontes bijvoorbeeld kerstmis en sinterklaas en de taal vinden ze allemaal heel moeilijk. Vooral Nilgün’s moeder en zus missen Turkije heel erg. Nilgün’s enige zus die is meegegaan naar Nederland keert al gauw terug naar Turkije. De vader van Nilgün heeft er niet zo veel problemen mee om in Nederland te wonen en vindt dat zijn vrouw zich aanstelt. Nilgün leert al snel redelijk goed Nederlands, omdat ze het enige Turkse kindje in de klas is. Ze krijgt daarnaast nog les van haar vader. Dat vindt ze verschrikkelijk, want haar vader is vreselijk streng. Op school wordt Nilgün vaak gepest en ze voelt zich eenzaam want ze heeft bijna geen vrienden. Nilgün heeft het altijd erg goed met haar moeder kunnen vinden.
Op vijftienjarige leeftijd gaat Nilgün met haar familie naar Turkije op vakantie en op bezoek bij haar familie. Nilgün slaapt bij haar zus. ‘s Avonds laat wordt er aangebeld. Iedereen slaapt al behalve Nilgün. Ze doet de deur open en ziet haar broer Nusret, die jarenlang in de gevangenis heeft gezeten. Hij vertelt Nilgün over zijn leven in de gevangenis. Als je veel geld had kon je aan alles komen. Zo niet, dan was je een knecht van de afdeling en moest je alles doen wat er werd gezegd.
Hij vertelt dat hij veel geld van zijn moeder kreeg opgestuurd. Zo komt Nilgün erachter dat moeder helemaal geen garnalen pelt om boodschappen te doen, maar dat ze het deed voor haar broer.
Na de begrafenis van haar moeder gaat ze terug naar Nederland.
Ze komt terecht in een studentenflat in Steenwijkerswold waar ze de havo gaat volgen. Dat is de wens van haar moeder. Nilgün’s vader, die in coma ligt, wordt overgevlogen naar Nederland. Haar broer Nihat moet in dienst. Nilgün is dus helemaal alleen. Vier maanden later komt haar vader uit coma. Hij is veranderd van een macho in een zielige man. Hij is voor een groot deel verlamd geraakt. Hij hertrouwt met een vierendertig jaar jonger meisje en gaat in Turkije wonen. Dus ook Nilgün’s vader laat Nilgün voorgoed in de steek. Nilgün heeft het in die tijd heel erg moeilijk. Ze krijgt het financieel heel erg moeilijk. Haar vader laat nooit meer iets van zich horen.
Het laatste deel van het verhaal gaat over de liefdes van Nilgün en hoe ze uiteindelijk zich kan settelen in de maatschappij. Zij is constant op zoek naar liefde. Ze wil begeerd worden. Ze krijgt veel vriendjes. Ze komt in die tijd veel bij psychiaters. Langzamerhand leert ze accepteren dat haar moeder er niet meer is. Haar grootste liefde wordt schrijven. Ze gaat columns schrijven voor onder ander Het Parool. Ze gaat ook optreden als cabaretière in de stadsschouwburg.
DE GARNALENPELSTER
Boek 9 - havo 5
Juryrapport
Beyza Gumus
Perenbomen bloeien wit – Gerbrand bakker
niveau: 4
De vijf eisen.
- Het boek moet een verrassend einde hebben.
- De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
- Het boek moet een beetje spannend zijn.
- De titel en de kaft moeten aantrekkelijk zijn voor de lezers.
- Het boek moet niet in te moeilijke woorden geschreven zijn.
Eis 1: Het boek moet een verrassend eind hebben.
Het einde had ik wel een beetje verwacht. Gerson pleegt zelfmoord op het eind. Hij is blind geworden bij een auto-ongeluk met zijn broertjes en zijn vader. Het was dus niet helemaal verrassend, maar dat was niet storend in het verhaal. Het is een heel verdrietig eind, dat wel. Hij wordt begraven op de begraafplaats bij zijn huis. Dat was Gersons favoriete plek.
Eis 2: De titel moet perfect passen bij de strekking van het verhaal.
De titel past heel goed bij het verhaal. Als Gerard, Kees, Klaas en Gerson op een mooie zondagochtend in de auto stappen om op bezoek te gaan bij opa en oma, rijden ze langs de boomgaarden. Ze zien allemaal bomen met witte bloesems langs de weg staan. Gerard denkt dat het perenbomen zijn, want volgens hem bloeien perenbomen wit. Klaas en Kees denken dat het appelbomen zijn. Tijdens deze discussie rijden ze op een kruispunt af. Daar vindt het ongeluk plaats. Door dat ongeluk wordt Gerson blind. Dus terwijl ze aan het discussiëren waren over de appel of perenbomen kregen ze een ongeluk en daardoor is Gerson blind geworden.
Eis 3: Er moet spanning in het boek zitten.
Het is geen spannend boek. Alleen op het eind voordat Gerson zelfmoord pleegt, vraag je je wel af of hij het echt gaat doen. Er zitten wel spanningen in het boek tussen de personages. Vooral tussen Kees, Klaas en Gerson als Gerson blind is.
Eis 4: De titel en de kaft moeten aantrekkelijk zijn.
De kaft vind ik niet zo heel mooi. De titel vind ik wel erg toepasselijk. Die moet dus zeker blijven. De kaft zou ik wel iets veranderen. De kaft is nu de lucht met daarin vliegende vogels. Je ziet een paar boomtoppen. Het is wel een hele mooie foto, maar ik zou een grote boom denk ik als kaft doen, omdat Kees, Klaas en Gerson altijd het spel ‘zwart’ speelden. Het beginpunt was dan de grote boom bij hun in de tuin. Daar zou ik voor kiezen.
Eis 5: Het boek moet niet een te moeilijke woordkeuze hebben.
Het boek is best makkelijk te lezen vind ik. Ik ben geen moeilijke woorden tegengekomen die ik niet kende, of waar ik de betekenis niet van wist. Dit was heel erg fijn.
Mijn conclusie is dan dat dit niet het leukste Nederlandstalige boek is. Ik heb leukere boeken gelezen, maar ik vind het wel een heel mooi verhaal dus het verdient zeker wel een prijs. Het boek heeft wel een leerzaame gedachte, want er kan altijd wel iets overkomen, dus je moet van elke moment in je leven genieten.
Boek 10 - havo 5
Juryrapport
Jij bent van mij - Peter Middendorp
Beyza Gumus
Boek niveau: 4
De vijf eisen:
1.Het boek moet een verrassend einde hebben.
2.De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
3.Het boek moet een beetje spannend zijn.
4.De titel en de kaft moeten aantrekkelijk zijn voor de lezers.
5.Het boek moet niet in te moeilijke woorden geschreven zijn.
Eis 1: Het boek moet een verrassend einde hebben
Het boek ‘jij bent van mij’ heeft geen verrassend einde, omdat Tille op het eind met handboeien om zijn gezin ziet. In het boek lees je niet dat Tille echt ‘Ik ben schuldig’ zegt. Maar je hebt wel hele sterke vermoedens. Hij droomt namelijk nog van het meisje en hij zegt tijdens een verhoor dat ze het zelf wilde. Je weet dus eigenlijk wel dat Tille Rosalinde verkracht heeft, maar hij zegt het niet op die manier. Daarom vond ik het einde niet verrassend. Ik had wel verwacht dat hij opgepakt zou worden. Of misschien hoopte ik dat meer dan dat ik het verwachtte.
Eis 2: De titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
De titel maakt niet meteen duidelijk waar het verhaal over gaat. Maar de titel pakte mij wel. Toen ik het boek gelezen had, snapte ik al helemaal waarom er voor deze titel gekozen is. Tille dacht over Rosalinde “Jij bent van mij”.
Eis 3: Het boek moet een beetje spannend zijn.
In het begin van het boek dacht ik dat er wel spanning in zou zitten. Maar ik vond het toch wel meevallen. Er waren veel spanningen tussen mensen. Tussen Tille en zijn vrouw. Maar ook Tussen Tille en zijn ouders en ook tussen Ada (vrouw van Tille) en Tilles ouders. Dat vond ik wel een beetje jammer.
Eis 4: De titel en de kaft moeten aantrekkelijk zijn voor de lezers.
De titel ‘jij bent van mij’ sprak mij best wel aan. Ik ben door de titel het boek gaan lezen. De kaft van het boek vind ik iets minder. De kaft is rood met vogels erop. Ik denk dat het de lucht moet voorstellen. Ik snap het verband niet zo goed tussen de kaft en het verhaal.
Eis 5: Het boek moet niet in te moeilijke woorden geschreven zijn.
Ook bij dit boek hoefde ik niet te stoppen, omdat ik woorden niet begreep. Dat leest erg fijn, omdat je gewoon door kan lezen.
Ik ben tot het besluit gekomen dat dit boek niet het beste boek is. Ik had meer van het boek verwacht, namelijk meer spanning en dat je het boek toch wilde blijven lezen. Dit had ik wel in het begin, maar het werd eigenlijk steeds saaier. Erg jammer, omdat het onderwerp wel heel heftig is.