Algemeen
Planning schooljaar 2018 - 2019
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek
Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.
Leeslogboek starten zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1 periode 1 - vrijdag 12 oktober
Boek 2 periode 2 - vrijag 23 november
Boek 3 periode 2 - vrijdag 11 jaunuari
Boek 4 periode 3 - vrijdag 22 februari
Boek 5 periode 3 - vrijdag 5 april
Boek 6 periode 4 - vrijdag 17 mei
Leeslogboek compleet periode 4 - vrijdag 14 juni
Voorwaarden boekkeuzes
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.
De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/
Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/home/leesniveaus) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.
Instructie leeslogboek
Hoe moet je leeslogboek eruit zien?
Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!
Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:
1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Een Wikiwijspagina maken
Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier
Verwerkingsopdrachten
In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.
Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.
Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:
Standaardverslag
Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.
Recensieopdracht
Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.
Opdracht van Lezen voor de Lijst
Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.
Juryrapport
Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!
Brief van de uitgever
Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.
Brief aan de uitgeverij
Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.
Beoordeling
Algemeen
In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Boeken
Boekenoverzicht
Boek 1: Het Diner - Herman Koch (Niveau 3)
Boek 2: Mensen Zonder Uitstraling - Jente Posthuma (Niveau 3)
Boek 3: Zeven Soorten Honger - Renate Dorrestein (Niveau 3)
Boek 4: Judas- Astrid Holleeder (Niveau 2)
Boek 5: De hemel van Heivisj - Benny Lindelauf (Niveau 3)
Boek 6: Het gouden ei - Tim Krabbé (Niveau 3)
Boek 1 - havo 4
Het Diner
Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten. Tot dusver zijn alleen vage beelden van de twee in Opsporing verzocht vertoond en zit het onderzoek naar hun identiteit vast. Maar hoe lang nog? Twee mannen, twee vrouwen, twee zoons – wie durft een beslissing te nemen over de toekomst van zijn eigen kind? Wat het nog ingewikkelder maakt is dat de vader van een van de jongens de beoogde nieuwe minister-president van Nederland is.
Herman Huibert Koch is geboren in Arnhem op vijf september 1953. Herman is getrouwd en heeft een zoon. Hij is een Nederlandse televisie- en radiomaker, acteur en schrijver. Hij is bekend van het spelen in de televisieserie Jiskefet. Ook werkte hij voor onder andere de Volkskrant. In de jaren 80 maakte Herman sketches en parodieën voor het radioprogramma Borát, die hijzelf in een interview in NRC Handelsblad omschreef als “interviews met mezelf”. In 2005 schreef hij het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Zijn literaire romandebuut was Red ons, Maria Montanelli uit 1989. Het boek werd vergeleken met De avonden van G.K. van het Reve. Zijn schrijfstijl lijkt hier nog beïnvloed door de romans van Louis-Ferdinand Céline. Het diner is een van zijn bekendste romans, en werd onder meer geïnspireerd door de moord op de dakloze vrouw María del Rosario Endrinal Petit in Barcelona in december 2005. María werd door drie jongens uit een zogenoemd fatsoenlijk milieu in het portaal van een bank mishandeld en daarna in brand gestoken. Het boek won in 2009 de NS Publieksprijs, en in 2013 was dit boek een bestseller in de Verenigde Staten. Nooit eerder stond een van origine Nederlandse roman zo hoog genoteerd in een Amerikaanse bestsellerlijst. Het boek is daarom ook drie keer verfilmd.
Ik vond het een erg goed boek. Helaas duurde het heel erg lang voordat de spanning echt begon. Ik heb zeker tot halverwege het boek gewacht totdat de spanning echt begon. Daarnaast was het af en toe heel vaag. Want sommige dingen die je je afvroeg werden uiteindelijk niet beantwoord, wat ik erg jammer vond.
Een voorbeeld hiervan: Paul, de verteller van het verhaal, is de vader van Michel, maar af en toe leek dat ook weer van niet. Want dan sprak Claire, zijn vrouw, over Michel als alleen haar zoon. Ook werd er niet goed uitgelegd waar Paul nou zijn woede vandaan haalde. Want toen Michel klein was lag Claire in het ziekenhuis, en Serge, Pauls broer, en zijn vrouw Babette hebben Michel tijdelijk bij hun laten wonen totdat Claire weer thuis was. Maar toen Paul niet wou dat Michel tijdelijk bij hen ging wonen, sloeg hij Serge in zijn gezicht met een hete pan. Ook heeft Paul gevochten met de directeur van Michels school, toen Michels boekverslag ongeschikt werd verklaard. Ik vond wel dat er goed gebruik was gemaakt met taal en vertelvorm, ook al was het af en toe iets te grof. Ook vond ik het leuk verzonnen dat Herman naast het boek in hoofdstukken in te delen, hij het boek ook heeft in gedeeld in de gangen waar ze op dat moment benuttigd. Dus bij het voorgerecht kreeg je alle gebeurtenissen terwijl dat geserveerd was, en bij het hoofdgerecht werd er verteld wat er dan gebeurde. En dat gaat zo door tot ze bij de fooi zijn en ze het restaurant uitlopen. Het is een goed en spannend boek en ik zal hem iedereen aanraden die niet meteen een heel moeilijk boek wil lezen. Al moet ik wel erbij waarschuwen dat het spannende pas later in het boek begint.
Sanne van Waardenburg
H4E, Mondriaan College
Boek 2 - havo 4
Mensen zonder uitstraling
De stuurloze hoofdpersoon van Mensen zonder uitstraling leeft in de schaduw van haar moeder, een ontevreden actrice. Haar vader is hoofd van een psychiatrische inrichting. Psychopaten en depressieven raadt hij aan hun bezigheden in afgepaste tijdsblokken in te delen, zodat ze meer controle krijgen over hun bestaan. Zijn dochter geeft hij hetzelfde advies. Dan overlijdt haar moeder en blijven vader en dochter over.
Samenvatting:
Dit boek heeft 12 hoofdstukken, in ieder hoofdstuk vertelt de onbekende hoofdpersoon over een andere periode in het haar leven. Hier een korte samenvatting over ieder hoofdstuk:
Hoofdstuk 1. De vertelster is dertien jaar oud. Haar moeder is overleden en ze leeft met haar vader in één huis. Je krijgt te weten dat de hoofdpersoon is geobsedeerd door geluiden. Haar vader vertelt thuis over de hefstigste patiënten in zijn kliniek.
Hoofdstuk 2. Ze is acht jaar. Ze mag gaan kijken naar een musical waar haar moeder een kleine rol als hoer mag spelen. Op de eerste rij plast ze in haar broek, omdat ze de scène met haar moeder niet wil missen. De scène is zo klein dat het voorbij is voordat ze er erg in heeft.
Hoofdstuk 3. De hoofdpersoon schrijft graag verhalen die ze dan van haar moeder moet voorlezen. Haar opa en oma zijn van de Jehova Getuige. Als de moeder in verwachting is van de verstelster, willen de ouders dat ze breekt met haar vriendje
Hoofdstuk 4. Na het eindexamen (18 jaar) vertrekt de vertelster naar Parijs om ideeën te verzamelen voor haar verhalen. Ze heeft in Nederland een relatie met een oudere schrijver die er ook een vriendin op na houdt.
Hoofdstuk 5. Na een jaar heeft ze het wel gehad met Parijs. Haar vader komt haar ophalen. Wanneer ze langs de kust willen terugrijden, gaat de auto stuk. Waardoor ze een paar dagen in een dorpje doorbrengen. Haar vader zit met zijn hand vast in een ring en de vertelster heeft seks met een barjongen.
Hoofdstuk 6. Moeder zegt dat ze doodgaat, ze heeft hallucinaties. De dokter komt en zegt dat ze teveel bruine taart (waar misschien wel drugs inzaten) heeft genuttigd.
Hoofdstuk 7. De vertelster ontmoet Thom, een student. Hij vraagt haar om mee te doen aan zijn speelfilm, als lijk. Dat kan ze namelijk goed.
Hoofdstuk 8. De ik-persoon is elf jaar. Haar vader wil met pensioen. Hij wil dan My Way zingen en zij begeleidt haar vader.
Hoofdstuk 9. Als de vertelster ouder dan 30 is, wil ze graag kinderen.
Hoofdstuk 10. Ze wordt moeder van een zoontje die Bob heet, samen met haar vriend Arthur. Ze is hiervoor wel een tijdje in therapie geweest, omdat ze niet tegen smakgeluiden kon.
Hoofdstuk 11. Ze trouwt met Arthur.
Hoofdstuk 12. Het laatste hoofdstuk gaat over de periode waar haar moeder aan kanker lijdt. Op haar ziekbed komen de opa en oma van de Jehova Getuigen nog op bezoek om te vertellen dat een bekering nog niet te laat is. De ik-persoon blijft bij haar moeder aan het bed zitten.
Mijn mening:
Ik vond het een erg moeilijk boek om door heen te komen. Het lettertype was blauw, dus het las al anders dan als het gewoon zwart is. Ook wist ik af en toe niet goed hoe oud ze nou precies was, want in het hoofdstuk wisselt het af en toe ook nog wel eens. Dan moest ik even googelen hoe oud ze nou precies was. In het begin van het boek vond ik het erg leuk om te lezen. Maar toen ik bij ongeveer hoofdstuk vijf aankwam, werd het wel iets saaier. Ook vind ik het niet zo fijn om boeken te lezen waar de hoofdpersoon geen naam heeft. Het blijft dan te mysterieus, en dat vind ik niet zo fijn om te lezen. Voor de rest vond ik het wel een leuk boek, het was even iets anders.
Boek 3 - havo 4
Zeven Soorten Honger
Geachte uitgeverij Podium,
Mijn naam is Sanne van Waardenburg, ik ben een vijftien jarige schrijfster. Ik heb gekozen voor uw uitgeverij, omdat jullie Nederlandse en vertaalde literatuur en literaire en journalistieke non-fictie uitgeven. Ik vind het erg interessant dat jullie boeken uit verschillende talen bijeen brengen in jullie uitgeverij. Ik denk dat ik een nieuw boek heb wat goed bij die boeken past.
De titel van mijn boek is: Zeven soorten honger. Het genre is psychologische roman. Het gaat namelijk over Nadine en Derek Ravendorp, als echtpaar beheren ze een succesvol instituut waar maatschappelijk geslaagde mannen hun overtollige kilo’s proberen kwijt te raken. Het is geschreven vanuit een alwetend perspectief, maar je volgt bijna altijd Nadine’s avonturen.
Mijn boek is vooral geschikt voor mensen vanaf ongeveer 15 jaar jong. Voor mensen die het voor de lijst willen lezen, zou ik het aanraden voor mensen die op leesniveau drie zitten. Ik zou het aanraden voor dat niveau, omdat er redelijk moeilijke woorden inzitten. Maar ook omdat het geen makkelijk onderwerp is, het gaat over hoe mannen afvallen met weinig eten.
Ik hoop dat ik jullie genoeg heb geïnformeerd over mijn verhaal. Hopelijk krijg ik snel een reactie terug!
Met vriendelijke groet,
Sanne van Waardenburg
Boek 4 - havo 4
Titel: Judas
Schrijfster: Astrid Holleeder
Samenvatting:
In deze autobiografie vertelt Astrid over haar leven. Als eerste vertelt ze over haar jeugd en hoe Willem vroeger was en hoe ze daar mee omging. In het gedeelte over haar jeugd vertelt Astrid vooral over haar familie, haar vader was bijvoorbeeld heel dwingend. Hij had bijvoorbeeld ervoor gezorgd dat Astrids moeder geen contact meer met de buitenwereld en iedereen moest altijd zijn bord leeg eten, het maakte niet uit hoe misselijk je was. Willem stond uiteindelijk wel op tegen hun vader, Willem heeft bijvoorbeeld een keer zijn vader terug geslagen toen hij zijn moeder mishandelde. Het gedeelte over hun jeugd geeft duidelijk aan hoe Willem is geworden zoals hij nu is, een overdreven kopie van zijn vader. Na het jeugd gedeelte in het boek, wordt vertelt over hoe Astrid als enige van de familie naar een VWO gaat. Haar vader wou dat ze naar een huishoudschool, maar haar moeder stuurt haar toch stiekem naar een school in de buurt. Ook speelde Astrid basketbal bij een basketbalvereniging voor talenten. Hier werd ze na een tijdje wel weggestuurd, omdat ze de zus is van ‘DE Holleeder’
Toen Astrids vader overleed, nam Willem die rol op zich. Ook Willem was erg dominerend. Astrids eerste vriendje kreeg van Willem een baan aangeboden bij een strandtent, hij moest de strandtent begeleiden en runnen, maar uiteindelijk was het alsnog van Willem en zijn vrienden uit de ‘onderwereld’. Dit baantje dreef Astrid en haar vriend wel uit elkaar. Toen Willem hem begon te beschuldigen van diefstal, nam Astrid het voor haar vriend op. Hierdoor begon Willem alleen maar meer haar te intimideren.
Door het hele boek heen wordt af en toe vertelt over hoe Astrid is gaan getuigen. Ze is goede vrienden met Peter R. de Vries, zo is ze in contact gekomen met justitie. Sonja, hun zus, is uiteindelijk ook gaan getuigen.
Als Astrid naar buiten gaat, draagt ze altijd een helm, een kogelvrij vest en zelfs een beschermer voor haar hals, zodat ze niet doodgeschoten kan worden. Astrid neemt al deze maatregelingen, omdat ze ervoor wil zorgen dat haar dochter niet alleen hoeft de leven door haar keuzes.
Schrijfster:
Astrid Holleeder is geboren in Amsterdam op 4 december 1965. Ze is een advocaat en een auteur. Ze is de jongste uit 4 kinderen, Willem is de oudste. Sonja is de oudste zus, zij is meer dan twintig jaar getrouwd met Cor van Hout. Astrid groeide op in de Eerste Egelantiersdwarsstraat in De Jordaan. Ze studeerde in 1995 af, ze specialiseerde zich in het strafrecht, maar bleef moeite hebben om een advocatuur carrière te maken.
Mening:
Ik vond het een erg interessant boek om te lezen, omdat je echt meer te lezen kreeg over hoe Willem is geworden zoals hij nu is. Ik vond het ook erg leuk dat er foto’s in zaten. Het was af en toe wel even moeilijk om er door heen te komen, omdat het moeilijk te begrijpen was hoe het er daar aan toe ging. Als de vader weer eens tekeer ging wist ik niet goed hoe dat echt voor hun geweest kan zijn. Toen ik uiteindelijk het boek helemaal had uitgelezen, snapte ik wel beter hoe erg het zal moeten zijn voor de familie van Willem. Ik raad dit boek zeker aan!
Sanne van Waardenburg
H4E
Boek 5 - havo 4
De hemel van Heivisj:
De schrijver:
Benny Lindelauf is geboren op 15 december 1964 in Sittard. Benny heeft inrichtingswerk gestudeerd aan de Mikojelacademie en hij studeerde dans aan de Theaterschool in Amsterdam. Zijn eerste boek kwam uit in 1998. Daarna heeft hij nog vele boeken geschreven. Daarna kwamen er nog vele boeken. In 2004 kwam het boek ‘Negen Open Armen’ uit. Daarmee won hij vele prijzen waaronder de ‘Gouden Zoen’. Het boek ‘Hemel van Heivisj’ schreef hij in 2010 en was het vervolg op ‘Negen Open Armen’. De hemel van Heivisj heeft ook vele prijzen gewonnen.
Samenvatting:
Deel 1, Een Gouden Toekomst 1938-1939:
Het verhaal begint met Fing (De hoofdpersoon). Fing woont met haar vader, vier broers, twee zusjes en oma Mei in één Huis, de Negen Open Armen. Fing wordt uitgekozen door een commissie van haar school om een vervolgopleiding te volgen, die zelfs wordt betaald door de commissie. Fing vond het erg leuk toen ze ervoor gekozen werd, maar haar oma heeft een hekel aan liefdadigheid. Als haar oma erachter komt dat ze een vervolgopleiding krijgt aangeboden, stuurt ze Find naar de rijke Sigarenkeizer en zijn vrouw ‘de Pruusin’. Fing moet daar dan gaan werken.
Deel 2, Fings oorlog 1939-1940:
Fing denkt dat ze huishoudelijk werk moet gaan doen, maar ze wordt eigenlijk ingehuurd om vriendinnen te worden met het nichtje van de Pruusin, Liesl. Liesl is erg eigenwijs en drijft altijd haar zin door, ze steelt zelfs spullen van de hoofdhuishoudster Anna. Als het op een dag niet goed gaat met het jongste zusje van Fing, Jes, komt Liesl lang om te kijken hoe het met Jes gaat. Fing barst dan uit van woede. Ze vertelt aan Liesl dat ze wordt betaald om met haar te spelen en dat ze haar niet aardig vindt. Als Fing de volgende de dag weer komt werken, moet ze meteen op gesprek komen. De Pruusin vertelt haar dat ze de gestolen spullen in Fings kast gevonden heeft, dus wordt ze ontslagen.
Deel 3, Gods bakplaat 1940-1941:
Fing heeft een nieuwe baan, ze werkt als huishoudster bij Mejuffrouw Vroon. Mejuffrouw Vroon is niet geliefd bij iedereen in het dorp, omdat ze een NSD’er in haar huis woont, meester Govaerts. Mejuffrouw Vroon krijgt hierdoor vaak dreigbrieven in de brievenbus en op een dag is haar kat weg. Een paar dagen later wordt haar kat afgeleverd in een jute zak waar weer een dreigbrief in zit. De kat is ingesmeerd met taaie zwarte pek en een paar dagen later gaat de kat dood. Ook krijg Fing verkering met Filip, Filip is een ‘Zwartjas’, zo wordt de jeugdaanhang van de NSB genoemd. Fing leert ook de ‘Imbeciel’ van het dorp beter kennen. Hij heet Bér, hij stottert en is vaak te vinden op het kerkhof, net als Fing. Op een dag zoent Fing Bér. Die nacht worden de broers en de vader van Fing opgepakt, de broers hebben in de kerktoren geklommen terwijl het na tien uur was. Ze worden samen naar een fabriek in Duitsland gestuurd. Doordat Fing zo’n goed contact met Meester Govearts heeft kunnen ze via hem brieven ontvangen en sturen naar hun broers en vader.
Deel 4, De hemel van Heivisj 1941-1942:
Fing wordt hechter met de ‘Zwartjassen’. Ze zoent voor het eerst met Filip en ze gaat met de ‘Zwartjassen’ mee op uitjes. Het gaat uit tussen Filip en Fing als Fing erachter komt dat Emmanues, een man met uitgesproken mening, mishandelt is door de ‘Zwartjassen’ midden in de nacht. Filip heeft hier aan mee gedaan en daar is Fing boos om. Fing neemt ontslag bij Mejuffrouw Vroon, omdat ze niet meer met de NSB in aanraking wil komen. Op een dag heeft de Pruusin gevraagd of Fing langs kan komen. Eenmaal daar vertelt de Pruusin dat ze weg moet, ze is joods, en ze vertelt Fing dat ze weet dat Liesl de schuldige was. Alle joden in het dorp worden die dag afgevoerd. Fing komt er ook achter dat Jes eten steelt en dat ergens heen brengt, ze besluit Jes te achtervolgen, Jes gaat naar een oude mijn en daar komt Fing erachter dat ze het eten naar de hond van Liesl brengt. Jes heeft de hond laatst gevonden en ze wilde niet dat de hond vermoord zou worden door de Duitsers. Ze besluiten samen de hond mee naar huis te nemen. Oma Mei wil dit niet hebben en jaagt de hond weg. Ook gaat Oma Mei steeds geheimzinniger doen, niemand mag nog in de kelder komen vanwege de rat die daar zit. Als Oma Mei op een dag weg is gaan ze toch kijken, in de Kelder vinden ze Liesl.
Deel 5, De schat van de linde 1942-1943:
Het laatste deel van het boek gaat over het onderduiken van Liesl. Oma Mei heeft Liesl laten onderduiken, maar ze mag niet naar buiten en alleen overdag mag ze door het huis heen lopen. Op een dag krijgen ze een brief van de Duitsers dat er een controle gaat plaat vinden in het dorp. Er moeten namelijk gezinnen geplaatst worden bij andere mensen, omdat vele gezinnen hun huizen zijn kwijt geraakt door de bombardementen. De familie probeert hier onderuit te komen, maar dit loopt uit op een mislukte poging. Fing moet op een dag naar de moeder van Fie om suiker en andere spullen te halen. Op de terugweg wordt ze door een vrouw de berm ingetrokken en er wordt haar verteld dat het pakketje om acht uur wordt opgehaald en dat moet naar de smid gebracht worden, tegen de smid moet gezegd worden dat het pakketje er is. Fing besluit om Liesl naar de smid te brengen. Dit gaat helemaal fout, omdat er ‘Zwartjassen’ bij de smid. En de smid, Liesl en Fing worden onder schot gehouden. Dan komt hun redding, het oude mijnpaard Heivisj, Heivisj zijn lichten worden gedoofd vanwege de bombardementen buiten de stal, alles moet donker zijn. Het paard Heivisj kan niet tegen donker en hij slaat op hol, hij verjaagt de ‘Zwartjassen’ daarmee. Heivisj rent zelfs iemand dood, hierdoor kunnen Fing en Liesl wel ontsnappen. Ze vluchten naar de oude mijn, hier vertelt Liesl over haar jeugd bij haar opa, oma en zus, die een poppenwinkel hadden. Op een avond zijn haar opa en oma weg en zijn er allemaal mensen bij hun huis, haar zus Reiba zegt haar zich te verkleden als pop en ze moet stil blijven zitten, voor haar zus is het net te laat om zich te verkleden dus die wordt opgepakt, Liesl wordt niet gezien en blijft achter. Uiteindelijk belandde ze bij haar tante en dus nu in de mijn.
De volgende ochtend worden ze gevonden door Bér, hij brengt Liesl naar een veilige plek en Fing gaat naar huis. Maar haar huis is opgeblazen. Fing wordt heel erg ziek en ze is één oog kwijtgeraakt tijdens de vlucht. Ze slaapt twee dagen en als ze wakker wordt is ze bij de familie van Fie, Fing krijgt een glazen oog. Het gaat steeds beter en ze mag weer naar buiten. Ook vertelt Bér haar dat Liesl veilig is.
Mijn mening:
Ik vond het een erg goed boek, je leest echt hoe het voor iemand jongs was in de oorlog. Hoe gevaarlijk het kon zijn voor iemand in de oorlog. Ik had erg veel medelijden met Fing, toen ze van haar Oma niet mocht gaan studeren. Ook toen ze beschuldigd werd van diefstal. Als lezer kon je erg gefrustreerd worden doordat jij wist dat ze het niet had gedaan. Ik ergerde me wel heel erg aan Liesl, tot het einde mocht ik haar niet. Ze kwam heel verwend over en gaf Fing een zware tijd. Fing verdiende dat niet, ze deed haar best en dat was nog niet genoeg. Ik hoop alsnog, maakt niet uit hoe erg ik Liesl niet mag, dat er een boek komt met haar levensverhaal. Ook snapte ik de titel niet tot het laatste hoofdstuk. Het was wel fijn dat er woordenlijsten stonden achter in het boek. Er werd namelijk veel gebruik gemaakt van Limburgse en Duitse woorden. Sommige kon ik wel begrijpen uit de zin, maar niet alle. Ik zou het boek wel aanraden, want het is erg spanned.
Boek 6 - havo 4
Het gouden ei:
De schrijver:
Hans Maarten Timotheus (Tim) Krabbé is geboren op 13 april 1943 en is een Nederlandse schrijver en in zijn vrije tijd ook nog een schaker. Hij heeft veel boeken geschreven, van romans tot boeken over zijn hobby schaken en wielrennen. Vanaf dat Tim jong was, is hij al cultureel opgevoed. Tim’s vader, Hendrik Maarten Krabbé, was schilder, zijn broer Jeroen Krabbé was acteur/regisseur en ook zijn moeder was schrijfster. Tim studeerde aan het Spinoza Lyceum in Amsterdam en later heeft hij even psychologie gestudeerd. Krabbé begon als journalist en wist zich omhoog te werken tot redacteur van een weekblad. Hij kreeg de smaak te pakken en maakte er zijn full-time beroep van. Al snel daarna bracht hij zijn eerste boek uit. De werkelijke moord op Kitty Duisenberg had niet echt veel succes, aangezien er nooit een tweede druk kwam. Tim schreef twintig boeken, drie schaakboeken, twee scenario’s en twee bloemlezingen. Hiervoor heeft hij natuurlijk verschillende prijzen gewonnen, voor de verfilming van Het gouden ei heeft hij zelfs een Gouden Kalf gewonnen.
Samenvatting:
Het gouden ei gaat over Rex Hofman en Saskia Ehlvest, een stelletje die onderweg zijn naar een vakantiehuisje in de heuvels. Omdat de kilometerteller al een tijdje kapot is, moet de kilometerstand met de hand bijgehouden worden, zodat Saskia en Rex weten wanneer ze moeten tanken, dit om te voorkomen dat ze ergens langs de weg zonder benzine komen te staan. Ook deze reis is dit weer het geval, en na de kilometerstand een tijdje bijgehouden te hebben vindt Saskia het tijd om weer te gaan tanken. Ze wil tenslotte niet nog een keer meemaken om alleen zonder benzine langs de kant te staan, terwijl Rex lopend naar een ver benzinestation moet.
Als ze bij een TOTAL-benzinestation zijn, gaan ze tanken en daarna vindt Saskia het tijd om te ontspannen. Daarom gaat ze wat drankjes halen en besluit om haar angst daarna te overwinnen. Saskia vindt het eng om te rijden, ze heeft wel een rijbewijs maar heeft na haar examen nooit meer gereden. Toch vindt ze nu wel dat Rex mag rusten terwijl zij de rest van de rit rijdt.
Saskia komt niet meer terug van het drankjes halen, dus gaat Rex haar zoeken. Maar Saskia is nergens te vinden, daarom besluit hij om naar binnen te gaan om het personeel te vragen of ze haar hebben gezien. Het personeel zegt dat ze haar wel gezien hebben en zelfs naar buiten zien lopen, maar daarna hebben ze Saskia niet meer gezien. Rondom het benzinestation is Saskia ook niet te vinden en als Rex met de chef gepraat heeft en weer terug naar de auto gaat ziet hij iets opmerkelijks: de fietsen zijn van het dak van de auto weg.
Acht jaar later is Rex met Lieneke op vakantie, zij is één jaar jonger dan Saskia. Rex en Lieneke vinden elkaar wel leuk en praten veel over gevoelens en ook daar komt Saskia weer naar boven. Saskia is namelijk nog steeds spoorloos en niemand weet waar ze is.
Na een tijdje belt iemand aan bij Rex thuis. Een fransman die Raymond Lemorne schijnt te heten. Raymond verteld Rex dat hij meer weet over de verdwijning van Saskia en hij vraagt of Rex mee wilt gaan, zodat hij het aan Rex kan uitleggen. Hij vertelt Rex dat Saskia dood is en dat hij de rest alleen te weten krijgt als hij hetzelfde ondergaat. Omdat Rex graag wil weten wat er is gebeurd, besluit hij mee te gaan.
Bij het TOTAL-benzinestation blijkt dat Saskia daar in de auto is gegaan. Meer krijgt Rex niet te weten, want hij krijgt een slaapmiddel en wordt een tijd later ergens alleen wakker. Het blijkt dat hij ergens alleen onder de grond op een matras ligt. En dan beseft hij het zich: Saskia is levend begraven.
Lieneke hoort verder helemaal niks meer van Rex en voor iedereen zijn Rex en Saskia voor altijd verdwenen.
Uiteindelijk blijkt dat lemorne de ontvoerder en moordenaar is. Hij probeerde al een tijdje vrouwen te kidnappen en heeft op allerlei manieren geprobeerd om vrouwen mee te krijgen. Op een dag kwam hij bij het TOTAL-benzinestation en daar zag hij Saskia, hij vond haar erg aan zijn dochter herinneren. Nadat ze wat gepraat hadden over geld wisselen, zag Saskia zijn sleutelhanger van zijn autosleutels en ze vond deze zo mooi dat ze er ook eentje wilde hebben.
Lemorne beweerde dat hij handelde in zulke sleutelhangers en vroeg of ze mee naar zijn auto wilde om er eentje van hem over te nemen. Toen ze bij zijn auto was kreeg ze een klap waardoor ze op de achterbank viel en gelijk meegenomen kan worden.
Eigen mening:
Ik vond het een erg leuk boek om te lezen, het was erg spannend dus ik kon hem eigenlijk bijna niet wegleggen. Het was vooral spannend, omdat er veel gebeurt in maar een dun boekje. Ook is de schrijfstijl van Krabbé fijn, je wordt namelijk als lezer makkelijk door het verhaal heen geholpen, zonder dat je diep ingaat op de details. Het verhaal was dus simpel, maar niet slecht. Ik zou het boek aan iedereen aanraden, want het leest gewoon makkelijk weg.
Boek 7 - havo 5
Boek verslag 7, De Negen Kamers
Auteur:
Peter-Paul Rauwerda is een Nederlandse illustrator en schrijver. Als kind was Peter-Paul al veel bezig met tekenen. Na zijn studie werkte hij enkele jaren bij Oberon Medialab waar hij animaties maakte voor websites en computerspelletjes. Hiernaast ging hij zich richten op het illustreren van kinderboeken, zo maakte hij de tekeningen voor het boek Het boek van alle dingen en Florian Knol van Guus Kuijer. In 2016 verscheen de roman De Negen Kamers waar hij in 2017 de Diorapthe literatour Prijs voor kreeg. Rauwerda heeft aan 36 boeken meegewerkt en zelf er één geschreven.
Samenvatting:
Jonas is een jongen van zeventien. Het liefste leest hij boeken. Sinds een tijdje heeft Jonas veel last van hoofdpijn en net wanneer hij twee weken alleen thuis is wordt het zijn hoofdpijn steeds erger. Plotseling ligt er een boek op zijn tafel, het boek laat telkens maar een paar bladzijdes vrij. Een paar dagen later staat er ineens een huis in zijn straat, niemand weet hoe die daar gekomen is en ook niemand heeft mensen het zien bouwen. Achter één van de ramen staat een bloedmooi meisje, tenminste dat vind Jonas. Jonas komt er al snel achter dat het huis op een of andere manier aan zijn leven in gekoppeld. Er staat namelijk allemaal oud speelgoed van hem in de tuin, maar dan wel de levensgrote variant.
Jonas wil op het gegeven moment het huis wel betreden en gaat langs de gevaarlijke honden het huis binnen. Als hij eenmaal binnenkomt gebeuren er allemaal rare dingen. Zo komt hij in een woonkamer die heel veel op zijn eigen woonkamer lijkt, maar hij is niet thuis. Ook zitten er “acteurs” in zijn woonkamer die Jonas’ ouders moeten voorstellen en ze lijken ook nog is sprekend op zijn ouders. Jonas komt ook terecht in een grote bibliotheek, met in het midden van de kamer een groot gat. Jonas ontmoet daar de tweeling Ode en Edo, zij willen alleen maar iedereen de waarheid laten zien. Uiteindelijk wordt Jonas weggehaald bij de tweeling door Anna, de dochter van de eigenaar van het huis. Zij brengt hem naar de eetkamer, waar ze hem vertelt dat ze in de toekomst kan kijken. Ze schrijft “Bed, bad, bar” op zijn hand en zegt dat Jonas dat later moet gebruiken. Wanneer Jonas en Anna eten voor hun krijgen zit er een slaapmiddel in waardoor Jonas in slaap valt, maar Anna net nog kan ontsnappen. Jonas wordt mee genomen naar de gouden stad, waar hij in een arena moet vechten voor zijn leven. Als hij de auto uitstapt zegt hij nog snel de woorden die Anna op zijn hand had geschreven, waardoor de chef uit de keuken van het huis, wordt verdronken in de auto. Jonas ontsnapt de arena uiteindelijk en komt terecht in de kelder. De kelder zit recht onder het gat van de bibliotheek, dus Jonas stapelt alle boeken op en klimt zo de kelder uit. Jonas is ondertussen klaar met het huis, ondanks dat hij Anna een leuk meisje vindt, gaat hij toch uit het huis, want hij denkt dat Anna hem verraden had. Maar wanneer hij thuis komt en even in bad wilt gaan, wordt hij door de onderkant van zijn bad terug naar het huis gezogen. Hij komt terecht in de badkamer van het huis, Anna had hem terug gehaald naar het huis. Wanneer Anna en Jonas weer vrienden zijn en de badkamer uit willen gaan, gaat dat niet en vult de ruimte zich met water. Al snel is er geen lucht meer en Anna krijgt geen lucht meer en zakt langzaam naar de bodem. Jonas maakt de deur open en red Anna en zichzelf. Anna neemt Jonas mee naar haar kamer, waar hij haar mee de wolken inneemt vanaf haar bed. Jonas vindt het allemaal magisch en hij en Anna groeien steeds meer naar elkaar toe. Doordat Anna haar vader boos heeft gemaakt, wordt ze opgesloten in de zolderkamer. Terwijl Anna al een week in die kamer zit, gaat Jonas op bezoek bij de vader van Anna in de stookkamer. De vader van Anna laat Jonas zijn glazen bollen zien, hierin wordt de toekomst voorspelt van Jonas. En elke keer als Jonas weer iets doet, vallen er weer een paar bollen kapot. Om Anna te redden moet Jonas de bol vinden met de juiste toekomst. Uiteindelijk vind hij die en gaat hij Anna redden. Terwijl hij de trap naar de zolderkamer op rent, wordt alles steeds kleiner. Maar wanneer hij in de zolderkamer Anna ziet, is zei ineens volwassen. Dus alles in het huis is niet steeds kleiner geworden, maar Anna en Jonas steeds groter. Uiteindelijk rennen ze samen naar beneden voordat ze vast zitten. Wanneer ze weer terug beneden zijn, wil Anna dat ze samen de negende kamer in gaan, maar Jonas vertrouwd het niet. Hij heeft beelden gezien van hem in een ziekenhuis met Anna die in het bed naast hem ligt. Hij vraagt Anna of dat ze eigenlijk in het ziekenhuis liggen, maar Anna wilt niet antwoorden, ze wilt die kamer in. Uiteindelijk begint het huis stuk te gaan en rennen Anna en Jonas samen naar buiten. En als ze terug kijken naar het huis, lijkt het alsof het er nooit is geweest.
Mening:
Ik vond het een erg leuk boek. In het begin duurde het wel erg lang voordat het interessant is, maar toen ik eenmaal bij het gedeelte over het huis was, kon ik het boek niet meer weg leggen. Ik kon maar niet begrijpen of het nu een droom was van Jonas of dat het echt gebeurd is. Het is erg mooi geschreven en het lijkt wel of het een gedicht is. Naast dat het op een gedicht lijkt, lijkt het ook op een sprookje. Het is een erg mooi boek om te lezen en ik zou het iedereen aanraden om te lezen, want het is erg fantasierijk en er zit voor iedereen wel iets in wat ze leuk vinden.
Boek 8 - havo 5
Zomervacht, Jaap Robben
Jaap robben wilde eigenlijk archeoloog worden. Hij sloot eerst zijn studie in het vak Milieu-Maatschappijwetenschappen af, daarna ging hij naar het Koningstheateracademie in ’s-Hertogenbosch. Vanaf 2008 was hij twee jaar lang de stadschrijver van Nijmegen. Sinds 2004 heeft Robben meerdere van zijn boeken gepubliceerd, waarvan sommige prijzen hebben gewonnen. Naast zijn gedichten, prentenboeken en romans schrijft hij ook teksten voor theaters. Hij geeft lezingen en verantwoordelijke workshops voor creatief schrijven.
Samenvatting:
De 13-jarige Brian Chevalier is een beschadigd kind. Hij groeide op in een gezin met ouders die het zwaar hadden en elkaar niet begrepen en met een verstandelijk beperkte broer.
Inmiddels zijn de ouders gescheiden, woont broer Lucien in een instelling en Brian woont met zijn vader op een plek waar geen kinderen horen te wonen, op een terrein met oude caravans tussen het uitschot. Zijn vader (Maurice) is een scharrelaar.
Door agressief gedrag van Lucien in het verleden, komt zijn moeder (Milou) niet meer. Ze was het namelijk niet eens met het verdovingsmiddel dat de dokters Lucien hadden toegediend. De afspraak was wel dat Brian en zijn vader nog wel op bezoek gingen. De eerste paar keer gingen ze wel, maar na een paar keer gingen ze stiekem naar een café. Dit was ook een reden waarom zijn ouders zijn gescheiden.
Op een dag verandert alles, want Brian zijn moeder is ineens vertrokken op huwelijksreis met haar nieuwe vriend en de instelling gaat verbouwen. De instelling zoekt een plek voor Lucien en als Maurice hoort dat hij daar een financiële vergoeding voor kan krijgen besluit hij Lucien in huis te nemen. Brian moet voor hem zorgen want die heeft toch zomervakantie.
Er is ook een nieuwe huurder (Emile) op het terrein waar Brian het goed mee kan vinden en waar hij steun en hulp van krijgt.
Het is een verhaal waar je sympathie en medelijden zal voelen voor Brian. Hij wordt verwaarloosd en aan zijn lot overgelaten, maar weet een hele goede band met zijn broer op te bouwen. Ook leert hij zijn broer gaandeweg te begrijpen en aan te voelen. Onder Brian zijn zorg bloeit Lucien op en ontwikkelt hij allerlei vaardigheden (ook komen ze erachter dat Lucien het leuk vind om flessen in de glasbak te gooien). Tegelijkertijd bekommert hij zich om de andere bewoners van de instelling en dit gaat zover dat hij verliefd wordt op een meisje wat daar woont (Selma).
De gebeurtenissen zijn grensoverschrijdend en hartverscheurend.
Mening:
Ik vond het een zeer mooi boek, het had een af en toe humeur. Het vertelde ook op een mooie manier dat mensen met een beperking ook gewoon mensen zijn. Ook zijn er gebeurtenissen met de landbazen wat je niet verwacht. Ik zou het boek aan iedereen aan raden, omdat het geen moeilijk boek is dus iedereen kan hem begrijpen. Ook denk ik dat veel mensen niet weten dat dit zo een situatie van een echt gezin in Nederland kan zijn. Mensen hebben ook vaak verkeerde opvattingen over mensen met een beperking, dus dit kan laten zien dat het ook mensen zijn.
Boek 9 - havo 5
Joe speedboot - Tommy Wieringa
Auteur:
Joe Speedboot is geschreven door Tommy Wieringa. Tommy is geboren in Goor op 20 mei 1967, het grootste gedeelte van zijn jeugd bracht hij door op de Antillen. Hij heeft geschiedenis in Groningen en journalistiek in Utrecht gestudeerd. Wieringa brak in 2005 uit met Joe Speedboot. Voordat hij uitbrak had hij al drie andere romans geschreven, Dormantique’s manco (1995), Amok (1997) en Alles over Tristan (2002). Joe Speedboot is wereldwijd vertaald en werd ook bekroond met de Ferdinand Bordewijk Prijs.
Samenvatting:
Joe Speedboot gaat over Fransje Hermans. Hij woont met zijn familie in Lomark, een rustig plaatsje. Fransje was in slaapgevallen in een maisveld, waardoor de maaimachine hem niet zag en hem overreed. Nadat hij 220 dagen in coma heeft gelegen, wordt hij wakker. Fransje zit permanent in een rolstoel, hij kan niet meer praten, alleen zijn rechterarm kan hij nog goed bewegen. Terwijl Fransje in het ziekenhuis ligt, komt er een nieuwe jongen in Lomark wonen, Joe Speedboot. Joe Speedboot heeft zijn eigen naam gekozen toen hij tien was, hij vond Achiel Stephaan Ratzinger geen leuke naam en het paste ook zeker niet bij hem. Joe is erg technisch, hij bouwt zelf bommen. Wanneer Fransje Joe ontmoet, raakt hij erg gefascineerd met hem, ze worden dan ook goede vrienden. Samen met Engel Eleveld en Christof Maandag vormen ze een vriendengroep van vier.
Wanneer Fransje 15 is, gaat hij in het tuinhuisje wonen in de tuin van zijn ouders. Hier schrijft hij in zijn dagboeken op wat er allemaal gebeurt in Lomark.
Ondertussen is ook Picolien Jane (PJ) in Lomark komen wonen. Ze komt uit Zuid-Afrika. Christof en Fransje vinden haar al snel leuk. In het dorp gaan er geruchten rond dat PJ’s moeder een nudist is, Joe wilt dit checken en bouwt een vliegtuig om PJ’s moeder te kunnen begluren. Na vele pogingen bouwt Joe een vliegtuig waar hij ook echt mee kan vliegen, Fransje mag ook een keer mee, maar na een ruwe landing houdt hij het wel voor gezien met dat vliegtuig.
Joe’s moeder heeft een nieuwe vriend, Mahfouz Husseini, ook wel Papa Afrika genoemd. Regina Ratzinger trouwt met deze man en is weer helemaal gelukkig. Wanneer Mahfouz besluit met zijn zelf gebouwde Feloek te gaan varen, keert hij nooit meer terug.
Na de eindexamens gaat de vriendengroep uit elkaar, iedereen behalve Fransje gaat studeren. Fransje mag van zijn ouders niet gaan studeren en moet gaan werken. Zijn vader vindt hem al snel werk bij een briketten persen. Al snel komt Joe weer na Lomark. Hij verteld Fransje al zijn verhalen die hij heeft meegemaakt terwijl hij studeerde. Hij vertelde bijvoorbeeld dat hij PJ is gaan bezoeken in Amsterdam, ze had een relatie met Arthur Metz, hij was een schrijver. Arthur had veel regels gebonden aan hun relatie waardoor PJ haar schema vaak op hem moest aan passen.
Joe heeft altijd rare ideeën, deze keer komt hij met het idee dat Fransje armworstelaar kan worden. Fransje heeft namelijk een hele sterke rechterarm, doordat hij daar alles mee doet. Eerst wil Fransje dat niet. Later gaan Joe en hij samen iets halen bij de sloperij van Fransjes ouders. Daar ziet Fransje dat er nog helemaal geen briketten zijn verkocht, daar heeft zijn vader dus altijd over gelogen.
In het tweede deel van het boek “Zwaard” gaat het over Fransje die door de hulp van Joe tóch een armworstelaar wordt. Hij wint meteen zijn eerste wedstrijd, maar bij de finale wordt hij toch tweede. Bij zijn volgende toernooi, in Rostock, is PJ mee. Arthur slaat PJ vaak. Wanneer Joe ’s avonds naar de hotel kamer van PJ gaat om iets te halen, blijft hij daar de hele nacht. De volgende ochtend is PJ zijn vriendin.
Wanneer ze weer terug in Lomark zijn, blijkt Engel te zijn overleden. Er ziel een hond van de negende verdieping op zijn hoofd. Ook heeft De ex van PJ een boek geschreven, dat overduidelijk over haar gaat. Uit dat boek blijkt dat PJ boulimia had, toen ze nog in Zuid-Afrika woonde en dat ze tijdens hun relatie vaak vreemdging.
Bij het volgende toernooi, in Poznan, breekt Fransje zijn arm. Wanneer PJ en Fransje hun paspoorten op gaan halen, komen ze erachter dat Joe eigenlijk Achiel Stephaan heet. Op dat moment snappen ze ook dat hij het geheim heeft gehouden.
Joe heeft een oude shovel verbouwd en gaat nu meedoen aan de Paris-Dakar. Hij is elke dag te zien op tv. In de tijd dat Joe weg is, mag PJ alle dagboeken van Fransje lezen en gaat ze vreemd met hem.
In het derde en laatste deel van het boek, komt er een soort van conclusie. Er wordt verteld hoe PJ is vreemdgegaan met Christof, omdat ze waarschijnlijk zwanger is van hem (Het kan ook van Fransje zijn). PJ en Christof gaan trouwen, krijgen een kind en gaan samenwonen.
Recensie:
Ik vond het een erg leuk boek! Er gebeurde vaak dingen die je niet verwacht, zoals de dood van Engel. Ook vond ik dat er veel humor in zat, hier kwam ik in het begin van het boek al achter. Het idee om iemand die niet kan praten een verhaal te laten schrijven, vind ik er origineel, je leest zoiets niet vaak. Ook vond ik het erg leuk om te lezen want je kan je goed verplaatsen in de hoofdpersoon en ik kreeg hierdoor het gevoel dat ik hem was. w raad dit boek aan voor mensen die veel lezen en dit ook leuk vinden! Het is een best ingewikkeld boek af en toe, maar wel heel leuk om te lezen! Ook worden er veel grappen in gemaakt.
Boek 10 - havo 5
Dinsdag – Elvis Peeters
Auteur:
Elvis Peeters begon in 1982 bij de punkgroep Aroma di Amore die de finale van Humo's Rock Rally haalde. Begin jaren '90 houdt hij zich meer bezig met schrijven. De eerste verhalenbundel verscheen in 1992 en de eerste roman Spa in 1998. Hij maakte ook theaterstukken. Een aantal van zijn boeken werden geschreven door Verlooy en zijn echtgenote Nicole van Bael, maar de boeken hebben als enige auteursnaam Elvis Peeters. Hij is eveneens zanger van de muziekgroepen De Legende, Peeters en Angst en de Bange konijnen. Peeters schreef het voorwoord van de nieuwe vertaling van het Communistisch Manifest.
Samenvatting:
Een oude man (76?) ligt wakker in zijn bed op de zolder van het vervallen huis waaruit hij weigert te vertrekken. Het huis staat in een wijk in Brussel. Hij wacht met opstaan totdat de duif, zoals elke morgen, landt op het dak. Hij denkt aan het meisje van de sociale dienst, die er belang bij heeft dat hij uit het huis gaat en naar een verzorgingstehuis gaat. Maar de oude man is zo ver nog niet. Hij doet elke dag ongeveer hetzelfde. Hij lijkt een oude, eenzame man met wie je medelijden kunt hebben.
Hij vertelt over zijn twee liefdespartners die allebei overleden zijn. De eerste Erna, was een ex-hoer, die op een zeker moment wilde stoppen en toen genegenheid bij hem zocht. Ze zijn van elkaar gaan houden, maar Erna rookte stevig en kreeg longkanker. Gedurende het ziekteproces heeft de oude man haar goed verzorgd. Hij lijkt erg aardig voor haar te zijn geweest, maar een vreemd gegeven is dat hij zich omdat hij zich zo ergerde aan de poes van Erna, de kat tijdens de afwezigheid van zijn partner van drie hoog naar beneden heeft gekeild.
De tweede partner die hij daarna kreeg was Simone, ook een vrouw met wie hij het goed kon vinden, maar helaas kreeg ze de ziekte van Alzheimer en moest ze naar een inrichting. Inmiddels is ze overleden.
De start van de ellende die de lezer over zich heen krijgt, is de groepsverkrachting waarin de verteller heeft meegedaan toen hij negentien jaar was. Op een afgelegen plaats heeft hij met enkele plaatsgenoten het meisje Martha verkracht. Zijn vader heeft hem eerst een pak slaag gegeven met een leren riem en daarna werd de verteller door hem naar Belgisch Congo gestuurd, waar zijn zus en zwager een boerderij hadden. Hij gaat werken voor zijn zus, maar hij houdt zich niet goed aan afspraken. Hij heeft bovendien de smaak van de seks te pakken en de negerin die in het huis van zijn zus werkt, bevredigt zijn lichamelijke wensen. Hij verdwijnt bij zijn zus en sluit zich eerst aan bij het leger. Ze moeten allerlei dorpen controleren, maar er gaat een heleboel mis. Soms valt er een dode, maar dat is dan jammer. Later vertrekt hij naar Elisabethville, waar hij mensen ontmoet die hem leren vliegen en varen. Hij wordt een echte vrijbuiter en kan in principe overal werken. Hij schiet op apen en antilopen: de apentanden draagt hij als een ketting om zijn nek, want daar gaat magische kracht van uit. In Elisabethville ontmoet hij een andere blanke die hem chartert voor het rijden van zijn Stock Car in Leopoldville. Bij de race rijdt de man een mecanicien dood, ook dat gebeurt onder het motto van “jammer dan.” Daarna keert de verteller terug naar Elisabethville, waar hij in een drukkerij gaat werken, maar de opstand van de rebellen in de provincie Katanga wordt steeds heviger. De blanken moeten het vaak ontgelden. Op een dag staat de leider Tsjombe in de drukkerij en moet de verteller een pamflet met de onafhankelijkheidsverklaring drukken. Hij sluit zich meteen aan bij de Katangese rebellen. Als hij maar een geweer in zijn handen kan houden. Niet lang daarna gaat hij werken voor andere opstandelingen, de Simba’s. Ze overvallen een missiepost, waar de missionaris het brevier leest met de gedichten van Guido Gezelle. Maar die helpen hem niet. Er worden wreedheden begaan en bij één van de paters wordt een geslachtdeel afgesneden dat hij vervolgens moet opeten. Ook verkrachten de rebellen de nonnen. De verteller neemt één van de jonge nonnen voor zijn rekening en hij vindt dat ze daar blij om moet zijn: hij zal haar niet wreed martelen. Tenslotte loopt deze groep tegen de lamp bij de blauwhelmen van de VN en hij wordt daarna naar België teruggestuurd. Zijn moeder verwelkomt hem op het vliegveld en er wordt nauwelijks gesproken over de wreedheden die in Congo zijn begaan. In de tussentijd heeft hij zijn moeder nauwelijks geschreven over wat er in Congo gaande was.
In Europa wordt de verteller vrachtwagenchauffeur. Hij wordt er zelf beter van, want er wil nog wel eens een vrachtje ergens blijven hangen. Op zijn reizen door Europa krijgt hij veel vrouwen in zijn bed, totdat hij een relatie krijgt met de ex-hoer Erna. Die brengt hem wel tot rust.
Tussen de flashbacks die steeds naar het Belgische verleden in Congo teruggaan, lezen we wat de oude, eenzame man de hele dag doet. Hij gaat boodschappen, doen, een krantje kopen, een kop koffie drinken in een stamcafé, gras snijden voor zijn dieren en verzinnen wat hij zal zeggen tegen het meisje van de sociale dienst. Die wil hem uit zijn appartement halen en in een verzorgingstehuis wil onderbrengen. En daarmee is de dag van deze oude, eenzame man met zo’n wreed verleden weer om. Dan gaat hij slapen en wachten op de woensdag die er ongetwijfeld weer uit zal zien als de vorige dag.
Mening:
Ik vond het een erg leuk boek, in het begin vond ik het wel moeilijk af en toe en snapte ik het niet helemaal. Maar uiteindelijk werd het wel super leuk. Het is een vrij dun boek waar veel in gebeurd. Wel vond ik het jammer dat de hoofdpersoon geen emoties vrijgaf over zijn verleden. Ik zou het boek wel aan iedereen aanraden die misdaad romans leuk vind!
Overige opdrachten
Terugblik Havo 4
Mindmap Havo 4
Wat is je startpositie?
Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.
Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.
Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.
We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.
Plak je antwoorden hieronder