Algemeen
Planning schooljaar 2018 - 2019
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek
Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.
Leeslogboek starten zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1 periode 1 - vrijdag 12 oktober
Boek 2 periode 2 - vrijag 23 november
Boek 3 periode 2 - vrijdag 11 jaunuari
Boek 4 periode 3 - vrijdag 22 februari
Boek 5 periode 3 - vrijdag 5 april
Boek 6 periode 4 - vrijdag 17 mei
Leeslogboek compleet periode 4 - vrijdag 14 juni
Voorwaarden boekkeuzes
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.
De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/
Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/home/leesniveaus) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.
Instructie leeslogboek
Hoe moet je leeslogboek eruit zien?
Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!
Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:
1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Een Wikiwijspagina maken
Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier
Verwerkingsopdrachten
In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.
Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.
Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:
Standaardverslag
Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.
Recensieopdracht
Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.
Opdracht van Lezen voor de Lijst
Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.
Juryrapport
Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!
Brief van de uitgever
Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.
Brief aan de uitgeverij
Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.
Beoordeling
Algemeen
In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Boeken
Boekenoverzicht
Boek 1: Anne Frank - Het Achterhuis - niveau twee - ****
Boek 2: Kluun - Er komt een vrouw bij de dokter - niveau een - ***
Boek 3: Karel Glastra van Loon - de Passievrucht - niveau twee - *
Boek 4: Linda van Rijn - Costa Brava - *****
Boek 5: Angelique van Dongen - Geraakt - ****
Boek 6: Kim van Kooten - Lieveling - niveau twee - ****
Boek 7: Esther Gerritsen - Dorst - niveau drie - ***
Boek 8: Simon Vestdijk - De koperen tuin - niveau vijf - ****
Boek 9: Hanna Bervoets - Alles wat er was - niveau vier - *
Boek 10: Arnon Grunberg - Blauwe maandagen - niveau vier - **
Anne Frank - Het Achterhuis
Boekverslag een.
Gekozen verslag: Standaard verslag
Boek: Het achterhuis
Auteur: Anne Frank
Aantal bladzijden: 303
Genre: Waargebeurd
ANNE FRANK: EEN DOODGEWOON MEISJE
Hallo, ik ben Aukje. Ik heb het dagboek van Anne Frank gelezen. Het boek heet oorspronkelijk ‘ Het achterhuis. Anne Frank‘, maar ik vind het fijner om het ‘het dagboek van Anne Frank’ te noemen. Het boek gaat over een meisje, Anne Frank. Ze leefde in de tijd van de tweede wereldoorlog, en schreef toen een echt dagboek dat nu is verwerkt tot een leesboek. In 1942 kreeg Anne een dagboek voor haar verjaardag cadeau. ‘Ik zal hoop ik aan jou alles kunnen toevertrouwen, zoals ik het nog aan niemand gekund heb, en ik hoop dat je een grote steun voor me zult zijn’, schrijft Anne. Ze noemt haar dagboek ‘Kitty’ zodat het voelt alsof ze naar een echt persoon schrijft. Ze schrijft alles wat ze meemaakt in haar leven op. Op een gegeven moment moet Anne met haar familie onderduiken. Dit doen ze in het achterhuis. Als mevrouw van Daan weer eens vervelend deed, of als Peter Anne weer eens irriteerde, schreef ze het allemaal op in haar dagboek. Anne vond haar dagboek haar meest kostbare bezit en nam het overal mee naartoe.
Ik vind het persoonlijk een erg mooi boek om te lezen. Hoe Anne Frank alles verwoord, hoe zij alles uitlegt. Alles tot in het kleinste detail. Ook vind ik het vooral mooi omdat ze het zelf heeft geschreven. Ze gebruiken woorden en taal die we nu niet meer kennen en ze vertelt veel dingen over vroeger waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden! In het begin vertelt ze over haar rustige leventje in Amsterdam met haar familie en haar kat moortje. Ze houdt ontzettend veel van haar kat. Maar als ze moeten onderduiken, moet ze haar kat weggeven. Daar is Anne helemaal kapot van. Ik vind het zo mooi Hoe Anne haar gevoelens beschrijft. Als ze boos is en wil schelden en schreeuwen, schrijft ze het op een erg nette manier op. Als ze blij is, dan kun je dat lezen aan de woorden die ze gebruikt en aan de manier waarop ze schrijft. Aan het begin van het boek beschrijft Anne al haar klasgenoten op en wie haar vriendinnen zijn. Dat vond ik persoonlijk erg leuk om te lezen, want zo kom je alleen maar meer te weten over Anne en met wie ze leefde in die tijd. Ze legde ook precies uit hoe iedereen zich gedroeg in de klas. Ze vertelde ook wie ze wel en niet aardig vond, en welke jongens ze wel leuk zou vinden. Dat vind ik interessant om te lezen. Zo kan ik me dus nog beter inleven in het verhaal. Ze vertelde over haar moeder, haar zus Margot, en haar vader die ze ‘Pim’ Noemde. Ze verteld ook hoe ze op een gegeven moment moest verhuizen, en alles wat ze liefhad achter moest laten. Haar vriendinnen, haar kat, haar fijne huisje en haar familie en kennissen. De familie van Daan trok ook bij hen in. Soms vond Anne dat ook erg vervelend. Dat kan ik ook heel goed begrijpen. Uit Anne’s woorden versta ik namelijk dat mevrouw van Daan een vervelende vrouw was.
Kortom vond ik het een heel mooi boek en ik vind het zeker waard om hem te lezen. Ik had het boek hiervoor nog nooit gelezen maar ik ben blij dat ik het toch gedaan heb. Als ik het boek een cijfer zou moeten geven, gaf ik hem een 8.9. Dit komt omdat ik zelf heel erg geïnteresseerd ben in de tweede wereldoorlog en hoe mensen in die tijd leefden. Ik vind het heel indrukwekkend om te lezen hoe anders alles vroeger was en hoeveel alles verschilt van het nu. Het is eigenlijk een boek voor iedereen, tenzij je niet van dagboeken en realiteit houd!
Kluun - Er komt een vrouw bij de dokter
Boekverslag twee.
Gekozen verslag: Brief aan de uitgeverij.
Boek: Er komt en vrouw bij de dokter
Auteur: Kluun
Pagina's: 314
Genre: Waargebeurd, Psychologische roman
Beste uitgeverij Passage,
Ik ben Aukje Ulijn en ik heb een boek geschreven. Ik wil dit boek erg graag uitgeven want een boek uitgeven is al heel lang een droom van mij!
Mijn boek gaat over een gelukkig gezinnetje. De man, Stijn. De vrouw, Carmen. En hen dochtertje, Luna. De vrouw, Carmen, wordt ziek. Er wordt kanker bij haar geconstateerd. Haar man, Stijn, is het hoofdpersonage. Hij is erg boos op alles en iedereen. Op dokter Scheltema, omdat zij een fout heeft gemaakt. Als zij geen fout had gemaakt, had Carmen nu misschien geen kanker! Samen hebben ze ook een dochter, Luna. Luna snapt natuurlijk helemaal niets van wat er allemaal aan de hand is. Dat is ook logisch want ze is nog heel jong (ze word ouder met het verhaal mee, het begint als ze rond de 1 jaar oud is). Carmen gaat dood, echt dood. Stijn vindt het heel erg, maar hij heeft toch een klein probleempje. Hij kan niet stoppen met vreemdgaan. Hij gaat elk weekend uit. En neemt dan een meisje mee of gaat weg met een meisje. Alleen de laatste tijd is het veranderd. Hij ontmoette een meisje. Haar naam was Roos. Ze hadden elkaar ontmoet tijdens carnaval. Stijn heeft roos al een tijdje geprobeerd te versieren, maar ze zegt niets te willen met een getrouwde man. Uiteindelijk lukt het Stijn en krijgt hij haar mee naar bed. Ze worden erg gehecht aan elkaar, en Roos gaat erg veel van Stijn houden. Stijn voelt zich goed bij haar. Bij haar kan hij ontsnappen van de werkelijkheid. Van werk, van Carmen en van de kanker. Carmen komt er uiteindelijk wel achter dat Stijn is vreemdgegaan. Zij vertelt dat ze dit zelf ook eens heeft gedaan, ze vergeven elkaar. Carmen wordt naarmate het verhaal steeds zieker, en zieker. Uiteindelijk is Carmen zo ziek, dat ze liever dood zou zijn. Ze vraagt euthanasie aan, de dokter geeft haar hiervoor een formulier dat hij heeft getekend. Ze mag haar leven nu beëindigen wanneer ze het niet meer aan kan. De dag zit er aan te komen, Carmen gaat dood.
De titel is ´Er komt een vrouw bij de dokter´. Deze titel heb ik gekozen aangezien Carmen ziek is, en dus naar de dokter moet. In het begin krijg je te horen dat Carmen naar de dokter is geweest en dat de dokter een tumor over het hoofd heeft gezien. Daarom deze titel. Het boek draait om een puur verhaal van een vrouw die plots kanker heeft en daarvoor vaak naar de dokter moet. Het thema is dus een erg echt en leefbaar verhaal. Dit verhaal zou eigenlijk op iedereen betrekking kunnen hebben, oud, jong, man of vrouw. Ik heb dit verhaal ook op deze manier willen schrijven, dat was mijn doel. Iedereen kan zomaar ineens kanker krijgen. Het kan iedereen dus overkomen op ieder moment, dus geniet. Geniet van het leven.
Ik heb het boek vanuit het perspectief van Stijn geschreven, dit omdat dit het perspectief was waarmee ik het meest kon doen. Vanuit zijn perspectief kon ik het meest vertellen, de gevoelens die Stijn voelde, de gevoelens die hij voor Carmen voelde, hoe het voelde om Carmen te laten gaan. Met dit perspectief kon ik duidelijk maken hoe het is om met iemand die kanker heeft te leven en ik kon ook op een manier duidelijk maken hoe het is om kanker te hebben.
Het plot is duidelijk. Vrouw is ziek, man zoek afleiding, man gaat vreemd. Zo zit het in elkaar. Ik heb voor dit plot gekozen omdat dit het verhaal spannend houdt. Zo hou je je ook bezig met meerdere aspecten in het verhaal. Zoals: waarom gaat Stijn vreemd, komt Carmen hier ooit achter en wat vindt zij hiervan?
Mijn boek is geschikt voor jongeren ouder dan vijftien jaar en volwassenen. Ik heb dit boek ook geschreven voor jongeren zodat zij kennis kunnen maken met het onderwerp ‘kanker’. Zo kunnen de jongeren een beetje te weten komen hoe kanker in elkaar zit, hoe het is zijn werking gaat, wat het is en wat het proces is waar de kankerpatiënten doorheen moeten gaan.
Ik hoop dat u wat heeft aan deze brief en dat u begrijpt waar mijn boek over gaat. Als u meer wil weten kunt u mij altijd mailen. Ik kan u ook altijd een kopie van mijn geschreven boek toesturen als u die nodig heeft.
Met vriendelijke groet,
Aukje Ulijn
Karel Glastra van Loon - de Passievrucht
Boekverslag drie.
Boek: De passievrucht
Auteur: Karel Glastra van Loon
Aantal pagina’s: 238
Genre: roman
Brief aan de uitgever
Beste Karel Glastra van Loon,
Ik heb uw boek ‘De passievrucht’ vol enthousiasme in ontvangst mogen nemen. Ik heb het boek uitgelezen en was zeer verrast over het uiteindelijke resultaat. Ik was erg blij toen u erg enthousiast binnenkwam om uw boek te presenteren. Dat maakte mij al meteen een stuk enthousiaster!
Het verhaal zelf vond ik wel interessant. Aan de ene kant wel cliché, maar dat maakte het niet minder! Het gaat soms wel erg ver in detail, iets te veel voor mij. Dat neemt natuurlijk niet weg dat andere mensen dat niet mooi kunnen vinden. Ik was over het algemeen wel tevreden over het boek, maar ik wil het nog niet uitgeven.
Dat komt door deze drie dingen:
- Soms volgen situaties zich erg snel achter elkaar op.
- Er staat te weinig informatie op de achterkant van het boek. Er staan maar twee zinnen, wat erg jammer is. Zo kom je dus erg weinig te weten over het boek voor het kopen.
- Het boek focust soms te veel op de details van het boek waardoor andere aspecten in het verhaal wegvallen, zoals het leven van de zoon, Bo. Dat is erg jammer. Daar zit namelijk erg veel potentie in!
Verdieping op 1.
Bijvoorbeeld op bladzijde 54 en 55 is een erg onduidelijke situatie beschreven. Het gaat over Ellen die in Ecuador is. Ze komt een bedelende vrouw tegen. Aan het einde van dit stuk zijn ze in een gevangenis en gaat het ineens over op dat Ellen aan het huilen is in het huis van Monika. Ik vond dit onduidelijk omdat het mij deed denken dat Ellen de bedelende vrouw was die in de gevangenis aan het huilen was en dat Monika Ellen was die in Ecuador was. De omgeving switchte naar mijn mening erg snel dus begreep ik niet wat er aan de hand was. Ik zou daar wat in veranderen en wat duidelijker zijn in de verandering van omgeving.
Verdieping op 2.
Er word ook erg vaak gepraat over de dood van Monika. Dat is natuurlijk een belangrijk aspect in het boek. En als het boek dan toch een beetje draait om de dood van Monika, vind ik wel dat het op de achterkant van het boek moet komen te staan. Er staan nu op precies te zijn twee zinnen. Zo kun je niet veel te weten komen over het verhaal, zonder het boek in zijn geheel te lezen. Dat is ook een van de redenen waarom het boek dan niet goed zou verkopen. Te weinig informatie over het gehele verhaal, over Monika en ook over Ellen. Dan kopen mensen een boek minder snel, aangezien ze dan een boek moeten kopen voordat ze het gelezen hebben. Dus verander wat aan de achterkant van het boek. Voeg meer informatie toe zodat mensen het boek sneller zullen kopen!
Verdieping op 3.
Er is gewoon te veel detail in sommige delen. Probeer dat te verminderen in die delen en probeer de details in het gehele boek te beschrijven net zoals u in bepaalde secties doet. Er zijn namelijk veel stukken in het boek waar seks wordt beschreven in erg veel detail. Neem bladzijde 57 t/m 59 bijvoorbeeld. Daarin word alles erg specifiek beschreven. Dat vond ik als lezer niet prettig. Ook eerder in het boek, op bladzijde 31 t/m 34, wordt zo’n zelfde situatie heel erg specifiek beschreven. Het is erg ongemakkelijk om zoiets in zoveel detail te lezen. Het maakte mijn zin om het boek te lezen dan ook minder. Een tip van mij is dus om deze situaties minder uitgebreid te beschrijven, maar niet weg te laten. Het is natuurlijk wel uw keuze geweest om deze scenes er in te verwerken, maar het zijn te veel details die mijn aandacht, en de aandacht van anderen, van de rest van het boek weghoudt. En dat is zonde van dit mooie verhaal!
Dit is de informatie die ik u mee kan geven. Hopelijk heeft u er wat aan.
Succes!
Met vriendelijke groet,
Aukje Ulijn,
Floraliastraat 57
5342 BH
Uitgeverij Meekens
Linda van Rijn - Costa Brava
Boekverslag vier.
Gekozen verslag: Juryrapport
Boek: Costa Brava
Aantal bladzijden: 235
Schrijf(st)er: Linda van Rijn
Genre: thriller
Beste Linda van Rijn,
Ik heb uw boek “Costa Brava” in ontvangst mogen nemen voor onze nationale boekenwedstrijd. Het ingezonden boek moet aan een aantal eisen voldoen namelijk:
- Het boek moet ene verassend einde hebben
- De titel moet een perfecte strekking van het verhaal weergeven.
- Het boek moet altijd interessant blijven. Ik vind dit belangrijk omdat je een boek niet fijn kunt lezen als het niet steeds interessant is.
- Het moet niet al te cliché zijn. Ik vind dit belangrijk omdat dingen die vaak in boeken voorkomen niet leuk zijn om altijd tegen te komen.
- De hoofdstukken moeten op een fijne en goede manier worden afgesloten. Ik vind dit belangrijk omdat een open einde niet fijn is aan het einde van een hoofdstuk. Een cliffhanger is geen probleem, dat houd het boek interessant.
Punt een:
Het boek heeft zeker een verassend einde. Ik wist dat er meer met Bob aan de hand was omdat hij natuurlijk niet voor niets steeds terugkwam in het verhaal, maar dat hij bleek te liegen en dat hij bleek Michael te zijn had ik absoluut niet verwacht. Het was zeker een erg verassend einde.
Punt twee:
De titel geeft naar mijn mening niet precies een perfecte strekking van het verhaal. Natuurlijk gebeurt alles aan de Costa Brava, maar daar draait het verhaal niet perse om. Het verhaal draait om Bob, Jakko, Irene, Rianne en de kinderen. Linda van Rijn maakt wel vele vakantiethrillers en deze hoorde bij die serie van thrillers, dus snap ik dat het lastig is om een andere titel te kiezen. Aan de titel is dus zeer weinig te veranderen.
Punt drie:
Het boek was zeker altijd interessant! Er waren vele elementen aanwezig die het interessant maakte. Toen Bob in het begin kennis maakte met Irene, wist ik dat er wat aan de hand was met hem. Hij verschijnt niet zo maar! Ook had Irene het steeds over haar verleden. Over haar vader die jong overleden was, en over haar ex, Barry, die voor haar neus was vermoord door ene Michael. Ik had Bob en deze situatie al met elkaar in verbinding gezet en wilde weten of mijn gevoel klopte, dus bleef ik verder lezen. Ook werd er gebruik gemaakt van flash forwards, dat boeide mij ook zeer.
Punt vier:
Het boek was zeker niet cliché. Er gebeurde veel dingen die ik niet verwachtte. Jacco was vreemdgegaan op Irene met ene Alina. Irene was er helemaal kapot van en ik had dus echt niet verwacht dat zij zelf ook vreemd zou gaan met Bob! Ook vond ik het heel verassend toen Bob heel iemand anders bleek te zijn. In het begin leek hij me een hele lieve man. Het was niet cliché, maar juist heel erg verassend!
Punt vijf:
De hoofdstukken werden ook op een goede en fijne manier afgesloten. Soms was er een cliffhanger aanwezig waardoor je eigenlijk heel graag door zou willen lezen. Ook werden de hoofdstukken niet al te open afgesloten. Aan het einde waren er vel cliffhangers, wat het erg spannend maakte. Op deze manier wilde ik het boek meer lezen en wilde ik hem uit hebben zodat ik wist wat er precies allemaal was gebeurd.
Dus, is dit een kanshebber voor het beste Nederlandstalige boek? Zeker weten! Alles was positief, behalve de titel, maar het is begrijpelijk dat daar niets aan veranderd kon worden. De hoofdstukken werden netjes afgesloten, het verhaal was spannend en interessant, het was niet cliché en het einde paste perfect bij het desbetreffende boek. Over het algemeen ben ik dus zeer te spreken over uw boek. Het maakt een grote kans. U krijgt binnenkort meer informatie.
Nogmaals bedankt voor uw inzending.
Groeten,
Aukje Ulijn
Jury Nederlandse Boekenwedstijd
Verstuurd om; 13:27 naar lindavanrijn@gmail.com
Angelique van Dongen - Geraakt
Boekverslag vijf
Gekozen verslag: standaard verslag
Boek: Geraakt
Aantal bladzijden: 195
Auteur: Angelique van Dongen
Genre: Roman
Geraakt of niet?
Hallo, ik ben Aukje Ulijn en ik ben zestien jaar oud. Ik heb het boek ‘Geraakt’ van Angelique van dongen gelezen. Het was een erg interessant boek en er kwamen veel dingen in terug. Het ging over een ziek meisje en de band met haar ouders. Het boek gaat over Rob, Ellen, en hun ontzettend zieke dochtertje, Mirre. Mirre ligt erg vaak in het ziekenhuis en is erg ziek. Haar moeder, Ellen, was heel erg beschermend en was altijd bij haar. Ze week geen seconde van haar zijde. Rob, haar vader, mocht bijna niet in de buurt zijn van Mirre. Als Rob voorstelde om even op Mirre te passen zodat Ellen wat tijd voor zichzelf had. Ellen sloeg dit aanbod echter altijd af. Ze wilde altijd bij Mirre in de buurt zijn. Toen Mirre weer werd opgenomen in het ziekenhuis, snelde Rob zich hier weer heen. De verpleegster van Mirre heet Marlieke, en was heel erg aardig. Ze was een alleenstaande vrouw en was veel met Mirre bezig. Mirre en Rob kenden elkaar dan ook al lang. Rob en Ellen waren getrouwd, maar al lang niet meer verliefd op elkaar. Ze waren allen nog maar bezig met de ziekte van Mirre en hadden nooit meer tijd voor elkaar. Ze waren alleen nor maar bij elkaar voor Mirre. Hen verliefdheid ging langzaam over na de dood van hen eerste zoontje samen. Zijn naam was Tobias en hij was overleden aan wiegendood. Toen Rob steeds vaker in het ziekenhuis was, raakte hij ook steeds vaker aan de praat met Marlieke. Toen Rob een keer de ziekenhuiskamer binnen kwam werd Ellen boos omdat hij Mirre wakker maakte. Ze kregen ruzie en Rob was helemaal klaar met Ellen. Wat dacht ze wel niet, hem wegjagen bij zijn eigen dochter! Hij ging naar Victor, een goede vriend van hem. Samen gingen ze uit om wat te drinken. In de kroeg kwamen ze Marlieke tegen. Rob raakte aan de praat met hem. Toen zij laat op de avond alleen achterbleven, gingen ze samen een stuk lopen. Marlieke vroeg Rob binnen voor een kop koffie. Toen ze binnen waren, hebben ze samen gezoend. Marlieke vond het niet kunnen wat ze had gedaan. Echt waar, een getrouwde man! Je bent beter dan dit Marlieke! Toen de nodige onderzoeken weer waren gedaan op Mirre, kwam er nog steeds geen uitslag uit. Er was niets te constateren bij Mirre. Toch bleef ze maar opgenomen worden. Dit kwam door Ellen. Zij wilde haar niet thuishouden! Ze was ‘bang’ dat het thuis fout zou gaan. Leon, een dokter die werkte in het ziekenhuis, constateerde niets bij Mirre. Volgens hem kon ze weer naar huis. Ellen wilde haar met alle macht in het ziekenhuis houden, maar verloor de discussie. Ze nam Mirre mee terug naar huis. Mirre was bang voor haar moeder. Ze was veel liever bij haar vader. Haar moeder was gemeen, en als ze thuis was, kreeg ze van haar nooit eten! Toen Mirre weer thuis was na het ziekenhuisbezoek, maakte Ellen haar wakker. Ellen zette haar aan tafel en smeerde een boterham voor zichzelf. Mirre was teleurgesteld omdat ze wist dat ze niets zou krijgen. Toch kwam haar moeder aan met een bak pap! Toen ze een hap pakte, moest ze meteen spugen. Bah, wat een vieze pap zeg! Ellen belde meteen het ziekenhuis zodat ze weer opgenomen zou worden. Rob was niet thuis. Hij was de avond vat tevoren vertrokken omdat hij ruzie had met Ellen en hij had er geen zin in. Ellen had Rob niet laten weten dat Mirre weer opgenomen was in het ziekenhuis. Hij moest er achter komen door een belletje van Marlieke. Marlieke mocht dit eigenlijk niet doen. Ze mocht zich niet bemoeien met het privéleven van patiënten. Toch vond ze dat Rob moest weten dat Mirre was opgenomen. Mirre en Ellen waren op dit moment dus al in het ziekenhuis. Toen hij thuis kwam lag er nog spuug op de grond die niet opgeruimd was. Toen hij verder liep naar de keuken, zag hij een bak met pap staan. Ernaast stond een grote pot met zout. Dat was vreemd, zout in de pap? Rob nam een hap van de pap. Zijn hoofd tolde en hij moest bijna overgeven. Als Mirre deze pap op had, was het wel logisch dat ze meteen ziek werk. Hier klopte iets niet. Marlieke en Leon vermoedde ook al dat Ellen Mirre zieker maakte dan ze eigenlijk was. Ze zette beveiligingscamera’s op in de kamer om te kijken of Ellen nog meer rare dingen zou doen om Mirre ziek te maken. Ze hadden op beeld dat Ellen een insuline pen had gestolen om deze te gebruiken op Mirre om haar zieker te maken. Ze blokkeerde de deur en wilde de insuline inspuiten. Op dit moment stormde de politie binnen en arresteerde ze haar. Mirre was gered. Ellen bekende dat ze ook met het infuus van Mirre rommelde, zodat ze een infectie zou krijgen en nog langer zou moeten blijven. De reden dat ze dit deed was om in het ziekenhuis aandacht te krijgen. Ze vond het heerlijk als mensen haar aandacht gaven en naar haar luisterden. Ze kreeg levenslang TBS en mocht haar dochter nooit meer zien. Ook was Rob erachter gekomen dat Ellen Tobias vermoord had met pillen die bedoelt waren voor volwassenen. Dat kreng had zijn zoon, zijn kleine Tobias vermoord! En dat alleen voor een beetje aandacht! Toen Ellen eindelijk was opgepakt, konden Marlieke en Rob samen zijn. Ze waren smoorverliefd op elkaar! Ze gingen samenwonen. Mirre, Marlieke en Rob. Mirre was heel gelukkig met Marlieke als stiefmoeder. Twee jaar na dat ze samen waren, kregen ze een dochter samen. Haar naam was Bente. Ze werden samen een gelukkig gezin samen.
VERHAALANALYSE
Het perspectief lag bij verschillende mensen. Het schakelde steeds over. Het perspectief schakelde tussen: Marlieke, Rob, Ellen en Mirre. Zo ben ik alle kanten van het verhaal tegen gekomen en begrijp ik het verhaal vanuit verschillende opzichten.
De ruimte van het verhaal is eigenlijk altijd in het ziekenhuis. Het speelt zich ook af in: het huis van Rob en Ellen, de kroeg, het huis van Victor en het appartement van Marlieke. Niet heel variërend dus. Ook was er sprake van een flash forward. Aan het einde is er sprake van een flash forward. Het gaat dan over twee jaar later. Twee jaar na het insuline-incident.
INFORMATIE OVER DE AUTEUR
De schrijfster van dit boek heet Angelique van Dongen. Ze is geboren in 1970, is getrouwd en heeft drie kinderen. Ze werk parttime als verpleegkundige in de psychiatrie. In het najaar van 2009 is haar debuutroman gepubliceerd. Deze heette ‘Leugens & Liefdes’. Na haar debuut ging het erg snel. Ze heeft al erg veel boeken uitgebracht bij uitgeverij ‘ELLESSY’. Hier zijn nog een aantal romans meer die Angelique heeft geschreven: Papieren kinderen, Onverwacht, Vage angst en Geslepen.
EIGEN MENING
Persoonlijk vond ik het een heel mooi boek. Het liet zien hoe mensen met zieke kinderen moeten leven. Dit raakte mij heel erg. Mirre was altijd ziek. Ze was nog maar zes jaar oud en lag bijna altijd in het ziekenhuis. Van haar moeder mocht ze ook nooit met andere kindjes spelen omdat ze zogenaamd bang was dat Mirre zieker zou worden. Toen ik er achter kwam dat Ellen steeds Mirre maar zieker aan het maken was, werd ik erg boos. Hoe kun je je kind zoiets aan doen? Van Ellen mocht Rob ook nooit te dicht bij Mirre in de buurt komen. Dit maakte mij ook heel verdrietig. Mirre was zo jong en had echt geen leven eigenlijk. Dat raakte mij. Ook was het een erg fijn boek om te lezen. Het was geen moment onduidelijk en dat was erg prettig. Ik vond het dus een erg mooi boek en raad het zeker aan!
Bron: http://www.angeliquevandongen.nl/304306425
Kim van Kooten - Lieveling
Boekverslag zes
Titel: Lieveling
Auteur: Kim van Kooten
Aantal bladzijden: 236
Niveau twee
Samenvatting:
1975
Op Puck haar 5de verjaardag worden zij en haar moeder opgehaald door de nieuwe liefde van haar moeder. Ze vertrekken uit de achterbuurt van Rotterdam naar een groot en mooi huis in Zwijndrecht. Puck wordt verwend, door een man die zij ‘ome meneer’ noemt, voor haar verjaardag. Niet veel later wordt ze door hem in bad gestopt, maar wel nogal onhandig en er zouden geen handdoeken zijn. Vanaf die dag wast ome meneer drie keer per week haar haar, en elke keer is hij even onhandig. Ome meneer wilt eigenlijk dat Puck hem papa noemt, maar Puck wilt hem helemaal niet zo noemen, ze wacht tot haar eigen vader haar komt ophalen. Wat volgens iedereen niet gaat gebeuren. Later toen Puck met hem in de auto zat, liet hij merken dat als zij lief zou zijn, hij met haar moeder zou trouwen. Hij deed wel de veiligheidsgordel met moeite van haar af, tot dat Puck vertelde dat iemand keek. Puck verlangt naar een vader figuur die ze nu ook denkt gevonden te hebben. Puck moet elke zondagmorgen op de foto, om eventueel te kijken wat er veranderd is met haar lichaam. Ook Ludovicus is dan naakt. Ze leert kennis maken met de dochter van Ludovicus, en zijn kleindochter die samen met Puck in dezelfde klas zou komen. Even later gaan haar moeder en nu dan vader ook trouwen, deze bruiloft loopt niet zoals het moet lopen. En achteraf knipt de moeder van Puck haar haar zonder reden af, en loopt ze alleen maar te zeggen dat hij pest wel oud is.
1977
Puck verstopt zich steeds vaker in de kast op haar kamer, nadat ze haar eten heeft uitgespuugd. Ze heeft in de geheime kast verschillende kamertjes gemaakt. Puck ontloopt haar vader. Ze wilt vragen of het normaal is wat haar vader doet aan haar meester maar het lukt niet. Ze trekt heel erg naar haar moeder op. Ze staat tegen haar vader op dat hij haar niet meer hoeft te wassen een keer, en dat valt niet goed. Dan krijgen ze een hondje, Fifi. De Familie van Puck is eigenlijk helemaal niet zo leuk. Ze denken heel erg veel aan elkaar, en maken altijd de spullen kapot. Na die dag zit Puck weer in bad. Als hij haar afdroogt begint hij gek te ademen. Hij doet zijn vinger in haar stoppen, en als die daarmee klaar is haalt hij zijn piemel uit zijn broek, ze moet hem vastpakken en bewegen. Even later wordt haar hoofd naar beneden geduwd en kan ze niks er tegen doen. Even later wordt ze op bed gelegd en probeer aan alles behalve wat er gebeurd te denken, haar eigen rustig plekje waar alleen meester Hofslot mag komen, omdat hij heel aardig is. Ze probeert de moet te vinden om aan meester Hofslot te vragen of het normaal is dat haar vader haar met zijn handen afdroogt. Maar ze heeft de moed niet. Het is nu kerst en ze zit in een restaurant. Puck komt tot de conclusie dat papa niet verliefd is op haar moeder, maar op haar. Haar moeder wilt heel graag dansen en sleurt Puck uiteindelijk maar mee. Eigenlijk is haar moeder best wel verwend en wilt heel graag opvallen.
1980
Puck ligt nu al voor twee dagen op bed. Papa is speciaal voor haar thuis gebleven, dan hoeft haar moeder niet iets anders te doen. Hij kwam om het half uur met de thermometer. Ze gaat de volgende dag weer naar school, ondanks de bezwaren van haar vader, hij keek als eerste weg. Ze legt haar hand wel op haar buik, van de griep maar ook omdat zij de enige is die die plek iets voelt. Puck haar oma is nogal een persoon die graag geld ziet en niet eens is met de keuzes van haar dochter. Oma keek in een kluis en vond een foto van Puck naakt, maar deed niks. Toen Puck niet kon slapen wilde ze bij haar moeder liggen maar uiteindelijk werd ze door haar vader over het dekbed getrokken zodat ze tussen hun in lag, en legt haar hand op zijn piemel. Ze moest bewegen maar mama mocht niks merken. Haar vader wilde haar later uitleggen hoe het in elkaar zat als je ongesteld werd. Hij duwde een tampon naar binnen bij haar. En wanneer ze echt ongesteld werd deed vader het nog vaker voor. Hij zat er met zijn neus bovenop.
1983
Puck valt de laatste tijd heel vaak flauw. Dus moet ze naar de dokter. Er wordt gevraagd hoe goed ze slaapt, dat gaat wel behalve als haar vader haar wakker maakt. Wat nu elke nacht gebeurd. Maar dat vertelt ze niemand. De dokter ziet niks raars aan hoe Puck is. Ze moet alleen rust hebben. Als ze op vakantie gaan komt papa vaak in haar slaapzakje liggen. En voelt over haar lichaam. Maar wanneer haar moeder komt stopt hij niet. Dan heeft Puck de moed om haar moeder te roepen, wat haar vervolgens een knal op haar hoofd oplevert. Haar moeder hoorde haar wel, maar deed niks. Puck gaat voor het eerst naar de brugklas. Ze gaat ook nog vaak op bezoek bij haar meester van de basisschool, die een baby heeft gekregen. Hij heeft het idee dat ze het niet makkelijk heeft gehad thuis, en dat zorgt ervoor dat ze moet huilen en heel snel weer vertrekt. Nog steeds is ze te dun en eet ze veel te weinig. Haar moeder is vier dagen in de week uit naar cursussen en dan nog drie dagen om haren te wassen maakt dat zeven dagen in de week alleen met papa.
1984
Puck heeft nu anorexia en ligt in het ziekenhuis. Ze krijgt een privé kamer op verzoek van haar vader. Haar moeder is vaak weg van de kamer wanneer er visite mag komen, dan is het haar vader die zijn vingers tussen haar benen steekt. Maar hoe hard ze ook hints aan haar moeder probeert te geven, ze zegt er niks van. Nog steeds gaat het niet goed met Puck, ze weigert te eten. Haar vader ziet er niet goed uit en probeert van alles om Puck zo snel mogelijk naar huis mee te nemen. Maar ze weigert, ze eet niks en tot de tijd dat ze veel eet mag ze geen bezoek. Tot meester Hofslot langskomt eet ze ook geen hap. Ze vertelt hem alles over haar vader. Even later weet de dokter het ook, en gaat meester Hofslot met haar moeder praten, wanneer papa niet thuis is. Ze vertrekken uit het huis, maar niet voordat ze de kluis geleegd hebben, al het geld meegenomen hebben. Ze doen aangifte tegen Ludovicus en proberen verder te leven zonder hem. Maar dat gaat niet makkelijk. Haar moeder is hysterisch en kan zich niet aanpassen aan het leven zonder geld. Ze wordt uiteindelijk opgenomen. Met puck gaat het ook niet goed. Ze hebben op den duur geen geld meer, alles is meegenomen door de familie. Uiteindelijk is Puck genoodzaakt om de aanklacht tegen haar vader in te trekken, die ondertussen de ziekte van Parkinson heeft. Ze worden uiteindelijk weer opgehaald door haar vader in de zwarte auto, net als bijna 10 jaar geleden.
Bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-lieveling-door-kim-van-kooten-91427
Informatie schrijver:
Van Kooten werd geboren in Purmerend en groeide op in Hilversum. Zij is de dochter van Kees van Kooten en Barbara Kits. Haar broer is acteur en zanger Kasper van Kooten.[1]
Ze begon aan een studie scenarioschrijven aan de Filmacademie, maar stopte daarmee reeds snel, nog tijdens de propedeuse.
Na een toevallige ontmoeting met regisseur Robert Jan Westdijk maakte Van Kooten haar debuut als actrice in diens debuut Zusje (1995). Films als Jezus is een Palestijn (met haar toenmalige vriend Hans Teeuwen), Mariken en Phileine zegt sorry volgden.
Het scenarioschrijven pakte ze weer op, toen Theo van Gogh haar vroeg voor Blind date (1996). Ze heeft zich gespecialiseerd in het uitwerken van karakters en levensechte dialogen. Ook heeft ze het theaterstuk Absent Friends (1974) van Alan Ayckbourn vertaald voor het Nationale Toneel in Verre vrienden (2010).
Naast haar werk als actrice en scenariste, was Van Kooten actief als recensente bij en presentatrice van het filmprogramma Stardust van de VPRO.
Ze is getrouwd met de acteur Jacob Derwig, met wie ze een zoon en een dochter heeft. Van Kooten en Derwig leerden elkaar kennen op de set van de televisieserie De acteurs, waarin telkens wisselende acteurs door Van Kooten geschreven teksten speelden.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kim_van_Kooten
Eigen mening:
Het boek is erg interessant en erg boeiend. Ik las makkelijk door het boek heen omdat ik wilde weten wat er verder zou gebeuren. Ik wilde graag weten hoe het zou aflopen met Puck en of zij hulp zou krijgen. Zij werd dus misbruikt door haar eigen vader. Het boek liet mij ook ontzettend veel emoties ervaren. Ik leefde ontzettend veel met Puck mee. Het verhaal is ontzettend schokkend. Ik kan niet begrijpen waarom iemand zoiets zou doen. Hoe zou je zo ver kunnen gaan met zo’n ontzettend jong meisje die nog bijna geen besef heeft.
Het verhaal speelt zich af in chronologische volgorde en het perspectief ligt bij één persoon, bij Puck. Ik zou het boek zeker aanraden aan iedereen. Je leest makkelijk door het boek heen en het is een zeer boeiend verhaal.
Esther Gerritsen - Dorst
Boekverslag zeven.
Titel: Dorst
Auteur: Esther Gerritsen
Aantal pagina’s: 216
Druk: 7
Genre: Roman
Uitgeverij: De Geus
Niveau drie
Vandaag ga ik het hebben over het boek ‘Dorst’. Dit Boek is geschreven door Esther Gerritsen. Ik heb dit boek gekozen om te lezen omdat de voorkant er voor mij persoonlijk aantrekkelijk uit zag. Op de cover zijn mooie kleuren gebruikt en dat trok mij aan.
Samenvatting:
Het boek gaat over een vrouw genaamd Elizabeth. Zij is ernstig ziek en heeft dus niet meer lang te leven. Ook heeft zij een dochter. Haar naam is Coco. Veel contact hebben zij niet. Op een dag komt Elizabeth Coco tegen. Ze spreken elkaar eigenlijk nooit. Elizabeth zegt dat ze ongeneselijk ziek is. Coco. Coco is verbaasd. Sinds deze gebeurtenis heeft Coco weer veel meer contact met haar moeder. Coco woont samen met haar oudere vriend, Hans. Zij vertelt hem het verhaal en Hans vind het belachelijk dat Elizabeth het zo maar in eens vertelt. Als Coco later met haar vader en stiefmoeder gaat eten bij de Chinees, vertelt zij ook hen het slechte nieuws. Nadat Coco te weten is gekomen dat haar moeder ernstig ziek is, neemt zij vaker contact met haar op. Coco gaat zelfs bij haar inwonen. Elizabeth kan niet meer boven slapen, dus haar bed word verplaatst naar de serre op de begane grond. Elizabeth heeft erg veel rust nodig en slaapt dus ook ontzettend veel. Uiteindelijk overlijd Elizabeth. Er gebeuren in de tussentijd ook nog ontzettend veel dingen, maar daarvoor zul je het boek zelf moeten lezen!
Informatie over de schrijver:
Esther Gerritsen (1972) debuteerde in 2000 met de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn en werd direct gezien als een van de grote jonge literaire talenten. Met de twee romans die daarop volgden, Tussen Een Persoon en Normale dagen, bevestigde Gerritsen de verwachtingen. In 2008 verscheen haar derde, alom geprezen roman De kleine miezerige god, in 2010 gevolgd door Superduif. Gerritsen is columnist voor de VPRO Gids.
Bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-dorst-door-esther-gerritsen-75517
Eigen mening:
Zelf vond ik het een negatief maar ontroerend boek. Het begon al met Elizabeth. Je werd meteen overdonderd met het feit dat Elizabeth ernstig ziek was. Ook maakt je je vrijwel meteen kennis met Coco. Ik vond haar een erg vervelend karakter. Ze was erg onvriendelijk tegen Elizabeth naar mijn mening. In haar gezicht deed ze aardig maar van binnen was Coco erg kwaad en dat vond ik niet terecht. Dat gaf mij een geïrriteerd gevoel bij dit boek. Ik vond het ook erg zielig dat Elizabeth ernstig ziek was en aan het einde van het boek stierf. Ik vond dit boek wel leuk om te lezen, maar het was zeker niet mijn favoriete boek. Romans zijn over het algemeen niet zo mijn ding, dus daar ligt het waarschijnlijk aan. Mijn favoriete boeken zijn namelijk waargebeurde verhalen en thrillers, dus om romans te moeten lezen vind ik natuurlijk niet heel prettig. Maar wat moet dat moet. Dit was niet mijn favoriete boek. De leukste roman die ik tot nu toe heb gelezen is ‘Geraakt’. Dat ging over een moeder die haar dochtertje expres ziek maakte omdat ze van aandacht hield. Je las uit veel verschillende perspectieven, en dat vind ik fijn en leuk om te lezen. In dit boek waren de karakters zeer negatief. Hans, Coco en ook Elizabeth waren alle drie negatief. Ook denk ik dat ik het boek minder leuk vond omdat Coco heel negatief was en daar irriteerde ik me mateloos aan. Het boek werd veel vertelt vanuit haar perspectief, en dat maakte ook dat het boek minder leuk was voor mij. Dit boek is voor mij geen literatuur omdat ik er niets van heb geleerd en het niks speciaals met mij heeft gedaan.
Simon Vestdijk - De koperen tuin
Boekverslag acht
De koperen tuin
Auteur: Simon Vestdijk
Niveau: vijf
Aantal bladzijden: 288
Informatie over de schrijver:
Simon Vestdijk werd op 17 oktober 1898 geboren in Harlingen. Na de lagere school en drie jaar hbs maakt hij zijn middelbare schoolopleiding af op de Rijks-HBS in Leeuwarden. In 1917 gaat hij medicijnen studeren in Amsterdam.
In zijn studententijd is hij meermalen depressief, een aandoening die hem de rest van z'n leven zal achtervolgen. Hij begint ook poëzie en korte verhalen te schrijven. In 1926 verschijnen de gedichten 'Riem-zonder-eind' en 'Zonsondergang' in De Vrije Bladen. Een jaar later doet Vestdijk zijn artsexamen en zal hij op verschillende plaatsen in Nederland als arts praktijken waarnemen. In zijn roman De dokter en het lichte meisje (1951) zal hij deze ervaringen uit zijn waarnemingspraktijk verwerken. In de tussentijd studeert hij korte tijd filosofie, psychologie en houdt hij zich bezig met astrologie. Van 1929 maakt hij een reis als scheepsarts naar Indië, maar vanaf 1932 zal hij zich vrijwel volledig op een andere passie storten: de literatuur. In 1932 wordt Vestdijk redacteur van Forum. Vanaf 1939 woont hij in Doorn, waar hij een groot deel van zijn oeuvre schrijft.
Hij woont in het begin samen met zijn hospita Ans Koster, maar na haar dood in 1965 trouwt hij in dat jaar met Mieke van der Hoeven, met wie hij een zoon en een dochter krijgt als hij al ver in de zestig is. Hij overlijdt in 1971, tweeënzeventig jaar oud. De P.C. Hooftprijs wint hij in 1950, de Constantijn Huygensprijs in 1955. In 1963 werd hij Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Op 20 maart 1971 wordt hem de Prijs der Nederlandse Letteren toegekend, maar hij is te ziek om langs te komen bij de uitreiking.
Simon Vestdijk schrijft gedurende zijn leven 52 romans, tientallen essaybundels, vertalingen, kritieken, vertalingen en dichtbundels. Enkele bekende romans zijn onder andere Terug tot Ina Damman (1934), Het vijfde zegel (1937), De nadagen van Pilatus (1938), Sint Sebastiaan (1939), Rumeiland (1940), Ierse nachten (1946), Ivoren wachters (1951).
Bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-de-koperen-tuin-door-simon-vestdijk-50240
Samenvatting:
Het boek gaat over Nol Riekske. Hij is een zoon van de rechter. Hij heeft niet zo’n goede relatie met zijn broertje Chris. Ook heeft hij natuurlijk een moeder. Zijn moeder is erg knap en ook nog eens ontzettend muzikaal.
Op een dag neemt zijn moeder Nol mee naar de Tuin. Daar wordt de mars van Sousa gespeeld. Nol vindt dit prachtig. Hij raakt deze dag ook helemaal in de ban van de dirigent Henri Cuperus. Hierna wil Nol ontzettend graag op pianoles bij Cuperus. Na een mislukte opvoering van Henri, wordt hij ontslagen. Ook heeft Henri een dochter, Trix.
Nol zit op pianoles bij Henri Cuperus, maar hij stopt met lesgeven, omdat hij het dienstmeisje had gezoend. Henri Cuperus heeft geen werk meer. Nol gaat Henri helpen en zamelt geld in. Later krijgt Henri hierdoor weer geld. Henri mag weer dirigeren bij een groot concert maar het gaat helaas weer de verkeerde richting op. Henri raakt zwaar depressief en begint met veel drinken.
Nol gaat langs bij Henri maar zijn dochter, Trix, doet open. Ze vertellen aan elkaar dat ze verliefd op elkaar zijn. Ze spreken af elkaar te zien maar Trix komt niet opdagen. Later stuurt Trix Nol een brief waar in staat dat hen liefde niets kan worden.
Nol gaat uiteindelijk studeren. Zijn moeder komt hem opzoeken en vertelt dat Trix in de Sociëteit van de Tuin werkt. Ook vertelt ze dat ze een verhouding heeft met Vellinga. Dit verklaarde veel voor Nol want zij had zijn brieven nooit beantwoord. Samen met zijn vader en Chris gaat hij naar de Sociëteit en gaat hij daar eten. Hij praat er met Trix en Trix vertelt dat haar vader, Henri, ontzettend ziek is. Als Nol hem wil bezoeken laat Trix hem niet binnen. Ze is bang dat haar vader Nol dingen zal vertellen die hij niet mag weten.
De volgende dag vertelt Trix aan Nol dat Henri is overleden. Nol gaat drie jaar weg en komt dan weer terug omdat zijn moeder ziek is. Hij gaat naar de Sociëteit om te drinken. Daar komt hij Vellinga en Trix tegen. Vellinga brengt hem naar huis. Die nacht overlijd zijn moeder. Even later gaar hij naar Trix toe en biecht ze op dat ze ook nog iets heeft gehad met drie anderen. Nol reageert jaloers, maar vraagt haar toch ten huwelijk omdat hij nog steeds van haar houdt. Trix vraagt aan Nol om bij haar te blijven. Ook zegt ze dat ze morgen antwoord zal geven op Nol zijn huwelijksaanzoek. Nol besluit toch naar huis te gaan.
Als Nol de volgende dag terugkomt vertelt Trix’ tante dat Trix die nacht zelfmoord heeft gepleegd. Nol voelt zich ontzettend schuldig. Ten einde raad gaat hij naar de tuin die er erg zielig en verdord bij ligt.
Wat vond ik van het boek?
Ik vond het een prachtig boek om te lezen. Zelf ben ik niet helemaal thuis in het genre klassieke muziek, maar ik vond het toch ontzettend interessant om te lezen. Nol was mijn favoriete karakter. Hij heeft zo ontzettend veel meegemaakt in dit boek. Het begon al in de Tuin. Toen hij Henri ontmoette. Nol was al vat muzikaal en wilde graag les van Henri. Door Henri heeft Nol ontzettend veel dingen meegemaakt. Dat doet mij veel. Het zet mij ook aan het denken. Wat zou er zijn gebeurt als Nol muziekles had gekregen van een andere muziekleraar? Door Henri heeft Nol vele dingen meegemaakt. Door Henri heeft Nol namelijk Trix ontmoet en is hij echt verliefd geworden. Ook was Henri Nol ontzettend dierbaar en is hij hem vroeg verloren. Net zoals Trix. Nol heeft in dit boek veel meegemaakt en hoe hij daar mee omgaat vind ik mooi om te lezen. Hij gaat met de dood van Henri anders om dan de dood van Trix en de dood van zijn Moeder. Toch blijft Nol doorzetten en dat heeft mij ook veel geleerd. Ik heb van dit boek geleerd dat je niet zo maar moet opgeven, en dat je moet doorzetten als je wat wil bereiken! Kortom, vond ik dit een ontzettend mooi boek en zou ik het zeker aanraden.
Hanna Bervoets - Alles wat er was
Boekverslag negen
Titel: Alles wat er was
Auteur: Hanna Bervoets
Aantal bladzijden: 283
Niveau vier
Samenvatting:
Het verhaal gaat over Merel, een tv redactrice die samen met haar collega Barry en presentator Leo een wetenschappelijk programma opnemen over het erg slimme wiskunde kind, de 8 jarige Joeri. De moeder van Joeri, Natalie en de leraar, Kasper, zijn ook van de partij. Verder is de conciërge Kalyem er ook. Dan klinkt er buiten een enorme knal. Ze krijgen berichten van de autoriteiten die zeggen dat ze moeten blijven waar ze zijn, ramen en gordijnen dicht moeten doen en niet in de buurt van de ramen of deuren komen.
Het water doet het nog, net als de elektriciteit, en er zijn veel boeken aanwezig. Ze beslissen dus te blijven. De eerste paar nachten sliepen ze allemaal in de gymzaal, maar na een tijdje hadden ze de kamers verdeeld. Ze hebben geen contact meer met de buitenwereld. Joeri brengt de boel een beetje tot leven, hij zorgt er voor dat iedereen speelt, en vrolijker wordt. Dan vindt Merel een pillenkoker, en gaat op onderzoek uit. Ondertussen voelt Joeri zich buitengesloten door zijn moeder en Kasper, zijn leraar, doordat die twee vaak de nachten samen doorbrengen. Hij vlucht naar Merel voor aandacht, en om zijn moeder jaloers te maken. Maar als Merel en Joeri een spel spelen waarbij ze met een mat van de trap af moeten glijden, gaat het mis. Joeri is ernstig gewond en Natalie woedend. En Merel, die zich schuldig voelt, gaat het bloed van de trap halen, en vindt weer een pillenkokertje.
Natalie en Kasper besluiten de school te verlaten, met Joeri in een draagzak. Maar de andere vermoeden dat Joeri al dood is, aangezien hij veel te koud aanvoelde. Merel en Leo hebben een dag later voor het eerst seks. Maar Merel gaat iedere nacht terug naar haar eigen kamer, omdat ze niet wilt dat de rest het weet. En als ze dan de vierde nacht het wilt overslaan, hoort de Barry en Leo samen, die nu ook seks hebben.
De dagen beginnen heel snel te gaan, en Merel heeft steeds meer last van buikpijn. Barry, die Leo wilde veroveren, ziet in dat hij dit niet kan, en ziet geen doel meer in zijn leven. Hij had een brief geschreven naar Merel en naar Leo, maar die van Leo mocht Merel niet lezen. Toen ze deze stiekem las, zag ze dat Barry zegt dat hij verliefd is op Leo, maar dat hij snapt dat Leo voor Merel kiest. En nu wilt hij niet meer leven. Dan kom je er achter dat Merel zwanger is, en nu schrijft Merel ook naar een persoon, waarschijnlijk het ongeboren kind, in plaats van tot de lezer.
Barry sterft, en Kaylem had hem hierbij geholpen. Dan beginnen Leo en Kaylem Barry’s lichaam op te eten. Later wurgt Merel Kaylem als wraak voor Barry, ook al wilde Barry het zelf. Hierna eten ze Kaylem ook op.
In een van de laatste hoofdstukken geeft Leo toe dat de pillen van hem waren. Dan zegt Leo dat hij hulp moet gaan halen voor Merel en de baby, omdat ze het anders niet overleven. In het laatste hoofdstuk vertelt Merel dat Leo al 8 dagen weg was, terwijl hij er maar 3 weg zou zijn. Nu vertelt ze over de reis naar North Dakota waar ze met haar ongeboren baby heen wilt gaan. Dan geeft ze toe dat ze nog een hele koker pillen op heeft, en hierna sterft ze waarschijnlijk.
Bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-alles-wat-er-was-door-hanna-bervoets-86339
Informatie over de schrijfster:
Bervoets volgde een bacheloropleiding Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie Televisie en Populaire Cultuur. In 2008 voltooide zij vervolgens een duale Master Journalistiek en Research, eveneens aan de Universiteit van Amsterdam.
Tijdens haar studie schreef Hanna Bervoets filmrecensies en korte columns over het Amsterdamse uitgaansleven voor stadsmagazine NL20. Sindsdien publiceert zij in verschillende media, waaronder Elsevier, NRC, de Volkskrant, De Correspondent en Das Magazin.
In 2009 verscheen Bervoets’ debuutroman Of Hoe Waarom (uitgeverij L.J. Veen), waarvoor ze in datzelfde jaar de ScriptPlus HvA Debutant van het Jaar-prijs won.
Tussen 2009 en 2015 had Bervoets een vaste column in Volkskrant Magazine. Haar columns werden gebundeld in de boeken Leuk zeg doei (2010), Opstaan, aankleden, niet doodgaan (2013) en En alweer bleven we ongedeerd (2015).
In 2010 schreef Hanna Bervoets in opdracht van de Haagse toneelgroep Firma MES haar eerste toneelstuk: Roes.
In 2011 publiceerde Bervoets haar tweede roman, Lieve Céline, waarvoor zij de Opzij Literatuurprijs ontving. Ook schreef zij dat jaar het scenario voor de televisiefilm Bowy is binnen.
Haar derde roman Alles Wat Er Was verscheen januari 2013 en werd genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs 2013. In oktober 2014 verscheen haar vierde roman Efter. Efter werd genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs 2014 en behaalde de longlist voor de Libris Literatuur Prijs en de Gouden Boekenuil. In januari 2016 verscheen Ivanov[1], waarvoor Bervoets de BNG Bank Literatuurprijs won. Het jaar daarop verscheen haar zesde roman: Fuzzie[2].
Bervoets ontving in 2017 de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre[3].
Haar tweede avondvullende toneelstuk CarryMe ging in 2018 in première[4].
In 2019 publiceerde Bervoets "Welkom in het Rijk der zieken".
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hanna_Bervoets
Eigen mening:
Wat vond ik van het boek? Ik vond het een vreemd boek. Erg luguber voor mij. Het begin van het boek vond ik nog het mooist en het leukste om te lezen. De rest van het boek was helemaal niets voor mij. Ik had natuurlijk een ander boek kunnen kiezen, maar ik was er toch al in bezig en wilde het toch nog een kans geven. Ik vond de ontwikkeling in de relatie tussen de personages het meest interessant. Maar voor de rest vond ik er echt helemaal niets aan. Ik vond het vooral verschrikkelijk toen Kaylem en Leo Barry’s lichaam gingen opeten. De gedachte daarbij vond ik al ontzettend naar, maar dat komt denk ik ook omdat ik persoon wat teergevoelig ben. Ook vond ik het dus verschrikkelijk dat Merel en Leo Kaylem hadden opgegeten. Opnieuw, ben ik teergevoelig dus kon ik hier niet heel erg goed tegen. Hoe de personages zichzelf ontwikkelden in het boek vond ik op zich wel interessant. In het begin was het nog gewoon een normale groep mensen die eigenlijk gewoon aan het werk waren. Toen stierven er een aantal en werden Leo, Kaylem en Merel in eens kannibalen en Merel werd ook nog eens een moordenaar. Ook vond ik het heftig om te lezen dat Merel zwanger was geworden en dat je daar na niet wist wat er gebeurde met Merel. Ik zou denken dat ze gestorven zou zijn. Dus is dit boek voor literatuur? Nee, voor mij zeker niet. Het boek sprak mij niet op een speciale manier aan en liet mij geen echte emoties ervaren. Ook gaf het boek mij niet het gevoel dat ik het steeds verder wilde lezen. Dus voor mij, is dit boek geen literatuur en ik zou het niet aanraden als je teergevoelig bent.
Arnon Grunberg - Blauwe maandagen
Boekverslag tien
Titel: Blauwe maandagen
Auteur: Arnon Grunberg
Niveau: vier
Aantal bladzijden: 272
Korte samenvatting:
De ik-persoon in het verhaal is Arnon Grunberg zelf. Hij is van Joodse afkomst en leeft dan ook in een Joods gezin. De vader van Arnon heeft veel geld, al is het een raadsel waar hij dat vandaan haalde. Zelf zei hij dat hij in postzegels handelde, hoewel Arnon wel eens meeging op korte zakenreisjes en naar cafés word dit nooit echt aangetoond.
Wanneer Arnon’s vader ziek word voelt Arnon zich verplicht voor hem te zorgen. Arnon’s vader stikt in zijn pap, wat het enige is wat hij nog kan eten, en Arnon’s moeder voelt zich schuldig. Ze zegt alsmaar dat het haar schuld is dat haar man dood is, terwijl dat helemaal niet zo is, want Arnon’s vader was aan een natuurlijke dood gestorven.
Ondertussen heeft Arnon al een lange tijd een vriendinnetje Rosie wat erg serieus is. Wanneer dat uit gaat voelt hij zich alleen en gaat hij aan de drank. Op een gegeven moment gaat Arnon naar bed met een prostituee genaamd Tina. Hierop volgde meer bezoeken aan prostituees en laat hij escortmeisjes bij hem thuiskomen. Zo ook Sandra. Alleen zij laat een heel speciale indruk achter, want de dag erna komt ze weer langs en hebben ze weer seks. Arnon besluit zelf ook bij een escortservice te gaan werken, bij de ‘Blue Moon’. Hij krijgt geen klanten.
De belangrijkste gebeurtenis in het boek is wanneer Arnon’s vader overlijdt. Door die reden gaat Arnon aan de drank en dat wordt met de jaren als maar erger. Wanneer hij dan na een bepaalde tijd veel drinkt gaat hij op een gegeven moment naar een prostituee en dat is de aanleiding dat hij daar vaker komt, zodat hij zelfs escortmeisjes bij hem thuis laat komen.
Over de dood van zijn vader word niet veel verteld, maar je merkt wel dat Arnon daarom heel anders is gaan doen. Arnon’s moeder gaat op een bepaald moment denken dat ze haar man zelf vermoord heeft, maar dat is helemaal niet waar, want haar man is aan een natuurlijke dood gestorven.
Bron: https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-blauwe-maandagen-door-arnon-grunberg-60414
Informatie over de schrijver:
Grunberg wordt bekend door zijn roman Blauwe maandagen, waarmee hij debuteert op 23-jarige leeftijd. Het boek is autobiografisch en doet onder meer verslag van zijn jeugd in een door de oorlog zwaar getraumatiseerd Joods gezin.
Grunberg schrijft schaamteloos en hij wordt al snel zowel de grote belofte als het enfant terrible (verschrikkelijke kind) van de Nederlandse literatuur. Grunberg houdt van schuren en duwen, is dol op polemieken maar spaart zichzelf ook niet.
Bron: https://npofocus.nl/artikel/7557/wie-is-arnon-grunberg
Eigen mening:
Wat vond ik van dit boek? Ik vond ook dit boek niet leuk. Ik merk dat ik door de maanden heen in Havo vijf steeds minder plezier krijg in het lezen van boeken. Dit komt omdat ik niet van romans houd. Ik hou van spannende boeken, thrillers dus. In het begin bevat het boek veel gebeurtenissen, dat maakte het voor mij interessant. Verder in het boek gaat het alleen nog maar over de bezoeken die hij brengt aan de prostituees en de relatie die hij met hen ontwikkelt. Op een gegeven moment werd dat erg langdradig. Als er aan het einde wat meer gebruik was gemaakt van meerdere gebeurtenissen en verschillende gebeurtenissen had ik het denk ik leuker gevonden. Dus zou ik het boek aanraden aan anderen? Nee. Als je hout van een beetje langdradige verhalen, zou het misschien wat voor jou zijn. Ook is dit boek een biografie en daar houd ik persoonlijk niet zo van. Dus is dit boek voor mij literatuur? Nee dit boek is voor mij geen literatuur.
Eindopdracht HAVO 4
Overige opdrachten
Wat is je startpositie?
Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.
Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.
Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.
We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.
Plak je antwoorden hieronder