Leeslogboek

Leeslogboek Havo 4/5

Leeslogboek Havo 4/5

Boeken

Mijn Logboek

Eus - Ozcan Akyol

Samenvatting:

Eus heet geen Eus maar wordt in de buurt zo genoemd. Hij woont in Deventer. Turis is zijn vader hij is een alcoholist. Eus doet een krantenwijk. De moeder komt niet veel in voor. Eus heeft 2 broers en vindt zijn krantenwijk niet meer leuk om te doen en gaat bij een restaurant werken. Hij is ook slim alleen zijn basisschooljuffrouw vind dat het maar niks als een Turk op het VWO komt, dus ze stuurt hem naar het VMBO. Hij vind het veel te makkelijk en slaagt daarom ook heel makkelijk en gaat door naar het MBO. Hij gaat ook veel uit met zijn vrienden en maakt daar ook veel vriendinnen mee. Hij bezoekt samen met Levine de bioscoop en mag bij haar thuis komen en dat is uiteindelijk zijn ontmaagding geworden.

Eus werkt als afwashulp in het restaurant. Een Armeense familie leidt het restaurant en zij maken dus ook Assyrische gerechten. Na afloop van hun(Eus, broer en een vriend) werk drinken en eten ze veel en gaan daarna ook nog naar een disco toe.  Eus betrapt zijn vriendin Levine met een andere Turk. Hij en zijn broer willen een Turks feest houden in de disco, wat een succes was geworden. Hier ontmoet Eus een meisje genaamd Selma, zij is ook Turks. Van haar geloof mag ze geen seks in de verkeringstijd.

Personages:

Eus:

Hij is heel erg slim maar de basisschooljuffrouw vind dat het VWO niks is voor Turken dus wordt hij naar het VMBO gestuurd door zijn juffrouw. Zijn vader is een alcoholist en Eus heeft ook nog 2 broers; Mahir en Kosta. Eus begint met een bijbaantje te, maar hij vind zijn krantenwijk niet meer zo leuk en begint dan al snel met spullen stelen. Eus gaat na een tijdje in een Assyrisch restaurant werken samen met zijn broer en nog een vriend van hem, maar zij werkten hier al. Hij gaat dan ook vaak weg met zijn vrienden en krijgt er dan ook veel vriendinnen bij. Hij krijgt een vriendin genaamd Selma. Eus en de rest van zijn gezin vluchten richting Turkije. Zodra ze terug zijn gaan hij en zijn broer veel winkels beroven en levert hem dat tienduizenden euro’s op.

 

Over Schrijver:

Ozcan Akyol
Ozcan Akyol

De schrijver van Eus heeft een Turks nationalisme, genaamd Ozcan Akyol. Hij is 7 april 1984

geboren in Deventer en is nu dus 34 jaar oud. In 2012 werd het boek Eus gepubliceerd door Ozcan Akyol. Ook won hij met dat boek het Beste Overijsselse boek. Zijn allereerste boek publiceerde hij in september 2011. Hij heeft eerst de mavo gedaan en studeerde voor journalistiek en Nederlands. Hij heeft zijn studie niet afgemaakt en begon met verhalen schrijven.

 

Mening:

Het boek is naar mijn mening leuk om te lezen. Dat komt, omdat in het boek normaal wordt gepraat net zoals dat je in het echte leven praat. Daardoor kon ik hem ook makkelijker weglezen. Het boek was ook spannend, omdat het over het leven van Eus ging en zijn leven is niet perfect ook komen er in het boek veel gebeurtenissen in voor.

 

Bronnen:

https://www.ozcanakyol.nl/

http://www.deleesfabriek.nl/2013/01/eus-ozcan-akyol/

https://www.lezenvoordelijst.nl/docenten-15-18/niveau-2/eus/?docenteninfo

 

Ultimatum - Thomas Heerma van Voss

 

Samenvatting:

Op 4 maart begint het boek in Louisiana. Nathalie Underwood word door een man meegelokt het bos is en wordt vermoord door messteken. Nathalies vriend (Alexander van Zandt) wordt vrijwel meteen een verdachte voor de politie. Alexander van Zandt studeert de universiteit.

Hanna heeft net een miskraam achter haar rug en ziet het leven dat ze nu heeft soms helemaal niet meer zitten. Haar man geeft les in scheikunde.

Aron Mulder komt aan in Amerika, hij probeert een goede privédetective te vinden. De meest geschikte persoon lijkt hem O’Hara, hij was onterecht ontslagen. Hij vind al snel het adres van zijn zoon (Alexander van Zandt). Hij gaat zo snel mogelijk naar Aron toe en ontmoet daar een paar vrienden van zijn studie. Hij komt erachter dat zijn zoon in de gevangenis zit en gaat hem daar bezoeken. Zijn zoon wilt niks van zijn vader weten zijn vader vraagt hem om terug te keren naar Nederland. Aron denkt veel na over de plotseling verdwenen vrouw van hem. Zodra zijn zoon vrijgelaten wordt verlaat hij zijn vader, want hij denkt dat hij de dader is.

Het lijk van O’Hara wordt gevonden in het moeras, er zitten veel messteken in zijn borst. Hanna ziet ook overeenkomsten met de eerste moord op Nathalie Underwood. Als ze de spullen van O’Hara gaan bekijken vind Aron een dagboek van zijn zoon. Er staat in dat hij is vertrokken naar Amerika, omdat hij niet geloofd in de onschuld van zijn vader. Ze hebben er alles aan gedaan om Alexander vrij te krijgen, maar de straf die Alexander krijgt wordt pas over 3 weken bekend gemaakt: de doodstraf of levenslang.

 

Over Schrijver:

Thomas Heerma van Voss

Thomas Heerma van Voss heeft het boek Ultimatum geschreven. Hij is op 13 juni 1990 geboren

en is nu 28 jaar oud. Het boek Ultimatum kwam uit in 2015, hij heeft het boek samen geschreven samen met zijn broer Daan Heerma van Voss. In 2009 verscheen het allereerste boek van Thomas; De Allestafel

 

Mening:

Ik vond het boek niet heel erg spannend, en het is niet een echt goede thriller het enige wat er was gebeurd was dat er een paar personen dood gingen en daar kwam dan een hele moordzaak van om dat op te lossen. En een moordzaak oplossen duurt vrij lang en daar wordt dan alleen maar over gepraat en blijft een beetje hetzelfde. Het verhaal veranderd ook veel van perspectief, maar voor mensen die van moordzaken houden is dit boek een zekere aanrader.

 

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Thomas_Heerma_van_Voss

 

De ruimte van Sokolov - Leon de Winter

Samenvatting:

Sasja Sokolov zit als jongen op een school voor hoogbegaafden (no. 79) in Moskou en leert daar Lezjawa, kortweg Lev, kennen. Dit is op school eerst zijn grote concurrent, maar later zijn allerbeste vriend. Samen gaan ze de ruimtevaartkunde in en ze komen te werken aan dezelfde raket. Helaas ontploft de raket (de Oktjabr) en is hun stijgende carrière ten einde. Vanaf dat moment takelt Sokolovs leven af. Zijn vrouw en kind verlaten hem nadat hij erachter is gekomen dat ze vreemd is gegaan met nota bene Lev, hij krijgt alleen nog rotbaantjes en uiteindelijk raakt hij aan de drank. Ook verliest hij contact met Lev.
Op een gegeven moment ziet Sokolov het in Rusland niet meer zitten en emigreert hij naar Israël om hier zijn Joodse aard te volgen. Hij wordt daar straatveger, omdat hij bij twee eerdere sollicitaties niet werd aangenomen of het zelf niet een goede baan vond. Lev redt hem uit het uitzichtloze bestaan als alcoholistische straatveger en biedt hem een baan aan. Lev is nu een rijke zakenman, al vertrouwt Sokolov Levs zaakjes niet helemaal. Sokolov krijgt een nieuwe buurvrouw, Tanja, waarmee hij een aantal keer afspreekt. Hierdoor komt hij er weer bijna helemaal bovenop.
Dan worden Lev en Sokolov gechanteerd, hierdoor geeft Lev Sokolov de opdracht om deze man te vermoorden. Eerst wil Sokolov dit niet, maar Lev kan hem overhalen het wel te doen. Hierbij moet hij ook een bom plaatsen in het huis van de man, zodat alle sporen zouden zijn verwijderd. Alleen Sokolov ontdekt net op tijd dat Lev hem had willen vermoorden met deze bom. Hij ziet dat Lev nu ook vreemd gaat met Tanja en met dezelfde bom vermoordt Sokolov Lev. Zo wordt Sokolov een rijk man, omdat Lev en hij een wederzijdse levensverzekering hadden afgesloten. Hij laat zijn Irina en Natasja uit Rusland emigreren en trouwt met Tanja. Zo leeft hij nog lang en gelukkig.

 

Schrijver:

Leon de Winter

Leon de Winter is een van de best verkopende schrijvers van Nederland. Profileerde hij zich begin

jaren tachtig van de vorige eeuw aanvankelijk met ingetogen, intellectuele romans als Zoeken naar Eileen W. en La Place de la Bastille, later legde hij zich toe op het verpakken van zijn belangrijkste thema’s – de joodse identiteit na de Tweede Wereldoorlog, het goed en het kwaad – in zoals hij dat zelf benoemde, ‘lekker leesbare boeken’. Kaplan (1986), SuperTex (1991), Zionoco (1995) en God’s Gym(2002) waren stuk voor stuk bestsellers. De Winter schrijft steevast over de man in crisis, op zoek naar zijn (joodse) wortels en gedwongen tot het maken van existentiële keuzes. In zijn filmische manier van schrijven verraadt zich de cineast De Winter, die samen met zijn vrouw, de schrijfster Jessica Durlacher, en hun beide kinderen, afwisselend in het Noord-Hollandse duinlandschap en in de heuvels rond Hollywood woont.

Mening:

Ik vond het boek leuk om te lezen. Dit komt omdat het taalgebruik in het boek vrij goed te begrijpen viel alleen sommige gesprekken waren ook wat moeilijker. Hierdoor heb ik ook een uitdaging met lezen en kan ik misschien doorgaan op iets moeilijkere boeken. Ook waren er een aantal flashbacks in en die werden telkens ook weer goed uitgelegd. Sommige delen van het boek duren de gebeurtenissen wat langer, maar al met al de tekst is goed te begrijpen en het is een zekere aanrader om een keer te gaan lezen.

Bronnen:

http://www.letterenfonds.nl/nl/schrijver/201/leon-de-winter

http://leerlingen.com/huiswerk/auteur/leon-de-winter/boekverslag/de-ruimte-van-sokolov/35420

Mindmap 6 boeken

Isabelle - Tessa de Loo

Samenvatting:

Wanneer Isabelle in haar eentje aan het zwemmen is wordt ze plotseling overvallen door twee honden van Jeanne Bitor. Jeanne valt haar aan, omdat ze vindt dat zij super mooi is en dat ze zichzelf heel lelijk vindt. Ze sluit haar dus op in de kelder van haar eigen huis, zodat zij haar langzaam kan zien aftakelen. Zo hoopt Jeanne dat Isabelle zich net als haar gaat voelen, lelijk. Isabelle verteld verhalen die ze heeft meegemaakt en dat ze het zelf niet makkelijk heeft gehad in haar leven. Bernard, een vriend van Isabelle, verteld aan Jeanne dat die verhalen die ze verteld heeft gelogen zijn. Hierdoor is de vriendschap die een beetje werd opgebouwd tussen Jeanne en Isabbele onmiddelijk verbroken. Isabelle houdt het niet langer vol in de kelder van Jeanne en gaat dus doen alsof ze zichzelf ophangt. Jeanne komt de volgende ochtend de kelder in en ziet dat Isabelle 'dood' is. Daarna vertrekt ze naar de bergen toe en kan Bernard Isabelle bevrijden uit de kelder.

 

Schrijver:

Tessa de Loo

Tessa de Loo (Bussum, 15 oktober 1946) is het pseudoniem van de Nederlandse schrijfster

Johanna Martina (Tineke) Duyvené de Wit. Na haar eindexamen op de middelbare school te Oss studeerde Tessa de Loo aan de Universiteit Utrecht Nederlandse taal- en letterkunde. Ze verhuisde naar de Achterhoek en ging als lerares Nederlands aan de slag. Na een tussenstop in Amsterdam verhuisde ze naar Portugal, waar ze tot op heden woont en werkt.

 

 

Mening:

Ik vond het een interessant boek om te lezen. Er gebeurde niet veel in het verhaal en was ook niet super lang. Hierdoor was het boek dus toch wel makkelijk weg te lezen. Er zaten soms wat moeilijkere woorden in, maar hier leer je dus ook weer van. Dit boek valt zeker aan te raden als je niet zo van lezen houdt. En al eerder heb ik gezegd dat ik meer van deze schrijver zou willen lezen en dat heb ik dus ook gedaan. En alweer een succesvol boek!

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tessa_de_Loo

http://www.zoekboekverslag.nl/Boekverslagen/Tessa%20De%20Loo/Isabelle/14347/

Underdog - Elfie Tromp

Samenvatting

In Underdog runnen moeder Vera en dochter Adelien een  kennel  met vooral Afghaanse windhonden in Klein-Zundert. (Noord-Brabant) Rein, de broer van Adelien,  knapt er  regelmatig het vuile werk van de honden op, maar dat komt, omdat hij zich in levensonderhoud moet voorzien en verder geen baan kan krijgen.  Het liefst zit hij echter dag en nacht  voor zijn beeldscherm en speelt hij  met veel energie het computerspel World of Warcraft, waarin hij voor zijn team een gewaardeerd druïde is.(wat dat dan ook moge betekenen)  Hij heeft daarbij vooral contact met het meisje Karin, een ernstig zieke medegamer, die vlak voor haar dood nog een feestje wil geven en hem daarbij van harte uitnodigt. Maar het vooruitzicht sociale contacten te moeten onderhouden schrikt Rein af. Voor vader Diet is alleen een financiële rol weggelegd, al viert hij op afstand mee: er ligt altijd een fles champagne in de koelkast om op behaalde successen te kunnen klinken. We komen door de onzichtbare verteller te weten dat  Adelien een absolute kinderwens heeft, maar haar man Freek is daarvoor niet zo  gevoelig. Ze doet daarom stiekem extra onderzoeken en  past middelen toe waarvan Freek niets weet.

Vader Diet  is indirect oorzaak van de ellende, als hij niet langer geld in de hondenonderneming kan pompen.  Dochter Adelien bedenkt een list om het aanzien (en de marktwaarde) van het hondenfokbedrijf Stardust BV  te vergroten. Zij wil hun  topteefje  Gilly laten dekken door de legendarische Legend, een topreu uit een Australische kennel. Met de eigenaar daarvan heeft de lezer al kennis kunnen maken. Deze Mexicaan Bonbilla komt niet erg betrouwbaar over.
De voorbereidingen voor de reis  zijn al getroffen en de tickets geboekt als moeder Vera ongelukkig op een door haar zelf georganiseerd feestje voor hondenfokkers  ten val komt, een heup breekt, daarna in het ziekenhuis een bacteriële infectie oploopt  en van de reis moet afzien. De enige die volgens Adelien in aanmerking komt om haar naar Down Under  te vergezellen is broer Rein. Die staat niet te popelen om mee te gaan. Hij wil liever gamen. Bovendien heeft hij beloofd om in de werkelijke wereld naar het feestje van de zieke Karin te gaan. Zijn zus laat hem echter geen keus. Hij moet mee. Freek brengt hen beiden naar Schiphol. Vlak voordat ze vertrekt, heeft Adelien nog een nieuwe behandeling voor haar kinderwens  ondergaan, maar Freek weet dat niet. Ze wordt tot haar teleurstelling weer ongesteld. De "zygote" van de titel heeft dus juist niet plaatsgevonden.

Trimester II  Harttonen en chorionvlokken
Adelien en Rein komen in Australië aan. Natuurlijk wordt de vreemd ogende jongen er al bij de douane uitgepikt. Toch mag hij het land binnen en ze gaan op weg naar enkele kleine hondenshows om ervaring op te doen. Adelien wint met de mannelijke reu een topprijs en ook topteef Gilly valt in de prijzen. Intussen heeft Adelien via Skype contact met Karin achter de rug van  Rein om. Ze wil dat ook hij contact met haar zoekt: het is namelijk hèt middel om eens een echt meisje te treffen. Maar Rein gaat niet op haar aanwijzingen in. Als hij het uiteindelijk toch doet, is het te laat. De broer van Karin meldt dat ze al in coma is gebracht en dat ze spoedig zal overlijden.
Freek is door een brief van het ziekenhuis erachter gekomen dat Adelien weer een reeks nieuwe experimenten is gestart en hij is daar erg boos over. Hij wil op dat moment geen contact meer met haar en het huwelijk dat eerst zo stevig leek, staat op wankelen. Nu is ook de comfortzone van Adelien (die sterk en vastberaden leek) aangetast. Ze ontmoet onderweg naar één van de hondenshows  de survivaltrainer Adam, die haar een keer helpt als Rein in zijn boosheid is weggelopen en zij een hondenshow moet lopen. Ze laat daarbij merken dat ze Adam wel leuk vindt. Een nieuw gevaar voor haar huwelijk? Het kan zo natuurlijk niet uitblijven dat Adelien en Adam een keer bij elkaar in bed  belanden. Immers, Adelien zoekt troost bij een kerel nu haar man niet thuis geeft. Rein kan niet uitstaan dat ze meer aandacht voor Adam dan voor hem heeft. Rein heeft zelf nooit echte seks met een vrouw gehad: er is ooit een schlemielige op seks lijkende ervaring op een toilet geweest. Wanneer Adam, de natuurmens, Adelien en Rein de les leest over hun onnatuurlijke gedrag, heeft Adelien er genoeg van en laat hem achter in de woestijn. Hij moet verder maar zien. Ze gaan op weg naar de meesterfokker Bonilla.

Trimester III Groeischijven en longblaasjes
Nu  Adam weg is, zijn Adelien en Rein weer op elkaar aangewezen. Ze praten erover na. Adelien ziet in dat haar leven eigenlijk een mislukking is en Rein wil het liefst naar huis. Maar ze hebben een afspraak met Bonilla en voor het voortbestaan van hun bedrijf is de dekikng van de reu Gilly een must. De ontmoeting valt erg tegen en Bonilla heeft veel weg van een crimineel. Hij zet met zijn voorstel ook Adelien onder druk. Ze kan het topzaad voor Gilly krijgen, maar ze zou haar eigen reu Marquis moeten achterlaten. Dat zou een slechte deal zijn, maar ze gaat noodgedwongen toch akkoord. Die avond  hoort ze van een medewerker van Bonilla dat de man erg slecht is voor zijn honden die het "niet redden." Die martelt hij tot aan de dood. Adelien kan een foto daarvan nemen. Dan verlaat Rein zijn underdogpositie. Hij besluit de teugels in handen te nemen en ze vluchten met drie honden weg: Gilly, Marquis en de befaamde Legend. Natuurlijk worden ze achtervolgd door mannen van Bonilla. De dekpoging mislukt, maar Rein "tapt" zaad af bij Legend en doet dat in een plantenspuit. Zo kunnen ze later Gilly bevruchten wat nodig is voor het voortbestaan van  hun bedrijf. Ze laten de hond Legend daarna los, en die gebruikt zijn vrijheid om het bos in te vluchten. Zo kunnen Rein en Adelien het vliegveld bereiken. Het is een op en top "open einde", want je hebt geen idee hoe het de personages later zal vergaan. Zal het huwelijk tussen Freek en Adelien nog hersteld worden, zal ze ooit zwanger worden, zal Rein ooit een vriendin krijgen, zal de Brabantse hondenfokkerij zich staande kunnen houden?

 

SchrijverElfie Tromp (maart 2017)

Elfie Tromp is geboren in Rotterdam op 30 oktober 1985. Ze is een Nederlandse schrijver en columnist.

 

 

 

 

 

 

 

Eigen mening

 

Boek 9 - havo 5

Boek 10 - havo 5

Algemeen

Planning schooljaar 2018 - 2019

In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek

Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.

 

Leeslogboek starten       zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1                            periode 1 - vrijdag 12 oktober
Boek 2                            periode 2 - vrijag 23 november
Boek 3                            periode 2 - vrijdag 11 jaunuari
Boek 4                            periode 3 - vrijdag 22 februari
Boek 5                            periode 3 - vrijdag 5 april
Boek 6                            periode 4 - vrijdag 17 mei
Leeslogboek compleet   periode 4 - vrijdag 14 juni

Voorwaarden boekkeuzes

In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.

De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/

Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/home/leesniveaus) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.

Instructie leeslogboek

Hoe moet je leeslogboek eruit zien?

Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!

 

Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:

1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad  'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
 

Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

 

Een Wikiwijspagina maken

Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier

 

 

Verwerkingsopdrachten

In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.

Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.

 

Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:

Standaardverslag

Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.

Recensieopdracht

Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.

 

Opdracht van Lezen voor de Lijst

Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.

 

Juryrapport

Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!

 

Brief van de uitgever

Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.

 

Brief aan de uitgeverij

Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.

Beoordeling

Algemeen

In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.


Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

Overige opdrachten

Wat is je startpositie?

Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.

Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.

Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.

We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.

Plak je antwoorden hieronder

 

  • Het arrangement Leeslogboek Havo 4/5 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Kian Visschers Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-01-17 11:51:16
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Dit is mijn Leeslogboek van Havo 4 en 5. Op het moment staan er alleen de boekverslagen in van Havo 4. De rest komt er volgend jaar nog bij.
    Leerniveau
    HAVO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Literatuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    20 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    havo4, havo5, leeslogboek, literatuur, nederlands

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Musters, Marloes. (z.d.).

    Leeslogboek havo 4 - 2018/2019

    https://maken.wikiwijs.nl/127670/Leeslogboek_havo_4___2018_2019

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.