Algemeen
Planning schooljaar 2018 - 2019
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek
Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.
Leeslogboek starten zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1 periode 1 - vrijdag 12 oktober
Boek 2 periode 2 - vrijag 23 november
Boek 3 periode 2 - vrijdag 11 jaunuari
Boek 4 periode 3 - vrijdag 22 februari
Boek 5 periode 3 - vrijdag 5 april
Boek 6 periode 4 - vrijdag 17 mei
Leeslogboek compleet periode 4 - vrijdag 14 juni
Voorwaarden boekkeuzes
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.
De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/
Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/home/leesniveaus) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.
Instructie leeslogboek
Hoe moet je leeslogboek eruit zien?
Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!
Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:
1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Een Wikiwijspagina maken
Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier
Verwerkingsopdrachten
In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.
Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.
Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:
Standaardverslag
Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.
Recensieopdracht
Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.
Opdracht van Lezen voor de Lijst
Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.
Juryrapport
Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!
Brief van de uitgever
Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.
Brief aan de uitgeverij
Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.
Beoordeling
Algemeen
In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Boeken
Boekenoverzicht
Gelezen boeken in Havo 4
- Boek 1
Titel: Hex
Schrijver: Thomas Olde Heuvelt
- Boek 2
Titel: Alles wat er was
Schrijver: Hanna Bervoets
- Boek 3
Titel: Het Gouden Ei
Schrijver: Tim Krabbé
- Boek 4
Titel: Zoek het maar uit
Schrijver: Chantal van Gastel
- Boek 5
Titel: Ik zag Menno
Schrijver: Sandra Bernart
- Boek 6
Titel: Het vlindereffect
Schrijver: Margot Vanderstraeten
Gelezen boeken in Havo 5
- Boek 7
Titel: Dwaallicht
Schrijver: Josha Zwaan
- Boek 8
Titel: Jij bent van mij
Schrijver: Peter Middendorp
- Boek 9
Titel: De man zonder ziekte
Schrijver: Arnon Grunberg
- Boek 10
Titel: Maar buiten is het feest
Schrijver: Arthur Japin
Boek 1: Hex - Thomas Olde Heuvelt
Juryrapport
Door: Evi van Uden
Klas: H4D
Datum: Oktober-2018
Informatie over het boek:
Titel: Hex
Schrijver: Thomas Olde Heuvelt
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
- Eisen waaraan een boek moet voldoen voor: Het beste Nederlandstalige boek.
- Heeft het boek een verassend einde?
- Heeft de titel een perfecte strekking van het verhaal?
- Is het verhaal meeslepend of aangrijpend?
- Passen de personage goed bij het verhaal?
- Zet het boek je aan het denken?
Voldoet het boek Hex (van Thomas Olde Heuvelt) aan deze bovenstaande eisen?
Heeft het boek een verassend einde?
Het boek Hex heeft naar mijn mening een verassend einde. Het verhaal eindigt met een onverwachte gebeurtenis namelijk: De mond en het ‘’boze oog’’ van de heksdie worden geopend waardoor ereen erge ramp gebeurd. Alle inwoners uit het dorp Beek (de plek waar het verhaal zich afspeelt) overlijden of plegen zelfmoord. Een van de hoofdpersonen, Stefan de Graaf, die ‘’het boze oog’’ en de mond van de heks heeft geopend overleeft het als enige. Wat mij erg verbaasde was dat het verhaal eindigt met het feit dat dat Stefan zijn ogen en mond dicht maakt met naald en draad.
Heeft de titel een perfecte strekking van het verhaal?
De titel past goed bij het verhaal want het boek gaat tenslotte over een heks. Verder is er ook eensysteem in het dorp, genaamd Hex, dat bijhoudt waar de heks is en wat zij allemaal doet.
Is het verhaal meeslepend of aangrijpend?
Ik vond het verhaal grotendeels meeslepend maar ik vond het soms iets te langdradig. Door de vele spannende momenten wilde ik wel steeds verder lezen om te weten wat er nog meer zou gebeuren.
Passen de personage goed bij het verhaal?
De hoofdpersonages in het boek zijn: Stefan en Timo de Graaf, Gemma Holst en Katharina Wyler. Daarnaast had het boek ook een aantal bijpersonen en achtergrondpersonen. Sommige hiervan waren naar mijn mening overbodig omdat ze maar een kleine functie hadden in het verhaal. Door deze personen werd het boek soms wat onduidelijk. Daarentegen waren er ook personen die het verhaal juist weer versterkte en het verhaal duidelijker maakten. Dit waren bijvoorbeeld de vrouw van Stefan de Graaf en zijn zoon Max (ook het broertje van Timo de Graaf).
Zet het boek je aan het denken?
Tijdens het lezen kwamen er verschillende vragen in mij op en wilde graag verder lezen om te weten wat er ging gebeuren en of mijn vragen beantwoord zouden worden. Het boek heeft een open einde waardoor ik me na het lezen afvroeg hoe het verder zou gaan en of bijvoorbeeld de hele cyclus opnieuw zou gebeuren. Dit kwam omdat het boek eindigt wanneer Stefan de Graaf zijn eigen ogen en mond dicht maakt. Een aantal vragen die bij mij naar boven kwamen tijdens het lezen van het boek zijn:
- Gaat de heks wraak nemen op de bewoners van Beek?
- Waar is de heks nu?
- Wat zal er gebeuren na deze gebeurtenis?
- Zal Stefan het overleven?
- Wat zou het echte einde van het verhaal worden?
Is dit boek ‘’het beste Nederlandstalige boek’’?
Ik vind dat het boek wel aan alle eisen voldoet: het boek heeft een verrassend einde, de titel past goed bij hetverhaal, het ismeeslepend en de meeste personages passen ook goed bij hetverhaal. Tot slot ging ik ook door het verrassende einde wel nadenken over hoe het verhaal nu verder zou gaan.
Boek 2: Alles wat er was - Hanna Bervoets
Boekverslag
Door: Evi van Uden
Klas: H4D
Datum: November -2018
Algemene informatie van het boek.
Titel: Alles wat er was
Auteur: Hanna Bervoets
Uitgever: Atlas
Pagina’s: 242
Een kort samenvatting van het boek:
Het verhaal gaat over Merel. Merel werkt als tv-redactie en gaat op een zondag voor een nieuw programma naar een schoolgebouw toe. Dit programma gaat over kind genaamd Joeri hij is erg goed in Wiskunde. Bij de opnames zijn ook nog andere mensen. Dit zijn Barry, Leon en Lotteke (deze werken samen met Merel bij dezelfde redactie), Natalie (de moeder van Joeri), Kaspar (de leraar van Joeri) en als laatste Kalyem (conciërge van de school). Als ze zijn aangekomen bij de school en ze beginnen met filmen voor het programma horen ze plots een harde knal. De laatste autoriteiten vertellen dat iedereen binnen moet blijven. Ze besluiten deze instructie te volgen. Er hangt om een dikke mist om heet schoolgebouw heen. Verder is er niets bekend van de knal. Het internet ligt er overal uit. Maar naar een zoektocht door de school vinden ze gelukkig genoeg levensvoorziening. Tijdens deze zoektocht vind Merel ook een agenda van een meisje genaamd Melissa. In deze agenda houd Merel bij welke dag het is (Dit is ook terug te zien in het verhaal omdat boven elk hoofdstukken de dag wordt vermeld sinds de knal).
Lotteke is al snel naar buiten gegaan omdat ze het niet aankon. De dagen erna zijn voor de 7 overgebleven mensen erg zwaar maar Joeri zorgt ervoor dat iedereen zich vermaakt door zijn aanwezig. Al snel lopen de spanning tussen de mensen op. Dit komt door het tekort aan voedsel. Op dag 21 ziet Merel een kokertje liggen voor medicijnen. Dit verteld ze aan haar collega Barry. Een aantal dagen later valt de elektriciteit onverwacht uit. Iedereen wordt hierdoor nog meer gespannen. Nathalie (de moeder van Joeri) is tijdens deze gebeurtenissen vaak ’s avonds in het lokaal van Kasper (de leraar van Joeri). Joeri komt hierachter en schrikt hiervan daarom zoekt Joeri steun bij Merel. Merel denkt dat hij dit doet om zo zijn moeder boos te maken omdat Merel en Natalie het niet altijd even goed met elkaar kunnen vinden. Die zelfde dag wil Joeri met Merel een spel gaan doen. Ze noemen dit het mattenspel (ze gaan dan met een mat van de trappen af). Maar dan gaat het niet goed. Joeri valt van de trap af en komt akelig terecht. Het gaat dan ook niet goed met Joeri. Zijn arm wordt helemaal zwart door ontstekingen waardoor zijn arm geamputeerd moet worden. Dit doet Kaspar met een keukenmes.
Na een aantal dagen gaat Merel de bloedvlek onder de trap opruimen. Terwijl ze hier mee bezig is ziet ze een nieuw kokertje met medicijnen onder de trap liggen. Dan vertellen Natalie en Kaspar samen dat ze hebben besloten om het schoolgebouw te verlaten. Ze nemen Joeri met zich mee. Als Leo afscheidt neemt van Joeri voelt hij dat Joeri helemaal koud is waardoor hij ook vermoedt dat hij dood is.
Merel en Leo zoeken veel steun bij elkaar en hebben daarom ook steeds vaker seks met elkaar. Als Merel naar Leo wil gaan op een dag hoort ze in eens 2 mannen. Ze ziet dan dat Barry en Leo ook seks hebben met elkaar. Ze heeft hier niet veel problemen mee en laat het ook zo.
Op dag 72 is het de verjaardag van Merel (12 November). Merel wordt dan 29 jaar oud. Ze mag van Kaylem als cadeau een van zijn zelfgemaakt ketting uitzoeken. Ze praat die dag met Kaylem over een aantal dingen waaronder zijn verleden als vluchteling.
Een aantal dagen later krijgt Merel een soort van buikpijn. (hier kom je er achter dat er een grote kans bestaat dat Merel zwanger is). Barry komt hier achter en ziet dan geen kansen meer bij Leo. Barry besluit dan om niet meer verder te gaan met leven en weigert te eten en te drinken. Hierdoor denkt Leo dat Barry de pillen slikt (die gevonden waren door Merel eerder in het verhaal). Een aantal dagen later krijgt Merel een brief van Barry waarin hij verteld dat hij niet meer verder wil leven maar de pillen niet heeft geslikt ook vermeld hij dat hij ook een brief naar Leo heeft geschreven. Merel wordt erg nieuwsgierig naar de brief die Barry aan Leo heeft geschreven en vindt deze stiekem als Leo even niet in zijn lokaal is.
In deze brief verteld Barry aan Leo dat hij verliefd op hem is. Maar dat hij het begrijpt dat Leo voor Merel zal kiezen. Barry overlijdt maar het lijkt erop dat Kaylem hierbij geholpen heeft. Ondertussen voelt Merel zich een paar dagen niet lekker. Wanneer ze zich ietsje beter voelt ziet ze dat Kaylem en Leo het lichaam van Barry aan het eten zijn (de benen van Barry). Kaylem heeft dit bedacht want hij zag dit als een kans om te overleven. Merel wordt hier erg boos om en als wraak hierop beluit Merel Kaylem te wurgen met de ketting die ze van hem had gekregen op haar verjaardag. Zo overlijd Kaylem ook en beginnen ze later ook het lichaam van Kaylem te eten om zo te overleven.
In de laatste hoofdstukken biecht Leo op dat hij in North-Dakota verslaaf is geworden aan de pillen die Merel had gevonden. Toen ze naar de school gingen voor de opnames van het programma had hij een aantal kokertjes met pillen bij.
Dan zegt hij tegen Merel dat hij weggaat uit het schoolgebouw. Dit omdat hij hulp wil gaan zoeken voor Merel en hun baby. In het laatste stukje van het boek verteld Merel dat Leo al 8 dagen weg is. Ze neemt dan een overdosis van de overgebleven pillen waardoor ze in een soort droom/illusie terecht komt. In de droom is Merel in North Dakota met haar ongeboren kind.
Personages uit het boek
Merel
Merel is de hoofdpersoon van het boek. Ze werkt als redactrice bij de tv. Ze zit veel op haar kamer, schrijft in haar gevonden agenda en heeft vaak seks met Leo. In het begin sliep ze vaak bij Barry. Ook komt ze er op een gegeven moment komt ze erachter dat ze zwanger is. Op het eind van het boek zegt ze heel veel pillen in één keer te hebben geslikt. Daarvoor hallucineerde ze en kreeg ze rare dromen. Ze heeft er per ongeluk voor gezorgd dat Joeri doodviel en ze heeft Kaylem vermoord omdat hij Barry had vermoord en over was gegaan op kannibalisme. Vervolgens ging ze dat zelf ook. Het verhaal dat ze vertelt, schrijft ze aan haar ongeboren kind.
Barry
Barry was, in de oude situatie, een collega van Merel. Hij is vrij humoristisch, maar dat zwakt later af. Hij heeft seks met Leo en wordt verliefd op hem. Omdat hij meer wil weten over Leo en Merel, stelt hij Merel veel vragen tijdens de massage en probeert hij haar daarna uit woede of jaloezie te stikken. Uiteindelijk stopt die net op tijd. Later komt hij niet veek zijn kamer uit en eet hij niet meer. Hij zwakt af en Kaylem maakt er daarom een einde aan. Hij snijdt zijn benen af zodat ze weer iets hebben om te eten.
Leo
Leo is een sportieve en sociale presentator. Hij sport nog veel in de gymzaal en iedereen bewondert hem. Later heeft hij seks met Merel en met Barry en ontwikkelt hij gevoelens voor Merel. Uiteindelijk blijkt dat hij degene is die de pillen heeft gebruikt, omdat hij niet goed tegen de gevolgen van zijn populariteit kon en een slechte tijd had toen hij vroeger in North Dakota ging basketballen.
Joeri
Joeri is een achtjarig kind dat om zijn wiskundetalent wordt uitgenodigd voor een programma. Hij laat zich vaak voorlezen, speelt spelletjes met de andere ‘gevangenen’ en leert basketballen van Leo. Wanneer hij met Merel op een mat van de trap wil glijden, valt hij en komt hij in een pijnlijke positie terecht. Daarna blijft hij niet lang meer in leven. Natalie en Kaspar nemen zijn lichaam mee wanneer ze vertrekken.
Natalie
Natalie is de moeder van Joeri, die mee was voor de opnames. Ze ontwierp laptophoezen voor haar werk. Ze heeft vaak seks met Kaspar en vertrekt later met hem en haar dode zoon.
Kaylem
Kaylem is een engelstalige vluchteling die als conciërge in de school werkt. Na de knal gaat hij nog vaak door met schoonmaken. Ook begint hij kettingen te rijgen, waarmee zijn lokaal op een gegeven moment mee volhangt. Hij kan goed zingen en allen wordt wel vaak buitengesloten van de groep. Wanneer Barry verzwakt is, snijdt hij zijn benen eraf omdat kannibalisme hem de enige oplossing leek voor het voedseltekort. Later wordt hij door Merel gewurgd met een ketting.
Lotteke
Lotteke was de cameravrouw die de opnames zou gaan filmen. Ze verlaat de school al naar een paar dagen. Op haar camera, die achterbleef, stonden verschillende fragmenten, waaronder de knal.
Kaspar
Kaspar was de leraar van Joeri, die ook mee zou doen aan de opnames. Hij heeft seks met Natalie en vertrekt later met haar en een dode Joeri de buitenwereld in.
Thema
Eenzaamheid en Isolatie
Een groep mensen zit vast in een schoolgebouw, buitengesloten van de gewone wereld en ze weten niet wat er buiten het lokaal is gebeurd. Maar ook binnen het schoolgebouw heb je natuurlijk mensen die worden buitgesloten. Zo wordt Kaylem eigenlijk van het begin al buitengesloten: hij is een vluchteling van buitenlandse komaf hij spreekt dus ook nauwelijks Nederlands. Wanneer mensen zich buitengesloten voelen, levert dat geen fijn gevoel op. Het buitengesloten worden wordt er in het boek ook nog erger door de dikke mist die buiten het gebouw hangt. Je hebt geen zicht meer op de buitenwereld. Ook in de plaatjes aanduidingen van het boek (de rechthoekige zwarte lijnen die steeds minder worden, totdat het laatste deel alleen met een geheel wit rechthoekig vlak wordt aangegeven) Ook blijft Merel op het laatste helemaal alleen over in het schoolgebouw.
Titel
Alles wat er Was lijkt te duiden op de situatie vóór de knal, die de oude situatie wordt genoemd. In de nieuwe situatie verlangt ze terug naar de dingen van vroeger Ook komt de titel van het boek een letterlijk keer terug in het boek. Dit was bij het stukje met de pillen: ‘Want ik heb alles wat er was in één keer genomen’. Het kan dus ook verwijzen naar de pillen en daarmee de moeilijke situaties waarin Merel terecht kwam.
Opbouw van het verhaal
Het verhaal bevat vijf delen (elk beginnend met een afbeelding van meerdere lijsten in elkaar, waarvan bij elk nieuwe hoofdstuk er drie verdwijnen). Hoofdstukken hebben als titel het aantal dagen naar de knal op dat moment. Het verhaal is niet chronologisch; de dagen staan helemaal door elkaar. Je kan dit zien als een soort flashforwards omdat je dan een gebeurtenis te zien krijgt te lezen (een dag die eigenlijk later is bijvoorbeeld van dag 5 naar dag 91) pas later in het veerhaal plaats vind. Het einde is open, maar kan ook als gesloten worden gezien; nog niet alle vragen worden duidelijk beantwoord.
Perspectief
Het verhaal is geschreven in de ik-persoon.. Het perspectief is vanuit Merel. Dit is waarschijnlijk zo gedaan omdat Merel alles wat ze mee maakt noteert in een gevonden agenda. Wanneer ze er achter komt dat ze zwanger is wordt het verhaal geschreven vanuit een ‘je’. Dit het ongeboren kind van Merel.
Plaats en ruimte
De plaats waar het verhaal zich afspeelt is niet bekend. Het is waarschijnlijk in een stad omdat Merel het heeft over rondrijden over snelwegen met Texaco’s en McDonald’s.
De ruimtes waar de verschillende scenes zich afspelen is in een schoolgebouw (en daarbinnen de gymzaal, de douches, de kleedruimtes, de lokalen, de gangen, de trap, de lerarenkamer en de bibliotheek). De hallucinatie-/droom-scene van Merel speelt zich af in North Dakota.
De motieven van het boek zijn:
Liefde
Merel slaapt vaak met Leo. Ook heeft Leo af en toe seks met Barry en Natalie met Kaspar. Barry heeft gevoelens voor Leo en Leo voor Merel. Natalie en Kaspar hebben waarschijnlijk ook gevoelens voor elkaar.
Overleven
Er is weinig eten in de school aanwezig. Ook is er geen internet en op een gegeven moment valt de elektriciteit uit. Allemaal proberen de opgeslotene te overleven en hopen ze op een toekomst waarin ze weer naar de buitenwereld kunnen.
Dood
Joeri sterft doordat hij van de trap valt. Ook Barry sterft door een gebrek aan eten en drinken en wellicht door Kaylem. Ook Kaylem sterft omdat Merel hem vermoordt.
Mysterie
Merel vindt pillenkokertjes en vraagt zich af van wie die zijn. Door het boek heen worden er verschillende mensen verdacht of beschuldigd. Pas op het einde kom je erachter van wie ze waren.
De idee van het verhaal is dat mensen door langdurige opsluiting en een gebrek aan voedsel over gaan op een overlevingskans modus. Dit zorgt voor onderlinge spanningen en mentale conflicten.
Tijd
Het verhaal speelt zich hoogstwaarschijnlijk in de 21e eeuw af. Dit denk ik omdat ze het vaak hebben over bekende bands die van deze tijd zijn. Verder zijn er nog een aantal andere dingen waar het de 21e eeuw is namelijk, computers, stroom, YouTube en camera’s.
De tijdsduur in het boek is 145 dagen. Dit wordt aangegeven bij elk hoofdstuk doormiddel van: ‘dag’ en een getal.
Motto
Het verhaal heeft geen motto. Voor in het boek staat geen spreuk of een stukje tekst.
Mijn mening over het boek:
Ik vond het boek op sommige stukken wat moeilijker te volgen. Omdat ik na het lezen niet alles begrijp heb ik een aantal samenvatting op het internet gelezen. Hierdoor begreep ik het boek beter. Ik vond het boek wel erg leuk omdat er veel spanning inzat. Verder las het boek ondanks de wat moeilijkere stukken toch wel makkelijk door. Ik zou het boek 3 uit 5 punten geven.
Gebruikte bronnen:
- Ik wist niet precies welke onderdelen er allemaal vielen onder verhaalanalyse. Dit heb ik gevonden op deze site.
http://www.boekentaal.info/materiaal-voor-leeskringen/verhaalanalyse/
- Voor de opdracht zelf heb ik de wikiwijs gebruikt.
https://maken.wikiwijs.nl/127670/Leeslogboek_havo_4__2018_2019#!page-4501264
- Dit verslag heb ik gebruikt van scholieren.com. Ik vond deze redelijk betrouwbaar omdat het een best hoge waardering en cijfer kreeg (6.7).
https://www.scholieren.com/boekverslag/115579
- Dit verslag heb ik ook gebruikt van scholieren.com. Bij dit verhaal stond aangegeven dat het zeker weten goed was. (Stond aangegeven boven aan het verslag).
https://www.scholieren.com/boek/12490/alles-wat-er-was/zekerwetengoed
Boek 3: Het gouden ei - Tim Krabbé
Recensie
Door: Evi van Uden
Klas: H4D
Datum: December-2018
Gegevens van het boek:
Personages in het boek:
- Rex Hofman: Rex is een rustig persoon, houdt wel van een grapje en plaagt Saskia graag. Een aantal jaar na de ontvoering van Saskia is Rex een veertiger. Ondanks dat de verdwijning van zijn vriendin Saskia een tijd geleden is heeft Rex hier nog steeds veel moeite mee. Dit omdat er na al die jaren nog steeds weinig bekend is van de ontvoering. Acht jaar naar de verdwijning vraagt Rex zijn nieuwe vriendin Lieneke ten huwelijk. Op het einde van het boek probeert hij uit te zoeken hoe Saskia is ontvoerd.
Ik kan mezelf wel inleven in Rex. Het lijkt me namelijk echt verschrikkelijk als je partner plotseling wordt ontvoerd. Ik begrijp ook dat hij hier nog lang veel moeite mee heeft. Dit omdat er bijna niks bekend is over de ontvoering van Saskia. Je zit dan met veelonbeantwoorde vragen.
- Saskia Ehlvest: Saskia is een erg ijdel persoon en heeft rood gespoeld wriemelhaar. Ze is acht jaar jonger dan haar vriend Rex. In het boek wordt verteld over een nachtmerrie van Saskia, die ze kreeg in haar kinderijd. In deze nachtmerrie zat ze opgesloten in een gouden ei dat door het heelal vloog. Ze zou voor altijd in dit gouden ei moeten zitten en kon niet doodgaan. Er was maar èèn manier om eruit te komen en dat zou gebeuren als ze tegen zo’n zelfde gouden ei in het helaal zou botsen. Beide eieren zouden dan vernietigd worden.
Tijdens het verhaal ben ik niet veel te weten gekomen over Saskia. Dit omdat Saskia al aan het begin van het verhaal ontvoerd werd.
- Raymon Lemorne: Raymon is een scheikunde leraar, getrouwd en heeft twee dochters van dertien en elf jaar oud. Hij woont in de plaats Autun en geeft daar les aan het gymnasium. Verder vraagt hij zichzelf weleens af hoe het voelt om iemand te ontvoeren en daarna te vermoorden. Hij bereidt dit voor en besluit dan om een vrouw bij een tankstation in zijn auto te lokken.
Tijdens het lezen van het boek kon ik me minder goed inleven in Raymon Lemorne. Dit omdat ik me het niet kan voorstellen om iemand te ontvoeren. Ook denk ik dat ik me minder goed kon inleven omdat hij veel ouder is dan ikzelf.
- Lieneke: Lieneke komt pas halverwege in het verhaal. Lieneke is de nieuwe vriendin van Rex en uiteindelijk vraagt hij haar ten huwelijk. Ondanks dat Saskia er niet meer is blijft ze voor Rex nog tussen hun in staan.
Lieneke vond ik in het verhaal alleen belangrijk vangwege de relatie tussen haar en Rex. Verder ben ik ook niet veel over haar te weten gekomen.
Mijn mening van het boek:
Ik vond het verhaal erg pakkend en meeslepend en dit kwam vooral doordat ik me erg goed kon inleven in Rex. Het lijkt mij ook echt verschrikkelijk om mijn partner op zo’n wijze te verliezen. Sommige delen van het boek vond ik langdradig zoals het begin van het boek, nog voor de ontvoering van Saskia. Tussen de hoofdpersonen Rex en Saskia zag ik wel een verband. Met de rest van de hoofdpersonen had ik dat een stuk minder omdat elk hoofdstuk vanuit een ander persoon geschreven is. Zo krijg je de ontvoering te lezen vanuit de persoon van Saskia en daarna vanuit Raymond Lemorne (de ontvoerder). In het begin had ik nog niet helemaal door dat hij de ontvoerder was omdat er wordt vertelt over zijn leven: een gezin, getrouwd en een scheikunde leraar op het gymnasium. Dit leek mij toen gewoon een normale man met een normaal leven. Pas erg laat werd het verband tussen de personen duidelijker waardoor ik het boek fijner kon lezen.
Realiteit:
Het boek is grotendeels realistisch geschreven maar zo nu en dan zitten er ook wat onrealistisch stukken tussen. Een voorbeeld hiervan is dat Rex zijn eigen leven opoffert om te weten te komen hoe Saskia ontvoerd is. Als je partner plotseling ontvoerd wordt zal dit zeker veel vragen bij je oproepen en ook ik zour graag de antwoorden willen weten. Maar ik zou nooit mijn eigen leven hier voor opofferen. Verder is het verhaal wel realistisch want nu worden er nog steeds mensen ontvoerd.
Analyse:
Tijd, perspectief en thema van het boek.
- Tijd van het boek: Het boek loopt op een chronologische wijze. Het bevat niet echt flashbacks, je gaat namelijk niet naar de dag zelf toe. Er wordt alleen terug gedacht aan die dag. Dit gebeurde onder andere bij de ontvoering van Saskia. Rex denkt namelijk nog erg vaak terug aan de dag van de ontvoering. Er zijn helemaal geen Flashforwards in het boek.
- Thema: Het thema van het boek is ontvoerd en vermist. Een motief dat steeds terug komt in het verhaal is de droom van Saskia over een gouden ei. De droom wordt aan het begin van het verhaal uitgelegd. Later in het boek na Saskia’s ontvoering heeft ook Rex deze droom.
- Perspectief: Het verhaal wordt geschreven vanuit meerdere personen. Het perspectief is dus een meervoudig perspectief. Na elk hoofdstuk ging het verhaal verder vanuit een ander persoon. Dit maakt het verhaal in sommige stukken wat lastiger maar geeft je ook meer informatie over wat was gebeurd in de eerdere hoofdstukken. Ook zorgde het voor meer spanning in het verhaal.
Schrijver en de schrijfstijl:
- Schrijfstijl: Ik vond de schrijfstijl van de schrijver erg duidelijk want ik kon me erg goed voorstellen hoe de ruimtes en plekken eruit zagen. Ook vond ik het leuk dat er soms open plekken waren. Dit was bijvoorbeeld op het einde van het boek. Rex lag toen levend in een kist begraven, dit riep een aantal vragen bij mij op. Het boek heeft dus ook een open einde.
- Schrijver: De schrijver van het boek is Tim Krabbé. Hij is geboren op 13 April 1943 in Amsterdam. Voordat hij schrijver werd was hij een journalist en vanaf 1967 begon hij zijn carrière als schrijver. Als schrijver heeft hij al verschillende prijzen gewonnen en zijn een paar van zijn boeken verfilmd. Met de verfilming van het boek ‘Het Gouden Ei’ (verfilmd als Spoorloos) won hij de Gouden Kalf voor de beste Nederlandse film in 1988. Ook heeft hij met zijn roman ‘Vertraging’ de Gouden Strop gewonnen in 1995.
Samenvatting:
Het boek gaat over Rex Hofman en zijn vriendin Saskia Ehlvest. Samen gaan ze op vakantie naar Frankrijk. Onderweg stoppen ze bij een tankstation. Saskia gaat naar binnen om wat drinken te halen terwijl Rex bij de auto wacht. Saskia komt echter niet meer terug. Rex is erg wanhopig en zoekt het tankstation af maarze is nergens te bekennen. Later denkt Rex nog vaak terug aan die dag. Na acht jaar komt hij Raymon Lemorne tegen, die zegt dat hij meer weet over de verdwijning van Saskia. Rex besluit met hem mee te gaan alleen dit heeft ernstige gevolgen.
Tijdens het lezen kom je erachter wat er gebeurd is met Saskia, wie Saskia ontvoerd heeft en met welke redenen.
Conclusie:
Het boek het Gouden Ei is duidelijk geschreven. Toch waren er ook wat onduidelijke gedeeltes in het boek omdat elk hoofdstuk vanuit een ander perspectief verteld wordt. Het boek leest verder wel goed door en is op sommige stukken erg meeslepend. Ik zou het boek zeker aanraden, ook als je niet zo van lezen houdt. Het boek is niet al te dik waardoor je er lekker snel doorheen kunt lezen.
Boek 4: Zoek het maar uit - Chantal van Gastel
Juryrapport
Door: Evi van Uden
Klas: H4D
Datum: Februari -2019
Informatie over het boek:
Titel: Zoek het maar uit
Schrijver: Chantal van Gastel
Uitgeverij: The House of Books
- Eisen waaraan een boek moet voldoen voor: Het beste Nederlandstalige boek.
- Heeft het boek een verassend einde?
- Heeft de titel een perfecte strekking van het verhaal?
- Is het verhaal meeslepend of aangrijpend?
- Passen de personage goed bij het verhaal?
- Zet het boek je aan het denken?
Voldoet het boek ‘’Zoek het maar uit’’ (Chantal van Gastel) aan deze bovenstaande eisen?
Heeft het boek een verassend einde?
Het boek ‘’Zoek het maar uit’’ heeft naar mijn mening een voorspelbaar einde. In het grootse deel van het boek is Ella samen met haar ideale vriendje Owen. Gedurende tijd komt Ella haar jeugdliefde Dex weer tegen en komt ze voor een lastige keuze te staan. Kiest ze voor haar ideale vriend Owen of toch voor haar jeugdliefde Dex? Toen Ella en Dex elkaar tegen kwamen had ik verwacht dat ze aan het einde een relatie zouden krijgen en dat bleek ook zo te zijn. Dat het voorspelbaar was vond ik wel erg jammer maar er was ook een stukje in het boek dat ik niet had verwacht. Dit stukje ging over de oma van Ella die ook een belangrijke rol in het verhaal heeft. Haar oma helpt Ella met haar problemen en verteld dan ook haar grote geheim. Ze verteld Ella over haar eigen jeugd liefde genaamd: Ezra. Over hun relatie tijdens de oorlog en hoe ze elkaar uiteindelijk uit het oog hebben verloren. Haar oma zou Ezra nog graag een keer willen zien. Daarom zoekt Ella contact op met Ezra en zorgt ervoor dat hij naar Nederland kan komen. Toen deze dag bijna aanbrak overleed de oma van Ella plots. Dit had ik helemaal niet verwacht.
Heeft de titel een perfecte strekking van het verhaal?
De titel past goed bij het verhaal want naar een plotselinge overval word haar perfecte leventje over hoop gehaald. Ella weet niet meer wat ze wil en probeert uit te zoeken wat ze nou echt wil in haar leven. Ze vraagt zichzelf dan de volgende dingen af:
- Is haar baan in een boek winkel eigenlijk wel genoeg voor haar?
- Wanneer gaat ze zelf haar eigen boek scrhijven?
- Wordt het niet tijd om te gaan samenwonen met haar vriend Owen?
- En waarom denkt ze ineens aan haar jeugdliefde Dex?
Is het verhaal meeslepend of aangrijpend?
Ik vond het verhaal grotendeels meeslepend ik wilde steeds verder lezen en weten wat er ging gebeuren. Tijdens de laatste 200 bladzijdes kon ik me erg goed inleven in de gevoelens van Ella. Hierdoor was ik helemaal in het boek gekropen en had ik het vrij snel uitgelezen.
Passen de personage goed bij het verhaal?
De hoofdpersoon van het boek is Ella. Verder zijn de volgende persoon ook belangrijk in het verhaal: Anna (De oma van Ella en Boris), Owen, Dex en Boris (het broertje van Ella) Daarnaast had het boek ook een aantal bijpersonen en achtergrondpersonen. Deze personen versterkte het verhaal. Dit waren bijvoorbeeld de ouders van Ella, haar vriendin Milou en andere vrienden van Ella. Ik vind dus dat de personage goed bij het boek passen.
Zet het boek je aan het denken?
Tijdens het lezen kwamen er verschillende vragen in mij op en wilde graag verder lezen om te weten wat er ging gebeuren en of mijn vragen beantwoord zouden worden. Het boek heeft een gesloten einde Ella en Dex eindigen namelijk in een relatie samen. Nahet lezen vroeg ik me af of ze bijvoorbeeld bij elkaar zouden blijven of misschien gingen trouwen. Een aantal vragen die bij mij naar boven kwamen tijdens het lezen van het boek zijn:
- Voor wie gaat Ella kiezen?
- Gaat ze samenwonen met Owen?
- Gaat Ella haar geheim vertellen aan haar oma?
- Wat gebeurd er naar de overval?
- Wat is het geheim van Ella’s oma?
Is dit boek ‘’het beste Nederlandstalige boek’’?
Ik vind dat het boek aan 4 van de 5 eisen voldoet: de titel past goed bij hetverhaal, het ismeeslepend en de meeste personages passen ook goed bij hetverhaal. Het enige waar het boek niet aan voldoet is dat het einde wel voorspelbaar is. Dit vond ik jammer maar ondanks dat was het boek erg leuk om te lezen.
Boek 5: Ik zag Menno - Sandra Bernart
Juryrapport
Door: Evi van Uden
Klas: H4D
Datum: Mei - 2019
Informatie over het boek:
Titel: Ik zag Menno
Schrijver: Sandra Bernart
Uitgeverij: Uitgeverij Palmslag
- De eisen waaraan een boek moet voldoen voor: Het beste Nederlandstalige boek.
- Heeft het boek een verassend einde?
- Heeft de titel een perfecte strekking van het verhaal?
- Is het verhaal meeslepend of aangrijpend?
- Passen de personage goed bij het verhaal?
- Zet het boek je aan het denken?
Voldoet het boek Ik zag Menno (van Sandra Bernart) aan deze bovenstaande eisen?
Heeft het boek een verassend einde?
Naar mijn mening heeft het boek ik zag Menno een verassend einde. Het verhaal eindigt met een iets wat ik voor het lezen niet verwacht had. Vincent is een echte control freak en berekend altijd alles van tevoren om niks aan het toeval over te laten.Het broertje van Vincent Menno is tijdens een vakantie zo’n vijftien jaar gelden verdwenen geraakt op zee. Vincent denkt dat er nog steeds een kans is dat Menno nog leeft en wil hem erg graag vinden. Wanneer hij op een reisbrochure Menno denkt te zien gaat hij meteen naar de bestemming die naast de foto staat. Gedurende het lezen komt Vincent steeds dichterbij, maar uiteindelijk realiseert hij zich dat het misschien Menno wel helemaal niet was. Ik bleef steeds denken tijdens het lezen dat hij Menno zou gaan vinden. Maar op het einde heeft die de zoektocht opgegeven en de vermissing van Menno geaccepteerd. Doordat Vincent erg lang weg is geweest en nauwelijks wat liet horen van zichzelf gaat hij niet meer trouwen met Kim. Gedurende zijn trip heeft Kim een andere man leren kennen. Dit vond ik erg onverwacht.
Heeft de titel een perfecte strekking van het verhaal?
De titel past redelijk goed bij het verhaal. Het boek gaat tenslotte over Menno en Vincent heks. Tijdens het verhaal dacht Vincent Menno op een reisbrochure gezien te hebben. Wanneer hij op de plaats is van de reisbrochure denkt dat hij Menno heeft zien lopenin het stadje. Ik denk dat de titel hierom ik zag Menno is. Daarom vind ik de titel goed bij het verhaal passen maar niet helemaal perfect bij het verhaal passen.
Het gaat namelijk wel over de zoektocht naar Menno, maar uiteindelijk weet je niet zeker of dit ook echt zijn broer Menno was. Het belangrijkste uit het verhaal is naar mijn mening de avonturen die Vincent tijdens zijn trip naar Spanje (de plek van de brochure) meemaakt.
Is het verhaal meeslepend of aangrijpend?
Ik vond het verhaal grotendeels meeslepend. Soms vond ik het iets te langdradig worden maar grotendeels wilde ik steeds graag verder lezen. Het verhaal greep me het meest aan op de momenten waar Vincent heel dicht bij het vinden van Menno was. Ik wilde steeds weten of Menno toch nog leefde of dat Vincent zich vergist had. Hierdoor ging ik door de meeste stukken snel heen. Helaas had ik dit niet op alle momenten.
Passen de personage goed bij het verhaal?
De hoofdpersonages in het boek zijn: Vincent, Menno, Rosanna (een vrouw die Vincent op zijn trip ontmoet) en Kim (zijn verloofde). Verder had het boek daarna ook een aantal bij personen en achtergrondpersonen. Naar mijn mening waren er niet teveel personage en werd het hierdoor ook niet onduidelijk. Omdat er niet te veel personages waren was het op veel stukken duidelijk over wie het ging. Ook waren de relatie en overeenkomsten tussen de personages hierdoor goed te begrijpen.
Zet het boek je aan het denken?
Het boek heeft me op een aantal momenten aan het denken gezet. Ik krijg tijdens het lezen verschillende vragen en wilde hier snel het antwoord op weten. Hierdoor werd ik erg meegesleept door het verhaal. Het boek heeft een open einde waardoor ik me naar het lezen afvroeg: Waarom gaat Vincent naar Napoli (de plek waar de foto van de reisbrochure uiteindelijk gemaakt blijkt te zijn)? Gaat Vincent misschien nog op nieuw zoeken naar Menno? Een aantal vragen die ik kreeg tijdens het lezen van het boek zijn de volgende vragen:
- Heeft Vincent Menno gezien?
- Hoe gaat het nu verder met Kim?
- Gaat Vincent nog terug naar Nederland?
- Komt Vincent erachter hoe Menno verdwenen is?
- Hoe zal het verhaal eindigen?
Is dit boek ‘’het beste Nederlandstalige boek’’
Naar mijn mening is het boek: ik zag Menno niet het beste Nederlandstalige boek. Dit omdat het boek niet aan alle bovenstaande eisen voldoet. Het boek is wel erg duidelijk geschreven en ook origineel. Ik vond het wel een erg leuk boek om te lezen.
Boek 6: Het vlindereffect - Margot Vanderstraeten
Recensie: Het vlindereffect
Door: Evi van Uden
Klas: H4D
Datum: Juni -2019
Gegevens van het boek:
- Titel = Het vlindereffect
- Schrijver = Margot Vanderstraeten
- Uitgeverij = Atlas Contact
- Aantal pagina’s = 284
- Jaar uitgaven = 2014
- Genre = roman/ misdaad
Personages
Angela Gutmann:
Angela is een in de veertig jarige moeder. Samen met haar man Michael heeft ze een zoon: Theo. Ze woont nu samen met haar man in Amerika en haar zoon woont in Mumbai. Als werk gaat ze naar hotels als mystery guest. Ze gaat als een normale hotelbezoeker naar binnen, maar bekijkt het hotel anonieme op verschillende onderdelen.
Ik kan mezelf wel inleven in Angela. Het lijkt me namelijk echt verschrikkelijk om een terroristische aanslag mee te maken. Ik begrijp ook dat ze hier nog lang veel moeite mee heeft. Het lijkt me moeilijk om de verhalen en beelden hiervan te verwerken.
Teo Gutmann:
Theo groeit op samen met zijn vriend Jacky in Amerika. Door aansporing van zijn moeders tante Ruth gaat hij samen met Jacky naar Mumbai. Ze zetten zich hier samen in voor om kind slaven te helpen. Hij raakt tijdens de aanslag gewond en moet hierdoor ook een tijd in het ziekenhuis blijven.
Ik kon me minder goed in Theo leven, omdat het meeste van het verhaal zich afspeelt uit het perspectief van Angela.
Jane:
Tijdens Angela’s terug reis (10 jaar naar de aanslag) leert ze Jane kennen. Jane zat deze terug reis langs Angela in het vliegtuig. Ze is opdat moment zwanger van haar kindje. Ook heeft ze al 2 kinderen die al uit huis zijn. Verder heeft Jane last van vliegangst en is ze helderziend.
Jane vond ik in het verhaal alleen belangrijk omdat ze langs Angela in het vliegtuig zat en aan de praat met haar raakt. Verder ben ik ook niet veel over haar te weten gekomen.
Jacky:
Jacky is een goede vriend van Theo. Ze kennen elkaar al vanaf kleins af aan. Samen gaan ze naar Mumbai om daar kind slaven te helpen. Jacky is tijdens de aanslag niet gewond geraakt en wist te ontsnappen.
Jacky vond ik in het verhaal alleen belangrijk vangwege de vriendschap tussen hem en Theo. Ook over Jacky ben ik tijdens het lezen niet veel te weten gekomen.
Mijn mening van het boek:
Ik vond het verhaal erg pakkend en meeslepend en dit kwam vooral doordat ik me erg goed kon inleven in Angela. Het lijkt mij ook echt verschrikkelijk om een aanslag mee te maken. Sommige delen van het boek vond ik langdradig zoals het begin van het boek. Tussen de hoofdpersonen waren goede verbanden. Dit komt omdat een deel samen een gezin vormen. Ook heb je nog de tante van Angela: tante Ruth, hierna is ook het boek vernoemd. Wanneer Angela stiekem op de laptop van haar zoon Theo kijkt ziet ze dat Ruth hem het idee heeft gegeven om iets te doen voor kind slaven in Mumbai. Angela zegt dan ook: een vleugelslag van een vlinder in Amerika kan zorgen voor een orkaan aan de andere kant van een wereld. Verder vond ik het boek ook soms onverwacht, omdat op het ene moment Angela rustig haar zoons 23ste verjaardag viert in het Taj Mahal-Hotel er ineens een terroristisch aanslag word gepleegd. Dit vond ik erg onverwacht.
Realiteit:
Het boek is realistisch geschreven. Het verhaal gaat over een aanslag in Mumbai. De laatste tijd zijn er een aantal aanslagen geweest dit maakt het verhaal realistisch. Ook is de aanslag in Mumbai waargebeurd, deze aanslag was op: 26 november 2008. Een deel speelt zich af in een hotel. In dit hotel vond ook een echte aanslag plaats. Het verhaal zou goed echt kunnen zijn.
Analyse:
Tijd, perspectief en thema van het boek.
- Tijd van het boek: Het boek loopt niet op een chronologische wijze. Het bevat soms flashbacks, je gaat bijvoorbeeld ineens terug naar de tijd dat Angela zelf nog een kind was. Ook gaat Angela 10 jaar naar de aanslag terug naar Mumbai. Tijdens haar bezoek hier gaat ze naar de plek van de aanslag en vergelijkt ze deze plekken met toen. Hierdoor krijg je ook een snelle flashback van eerder in het boek.
- Thema: Het thema van het boek is aanslag en misdaad. Een motief dat steeds terug komt in het verhaal zijn de beelden van tijdens de aanslag. Angela denkt vaak terug aan deze beelden.
- Perspectief: Het verhaal wordt geschreven vanuit één persoon. Het perspectief is dus een ik perspectief. Wel krijg je soms een stuk tussendoor dat over Angela als kind gaat. Dit word ook verteld vanuit haar perspectief net zoals de rest van het verhaal. Deze stukjes ondersteunde het verhaal goed, maar waren soms wat verwarrend.
- Schrijver en de schrijfstijl:
- Schrijfstijl: Ik vond de schrijfstijl van de schrijver erg duidelijk want ik kon me erg goed voorstellen hoe de ruimtes en plekken eruit zagen. Ook vond ik het leuk dat er flashback inzaten.
- Schrijver: De schrijver van het boek Margot Vanderstraeten. Ze is geboren op 9 december 1967 in Hasselt, België. Ze is een Belgische schrijver en journalist. Margot deed een studie als vertaler Frans-Spaans aan het Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken in Antwerpen. Ook won ze in 2003 als prominente het Groot Dictee der Nederlandse Taal.
Samenvatting:
Het boek gaat over Angela Gutmann. Ze gaat voor haar werk naar Mumbai als mystery guest, als bezoeker die het hotel anoniem beoordeeld. Ze mag hiervoor naar een van de luxere hotels in de wereld namelijk het Taj Mahal-hotel. Haar zoon Theo woont in de stad Mumbai dus krijgt ze ook de kans om haar zoon verjaardag mee te vieren. Theo woont in de stad Mumbai en zet zich hierin voor kind slaven samen met zijn vriend Jacky. Wanneer de drie Theo’s drieëntwintigste verjaardag gaan vieren in het hotel, wordt er plots een terroristische aanslag gepleegd.
Naar 10 jaar keert Angela terug naar Mumbai, omdat ze deze aanslag nog steeds niet volledig heeft kunnen verwerken. Ze probeert door deze terugkeer haar rouw te verwerken. Tijdens haar terug vlucht leert ze de zwangere Jane kennen en raken ze aan de praat. Angela verteld aan Jane wat ze heeft meegemaakt.
Tijdens het lezen kom je erachter hoe Angela, Theo en Jacky de aanslag meemaken, verwerken en ermee leren omgaan.
Conclusie:
Het boek het vlindereffect is een goed geschreven boek. Toch waren er ook wat onduidelijke gedeeltes in het boek omdat er dan ineens een flashback kwam. Het boek leest verder wel goed door en is op sommige stukken erg meeslepend. Ik vond het boek ook interessant, want zelf het ik voor het lezen nog nooit gehoord van de aanslag in Mumbai. Tijdens het lezen heb ik informatie over deze aanslag opgezocht en zag ik dat er veel mensen omgekomen zijn. Ik heb dus door het lezen van het boek ook nog wat geleerd over deze aanslag. Het is kortom een leuk en interessant boek. Ik zou het boek zeker aanraden.
Boek 7: Dwaallicht - Josha Zwaan
Juryrapport: dwaallicht
Door: Evi van Uden
Klas: H5C
Datum: November-2019
Informatie over het boek:
Titel: Dwaallicht
Schrijver: Josha Zwaan
Uitgeverij: Veen Bosch & Keuning uitgevers
Eisen waaraan een boek moet voldoen voor: Het beste Nederlandstalige boek.
- Heeft het boek een verassend einde?
- Heeft de titel een perfecte strekking van het verhaal?
- Is het verhaal meeslepend of aangrijpend?
- Passen de personage goed bij het verhaal?
- Zet het boek je aan het denken?
Voldoet het boek dwaallicht (van Josha Zwaan) aan deze bovenstaande eisen?
Heeft het boek een verassend einde?
Het boek dwaallicht heeft naar mijn mening een einde dat niet echt verassend is. Het verhaal eindigt als de familie op vakantie is op een frans eilandje: Belle-île. Marthe had veel last van chaos en stemmen in haar hoofd. Ook was ze erg bezorgd over alles en over haar kinderen. Op het einde van het boek weet ze naar veel gebeurtenissen toch meer rust te krijgen in haar hoofd. Hierdoor gaan ze ook voor het eerst op vakantie in het buitenland. Hierdoor word het gezin weer hechter. Ik had wel verwacht dat het aan het einde weer goed zou gaan en dat ze wat beter zou worden. Hierdoor vond ik het einde ook niet erg verassend.
Heeft de titel een perfecte strekking van het verhaal?
De titel past redelijk goed bij het verhaal, want in het verhaal heeft Marthe veel chaos in haar hoofd en gaat het niet goed met Marthe. Hierop zou de titel kunnen slaan. Op een moment in het verhaal raakt Marthe helemaal de weg kwijt en word ze achtergelaten door haar man en kinderen. Ze gaat opzoek naar hun en ‘’dwaalt’’ door de stad Amsterdam voor een lange tijd. Hierop kan de titel dus ook slaan.
Is het verhaal meeslepend of aangrijpend?
Ik vond het verhaal grotendeels meeslepend. Soms vond ik het iets te langdradig worden maar grotendeels wilde ik steeds verder lezen. Het verhaal greep me het meest aan op de momenten waarin Marthe erg in de war was. Ik wilde steeds weten wat de gevolgen waren en wat er gebeuren ging. Hierdoor ging ik door de meeste stukken snel heen.
Passen de personage goed bij het verhaal?
De hoofdpersonages in het boek zijn: Marthe, Barend, Willem, Luna en Jona. Verder had het boek daarnaast ook een aantal bij personen en achtergrondpersonen. Er waren naar mijn mening niet teveel personages in het verhaal wat het verhaal dus ook niet onduidelijk of verwarrend maakte.
Zet het boek je aan het denken?
Het boek heeft me op een aantal momenten aan het denken gezet. Ik krijg tijdens het lezen verschillende vragen en wilde hier snel het antwoord op weten. Hierdoor werd ik erg meegesleept door het verhaal. Een aantal vragen die ik kreeg tijdens het lezen van het boek zijn de volgende vragen:
- Hoe gaat het Marthe verder nu haar gezin weg is?
- Gaat ze haar gezin nog vinden?
- Wat gaat er gebeuren nu Marthe alleen in Amsterdam is?
- Komt Marthe van de chaos en stemmen in haar hoofd af?
- Hoe zal het verhaal eindigen?
Is dit boek ‘’het beste Nederlandstalige boek’’
Naar mijn mening niet. Dit omdat het boek niet aan alle eisen voldoet. Het boek is wel erg goed en naar mijn mening erg origineel.
Boek 8: Jij bent van mij - Peter Middendorp
Juryrapport: Jij bent van mij
Naam: Evi van Uden
klas: H5C
Datum: December-2019
- Algemene informatie van het boek.
Titel: Jij bent van mij
Auteur: Peter Middendorp
Uitgever: Prometheus Amsterdam
Pagina’s: 246 bladzijdes
Genre: Psychologische roman
- Een kort samenvatting van het boek
Boerenzoon Tille Storkema groeit op als enig kind. Als twaalfjarige ziet hij hoe zijn vader zijn been kwijtraakt in de dorsmachine. In de consternatie die volgt, wordt Tille totaal vergeten. Ook op school wordt hij buitengesloten. Tille gaat zijn vader helpen op de boerderij. Zijn leven verandert als hij verkering krijgt met Ada Hofstra, maar het duurt lang voordat zijn ouders haar accepteren. Ook asielzoekers die in het nabijgelegen AZC komen wonen, worden met argwaan bekeken.
Ada komt op de boerderij wonen en na een paar jaar trouwen ze. Tot haar frustratie blijft moeder Storkema de baas over het huishouden. Ada raakt zwanger en er wordt een dochter geboren: Suze. Zij maakt gevoelens van vaderliefde in Tille los, waarbij lichamelijk contact heel normaal is. Suze is ook gek op Tille. Met de geboorte van Friso is het gezin compleet. De zwangerschappen hebben tot gevolg dat Ada steeds dikker wordt en geen zin meer heeft in seks. Ze wijst Tille af, die naar de hoeren in de stad fietst.
Met de kinderen erbij is het vol geworden op de boerderij, maar Tilles vader wil nog geen plaats maken voor Tille. De spanning in huis neemt toe, evenals de onrust in Tilles hoofd. Als er seniorenwoningen in het dorp gebouwd worden, geven Tilles ouders het op en verhuizen. Tille neemt het bedrijf over.
Op een nacht maakt Tille Ada wakker om haar tot seks te bewegen. Ze heeft geen zin. Tille trekt haar uit bed om de zin te gaan zoeken. Door het gestommel worden de kinderen wakker. Tille loopt naar buiten, pakt zijn fiets en rijdt de nacht in.
Opeens ziet hij een meisje fietsen. Hij gaat naast haar rijden en vraagt haar te stoppen. Als ze niet reageert, dwingt hij haar af te stappen. Na een korte schermutseling geeft ze haar verzet op en lopen ze het weiland in. Daar grijpt hij haar vast en heeft ze geen schijn van kans meer. Tille snijdt met een mes haar kleren kapot en nadat hij zichzelf heeft uitgekleed, verkracht hij haar. Hij laat haar voor dood achter. Terwijl hij zijn kleren opraapt, hoort hij dat ze nog ademt. De volgende morgen vindt haar vader haar naakte dode lichaam in het weiland.
De moord op Rosalinde Dingema - die meestal Rosa genoemd wordt - is het gesprek van de dag. Vooral het feit dat haar keel doorgesneden is, maakt de moord on-Hollands. De politie doet een buurtonderzoek, waarbij Ada verklaart dat Tille die nacht in bed lag. Het gezin neemt ook deel aan de herdenking, waar de vader van Rosa een emotionele toespraak houdt. Er wordt een verdachte aangehouden en een lijk opgegraven. Beiden matchen niet met het DNA van de dader.
Wanneer bekend wordt dat Rosa door asielzoekers bedreigd is met een gebaar van de keel doorsnijden en er na de moordnacht twee asielzoekers zijn vertrokken, laaien de emoties opnieuw op. De mannen worden niet opgespoord, omdat er in de aansteker van Rosa een haar van een West-Europese man aangetroffen is. Uit woede wordt er ook door Ada gedemonstreerd bij het AZC, maar de zaak gaat in de doofpot.
Tille pakt het leven op de boerderij gewoon weer op. Af en toe komt een herinnering aan de moord naar boven en wisselen droom en nachtmerrie elkaar af. Soms komen Tilles ouders op bezoek en zijn de asielzoekers het onderwerp van gesprek. Suze is inmiddels zo groot dat ze zich schaamt als Tille haar naakt ziet.
Ada is boos omdat een aangekondigd DNA-onderzoek niet doorgaat. Als onder druk van de bevolking een van de asielzoekers opgespoord wordt, blijkt hij de verkeerde man. Een paar jaar later maakt een politicus zich sterk voor een nieuw DNA-onderzoek. Hij is van mening dat de dader dicht bij huis gezocht moet worden. Naarmate Suze tegen de zestien loopt, wordt Tille steeds vaker geplaagd door herinneringen aan de moord. Als een meisje uit het AZC tegen zijn auto rijdt, helpt hij haar naar het centrum terug.
Dertien jaar na de moord wordt een grootschalig verwantschapsonderzoek gehouden onder mannen uit de omgeving. Vlak daarvoor overlijdt Tilles vader. Suze maakt intussen plannen voor een verjaardagsfeestje. Tille gaat samen met de buurman naar het DNA-onderzoek. Niet lang daarna komt de politie Tille arresteren in het bijzijn van zijn gezin. In de cel wordt Tille verhoord. Na veertien dagen ontmoet hij zijn gezin op neutraal terrein. Ada kijkt hem niet één keer aan, Friso minacht hem en Suze zal het voortaan met haar moeder moeten doen.
Tille (hoofdpersoon)
Tille kijkt terug op een jeugd waarin hij door anderen niet opgemerkt is. Hij heeft een meisje vermoord genaamd Rosalinde, maar is wel een liefhebbende vader voor zijn dochter Suze.
Ada
Over Ada's verleden is niets bekend. Ze is niet mooi maar zeker ook niet lelijk. De vader en moeder van Tille noemen haar 'spook'. Ze eist steeds meer haar plek op en ontpopt zich als fanatieke demonstrant tegen het AZC. Dat ze niet meer aantrekkelijk is voor haar man, interesseert haar niet meer.
Suze
Suze is een papa's kindje. De intimiteit tussen hen is heel natuurlijk, totdat ze een puber wordt. Ze herinnert Tille steeds meer aan Rosalinde (het meisje dat Tille verkracht en vermoord heeft) en hij bekent als Suze de leeftijd van zijn slachtoffer bereikt.
Frisco
Friso is een traag kind dat nauwelijks contact met zijn vader heeft. Tille neemt dat niet persoonlijk op en vindt het heel normaal dat een tweede kind minder aandacht krijgt van zijn ouders Alleen Suze weet dat hij gepest wordt op school. Na de arrestatie van zijn vader heeft hij nauwelijks medelijden.
Rosalinde Dingema (Rosa)
Het meisje dat verkracht en vermoord is door Tille. Ze wordt alleen positief beschreven als gewoon, jong, spontaan.
Vader dochter relatie
De liefde van een vader voor zijn dochter blijft onder alle omstandigheden bestaan. Ze ontwikkelen een hechte band: 'vader en dochter knepen elkaar bijna fijn' (p. 57). Voor haar geeft hij zich niet aan: 'Maar iedere keer als hij zover was, was er iets wat hem tegenhield. Zijn dochter, zijn kleine meisje. Dat zij het zonder vader zou moeten doen' (p. 213).
Moord
Het verhaal draait om de ontmaskering van de moordenaar van een 16-jarig pubermeisje dat op dat moment op de verkeerde tijd en de verkeerde plaats was. Tille Storkema, woedend vanwege de afwijzing van zijn vrouw, gaat fietsen en komt haar bij toeval tegen. Hij verkracht en vermoordt haar. maar hij houdt dertien jaar zijn mond en leeft als een gewone boerenzoon verder in een klein Gronings dorp. Naarmate hij zijn dochter ziet opgroeien komen er meer herinneringen los. Het identificeren van het slachtoffer met zijn dochter is de barrière die psychisch genomen moet worden. Bij een DNA-onderzoek valt hij door de mand en wordt hij gearresteerd.
De titel Jij bent van mij verwijst naar het eerste wat door Tilles hoofd flitst als hij Rosalinde tegenkomt (p. 166). De woorden weerkaatsen de liefdesverklaring van Tille voor zijn dochter Suze: 'Nu ben je bij mij' (p. 32).
De roman bestaat uit vier delen, die voorafgegaan worden door hoofdstuk 0. De delen dragen de namen van de seizoenen en zijn opgebouwd uit 35 hoofdstukken. Hoofdstuk 0 fungeert als proloog, waaruit naar voren komt dat Tille als jongen een emotioneel trauma oploopt. Deze gebeurtenis sluit aan bij de hoofdstukken 1 t/m 35, waarin de voorlopige hechtenis van Tille wordt beschreven. Tijdens zijn verblijf in de cel blikt Tille op zijn leven terug. Het achteraf vertelde verhaal bestaat uit meerdere lagen: flashbacks, het verhoor en het gesprek met de advocaat en herinneringen aan de nacht van de moord. De afwisseling van de lagen leiden tot cliffhangers die spanning in het verhaal brengen. Mondjesmaat wordt duidelijk waarom Tille verhoord wordt (p. 23-25) en wat er in die nacht gebeurd is (p. 36). De vertelde tijd beslaat zo'n 33 jaar, waarvan de hoogte- en dieptepunten van de laatste dertien beschreven worden.
Het vertelperspectief ligt bij Tille, die als vertellend-ik zijn verhaal doet. Als belevend-ik begint hij hoofdstuk 35 met de waarschuwing dat hij een onbetrouwbare verteller is en niet voor alle details kan instaan (p. 205-207).
Middendorp heeft het decor van zijn moord verplaatst van Friesland (Vaatstra) naar een boerendorp in de provincie Groningen. Het is een kleine dorpsgemeenschap waarvan de kern elkaar kent maar waarin echter steeds meer mensen van 'buiten 'zich vestigen. Er is een ook een AZC in de buurt. Enkele bewoners daarvan worden verdacht van de moord.
Verkrachting/seksualiteit
Op een voorjaarsnacht verkracht (en vermoordt) Tille Storkema een 16-jarig meisje Rosalinde dat hem laat in de avond voorbij fietst.
Uitgebloeide liefdesrelatie
Nadat Ada twee kinderen heeft gekregen wordt ze dik en onaantrekkelijk voor Tille. Hij maakt haar nooit complimenten waarnaar ze verlangt en zij weigert hem vaak seks.
Seksualiteit
Naar de bevallingen wordt het lichaam van Ada niet zo aantrekkelijk meer. Wanneer Tille seks met haar wil, wijst ze hem vaak af. Hij pakt dan in de late avond en rijdt op de fiets naar de nabijgelegen stad en heeft dan seks met hoeren. Op de avond van de moord vergrijpt hij zich aan Rosalinde. Er is nog een bijzonder aspect met seksualiteit. Dat is de manier waarop Tille naar zijn steeds ouder wordende dochter kijkt. Ook in de bewoordingen over haar groeiende lichaam laat hij zich enkele keren ranzig uit. Het komt in de buurt van incestueus taalgebruik.
Vals beschuldigd
In het Groningse dorp is ook een AZC. De bewoners van het AZC worden verdacht van de moord op Rosalinde. Maar zij blijken uiteindelijk niet de daders.
Schaamte
Pas aan het einde (als Suze 16 jaar wordt) begint Tille Storkema gevoelens van schaamte ten opzichte van zijn familieleden te tonen. Daarvoor kon je aan hem, de oppassende boer, nauwelijks iets merken. Wel werd hij steeds meer gekweld door angstdromen.
De vertelde tijd beslaat zo'n 33 jaar, waarvan de hoogte- en dieptepunten van de laatste dertien beschreven worden. Wat de tijd betreft worden er ook geen vaste data en jaartallen genoemd. Je kunt wel aannemen dat de moord in de 21e eeuw is gepleegd en dat er tussen
moord en arrestatie dertien jaar heeft gezeten. In de proloog 0 is Tille nog een jongen van 11, maar in de vier delen volgen we hem tijdens zijn eerste kennismaking met Ada en hun huwelijk en hun eerste kind tot aan de arrestatie. Omdat Suze drie jaar is als hij Rosa vermoordt, is de vertelde tijd van de gehele roman ongeveer zestien jaar.
Het boek is een spannende roman over moord op een tienermeisje genaamd Rosalinde. Tijdens het boek lees je vanuit het perspectief van de moordenaar, waardoor je een kijk krijgt in zijn leven. Ik vond het jammer dat ik aan het einde nog steeds niet de reden wist voor de moord. Dit motief kon je dus als lezer zelf invullen. Verder vond ik het ook erg leuk om te lezen over heel het leven van Tille. Het ging niet de hele tijd over de moord en verkrachting zelf, maar je leest ook bijvoorbeeld over Tille als kind en hoe Tille zijn vrouw Ada heeft leren kennen. Ik vond het boek erg spannend om te lezen, omdat je in het begin nog niet veel weet over de moord en dit tijdens het verhaal opbouwt. Tille kreeg het aan het einde van het verhaal steeds moeilijker met zwijgen, doordat zijn eigen dochter steeds ouder werd en de zelfde leeftijd kreeg als het slachtoffer, waardoor de spanning weer wat toeneemt. Al met al vond ik het een erg spannende roman.
Boek 9: De man zonder ziekte - Arnon Grunberg
Juryrapport: de man zonder ziekte
Door: Evi van Uden
Klas: H5C
Datum: Januari-2020
- Informatie over het boek:
Titel: De man zonder ziekte
Schrijver: Arnon Grunberg
Uitgeverij: Nugh& van Ditmar
- Eisen waaraan een boek moet voldoen voor: Het beste Nederlandstalige boek.
- Heeft het boek een verassend einde?
- Heeft de titel een perfecte strekking van het verhaal?
- Is het verhaal meeslepend of aangrijpend?
- Passen de personage goed bij het verhaal?
- Zet het boek je aan het denken?
- Voldoet het boek de man zonder ziekte (van Arnon Grunberg) aan deze bovenstaande eisen?
- Heeft het boek een verassend einde?
Het boek de man zonder ziekte heeft naar mijn mening een verassend einde. Het eindigt met een gebeurtenis die ik niet had verwacht. De hoofdpersoon Samarendra eindigt namelijk weer in de gevangenis door een valse beschuldiging. Dit keer komt hij er alleen niet uit en lukt het de ambassade van Zwitserland (hier komt Samarendra vandaan) niet om hem vrij te krijgen. Samarendra werd aangehouden in Dubai, omdat hij hier met drank in zijn wagen rond reed. Ook probeerde hij de agenten om te kopen met geld om en zo werd hij in aangehouden. Daarna werd hij bij het politiebureau vals beschuldigd van de moord op Mahmoud al Mabhouh. Dit was een belangrijke man uit Dubai, en daarom wordt Samarendra veroordeeld tot de doodstraf. Op het einde neemt zijn familie afscheid, maar je krijgt niet te lezen of Samarendra werkelijk echt vermoord is. Dit maakte het boek erg verassend, want ik had niet verwacht dat hij veroordeeld zou worden tot de dood.
- Heeft de titel een perfecte strekking van het verhaal?
De titel komt enkele keren letterlijk in de tekst voor. Al direct in het begin staat er: “Meer nog dan zijn Indiase uiterlijk - het wekte weleens verwarring, een keer had een man in een café over het gele gevaar gesproken en daarbij nadrukkelijk Samarendra's kant uitgekeken - was dit de kern van zijn identiteit: het gebrek aan ziekte. Hij had geen rolstoel nodig, geen permanente verzorging, hij kon lopen. Zo was hij eerst het kind geweest, vervolgens de jongen en nu de man zonder ziekte; meer dan wat dan ook was hij gezond, zowel geestelijk als lichamelijk.” (blz. 8)
Dat gebeurt vooral om Samarendra af te zetten tegen zijn ziekelijke, vijf jaar jongere zusje Aida, die een progressieve spierziekte heeft.
Maar in deel II verandert het positieve karakter van die naam in een nadeel. De rechter die hem in Dubai wegens spionage moet veroordelen, noemt hem met die naam in de processtukken, waarbij het een soort schuilnaam blijkt te zijn voor een spion. (blz. 204 en 215)
- Is het verhaal meeslepend of aangrijpend?
Ik vond het verhaal grotendeels meeslepend. Soms vond ik het iets te langdradig worden maar grotendeels wilde ik steeds verder lezen. Het verhaal greep me het meest aan op de momenten dat weer in de problemen leek te komen en met de politie in aanraking kwam. Ik wilde weten wat de gevolgen waren en wat er gebeuren ging. Hierdoor ging ik door de meeste stukken snel heen.
- Passen de personage goed bij het verhaal?
De hoofdpersonages in het boek zijn: had het boek daarnaast ook een aantal bij personen en achtergrondpersonen. Er waren naar mijn mening niet teveel personages in het verhaal wat het verhaal dus ook niet onduidelijk of verwarrend maakte. De personage paste dus goed bij het boek.
- Zet het boek je aan het denken?
Het boek heeft me op een aantal momenten aan het denken gezet. Ik krijg tijdens het lezen verschillende vragen en wilde hier snel het antwoord op weten. Hierdoor werd ik erg meegesleept door het verhaal. Een aantal vragen die ik kreeg tijdens het lezen van het boek zijn de volgende vragen:
- Wat gaat er gebeuren tijdens de zakenreis naar Irak?
- Hoe gaat Samarendra uit deze problemen komen?
- Gaat iemand Samarendra nog helpen of blijft hij achter?
- Gaat er op de zakenreis naar Dubai ook iets gebeuren?
- Wordt Samarendra veroordeeld tot dood of wordt de straf verminderd?
- Hoe zal het verhaal eindigen?
- Is dit boek ‘’het beste Nederlandstalige boek’’
Naar mijn mening niet. Dit omdat het boek niet aan alle eisen voldoet. Het boek is namelijk opsommige momenten wel wat langdradig. Naar mijn mening is het boek wel erg origineel.
Boek 10: Maar buiten is het feest - Arthur Japin
Boekverslag: Maar buiten is het feest
Naam: Evi van Uden
klas: H5C
Datum: Februari -2020
- Algemene informatie over het boek:
Titel: Maar buiten is het feest
Auteur: Arthur Japin
Uitgever: Uitgeverij De Arbeiderspers - Utrecht
Pagina's: 311 bladzijdes
Genre: Psychologische Roman
- Een korte samenvatting van het boek
Zonne moet naar de rechtbank om te vechten voor de voogdij over Lotte, het kind van haar overleden zus Laura. Sander is de vriend van Zonne en wil met haar mee, maar Zonne verbiedt dit en wil dat hij bij Lotte op school gaat kijken of het goed met haar gaat. Er is namelijk een artikel in de krant geplaatst over de rechtszaak en Zonne denkt dat de andere kinderen op school haar daarmee pesten.
Vervolgens wordt het verhaal over Weijntje verteld. Weijntje is de middelste van drie zussen en zij wonen samen met hun moeder. De vader van Weijntje is uit hun leven, omdat hij haar moeder heeft bedrogen. Wanneer ze op de kermis zijn ontmoet haar moeder een nieuwe man, Sijmen. Haar moeder trouwt met Sijmen en de kinderen moeten ook zijn achternaam aannemen. Na een tijdje ontdekt Weijntje allerlei gaten in de muren door het hele huis en uiteindelijk blijkt dat Sijmen erop uit is om misbruik van de meisjes te maken. Tegen de tijd dat hij Weijntje misbruikt, blijkt dat hij haar oudste zus, Laura, ook al een tijdje misbruikt. Uiteindelijk doet hij dit ook met de jongste van het stel. Weijntje houdt in haar agenda bij wanneer 'het' gebeurt door het tekenen van ijsbloemen. Sijmen heeft een eigen fotowinkel. Hij gaat rond op kermissen en andere evenementen om daar foto's te maken van mensen en die aan ze te verkopen. Hij maakt foto's van alles en iedereen om zich heen, welke hij later gebruikt om iedereen te chanteren. Hij gaat bijvoorbeeld vreemd met de vriendinnen van de moeder van Weijntje, maar heeft genoeg 'materiaal' om ze de mond te snoeren.
Weijntje is een zangtalent en haar muzieklerares, mevrouw Verbeet, wil dat ze hier iets mee gaat doen. Ze doet mee aan een talentenshow en wordt ontdekt. Vlak voordat ze het podium opgaat moet ze haar naam noemen, maar ze wil niet de achternaam van haar stiefvader gebruiken. Ze noemt zichzelf Zonne.
Weijntjes' zus, Laura, raakt zwanger van Sijmen en verlaat het huis en het gezin. Uiteindelijk besluit Weijntje dat het genoeg is geweest en dat het seksuele misbruik moet stoppen. Dit doet ze door ervoor te zorgen dat haar moeder er niet meer omheen kan en het duidelijk is dat ze misbruikt wordt door haar stiefvader. Haar moeder moet nu wel stappen ondernemen.
Jaren later sterft Laura door een brand en laat Lotte zonder ouders achter. Zonne wil de voogdij over haar krijgen, omdat Lotte anders in handen van Sijmen komt. Na de zitting gaat Zonne met de taxi naar haar moeder. Zonne neemt het haar kwalijk dat zij geen getuige is geweest in de rechtszaak. Haar moeder speelt de slachtofferrol en zegt dat ze ook altijd misbruikt en gechanteerd is door Sijmen. In de taxi terug naar huis bedenkt Zonne dat de kans groot is dat Lotte aan haar wordt toegewezen. Dit betekent dat ze aan de wensen van Sander voorbij zal gaan: hij wil liever geen kinderen, maar Zonne is vastbesloten haar leven aan Lotte te wijden. Het verhaal eindigt met de vraag van Lotte of alles goedkomt.
Weijnanda van Son/Kabouw is het centrale personage in de roman. Zij komt in het verhaal in twee gedaantes voor: als het meisje Weijntje van ongeveer tien tot vijftien jaar en als de jonge vrouw Zonne, wanneer ze in de twintig of dertig is. Het meisje Weijntje is in eerste instantie nieuwsgierig en open maar trekt zich door de ogen en handen van haar stiefvader steeds meer terug in zichzelf. Ze heeft een mooie stem en als ze die ontdekt, wordt ze krachtiger en begint meer te geloven in zichzelf, hoewel dat wel een rol is die ze speelt.
Sijmen Kabouw is de stiefvader van Weijntje. Hij is fotograaf op de kermis. Hij is niet in staat zich te beheersen en heeft seks met zowat alle vrouwen in zijn omgeving. Sijmen is een psychopathische persoonlijkheid en lijdt aan controledwang en een zekere paranoia waardoor hij alles vast wil leggen om macht te hebben over anderen.
De moeder van Weijntje is een vrouw van rond de veertig jaar die door haar eerste man, de vader van haar drie dochters, verlaten wordt voor een jongere vrouw. Ze hertrouwt met Sijmen en blijft hevig verliefd en onder de invloed van hem. Ze ziet daardoor niet wat hij haar dochters allemaal aandoet. Ook als ze in de gaten heeft dat Sijmen seks heeft met Laura, komt ze niet in actie.
Sander is de vriend van Zonne en een zeer geduldige mens. Hij is een vrije jongen en een 'lief, zacht mens, echt een zoon van alternatieve ouders' (p. 40). Hij wil liever nog geen kinderen en heeft moeite met Zonnes wens om haar nichtje te adopteren.
Laura is de oudere zus van Weijntje. Sijmen vergrijpt zich het eerst aan haar en dat merkt Weijntje doordat Laura zich steeds meer afzondert en ook een soort afgunst ontwikkelt. Ze gaat gedrag vertonen waarmee ze eigenlijk Sijmen bij Weijntje vandaan probeert te houden. Uiteindelijk raakt ze zwanger van Sijmen. Ze komt om in een brand.
Misbruik:
Maar buiten is het feest gaat over seksueel misbruik binnen het gezin en de gevolgen ervan. Japin laat in de roman zien hoe een stiefvader langzamerhand zijn nieuwe gezin in zijn macht krijgt en de dochters begint te begluren, betasten en verkrachten. De angst en worsteling die hiermee gepaard gaan maken dat het hoofdpersonage het gezin verre van een veilige haven vindt.
De titel Maar buiten is het feest slaat op het verschil tussen binnen en buiten in de roman. Binnen is het namelijk totaal geen feest, binnen regeert voor de hoofdpersoon de angst. De angst dat ze bekeken en begluurd wordt, betast en verkracht. Buiten in het licht is het veilig.
De roman bestaat uit vier delen: 'Vaders', 'Weijntjes opkomst','Zonnes opkomst' en 'Moeders'. Het eerste en het laatste deel bestaan elk uit vijf hoofdstukken, om en om genaamd 'Zonne' en 'Weijntje'.
In eerste instantie zijn de hoofdstukken over Weijntje vanuit een ik-perspectief geschreven en de Zonne-hoofdstukken vanuit een personale verteller. In het laatste deel verandert dit; dan zijn de hoofdstukken over Zonne vanuit een ik-perspectief geschreven en die over Weijntje vanuit een personale verteller. In de hoofdstukken die vanuit een personaal perspectief zijn geschreven, komen af en toe zinnen voor waarin een alwetende verteller lijkt te spreken, bijvoorbeeld: 'Dat is meteen ook het lastige aan dit hele verhaal' (p. 166) en 'Sander heeft lang gehoopt dat Zonne van het hele plan zou afzien'.
Het boek is geschreven vanuit het ik-perspectief. Het boek wordt wel vanuit verschillende personages om te beurt verteld. Het wisselt af tussen de personages: vaders, Weijntjes opkomst, Zonnes opkomst en Moeders.
Het verhaal speelt zich af op meerdere plekken, maar grotendeels bij iemand van de personages thuis.
Macht (chantage) vind ik een belangrijk motief, vooral in de zin van Sijmen die zijn macht uitoefent op iedereen waar het maar op kan. Hij misbruikt namelijk niet alleen de dochters van zijn vrouw, maar hij heeft ook seks met veel andere vrouwen (soms zelfs vriendinnen van zijn vrouw), die dat weliswaar vrijwillig doen, maar hij verzamelt van hen allemaal foto’s etc. die hij als chantagemateriaal gebruikt zodat deze vrouwen niemand iets vertellen.
Hieruit komt weer een ander thema voort, namelijk bescherming. De zusjes willen elkaar beschermen voor Sijmen. Later strijdt Zonne voor de voogdij van de dochter van haar overleden zus, Lotte, die ze ook uit alle macht wil beschermen tegen Sijmen. Ze zoekt ook bescherming bij haar moeder, maar die wijst haar af en houdt zich blind voor het leed dat Sijmen haar dochters aandoet.
De tijd van het verhaal is een beetje onduidelijk. Er wordt verteld over de ontwikkelmethodes van foto's en de digitale camera bestaat in het verhaal zeker nog niet, wat wijst op de tijdsperiode van de jaren '70 of '80. De rechtszaak speelt zich jaren later af, wanneer Lotte op de middelbare school zit. Het verhaal over de jeugd van Weijntje stopt wanneer Laura zwanger is van Lotte.
Het boek maar buiten is het feest is erg leuk om te lezen. Het is een verhaal dat gaat over het onderwerp: seksueel misbruik. Dit gebeurd op dit momenten nog steeds vaak, waardoor het ook een goed ontwerp is om over te lezen. Ook is het boek erg meeslepend, omdat je je steeds afvraagt wat er gaat gebeuren. Ik vroeg me bijvoorbeeld af of het Zonne ging lukken om de voogdij te krijgen over haar nichtje Lotte. Je blijft dan namelijk doorlezen om dit te weten te komen
Overige opdrachten
Mindmap
1) Mindmap van de boeken uit Havo 4 2) Mindmap van alle boeken uit Havo 4 en 5
Wat is je startpositie?
Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.
Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.
Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.
We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.
Plak je antwoorden hieronder