Algemeen
Planning schooljaar 2018 - 2019
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek
Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.
Leeslogboek starten zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1 periode 1 - vrijdag 12 oktober
Boek 2 periode 2 - vrijag 23 november
Boek 3 periode 2 - vrijdag 11 jaunuari
Boek 4 periode 3 - vrijdag 22 februari
Boek 5 periode 3 - vrijdag 5 april
Boek 6 periode 4 - vrijdag 17 mei
Leeslogboek compleet periode 4 - vrijdag 14 juni
Voorwaarden boekkeuzes
In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.
De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/
Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/home/leesniveaus) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.
Instructie leeslogboek
Hoe moet je leeslogboek eruit zien?
Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!
Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:
1. Zorg er eerst voor dat je een eigen Wikiwijspagina aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt!
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Een Wikiwijspagina maken
Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier
Verwerkingsopdrachten
In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.
Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.
Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:
Standaardverslag
Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.
Recensieopdracht
Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.
Opdracht van Lezen voor de Lijst
Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.
Juryrapport
Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!
Brief van de uitgever
Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.
Brief aan de uitgeverij
Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.
Beoordeling
Algemeen
In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.
Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:
- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.
Boeken
Boekenoverzicht
Boek 1 - havo 4
Hannah, Hakx en de Lezer
Recensie Hannah, Hakx en de Hitlerjongen
Het boek gaat over Hannah, een Joods meisje die gedeporteerd word naar het Oosten en waarvan het huis word ingenomen door een SS’er. Het gaat ook over een Hitlerjongen ook wel genaamd Emiel Hesse, hij is de zoon van de SS’er die het huis van Hannah in neemt. Het gaat ook over Hakx een vioolleraar die les geeft aan de Hitlerjongen. Dit verhaal word vertelt door Gabriel Anders. Hij is de overbuur jongen van Hannah en ook uiteindelijk van Emiel en hij volgt ook viool les bij meneer Hakx. Hij kent dus alle drie personen en hun verhalen. Dit word vertelt in het boek.
‘’Graven, godverdomme!’’ En Hakx groef de eerder opgevulde stelling leeg, uur na uur, krom en krommer, totdat zijn rug zo geknakt was dat hij niet meer overeind kon komen. ‘’Hakx!’’ Aan de steel van zijn schop hangend keek Hakx op naar de massieve gestalte boven hem. Maar hij zag alleen een waas van oranje. Hij opende nog zijn mond, zijn hand graaide om steun naar de rand van de kuil. Toen verstarden zijn lippen en zeeg hij ineen. Hij merkte niet eens meer, hoe de zware schoen zijn linkerhand verbrijzelde. Zonder geluid en bijna elegant zakte hij vertraagd naar de diepte van de kuil. Daar vouwde Hakx ineen tot een foetus in de moederbuik…de zon scheen, er ruiste wat zand na, dat hem fijnkorrelig met een goudlaagje bedekte.
Dit stukje tekst wat U hierboven kan lezen, vond ik een mooi en indrukwekkend stukje om te lezen. Ik leefde op dit moment echt mee met de hoofdpersoon, in dit geval Hakx.
Ik vond het boek heel mooi en fijn om te lezen.
In dit verhaal zijn er veel aangrijpende stukken. Er zitten ook 3 verhalen in dit boek dit is dan ook wat opvalt. In dit boek ga je in de tijd vooruit en ook weer terug. Bijvoorbeeld, wanneer het verhaal weer begint met Gabriel Anders, de hoofdpersoon die iedereen uit de verhalen kent, gaat een keer terug naar een begraafplaats voor de gevallen soldaten uit de oorlog. En komt daar een man tegen en hij laat hem denken aan een persoon uit zijn verleden, namelijk Emiel Hesse een vroegere vriend. Als hij daar aan denkt en het aan een anders persoon vertelt gaat de tijd weer terug naar 1947. Als het verhaal een stukje verder is, gaat de tijd ook weer terug naar het heden.
Dit vind ik zelf niet erg, maar normaal vind ik het niet fijn. Maar nu vind ik dit wel fijn. Want dan kan je kijken hoe het hoofdpersoon toen was en hoe het hoofdpersoon nu is.
de vertelde tijd speelt zich af in de jaren 1943 t/m 1947 en in het heden vanaf 2000.
Het boek is ook niet super lang. De verteltijd is 205 bladzijdes. Dit vind ik zelf een fijn aantal pagina’s.
De schrijver van dit boek is, Jan Verhoeven. Jan Verhoeven heeft al voor dit boek, ‘’Hannah, Hakx en de Hitlerjongen’’. Eerder al 2 jeugdromans geschreven, Jutte (1993) en De Mus (1995). Tussen 1993 en 2000 schreef Jan Verhoeven onder pseudoniem wekelijkse columns in een groot aantal regionale bladen. Meer informatie over de schrijver is moeilijk te vinden.
Het boek, Hannah, Hakx en de Hitlerjongen. Is een heel mooi boek wat 3 hele mooie verhalen vertelt over de oorlog. De verhalen hebben niets met elkaar te maken, maar toch ook weer wel. Het is mooi geschreven en fijn om te lezen.
Ik zal dit boek zeker aanraden aan mensen die van oorlogsromans houden en heel erg willen meeleven met de hoofdpersonages.
Dan is, Hannah, Hakx en de Hitlerjongen Uw boek.
Boek 2 - havo 4
Samenvatting
Het verhaal gaat over Hans Leemans. Hij is een politie agent in Deventer in de 2e wereldoorlog hij voort, ook al wil hij het eigenlijk niet, razzia’s uit. Op een dag red hij een keer een meisje van transport naar het Oosten. Hij werkt dus voor de Duitsers, maar hij wil er ook voor zorgen dat hij vrijheid heeft na de oorlog. Op een dag duikt er een jongen op genaamd: Jopie.
Hij laat Hans een beetje verstrikt raken in het verzet. hij word gekidnapt. Voor een paar dagen. Als hij vrij komt moet hij zeggen dat er familie problemen waren. Hij doet wat hem op gedragen word.
Door Jopie, leert hij Joop kennen. Dat is ook een verzetsman. Hij neemt Hans mee, want hij is politie agent en ze moeten ook een andere politie agent hebben. Ze willen dat Hans hem uit het bureau lokt. Dat doet Hans en de andere politieagent word neergeschoten.
Hans wilde er niet bij zijn en was al weg gelopen voordat het gebeurde. Hij vroeg aan Joop wat er met hem is gebeurd. Joop zegt dat hij hem begraven heeft onder het ijs. Voordat het ijs smelt is het toch niks meer zegt hij.
Hans vind het maar een akelig idee. Hans voert samen met Joop nog een aantal andere moorden uit waaronder eentje bij een voetbal wedstrijd.
Na een tijdje vraagt Joop aan Hans of hij bij hem wil komen. Ze gaan samen zitten. Maar dan probeert Joop Hans te vermoorden. Ze hebben een fel gevecht. Uiteindelijk zit Hans in de positie waar Joop zijn nek kan breken, maar Hans breekt los.
Er vormt zich een perfect gat in de schedel van Joop. Hans had hem dood geschoten.
Hans gaat Joop op dezelfde plek begraven als waar de politie agent begraven is, onder het ijs. waar waarschijnlijk niemand hem ziet.
Hans weet nu dat hij niet meer veilig is en moet onderduiken. Hij zoekt hulp van vrienden, en komt terecht in een mooi wit huisje waar niemand hem kan vinden.
Hij heeft dromen over de moord dat Joop weer tot leven komt. Hij word gek in het huis.
Na een tijdje keert hij weer terug naar Deventer en gaat hij weer naar zijn vrienden en familie toe.
Verhaalanalyse
Het boek Mul ijs heeft 158 bladzijde en bestaat uit 3 delen. Deel 1 bestaat uit 11 hoofdstukjes, deel 2 bestaat uit 8 hoofdstukjes en deel 3 bestaat uit 13 hoofdstukjes. Naast de 3 delen is er ook een epiloog.
Het verhaal speelt zich af in de 2e wereldoorlog in Deventer. Het verloopt chronologisch, maar er zijn wel vaak flashbacks. Dan denkt hij bijvoorbeeld terug aan zijn tijd als kind. Bijvoorbeeld wanneer zijn vader overleed.
Het verhaal word vertelt vanuit de hoofdpersoon Hans, maar niet in de ik persoon het is meer in de derde persoon. Dus het verhaal word verteld in het hij/zij-perspectief. In dit perspectief krijg je te horen wat hij mee maakt en ook bijvoorbeeld waar hij aan terug denkt dus de flashbacks. Maar je krijgt andere dingen te horen van andere mensen.
Er was een hoofdpersoon genaamd: Hans Leemans. Bij hem krijg je informatie over wat hij denkt en ziet.
Je krijgt ook andere personages te kennen, maar niet zoals Hans.
Informatie Schrijver
‘’Harry Oltheten (1946) debuteerde in 1997 met Georganiseerd luieren en andere cricketverhalen. Hij vertaalde de dagboeken van W.N.P.Barbellion, William Soutar en onlangs Keith Vaughan. De laatste jaren heeft hij vooral werk vertaald van belangrijke schrijvers over de Eerste Wereldoorlog als William March, Thomas Boyd en E.E.Cummings. In 2008 verscheen zijn eerste roman Wit Licht waarover de Haagse Post schreef:
Een bijzondere roman niet alleen vanwege de gebeitelde zinnen en de rauwe thematiek, maar vooral omdat Oltheten een soort Under the vulcano in de provincie heeft geschreven die doorleefd aandoet.
In 2009 kwam zijn tweede roman uit: Dauw. Zijn grote interesse in de Eerste Wereldoorlog en zijn vertaalwerk voor De Bibliotheek van de Eerste Wereldoorlog hebben ervoor gezorgd dat hij volstrekt geloofwaardige roman heeft geschreven’’
Bron: https://www.bol.com/nl/p/mul-ijs/1001004009067962/
Meer informatie heb ik niet kunnen vinden. En de informatie van deze website was de beste info die ik van de schrijver kon vinden.
Mijn Mening
Ik vond boek zelf niet leuk. Ik vond het heel saai en langdradig. Ik vond de tekst ook hak op de tak.
Ik vond het in dit verhaal heel moeilijk dus om het verhaal te volgen. Ik raakte telkens kwijt waar het zich afspeelden en wie er aan het woord kwam.
Ik kon weinig karakters onthouden. En ik vond het verhaal ook een beetje wazig.
Er zit best wel een mooi verhaal achter. Alleen ik kon het dan niet volgen.
Als iemand aan mij vraagt of ze het boek moeten lezen, zal ik het afraden. Ik vond het een saai en langdradig boek. Die heel taai was om te lezen
Boek 3 - havo 4
De Aanslag
Harry Mulisch
Naam: Yancy Kivits
Datum: 11-1-2019
Docent: Mevrouw Klarenbeek
Klas: H4D
Samenvatting
Het is januari 1945, vlak voor de bevrijding. Anton Steenwijk en zijn familie zit zoals gewoonlijk stil in hun huis. Vlak voor het huis van de buren, de Kortewegs vind ’s avonds een aanslag plaats op de grootste verrader, Fake Ploeg. De Kortewegs verslepen het lijk naar het huis van de familie Steenwijk. De Kortewegs realiseren zich de consequenties als ze het lijk daar laten liggen. Dus ze besluiten het lijk weer terug te leggen, maar op dat moment komen de duister hun straat binnen rijden, en Anton’s broer vlucht weg met het pistool van Ploeg. Anton en zijn ouders worden aangehouden en meegenomen, alle drie apart. He laatste wat hij van zijn huis ziet, is dat het in brand wordt gestoken door de Duitsers. Later hoort hij pas dat zijn broer en zijn ouders al op diezelfde avond zijn geëxecuteerd. Anton wordt die nacht opgesloten in een politiecel, waar hij de cel deelt met een vrouw. Als hij vertelt wat er die avond gebeurt is, reageert zij erg heftig op zijn verhaal. Ze vraagt of hij weet wie er doodgeschoten is, en of hij weet wat die man op zijn geweten heeft.
Na die nacht ziet Anton zijn familie niet meer terug.
Hij gaat wonen bij zijn ook en tante in Amsterdam, daar groeit hij verder op. Na de middelbare school gaat hij studeren en wordt hij anesthesist. Nog tijdens zijn studie komt hij na een bezoek aan een feestje van een medestudent weer op de kade waar hij vroeger woonde. Als hij voor de open plek staat waar vroeger zijn ouderlijk huis stond, nodigt zijn oude buurvrouw hem uit om binnen te komen. Tijdens dat gesprek hoort hij dat er een monument is opgericht op de plek waar vroeger de aanslag had plaatsgevonden. Inderdaad vind hij op de plaquette de namen van zijn ouders en van zijn broer.
De derde episode vind plaats in 1956, waar veel gebeurt rondom het communisme. Tijdens een demonstratie komt hij vlak voor zijn huis in contact met Fake Ploeg, de zoon van de vermoorde hoofdinspecteur van de politie Fake Ploeg. Binnen vertellen ze elkaar wat hun beide is overkomen. Fake vind dat er geen verschil is tussen de dood van Anton’s ouders en de dood van zij vader destijds. Volgens hem waren ze allemaal onschuldig.
Deze episode vind plaats in 1966, Anton is inmiddels zes jaar getrouwd met zijn vrouw, Saskia de Graaff. Ze hebben elkaar leren kennen in Londen, en waren op slag verliefd op elkaar. Haar vader was toen ambassadeur in Athene, maar is nu gepensioneerd en de familie de Graaff woont in Gelderland. Tijdens een begrafenis van een vriend van Antons’ schoonvader, in een dorp ten noorden van Amsterdam, maakt Anton kennis met verschillende oude vrienden van zijn schoonvader, en met diversen oud-verzetsmensen. Ze zijn net als in de oorlog zeer antifascistisch. Zij vinden de gebeurtenissen uit de oorlog nog steeds actueel. Opeens hoort hij toevallig hoe iemand beschrijft hoe hij een ander had doodgeschoten terwijl hij diegene voorbij fietsen. Het blijkt inderdaad Fake Ploeg te zijn, waar de mannen het over hebben. De man in kwestie heet Cor Takes, in de oorlog gebruikte hij de schuilnaam Gijs. Cor vond Fake een hufter, en hij staat dan nog steeds achter zijn daad om hem neer te schieten. Hij zegt wel dat het zeer spijtig is dat er represailles opgetreden waren, maar zoiets was nu eenmaal onvermijdelijk. Dan vraagt Cor of Anton eigenlijk wel wist waarom ze het lijkt versleept hadden naar hun huis, en het niet gewoon hadden laten liggen. Anton heeft daar geen idee van. Opeens vertelt Cor dat hij tijdens die aanslag niet alleen was, hij en een vriendin. Anton begrijpt op dat moment dat dat de vrouw was waarmee hij in de cel had gezeten die avond van e aanslag op Fake Ploeg. Voor Cor is het natuurlijk een grote verrassing dat Anton hem gekend heeft, en wil alles weten wat ze die avond gezegd heeft. Anton kan zich alleen nog maar herinneren dat ze gewond was. Haar gezicht heeft hij in de donkere cel niet gezien. Van Cor vermeent hij dat ze Truus Coster heette. Drie weken voor de bevrijding is ze geëxecuteerd in de duinen. Na de begrafenis beseft Anton dat hij toch een beeld heeft van hoe Truus er uit moet gezien hebben: ze moet heel erg op Saskia lijken, en dat is ook de reden dat hij verliefd is geworden op Saskia. Anton gaat Takes opzoeken in Amsterdam. Voor Takes is de oorlog nog helemaal niet afgelopen, dat blijkt wel als hij een artikel laat zien waarin staat dat het voormalig hoofd van de Gestapo in Nederland wegens ziekte is vrijgelaten. In een kamer hangt ook nog een kaart met daarop de oorlogsfronten ingetekend zoals die op het eind van de oorlog waren. Aan de want ziet hij dan opeens een foto van een vrouw: ze lijkt inderdaad sprekend op Saskia. Het blijkt dus toch Truus te zijn.
De laatste episode speelt in 1981. en Anton is inmiddels hertrouwd met Liesbeth, nadat hij gescheiden is van Saskia. Hij heeft naast een dochter uit het huwelijk met Saskia ook een zoon met Liesbeth, Peter. Met zijn dochter Sandra is hij nog een keer bij het monument op de kade geweest en op de begraafplaats in Haarlem bij het graf van Truus. Sandra begreep niet waarom hij zo vriendelijk over Truus sprak. Anton reageerde toen met de woorden: 'Iedereen heeft gedaan wat hij heeft gedaan en niets anders'. Tijdens dit zeggen beseft Anton dat deze woorden van Truus waren geweest.
Het boek eindigt met de ontmoeting tussen Anton en Karin Korteweg, zijn oude buurmeisje, tijdens een demonstratie tegen de atoombewapening. Van Karin hoort hij het laatste antwoord dat hij altijd al had willen weten: de reden dat Ploeg niet voor het andere huis werd gelegd in de straat was dat daar joden ondergedoken zaten. En dat had niemand geweten.
Analyse
Het boek bestaat uit 246 pagina’s en bestaat uit 6 hoofstukken.
- Proloog
- Eerste episode 1945
- Tweede episode 1956
- Derde episode 1956
- Vierde episode 1966
- Laatste episode 1981
Het verhaal speelt zich af in de laatste maanden van de 2e wereldoorlog in Nederland, in de maand Januari 1945.
Het verhaal speelt zich chronologisch af, maar er zitten wel flashbacks in. Er word veel tijd tussen de hoofdstukken gestopt.
Het verhaal word vertelt in het hij-zij perspectief. Je krijgt bij sommige personen zijn of haar gevoelens te horen en wat die persoon ziet of hoort.
Het boek is een roman en het thema is oorlog meer ook een beetje een detective. Anton wil namelijk uitzoeken hoe het nou allemaal eigenlijk zit en wat er dus allemaal gebeurd is op de nacht van de aanslag.
Informatie Schrijver
De schrijver van De Aanslag is Harry Mulisch.
Harry Mulisch is geboren op 29 Juli 1927 in Haarlem en gestorven op 30 Oktober 2010 in Amsterdam. Hij heeft 2 vrouwen gehad, samen had hij met deze vrouwen 3 kinderen.
Hij heeft vele boeken geschreven en heeft daarvoor ook veel prijzen ontvangen, waaronder de P.C Hooftprijs. Zijn boeken worden over de hele wereld gelezen, zijn boeken zijn in veel verschillende talen vertaald. Hij schreef ook theater stukken en poëzie. Een paar bekende boeken zijn:
- De Aanslag
- Twee vrouwen
- De ontdekking van de hemel
- Archibald Strohalm
En zo zijn er nog veel meer boeken waar hij bekend om staat.
Het boek: De Aanslag. Is in maar liefst 20 talen vertaald.
Harry Mulisch is een van de belangrijkste schrijvers uit de Nederlandse Literatuur.
Op zijn 50e verjaardag werd Mulisch: Ridder van Oranje Nassau.
Eigen mening
Ik vond dit boek een zeer goed geschreven boek. Dit was een boek waar ik wel een in ging zitten. Ik snapte goed wat er gebeurde en leefde mee met de hoofdpersoon Anton.
Het is een mooi verhaal en het is leuk geschreven. De personages waren goed bedacht en wist wie iedereen was.
Dit verhaal maakte ook mijn fantasie los, omdat ik dingen voor mij zag van wat ik las in het boek. Bijvoorbeeld al meteen bij het eerste stuk van het verhaal wanneer de aanslag word gepleegd.
Maar ook wanneer Anton in de cel terecht komt met de vrouw die hij niet kent.
Of het eind wanneer Anton met een demonstratie mee loopt.
Het was ook niet zo’n heel lang boek dat was ook wel fijn. En het leesden makkelijk weg. Voor je het wist had je zo weer 10 bladzijdes gelezen.
Het is dus zeker een boek om aan te raden. Ook voor mensen die niet zo van lezen houden.
Bronnen
https://educatie-en-school.infonu.nl/samenvattingen/857-boekverslag-de-aanslag.htm
https://www.debezigebij.nl/auteurs/harry-mulisch/
Boek 4 - havo 4
Weg van mijn moeder
Naam: Yancy Kivits
Klas: H4D
Docent: Mevrouw Klarenbeek
Samenvatting
Op de crematie van de Lies Verbeek, de moeder van Puck de hoofdpersoon van het verhaal. Ontmoet Puck een oude vrouw die vroeger in de tijd van de 2e wereld oorlog een vriendin was van het verzet. Zei vertelt tijdens de crematie plechtigheid dat ze samen in de 2e wereld oorlog met Lies in het verzet heeft gezeten. Hier over is Puck heel erg verbaast, want zij wist dit niet. Zij had geen idee dat haar kille stil zwijgende moeder die eigenlijk kinderarts was een verzetsheldin was. Dit maakt Puck nieuwsgierig en ze wilt op zoek gaan naar de waarheid van haar moeder. In het verhaal gaat Puck in gedachten terug naar het verleden ,terug kijkend naar haar jeugd , vader , zussen(2 Connie en Katrien en broer Bart) , opa’s en oma’s ( van moeders kant wonen in Rotterdam en vaderskant in Egmond) en andere familie leden. Zo gaat ze ook terug in de tijd dat ze haar man Joep leert kennen. En wat vooral de leidraad van het verhaal is, is het gouden kistje wat al heel haar leven op slot zit…..Puck dacht altijd dat het een snoepkistje was , maar het blijkt dat er een groot geheim in wordt bewaard. Er zitten krantenknipsels in van de Trouw(dat was toen de verzetskrant) . En er liggen ook brieven geschreven door haar moeder in het gouden kistje , daarin staat veel informatie over het verzet. Hoe ze erbij is gekomen en wat ze zoal heeft gedaan. Lies is vooral bezig met koerierswerk voor het verzet en Els ontfermt zich over de joodse kinderen van onderduik adressen. Ook blijkt moeder eerder verloofd te zijn geweest net voordat de oorlog uitbrak met Gijs Burghout. In 1943 werd Lies actief in het verzet , ze moest kranten ophalen in Zwolle. In die tijd was de krant Vrij Nederland overgegaan in de Trouw (dit was een verzetskrant). Later blijkt dat tijdens het vervoeren van de krant Gijs en zijn kameraden door de Duitsers zijn gevolgd en zijn opgepakt “de 23 helden van de trouw die nooit meer zijn terug gekeerd. Gijs blijkt op 9 augustus 1944 in kamp Vught te zijn gefusilleerd. Lies is vooral kwaad op de Trouw , omdat zij hadden belooft om na de oorlog te stoppen met het verspreiden van de krant als soort eerbetoon voor de 23 van de Trouw. Maar daar heeft de Trouw zich niet aan gehouden. Hierdoor was Lies erg verbitterd en heeft nooit meer gesproken over haar verzetstijd. Ook zit er een medaillon in het kistje , die heeft ze van Gijs gekregen. Documenten en foto’s .
Ook kom je in het boek te weten dat Puck met Joep getrouwd is en dat ze samen een zoon hebben genaamd Carel. Een tijd na de dood van haar moeder komt een koerier een dvd brengen en meteen denkt Puck dat het voor Carel is , want die had een tijd geleden de film Goodfellas gekocht en die was nu eindelijk binnen. Als Carel thuis komt wilt hij met zijn moeder samen de film kijken , maar zijn moeder heeft afgesproken om koffie te drinken bij tante Claartje. Zo vergeten ze een hele tijd dat de film nog steeds klaar ligt om af te spelen…..Als de Broer van Puck na een poos haar belt dat de notaris van moeder nog iets voor haar heeft liggen gaat ze er naar toe. Dan vraagt de notaris of ze de film hebben bekeken en dan gaat er een belletje rinkelen. Het blijkt later een verloving film te zijn van haar moeder Lies en Gijs.
Ook komt de naam Tjeerd Dolman in de brieven voorbij die bleek maatjes te zijn met de SD’er Gottschalk. En dan blijkt het dus dat hij zo een aantal leden van het verzet heeft verraden. Zo speelt hij nog een mooi spelletje dat er een aantal strafvermindering krijgen(inclusief hij zelf , want hij is zogenaamd opgepakt) en hadden ze hem tijdens de oorlog niet in de gaten.
Joep en Puck gaan ook de boerderij bezoeken waar Lies heeft ondergedoken tijdens de oorlog. Het bleek nog voor een groot deel uit de originele inrichting te bestaan. Ook waren daar nog 2 edities van de Trouw gedrukt.
Later in het boek blijkt Joep ziek te zijn hij heeft Leukemie.
Afkortingen uit het boek:
ARP-Gezin , Anti -Revolutionaire Partij.
Krant de Trouw werd in 1943 opgericht als verzet krant.
OVRO , Oranje Vereniging Rotterdam Oost sinds 1925 in vole glore aanwezig op jaarlijkse kinderfeest in Kralingen (gemeente in zuid Holland)
KVP -Familie katholieke Volkspartij aanhangers.
HBS Hogere Burgerschool ( voorloper havo ,vwo ,gymnasium)
Informatie schrijver
Ellen Ten Bruggencate is geboren in Rotterdam in het jaar 1955. En groeide op achter de roze buitenmuren van haar ouderlijk huis in het welgestelde lommerrijke Kralingen waar van ‘’de verwoeste stad’’ (Rotterdam) weinig te merken viel behalve de kille die je verwacht van een plek zonder hart.
Zij schrijft dagelijks op haar blog op vert-el-sels.blogspot.com
Dit is alle informatie die ik kon vinden over de schrijver.
Verhaal analyse
Het boek bestaat uit 179 bladzijden en heeft 20 hoofdstukken.’
Het heeft flashbacks en flashforwards. Het word verteld vanuit de ogen en gedachten van de hoofdpersoon, dus een ik-perspectief.
Het speelt zich af in het heden, maar ook in het verleden. In de perioden van de 2e wereld oorlog. Het speelt zich af in ongeveer een maand.
Het speelt zich voornamelijk allemaal af in Zuid-Holland, maar ook in andere gedeeltes van het land. Het thema van het boek is een autobiografisch-roman.
In het boek zit eigenlijk maar een hoofdpersoon en dit is Puck je krijgt het verhaal mee door haar ogen en haar gedachtes.
Er zijn nog wel andere belangrijke personen, maar jij leest niet vanuit hun perspectief.
De ruimte waar het zich af speelt is wel functioneel, omdat het ook met het verleden te maken heeft en dus de herinneringen onderbouwd.
Het motief in het verhaal is dat Puck achter het verleden wil komen van haar moeder en dus echt geïnterneerd raakt.
Eigen mening
Ik vond het boek een mooi verhaal hebben. Het was leuk geschreven met een leuk hoofdpersoon. Maar ik vond het verhaal moeilijk te onthouden, en soms was het ook niet echt boeiend. Dat vond ik wel jammer. Het pakte niet. Ik vond het wel fijn dat het verhaal wat korter was door de 179 pagina’s was het wat korter.
Boek 5 - havo 4
Joodse buren
Is dit boek het beste van allemaal?
De 5 eisen die gesteld worden aan dit boek zijn,
- Heeft het boek een verassend einde?
- Geeft de titel een duidelijke strekking van het verhaal?
- Zorgt het boek voor enige vorm van empathie?
- Zorgt het boek voor actie?
- Pakt het boek de lezers ? (wil je blijven lezen?)
Allereerst beginnen we met de eerste eis, heeft het boek een verassend einde?
Dit boek heeft zeker een verassend einde. De hoofdpersonages gaan ieder hun eigen weg in hun leven en toch komen ze elkaar weer tegen en valt alles wat er gebeurt is in elkaar. Alles word nu duidelijk. Nu worden de punten besproken die gebeurd zijn en nu alles in elkaar valt.
Pauli heeft er voor gekozen om Lise pijn te doen voor haar bestwil. Dit doet ze, omdat Lise met Leo naar bed is gegaan. Als je het boek leest vind je Pauli zeer egoïstisch (naar mijn mening), maar aan het eind van het verhaal kom je erachter dat ze dit deed uit liefde en vriendschap voor Lise.
De moeder van Lise, ook wel genaamd: Josefien Langevelt, heeft zich haar hele leven afgevraagd of ze wel goed heeft gedaan om de joodse vrouw af te wijzen. Zij, de joodse buurvrouw, wilde haar kind aan haar afstaan, maar zij wees haar af. Wat is er met hun gebeurt? Hebben zij het overleefd? Zijn zij hun joodse buren? Nooit heeft moeder dit durven te vragen aan mevrouw Polak (de onderbuurvrouw). Op het eind van dit boek krijgt Lise te horen wat er gebeurt is met de joodse vrouw en het baby’tje. Mevrouw Polak heeft voor het baby’tje gezorgd en als dochter opgevoed.
Vervolgens de tweede eis, geeft de titel een duidelijke strekking van het verhaal?
Het boek gaat inderdaad over ‘’Joodse buren’’ het maakt vooral Lise nieuwsgierig wie ze zijn en wat doen. Ze is vooral nieuwsgierig naar haar buurmeisje, waarmee ze bevriend raakt. Mevrouw Langevelt is, doordat zij Joodse buren heeft gekregen, vaak terug in het verleden. In de oorlogs jaren. Zijn dit misschien de joodse vrouw en het baby’tje die haar hulp nodig hadden en die zij afwees? Heeft Mevrouw Langevelt hierdoor een zware hartaanval gekregen en is ze hier uiteindelijk aan overleden? De titel geeft dus best goed een strekking van het verhaal.
Ten derde de derde eis, zorgt het boek voor enige vorm van empathie?
Dit boek veroorzaakt zeker enige empathie met meerdere personages uit het boek. Ik persoonlijk had het erg te doen met Josefien Langevelt, de moeder wat als eerder vernoemt is. Zij kan het verleden niet laten rusten en probeerde zo goed mogelijk voor haar gezin te zorgen. Zeker met zon vrome man waarmee ze getrouwd was. Ook te bedenken dat 2 zonen van haar naar Australië zijn geëmigreerd. Dat zal moeilijk zijn voor een moeder. Ook voor Lise voelde ik enige vorm van empathie, omdat zij zo graag een goede vriendin voor Pauli wilde zijn en dat Pauli haar zon verdriet heeft aangedaan. Door met Leo (waar Lise verliefd op is) mee naar bed te gaan en hier betrapt Lise ze beide. En dat haar moeder zo plots is overleden en nou voor iedereen moet zorgen. Dus het boek creëert ook empathie.
Vervolgens de vierde eis, zorgt het boek voor actie?
Dit boek bevat zeker actie, zoals spanning. Omdat het een klein stukje omschrijft over de razzia die werd gehouden in Amsterdam en een joodse vrouw Josefien om hulp vraag. Dit is dus wel een spannend stukje. Dus het boek zorgt ook voor actie.
En ten slotte de laatste eis, pakt het boek de lezers?
dit boek pakt je op allerlei vlakken. Je leest het schuld gevoel van Josefien en je voelt het op een gegeven moment, je gaat ook jezelf afvragen wat zal ik doen in zo’n situatie? Dit zorgt ook dat je echt in het verhaal zit. Ook de vriendschap tussen Lise en Pauli en de verliefdheid van Lise en Leo en ook het verdriet. Je wilt verder lezen hoe het verder gaat. Dus het boek pakt de lezers.
Ter conclusie op de vraag, is dit het beste Nederlandse boek?
Het boek voldoet aan alle vijf de eisen. Het voldoet aan een verrassend eind waarbij alles op het laatst op zijn plek valt. De titel geeft goed weer waar het boek over gaat, namelijk over Joodse buren. Hier draait het verhaal om. Het boek zorg voor enige empathie, en het zorgt dus dat je je kunt verplaatsen in ander mans schoenen. Ook zorgt het boek voor actie er komen soms spannende stukjes in voor en dit houdt het boeiend, want je wilt verder lezen en dit beantwoord al meteen de laatste eis of het de lezers pakt en ja dat doet het. Je wilt verder lezen om te weten hoe het verder gaat.
Het is een mooi boek en het voldoet aan de eisen, maar het is niet het beste boek van Nederland. Want soms had ik er meer van verwacht. Dit haalt natuurlijk niet weg dat het wel een mooi boek was.
Boek 6 - havo 4
Hersenschimmen
Naam: Yancy Kivits
Klas: H4D
Datum: 19-05-2019
Samenvatting
Maarten en Vera Klein wonen al jaren gelukkig in Gloucester, Massachusetts. Langzaam maar zeker begint Maarten heden en verleden door elkaar te halen. Het begin heel klein, op het moment dat hij niet meer weet welke dag het is en op een zondag wacht tot de schoolbus langs zal komen of als hij steeds vaker in gedachten verzonken is. Langzaam maar zeker kan hij zich dingen niet meer herinneren en als hij zich iets herinnert, gaat hij volledig in die herinnering op. Zo denkt hij op een dag dat hij weer op de kleuterschool is en van de juf de potlodendoos mag halen. Hij loopt de gang door naar het materiaalhok en klimt op een stoel om de doos te gaan zoeken. Dan staat Vera plots achter hem en haalt hem uit de droom. Hij blijkt op de keukenstoel in hun washok te staan. Later geeft hij hele rare antwoorden op vragen, omdat hij net ergens anders met z’n gedachten was. Als Vera hem een keer vraagt wat hij zo lang in de keuken deed, antwoordt hij bijvoorbeeld. Uiteindelijk gaat dit nog een stapje verder en breekt hij in bij een vakantiehuisje waar vroeger de vergaderingen van zijn bedrijf waren omdat hij denkt dat hij te laat op zijn vergadering komt. Ook vergeet hij dat mensen en dieren dood zijn en vraagt dus steeds naar hen als anderen langskomen. Een keer begint hij plotseling naar de snoepreepjes die zijn oma altijd voor hem achter in de buffetkast verstopte te zoeken.
Vera wordt steeds ongeruster en als Maarten weg begint te lopen van huis laat ze uiteindelijk een meisje, Phil Taylor, in huis wonen die op Maarten kan passen als zij weg is. Maarten vergeet echter steeds wie ze is. Eerst ziet hij haar aan voor een vriendin van zijn dochter, dan voor zijn vroegere piano juf en uiteindelijk voor zijn dochter. Ook van Vera vergeet hij soms wie ze is.
In het boek wordt ook de moeilijker wordende relatie tussen Vera en Maarten weergegeven. Een eerste beschrijving die Maarten van haar geeft is nog heel scherp, bij kennis. Meer op het einde heeft hij het echter over een oude vrouw, die er een beetje verfomfaaid uitziet met haar vochtig neerhangende slappe bruine krullen en haar gerimpelde hals. Later herkent hij haar niet meer op foto’s en uiteindelijk weet hij helemaal niet meer wie ze is.
In het laatste deel van het boek weet Maarten zelf niet meer wie hij is. Eerst heeft hij het nog over “mijn spullen”, “ik kan ..” etc. Maar naarmate hij verder aftakelt begint hij in derde persoon over zichzelf te praten, om het uiteindelijk alleen nog maar over ‘het’ te hebben. Tegelijk met deze verandering in benoeming van zichzelf, trekt hij zich steeds meer in zijn hoofd terug. Hij communiceert bijna niet meer met de buitenwereld, maar denkt in onsamenhangende zinnen en fragmenten aan wat er om hem heen gebeurt. Een van de redenen hiervoor is dat hij ook steeds meer moeite met het Engels begint te hebben, en soms even de taal niet meer lijkt te verstaan. Op het laatst zijn Maartens gedachten zo onsamenhangend en fragmentarisch dat er bijna niet meer duidelijk is wat er nou met hem gebeurt. Wel weet hij op zijn sterfbed weer even wat er om hem heen gebeurt en zoekt en vindt hij Vera’s hand, al weet hij haar naam niet meer.
Verhaal analyse
Het boek bestaat uit 176 bladzijdes. Het boek is niet in hoofdstukken verdeeld, maar het is een in een lopende verhaal. Richting het eind is het verhaal in een beetje versnipperd, net of de hersenen van de hoofdpersoon aan en uit schakelen. Hier komt hij in de laatste fase van zijn dementie en vergeet hij dus meer dingen. Het speelt zich af in de jaren 80 af in Amerika, in het plaatsje Gloucester. Dit ligt net ten noorden van Bosten. Het is een kleine gemeenschap. Het verhaal speelt zich chronologisch af. Er zitten flashbacks in de vorm van herreneringen van vroeger. Het speelt zich af in de winter en het boek eindigt in het begin van de lente. Op dit moment gaan zijn gedachtes weg, dus hij sterft. Er zijn geen sprongen in het verhaal. Het word vanuit Maarten vertelt. Het zijn, zijn gedachten. Die zijn essentieel voor het verhaal. Zoals al gezegd is, is Maarten het hoofd personage. Naast hem is het bij personage van Vera, dat is zijn vrouw. Phil is ook een bijrol, dat is de verpleegkundige. Dan is er ook nog de hond, Robert. En William, dat is de schoonzoon van Maarten. Dit zijn ook nog bij personages. Het thema van het boek is een Roman
Informatie Schrijver
J. Bernlef is een Nederlandse schrijver en dichter, hij heet eigenlijk Hendrik Jan Marsman. Geboren op 14 januari 1937, in Sint Pancras. Hij was getrouwd met, Eva Hoornik en had 2 kinderen. Hij studeerden eerst politieke en sociale wetenschappen. Daarna is hij zijn eerste gedicht geschreven, met de schuilnaam: J. Bernlef. In 1984 schreef hij zijn bekende boek, Hersenschimmen. Hiermee werd hij bekend bij het Nederlands publiek. In dit boek heeft hij goed de ziekte dementie beschreven. Met zijn boeken heeft hij een aantal prijzen gewonnen. Hier zijn een aantal prijzen:
1959 - Reina Prinsen Geerligsprijs voor Kokkels
1962 - Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam voor Morene
1964 - Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs voor Dit verheugd verval
1964 - Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam voor En dode hagedis
1977 - Vijverbergprijs voor De man in het midden
1984 - Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre
1987 - AKO Literatuurprijs voor Publiek geheim
1989 - Diepzee-prijs voor Hersenschimmen
1994 - P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre
Hij is gestorven op 29 oktober 2012, in Amsterdam.
Mijn mening
Ik vond het boek in het begin een beetje lastig om in te komen, omdat het van hak op de tak ging. Het einde ging ook heel erg moeilijk, omdat het de hele tijd aan en uit ging. Verder vond een leerzaam en heel mooi, maar ook een heel zielig boek. Het was leerzaam, omdat je zo wel te weten komt hoe een persoon met de ziekte van dementie denkt. Zo kun je ook leren om er mee om te gaan. ik vond het zielig, omdat Maarten en Vera, steeds beetje voor beetje uit elkaar worden gedreven door de vreselijke ziekte. Ik vond het mooi, omdat het mooi was geschreven en dan ook omdat het zo leerzaam was.
Bronnenlijst
https://www.scholieren.com/verslag/zekerwetengoed/hersenschimmen-j-bernlef
https://www.kb.nl/themas/nederlandse-poezie/dichters-uit-het-verleden/j-bernlef-1937-2012
https://nl.wikipedia.org/wiki/J._Bernlef
Boek 7 - havo 5
Boek 8 - havo 5
Boek 9 - havo 5
Boek 10 - havo 5
Overige opdrachten
Terugblik Havo 4
Wat is je startpositie?
Aan het einde van havo 5 moeten jullie een mondeling examen afleggen over 10 gelezen boeken. Deze boeken lees je in havo 4 en havo 5.
Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.
Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over gelezen boeken.
We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
Denk eens terug aan de boeken die je gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Beantwoord de vorige vragen en verwerk je antwoorden in een goedlopend geheel.
Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom? Beantwoord ook deze vragen en verwerk de antwoorden in een goedlopend geheel.
Plak je antwoorden hieronder